Економија 24

Претставници на околу 25 мали и средни претпријатија се обучуваат за менаџирање на иновациите, односно за маркетингот и финансирањето на иновациите. Обуката се реализира во рамки на проектот „Aim Annovations“ кој е финансиран од Централноевропската иницијатива (ЦЕИ), а го спроведуваат Бренд плус од Австрија и Knowledge центарот од Скопје. Со неа се очекува да се зголемуват вештините и знаењето на малите и на средните претпријатија во комерцијализацијата на нивните идеи на пазарот со цел да дојдат до успешен бизнис. Обуката се реализира по направеното истражување за тоа какви се потребите на малите и на средните препријатија и кои се препреките на кои наидуваат при воведувањето на новите технологии. „Кога се направи студијата, дизајниравме специфичен модул со цел да им се дадат знаења и обуки на претпријатијата во оној дел којшто им е најмногу потребен, така што денешната обука е дизајнирана врз постоечко истражување, изјави Андријана Богдановска-Ѓуровиќ од Knowgledge центарот. Менаџерите ги оценуваат ваквите ...
сите 4 | | | веќе видена

На 13 октомври 2015 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, движењата во банкарскиот систем и најновите макроекономски показатели во контекст на поставеноста на монетарната политика. Oцената на економските и на финансиските услови покажа дека постојната монетарна поставеност е соодветна, при што Комитетот за оперативна монетарна политика одлучи на аукцијата да се понудат благајнички записи на ниво од 25.500 милиони денари, со непроменета каматна стапка од 3,25%. Најновите показатели покажуваат дека економската активност и понатаму расте со солидно темпо, делумно поддржана од кредитната активност на домашните банки. Економското закрепнување се одвива без ценовни притисоци и без притисоци во надворешниот сектор. Девизните резерви и понатаму се на соодветно ниво, коешто е доволно за справување со евентуалните непредвидени шокови во иднина. За ...
сите 15 | | | веќе видена

Осумдесет милијарда денари во изминативе години се потрошени за изградба на патишта и железници, истакна вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески на собраниската расправа за буџетот за 2016 година. Во образложението за Предлог-буџетот тој рече дека капиталните инвестиции за идната година се планирани на износ од 25 милијарди денари, како развојна компонента на Буџетот што директно ќе помогне за динамизирање на економската активност во 2016 година. Капиталните инвестиции за догодина, според Ставрески, се за 2,8 милијарди денари поголеми отколку во 2015 година, што е раст од 12,9 проценти, пренесува „Курир“. „Инвестициите се за значајни проекти во делот на патната инфраструктура, каде се планирани 250 милиони евра за патишта, а за железничката инфраструктура се предвидени 2,2 милијарди денари, потенцира Ставрески. Со Предлог-буџетот за 2016 година ќе се овозможи историски највисоко ниво на инвестиции, ќе се зголемат пензиите и надоместоците за социјална помош, а буџетскиот дефицит ќе се намали од ...
сите 15 | | | веќе видена

Жителите на Долно Лисиче од денес ќе плаќаат двојно помали комуналии за градење. Имено, на иницијатива на градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски, Советот на Општина Аеродром вчера, на својата 41-ва седница донесе Одлука за намалување на висината на надоместокот за градби во Долно Лисиче и во реонот на патниот правец што ги поврзува Горно и Долно Лисиче, кои се надвор од опфатот на Генералниот урбанистички план на Град Скопје, за 50 проценти. „Тоа значи дека досегашните комуналии, кои се движеа од 40 до 50 евра во денарска противвредност во зависност од намената на објектот во согласност коефициентот на уредување на градежното земјиште, ќе се намалат на 24 до 25 евра. Целта на намалувањето на комуналиите е да им се олеснат давачките на граѓаните и да се привлечат нови инвестиции во тој дел на Општина Аеродром, информираат од општината. Намалувањето на надоместокот за градби се однесува на територијата на Долно Лисиче, односно на руралното подрачје надвор од опфатот на ГУП, во согласност со ...
сите 14 | | | веќе видена

