Економија 24

Фото: trekearth.com До крајот на оваа година или почетокот на следната започнува тендерот за вториот дел на жичницата на Водно, најави министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски и додаде дека ова ќе биде од голем допринос за Градот Скопје. „Ќе биде поделена во две фази- ќе се пробива, односно спушта жичницата до средината на Скопје, втората фаза е до болницата Козле, а третата фаза е уште еден крак кој дополнително ќе се гради. Сега сме во разговори со компаниите за да видиме колку е нивниот интерес присутен и дали би се нафатила некоја од тие компании за да можеме да распишеме тендер, а Министерството го завршува инфраструктурниот проект што е потребен за добивање одобрение за градење, истакна министерот Мисајловски на денешната трибина „Инфраструктурна експанзија во Македонија“, во организација на Институтот Павел Шатев. Министерот додаде дека се работи ефективно и можно е овој проект да биде почнат и пред ветеното.
сите 19 | | | веќе видена

Јавното претпријатие за Државни патишта следната година ќе инвестира 12 милијарди денари. Нивните средства се користат за градба, одржување, реконструкција и користење на патиштата. Годишните приливи на ова претпријатие се 6 милијарди денари, но заедно со кредитите земени од Кинеската банка, ЕБОР и Светска банка, ќе се дојде до сумата од 12 милијарди денари кои ќе се инвестираат за патиштата ширум Македонија. „Таа сума планираме да ја пласираме по изведувачите по разни договори за да ја извршиме програмата како што планираме. Меѓу другите, веќе се проектира делницата од Крива Паланка до Бугарија. Таму нема да се оди со автопатско решение, туку со ширење на патот. Таму има дел со три ленти и ќе се изврши комплетна рехабилитација, а претходниот дел од Паланка до трета лента ќе се изврши ширење. Се работи за тотално оспособување на целата мрежа на коридорите во Македонија. Од Куманово до Ранковце ќе се врши рехабилитација со средства на ИПА, рече директорот на ЈП за држвни патишта Александар Стојанов на ...
сите 44 | | | веќе видена

Како никогаш до сега во Македонија се гради во инфраструктурната сфера. Моментално градиме 3 автопатишта паралелно- Кичево- Охрид, Демир Капија- Смоквица и Миладоновци- Штип. Очекувам дека во наредните две до три години комплетно ќе ги завршиме. Станува збор за преку 155 километри нова инфраструктура и преку 800 милиони евра инвестиции. Ова го истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски на денешната трибина „Инфраструктурна експанзија во Македонија“, во организација на Институтот Павел Шатев. При крај е и автопатската делница Велес- Катланово. Се очекува во наредниве два месеци да биде финализирана и пуштена во употреба. „Се работи за целосна реконструкција во двата правци, прво од Скопје до Велес, а сега ја завршуваме Велес- Скопје. Паралелно исто така работиме и на Велес- Кадрифаково, таа е поделена во три фази. Првата и втората веќе скоро се готови, машините и механизацијата сега се префрлени на третата фаза, подвлече Мисајловски. Ресорниот министер ги најави и планираните автопати кои ќе се ...
сите 44 | | | веќе видена

Пред два до три месеци најавив повеќе регионални патишта кои ќе ги започнеме и ги започнавме. Покрај тие што ги најавивме, претходно има некои автопатски делници, односно регионални правци што се работеа како што е Скопје- Сончев Град. Таму имаше мал застој бидејќи се појавија дополнителни косини и свлчишта, но мислам дека тоа е надминато и очекувам дека повторно ќе се засили темпото на градба и согласно динамиката ќе завршиме следната година, потенцираше министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски. „Се гради и Опае- Бељаковце- Станчиќ до границата на Косово, како и експресниот пат Велес- Кадрифаково. Пред скоро еден месец започнавме и со рехабилитација на патот Битола- Ресен- Буково, 27 километри, инвестиција од скоро 3 милиони евра, рокот за изведба е 12 месеци, а таму веќе бевме и видовме како се одвиваат активностите и се надевам дека ќе продолжат со оваа динамика и со посилна во зависност од временските услови. Исто така го започнавме и спојот со А4 односно Ново Село- Маврово со должина од 11,7 ...
сите 44 | | | веќе видена

