Билд МК

Идејата на поранешниот премиер Никола Груевски да се воведат еколошки автобуси во Скопје скапо ќе ги чини македонските граѓани. Градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски денеска во изјава за неколку медиуми нагласи дека автобусите што ќе личат на трамвај ќе чинат од 600.000 до 650.000 евра по парче, додека минибусите е предвидено да се набават по цена од 300.000 до 350.000 евра. „Градот Скопје заедно со Владата на Република Македонија планира набавка на 20 зглобни или долги електрични автобуси и 30 минибуси. Нивната вредност би требало да биде некаде околу 20 до 25 милиони евра“ изјави скопскиот градоначалник Коце Трајановски. * Набавката на еден украински автобус чинеше околу 125.000 евра Ако е вистинита изјавата на градоначалникот Трајановски, тогаш автобусите што ќе личеле на трамвај во просек ќе се купат по тројно повисока цена од украинските автобуси ЛАЗ, кои за потребите на ЈСП-Скопје беа набавени во јануари 2010 година. Еден единечен автобус од производителот од Украина беше набавен по цена од ...
сите 4 | | | веќе видена

Молскавичен раст на кумановската фирма „Рапид Билд“. Оваа компанија основана во 2012 година успеа да победи и на тендерот за изградба на магистралниот гасовод Скопје – Тетово – Гостивар. Во конкуренција на пет понуди, „Рапид Билд“ ја доби зделката вредна 1.782.270.000 денари, или изразено во евра, речиси 29 милиони. Во соработка со скопски „Гранит“, фирмата од Куманово ќе ја изведува и гасоводната траса Неготино – Кавадарци – Битола, а како составен дел од друг македонски конзорциум, веќе работи и на изградба на гасоводот Штип – Неготино . Досегашните договори за изградба на овие три гасоводи достигнаа вредност од речиси 83,9 милиони евра, кои како финансиски средства беа обезбедени преку кредит подигнат од германските Дојче и Ерсте банка. „Македонски енергетски ресурси“ го склучил најновиот договор со „Рапид Билд“ пред девет дена. Според документацијата прикачена на веб-страницата на Бирото за јавни набавки, времетраењето на потпишаниот договор изнесува 36 месеци. Во овој временски период треба да биде ...
сите 3 | | | веќе видена

Ј.П. „Паркови и зеленило“ го набави и вториот карузел од проектот „Скопје 2014“. Фирмата „Технометал Вардар“ треба да ја испорача играчката за деца до април 2017 година. Од градскиот буџет за најновата вртелешка се издвоија финансии во висина од 12 милиони денари. Карузелот ќе се постави на плоштадот „Филип Втори“. Како и со првата вртелешка, со овој објект ќе стопанисува јавното претпријатие „Паркови и зеленило“. Според податоците објавени од Бирото за јавни набавки, во тендерската постапка учествувале две компании. Првиот карузел од проектот „Скопје 2014“ беше донесен во главниот град во текот на 2013 година. За оваа играчка за деца тогаш се потрошија 163.000 евра од градскиот буџет. Бојан Блажевски bojan.blazevski@build.mk
сите 4 | | | веќе видена

Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски денеска изврши увид на активностите за реконструкција на автопатот Смоквица – Гевгелија. Делницата со должина од 10 километри се реконструира веќе неколку месеци наназад, а работите на терен ги изведува „Гранит“. Досега се завршени 80% од работите, вклучувајќи асфалтирање на седум километри и изградба на три моста. Во наредниот период треба да се завршат преостанатите километри и дополнителен четврти мост на оваа делница. Автопатот ќе биде оспособен за движење на возилата со максимална брзина од 120 километри на час. На дел од трасата беше изградена и трета коловозна лента. Во реконструктивниот зафат се инвестирани 4,2 милиони евра. Средствата се обезбедени преку ИПА фондовите на Европската унија. Градежните работи започнаа кон крајот на минатата година .
сите 100 | | | веќе видена