Светската Асоцијација за челик (WSA) очекува оваа година да се намали побарувачката за челик во светот за 1,7 отсто, под влијание прес се на падот на побарувачката во Кина. Во втортата светска економија, побарувачката за челик е намалена за 3,5 отсто, а од неа зависи дали ќе дојде до предвиденото благо закрепнување на пазарот во 2016 година. „Евидентно е дека индустријата за челик во актиелниот момент дојде до еден значаен циклус на раст заснован на брзиот развој на конеската економија“, објасни претседателот на економскиот комитет на WSA Ханс Јирген Керкоф. Тој додаде дека овој сектор сега се соочува со понизок раст, кој ќе продолжи додека и останатите региони не почнат да произведуваат доволно, со што повторно ќе дојде до раст на потрошувачката на челик.
сите 2 | | | веќе видена

Русија не бараше од Киев предвремено враќање на долгот од три милијарди долари за да не ги доведе украинските колеги во незгодна ситуација, но тие пари мора да бидат вратени, рече претседателот на РФ Владимир Путин. „Да ве потсетам, ние одамна имаме право да бараме исплата на овој долг пред декември. Мислам на тоа дека стапија на сила условите во согласност со нашиот договор за давање на овој кредит. Меѓутоа, ние тоа не го правевме за да не ги доведеме нашите украински колеги во тешка положба и да не им ја отежнеме и онака тешката ситуација во економијата. Но, парите се наши и нека ни ги вратат“, рече Путин на состанокот со членовите на руската влада. Претседателот Путин му наложи на министерот за финансии Антон Силуанов да разговара со ММФ за давање дополнителна помош од страна на фондот за Украина, со цел Киев да може да ги исплати еврообврзниците што ги купи Русија во износ од 3 милијарди долари, пренесува РИА „Новости “. „Зошто ММФ да не ѝ ги позајми на Украина тие три милијарди долари за да може таа да ...
сите 5 | | | веќе видена

Република Македонија беше претставена како хит дестинација за Адвентуре Травел пред околу 700 туроператори и светски познати медиумски куќи на Самитот за активен туризам во Пуерто Варас во Чиле. На Самитот, кој се одржа од 5-ти до 9-ти овој месец, учествуваше и директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Кристијан Џамбазовски. Тој пред учесниците на Самитот најави дека во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризам, Република Македонија ќе биде домаќин на првата европска регионална конференција за активен туризам „АдвентуреНеџт – Балканс“, која ќе се оддржи во мај 2016 година. Конференцијата, како што е наведено во денешното соопштение од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, ќе се организира во соработка со Проектот на експанзија на мали бизниси, финансиран од УСАИД и од Владата на Швајцарија-Проектот ИМЕ, и Интернационалната асоцијација за активен туризам (АТТА). АТТА-Интернационалната асоцијација за активен туризам е основана во 1990 година и опслужува ...
сите 2 | | | веќе видена

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Израелскиот тур-оператор „Arkia International“ планира од идната година да воспостави директна авионска врска со Охрид и на тој начин да им овозможи на израелските туристи организирано да летуваат во Македонија. Тоа е потврдено на денешната средба на генералниот директор на „Arkia International“, Дуду Макхлаб, со директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, Кристијан Џамбазовски. Според информациите од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, планирано е првично на релација Израел – Охрид да оперираат два летови седмично, почнувајќи од 1 јуни 2016 година. Инаку, во тек се преговори за закуп на сместувачки капацитети во Македонија каде би биле сместувани гостите од Израел кои организирано би летувале тука, а се очекува договорите да бидат парафирани за неколку седмици. Израелскиот тур-оператор „Arkia International“ постои повеќе од шест децении, притоа со сопствената флота годишно превезувајќи повеќе од 1,6 милиони патници. ...
сите 87 | | | веќе видена

