Економија 24

Матијас Милер треба да го наследи Мартин Винтеркорн на кормилото на Фолксваген. Тој досега го работеше истото во Порше, фирма-ќерка на Фолксваген. Милер, исто како претходникот, е инженер, пишуа Дојче Веле. Матијас Милер има 62 години и ако сега се‘ уште беше на работното место алатничар, во мислите веќе ќе се подготвуваше за пензија. Но како претседател на Управниот одбор на Порше, функција што Милер ја извршува веќе 5 години, човек не размислува за законската возраст за пензионирање. А тој дури сега, како претседател на Управниот одбор на Фолксваген, ќе има толку многу за работа, што нема воопшто да размислува за пензионерски живот. Милер е само шест години помлад од својот претходник, Мартин Винтеркорн. Од него најверојатно нема да се очекува нов почеток на најголемиот автопроизводител во Европа. Исто како и претходникот и тој се интересира за техника – како човек со претприемачки визии досега не привлече внимание. Задачата на Милер се состои пред се‘ во тоа да го одведе концернот повторно во помирни води ...
| | веќе видена

Комитетот за туризам на последната седница донел одлука за проширување на листата на субвенционирани држави, информира заменик министерот за економија, Христијан Делев. По посетата на Струшкиот регион Делев истакна дека на барање на тур-оператори листата за субвенционирање туристи е проширена со Израел, Шпанија, Франција и Јужна Кореја, пишува МИА. „Добивме интерес од неколку држави, посебно од Израел каде тур-оператори побараа поголемо субвенционирање за да може да донесат поголем број туристи. Ние тоа и го направивме, донесовме одлука за проширување на листата со држави што ќе бидат субвенционирани, но и за зголемување на субвенциите на некои постоечки држави, изјави Делев. Заменик министерот за економија изрази надеж дека и следната година ќе има успешна сезона и раст поголем од 10 проценти како годинава.
сите 17 | | | веќе видена

Следната година 21 милијарда денари ќе се издвојат за изградба на патишта, како изградбата на трите автопати Скопје – Штип, Кичево – Охрид и Демир Капија – Смоквица, како и бројни регионални патишта како на пример патот од Радовиш до Штип и од Штип кон Кочани кој ќе почне да се гради следната година и ќе овозможи подобрување на конкурентноста на македонската економија. Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансиии Зоран Ставрески, кој вчера беше во посета на општина Босилово. Вицепремиерот истакна дека буџетот за 2016 има силна развојна компонента и историско највисоко ниво на капитални инвестиции во вкупна вредност од 37,5 милијарди денари. „Конкретно, за струмичкиот регион, по изградбата на патот од Струмица до Радовиш, како и експресниот пат од Радовиш до Штип, ќе се подобри конкуреноста на економијата. Како и со изградбата на автопатот од Штип до Скопје, со што од Струмица до Скопје ќе се стига за помалку од еден и пол час. Тоа ќе овоможи развој на регионот на југоисточна Македонија и подобрување ...
сите 6 | | | веќе видена

Градежните екипи на АД „ Карпош“ ги завршија сите градежни работи на улицата „Црногорска 2“ која води кон ѓорчепетровските гробишта, информираат од општина Ѓорче Петров. Со реконструкцијата улицата е широка 6 метри. Во тек е изградба и на тротоари со широчина од 1,5 метри. Оваа улица е долга 190 метри и е една од најфрекфентните улици во општината. До сега движењето по истата беше отежнато заради лошата состојба и многуте оштетувања на старата асфалтна подлога. Непостоењето на тротоари исто така претставуваше голем проблем за погребни поворки особено за време на врнежи. Со реконструкцијата на улицата саниран е и преминот преку железничката пруга која ја дели улицата на половина. Воедно поставено е и улично осветлување кое до сега го немаше. Оваа улица е од проектот „16 нови улици во Ѓорче Петров“.
сите 13 | | | веќе видена

Државниот завод за статистика оваа година за првпат ги објавува податоците за стоковната размена според економските карактеристики на претпријатијата. Истражувањето овозможува да се измери учеството на реалните економски сектори во трговијата, како и надополнување на бизнис податоците со детални информации за трговијата. Овие податоци овозможуваат анализа на ефектите на меѓународната трговија врз производството, вработеноста и резултатите на претпријатијата. Податоците се пресметани според Регулативата (ЕЗ) бр. 471/2009 на Европскиот парламент и на Советот од 6 мај 2009 година, во насока на понатамошно или комплетно хармонизирање на националната статистика на надворешната трговија со законодавството на Унијата. Целта на ова соопштение е со споредување на економските информации за претпријатијата со најважните надворешно-трговски показатели да се добие широк збир на податоци со кои се овозможува детална анализа на структурата на надворешната трговија. Соопштението се состои од два дела. Во првиот дел е дадена ...
| | веќе видена

