Билд МК

И покрај тоа што важи за најразвиен, скопскиот регион привлекува најголем дел од инвестициите во извршените градежни проекти. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека најголем добитник од изведбата на работи на нови објекти во периодот од 2007 до 2015 година бил токму регионот во кој се наоѓа главниот град. Од друга страна, убедливо најголем губитник во изминативе неколку години е полошкиот регион, а во неповолна ситуација се наоѓа и југоисточниот регион од земјава. Во делот на извршените градежни работи, најсилен раст доживуваат источниот, североисточниот и вардарскиот регион. Погледнато по години, градежниците имале најголем обем на работа во 2015 година. Во овие 12 месеци се извршени проекти во вредност од 41.209.648 илјади денари, што е речиси двојно повеќе во споредба со 2007 година. Воедно, 2015 година за градежниците била најбериќетна во однос на изминативе девет години. Речиси една третина од сите проекти во 2015 година, или вкупно 14.174.250 илјади денари, се реализирани во ...
сите 2 | | | веќе видена

Скопската општина Аеродром го избра рускиот инвеститор Сергеј Самсоненко како приватен партнер при изградбата на новиот тениско-спортски центар што ќе се гради во близина на спортската сала „Јане Сандански“. Ваквиот исход од тендерската постапка денеска го соопшти градоначалникот на општина Аеродром Ивица Коневски и воедно го потпиша договорот за реализација на проектот именуван како „Тенис парк“. Со зафатот ќе се реализираат четири тениски терени на тврда и четири на земјена подлога, додека во објектот ќе бидат лоцирани и кафе-бар, супермаркет и игротека како компатибилни класи на намена. Локалните власти се надеваат дека со проектот ќе се уреди една од запустените локации покрај реката Вардар, а истовремено ќе се подобрат условите за одржување на спортски натпревари во општината. Пред да се распише тендерот, од општината изработија физибилити студија за потребата од изградба на ваков тениско-спортски центар, која покажа дека самата инвестиција ќе изнесува над 2 милиони евра. Тендерот за реализација на ...
сите 4 | | | веќе видена

Наместо да реализира непредвидени градежни работи, Собранието на Р.М. со анекс на договор набавило информатичка и друга опрема за реконструираната собраниска зграда. Ова е само една од серијата забелешки што ја регистрирал Државниот завод за ревизија во Конечниот извештај за ревизијата на финансиските извештаи на сметката на основен буџет за 2015 година на македонското собрание. „Со извршената ревизија за 2015 година изразивме мислење со резерва во однос на вистинито и објективно прикажување на финансиските извештаи и неповолно мислење за усогласеноста на финансиските трансакции со релевантната законска регулатива, упатства и воспоставените политики“ се наведува во официјалниот документ. * Од реконструкцијата на собраниската зграда; Фото: Архива на „Билд“ Ревизорите утврдиле дека реконструкцијата и надградбата на собраниската зграда се извршила со два потпишани договори со ист понудувач. Вкупната вредност на првиот договор е 971.508 илјади денари, вклучувајќи ги шесте анекси на основниот договор, за кои во ...
сите 7 | | | веќе видена

Во рамките на проектот на Министерството за култура за конзервација и реставрација на фасади во старите градски јадра, обновен е уште еден објект од Старата скопска чаршија лоциран на улицата „Евлија Челебија“ бр. 3а. Станува збор за еден од најстарите дуќани за боење текстил, што е евидентно од автентично зачуваниот и функционален технолошки процес. Објектот датира од почетокот на 2о век и содржи автентични архитектонски карактеристики типични за дуќаните од тој период. Со реализираните конзерваторско-реставраторски интервенции се обнови неговата фасада. Работите ги изведе Конзерваторскиот центар Скопје. Со проектот за зачувување на староградската архитектура низ македонските градови досега беа обновени фасадите на три објекти од Старата скопска чаршија. Од Министерството за култура информираат дека догодина ќе се остварат уште пет нови проекти за обнова на фасади во чаршијата, а дополнително ќе се обнови и фасадата на црквата „Св. Спас“.
| | веќе видена

