Ричард Ховит

  во

  Речиси секој изборен циклус во земјава и кампањите на партиите, без оглед дали станува збор за избор на локална самоуправа или трка за централната власт, не минува без идеолошка поддршка и присуство на странски политичари на домашните митинзи што ги организираат политичките партии. Ова е практика што ја применуваа скоро сите партии, без разлика дали се на власт или во опозиција. Зошто е тоа така и која е целта на вклучувањето странски политичари во кампањите на домашните политички субјекти. Според аналитичарите ваквиот принцип на своевидно „менторство“ и барање мислења од странскиот фактор е вкоренет уште одамна на домашната политичка сцена каде што многу често како посредници се вклучувани странски дипломати.Таков беше случајот со Охридскиот рамковен договор, но и преку последниот пример со договорот од Пржино со кој се поставија правците преку кои треба да ѝ се стави крај на политичката криза. Во меѓувреме, неодамнешната посета на унгарскиот премиер Виктор Орбан и словенечкиот поранешен премиер Јанез ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Нервозата повеќе расте ако се одолговлекува објавувањето на „бомбата“ за „Монструм“. Ако се објави, на некој начин напрегнатоста ќе се „извентилира“, сметаат млади во албанската етничка заедница. Најверојатно, погрешно сум бил интерпретиран. Вака лидерот на СДСМ ја образложи неговата децидна изјава во интервјуто за германскиот весник „Ди Цајт“, дека седум етнички Албанци кои се осудени за случајот „Смилковско езеро“ невини лежат во затвор, која вчера предизвика бура во македонската јавност. „Најверојатно е грешка во интерпретацијата на самиот новинар. Но сепак, големи сомневања се врзани за овој случај. Тоа го објаснувам јас во самото интервју и секако со обелоденувањето на вистината за 'Смилковско езеро' или на процесот 'Монструм' како што го нарекоа со кривичната пријава, ќе се обелодени болна вистина. Сомневањата се големи. Нашата намера не е да ставаме квалификации, но секако штом ќе ја обелодениме вистината, граѓаните ќе знаат што во суштина покажува таа. Дека постојат големи сомневања за тоа што се ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Состанокот во Тирана е непримерен и вреди да се осуди, тој е почеток на целата приказна, изјави известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јави МИА од Стразбур. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма, рече Вајгл. Сепак, додаде тој, тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава. Објективноста ја задржав од првиот ден, не сум навивач ниту за едната ниту за другата опција. Но, се знае како се игра по правилата на демократијата, тој кој е способен да има мнозинство во парламентот има право да формира влада. Тука нема друга варијанта, рече европратеникот Вајгл. Тој најави дека за време на сесијата на европарламентот во Стразбур треба да одржи заеднички работен состанок со другите европратеници задолжени за Македонија, Ричард Ховит и Едуард Кукан и со комесарот Јоханес Хан, на кој ќе стане ...
  сите 56 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 6 | | | веќе видена

   Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден,  не сум навивач ниту за едната ниту за другата опција. Но, се знае како се игра по правилата на демократијата, тој кој е способен да има мнозинство во парламентот има право да формира влада. Тука нема друга варијанта, рече европратеникот Вајгл. Најави ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава - рече Вајгл.За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Чинот к ога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели и звестувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Погребни рамки, црни ленти и свеќи до нив. Ова се фотографиите од повеќемина амбасадори во земјава а кои се појавија на социјалната мрежа Имгур, пренесува „Телма“. Фотографиите се поставени пред околу еден ден но поради начинот на кој функционира оваа меѓународна мрежа за поставување слики и монтажи не може да се види кој ги закачил. На нив се препознаваат ликовите на американскиот амбасадор Џез Бејли, англискиот Чарлс Гарет, германскиот Кристине Алтхаузер, но и на Франција, Италија и Холандија. Освен амбасадорите свои посмртни фотографии на мрежата Имгур добија и поранешните медијатори во Пржинскиот договор, Питер Ван Хојте и европратеникот Ричард Ховит, актуелниот евроамбасадор во земјава Самоил Жбогар како и поранешниот Аиво Орав. Овие фотографии експресно започнаа да се шират и по социјалните мрежи Твитер и фејзбук, а дел од оние што ги споделуваат се со осуда, но дел со повик за линч. Дали ќе се истражува кој ги измонтирал и поставил некролозите на странските преставници кои деновиве будно ја следат ...
  сите 33 | | | веќе видена