Македонија во јули годинава потрошила 602.078 мегават-часови електрична енергија, 2.336 милиони нормални метри кубни природен гас, 430.246 тони јаглен и 87.434 тони нафтени продукти. Според Државниот завод за статистика, бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 64,03 отсто во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 95,1 процент од вкупната потрошувачка на јаглени се употребени за производство на електрична енергија.
сите 35 | | | веќе видена

Традиционалната Кнауф Академија која има регионален карактер, годинава за прв пат се одржа во Македонија. Струга беше домаќин на околу двестотини архитекти, инженери и изведувачи во градежништвото од регионот, кои низ интерактивни работилници се информираа за најновите трендови, новитети, техники и производи кои излегуваат од гигантот во оваа индустрија – германскиот Кнауф. Годинешниот традиционален собир на професионалци од оваа сфера, го посетија и соработници и партнери на Кнауф од земјите во регионот, како од Србија, Хрватска, Бугарија, Босна и Херцегоцина, Црна Гора, Косово, како и домаќините од Македонија. „Ние во Кнауф се гордееме со иновациски и развојно насоченото производството, затоа и многу внимание посветуваме на едукацијата на соработниците, која е неопходна од аспект на современ пристап кон работата и за запознавање на новите производи, системи, алати и техники во работењето. На овој начин, архитектите, проектантите, трговците, изведувачите, партнерите, имаат можност и практично да се ...
сите 8 | | | веќе видена

Доделувањето решенија за веќе легализираните дивоградби продолжува да се реализира согласно претходно проектираната динамика. Прилепчани се стекнаа со правото за законско користење на личниот имот кој и покрај тоа што со децении го уживале, сепак, не биле и негови вистински сопственици. Доделувањето на решенијата, веќе традиционално го направи градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески, кој присутните уште еднаш ги потсети на големиот бенефит што граѓаните ги добиваат со Законот за легализација. Официјалните информации говорат дека Прилеп останува на првото место на ниво на држава како по легализирани објекти, така и според изработката на деталните урбанистички планови. Прилепчани покажаа голем интерес за оваа владина социјална мерка за докажување на сопственоста за нивните дивоизградени објекти.
| | веќе видена

Преку проектот „Македонија вработува“ во Босилово има отворено 70 нови работни места, а вкупно 38 од 180 фирми во општината го користеле проектот, што е задоволителна бројка и кажува дека и во руралните, помалите општини и од малите семејни фирми се користи проектот. Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески при вчерашната посета на општина Босилово, каде во рамки на редовните средби со бизнис заедницата посети и две фирми кои го користат проектот Македонија вработува, Паралидови и Мајстор компани. „Сакаме на терен да видиме како се реализираат владините мерки и да видиме какво е чувството кај стопанствениците од аспект на актуелната економска ситуација, нивните грижи и проблеми, да видиме што од тоа можеме да решиме, истакна Ставрески. Во фирмата “Паралидови“ досега се вработиле седум лица преку проектот Македонија вработува. „Имам вработено седум луѓе од „Македонија вработува“. Мерките на Владата ќе помогнат да вработиме уште повеќе луѓе, изјави Благој Паралидов, сопственик на ...
сите 32 | | | веќе видена

Странските инвестиции во Република Македонија отворија 13.441 работно место досега, а најавени се и нови вработувања. На краток рок во следните шест месеци ќе има близу 4.000 нови вработувања во фабриките на странските инвеститори. Следните години се очекуваат над 20.000 вработувања согласно предвидувањата на Светска Банка и на ММФ, но и на Владата.Владата во изминатите години покажа дека прави многу како за домашните така и за странските компании во Република Македонија, нагласи заменик претседателот на Владата на Република Македонија и министер за финансии Зоран Ставрески одговарајќи на пратеничко прашање на Магдалена Манаскова. Голем број реформи за поддршка на домашните и странските компании „Во делот на поддршката на домашние фирми Ставрески посочи дека се направени реформи кои што се однесуваат на даночните олеснувања за водење бизнис, и како што рече Македонија е земја со најниски даноци во светот. Понааму тој се осврна на проектот регулаторна гилотина, а, како што потенцира, инфраструктурните услови ...
сите 49 | | | веќе видена