Комората на овластени архитекти и инженери на Република Македонија ги додели годинешните награди на заслужени инженери за 2016 година. Наградата за градежништво која го носи името на проф. д-р Александар Цане Ангелов ја доби инженерот, доц. д-р Денис Поповски. Наградата за архитектура „Борис Чипан“ му се додели на архитект, проф. д-р Славко Брезоски. Годинешната награда за електротехника која го носи името на проф. д-р Станимир Јовановски ја доби инженерот Драган Стефанов, додека наградата за машинство за 2016 година му припадна на инженер Влатко Иванов. На свечениот настан што се одржа на 22 декември беше доделена плакета на проф. Наум Гапковски за достигнувања во областа на геотехниката.
сите 23 | | | веќе видена

УНЕСКО и даде рок на македонската влада да испрати извештај до 1 февруари 2017 година за статусот на конзервација и за преземените чекори за спроведување на препораките во случај на потврдување на утврдена или потенцијална опасност за природните и културните добра на Охридскиот регион. Доколку владата остане глува на барањето на УНЕСКО, Охрид и Охридското езеро од наредната година можат да се најдат на листата на светско наследство во опасност на УНЕСКО. Тоа е само чекор до евентуално исфрлање на овој регион од листата на природно и културно светско богатство на УНЕСКО, која би можела да донесе катастрофални последици за развојот на туризмот и на животната средина во охридскиот регион. Во наредниот период е можно од страна на УНЕСКО да биде испратена советодавна мисија која треба да и помогне на владата да ги отстрани сериозните забелешки кои беа наведени во заклучоците на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО донесени на последната седница одржана во Истанбул. Опасноста од губењето на статусот на ...
сите 3 | | | веќе видена

Општина Центар ја обнови јавната површина околу „Зелен пазар“ во строгиот центар на Скопје. На просторот со површина од 8.000 метри квадратни е засадено ново зеленило и е поставено детско игралиште со дрвени детски реквизити. „Општина Центар изврши комплетна реконструкција на тревниците. Околу нив, наместо железни огради, засадени се бордури од зимзелени садници како зелени огради. Задржани се дел од постоечките садници кои што се во добра состојба, со обликување на крошните и кастрење на гранките на високите дрвја“ информираат локалните власти. * Извор на фотографија: Општина Центар Облагородувањето на јавниот простор опфати и засадување на околу 2.300 садници, грмушки, покривачи и зимзелени магнолии. Допрва ќе се засадат неколку алпинетуми со околу 3.000 сезонски цвеќиња. Зеленилото во иднина ќе се одржува со автоматски систем за полевање, приклучен на хидрантската парковска мрежа.
сите 2 | | | веќе видена

Непречено се одвива проектот за изградба и реконструкција на канализационата мрежа во Куманово. Проектот вреден 4,3 милиони евра се очекува да биде комплетиран до крајот на 2017 година, овозможувајќи санација на околу 25 километри од постоечката градска мрежа. Горан Стојковски, директор на кумановското јавно претпријатие „Водовод и канализација“, денеска информираше дека околу 25% од градежните активности се веќе реализирани. Во овој период се работи на изведба на канализационите цевки на улиците во центарот на Куманово, Перо Чичо, Кирил и Методиј, Среќко Пужаљка, Прва Петолетка, Тоде Мендол и Гладно Поле. Веќе е завршен колекторот во селото Речица и во моментов се работи на канализацијата во самото село. Од кумановската локална самоуправа очекуваат трпение од граѓаните во интерес на побрзо завршување на проектот. Неколку улици во изминатиов период во градот беа затворени, а дел од нив и понатаму се раскопани при поставувањето на новите канализациони цевки. Директорот Стојковски информираше дека најпрво ...
| | веќе видена

