Гевгелија

  во

  Благодарение на Груевски и Ставревски македонската економија е на колена. Потврда за тоа е што министерството за финансии почна да се фали со вакви соопштенија дека префлило средства за исплата на мајските пензии.Замислете, после серија на задолжувања во оваа недела, за Груевски и Ставревски е успех што скрпиле пари да ги исплатат пензиите на 6–ти во месецот, додека платите ќе доцнат најмалку до 15 и 20 во месецот.Вчера, СДСМ обелодени една крупна афера која сведочи за расипништвото на Груевски и ВМРО ДПМНЕ. Согласно заклучокот од 26 мај 2010 година, Владата треба најдоцна до 1 септември сите привремени вработувања да ги трансформира во трајни вработувања на неопределено време. Платата ќе започнат да ја примаат од 1-ви октомври.Во ситуација кога го доведоа Буџетот и државата до банкрот, за граѓаните не е прифатливо да продолжи и понатаму таквото расипничко однесување.Ненародно е кога стопанството е во колапс, Груевски да вработува 30 илјади партиски војници во рок од два месеца.Само во Буџетот за 2010 и тоа ...
  сите 24 | | | веќе видена

  Скопје Промоција на Југоисточниот регион и неговите општини ќе се одржи денеска во Скопје во рамките на манифестацијата „Промотивни денови на регионите„, под мотото „Сакај ја Македонија, уживај во својата татковина“. Манифестацијата на која ќе се претстават општините Гевгелија, Дојран, Струмица, Валандово, Богданци, Босилово, Василево, Радовиш, Конче и Ново Село, ќе ја отвори градоначалникот на Конче Стојан Лазаров. На плоштадот Македонија ќе биде поставена макета од мандра-рибарка куќичка, карактеристична за Дојранското езеро. Во голем сад ќе се подготвува македонска салата, а дваесетина жени ќе варат слатко од зелени смокви. Посетителите ќе можат да пробаат и струмичка мастика, како и еколошки радовишки мед и ореви. Ќе биде организирана и наградна игра, а меѓу бројните подароци, ќе се доделуваат и фудбалски топки со автограм од Горан Пандев, жител на општина Струмица. Во рамките на манифестацијата што ја организираат Заедниците на локалната самоуправа на Македонија (ЗЕЛС), Министерството за локална ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Во организација на Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) денеска во Скопје продолжуваат промотивните денови на регионот под мотото „Сакај ја Македонија - уживај во својата татковина“. На манифестацијата на Градскиот плоштад ќе биде промовиран југоисточниот регион и општините кои се наоѓаат во него - Гевгелија, Дорјан, Струмица, Валандово, Богданци, Босилово, Василево, Радовиш, Конче и Ново Село. Манифестацијата ќе ја отвори градоначалникот на општина Конче Стојан Лазаров како претставник на Советот на југоисточниот плански регион кој ќе ги запознае присутните со функционирањето на регионот и со поважните преземени и планирани регионални и локални проекти и идните планови за стопански, културен и туристички развој на регионот. Во рамки на манифестацијата ќе биде делен промотивен материјал од кој граѓаните ќе може да добијат подетални информации за регионот, а манифестацијата ќе биде збогатена со културно уметничка програма.
  сите 4 | | | веќе видена

  Тројца функционери на ФЗОМ и тројца функционери на ПЗУ „Градски аптеки“ заработија кривични пријави во кои се товарат за финансиски криминал Според Управата за финансиски криминал, тие го оштетиле Фондот за здравство за 12,5 милиони денари. Според официјалните информации, И.Л (43) од Велес, М.Р. (44) од Гевгелија и М.М. (55) од Кавадарци, како раководители на подрачните единици на ФЗОМ во своите градови во 2005 година одобриле Фондот да им плати лекови на „Градските аптеки“ што веќе биле платени. Точно осум милиони денари од тие пари заминале на сметка на „Градската аптека“ - Велес и два милиони денари на гевгелиската аптека. Остатокот од парите легнале на сметка на „Градска аптека“ - Кавадарци. Управителите на посочените градски аптеки - Б.М. (39) од Велес, С.К. (54) од Гевгелија и С.Р. (50) од Кавадарци заработија кривични пријави поради тоа што како управители доставиле фактури до Фондот без да наведат дека лековите не треба да се плаќаат, како што претходно се договориле Фондот и „Градските аптеки“.
  | | веќе видена

