Билд МК

Заврши реконструкцијата на основните училишта „Брака Миладиновци“ во село Дедебалци (општина Могила) и „Свети Кирил и Методиј“ во село Бучин (општина Крушево). УСАИД денеска ги промовираше реализираните два градежни зафата, кои се дел од обновата на објектите на петнаесеттина училишта преку проектот за меѓуетничка интеграција во образованието. Во проектот беше вклучена и европската команда на американската војска, која годишно обезбедува 300.000 долари како поддршка за спроведување на вакви градежни зафати. Во училиштето во Дедебалци се заменети дограмата, подовите и реконструиран е училишниот ходник. Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието е петгодишна иницијатива, во која како главен партнер се јавува Министерството за образование и наука и нејзините агенции. Вредноста на проектот изнесува 6,2 милиони долари.
| | веќе видена

Дваесет здруженија и сојузи, членови на Инженерската институција на Македонија, во просториите на Стопанската комора на Македонија денеска ја потпишаа Декларацијата за заедничко дејствување во стимулирање и координирање на развојот на науката и новите технологии во сите инженерски дисциплини. По повод 70 години од основањето на Инженерската институција на Македонија, во рамките на настанот беше промовирана и монографијата „Инженерство – мотивација – иновација“. На одбележувањето на јубилејот се обрати проф. д-р Христина Спасевска, претседателка на Инженерската институција на Македонија. Таа посочи дека ќе продолжат да иницираат активности за создавање на услови за суштинска соработка меѓу членовите на институцијата. „Само со заедничко дејствување ќе може да се наметнеме во средината и да ја подобриме општествената клима за инженерската фела“ посочи претседателката Спасевска. Инженерската институција на Македонија е основана на 25.12.1946 година. Со текот на децениите, таа го менувала својот назив, но ...
сите 19 | | | веќе видена

На влезот на Скопје, спроти хотелот „Континентал“ ќе никне нова „барокна“ зграда од проектот „Скопје 2014“ што ќе ги дочекува посетителите на главниот град. Општинската зграда на Гази Баба со максимална предвидена висина од приземје и 15 ката ќе треба да се работи врз основа на идејното решение на бирото „Архитектоника“ од Скопје на авторот Жарко Чаушевски. Општина Гази Баба на 6 декември годинава го склучила договорот за изработка на основниот проект за изведба на административниот објект. Според податоците од Бирото за јавни набавки, договорот е склучен во времетраење од 12 месеци и е со вредност од 2.193.915 денари. Локалните власти продолжуваат со реализација на замислениот објект по објавувањето на резултатите од архитектонскиот Конкурс на почетокот од 2015 година . „Барокното“ здание ќе се гради на местото на постоечките бараки на општината по пат на јавно-приватно партнерство. Општина Гази Баба планира да ја продаде парцелата од 6.780 метри квадратни на приватен инвеститор, кој ќе биде должен да ја ...
сите 4 | | | веќе видена

Неуспешно заврши првиот обид за пронаоѓање изведувач на градежните работи за реконструкција на Кејот „Македонија“ во Охрид. Локалната самоуправа денеска се одлучи да распише втор по ред тендер за избор на фирма што ќе ги реализира изведбените работи. Наместо да почне со реализација годинава, санацијата на шеталиштето долж Охридското езеро ќе ја чека 2017 година. Речиси ништо не е изменето во најновиот тендер. Договорот за спроведување на градежниот зафат ќе биде со времетраење од 15 месеци, додека вредноста на проектот е проценета на околу 1,2 милиони евра. Општина Охрид ги очекува понудите од заинтересирани градежни фирми до 11 јануари 2017 година, за кога е закажано и нивното јавно отворање. Реконструкцијата на Кејот „Македонија“ ќе се изведува според идејно решение и основен проект изготвено во текот на 2015 година од страна на самата локална самоуправа. Остварувањето на градежниот зафат се влече повеќе од две години наназад , вклучувајќи го и периодот одвоен за изработка на проектната документација. ...
сите 6 | | | веќе видена

