Билд МК

Без да се информира јавноста, македонската влада го раскинала договорот со бугарскиот конзорциум на фирми што ја реконструираа пругата од Битола до грчката граница. Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски призна дека договорот е раскинат поради непочитување на договореното, а во наредниот период ќе се активира и банкарската гаранција. И покрај континуираните ветувања на власта, за довршување на овој сегмент од железничкиот Коридор 10д ќе мора да се распише нов тендер за пронаоѓање на друг изведувач. Наместо да биде готова до 30 јули годинава, крајниот рок за изградба на пругата Битола – Кременица останува непознат. * Состојба на пругата Битола – Кременица (извор: Извештај за заштита на животната средина) Македонските подизведувачи веќе поднесоа тужби за бугарскиот конзорциум за неисплатени побарувања. Градежните работници останаа без своите плати, а градежните фирми се доведени во незавидна ситуација. Останува да лебди и прашањето за тоа како ќе реагира Европската унија бидејќи средствата во ...
сите 16 | | | веќе видена

Според оценката на раководителите на деловните субјекти од областа на градежништвото, индикаторот на доверба во третото тримесечје од 2016 година е зголемен за 0,2% во однос на претходното тримесечје, а за 2,2% е зголемен во однос на истото тримесечје од 2015 година. Државниот завод за статистика во најновиот извештај утврдил дека очекувањата за вкупните нарачки за градежни работи се поповолни, додека очекувањата за бројот на вработени се дека истиот ќе се зголеми во наредните три месеци. Оценката за економската состојба во третото тримесечје од 2016 година е поповолна во однос на претходното тримесечје, но и во однос на истиот период лани. Оценката за сегашната состојба со договори на деловните субјекти од градежниот сектор е понеповолна, а оценката за финансиската состојба е поповолна. Раководителите на градежните компании очекуваат намалување на продажните цени во наредниот период, додека бројната состојба и квалитетот на механизацијата и опремата во третото тримесечје се над нормалата. Најголемо влијание ...
сите 20 | | | веќе видена

Роберт Алаѓозовски, претседател на Комисијата за култура на СДСМ, денеска обвини дека власта сака да испере над 8 милиони евра со планираната изградба на Античкиот театар во Скупи. Опозицијата смета дека со огромниот објект ќе се доведе во опасност овој археолошки локалитет, кој е прогласен за културно наследство од особено значење. Алаѓозовски обвини дека власта објавила тендер за изградба на проектот без да го дочека мислењето на Конзерваторскиот центар, кој е надлежен за локалитетот Скупи. Од СДСМ потсетуваат дека било каква изградба на објекти на археолошки локалитети е строго забрането како противзаконски чин. Социјалдемократите велат дека е невозможно да се реставрира некогашниот театар од римско време, поаѓајќи од фактот дека не се знае вистинскиот изглед на објектот. Роберт Алаѓозовски ја праша министерката за култура како ќе го конзервираат некогашниот најголем антички театар, ако се знае дека травертинските блокови веќе се преместени на скопските ѕидини на Кале. „Со каков антички лепак планирате да ...
сите 22 | | | веќе видена

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев денеска им вети на граѓаните дека по нивната победа на изборите на 11 декември ќе се пристапи кон гасификација на 32 града во Македонија. Опозицијата го предлага моделот применет во Струмица, каде веќе функционира секундарен гасоводен систем до објектите од јавен карактер, фабриките и домаќинствата. Заев нагласи дека гасификацијата на училиштата во Струмица заштедила и до 60% од сметките за топлинска енергија. Тој објасни дека со гасификацијата на домаќинствата во градските средини ќе се намали цената на затоплувањето на граѓаните за 20 до 30%, а бенефит ќе има и индустрискиот сектор. Лидерот на македонските социјалдемократи денеска одржа прес-конференција пред изградената гасна станица во Струмица и потсети дека Струмица и Куманово се единствените македонски градови што го користат природниот гас. „Ние Македонија ќе ја поврземе со ТАП, еден од познатите европски гасоводни системи и со преносните системи на соседните земји, ќе им помогнеме на домаќинствата, станбените ...
сите 4 | | | веќе видена

