Економија 24

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски, го означија почетокот на градежните работи за реконструкција на пешачката и велосипедска патека по должината на булеварот Илинден, на потегот од крстосницата со улицата Љубљанска до цвеќарницата кај Матично. Со овој зафат, постојната и многу оштетена пешачка и велосипедска патека по должината на булеварот Илинден ќе се реконструира и прошири на вкупна должина од 2.300 метри. По реконструкцијата, ќе се формира пешачка патека со ширина од 2 метра и велосипедска двонасочна патека со ширина од 2,5 метри. Површината ќе се покрие со асфалт, а ќе се наместат и нови рабници. За непречен влез и излез од крстосниците, ќе се изведат рампи за непречено движење. Патеката ќе се обележи со соодветна хоризонтална и вертикална сигнализација. На реконструкција на пешачката и велосипедска патека по должината на булеварот Илинден, на потегот од крстосницата со улицата ...
сите 17 | | | веќе видена

Македонија е рангирана на 60-та позиција и го подобрила својот ранг за 3 позиции во споредба со рангирањето од претходниот извештај за 2014-2015 година. Во три последователни години Република Македонија го подобрила рангирањето за 20 позиции, односно во 2013-7 позиции, во 2014- 10 позиции, 2015- 3 позиции. Збирно гледано за 34 позиции споредено со 2007 година кога била рангирана на 94 место. Македонската економија продолжува да закрепнува, таа постигнува стабилни перформанси. Македонија прави напори особено во подобрување на квалитетот на нејзината база на вештините и ефикасноста на пазарот на добра, се вели во Глобалниот извештај за конкурентност (2015-2016) кој се објавува денеска, пренесува Курир. На денешната конференција на тема „За конкурентност-можности и предизвици за Република Македонија“, вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, амбасадорот на ЕУ во Македонија Аиво Орав и претседателот на Националниот совет претприемништво и конкурентност на Република Македонија Тони Петрески, зборуваа ...
сите 2 | | | веќе видена

Раст на БДП од 4 проценти, за речиси 13 проценти повеќе пари за капитални инвестиции, дефицит од 3,2 отсто. Државна каса за следната година има и развојна компонента и гарантира стабилност на социјално- ранливите категории. „Уште од 2009-та година наваму, согледувајќи дека Европа е во криза, постепено го зголемуваме износот на капитални инвестиции и следната година предвидуваме историски највисоко ниво на капитални инвестиции- 25 милијарди 92 милиони денари“, вели за Лидер вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески. Како е скроена државната каса за 2016-та? 2016-та ќе донесе буџет кој ќе биде насочен кон развојот, бидејќи ќе има значително зголемување на капиталните инвестиции, ќе обезбеди социјална стабилност, бидејќи ќе има зголемување на пензиите и социјалната помош и ќе има намалување на буџетскиот дефицит, што е многу значајно. Буџетскиот дефицит за следната година е позициониран на ниво од 3,2% од БДП, што споредено со оваа година е пониско за милијарда и 150 милиони денари помал буџетски ...
сите 21 | | | веќе видена

Прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун во август годинава во однос на авгут лани бележи зголемување номинално за 3,5, а реално за 2,7 проценти, објави Државниот завод за статистика. Статистиката бележи зголемување и кај прометот на трговија на мало со непрехранбени производи, освен горивото номинално за 6,5 проценти, а реално за 0,4 отсто. Трговијата на мало, освен трговијата со гориво бележи зголемување номинално за 5,1, а реално за 3,8 отсто.
сите 16 | | | веќе видена

Вредноста на инвестициите во основни средства во Република Македонија во 2014 година изнесува 123,115 милиони денари, објави Државниот завод за статистика. Номиналниот пораст на вредноста на инвестициите во основни средства во 2014 во однос на 2013 година изнесува 3,5 отсто. Во техничката структура на инвестициите во основни средства, градежните работи учествуваат со 62,7 отсто, машините и опремата со 30,6 отсто, а останатите инвестиции со 6,7 отсто. Најголема вредност на инвестициите во основни средства реализиранa во Градежништвото 37,8 отсто, Рударство и вадење на камен, Преработувачка индустрија, Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација и Снабдување со вода, отстранување отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината 23,5 отсто, Трговија на големо и трговија на мало, Поправка на моторни возила и мотоцикли, Транспорт и складирање и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна 13,5 проценти.
сите 16 | | | веќе видена

