Билд МК

Агенцијата за млади и спорт се одлучи да ја спроведе на дело идејата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Македонската влада се насочи кон изградба на локални игралишта за кошарка низ македонските општини, проект кој досега го реализираа самите локални самоуправи. Денеска е објавен тендерот во вредност од над 254 милиони денари, не вклучувајќи го ДДВ. Спортските терени ќе се градат постепено во текот на наредните 48 месеци. Станува збор за типизирани терени за баскет со тврда акрилна подлога, кои ќе бидат опремени со реквизити и осветлени. Тендерската постапка за доставување на понуди од заинтересираните компании е отворена до 10 јануари 2017 година. Владата сака да ги отпочне активностите за изградба на кошаркарските игралишта на почетокот од 2017 година, додека самиот проект е планирано да се заврши најдоцна до 2020 година. Замислата за изградба на игралишта за кошарка од централната власт ја обелодени самиот Никола Груевски во јануари годинава. Бојан Блажевски bojan.blazevski@build.mk
сите 9 | | | веќе видена

Продолжува благиот пад на цената на становите во Скопје. Народната банка на Македонија во последниот Квартален извештај констатира мало намалување на вредноста на овој вид недвижности во главниот град. Цените паѓаат втор квартал по ред. Индексот на цените на годишна основа е понизок за 0,2%, додека намалувањето во претходниот квартал било заокружено на 0,5%. Во поглед на побарувачката и понудата на живеалишта, во главниот град не постојат позначајни поместувања. Од централната банка во официјалниот документ потенцираат дека кај изградбата на станбени згради и понатаму се забележува двоцифрена стапка на раст. Просечната годишна стапка на раст на реализацијата на нови објекти само во првата половина од 2016 година изнесувала 25,3%. Двоцифрена стапка на раст е забележана и кај податоците за издадени одобренија за градење на нови станови. „Во поглед на побарувачката на станови, постојаниот солиден раст на станбените кредити продолжи и во третиот квартал на 2016 година, што упатува на натамошно зајакнување на ...
сите 2 | | | веќе видена

Агенцијата за катастар на недвижности ги презентираше годишните резултати од придвижувањата на пазарот на недвижности во земјава. Од вториот квартал на 2015 година до првиот квартал на 2016 година биле регистрирани 23.981 трансакција за продажба и закуп на недвижности во вкупна вредност од 511 милиони евра. Дури 56% од вкупниот број на трансакции се однесуваат на купопродажба на недвижности, 34% на закупи на недвижности, додека 7% отпаѓаат на продажби од инвеститор. Откупите од Република Македонија се застапени со 3% од пазарот на недвижности. Регистарот на цени и закупнини бележи 1.679 купопродажби на новоизградени станови. Според евиденцијата на Катастарот, заклучно со првиот квартал од 2016 година, на пазарот на недвижности имаме 2.564 новоизградени непродадени станови, додека во изградба во моментов се наоѓаат 5.107 станови. Во сегментот на станбениот простор, анализите на Агенцијата за катастар на недвижности покажуваат дека лани имало благ пад на цените на становите во одредени општини. Просечната цена ...
сите 3 | | | веќе видена

Компанијата „Гранит“ од Скопје во периодот јануари – септември 2016 година оствари зголемување на добивката од 3% во однос на идентичниот период лани. Неконсолидираниот извештај за финансиското работење покажува дека е инкасирана нето добивка од 187.087.000 денари. Првите девет месеци од годинава донеле оперативни приходи во висина од 3.074.988 илјади денари, што е за 14% повеќе во споредба со јануари – септември 2015 година. Растот на приходите се должи првенствено на зголемувањето на обемот на работа на домашниот и на странските пазари. Во делот на оперативните расходи, бројките за „Гранит“ се заокружени на 2.909.297 илјади денари. Објавениот извештај покажува дека оперативните расходи годинава се зголемиле за 12% во споредба со првите девет месеци од 2015 година.
сите 9 | | | веќе видена