  Полицијата сомничи шест лица, тројца раководители на Фондот - подружници Велес, Гевгелија и Кавадраци и тројца раководители на Градски аптеки, дека ја злоупотребиле службената положба. Пријавените го оштетиле ФЗО за над 12 милиони денари Финасовата полиција повторно откри криминал со двојно плаќање на лекови во три подружници на Фондот и против раководителите на подружниците се поднесени кривични пријави. Истрагата утврдила дека со двојното плаќање на лекови се офајдиле Јака 80" Радовиш, сопственост на Јовица Стефановиќ - Нини и на извесна групација од Швајцарија, чиј доминантен сопственик е поранешниот градоначалник на Скопје, Трифун Костовски. Покрај раководителите кривично ќе одговараат и тројца управители на Градски аптеки. Шестемина се товарат дека прибавиле имотна корист, а го оштетиле Фондот за над 12 милиони денари. По спроведената истрага финансовата полиција во средата до Обвинителството во Велес поднесе три кривични пријави против И.Л. (43) од Велес, раководител на подрачна служба Велес, М.Р. ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Финансиската полиција отвора старо нови поглавја во досијето за злоупотребите Фонд за здравство и градски аптеки. Овој пат не во Скопје туку во внатрешноста. Инспекторите поднесоа кривични пријави за тројца поранешни раководители на Фондот во Велес, Гевгелија и Берово и за тројца управители на приватизираните градски аптеки во Велес, Гевгелија и Кавадарци. Во 2005 година ја оштетиле државата за 200 илјади евра по веќе познато сценарио. Раководителите во фондот овозможиле лекови кои веке биле платени повторно да им се исплатат на градските аптеки. Управителите на аптеките пак финансиска ги гони затоа што знаеле а не навеле дека лековите се веке платени и така стекнале противправна имотна корист на штета на Фондот. Од финасиска наведуваат дека сопственици на Градските аптеки во Велес и Гевгелија била радовишката „Јака 80“ на познатиот Јовица Стефановиќ Нини а на аптеките во Кавадарци „Гофи Груп“ чиј доминантен сопственик е Трифун Костовски. Канал 5 го побара Нини. Ни рече дека бил во Белград на состанок. ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Општина Гевгелија за Одлуката на Сенатот на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип за дислоцирање на Факултетот за туризам и бизнис логистика од Гевгелија во Кавадарци, дозна од електронските медиуми. Од нив дозна и за петицијата на студентите, кои дури на приемот кај градоначалникот на општина Гевгелија констатираа дека погрешно биле информирани за просторните проблеми на нивниот факултет. Се разбира, и за настојувањата на Универзитетската управа од Штип преку притисоци и манипулации да го реши проблемот, што не доликува на една високообразовна институција. Имено, Советот на општина Гевгелија на последната седница го донесе ДУП за поранешна Касарна, каде што е предвидена локација од 1,84 хектари за новиот Факултет за туризам, каде што постојниот објект на Дневниот центар за лица со посебни потреби (70 м?) воопшто не претставува никаква пречка за негова реализација. Станува збор за државно земјиште чие доделување е во надлежност на Министерството за транспорт и врски. Паралелно со ова, општина Гевгелија за да ...
  | | веќе видена