Во рамките на Акцискиот план на Министерството за култура за обнова на фасади со стара градска архитектура, во Струмица завршија работите за обнова на надворешниот изглед на два објекта. Станува збор за зданија изградени во почетокот на 20 век, со впечатлива староградска архитектура, лоцирани во Старата струмичка чаршија. Од буџетот на надлежното министерство за овој зафат беа издвоени еден милион денари. Покрај фасадите на овие два објекта, во изминатиов период беше изведен реконструктивен зафат и на неколку други зданија во Струмица. * Извор на фотографија: Министерство за култура Заводот и музеј Струмица ја изврши обновата на фасадата на архивската зграда, како и целосната санација на Старата пошта која датира од 19 век. Од Министерството за култура информираат дека во следната година е предвидено да се изработат проекти за обновување на фасадите на уште два објекта во Старата чаршија во Струмица.
сите 4 | | | веќе видена

Општина Штип денеска ја пушти во употреба новата велосипедска и пешачка патека покрај течението на реката Брегалница. Патеката во должина од 3,7 километри се протега меѓу штипските населби „8-ми Ноември“ и „Сењак“. Локалните власти во наредните месеци ќе постават ново осветлување и урбана опрема долж целата траса. За градежниот зафат се издвоија финансиски средства од 200.000 евра. Штипскиот градоначалник Илчо Захариев посочи дека патеката ќе може да се користи за спорт и рекреација, но и за поврзување на жителите од населбата Македонка со самиот град. Локалните власти планираат догодина да продолжат со третата фаза од изградбата на велосипедската и пешачката патека долж реката Брегалница. Трасата ќе се продолжи на потегот од населбата Сењак до приградската населба Стар Караорман.
сите 3 | | | веќе видена

Македонската компанија Металотехника Прилеп, поддржана од Фондот за иновации на Р. Македонија создаде иновативен високо квалитетен термоизолационен производ „ТермоСтоп” кој претставува вистинско изолационо чудо. Овој производ добиен е по Нано технологија изработен според најновите истражувања на врвни домашни експерти http://metalotehnika.mk/# Станува збор за еколошки производ, чие производство не доведува до загадување на животната средина, а чија ефикасност ги надминува сите досегашни стандарди. Овозможува заштеда најмалку 30 – 50% од потрошувачката на енергија во објектите каде се поставува, во период од најмалку 15 години. Иновацијата на Металотехника Прилеп, термоизолациониот материјал „ТермоСтоп” претставува течна композиција на водена основа, која се состои од синтетички каучук, акрилен полимер и неоргански пигменти, а во чија структура се вградени вакумирани керамички микросфери и празни силиконски сфери. Оваа исклучителна комбинација на изолациони материјали и единствена структура го прават овој ...
сите 6 | | | веќе видена

Скопските јавни установи досега потрошиле над 5,2 милиони денари за санација на штетите предизвикани од земјотресите што го погодија главниот град во текот на септември годинава. Станува збор за сума која ниту оддалеку не е конечна, поаѓајќи од фактот дека некои институции треба допрва да распишат тендер за реализација на градежните работи. Факултетот за земјоделски науки и храна, општините Ѓорче Петров и Бутел се само дел од органите кои досега спровеле тендерски постапки за санација на штетите кои настанаа во објектите од јавен карактер, вклучувајќи ги тука основните и средните училишта, болниците, факултетите, седиштата на државните и локалните власти, како и културните установи. Според податоците достапни на веб-страницата на Бирото за јавни набавки, скопската општина Ѓорче Петров одвоила најмногу средства за оваа намена. Санацијата на оштетените училични простории во ООУ Димитар Поп Георгиев Беровски во Хром ги чинела локалните власти околу 2,5 милиони денари. Сепак, не сите установи во главниот град ...
сите 108 | | | веќе видена