Градските власти ќе обноват дел од булеварот „Партизански одреди“ што минува низ населбите Карпош 1 и 2. Градот Скопје денеска го објави тендерот за пронаоѓање изведувач за реконструкција на оваа скопска сообраќајница на потегот од раскрсницата со улицата „Франклин Рузвелт“ до раскрсницата со булеварот „8-ми Септември“. Локалните власти пресметале дека претстојниот зафат ќе чини 44,5 милиони денари, без вклучен ДДВ. Градежните работи треба да се завршат во текот на 2017 година. Пред почетокот на активностите на терен, Градот Скопје треба да избере најповолен понудувач. Тендерот за учество во постапката од заинтересираните субјекти е отворен до 17 ноември. Со претстојниот зафат треба да се рехабилитира постоечкиот коловоз стар неколку децении. Покрај дупките во коловозот, голема површина од асфалтот е деформирана поради нереализирана реконструкција долги години наназад. Градските власти лани изработија проект за реконструкција на булеварот „Партизански одреди“. Бојан Блажевски bojan.blazevski@build.mk
сите 11 | | | веќе видена

Македонскиот електропреносен систем оператор (МЕПСО) потпиша договор за набавка на примарна високонапонска опрема за потребите на трансформаторските станици од преносната мрежа. Станува збор за првичен договор од еден поголем проект финансиран преку кредит од Европската банка за обнова и развој, со кој се предвидува ревитализација и модернизација на преносната мрежа во земјава. Склучениот договор подразбира купување на прекинувачи, раставувачи, мерни трансформатори и одводници за пренапони кои ќе бидат инсталирани во 400kV и 100kV преносна мрежа на оваа државна компанија. Од МЕПСО информираат дека најповолен понудувач на меѓународниот тендер е конзорциумот на компаниите „Елнос“ од Србија и „Кончар – мерни трансформатори“ од Хрватска. Вредноста на потпишаниот договор изнесува 1,87 милиони евра.
| | веќе видена

По повеќе од една и пол година од почетокот на градежните работи, втората фаза од изградбата на плоштадот „Скендербег“ во Скопје е половично изведена. Периодов беа завршени страничните бетонски столбови, средишните носечки столбови и левата половина од армиранобетонската плоча со која ќе се премости булеварот Гоце Делчев. Во претстојниот период треба да се довршат градежните работи од левата страна, по што ќе треба да се продолжи со затворање на сообраќајницата во правецот од трговскиот центар „Мавровка“ кон мостот „Гоце Делчев“. Во изминатиов период од остварувањето на градежниот зафат се изведоа и пристапните скали од страна на чаршијата и од Македонската опера и балет. При натамошното довршување на армиранобетонската плоча ќе треба привремено да се премести и споменикот на „Скендербег“ од постоечката локација. Изградбата на плоштадот „Скендербег“ трае речиси пет години наназад. Во реализација на градежните работи досега се издвоија финансиски средства во висина од над 13,8 милиони евра. Втората фаза од ...
сите 24 | | | веќе видена

Министерството за транспорт и врски денеска излезе со подетални објаснувања за изборот на изведувач на санацијата на оштетените делови од скопската обиколница. Тие демантираат дека е избрана компанија без тендер. „По утврдувањето на потребните количини за итна санација на Обиколницата на Скопје, Јавното претпријатие за државни патишта согласно важечкиот Закон за јавни набавки достави барање за добивање на согласност до Советот за јавни набавки за користење на постапка со преговарање без објавување на оглас од причини од крајна итност“ соопштуваат од Министерството. Јавното претпријатие за државни патишта не можело да ги предвиди оштетувањата од поплавите настанати на 6 август годинава, што довело до крајна итност од избор на изведувач. И покрај тоа што првично се мислеше дека ќе биде целосно затворена за сообраќај, скопската обиколница по поплавите беше отворена за возилата со ограничување на брзината на движење во делот на клучката кај Стајковци. Од Министерството за транспорт и врски велат дека по ...
сите 34 | | | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска денеска го посети прилепскиот манастир Трескавец за да се информира за активностите за обнова на опожарените конаци. Првиот човек на министерството изјави дека до крајот на ноември конаците треба да бидат доведени на ниво на карабина. До крајот на 2017 година треба да се заврши со реконструкција на конаците, следејќи го пропишаниот рок на изведба. Проектот вреден 1.640.000 евра го реализира српската фирма „Кото“ од Белград. Со зафатот треба да се санира опожарениот дел од манастирскиот комплекс Трескавец. * Извор на фотографија: Министерство за култура „Паралелно се работи на изработката на проектите за црквата, магерницата и за трпезаријата. Тие се во завршна фаза, а потоа, надлежната институција ќе објави тендер, а во меѓувреме во Трескавец се работи на археолошки истражувања“ изјави министерката Канческа Милевска.
сите 2 | | | веќе видена