  Против тројца раководители на подрачни служби на Фондот за здравствено осигурување и тројца управители на ПЗУ Градска аптека, се поднесени кривични пријави од страна на управата за финансиска полиција, поради злоупотреба на службена положба и овластувања. Пријавите се поднесени против И.Л (43) од Велес, раководител на подрачната служба Велес во ФЗОМ, М.Р. (44) од Гевгелија, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Гевгелија, М.М. (55) од Берово, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Кавадарци, Б.М. (39) од Велес, управител на ПЗУ Градска аптека Велес, С.К. (54) од Гевгелија, управител на ПЗУ Градска аптека Гевгелија и С.Р. (50) од Кавадарци, управител на ПЗУ Градска аптека во Кавадарци. Во текот на 2005 година, пријавените И.Л, М.Р и М.М. во својство на раководители на подрачните служби на ФЗОМ овозможиле веќе платените лекови од страна на Фондот да се платат повторно на ПЗУ Градска аптека Велес во износ од 8.333.095 денари. Истото го направиле со Градската аптека Гевгелија во износ од 2.366.854 ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Управата за финансиска полиција поднесе кривични пријави против тројца раководители на подрачни служби на Фондот за здравствено осигурување и тројца управители на ПЗУ Градска аптека за злоупотреба на службена положба и овластувања. Кривичните пријави се поднесени против И.Л (43) од Велес, раководител на подрачната служба Велес во ФЗОМ, М.Р. (44) од Гевгелија, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Гевгелија, М.М. (55) од Берово, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Кавадарци, Б.М. (39) од Велес, управител на ПЗУ Градска аптека Велес, С.К. (54) од Гевгелија, управител на ПЗУ Градска аптека Гевгелија и С.Р. (50) од Кавадарци, управител на ПЗУ Градска аптека во Кавадарци. Пријавените И.Л, М.Р и М.М. во текот на 2005 година во својство на раководители на подрачните служби на ФЗОМ овозможиле веќе платените лекови од страна на Фондот да се платат повторно на ПЗУ Градска аптека Велес во износ од 8.333.095 денари, на Градската аптека Гевгелија во износ од 2.366.854 денари и двете во сопственост на Јака ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Кривичните пријави се поднесени против И.Л (43) од Велес, раководител на подрачната служба Велес во ФЗОМ, М.Р. (44) од Гевгелија, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Гевгелија, М.М. (55) од Берово, раководител на подрачната служба на ФЗОМ во Кавадарци, Б.М. (39) од Велес, управител на ПЗУ Градска аптека Велес, С.К. (54) од Гевгелија, управител на ПЗУ Градска аптека Гевгелија и С.Р. (50) од Кавадарци, управител на ПЗУ Градска аптека во Кавадарци. Пријавените И.Л, М.Р и М.М. во текот на 2005 година во својство на раководители на подрачните служби на ФЗОМ овозможиле веќе платените лекови од страна на Фондот да се платат повторно на ПЗУ Градска аптека Велес во износ од 8.333.095 денари, на Градската аптека Гевгелија во износ од 2.366.854 денари и двете во сопственост на Јака 80 АД Радовиш чиј доминантен сопственик е Јовица Стефановиќ-Нини и на Градска аптека Кавадарди во износ од 1.494.338 денари сопственост на Golf Group of Finance and investment Lugano Swicerland чиј доминантен сопственик е Трифун ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Македонија Кривични за вработени во ФЗОМ и во Градска аптека Скопје, 3 јуни – Финансиската полиција поднесе кривични пријави против тројца раководители на подрачни служби во Фондот за здравствено осигурување и тројца управители на „Градска аптека“ за злоупотреба на службена положба и овластувања. Кривичните пријави се поднесени против раководителите на подрачните служби на ФЗОМ во Велес, И.Л, во Гевгелија, М.М. и во Кавадарци, Б.М. Исто така, кривични ќе добијат и управителот на Градските аптеки во Велес, С.К., во Гевгелија, С.Р. и во Кавадарци.Пријавените овозможиле веќе платените лекови од страна на Фондот, повторно, да се платат на Градска аптека. Исто така, вработените во Градска аптека доставиле фактури без да наведат дека не треба да се платат од Фондот за здравствено осигурување на Македонија.На ваков начин, тие се стекнале со противправна имотна корист и го оштетиле Фондот за 12.194.287 денари.
  сите 7 | | | веќе видена