Освен во делот на патната инфраструктура, доста се вложува и во Железницата. Во тек е реконструкцијата на повеќе железнички станици на Коридорот 10, неколку се во завршна фаза, некои пак ќе бидат започнати за многу кратко време и очекувам до половината на 2016 година сите да бидат завршени, истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски. „Во завршна фаза сме и на Железничката станица во Скопје, која ќе добие нов изглед. Очекувам дека за брзо време ќе биде комплетирана. Ја градиме и пругата кон Бугарија првата фаза, исто така Битола- Кременица ја градиме. Се менуваат и рехабилитираат сите шини на Коридорот 10, воглавно сегде се работи на Коридорите. Ги очекуваме да пристигнат во најбрзо време и новите возови што ги нарачавме од Кина. Едниот е веќе на брод и очекувам дека за брзо време ќе пристигне на пристаништето во Солун и ќе стигне во Скопје, рече министерот, на денешната трибина „Инфраструктурна експанзија во Македонија“, во организација на Институтот Павел Шатев. Покрај ова, донесена е и ...
сите 19 | | | веќе видена

Се работи за нови 6 регионални патни правци кои ќе ги започнеме овој и наредниот месец. Ние веќе започнавме со изградба на шест регионални патни правци во изминативе два месеци. Очекувам дека во следните два месеци ќе започнеме со изградба на 73 километри нови патишта, односно инвестиција вредна 10 милиони евра, истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски во интервјуто за Алфа. Мисајловски истакна дека најавените проекти се дел и од програмата каде е предвидено време траењето на изградбата, додавајќи дека како е настапено пред граѓаните така ќе се одвива реализацијата. „Освен овие патишта кои ќе почнеме да ги градиме,имаме уште многу делници што веќе се започнати со распишан тендер за градба. Можам да го најавам Смоквица-Гевгелија во должина од 10,15 километри и изнесува 4,2 милиони евра. Очекувам дека до крајот на годината ќе имаме потпишано договор и ќе може да стартуваме. Воедно очекувам дека од следната година ќе почнеме со градба на патот Миладиновци-Куманово, вели министерот за транспорт ...
сите 70 | | | веќе видена

Продолжува легализацијата на бесправно изградени објекти во општината Прилеп. Денеска беа доделени околу 60 нови решенија за легализација, заклучно со кои досега се легализирани околу 8.500 дивоградби, од вкупно поднесените 15.367 барања за добивање на правен статус на објектот. Градоначалникот Марјан Ристески, присутните уште еднаш ги потсети на големиот бенефит што граѓаните ги добиваат со Законот за легализација. Официјалните информации говорат дека постапувањето по барањата за легализирање на дивоградбите продолжува да се реализира согласно претходно проектираната динамика, по што Прилеп и понатаму останува на првото место на ниво на држава како по легализирани објекти, така и според изработката на деталните урбанистички планови.
сите 12 | | | веќе видена

Нови 50 дивоградби легализираше денес општина Кисела Вода. Со денешното јавно доделување на новите решенија, правен статус добија вкупно 4113 објекти, или една третина од пристигнатите 11881 барања за легализација. Општина Кисела Вода која во изминатиот период превзема низа мерки со цел за процесот на легализација да тече со задоволителна динамика, како кадровско и техничко доекипирање на Одделението за легализација на дивоградби, зголемување на бројот на комисии кои излегуваат на терен и воведувањето на практика за решавање на минимум 40-50 предмети на неделно ниво, уште еднаш упати апел до граѓаните кои ја немаат докомплетирано документацијата што поскоро да го сторат тоа за процесот да може непрекинато да тече. Бројот на поднесени барања без геодетски елаборат, во овој момент, изнесува 3030. Исто така, изготвени се уште 175 урбанистички согласности, од кои, за 117 се чека уплата на надоместокот, за постапката за изготвување на Решенијата за легализација на објектите да може да се продолжи, информираат од ...
сите 12 | | | веќе видена

Општина Гази Баба со денешните 100, има доделено околу 5.800 решенија за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти на физички и правни лица, од околу 16.000 поднесени барања за легализација од страна на граѓаните. Воведени се повеќе технички мерки за подобрување на динамиката на решавање на предметите, преку тимовите формирани да постапуваат по барањата за легализација, кои се составени од вработени во општината и дополнително ангажирани волонтери. Решенијата ги подели градоначалникот Тони Трајковски.
сите 12 | | | веќе видена

Туристичките потенцијали на Македонија се промовираат на туристичкиот бизнис саем „TTG Incontri“ што од вчера до утре се одржува во Римини, Италија. На изложбен штанд, претставници на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и туристичкото стопанство од Македонија ги презентираат главните туристички потенцијали пред меѓународните тур оператори, пренесува „Курир“. Саемот, како што наведуваат од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, е можност да се остварат голем број контакти и вмрежување меѓу побарувачката и понудата на туристичките продукти. „Италијанскиот туристички пазар може да биде продуктивен за македонските туристички работници со одлична туристичка понуда атрактивна за италијанските туристи и можноста што ја нудат двете авионски линии од Скопје до Милано со Wizz Air и до Рим со Alitalia, се вели во соопштението од Агенцијата. За меѓународните излагачи „TTG Incontri” е главен настан за влез на италијанскиот пазар, а за италијанските туристички работници саемот е најголемиот туристички ...
сите 11 | | | веќе видена