Македонија во август годинава ја посетиле 168.851 турист кои оствариле 722.624 ноќевања. Во однос на август минатата година бројот на туристи е зголемен за 16,1, а бројот на ноќевања пораснал за 14,7 отсто. Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на домашните туристи е зголемен за 13 отсто, а на странските за 20,8 проценти. Домашните туристи во август годинава оствариле за 11,7 отсто повеќе ноќевања во однос на истиот месец лани, додека бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 25 проценти. Во првите осум месеци од годинава бројот на туристите е зголемен за 10,1 отсто во споредба со истиот период од претходната година. Кај домашните туристи има зголемување за 5,2, а кај странските за 14,2 отсто. Бројот на ноќевања, пак, е поголем за 8,3 отсто. Кај домашните туристи има зголемување за 6,4, а кај странските за 11,7 отсто.
сите 16 | | | веќе видена

Врвните менаџери во Хрватска примаат плати кои се малку над двојно поголеми од просечните плати во таа земја. Нивната плата е 115 отсто поголема од просекот, а меѓу најплатени се занимањата од подрачјата на технологијата и развојот, човечките потенцијали, телекомуникациите, управувањето со квалитетна и информатичка технологија, покажува истражувањето кое го спроведе порталот „ Моја Плача “. Истражувањето опфати 345 работни места од 36 дејности, а покажува дека во третиот квартал на оваа година просечната нето плата во Хрватска изнесувала 5.397 куни (701 евро), што е за два одсто повеќе отколку во претходниот квартал и два одсто пвеќе во однос на истиот период минатата година. Стручните лица од подрачјето на технологија и развој имаат плати кои се 55 отсто поголеми од просекот, од човечките потенцијали 37 отсто повеќе, телекомуникации 35 отсто повеќе, а од областа на управување со квалитет за 31 процент и од информатичките технологии за 29 отсто, пренесува „ Б92 “. Анкетата покажала, исто така, дека лицата со ...
сите 3 | | | веќе видена

Министерот за транспорт и врски, Владо Мисајловски, ексклузивно во вестите на Канал 5 истакна дека ќе се гради патот Кочани-Делчево. Постапка ќе се распише денес за тендер за изградба. „Се работи за целосна рехабилитација на овој патен правец. Денес ќе го распишеме тендерот и очекувам до крајот на годината да заврши постапката. Ако дозволува времето, со работа ќе се започне веднаш. Станува збор за пат долг 30 километри кој граѓаните го бараа и ќе го добијат. Вредноста е проценета на 10 милиони евра. Јас сум убеден дека на тендер цената ќе падне, па тогаш ќе ја знаеме финалната сума, рече Мисајловски. Следната година ќе се градат три нови автопати. „Во овој момент градиме три автопати Демир Капија-Смоквица, Миладиновци-Штип, како и Кичево-Охрид. Имаме доста проекти од програмата за оваа и за следната година. Станува збор за автопатска делницаСмоквица-Гевгелија во должина од 10,15 километри со проценета вредност од 4,3 милиони евра. Тука сме во завршна фаза за потпишување на договор…истакна Мисајловски. Во ...
сите 36 | | | веќе видена

Здружението на млади аналитичари и истражувачи (ЗМАИ) организираше конференција на тема „Ефектот на странските директни инвестиции во технолошкоиндустриските развојни зони врз македонската економија“, во рамки на проектот „Влијанието на владините субвенции за странските директни инвестиции, наспроти нивниот ефект врз економскиот раст’’. Целта на конференцијата беше да се изнесат јавни размислувања и заклучоци на релевантни говорници за странските директни инвестиции, со што би се помогнало во креирање на подобри јавни политики во државата. Проектот е поддржан од проектот на УСАИД за граѓанско општество, кој го спроведува Фондација Отворено општество – Македонија. Конференцијата се одржа на 13ти октомври, во Дипломатик салата на Скопски саем со почеток од 11:00 часот. Говорници на конференцијата беа Горан Мојаноски, претставник од ЗМАИ, кој што ги презентираше досегашните истражувања на организацијата; Арбен Халили, генерален директор на Normak Investment Group – технолошко – индустриска развојна зона во ...
сите 2 | | | веќе видена