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски денеска одржа средба со 17-те градоначалници од општините во скопскиот регион на која се разговараше за загадувањето на воздухот. Тој дал неколку предлози за намалување на аерозагадувањето, вклучувајќи ја мерката за субвенции за проширување на топловодната мрежа и за вклучувањето на нови домаќинства на неа. „Воедно апелирам до БЕГ и до „Елем Енергетика“ да размислуваат за намалување на цената на парното греење, за што со нив ќе разговараме на официјална средба. Со моите колеги градоначалници зборувавме да се вклучат во субвенционирањето на граѓаните за набавка на печки на пелети“ изјави градоначалникот Трајановски. На средбата тој посочил неколку проекти на кои работи Градот Скопје во насока на надминување на проблемот со аерозагадувањето, меѓу кои е и проектот „СКОПЈЕ ВЕЛОГРАД 2017“ и идниот проект за гасификација на главниот град. Градските власти за наредната година обезбедиле двојно повеќе средства за проектот за субвенционирање на граѓаните за купување на печки ...
сите 18 | | | веќе видена

Фекалната канализација во текот на наредната година ќе стигне до сите населени места во скопската општина Ѓорче Петров. Министерството за транспорт и врски склучи договор со фирмата „Енергомонт“ од Скопје за довршување на канализационата мрежа во населбите Волково, Кисела Јабука и Стопански двор. За реализација на проектот се издвоени 33.538.500 денари, додека времетраењето на потпишаниот договор е 16 месеци. Станува збор за околу 20 километри од канализационата мрежа, кои ќе овозможат надминување на проблемот со септичките јами и испуштањето на фекалните води во реката Лепенец. Решавањето на проблемот со фекалната канализација во руралните делови од Ѓорче Петров се влече како нереализиран проект веќе неколку децении наназад. Граѓаните во изминативе години организираа и серија протести за да алармираат за проблемот пред државата и локалната самоуправа. Дел од граѓаните уплатија и самопридонес од по 500 евра за да се заврши крупниот инфраструктурен зафат. Околу 80% од фекалната канализација досега е завршена, ...
сите 40 | | | веќе видена

На он-лајн платформата Change.org се појави нова петиција на граѓаните за стопирање на изградбата на Панорамското тркало во центарот на Скопје. Граѓанската реакција за многу краток период собра речиси 4.000 потписи, а само во текот на денешниот ден се потпишаа речиси 1.500 граѓани. Петицијата е предвидено да се достави до скопскиот градоначалник Коце Трајановски, кој преку ЈСП-Скопје е и инвеститор во зданието што ќе чини над 19,1 милиони евра. Градежните работи на терен ги изведува фирмата „Бетон“ од Скопје, а досега се завршени темелите на објектот. „Како граѓани на Република Македонија – кои што живеат во земјата или надвор од неа – бараме итно запирање на сите подготвителни работи околу изградбата на контроверзното панорамско тркало за уште една целосна, надпартиска, стручна анализа на овој проект. Сметаме дека во услови на продолжена економска криза и енормен степен на сиромаштија, вакви проекти немаат оправдување, ни од економска, ни од морална гледна точка“ се наведува во повикот до граѓаните да се ...
сите 125 | | | веќе видена

Тетовската локална самоуправа го распиша огласот за избор на изведувач што ќе го спроведе регулирањето и уредувањето на коритото на реката Речица во населеното место Голема Речица. Градежниот зафат е проценето дека ќе ја чини општинската каса околу 14 милиони денари, а истиот би се остварил во текот на 2017 година. Во тендерската документација е наведено дека градежните компании треба да ги достават своите понуди до општина Тетово најдоцна до 13 јануари 2017 година, за кога е закажано и нивното јавно отворање. * Уредување на коритото на река Луда Мара во Кавадарци; Фото: Архива на „Билд“ Проектот за уредување и регулацијата на коритото на реката Речица е делумно финансиран од Министерството за животна средина и просторно планирање. Кон крајот на март годинава беше потпишан и договор со општина Тетово за распределување на 5,5 милиони денари за самиот зафат. Обновата на коритото на реката Речица е дел од Акцискиот план за справување со поплавите во тетовскиот регион, кои подолг период наназад предизвикуваат ...
сите 41 | | | веќе видена