Градежната компанија „Бетон“ од Скопје во првите девет месеци од годинава оствари раст на добивката од 3,94% во споредба со истиот период лани. Според податоците објавени од Македонска берза, позитивниот финансиски резултат во периодот јануари – септември 2016 година изнесувал 59.264.707 денари. Остварените вкупни приходи заклучно со септември 2016 година изнесуваат 1.698.161.798 денари, што е за 12,23% помалку во споредба со истиот период од 2015 година. Вкупните расходи во периодот јануари – септември 2016 година тежеле 1.638.897.091 денари, односно истите се намалени за 12,72% во однос на истиот период од претходната година. „Бетон“ во првите девет месеци од 2016 година реализирал дополнителни 98 нови вработувања.
сите 29 | | | веќе видена

Опозициската партија СДСМ денеска обвини дека фирми блиски до власта незаконски добиле тендер вреден 25 милиони евра за изградба на браната „Речани“ во Кочани. „Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12.12.2015 година преку Бирото за јавни набавки објавило оглас за изградба на браната Речани на Оризарска река – општина Кочани. Во Законот за јавни набавки во членот 26-а, став 2, постапката за доделување на повеќегодишен договор за јавна набавка, започнува врз основа на одобрение кое го издава Владата на Република Македонија. Одобрението на Владата е добиено на 29.03.2016 година, 3,5 месеци после објавувањето на огласот“ обвини дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Тој дополни дека до денешен ден не им е доставен одговор на барањето за увид во документацијата за целокупниот тендер. Од СДСМ денеска посочија дека тендерот повторно го добиле фирмите „Трансмет“ и Силекс неметали“. „На 28-ми октомври министерот Цветков ја потпишува ...
сите 5 | | | веќе видена

Општина Аеродром деновиве ќе ја започне изградбата на две нови улици во непосредна близина на висококатниците од проектот „Џеваир скај сити“. „Станува збор за изградба на нова фекална и атмосферска канализација, асфалтирање и соодветно јавно осветлување на двете улици со цел да се овозможи пристап до новоизградените објекти и да се реши инфраструктурната мрежа на таа локација“ соопштуваат локалните власти. Сообраќајното решение вклучува изведба на две сообраќајници со по две сообраќајни ленти со ширина од по 3 метри и тротоари широки по 2 метри. Вкупната површина опфатена со проектот изнесува 6.000 метри квадратни. Со градежниот зафат ќе се изведе и фекална канализација во должина од 400 метри, атмосферска канализација од околу 360 метри и јавно осветлување во должина од 400 метри. Општина Аеродром за проектот одвои околу 20 милиони денари од локалниот буџет.
сите 4 | | | веќе видена

Градот Скопје денеска го објави тендерот за избор на градежна компанија што ќе ја гради атмосферската канализација на главната сообраќајница во општина Шуто Оризари. Распишувањето на тендерот следува по изготвувањето на проектната документација за инфраструктурната траса долж целата должина на улицата „Шуто Оризари“ (поранешна „Индира Ганди“). Според податоците од Бирото за јавни набавки, вредноста на проектот ќе изнесува над 29,1 милиони денари без вклучен ДДВ. Проектот треба да се реализира во текот на наредната 2017 година, а за зафатот ќе бидат обезбедени средства од Буџетот на град Скопје. Градежните компании имаат рок до 5 декември за да ги достават своите понуди на распишаната тендерска постапка, по што ќе следува изборот на најповолен понудувач. Општина Шуто Оризари има најмал процент на атмосферска канализација помеѓу локалните самоуправи од главниот град. Супстандардните услови за живот на локалното население се провлекуваат со децении наназад, а со планираниот зафат треба да се реши горливиот ...
сите 12 | | | веќе видена