Промовирањето и поттикнувањето на иновациите во Македонија во фокусот на ТЕХНОМА 2015 . Оваа година фокусот на Саем ќе бидат иновациите, енергетската ефикасност и ЛЕД технологиите, но и промовирањето и поттикнувањето на иновациите во Македонија. На оваа тема говореше директорката на Фондот, Јасмина Поповска која беше гостин во вестите на Сител. „Им овозможуваме на сите заинтересирани иновативни компании да се информираат за можностите кои им стојат на располагање во Македонија и регионот од аспект на финансирање на иновации, од аспект на поддршка за градење на капацитети, како и настани за вмрежување, односно да си пронајдат партнер со кој може да соработуваат во реализација на некој предлог-проект, рече Поповска. До 2018-та година Фондот планира да додели вкупно 10 милиони евра. Во тек е вториот повик кој трае до 21-ви октомври. „За овој повик на располагање имаме 1.300.000 евра. Планирани се овие средства да поддржат 10 старт-ап или спин-оф претпријатија. Во однос на првиот повик искуството е позитивно, ...
сите 19 | | | веќе видена

За следниот месец, Премиерот Груевски најави две големи странски инвестиции. „Во ноември ќе се официјализираат инвестиции на две големи американски компании. Тие ќе отворат нови работни места за 2.000 луѓе. Премиерот нагласи дека не смее да дава повеќе информации, дека инвеститорите ќе информираат за детали, почитувајќи го деловното право, но додаде дека нивните политики даваат резултати. „Јас зборувам за она што веќе е реализирано и затоа зборувам и за она што ќе се случи. А во СДСМ критикуваат оние кои во нивно време се водеа неуспешни политики. Нашите резултати се видливи со голо око. Само да се отиде до Бунарџик ќе се види дека има бројни фабрики, а бројни се и слободните зони низ цела земја. „Во ноември две американски компании планираат да ја официјализираат нивната инвестиција во Македонија. Официјално тоа ќе го направат во ноември, едната ќе вработи дополнителни 500 луѓе, а втората ќе отвори 1.500 нови работни места. Засгеа толку можам да кажам за нив. Ова се сигурни инвестиции, рече Груевски. ...
сите 20 | | | веќе видена

Премиерот Груевски во вестите на „Сител“ се осврна на новите вработувања во текот на 2015 година. „Во првите девет месеци има 19.000 ново вработени, а до крајот на годинава очекуваме уште 6.000 нови вработувања. Притоа Премиерот нагласи дека досега има 5.800 нововработени во странските компании со странските инвестиции, а преку проектот „Македонија вработува“ има нови 7.150 вработувања.
сите 7 | | | веќе видена

Мора да се умре, а целта е тоа да се случи што подоцна и со што е можно повеќе спокојство и достоинство, но за поголемиот дел од светот умирањето предизвикува предизвик. Списанието Economist состави „индекс на квалитетот на смртта“ и ги рангираше земјите според квалитетот на палијативната нега. На врвот од табелата е Велика Британија, а следи Австралија. Во првите десет се наоѓаат главно богатите земји од Западот, вклучително САД, Ирска, Белгија, Германија, Холандија и Франција, пренесува „ seebiz.eu “. На крајот од листата се земји како Индија, Кина, Мексико, Бразил и Уганда. Но тие земји не се осамени во лошата грижа за старите лица. Така е во поголемиот дел од светот. Од 80-те држави кои Economist ги вклучил во истражувањето, само 34 забележале резултат над просечното. Притоа се истакнува дека 85 отсто од светската популација нема пристап до квалитетната палијативна нега. Простор за подобрување, сепак, има дури и во земјите кои се високо на оваа листа. „Бројот на специјалистите во однос на бројот на ...
сите 8 | | | веќе видена