Општина Кавадарци денеска распиша нова постапка за воспоставување на јавно-приватно партнерство за давање на услуги за паркирање и одржување на јавниот паркинг простор. Проценетата вредност на договорот за концесија изнесува 269.922 евра, а концесионерот ќе го развива зонското паркирање во Кавадарци во период од 10 години. Планирано е градот да биде поделен на три зони. Во првата зона, во центарот на Кавадарци, еден час паркирање во периодот од 7 до 24 часот ќе се наплаќа 30 денари. Приватниот концесионер ќе треба да и понуди надомест на локалната самоуправа, при што во зависност од понудите за нејзината висина ќе се избере најповолната понуда од страна на Општината. „Концесискиот надоместок се искажува на годишно ниво, а се плаќа месечно, за целото времетраење на договорот за ЈПП, но не помалку од 30.000 евра на годишно ниво“ е наведено во документацијата. Приватната компанија ќе треба да го развие зонското паркирање, вклучувајќи набавка на опрема за давање на услуги за паркирање. Опозицијата во општинскиот ...
| | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска изврши увид во реализацијата на бројни проекти во Битола, меѓу кои е и обновата на фасадата на Државното музичко училиште. Во проектот се вложени 3,3 милиони денари. „Објектот на Државното музичко училиште во Битола, изграден во периодот на Отоманската империја во 1907 година, е заштитен споменик на културата“ посочи министерката. Со зафатот и е вратен автентичниот лик и сјај на објектот. Конзервацијата и реставрацијата на фасадата на Државното музичко училиште во Битола ја извршија екипи на Заводот и музеј-Битола и стручни лица од италијанската компанија „Мапеј“, кои за првпат во Македонија користеле традиционални елементи, односно варов малтер. * Извор на фотографија: Министерство за култура Во Битола во моментов се конзервираат и реставрираат фасадите на гимназијата „Јосип Броз Тито“ и битолскиот Безистен. Наредната година се очекува да заврши реконструкцијата на неколку нови фасади, меѓу кои се и спомен-куќите на Гоце Делчев и Стив Наумов. Обновата на ...
сите 3 | | | веќе видена

Градежната фирма „Бетон“ од Штип во периодот јануари-септември 2016 година остварила помала добивка од 25% во споредба со истиот период од минатата година. Според информациите објавени на Македонската берза, вкупната добивка на компанијата изнесувала 29.594.000 денари. Во неревидираниот биланс на успех за изминативе девет месеци се наведува дека оперативните приходи изнесувале 574.663.000 денари, односно истите се зголемиле за 20% во однос на периодот јануари-септември 2015 година. Оперативните расходи биле во висина од 539.798.000 денари, или за 35% повеќе во однос на минатата година. Оперативната добивка на компанијата во изминативе месеци од 2016 година била намалена за 70%. Во делот на приходите, продажбата на своите услуги на домашниот пазар била зголемена за 20% во периодот јануари-септември 2016 година. Најголемо зголемување кај оперативните расходи е забележано во сегментот трошоци за вработените.
сите 14 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска ги промовираше предизборните ветувања од областа на здравството, меѓу кои е и изградбата и реконструкцијата на бројни објекти. Груевски им вети на граѓаните проект за реновирање и адаптација на Универзитетската клиника за кардиологија, проект за проширување и унапредување на условите во објектот на Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија, како и проект за целосно реновирање на Универзитетската клиника за инфективни болести и фебрилни состојби. Освен Клиничкиот центар, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ вети дека во главниот град ќе се реконструира и Градската општа болница „8-ми Септември“. „Реконструкцијата ќе опфати комплетно реновирање на фасадата и замена на сите прозорци во установата, реновирање на операционите сали и одделот за интензивна нега, реновирање на амбулантите, како и изградба на дополнителни амбуланти“ рече Груевски. Вредноста на планираниот проект изнесува 260 милиони денари, а ќе се реализира во периодот 2018-2020 година. Во ...
сите 63 | | | веќе видена