  Шеесет и тригодишен лекар од Здравствениот дом во Гевгелија вчера е уапсен бидејќи побарал и добил поткуп од 50 евра од негов сограѓанин. Според полицијата, станувало збор за И. К. доктор специјалист. Тој од 31-годишен гевгеличанец зел поткуп од 3.000 денари, ако сака лично тој да ја оперира неговата сопруга. Против лекарот гевгелиската полиција поднесе пријава за примање поткуп.
  сите 18 | | | веќе видена

  По укинувањето на првостепената пресуда со која беа осудени Тупурковски и Андонов на три, односно две, години затвор, а требаше и да вратат околу 1,5 милиони евра, предметот сега ќе го застапува Скопското основно јавно обвинителство. Застапникот вчера изврши прецизирање, а одбраната тврдеше дека обвинението е ново За злоупотребите на тајванските кредити поранешниот вицепремиер на македонската влада и некогашен директор на Агенцијата за обнова и развој, Васил Тупурковски, вчера повторно седна во обвинителна клупа. Судењето против него и против тогашниот заменик-директор на Агенцијата, Јован Андонов, е повторено, зашто Апелацискиот суд ја укина првостепената пресуда со која Тупурковски беше осуден на три, а Андонов на две години затвор. Со таа пресуда двајцата солидарно требаше да ја надоместат штетата од околу 1,5 милиони евра. Повисокиот суд ја укина ова пресуда со упатства за првостепениот суд, а наместо Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција сега предметот ќе го води Скопското јавно ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Доктор-специјалист од Здравствениот дом од Гевгелија зел поткуп од гевгеличанец чија сопруга требало да се оперира. Полицијата за примање поткуп во вторникот го уапси И.К. (63) од Гевгелија, против кого ќе поднесе кривична пријава. Полициската станица Гевгелија на први овој месец реализира случај на примање поткуп во Здравствениот дом Гевгелија. И.К., доктор-специјалист, побарал и примил поткуп од 3.000 денари од А.Д. (31) од Гевгелија за хирушка интервенија врз неговата сопруга.
  сите 3 | | | веќе видена

  Полицијата фати на дело хирург кој побарал и примил поткуп од 50 евра за да оперира жена во гевгелиската болница.Против И.К.(63) од Гевгелија, доктор специјалист во локалниот Здавствен дом ќе биде поднесе кривична пријава за примање поткуп, соопшти денеска МВР.Истиот извор наведе дека докторот од гевгеличанец идентификуван со иницјали А.Д. (31) побарал и примил поткуп од 3.000 денари за хирушка интервенија врз неговата сопруга.
  сите 4 | | | веќе видена

  Нов бизнис цвета на југот од земјава, откако поради кризата, Грција ги зголеми данокот на додадена вредност на 23 проценти и данокот на горивата.. Многу грчки граѓани почнаа бензин да полнат во Македонија бидејки кај нив еден литар чини евро и половина, а во земјава горивото е за 30-тина центи поевтино. Така, за еден наполнет резервоар се заштедува 20-тина евра. Овој најнов феномен е особено видлив за време на викендите и во четврток, кога во Гевгелија е пазарен ден. Грчки медиуми пренесуваат дека Асоцијацијата на сопственици на бензиски пумпи од Грција бара тамошната царина да реагира и да го ограничи ваквиот вид на увоз на гориво, кој резултирал со намалување на потрошувачката на гориво во пограничните зони и до 20 проценти. Од вработените на бензинските пумпи во близина на граничниот премин Богородица – дознавме дека грчката кампања одела дотаму што во обид да ги одвратат своите граѓани од купување на нафтени деривати во Македонија, им било укажувано дека горивата во земјава не се квалитетни и содржат ...
  | | веќе видена