Халал индустријата во иднина ќе расте поради зголемување на муслиманската популација во светот и поголемиот број на сертифицирани производи, кои се во склад со исламскиот шеријатски закон. Нејзината глобална вредност сега изнесува 2,3 милиони долари, соопштуваат експерти. Широкиот спектар на Халал производи, од храна која не содржи свинско месо до финансиски и туристички услуги, бележи зголемување, со оглед на зголемувањето на бројот на муслиманското население, пренесува агенцијата Франс Прес. „Бројот на Халал производи расте, затоа што ние го зголемуваме бројот на производи од 2,5-3,0 проценти секоја година. Исламот е најбрзо растечка религија“, истакна претседателот на Исламскиота советот на храна и исхрана, Мухамед Чадри. „Халал е животен стил. Земји како Јапонија и Јужна Кореја водат во прифаќањето на Халал производите во нивните ресторани и хотели, за да привлечат повеќе туристи од муслиманските земји“, истакнува Чадри. Според него, вкупната вредност на оваа индустрија, е 2.300 милијарди долари и има ...
сите 4 | | | веќе видена

Швајцарските банки се подготвени на американското Министерство за правда да му откријат како им помагале на клиентите да сокријат пари и да избегнат плаќање на данок, пренесува „Индекс“. Годинава беше потпишан договор меѓу американското Министерство за правда и 41 швајцарски банки, со кој банките се обврзаа дека ќе им откријат како им помагале на клиентите во криењето на парите, кои се одговорните банкари, посредници, но и како се движеле парите. Тие информации на американските истражители ќе им помогнат да покренат истрага против лица и институции, кои биле вклучени во перење на пари и во други земји, а потенцијални цели се банките во Израел и Сингапур.
сите 7 | | | веќе видена

Властите на Русија нема да дискутираат за реструктуризација на украинскиот долг од 3 милијарди долари, изјави висок владин претставник. „Засега немаме дури ни внатрешни дискусии за реструктуризација на долгот. Мислам дека ќе бидеме принудени во судска постапка да бараме враќање на долгот. Јасно е дека Украина ќе нема можност веднаш да го врати долгот, но не сметам дека треба во тековните услови да го преформулираме врз некакви друг услови, ги пренесува РИА „Новости“ зборовите на изворот. Министерот за финансии на РФ Антон Силуанов го потврди цврстиот став на Русија. „Се разбира, имаме цврста позиција, никакви компромиси“, изјави тој.Средствата од украинскиот долг веќе се пресметани како дел од државниот Фонд за национална благосостојба за 2016 година и Министерството за финансии планира да ги инвестира тие пари во проекти во РФ, изјави Силуанов пред средбата со министерката за финансии на Украина Наталија Јареско во рамките на средбата на „Г-20“ во Лима, главниот град на Перу.Извор: Руска реч
сите 8 | | | веќе видена

Повеќе ниту една плата не им се доцни на машиновозачите. Решен е секој проблем што го имаа дел од машиновозачите и дел од вработените, односно целиот проблем е решен. Вчера им легна и првата половина од платата. После некое извесно време сите плати се исплатени на железницата, истакна министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски на денешната трибина „Инфраструктурна експанзија во Македонија“, во организација на Институтот Павел Шатев. Дел од нив, рече министерот, пробаа да го испочитизираат случајот и не покажаа доволна професионалност, но со дијалог со сите Синдикати и оној што штрајкуваше излеговме со решение. Силиката во железницата веќе е променета. „Сакам да се заблагодарам на сите оние професионалци во железница кои не подлегнаа на никаков притисок и работе за сите тие 3.000 луѓе да земат плата и тоа го постигнавме и така и ќе продолжиме. Се надевам дека ако продолжат да возат ќе имаат редовно сервисирање на платата, додаде Мисајловски.
сите 17 | | | веќе видена

next