И по шест години од почетокот на проектот „Скопје изнајми велосипед“, главниот град не доби развиен и ефикасен јавен велосипедски превоз. Градот Скопје преку Ј.П. „Градски паркинг“ го одржува во живот изнајмувањето велосипеди секоја година во периодот од април до ноември, но ништо се нема променето од зародишот на овој проект во јули 2010 година. Бројот на пунктови за изнајмување велосипеди останува идентичен со години наназад, понудените велосипеди со низок квалитет постојано се расипуваат, а градската администрација не смогна сили да воведе автоматски систем за плаќање на рентањето со мобилен телефон или со електронска картичка. Наспроти бројните позитивни искуства низ цела Европа, „Скопје изнајми велосипед“ не е вклопен во јавниот градски превоз на македонската метропола. Ако сакате да подигнете велосипед на некој од пунктовите, ќе мора да пополните образец и да оставите податоци од вашата лична карта кај инкасантите на Ј.П. „Градски паркинг“. Целокупната папирологија може да се заврши само на пет пункта ...
сите 2 | | | веќе видена

Американската компанија „Леар корпорејшн“ денеска го отвори својот производствен погон во ТИРЗ Тетово. Фабриката се простира на површина од 12.000 метри квадратни и во неа се инсталирани современи машини за изработка на висококвалитетни навлаки за автомобилски седишта за брендовите Јагуар и Ленд Ровер. Инвестицијата во вредност од 15 милиони евра отвори 520 работни места за граѓаните од полошкиот регион. До 2018 година е планирано да се прошири производството на дополнителни 8.000 метри квадратни и да се зголеми бројот на вработени до 2.000 лица. Американската компанија е втора по големина корпорација која има инвестирано во македонските технолошко-индустриски развојни зони. * Извор на фотографија: Влада на Р.М. Министерот за економија Дритон Кучи на денешната свеченост објасни дека индустриската зона функционира по примерот на јавно-приватно партнерство и ќе овозможи и други инвеститори да отворат свои индустриски објекти. Директорот на Нормак инвестмент груп, која стопанисува со ТИРЗ Тетово, Аки Адеми рече ...
сите 10 | | | веќе видена

Граѓанската организација „Плоштад Слобода“ денеска го претстави вебсајтот наменет за помош на активистите и соседите во решавањето и отворањето на локални и зелени проблеми. Главната можност на gradzasite.mk е ресурсниот центар кој што споделува методологии за пописи, примери на веќе спроведени пописи, прирачници за читање на ДУП-ови, граѓански активизам, анализа на реновирани улици и други содржини. Покрај ова, он-лајн сервисот ќе споделува вести за локални и зелени прашања, но и ќе информира за активностите на локалните иницијативи низ земјата. „Изминатиот период работевме на прирачник со кој што им ја преведовме проблематиката на ДУП-овите од стручниот урбанистички јазик на јазикот на обичниот човек. Одржавме три обуки за читање ДУП-ови во Скопје, Штип и Охрид, но сега секој ќе може да си ја подигне својата електронска копија од прирачникот на нашиот вебсајт и сам да си го протолкува ДУП-от од неговото маало“ вели Ивана Драгшиќ од „Плоштад Слобода“. Проектот „Град за сите“ има за цел да им овозможи на ...
сите 2 | | | веќе видена

Започна рушењето на надградба на објектот на улицата „Никола Вапцаров“ бр.6 во строгиот центар на Скопје. Инвеститорите кои градат два дополнителни ката на зградата, меѓу кои е и претседателот на Кривичниот суд – Скопје, Владимир Панчевски, денеска на сопствена иницијатива започнаа да ја отстрануваат спорната надградба. Адвокатот на инвеститорите посочи дека се работи за самоиницијативна одлука да се врати градбата во првобитна состојба. Адвокатот информираше дека е поднесена жалба до Второстепена комисија на донесената одлука од Општина Центар за рушење на дел од објектот, која доколку се усвои, ќе доведе до поднесување тужба за обесштетување на настанатата штета на инвеститорот од страна на локалната самоуправа. * Состојба на објектот пред реализацијата на надградбата Раководителот на Секторот за инспекциски надзор при Општина Центар, Кочо Стојчески денеска излезе на увид на спорниот објект. „Ние ќе пристапевме кон уривање доколку не започнеа сами да го прават тоа“ рече Стојчески. Општинската инспекција ќе ...
сите 7 | | | веќе видена