Македонската влада се откажа од идејата за воведување на национален авиопревозник. Откако се потрошија над 10 милиони денари на физибилити студија, власта преку првиот човек на Агенцијата за цивилна воздушна пловидба изјави дека досегашните анализи покажуваат економска неисплатливост на проектот. Главни причини за ваквата одлука се високите трошоци за купување и изнајмување на авиони и можноста од поскапување на просечните цени на авиобилетите. Горан Јандреоски потенцираше дека идејата повторно ќе се разгледува по две години, кога повторно ќе се трошат пари за изработка на физибилити студии. Ваквата неповолна вест е во целосна спротивност со она што го ветуваше владата пред само две години. Во јули 2014 година, поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески на сиот глас говореше за придобивките од воспоставувањето на нов национален авиопревозник. Владата дури најавуваше и роуд-шоуа за привлекување на авиокомпании што би можеле да ја преземат ваквата улога. „Потребно е заедно со Владата да ги ...
сите 18 | | | веќе видена

Без медиумска помпа, смислено или не, од македонските мејнстрим медиуми, запечатениот град во стиропор пополека ги разоткрива водечките градби на пост-земјотресно Скопје. Музејот на град Скопје од вчера е домаќин на изложбата „Биографија на едно архитектонско дело: Телекомуникациски центар – Скопје“ на врвниот македонски архитект Јанко Константинов. Во отсуство на задолжителна валоризација која (не)случајно не ја прави Управата за заштита на културното наследство, авторите Јован Ивановски, Ана Ивановска Дескова и Владимир Десков се впуштиле во истражување на еден од симболите на модерната архитектура во Скопје. Скопјани во наредните денови ќе можат да се запознаат со добиените резултати од истражувачкиот процес. За љубителите на архитектурата во Музејот на град Скопје се изложени макети од делумно реализираните објекти што го сочинуваат Телекомуникациски центар – Скопје, но и макета од првичниот дизајн на комплексот на Јанко Константинов испланиран веднаш по скопскиот земјотрес. Заедно со впечатливите ...
сите 2 | | | веќе видена

Македонската компанија „ФПЦ Технопласт“ денеска постави камен-темелник на новата фабрика во Технолошко-индустриската развојна зона Скопје 1. Домашната инвестиција е во вредност од 10 милиони евра и ќе се реализира во две фази, на градежна парцела од 11.000 метри квадратни. До крајот на 2017 година е планирано да се изгради објект од 4.200 метри квадратни во кој ќе се вработат 100 лица. Во втората фаза ќе се догради објект од 3.000 метри квадратни за дополнителни 100 вработени. Во фабричкиот погон ќе се произведуваат алати и пластични компоненти за автомобилската индустрија, а подоцна капацитетите ќе се прошират и за компоненти наменети за електричната и електронската индустрија. Директорот на „ФПЦ Технопласт“, Ѓорче Тодоровски истакна дека целото производство ќе се извезува на европскиот пазар, а корисници на производите ќе бидат автомобилските брендови Мерцедес, БМВ, Ауди, Порше, Рено и Нисан. „Тука сме да го означиме почетокот на градба на уште една од низата нови инвестиции во Македонија. Задоволството е ...
сите 16 | | | веќе видена

Фудбалската арена „Филип Втори“ ќе добие посебен простор за сместување на телевизиските возила и опрема при преносите од спортските натпреварувања. На локацијата на Кејот на Вардар, веднаш позади терените на ФК „Вардар“, предвидено е да се изгради TV Compound на површина од околу 3.000 метри квадратни. Овој простор ќе има и компатибилна намена, па така, во деновите кога ќе нема фудбалски преноси, на локацијата ќе се простираат два теренски терена. Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор (АДСДП) веќе го склучи договорот за реализација на проектот. За изведувач на работите е избрана фирмата „Жикол“ од Струмица, на која ќе и бидат исплатени 20.507.503 денари. Градежниот зафат треба да се заврши во рок од 90 дена. Целокупниот простор треба да биде подготвен пред одржувањето на УЕФА супер купот во фудбал во август 2017 година. Изградбата на посебен простор за телевизиските возила и опрема е дел од критериумите зададени од УЕФА за одржување на најавениот фудбалски спектакл во Скопје. ...
сите 5 | | | веќе видена

Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски информира дека проектот за реконструкција на 10 железнички станици низ земјава е во завршна фаза. Досега е завршена целосната санација на објектите во Велес, Неготино, Демир Капија, Чашка, Табановце, Градско, Богомила и Прилеп. „Реконструкцијата на станицата во Битола е во завршна фаза а пред извесно време започнавме со реконструкција и на последната станица во Гевгелија во рамките на овој проект“ информираше Мисајловски на својот профил на „Фејсбук“. Во градежниот зафат се инвестирани 2,3 милиони евра одвоени од Европската комисија и од ИПА фондовите на Европската унија. Реализацијата на проектот опфати реновирање на билетарите, чекалните, санитарните јазли, кровната конструкција и фасадите на железничките станици. Со инвестицијата беше променета водоводната и електричната инсталација, при што беа инсталирани и нови системи за греење и ладење, системи за сигнализација и информирање на патниците. Железничките станици со изградените рампи се достапни и за ...
сите 2 | | | веќе видена

Инвеститорите од градежниот сектор со забревтан раст во изградбата на нови станови. Државниот завод за статистика денеска го објави извештајот за 1.009 предвидени станови за градење, кои добиле одобрение за градење од општините во текот на септември. Деловните субјекти ќе градат 766 станови со вкупна површина од 50.206 метри квадратни, додека физичките лица ја започнале процедурата за изведба на 243 станови што ќе се простираат на 27.937 метри квадратни. Изразено во проценти, бројката на предвидени станови за градење пораснала за 268,4%, а нивната корисна површина за 222,1% во споредба со септември 2015 година. Најголем е интересот за подигнување на трисобни (406) и двособни станови (347) во идните згради. Скопскиот регион со 657 предвидени станови за градење останува и понатаму централно место за вложување во овој вид недвижности. Притоа, општина Карпош со 572 планирани станови предничи на листата на локални самоуправи. Далеку по неа, општина Струмица издала одобренија за градење на 76 нови станови, додека ...
сите 9 | | | веќе видена

Заменик претседателката на СДСМ, Радмила Шеќеринска денеска изјави дека опозициските социјалдемократи ја преземаат обврската за заштита на Охрид и Охридското езеро од криминалните проекти што е најавено дека ќе се градат во Охрид, на планината Галичица и долж брегот на Охридското езеро. „Со страв, со вознемиреност граѓаните на Охрид, и на Македонија ги слушаат овие вести дека местото на Охрид во УНЕСКО е загрозено“ рече Шеќеринска. Таа дополни дека во предизборната програма на СДСМ има посебна стратегија за развој на активниот туризам. Опозициските социјалдемократи ќе инвестираат во заштитата на културното наследство лоцирано во Охрид. „Преземаме обврска во нашиот План за живот во Македонија во Охрид да ги заштитиме сите негови богатства, споменици, коишто се споменици од значење на целата Република Македонија“ истакна Шеќеринска. Еколошките организации „Еко-свест“ и „Фронт 21/42“ вчера изјавија дека ќе побараат од новиот парламентарен состав на Собранието на Р.М. да се изјасни дали сакаат да го зачуваат ...
сите 8 | | | веќе видена

По 65 години од изградбата на објектот, реконструирана е градинката „13 Ноември“. Од некогаш дотраен и руиниран објект, со градежниот зафат беше реализирана нејзина санација во целост. „Градинката е на површина од 2.350 метри квадратни, и денес децата добија многу подобри услови за престој и воспитување. Фасадата е енергетски-ефикасна, со весели бои. Реконструирани се канцелариите, ходниците, санитариите и целосно е обновен подрумскиот простор, каде што се сместени сушара, перална и машински простории за парно“ информираат од општина Центар * извор на фотографии: Општина Центар Со реализираниот зафат е решен проблемот со влагата во објектот, а поставен е и нов паркет. Изведени се нови изолациски подови, сменети се прозорците и плочките, инсталирани се нови грејни тела. Обновената кујна ги задоволува стандардите за производство и пласман на храна-HACCP. Овозможен е и пристап до објектот и на децата со посебни потреби, со изведба на две рампи. Реконструктивниот зафат е целосно финансиран од буџетот на општина ...
сите 8 | | | веќе видена