Министерот за економија Беким Незири, заедно со претседателот на Управниот одбор на ЕВН Македонија, Петер Штефан и директорот на Агенцијата за енергетика Александар Дуковски ја промовираа новата едукативна кампања за енергетска ефикасност „Енергетска математика“, која има за цел да ја подигне свесноста за рационално користење на електричната енергија во домаќинствата, но и во компаниите. Министерот Незири во неговото обраќање истакна дека во изминатиов период Министерството за економија има донесено низа регулативи доработени во насока на поголема примена на енергетската ефикасност од страна на граѓаните и компаниите, а како најважна ја спомна Стратегијата за унапредување на енергетската ефикасност во Република Македонија до 2020 година, првиот и вториот Акционен план за енергетска ефикасност, од кои последниов е во владина постапка на донесување, како и избор на модел за формирање на Фонд за енергетска ефикасност, со што ќе се создадат услови за обезбедување на финансиска поддршка за реализација на ...
сите 23 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2015 се издадени 206 одобренија за градење што е за 32.9% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3 616 289 илјади денари што е за 299.8% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 111 (53.9%) се наменети за објекти од високоградба, 43 (20.9%) за објекти од нискоградба и 52 (25.2%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 206 објекти, на 115 (55.8%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 91 (44.2%) објект инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 339 станови со вкупна корисна површина од 30 233 м2.
сите 14 | | | веќе видена

Авио-компанијата “Норвежиан Ер“ (Norwegian Air) најави дека наскоро во својата понуда ќе воведе директни од САД во Европа, по цена од само 69 американски долари. Тоа, според најавите на директорот на компанијата Бјорн Кјос, треба да се случи до 2017 година. Како што објаснува за Ројтерс, летовите по тие цени ќе бидат можно ако авионите летаат од аеродроми, кои имаат ниски трошоци.
сите 5 | | | веќе видена

Владата одобри над милион евра за Општина Крива Паланка преку Програмата за поддршка на руралниот развој за 2015 година на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, изјави вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски при вчерашната посета на Крива Паланка. По повод 8 Октомври – Денот на ослободување на Крива Паланка, Пешевски се обрати на свечената седница во Општината, при што нагласи дека владината поддршка за оваа општина континуирано се остварува особено преку шесте проекти кои ќе бидат реализирани во претстојниот период и ќе придонесат за поголем економски просперитет на општината. „Одобрените проекти ќе придонесат за подобрување на економијата во општината, за подобрување на животот на граѓаните во руралните и приградските средини. Одобрени се три проекти со кои ќе бидат изградени вкупно 7,2 километри канализациски системи во село Мождивњак, село Дурачка Река и село Длабочица и ќе бидат изградени локални патишта во должина од околу пет километри во селата ...
| | веќе видена

Македонија има најниска вкупна даночна стапка и се најде на првото место на листата- 18 земји во светот со најниска стапка, што ја состави Бизнис Инсајдер . Покрај Македонија, со вкупна даночна стапка од 7,4 отсто, меѓу балканските земји на листата се најдоа Хрватска со 18,8 отсто и Црна Гора 22,3 проценти. Според Бизнис Инсајдер, кога големите светски компании и бизнисмени планираат каде ќе го лоцираат својот бизнис, една од основните работи на која посветуваат големо внимание е колкав е данокот во одредени земји. Последниот Извештај за глобална конкурентност на Светскиот економски форум, ја користи „вкупната даночна стапка“ како мерка за тоа колку една земја е конкурентна. Суштински правилото е едноставно- што помал данок, тоа подобро за бизнисот. Определувањето на вкупната даночна стапка го дефинира Светска банка, а претставува збир на пет различни видови даноци и придонеси, а кој се плаќа по сите одбитоци и ослободувања. Тоа се данок на добивка, социјални придонеси кои ги плаќа работодавецот, данок на ...
сите 15 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во септември 2015 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.8, а индексот на цените на мало 99.3. Намалувањето на индексот на трошоците на животот од 0.2% во септември 2015 година, во споредба со претходниот месец, е резултат на пониските индекси на другите неспомнати прехранбени производи за 1.5%, замрзнатиот зеленчук за 0.7%, конзервираната риба за 0.5%, свежото млеко за 0.3% и тестенините за 0.2%. Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано кај авионскиот превоз на патници за 14.7%, услугите за сместување за 14.4%, течните горива за домаќинствата за 7.1%, течните горива и мазива за 6.9%, туристичките-пакет аранжмани за 6.3%, лековите за 2.0%, средствата за чистење и одржување на станот за 1.2%, резервните делови и опрема за сопствен превоз за 0.8%, накитот и часовниците за 0.6% и велосипедите за 0.2%. Пораст на индексот на трошоците на животот во септември 2015 година, во споредба со ...
сите 10 | | | веќе видена