Што предвидуваат законските измени за безбедност во сообраќајот? 400 евра казна ако возите со брзина поголема од 70 километри на час над дозволеното… Зголемена брзина надвор од населеното место На јавен пат надвор од населено место, возачот не смее со возилото да се движи со брзина поголема од: 130 km/h на автопат; 110 km/h на пат резервиран за сообраќај на моторни возила и 90 km/h на други патишта. Предвидени глоби од: 400 евра во денарска противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 65 негативни бода согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој надвор од населено место се движи со брзина поголема од 70 km/h над дозволената брзина.Покрај утврдениот износ на глоба, на возачот ќе му се изрече и прекршочна санкција забрана на управување на моторно возило од шест до 12 месеци. 300 евра во денарска противвредност во мандатна постапка ќе му се издаде, односно ќе му се регистрираат 50 негативни бода согласно со одредбите на овој закон, на возачот кој надвор од ...
сите 28 | | | веќе видена

Светската Банка во најновиот извештај даде потврда за добрите владини економски политики. Највисоки стапки на раст, освен Црна Гора има и Македонија. За 2015 година за Македонија се прогнозира економски раст од 3,2 %, се посочува во 8. Редовен економски извештај за Југоисточна Европа на Светска банка (СБ). Македонија е лидер во регионот за отварање нови работни места, се вели во Извештајот, пишува Лидер . „Закрепнувањето поттикна создавање работни места и вработеноста долж регионот бавно се зголемува, додека Македонија бележи највисоки стапки на вработеност од средината на 2009-та. Сепак, невработеноста останува главен структурен предизвик особено помеѓу младата популација. Македонија и Црна Гора се единствените земји во ЈИЕ каде невработеноста се намали на ниво под она од 2009 година, се вели во Извештајот. Светска банка во Извештајот нотира и намалување на стапката на сиромаштија во Македонија за 2,8 процентни поени од 2010 до 2013 година. Тоа, според нив, се должи на отворањето на нови работни места и ...
сите 21 | | | веќе видена

По завршениот тендер за избор на фирма која ќе го изработува основниот проект за Лунапарк-Скопје и информациите излезени во неколку интернет-портали, победничкиот тим „Лунар“, реши јавно да го сподели својот конкурсен труд, пишува „Азбука на градот.мк“. Според веста, основниот проект го доби фирмата која го изработи второнаградениот труд „Билд урбан“, која во последната информација беше спомната дека ќе работи основен проект – компилација од трите наградени решенија. Конкурсот претставуваше повик за идејно решение, што значи фаза пред идеен проект, со релативно краток временски рок за негова изработка. Тоа овозможи послободен пристап во презентацијата на идејата, за која тимот изработи и насока за брендирање на паркот (постер, лого, карти, летоци), земајќи предвид дека на сето тоа во иднина ќе му следува доработка и прецизирање, објави Република. Административниот објект е поставен аголно во југозападниот дел како најнеатрактивна позиција, изолирајќи ја надворешноста, со цел формирање на фронт, потребен за ...
сите 3 | | | веќе видена

Укинувањето на даночните олеснувања и зголемување на стапката на ДДВ за хотелите на грчките острови, кои се дел од пакетот реформи што од Атина ги бараат меѓунардоните кредитори, ќе резултира со поскапување на аранжманите за летување во Грција за седум до 10 отсто, јави ТАСС. Грчкото Министерство за финансии објави дека од 1 октомври даночните стапки кои важат за цела Грција, ќе почнат да се применуваат и на осторвите Родос, Санторини, Миконос, Наксос, Парос и Скијатос, кои досега имаат даночни олеснувања. По ова, даночните олеснувања ќе бидат укинат и за другите острови и тоа во две групи, првата од 1 јуни 2016 и втората од 1 јануари 2017. Со ова, од 2017 година на ниту еден грчки остров нема да има пониски даноци. Изедначувањето на даночните стапки за островите со оние што важат за континенталниот дел на Грција, се очекува да резултира со пораст на цените на стоките и услугите во островските туристички капацитети. На шесте осторови од „првата група“ од утре даночната стапка ќе се зголеми од шест на 13 ...
сите 2 | | | веќе видена