И по речиси три години од почетокот на градежните работи , реконструкцијата на Албанскиот театар во Скопје и понатаму е незавршена. Италијанската компанија „Ламоне Мореда“ како изведувач на работите ги прекина градежните активности по донесување на одлуката за нејзин стечај. Според информациите објавени од „Алсат“ , по стечајната постапка се формирала фирмата „Шенсија“, која продолжила со изведбата на реконструктивниот зафат. Наместо објектот да се пушти во функција во септември 2015 година, раководството на Албанскиот театар истакнува дека проектот ќе биде завршен во текот на 2017 година. Досега се потрошени околу 3 милиони евра за реализираните активности, а целокупниот зафат чини 8 милиони евра. Со тековниот зафат треба да се интервенира во архитектурата, ентериерот, акустиката, сценската технологија, аудио и видео системите, термотехничките, електричните и хидротехничките инсталации на објектот. Албанскиот театар во иднина треба да има две театарски сали, со кои ќе се збогати понудата на оваа установа ...
сите 2 | | | веќе видена

Универзитетскиот професор Миле Димитровски од Машинскиот факултет е избран за нов претседател на Комората на овластени архитекти и инженери на Република Македонија. Тој ја доби поддршката од апсолутното мнозинство присутни членови на изборното собрание што се одржа на 17 декември. Изборот на раководното лице се изврши во конкуренција на четири кандитати. Професорот Димитровски ќе ја извршува оваа функција во наредните четири години. Во рамките на својот досегашен ангажман, Миле Димитровски беше раководител на одделението за машинство при комората, член на управниот одбор и одговорно лице за меѓународни активности. Комората на овластени архитекти и инженери брои над 3.000 активни членови. Основана е во декември 2007 година и е единствена инженерска комора во земјава која поседува јавни овластувања согласно легислативата за издавање на овластувања на инженерите за нивно професионално работење.
сите 2 | | | веќе видена

Агенцијата за катастар на недвижности и Комората на геодети на Македонија бараат ново пролонгирање на крајниот рок за изработка на геодетските елаборати за дивоградбите во земјава. Агенцијата за катастар на недвижности побара од граѓаните до крајот на месецов да поднесат барање за изработка на геодетски елаборати, но истовремено бара и од државата да го продолжи рокот за изработка на истите. На 31 декември истекува крајниот рок за изготвување на геодетските елаборати за вкупно 360.000 бесправно изградени објекти. Проценките на катастарот се дека за околу 70.000 објекти треба допрва да се поднесат барањата за изготвување на оваа документација, но и дека геодетите нема да стигнат да ја завршат работата до крајот на годинава. По повеќе од пет години од започнувањето на целиот проект, македонските општини не успеале да легализираат ниту половина од бесправно изградените објекти. Катастарот пресметал дека досега е завршена постапката за 167.897 објекти. Најголем проблем и понатаму останува доцната реакција на ...
сите 29 | | | веќе видена

Агенцијата за катастар на недвижности во периодот април-јуни 2016 година констатирала раст на бројката на непродадени станови и на станови во градба. Директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпески денеска ги презентираше најновите податоци од Регистарот на цени и закупнини. Во вториот квартал од 2016 година биле забележани 5.922 трансакции. Бројката на непродадени станови во периодот април-јуни изнесувала 2.842, додека бројката на станови во градба е заокружена на 7969. И за двата параметри е регистрирано зголемување на бројките во споредба со првиот квартал од 2016 година. Во делот на трансакциите, 499 од продадените недвижнини биле новоградби, што претставува намалување од 228 продажби во однос на истиот период лани. Вкупната бројка на направени продажби во овој квартал е 3.954, со вкупна вредност од 133,3 милиони евра. Правните субјекти и физичките лица извршиле 1.799 закупи со вредност на вкупната месечна закупнина од 684 илјади евра. Доколку се разгледаат цените на становите низ ...
сите 23 | | | веќе видена