Регулаторната комисија ги одреди новите цени на горивата. Малопродажните цени на ЕУРОСУПЕР БС-95 и на ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 0,50 ден/лит и со тоа цената на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 62,50 ден/лит, а на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 64,50 ден/лит. Малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат за 1,00 ден/лит и со тоа цената на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) изнесува 50,00 ден/лит, а на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 38,50 ден/лит.
сите 44 | | | веќе видена

Доларот би требало да зајакне и да се изедначи со еврото во наредната година, бидејќи американската Управа за федерални резерви и понатаму е на курсот за подигнување на каматните стапки, пренесува Лидер. Фед се задржа на овој курс иако неделава не се одлучи за акција, проценува инвестициската компанија Principal Global Investors, а пренесе Танјуг. На минатонеделниот состанок Фед одлучи да не ја подигнува каматната стапка на задолжувањата, поради превирањата на финансиските пазари и растот на ризиците од забавување на глобалната економија. – Очекувам дека во наредната година ќе има голем притисок врз еврото и дека доларот би можел повторно да се изедначи со европската валута“, изјави Џим Мекохан, директор на инвестициската компанија и додава дека ЕЦБ и централната банка на Јапонија веројатно ќе го зголемат монетарниот поттик во настојувањето да ја стимулираат инфлацијата. Последниот пат кога вредноста на доларот се изедначи со еврото, беше во декември 2002 година, а според анализата на Блумберг, постојат 17 ...
сите 16 | | | веќе видена

Цената на суровата нафта на светските берзи денеска со мали промени. Американската лесна нафта на берзата во Њујорк поскапи за 52 центи на 45,20 долари за барел, додека северноморската нафта од типот „брент“ поскапи за 54 центи на сума од 47,98 длари за едно буре. Во Македонија малопродажната цена на нафтените деривати ќе се коригира денеска на пладне, а новите цени ќе важат од полноќ. Пред две недели кога Регулаторната комисија за енергетика ги формираше актуелните цени, барел нафта (онаа северноморската од типот „брент“ која се увезува во Македонија) чинеше 47.1 долари за барел. Во моментов цената на нафтата е за помалку од еден долар по барел поскапа а еден долар чини 2 денари помалку отколку пред две недели. Тоа значи дека може да се очекува мало поскапување на нафтените деривати од околу 1 денар по литар. Во моментов ЕУРОСУПЕР БС 95 се точи за 62 денари а ЕУРОСУПЕР БС 98 за 64 денари. ЕУРОДИЗЕЛ-от се продава по 49 денари за литар.
сите 62 | | | веќе видена

На полигонот на Машинскиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии вчера се одржа обука за електрични возила, електровелосипеди и електромопеди за ученици во основните и средните училишта од Скопје, како дел од активностите на третиот ден од „Европската недела на мобилност 2015“. Учениците се запознаа со различните видови електромобили и користа од нивната примена, а се интересираа за нивните перформанси. Активностите на третиот ден од ЕНМ 2015 се одвиваат под мотото „Иднината е во електромобилите, грижи се за својата иднина“, а ги спроведува невладината организација „Електромобилност“ во соработка со Градот Скопје. На полигонот на Машинскиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии денеска до 17 часот се одржува експо на електрични и хибридни возила. Закажани се и повеќе предавања и работилници на кои за електричните возила, за нивните перформанси и користа за животната средина ќе зборуваат предавачи од земјава и од странство, како и лица што направиле ...
сите 4 | | | веќе видена

При посетата на општина Сопиште, премиерот Никола Груевски го посети и населеното место Добри Дол. На средбата со премиерот, жителите побараа санација на улиците и патот, за што градоначалникот на Сопиште посочи дека за 12 дена ќе се изврши санација на патната мрежа во Добри Дол. Исто така, беше посочен и проблем со водоводната мрежа, за што од ЈП Водовод на Град Скопје посочија дека ќе биде надминат проблемот, во фаза е тендерска постапка по што ќе биде интервенирано и ќе биде надминат проблемот најкасно до ноември. Премиерот Груевски го посети и училишното игралиште во Добри Дол кое се гради со средства на општината и со што у;ениците ке добијаt нова спортска содрзина.
сите 82 | | | веќе видена

Во село Ракотинце во Општина Сопиште ќе се инвестира во изградба на канализациска мрежа, изградба на мултифункционална сала и ќе се преземат активности за санирање на свлечиштето што е повторно активно. Жителите на Ракотинце денеска ги посетија премиерот Никола Груевски, министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски и раководството на општината. Во однос на барањето за канализациска мрежа премиерот информира дека е во изработка проект по што ќе следи тендерска постапка и избор на изведувач на работите. Плановите се изградбата да почне напролет, во март или април наредната година. Инвестицијата ќе изнесува 170.000 евра. При посетата на училиштето во Ракотинци беше најавено дека до крајот на месецов ќе заврши темелната обнова на училишната спортска сала со финансии од општината. Жителите на Ракотинци информираа дека повторно е активно свлечишттео што било санирано во 2009 година, за што премиерот го задолжи министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски да испрати стручни екипи за да направат увид во ...
сите 82 | | | веќе видена