Проектот за самовработување се покажа како успешен и делотворен проект. Преку овој проект државата, во соработка со УНДП, дава 3.000 евра неповратен грант за отворање на бизнис и самовработување на невработените лица. Самовработувањето дава позитивни резултати и во изминатиот период откога е воведен и функционира придонесе токму преку него да се отворат над 7200 бизниси и најмалку исто толку вработувања на невработените лица. Владата одлучи и во следната година да се продолжи со овој проект. Владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев вели дека во 2016 година за реализација на овој проект ќе бидат издвоени нови 207 милиони денари со кои е планирано со неповратни средства да се отворат околу 920 нови бизниси. „Имајќи ги во предвид позитивните резултати од проектот „Самовработување“, одлучено е тој да продолжи и во 2016 година за којашто цел се определени 207 милиони денари, со кои се планира отворање на 920 нови бизниси. Имајќи во предвид дека искуството покажува дека во дел од овие бизниси се вработуваат и две и ...
сите 14 | | | веќе видена

Најголемите 500 американски компании, меѓу кои „Епл“, “Мајкрософт“, „Џенерал Електрик“, држат повеќе од 2.100 милијарди долари добивка во странство се цел да го избегнат оданочувањето во САД. Ако ги повлечат тие пари во земјата, ќе мораат да платат 620 милијарди долари данок, пренесува „ Банкар.ме “. Студијата која ја објавија две невладини организации, покажува и дека три четвртини од компаниите од листата 500 најголеми американски компании по приходи на “Фортуне“, имаат филијали во даночните раеви, како што се Бермуди, Ирска, Луксембург и Холандија. Најмногу, или 181 милијарди долари во странство држи технолошкиот гигант „Епл“ и тоа во три подружници. Ако се обиде да ги врати тие пари во САД, ќе мора да плати данок од 59,2 милијарди долари. Конгломератот „Џенерал Електрик“ во 18 посебни компании во странство има 119 милијарди долари, потоа следи “Мајкрософт“ со 108 милијарди во пет филијали, додека најголемата светска фармацевтска компанија “Фајзер“ во 151 филијали има 74 милијарди долари. “Најмалку 358 ...
сите 3 | | | веќе видена

Во Општина Илинден во тек реализација на повеќе капитални проекти од големо значење за жителите на сите 12 населени места. Во населеното место Миладиновци се гради нова амбуланта со што ќе се овозможат квалитетни здравствени услуги за жителите од Миладиновци, Бујковци, Мршевци, Бучинци, Текија и Дељадровци. Во насока на унапредување на квалитетот на здравствената заштита на граѓаните, проектот се реалзира во соработка со Министерството за Здравство и Здравствен дом Скопје, информираат од општината. „Во тек е реализација на проектот за зголемување на капацитетот на првата општинска детска градинка „Гоце Делчев“ со изградба на нов дел на површина од 650 метри квадратни. Со реаклизацијата на овој проект во делот на детската заштита ќе бидат изградени нови 5 занимални за згрижување на 120 деца, на возраст од 2 до 6 години, со што вкупниот капацитет на градинката ќе биде 350 деца. Во населба Илинден се гради сегмент од фекална канализација со пречистителна станица со капацитет од 1250 еквивалент/жители и ...
сите 14 | | | веќе видена

Либиското производство на нафта падна на 300.000 барели дневно, или помалку од четвртината производство пред падот на Моамер Гадафи. Северноафриканската држава е зафатена со судири на две сепаратистички влади и нивните вооружени сили – едната меѓународно призната влада и друга, како што наведува британската агенција Ројтерс, самопрогласена управа, која го презема Триполи минатата година, пренесува „Курир“. Како што наведува државниот претставник за нафта од меѓународно признатата влада. Наџи Могхраб, дневното производство на нафта паднало на 300.000 барели дневно, поради борбата меѓу воодужените фракции и поради затворање на 50.000 километри нафтовод. Поради расколот во власта во Либија сега има две конкурентски државни нафтени компании. Едната од нив е под контрола на признатата влада, другата под властите во Триполи и често даваат контрадикторни извештаи за состојбата со нафтените полиња и нивната контрола. Пред граѓанската војна во 2011 година, кога беше симнат Моамер гадафи, Либија произведуваше околу ...
сите 20 | | | веќе видена

next