Граѓаните на Скопје се најголемите загадувачи на воздухот во метрополата. Градот Скопје денеска го презентираше истражувањето, кое покажа дека 32% од загадувањето со ПМ10 честички во воздухот потекнува од загревањето на домаќинствата. Веднаш по него, следува сообраќајот и користењето на моторизираните возила, кои учествуваат со 20% во загадувањето со ПМ10 честички. Прашината создадена од неуредените површини, уличната прашина и прашината од градежни активности учествуваат со 19%, додека индустриските објекти се сместени дури на четврто место – со учество од 18% од загадувањето со ПМ10 честички. Минорен удел во загадувањето на скопскиот воздух имаат сулфатните и нитратните соли, како и прекуграничниот пренос на загадувачки супстанции. „Обврската за преземање мерки за заштита на воздухот од загадување не е само на Град Скопје, туку на сите 17 општини од Скопје и од скопскиот регион. Не може само од Градот Скопје да се чека да ја заврши работата. Затоа, ги повикав сите 17 градоначалници да присуствуваат на оваа ...
сите 38 | | | веќе видена

Советот на град Скопје на последната седница го поддржа проектот за илуминација на пештерата „Врело“ на Матка. Градските власти ќе одвојат 1 милион денари за оваа намена, што претставува третина од вкупната сума за реализација на проектот. Преостанатите средства ќе бидат обезбедени преку Бирото за регионален развој, а носител на проектот е Центарот за развој на скопскиот плански регион. Основната идеја е да се збогати туристичката понуда на локалитетот Матка и да се зголеми атрактивноста кај посетителите на самата пештера. Пештерата „Врело“ во минатото беше делумно осветлена со електрична енергија од агрегати, така што на посетителите не им беше откриена целокупната нејзина убавина.
сите 2 | | | веќе видена

Градот Скопје продолжува со градежните активности за оформување и асфалтирање на велосипедските патеки во рамките на проектот „СКОПЈЕ ВЕЛОГРАД 2017“. ЈП „Улици и патишта“ деновиве врши асфалтирање на велопатеките по должината на улицата Ѓорче Петров. На едната страна од оваа сообраќајница веќе беше целосно санирана патеката во текот на летните месеци. Периодов интензивно се работи и на изградба на велосипедската патека од втората рута, каде се врши асфалтирање на велосипедските патеки по должината на булеварот Партизански одреди, во делот од поликлиниката „Букурешт“ кон трговскиот центар „Сити мол“. Градот Скопје пред десетина дена склучи договор и за реконструкција на велосипедската патека што го заобиколува строгиот центар на градот. „Рутата 2 од проектот „СКОПЈЕ ВЕЛОГРАД 2017“ е со вкупна должина од 11 километри и ќе ги поврзе општина Аеродром, преку општините Центар и Карпош, до општина Ѓорче Петров. Таа ги опфаќа булеварите Февруарски поход, Видое Смилевски Бато, Јане Сандански и Кузман Јосифовски Питу, ...
сите 20 | | | веќе видена

Општина Штип ја започна изведбата на новата велосипедска патека за рекреација крај реката Брегалница. Станува збор за траса во должина од 4.712 метри, која ќе се протега на потегот од населбата 8-ми Ноември кон селото Караорман. Во моментов се реализира фазата која опфаќа 3,5 километри, вклучувајќи ја трасата од населбата 8-ми Ноември до населбата Балканска. Самиот проект следува откако се реализираше пешачката патека долж реката Брегалница низ центарот на градот. „Мислам дека овозможуваме услови за рекреација и велосипедизам и ова е проект е важен за градот“ изјави штипскиот градоначалник Илчо Захариев. За изведувач на рекреативната велосипедска патека е избрана фирмата „Ве-Група“ од Радовиш . За овој проект Општина Штип обезбеди 12.218.456 денари, односно околу 200.000 евра. Поради конфигурацијата на теренот во Штип, локалните власти се одлучија да ја изградат оваа патека надвор од централното градско подрачје.
сите 7 | | | веќе видена