Бруто-домашниот производ во 2014 година изнесува 525.620 милиони денари и во однос на 2013 година номинално е зголемен за 4,7 отсто. Реалната стапка на раст на БДП, во однос на 2013 година, изнесува 3,5 отсто, објави Државниот завод за статистика. Најголемо учество на додадената вредност во структурата на БДП во 2014 година имаат Трговија на големо и трговија на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли, Транспорт и складирање, Објекти за сместување и сервисни дејности со храна, со 18,7 отсто. Финалната потрошувачка во 2014 година, во однос на 2013 година, номинално расте за 1,9 отсто, а во структурата на БДП учествува со 86,8 осто. Учеството на извозот на стоки и на услуги во структурата на БДП во 2014 година изнесува 47,8 отсто.
сите 14 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јули 2015 година, во однос на јули 2014 година, изнесува 102.4. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (11.0%), Други услужни дејности (9.9%) и Рударство и вадење на камен (4.6%). Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација (10.2%), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4.2%) и Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (4.2%). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јули 2015, изнесува 21 861 денари. Во јули 2015 година, 1.7% од вработените во Република Македонија не примиле плата.
сите 108 | | | веќе видена

На 1.10.2015 година (четврток), во просториите на општина Аеродром со почеток од 14:00 часот ќе се одржи презентација за услугите и поддршката кои ги нуди YES бизнис-инкубаторот за сите оние кои сакаат да почнат сопствен бизнис или се на почетокот на развојот на „стартап“ бизниси во областа на информатичките технологии. Исто така, ќе бидат презентирани и дополнителните услуги кои се нудат, како обуки и настани, меѓу кои и Go International – ICT Brokerage Event, кој е Б2Б (Business-to-Business) настан за вмрежување со регионални фирми од областа на информатичките технологии, а ќе се одржи на 13-ти ноември во Скопје. Настанот е наменет за малите и средните претпријатија од областа на информатичките технологии и претставува одлична шанса за фирмите да се поврзат со нови регионални соработници и да најдат партнери за истражување и развој. Оваа презентација е дел од серијата неделни настани кои ги организира општина Аеродром, во соработка со Локалниот младински совет на општината, со цел да се понудат информации ...
сите 11 | | | веќе видена

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.3% на месечно ниво, односно пониски за 4.7% на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика. Во август 2015, во споредба со јули 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0.7%, Енергија за 0.5% и Капитални производи за 0.2%, додека во групата Трајни производи за широка потрошувачка се останати на исто ниво. Во август 2015, во споредба со август 2014, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија за 11.1%, Интермедијарни производи освен енергија за 1.2% и во групата Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0.7%.
сите 108 | | | веќе видена

Со 15,5 милијарди евра приходи и рекорден број од 26 милиони туристи, се очекува да заврши туристичката 2015 година за Грција. Тоа го објави Елена Кундура, заменик министер одговорен за туризмот, пренесува „Економски“. Таа додаде дека државата е меѓу десетте водечки туристички светски дестинации. „Туризмот е столб на економскиот развој и на социјалната кохезија на Грција. Туристичкиот сектор е околу 20 отсто од БДП на државата и обезбедува еден милион работни места, додаде Кундура.
сите 13 | | | веќе видена

Владата го скрои буџетот за 2016-та, повеќе пари ќе има за капитални проекти и за нови патишта, а ќе се модернизира и железничкиот сообраќај. Претседателката на Сојузот на стопански комори, Данела Арсовска, во интервју за МРТ вели дека со продолжувањето на инвестициите во оваа сфера, ќе продолжи растот на економијата… Главен фокус во државната каса за следната година се повторно капиталните инвестиции, одвоена и поголема сума за 13%, очекувате ли посилна економија и што ќе значат овие средства за бизнисот? Во секој случај во изминатата година, капиталните инвестиции, инвестициите во патиштата, во инфраструктурата, беа еден од двигателите на економскиот раст. Со продолжувањето на инвестициите во оваа сфера, сметаме дека исто така ќе продолжи растот на економијата, воопшто на стопанството во следната 2016-та година. Велите дека градежништвото беше главен двигател на економијата, а тоа го покажа и статистиката изминатите неколку години. Подготвени ли се компаниите од овој сектор за нови проекти и зделки? Во ...
сите 72 | | | веќе видена