Музејот на град Скопје утре вечер ќе биде домаќин на истражувањето, изложбата и изданието на „Биографија на едно архитектонско дело: Телекомуникациски центар – Скопје“. Творбата на еден од најистакнатите македонски архитекти, Јанко Константинов, е едно од најзначајните остварувања на модернистичката архитектура во Македонија. Пред скопската публика ќе бидат претставени сознанијата од спроведеното истражување, кое има за цел да фрли поглед кон минатите достигнувања од денешна перспектива. „Темата на истражувањето е насочена кон утврдување на денешното место, улога и значење на истакнатите примери од модернистичкото архитектонско наследство, преку повторен осврт врз нивната историја“ велат организаторите на изложбата. Телекомуникацискиот центар – Скопје претставува една од највпечатливите локални интерпретации на бруталистичкиот наратив, кој во доцните 60-ти години на минатиот век изврши глобално влијание врз развојот на светската архитектура. Реализацијата на изложбата и на целокупниот истражувачки процес е ...
сите 6 | | | веќе видена

Охридскиот регион се наоѓа пред сериозна опасност од бришење од листата на заштитено светско културно и природно наследство на УНЕСКО. Македонските еколошки организации „Еко-свест“ и „Фронт 21/42“ денеска повторно предупредија на можноста за вметнување на Охрид на листата на загрозено наследство. УНЕСКО може да дејствува многу брзо, така што ваквиот исклучително негативен потег може да биде донесен уште во февруари 2017 година. Еколозите веќе поднесоа жалба до постојниот Комитет на Бернската конвенција на Советот на Европа за да се отвори случај за неколку градежни проекти што му се закануваат на Охрид и на Охридското езеро. Еколошките организации бараат да се воспостави мораториум на штетните проекти, вклучувајќи ја изградбата на експресниот пат Охрид – Пештани, ски-центар на Галичица, елитната населба во Студенчишко блато и туристичко-развојните зони во Љубаништа. „Ако се реализираат проектите, сериозно ќе биде загрозен опстанокот на многу животински и растителни видови, како и нивните живеалишта“ рече ...
сите 14 | | | веќе видена

Министерството за образование и наука деновиве објави огласи за изградба и реновирање на четири училишта низ земјава. Распишан е тендер за реконструкција на средното училиште „Ибрахим Темо“ од Струга и на основните училишта „Маршал Тито“ од струмичко Муртино и „Св. Кирил и Методиј“ од Велес. Градежниот зафат е планирано да се реализира во наредните 12 месеци, а проценетата вредност на проектот изнесува 12.150.000 денари (без вклучен ДДВ). Тендерската постапка за заинтересираните фирми е отворена до 30 ноември. Надлежното министерство објави и повик за изработка на проект за изградба на нова зграда за средното училиште „Кочо Рацин“ во скопската населба Ѓорче Петров. Новиот објект треба да ги замени постоечките бараки во кои се одвива настава за средношколците. Огласот е отворен до 2 декември, за кога е закажано и јавното отворање на понудите.
сите 10 | | | веќе видена

Македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов денеска го врачи признанието „Повелба на Република Македонија“ на Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија. „Оваа 2016 година во која славиме четврт век од независноста на Република Македонија е збогатена со многу јубилеи. Еден од нив е и 70-годишнината од воспоставувањето на Инженерската институција на Македонија. Дозволете да ја искористам оваа пригода да им се заблагодарам на сите поранешни и сегашни генерации членови на Инженерската институција“ истакна претседателот Иванов во своето обраќање на свечената церемонија. Државното признание на Инженерската институција на Македонија е доделено по повод 70-годишнината од нејзиното основање. „Верувам дека Повелбата на Република Македонија ќе биде мотив повеќе за натамошно успешно творење во своите области на сите членови на Асоцијацијата“ истакна претседателот Ѓорѓе Иванов.
| | веќе видена

next