  Рада И. Маневска Сузана ТасеваКризата во Грција ја зголеми трговската активност во пограничниот регион на државава. Грчките граѓани пазарат се, од бензин до градинарски култури, преработки од месо, а користат и поевтини стоматолошки услуги. На ова ги натера кризата, која е причина за поголеми даноци и акцизи и за повисоки цени, наспроти намалувањето на платите. - Немаме официјални податоци за зголемување на извозот кон Грција. Тоа што се чувствува како раздвижување во трговијата со зголемувањето на потрошувачката на одделни производи во пограничните региони, но тоа нема значајно влијание во трговската размена со Грција. Дури во овој период има опаѓање на извозот – вели Јадранка Аризановска од Стопанската комора. Во Комората се прават напори да се искористи поволниот период за Македонија и да се привлечат што поголем број инвеститори од Грција. - Веќе имаме раздвижување на инвестициската активност во металургијата и во трговијата, а тоа треба да се направи и во други дејности – вели Аризановска. ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Двајцата скопјани што се осомничени дека се мозоците на операцијата побегнале од државата и по нив ќе се распишат меѓународни потерници Истражниот судија во скопскиот Основен суд 1 им одреди триесетдневен притвор на двајца од тројцата приведени од групата осомничена дека во изминатиов период преку царинската испостава во Гевгелија успеала да прошверцува скапа брендирана облека, а потоа да ја продава во бутик во Градскиот трговски центар во Скопје. Во истражниот затвор „Скопје“ во населбата Шуто Оризари веќе се префрлени првиот човек на царинската испостава Гевгелија, Александар Ристевски, и сопственикот на фирмата „Митах“, Митах Каевиќ. Нивната партнерка и управителката на фирмата „Фемак фешн“, Иснија Шерифовска, пак, според одлуката на истражниот судија е пуштена да се брани од слобода, а како гаранција дека нема да ја напушти земјата и во секој момент ќе и биде достапна на истрагата и е одземен пасошот. Сепак во акцијата на МВР не се приведени двајца осомничени што биле дел од синџирот преку кој се ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Јулијана ИвановскаСо лисици на рацете пред истражен судија, поради шверцување на оригинална облека, завршија Иснија Шерифовска управителка на фирмата „Гемак фешн“, управителот на „Митхат“, Митхат Каевиќ и царинскиот службеник Александар Ристовски, вработен во испоставата во Гевгелија, кој помогнал облеката да помине преку граница без да се плати царина. Сопственикот на бутикот за луксузна облека „Република де ла мода“, лоциран во скопски ГТЦ, каде се продавала облеката, Аладин Балиќ, или познат како Дино, инаку и поранешно момче на познатата македонска пејачка Каролина Гочева, не е уапсен бидејќи е во странство. Засега за истражителите не е достапен и Алтин Малиќи, вториот сопственик на бутикот, кој е син на познат скопски бизнисмен и увозник на цигари и на алкохол за Македонија. За двајцата најверојатно ќе се распише меѓународна потерница.За парчињата облека, која била запленете во оваа акција, како што не информира директорот на Царина Ванчо Каргов, се работи за оригинални парчиња.Облеката која е запленета ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Продолжуваат промотивните денови на регионите од Македонија, под мотото “Сакај ја Македонија, уживај во својата татковина”. Денес на скопскиот плоштад Македонија до 12 до 17 часот ќе се претстави на Полошкиот регион . Во рамките на Полошкиот регион се општините: Јегуновце, Теарце, Тетово, Врапчиште, Желино, Брвеница, Маврово-Ростуше, Гостивар, Боговиње. На поставените штандови ќе бидат претставени економските, туристичките, природните и културни потенцијали на регионот, изложувајќи разновидни брошури и туристички информатори. За овој регион еден од најзначајните проекти е изградбата на колекторот за прочистување на отпадните води и решавањето на проблемот со регионалната депонија, се наведува во соопштението од ЗЕЛС. Дел од својот промотивен материјал и производи ќе претстават и одредени стопански субјекти од овој кра, меќу кои хотелот ,,Тиволи,, потоа АД Тетекс, ДООЕЛ ХАЈПОЛ, МИКЕЛИ, ЕУРО ТУРИСТ, НВО „Младинска Алијанса”, ,,Фатина” од Гостивар , “СУНГОЛД“ и други. Следното претставување ќе биде на ...
  | | веќе видена