  ВМРО ДПМНЕ вечерва преку соопштение го осуди објавувањето и ширењето на некролози за меѓународните претставници во земјава. „Ваквиот акт е целосно неприфатлив и недозволен и во иднина мора да сопре“, се вели во партиското соопштение. На социјалните мрежи од утрово кружи галерија од креирани фотографии на повеќе амбасадори во Македонија, како и други странски дипломати во кои што тие се поставени во комеморативни рамки со црни ленти и погребни свеќи. Галеријата е креирана анонимно, а индиректно повикува на линч на амбасадорите во оваа земја. Тука се амбасадорите на САД, Германија, Франција, Велика Британија, Италија, ЕУ, како и поранешниот медијатор во пржинскиот договор Питер Ван Хојте и европратеникот Ричард Ховит. Амбиентот на говор на омраза и повици за отстранување на дел од амбасадорите од земјите на ЕУ и НАТО кои беа вклучени во изнаоѓања решенија за политичката криза во земјава повеќе од две години е присутен на социјалните мрежи и во дел од провладините медиуми, особено порталите. Но по предвремените ...
  сите 35 | | | веќе видена

  Галерија некролози од повеќе амбасадори, странски дипломати и посредувачи, од утрово кружи по социјалните мрежи. Фотографиите се поставени во комеморативни рамки со црни ленти и погребни свеќи. Според реакциите и досегашните коментари, ова претставува повик на линч на амбасадорите. Меѓу нив може да се забележат ликовите на амбасадорот на САД, Џес Бејли, на германската амбасадорка Кристине Д. Алтхаузер, на амбасадорот на Велика Британија Чарлс Герет, потоа тука е и претставничката на Франција Лоренс Оер, но и довчерашниот евроамбасадор Аиво Орав. Исто така, со посмртни фотографии се вклучени и поранешниот медијатор во работните групи за договорот од Пржино, Питер Ван Хојте, како и европратеникот Ричард Ховит. Оваа галерија доаѓа откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски на протестот пред ДИК прочита проглас, преку кој обвини дека некои амбасадори премногу се мешале во внатрешната политика. ЕУ го осуди говорот.
  сите 38 | | | веќе видена

  Посмртни фотографии од амбасадорите во Македонија се појавија на социјалната мрежа Имгур. Црно белите фотографии со црни панделки се од американскиот амбасадор Џес Бејли, британскиот амбасадор Чарлс Гарет, германската амбасадорка Кристине Алтхаузер како и дипломатските претставници на Холандија и Италија, заедно со поранешниот и актуелниот европамбасадор, европратеникот Ричард Ховит кој посредуваше во создавањето на Пржинскиот договор и поранешниот посредниок во политичките преговори Питер Ван Хауте. Десетте фотографии се објавени по донесениот проглас на Извршниот комитет на ВМРО–ДПМНЕ кој пред Државната изборна комисија го прочита претседателот на партијата и екс-премиер Никола Груевски пред насобраната толпа. Прогласот од една страна остро ја нападна меѓународната заедница со обвинувања на адреса на амбасадорите за мешање во внатрешните работи на земјава, но веднаш потоа Груевски рече дека ВМРО-ДПМНЕ е со прозападна ориентација и е за ЕУ и НАТО. Политичките партии треба да се однесуваат одговорно и да ...
  сите 38 | | | веќе видена

  Погребни рамки, црни ленти и свеќи до нив. Ова се фотографиите од повеќемина амбасадори во земјава а кои се појавија на социјалната мрежа Имгур . Фотографиите се поставени пред околу еден ден но поради начинот на кој функционира оваа меѓународна мрежа за поставување слики и монтажи не може да се види кој ги закачил. На нив се препознаваат ликовите на американскиот амбасадор Џез Бејли, англискиот Чарлс Гарет, германскиот Кристине Алтхаузер, но и на Франција, Италија и Холандија. Освен амбасадорите свои посмртни фотографии на мрежата Имгур добија и поранешните медијатори во Пржинскиот договор, Питер Ван Хојте и европратеникот Ричард Ховит, актуелниот евроамбасадор во земјава Самоил Жбогар како и поранешниот Аиво Орав. Овие фотографии експресно започнаа да се шират и по социјалните мрежи Твитер и фејзбук, а дел од оние што ги споделуваат се со осуда, но дел со повик за линч. Дали ќе се истражува кој ги измонтирал и поставил некролозите на странските преставници кои деновиве будно ја следат состојбата, за сега ...
  сите 63 | | | веќе видена