Јавното претпријатие за државни патишта ја избра фирмата „Трансмет“ од Скопје за изведба на градежни работи за санација на скопската обиколница, која беше оштетена од големите поплави од 6 август годинава. Целокупниот зафат ќе се оствари во рок од 28 месеци. На постапката со преговарање без претходно објавување на оглас биле доставени пет понуди од градежните компании. За реализација на санацијата на „Трансмет“ ќе и бидат исплатени 165.172.310 денари, односно околу 2,6 милиони евра. Надзорот над изведбените активности ќе го врши „Евро Консалтинг“ од Скопје. Со претстојниот зафат треба да се санира скопската обиколница во делот на клучката Стајковци – Црешово. Оштетениот асфалт и долниот строј на коловозот треба да бидат заменети, но и да се постави нова вертикална и хоризонтална сигнализација. Реконструкцијата на оштетениот сегмент од обиколницата ќе се одвива без сопирање на сообраќајот. Ако градежните работи се одвиваат во согласност со предвидената динамика, делницата што го обиколува главниот град ќе ...
сите 49 | | | веќе видена

Ќе почека реализацијата на репликата на Венера Милоска и цела низа на антички ликови во скопската општина Аеродром. Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) го поништи тендерот вреден 900 милиони денари за изградба на проектот „Рајска градина“ со планирана површина од 15 хектари. „Поднесени се прифатливи понуди кои не можат да се споредат поради различниот пристап во техничките или финансиските понуди“ се наведува во образложението на ЕЛЕМ. Засега останува нејасно кога повторно ќе биде објавен нов тендер за реализација на овој проект, позади кој се потпишани авторите Жарко Чаушевски, Филип Богатинов и Македонка Чаушевска. Тендерот за изградба на неокласицистичкиот проект беше објавен на почетокот од мај годинава . Со изготвената документација, објавена од „Призма“ , се предвидува изградба на четири фонтани високи и до 13 метри, реплика на Венера Милоска, антички ликови, лавови и грифони, кои ќе го следат стилот на неокласицизмот. На просторот крај Вардар, веднаш до седиштето на ФФМ, треба да никнат бројни статуи и ...
сите 24 | | | веќе видена

Заврши проектот за конзервација и ревитализација на храмот „Света Богородица Перивлепта“ и на придружните објекти во стариот дел на Охрид. Зафатот се реализираше во изминативе седум години со финансиска помош од Амбасадата на САД во висина од 650.000 долари. Станува збор за исклучително важен проект спроведен со грант на Фондот за културна заштита на Амбасадата на САД, со кој е возобновен сјајот на еден од најзначајните средновековни споменици во Република Македонија, но и еден од најрепрезентативните споменици на византиската уметност во светски рамки. * Извор на фотографија: Министерство за култура Конзерваторските работи се изведени според највисоки конзерваторски стандарди и со примена на најсовремени техники и материјали. Поставени се нов покрив и дренажен систем, заменети се дотраените градежни елементи, обновена е фасадата, реставрирани се камбанаријата и конаците и направена е конзервација на живописот на црквата. Амбасадорот на САД Џес Бејли на денешната свеченост изјави дека овој проект е еден од ...
сите 5 | | | веќе видена