Граѓанската организација „Плоштад Слобода“ утре, со почеток од 11 часот, во Кино Култура ќе го претстави новиот он-лајн сервис „Град за сите“. Преку оваа интернет-платформа е замислено да се споделуваат вештини и знаења потребни за еманципација на граѓаните да учествуваат во планирањето на своите градови. „На оваа платформа, за сега, споделено е знаењето стекнато низ искуствата од отпорот кон проектот „Скопје 2014“ и борбата за подобар град“ вели Никола Наумоски од „Плоштад Слобода“. Он-лајн сервисот за граѓаните се реализира во соработка со германската фондација „Хајнрих Бел“. Активистите од „Плоштад Слобода“ во рамките на фестивалот ПОП АП АКТО веќе организираа една работилница за читање на деталните урбанистички планови за граѓаните. Со новиот сервис е замислено да се помогне преку еманципација на граѓаните до поголемо вклучување на заедницата во урбанистичкото планирање. Само во изминатава година, на територијата на Скопје се покренаа неколку граѓански иницијативи за оспорување на ново донесените ...
сите 7 | | | веќе видена

Со месеци доцни испораката на двата нови возови наменети за возобновување на возниот парк на Македонски железници-Транспорт. До денешен ден не се испорачани по една дизел и електро моторна гарнитура од кинескиот производител „CSR Corporation Ltd“, а македонската влада во неколку наврати го менуваше датумот на нивната испорака. На денот на потпишувањето на договорот со производителот, ветувањето беше дека испораката на шесте нови возови ќе се реализира во периодот по јули 2015, така што секој месец ќе пристигнува по една гарнитура. Само неколку месеци подоцна, од владата пристигна ветување дека сите возови ќе пристигнат на почетокот од 2016 година , додека изминатава пролет се вети дека истите ќе бидат во земјава во текот на летото. Последното владино ветување е дека двата моторни воза е планирано да се испорачаат до крајот на годинава. Испораката на новите возови за Македонски железници-Транспорт не може да се комплетира и по цела година од пристигнувањето на првиот воз во земјава. Досега пристигнаа една ...
сите 24 | | | веќе видена

Општина Штип го привршува проектот за уредување на коритото на реката Отиња што минува низ централното градско подрачје. Локалните власти денеска информираа дека во изминативе години биле завршени 1,8 километри од коритото на оваа река. Наредните денови треба да започне уредувањето на коритото во долниот дел, која ја опфаќа населбата Ново село, каде реката Отиња се влива во Брегалница. Претстојниот зафат претставува завршна фаза од реализацијата на овој проект. Преостанува да се доврши и новата платформа за паркирање на возила кај Стопанска банка, чија изградба веќе е започната. * Извор на фотографија: Општина Штип Покрај изведбата на нови паркинг платформи во центарот на Штип и уредувањето на коритото на реката Отиња, со зафатот беа изведени пешачки патеки и хортикултурно беше уреден целиот потег околу оваа река. Во коритото на реката Отиња е поставена и урбана опрема. Реализацијата на проектот се одвива во изминативе четири години. » Форумска дискусија за овој проект
сите 13 | | | веќе видена

Изведен армирано-бетонски столб до висина од 68 метри е досегашниот резултат од проектот за изградба на Телекомуникациска кула на Водно. Според информациите на весникот „Вест“, градежната фирма „Гранит“ во изминативе три години успеала да реализира 26,99 отсто од целокупниот проект. За овој објект е планирано да се потрошат минимум 18,5 милиони евра, а градежните активности треба да се комплетираат до крајот на 2018 година. Во наредниот период, изведувачот на работите треба да продолжи со издигнување на централното бетонско јадро, а од почетокот на наредната година треба да започне инсталирањето на челичната конструкција за платформите на Телекомуникациската кула. Објектот на Агенцијата за електронски комуникации со проектирана висина од 155 метри се гради на врвот на планината Водно, на околу 300 метри од Милениумскиот крст. Ќе биде составен од четири конзолни платформи и челично решеткаст столб, со антена на самиот врв. На ротирачките платформи ќе се сместат канцеларии и целокупната комуникациска опрема. ...
| | веќе видена