Во складиштето за дрва на Македонски шуми во Петровец, секојдневно доаѓаат под два шлепери и континуирано секој ден има дотур на нови огревни дрва. Согласно цената определена од Владата на Република Македонија, цената на дрвата изнесува 2.370 денари за бука и 2.470 денари за дабот. Вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски во денешната посета на Петровец истакна дека Владата континуирано ја следи состојбата со снабдување со огревно дрво на пазарот. „Ние на секоја седница на Владата и на секоја седница на Комисијата за економски систем имаме координација со Македонски шуми, шумската полиција, Министерството за транспорт и врски, земјоделие и внатрешни работи со цел да се осигуриме дека потребните количини на дрва се обезбедени“, подвлече Пешевски. Цената, додаде тој е задржана исто ниво од лани па шпекулациите дека во текот на годината цената ќе оди на 3.500 денари се неточни. Цената на дрвата на Македонски шуми и количините кои што ќе ги испорача, гарантираат едно стабилизирање и задржување на ...
сите 5 | | | веќе видена

На 5 октомври годинава ќе биде исплатена септемвриската пензија која е зголемена за 621 денар за секој пензионер во Република Македонија. Со ова зголемување бенефит ќе имаат 300 илјади пензионери во државата. Зголемувањето на пензиите е целосно буџетирано за 2016 година. Средствата за ова зголемување се обезбедени и ќе бидат на време исплатени. Зголемувањето на пензиите ќе продолжи и следната година. „Исто така, во октомври 2016 година ќе бидат исплатени по 650 денари зголемени пензии за сите пензионери во Република Македонија. Средствата кои се потребни за тоа се обезбедени во буџетот, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.
сите 72 | | | веќе видена

Лондон си ја врати „титулата“ водечки светски финансиски центар, користејќи ја победата на Конзервативната партија, па со тоа го претрка Њујорк на лидерската позиција. Врз основа на „онлајн“ анкета, спроведена меѓу повеќе од 2.000 индустриски работници, направена е ранг листа од 84 градови ширум светот во поглед на бизнис средината, инфраструктурата, квалитетот на работната сила и развојот на финансискиот сектор, пренесува Банкар.ме . Лондон, кој седум години по ред беше на челната позиција според анкетата која се спроведува двапати годишно, лани го изгуби првото место од Њујорк. Изненадувачката изборна победа на Конзервативната партија на општите избори во мај му помогна на Лондон овој пат да го престигне Њујорк, покажа истражувањето на компанијата „Z/Yen“, која ги објави резултатите. Британската престолнина беше најдобра во секоја поединечна категорија според ова истражување, а зад второпласираниот Њујорк, следуваат Хонг Конг, Сингапур и Токио. Торонто, Сан Франциско и Вашингтон ДЦ исто така се меѓу топ ...
| | веќе видена

Потрошувачката на свинско месо во нашава земја е 10 килограми по жител, и е најниска потрошувачка во европските земји. Домашните фарми ги задоволуваат потребите за свежо месо, но месната индустрија суровината мора да ја увезува, објави МРТ. Домашното производство на свинско месо ги обезбедува само половина од потребите на пазарот кои изнесуваат 40.000 тони. Поголем дел од свежото месо доаѓа од фармите, а месната индустрија за своите потреби увезува замрзнато свинско месо. Увоз на свинското месо за преработка чини од 23 до 26 милиони евра годишно. Со задоволување на стандардите за рускиот пазар каде што извезувавме само овошје и зеленчук, за месната индустрија се отвора нова можност. Тоа ќе значи поголемо производство, нови работни места и развој на сточарството во Македонија.
сите 15 | | | веќе видена

Јавниот долг на Хрватска расте дури 443,66 куни (58 евра) во секунда и до крајот на годинава би можел да достигне критична точка од 90 отсто од БДП. „Последните три хрватски Влади го зголемија јавниот долг 2,5 пати, од 122 милијарди куни (околу 16 милијарди евра) на речиси 290 милијарди куни или 38 милијарди евра“, истакнува Давор Хуиќ, претседателот на хрватското Здружение на даночни обврзници ЛИПА. Секој жител на Република Хрватска е задолжен за над 67.000 куни, а секое вработено лице над 187.000 куни. Тоа е објавено во првото издание на „Бројач на јавен долг“, што го осмисли Здружението на даночните обврзници, во изборната година, а со цел да ги потсети граѓаните на сериозноста на состојбата и да ја поттикне власта за нејзино решавање. За да имаат увид во јавниот долг, во Загреб наскоро ќе се појават пет LED дисплеи кој ќе ја прикажуваат состојбата на јавниот долг во реално време. Освен јавниот долг, на граѓаните „Бројачот“ ќе покажува колку е јавниот долг по жител и јавниот долг по вработен, пренесува ...
сите 4 | | | веќе видена

next