Градоначалникот на општина Аеродром Ивица Коневски денеска ја пушти во употреба новата детска градинка „Лавче“ во населеното место Горно Лисиче. Образовното здание има капацитет да прими 100 дечиња. Во него се сместени две големи занимални, простор за прием, кујна, санитарни јазли и административен простор. Во објектот се имплементирани мерките за енергетска ефикасност, а материјалите со кои таа е изградена се еколошки прифатливи. Детската градинка е изведена на местото на некогашната стара спортска сала во дворот на основното училиште „Гоце Делчев“. * Извор на фотографија: Општина Аеродром Проектот за реализација на детска градинка е резултат на соработката помеѓу општина Аеродром и Министерството за труд и социјална политика. Објектот „Лавче“ е првата детска градинка на територијата на Горно Лисиче. Локалните власти во изминатиов период отворија нова градинка во Реонскиот центар „Аеродром“, додека во моментов се гради нов објект на градинката „Срничка“ со капацитет за прифаќање на 200 дечиња.
сите 4 | | | веќе видена

Британската компанија „Hystead Limited“ го купи трговскиот центар Скопје Сити Мол од „Balfin Finance BV“ од Амстердам за сума од 92 милиони евра. Косопственици на „Hystead“ се „Hyprop Investments Limited“ со удел од 60% и „PDI Investment Holdings Limited“ со удел од 40%. Покрај Скопје Сити Мол, „Hystead“ поседува уште два трговски центри во Југоисточна Европа: „Delta City Podgorica“ (Црна Гора) и „Delta City Belgrade“ (Србија), обата купени претходно годинава. „Наша цел е да поседуваме портфолио од шопинг центри со висок квалитет во Југоисточна Европа. Македонија е мало, отворено стопанство кое направи големи чекори за зацврстување на економијата во текот на последната деценија. Според проценките на Светска банка, реалниот пораст на македонскиот БДП изнесува 3,3 отсто за 2017 година. Високата стапка на издаденост, ветувачкиот број посетители, балансираната комбинација на закупци и можностите за проширување на Скопје Сити Мол се гаранција за атрактивноста на инвестицијата“, вели Пиетер Принсло, главниот ...
сите 5 | | | веќе видена

Нептун Македонија деновиве го отвори големиот магацински комплекс во општина Илинден. Станува збор за складишен објект со површина од 7.700 метри квадратни. Објектот ќе служи за складирање на бела техника и електроника, проектиран по актуелните архитектонски стандарди. Во проектот се инвестирани 3 милиони евра, а целокупната изведба на објектот траеше 10 месеци. Со инвестицијата се вработени 78 лица. Околниот простор е хортикултурно уреден со 60 елки. * Извор на фотографија: Нептун Македонија Новиот магацински комплекс располага со четири автоматизирани товарни рампи и дополнителни три платформи за влез и излез на роба, шалтер за документациска работа, административни канцеларии и чуварска куќа со комплетен мониторинг на објектот. При надворешното и внатрешното градење на објектот се градени единствено високо квалитетни материјали. Магацинот има еко-дизајн кој ги поврзува аспектите на животната средина во дизајнот. Во градбата се инкорпорирани голем број странични прозорци и лантерни на кровот, кои ...
| | веќе видена

Кумановската фирма „Рапид Билд“ повторно се јавува како изведувач на уште еден магистрален гасовод во земјава. Заедно со „Гранит“ од Скопје, тие ја предводат групата понудувачи што ќе ја градат делницата Неготино-Кавадарци-Битола во должина од 92 километри. Во соопштение објавено на веб-страницата на Македонска берза, скопски „Гранит“ денеска ја информираше јавноста дека ја обезбедил зделката вредна 2.239.000.000 денари, или пресметано во евра, над 36,3 милиони евра. Договорот бил потпишан со државната компанија „Македонски енергетски ресурси“, која во март 2016 година го распиша тендерот за избор на најповолен понудувач. Магистралниот гасовод Неготино-Кавадарци-Битола треба да се изгради во рок од 36 месеци. Финансии за изведба на инфраструктурниот проект беа обезбедени преку кредит од германските Дојче Банка и Ерсте Банка во висина од 90 милиони евра. Пред само четири месеци, „Македонски енергетски ресурси“ склучи уште друг договор со компанијата „Рапид Билд“, овој пат, за изградба на гасоводната делница ...
сите 7 | | | веќе видена