Еден од авторите кои јавно го поддржаа владиниот проект „Скопје 2014“ се стекна со Наградата „13 Ноември“ на Град Скопје за 2016 година. Градската власт денеска објави дека архитектот Вангел Божиновски ја добил оваа престижна награда од областа на публицистиката и архитектурата. Членовите на одборот за доделување на наградата оцениле дека Божиновски има основа да се закити со 13. ноемвриската награда „за долгогодишни истражувања, популаризирање и развој на град Скопје и за архитектонски креирања на повеќе значајни објекти“. За кои конкретни објекти станува збор, не е јасно образложено во текстот. * Спомен – куќата на Мајка Тереза во Скопје, дело на Вангел Божиновски Со донесената одлука на овогодинешниот Одбор, Вангел Божиновски ќе треба да се запише во исклучително малата група на архитекти кои досега се стекнале со оваа престижна награда иницирана во далечната 1955 година. Огромен процент од овие архитекти дале придонес во обновата на Скопје по земјотресот од 1963 година, или пак, се автори на дел од ...
сите 7 | | | веќе видена

Домот на културата во скопската населба Драчево ќе биде реконструиран и повторно ставен во функција на граѓаните. Општина Кисела Вода денеска распиша оглас за избор на фирма што ќе го изведува планираниот зафат. За реализација на проектот е проценето дека ќе бидат потребни 24 месеци и околу 520.000 евра. Средствата се обезбедени во најголем дел преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. Целта на проектот е да се подобри квалитетот на живот во оваа скопска населба. * Реновираниот Дом на културата во Кисела Вода Тендерот е отворен до 21 ноември, за кога е закажано и јавното отворање на понудите. Овој проект од областа на културата е втор по ред што го реализира Општината. Граѓаните од населбата Кисела Вода веќе добија целосно нов мултифункционален центар од ваков тип.
сите 6 | | | веќе видена

Бројот на мали хидроелектрани во Македонија во континуитет се зголемува. Според последните податоци на Агенцијата за енергетика, на територијата на целата земја функционираат 65 мали хидроелектрани со инсталирана моќ од 61,06 мегавати. Овие енергетски капацитети имаат планирано годишно производство на 219.904 мегават часови електрична енергија. Само во последниве неколку месеци во Регистарот на електроцентрали за производство на електрична енергија од обновливи извори се впишани пет нови мали хидроелектрани. Сите тие имаат мнозински удел во вкупното годишно производство од 383.106 мегават часови електрична енергија. За разлика од стабилниот раст во делот на малите хидроелектрани, најновите информации на агенцијата покажуваат дека нема поместување кај другите енергетски објекти. Бројката на фотоволтаичните електрани, ветерниците и биогасните електрани е идентична во текот на целата 2016 година. Од аспект на обновливите извори, статистиката покажува дека нашата земја најмалку ги искористува потенцијалите на ...
сите 24 | | | веќе видена

Потпретседателот на СДСМ, Дамјан Манчевски на денешната прес-конференција ги потенцираше негативните страни на владиниот проект „Скопје 2014“. Тој истакна дека со новите згради се уништени зелени површини во Скопје, така што главниот град има двојно помалку зеленило отколку што има просечно по глава на жител во другите европски градови. „Зградите добија преодна шминка од фасади, за што Груевски потроши над 12 милиони евра на граѓаните, што можеа да бидат употребени за целосно енергетски ефикасни фасади. Така граѓаните ќе имаа топли домови и ќе трошеа помалку за струја и за греење“ изјави Манчевски. Опозициските социјалдемократи споделија информации дека со досега потрошената сума за проектот „Скопје 2014“ можеа да се изградат 4.446 градинки, а само со парите од Триумфалната капија ќе се гасифицираа 5-6 македонски града. „Само од Панорамското тркало, граѓаните на Скопје од тие пари ќе можеа сите да добијат субвенции за пелети, а не само 200 семејства. Граѓаните на Скопје имаат право на квалитетен живот, како ...
сите 2 | | | веќе видена

next