Швајцарските градови Цирих и Женева се на самиот врв на листата со најскапи градови во светот, пред Њујорк, покажува анализата на швајцарската финансиска групација UBS. Резултатите од истражувањето покажаа дека на едно семејство од три члена во Цирих му се потребни повеќе од 3.600 долари месечно за живот, базирајќи се на потрошувачката кошница од 122 производи и услуги, во која не се вклучени трошоците за наем на стан. Според оваа пресметка Женева е на второто место, со потребни 3.500 долари месечно, а Њујорк е на третата позиција со потребни 3.340 долари месечно. Кога ќе се вклучат трошоците за изнајмување на стан, американските градови автоматски го заземаат првото место, бидејќи цената на двособен наместен стан таму изнесува во просек 4.320 долари месечно во споредба со цената од 2,390 долари во Цирих. Од друга страна, најмалку скап град во светот е Киев, каде за живот на едно семејство во просек се потребни 1.273 долари, а цената за изнајмување на стан изнесува 540 долари.
сите 6 | | | веќе видена

Грците во недела по трет пат оваа година, ќе излезат на гласање. Левичарската Сириза и конзервативната Нова демократија, се во тесна трка. Со оглед на новите 86 милијарди евра помош, меѓународната заедница со големо внимание следи колку ќе биде стабилна новата Влада откако претходната, сепак се согласи на тешките услови на кредитот, што значи продажба на државен имот. Најголемите пристанишни кранови во светот, најголемото туристичко пристаниште во Европа, контејнерскиот терминал и бродоградилиште, тоа е пристаништето Пиреја. Само минатата година беа транспортирани повеќе од 18 милиони патници. Оваа година и повеќе, бидејќи туристичката сезона е уште подобра. Но, тоа не беше доволно за да остане во „канџите“ на државата. Сепак, пристаништето на кое Грците со векови се горди, понудено е за продажба. – Тоа е нашата гордост, ние не сакаме да го продадеме“, вели жителот на Атина, Никос, а неговиот сограѓанин Димитри додава: – Приватизацијата во Грција е секогаш темна приказна“. Како еден од главните аргументи во ...
сите 4 | | | веќе видена

Експериментот со скратено работно време, кој во април 2014. година го започна Владата на Гетебург даде позитивни резултати. Имено, во еден старечки дом одлучено е работното време да се скрати од осум на шест часа дневно, а притоа работниците да ја задржат истата плата. Целта на ова било да се намали бројот на боледувањата, а истовремено да се поттикне продуктивноста за да се заштеди државниот буџет, пренесува Нетпрес . Кога е забележано дека задоволните работници подобро ги негуваат старите лица, овој модел го преземале и некои други установи. Експериментот покажал дека работниците поради помалку работа имаат поквалитетен приватен живот, што им овозможува повеќе да допринесуваат за работата, а дома да водат подобра грижа за своето семејство. – Некогаш постојано бев исрпена. Ќе дојдев дома и мислев дека ќе се онесвестам на софата. А сега имам многу повеќе енергија и елан како за работата, така и за семејниот живот, рекла една од медицинските сестри кои учествувале во експериментот. Интересно е и дека и други ...
сите 10 | | | веќе видена

Од почетокот на грчката финансиска криза во 2010 година, беа сменети двајца премиери откако беа принудени да го прифатат неспроведливиот пакет економски мерки во замена за програма за спас од таканаречената тројка – Европската комисија, Европската централна банка (ЕЦБ) и Меѓународниот монетарен фонд ММФ. Ме боли кога гледам како истата судбина го дочека и третиот премиер, мојот пријател и другар Алексис Ципрас, пренесува Лидер . Во јули, кога Ципрас беше принуден да капитулира пред последната „програма“ на тројката, тоа навести крај на нашата влада. Тоа исто така предизвика расцеп во нашата партија Сириза, меѓу оние кои макар и против својата желба се согласија да ја прифатат програмата и останатите од нас (околу 40 парламентарци од Сириза од вкупно 149) кои не се согласивме. Парламентарните избори закажани за 20 септември, се резултат на таа криза. Што се однесува до мене, откако поднесов оставка како министер за финансии заради безмилосното понижувачко бреме наложено од тројката, планирам да ги пропуштам ...
сите 8 | | | веќе видена

next