Струмичкиот градоначалник Зоран Заев изнесе подетални информации за реализацијата на проектот за изградба на пречистителна станица за отпадни води. Минатата недела, тој го издаде и потпиша одобрението за градење на објектот, со што се создадени сите услови за почеток на изведбените работи. Објектот ќе се гради на површина од 55.000 метри квадратни и е предвидено да опслужува 53.419 жители. „Во фазата на подготовката на техничката документација, општина Струмица активно соработуваше со Меѓународната консултантска компанија NIRAS обезбедувајќи ја целокупната административна поддршка. Објектот го гради германската компанија WTE Wassertechnick GmbH во конзорциум со домашната Вардарградба ДОО, а за надзорот е задолжен меѓународниот конзорциум Rutex-Garnets“ изјави Заев. Пречистителната станица треба да биде завршена до крајот на октомври 2017 година. Локалната самоуправа учествуваше во кофинансирање на проектот со финансирање на експропријацијата на земјиштето, изведбата на водоводната линија, финансирање на ...
сите 10 | | | веќе видена

Опозицискиот лидер Зоран Заев денеска вети изградба на нов студентски град во Скопје по доаѓањето на социјалдемократите на власт во земјава. Во дворот на градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје, тој се сретна со бројни студенти. „Денеска ја претставивме мерката за студентскиот град во Скопје со модерни архитектонски решенија за студентските домови, со инкорпорирани фитнес сали, кино сали, библиотеки, ресторани, и сето она што е од интерес на нашите студенти“ посочи претседателот на СДСМ, Зоран Заев. Денешното најавување на изградбата на нов студентски град е дел од предизборните ветувања и подготвената изборна програма на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Еден ден претходно, владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ вчера ги претстави своите 40 проекти фокусирани за младите лица. Од оваа партија ветуваат изградба на нови читални во Велес, Струмица и во скопски Аеродром, како и голема мултифункционална читална во Скопје. Од ВМРО-ДПМНЕ ветија реализација на 150 игралишта за баскет, нови скејт паркови, ...
сите 20 | | | веќе видена

Распишан е оглас за избор на проектант и ревизор на проектната документација за новиот објект во Спортскиот центар „Борис Трајковски“, во кој ќе биде сместена затворената тениска арена со гимнастичка сала и сала за боречки спортови. Изработката на документацијата е предвидено да се реализира во рок од 40 дена, а се проценува дека ќе бидат потребни околу 3,9 милиони денари. Проектантските куќи имаат рок до 9 ноември за да ги достават своите понуди на распишаниот оглас. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски вчера изјави дека изградбата на новата сала во скопската населба Карпош 3 треба да почне во мај или јуни 2017 година. Проектот беше презентиран минатиот месец од страна на раководството на спортскиот центар „Борис Трајковски“. Градбата ќе има две нивоа. Првото ниво со површина од 3.159 метри квадратни е наменето за сместување на борилишта и реквизити за карате, бокс и кик-бокс. На второто ниво ќе биде сместена затворената тениска арена за 500 гледачи и гимнастичката арена со капацитет од 500 ...
сите 6 | | | веќе видена

Речиси две и пол години трае изработката на нова фасада на зградата на ЕВН и ЕЛЕМ во центарот на Скопје. Познатата стаклена фасада на белградскиот архитект Бранко Петричиќ се ништи со изработка на нов неокласицистички лик на објектот. На градилиштето во моментов се изведува дополнителна конструкција, која треба да послужи за изведба на планираното фасадно обликување од проектот „Скопје 2014“. На терен може да се забележи дека дел од стаклената фасада и понатаму стои зад поставените скелиња на објектот. Сопствениците на зградата почнаа со промена на нејзиниот лик во 2014 година . Неокласицистичкото идејно решение беше изработено од страна на Градежниот факултет при УКИМ. Градежниот зафат вреден 4,3 милиони евра се изведува врз објект кој припаѓа на доцниот модернизам во македонската метропола. Наместо да биде заштитен како споменик на културата од страна на државните институции, на објектот во моментов му се случува обезличување. Модернистичката нишка на објектот е изведена во далечната 1962 година. ...
сите 21 | | | веќе видена

next