Цената за изградба на Панорамското тркало во центарот на Скопје ја надмина сумата од 19,1 милиони евра. ЈСП-Скопје пред еден месец потпишало нов договор со „Бетон“ од Скопје за изведба на дополнителни работи за изградба на тркалото со придружните објекти. Според објавените податоци на веб-страницата на Бирото за јавни набавки, во текот на изведбата на градежните активности се појавиле одредени „непредвидени работи“. За истите да се надминат, ЈСП-Скопје се одлучило да одвои дополнителни 50.288.125 денари, односно над 810.000 евра. Изборот на изведувач е спроведен во постапка со преговарање без претходно објавување на оглас. „Панорамското тркало“, како составен дел од „Скопје 2014“, треба да се изгради најдоцна до 2019 година. Изведбата на градежните работи започна пред две години од страна на екипите на компанијата „Бетон“ од Скопје. Првичните информации беа дека реквизитниот објект ќе чини околу 18 милиони евра . „Барокното“ парче е замислено да има дијаметар од 57 метри и да се издигне 73 метри над реката ...
сите 55 | | | веќе видена

Општина Струга ја избра градежната фирма „Маркоски К 73“ за изведувач на реконструкцијата на Кејот на реката Дрим во центарот на градот. Со проектот ќе биде опфатено шеталиштето долж централното градско подрачје, при што јавниот простор ќе биде разубавен со нови плочки, урбана опрема и зеленило. Градежните активности ќе се одвиваат во текот на 2017 година, а од локалниот буџет на општина Струга за оваа намена се обезбедени 10.383.805 денари. Паралелно со овој проект, општина Струга веќе ја започна изведбата на новиот мост во центарот на градот, на идентичната локација на која се наоѓаше некогашниот „Мост на Нина“. Локалната самоуправа лани ја реализираше и првата фаза од реконструкцијата на кејот, со која се обнови дел од јавниот простор. Со целосното завршување на проектот ќе се добие примамливо шеталиште во централното градско подрачје, кое веќе неколку децении наназад ги привлекува туристите од различни земји да дојдат на одмор во Струга.
сите 42 | | | веќе видена

Градската власт е преокупирана со изградбата на нов мост кај „Дрводекор“. По само два месеци од изборот на идејното решение, Градот Скопје го склучи договорот со фирмата „Чакар Партнерс“ за изработка на идеен проект, инфраструктурен проект и на основен проект со сите фази. Најновата замисла од проектот „Скопје 2014“ требало да ја зголеми „туристичката атрактивност на главниот град“, а истовремено со него ќе се поврзеле и двата брега на реката Вардар. На само 250 метри од најновата замисла на Град Скопје се наоѓаат постоечките „Мост на револуцијата“ и „Слобода“. Изработката на проектната документација за идниот мост ќе чини 979.400 денари, додека времетраењето на потпишаниот договор е шест месеци. Новиот пешачки мост на реката Вардар ќе се гради врз основа на архитектонско-урбанистичкото решение изготвено од архитектот Миодраг Никитовиќ , кој е познат на јавноста и како автор на идната „барокна“ фасада за деловниот објект „Палома Бјанка“ во центарот на Скопје. Засега е непознато колку ќе чини обземеноста од ...
сите 42 | | | веќе видена

Запуштеното зеленило и исушената трева на плочникот позади Градски ѕид кај владата е заменет со ново зеленило. Скопската општина Центар го заокружи проектот за обнова на зеленилото на оваа локација, во чии рамки беше посадена нова трева, зимзелени грмушки и високи садници. „Овој дел сега е модерно, разиграно и необично хортикултурно уреден. Високите садници се скулптурални и високо декоративни, а перените и граминеите внесуваат бои во различни периоди од годината. Околу групациите, подигнати на различни нивоа, поставен е темен бусен и засадени се 6.500 растенија, на површина од над 1.070 метри квадратни“ информираат од општина Центар. * Извор на фотографија: Општина Центар Во помалите жардинери на плочникот се засадени зимзелени грмушки и листопадни ползавци кои ја менуваат бојата. Со зафатот е изведен нов автоматски систем за наводнување на жардинерите, кој овозможува навремено наводнување и повитален раст и развој на зеленилото. Општина Центар постави нова урбана опрема на овој јавен простор, а во ...
сите 2 | | | веќе видена

next