  Посмртни фотографии на дел од сегашните и од поранешните амбасадори во Македонија, се појавија на веб-страницата „Имгур“. Не е познато кој ги прикачил овие слики на веб-страницата, но тие се појавуваат два дена откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, одржа говор пред Државната изборна комисија, во кој истакна дека некои амбасадори почнале премногу да се мешаат во внатрешната политика на земјата. – Амбасадорите кои се мешаат, мора да престанат да го прават тоа. ВМРО-ДПМНЕ нема да учествува на состаноци и на преговори во кои учествуваат амбасадори или други странски претставници, на кои се носат одлуки за кои одлучуваат претставниците избрани од народот – рече Груевски. Посмртни фотографии добија амбасадорот на САД, Џес Бејли, ЕУ-амбасадорот Самуел Жбогар, сегашниот и поранешната француска амбасадорка, Кристијан Тимоние и Лоренс Оер, холандскиот амбасадор Ваутер Пломп, италијанскиот амбасадор Масимо Белели, британскиот амбасадор Чарлс Гарет, германската амбасадорка Кристине Алтхаузер, како и поранешниот ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Галерија со фотографии во комеморативни рамки со црни ленти и погребни свеќи од повеќе амбасадори и посредувачи утрово се шири по социјалните мрежи. Во рамки се ставени ликовите на амбасадорот на САД, Џес Бејли, на германската амбасадоркаКристине Д. Алтхаузер, на амбасадорот на Велика Британија Чарлс Герет , потоа тука е и претставничката на Франција, Лоренс Оер, но и довчерашниот евроамбасадор Аиво Орав. Исто така, со посмртни фотографии се вклучени и поранешниот медијатор во работните групи за договорот од Пржино, Питер Ван Хојте , како и европратеникот Ричард Ховит. Не се знае кој е креаторот на овие некролози, а од коментарите ова претставува повик на линч на амбасадорите. Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски деновиве на протестот пред ДИК прочита проглас, преку кој обвини дека некои амбасадори премногу се мешале во внатрешната политика. Тој упати остри критики до нив.
  сите 7 | | | веќе видена

  Посмртни фотографии на дел од сегашните и од поранешните амбасадори во Македонија, се појавија на веб-страницата „Имгур“. Не е познато кој ги прикачил овие слики на веб-страницата, но тие се појавуваат два дена откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, одржа говор пред Државната изборна комисија, во кој истакна дека некои амбасадори почнале премногу да се мешаат во внатрешната политика на земјата. – Амбасадорите кои се мешаат, мора да престанат да го прават тоа. ВМРО-ДПМНЕ нема да учествува на состаноци и на преговори во кои учествуваат амбасадори или други странски претставници, на кои се носат одлуки за кои одлучуваат претставниците избрани од народот – рече Груевски. Посмртни фотографии добија амбасадорот на САД, Џес Бејли, ЕУ-амбасадорот Самуел Жбогар, сегашниот и поранешната француска амбасадорка, Кристијан Тимоние и Лоренс Оер, холандскиот амбасадор Ваутер Пломп, италијанскиот амбасадор Масимо Белели, британскиот амбасадор Чарлс Гарет, германската амбасадорка Кристине Алтхаузер, како и поранешниот ...
  сите 13 | | | веќе видена

  Посмртни фотографии на дел од сегашните и од поранешните амбасадори во Македонија, се појавија на веб-страницата „Имгур“ . Не е познато кој ги прикачил овие слики на веб-страницата, но тие се појавуваат два дена откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, одржа говор пред Државната изборна комисија, во кој истакна дека некои амбасадори почнале премногу да се мешаат во внатрешната политика на земјата. – Амбасадорите кои се мешаат, мора да престанат да го прават тоа. ВМРО-ДПМНЕ нема да учествува на состаноци и на преговори во кои учествуваат амбасадори или други странски претставници, на кои се носат одлуки за кои одлучуваат претставниците избрани од народот – рече Груевски. Посмртни фотографии добија амбасадорот на САД, Џес Бејли, ЕУ-амбасадорот Самуел Жбогар, сегашниот и поранешната француска амбасадорка, Кристијан Тимоние и Лоренс Оер, холандскиот амбасадор Ваутер Пломп, италијанскиот амбасадор Масимо Белели, британскиот амбасадор Чарлс Гарет, германската амбасадорка Кристине Алтхаузер, како и ...
  сите 15 | | | веќе видена