Без поставување на камен-темелник од гувернерот Димитар Богов, Народната банка ја започна изградбата на новото „барокно“ здание вредно 24 милиони евра . Објектот се гради во паркот меѓу Министерството за надворешни работи и Македонската опера и балет. Парцелата веќе е оградена, а багерите неколку дена на терен работат на ископ на градежната јама. Зградата што ќе го блокира погледот кон МОБ има планирана висина од дури 29 метри. Таа ќе се гради на една од ретките зелени површини што останаа во централното градско подрачје. „Бетон“ од Скопје како изведувач на работите ќе треба да го реализира договорот во период од 33 месеци. Најновото „барокно“ парче од проектот „Скопје 2014“ е замислено да има купола на самиот врв, заедно со задолжителните антички столбови. Урбанистичкиот план предвидува изградба и на фонтана со обелиск во рамките на самата градежна парцела. Идното седиште на Народната банка ќе се гради врз основа на идејното решение изготвено од авторите Никола Стакинов и Лазар Димов, како и според ...
сите 62 | | | веќе видена

Од граѓанската иницијатива Ohrid SOS денеска реагираа околу изградбата на нов хотел во селото Лагадин на брегот на Охридското езеро. „Денес е крајниот рок за поднесување жалби против изградба на хотелот во Лагадин, но жителите на Лагадин, поточно нивните приговори, жалби и барања се постојано игнорирани од страна на општина Охрид. Згора на тоа, постапката е очигледно веќе започната, непосредно до самото крајбрежје и појасот на трската која поради своите екосистемски вредности е со закон заштитена зона. Зошто за овој градежен план не е изработена Стратегиска оценка на влијанието врз животната средина пропишана со закон“ прашуваат од Ohrid SOS. Од иницијатива дополнуваат дека изградбата е поддржана од холандскиот тур-оператор TUI. Објектот се гради во заштитен појас наспроти приговорот на жителите од село Лагадин кој е против урбанизацијата на крајбрежјето и менувањето на урбанистичкиот план. Општина Охрид ги оквалификуваше ваквите реакции од невладиниот сектор како произволни. „Предметниот објект се гради ...
сите 29 | | | веќе видена

На само три дена по одржувањето на парламентарните избори во земјава, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 14 декември го потпишало договорот за изведба на главниот довод за наводнување од системот Равен – Речица. Според податоците објавени на веб-страницата на Бирото за јавни набавки, тетовската фирма „АК Инвест“ ќе ги изведува градежните работи за сума од 907.409.592 денари, односно околу 14,7 милиони евра. Воедно, оваа компанија била единствената што доставила понуда на вториот по ред организиран тендер за изградба на инфраструктурниот проект. Првиот тендер заврши неуспешно , откако самото министерство во текот на изминатово лето се одлучи да настапи со нова тендерска постапка. Потпишаниот договор со „АК Инвест“ е во времетраење од 60 месеци. Во наредните пет години треба да се изведе главниот довод, со кој треба да се реши проблемот со наводнувањето на 3.200 хектари земјоделско земјиште од полошкиот регион. За да се надмине овој проблем на земјоделците, со проектот ќе се ...
сите 17 | | | веќе видена

Проектот за новата куќа на поранешниот градоначалник на општина Центар Владимир Тодоровиќ ја доби Големата годишна награда на ААМ за 2016 година. Во конкуренција на четири пристигнати труда, со ова традиционално признание годинава се стекнаа Пако Радовановиќ, Арсенија Поповска Радовановиќ и Ѓоко Радовановиќ од „РАДО Инженеринг“. Наградата, која што ја доделува Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) веќе 26 години, ја врачи македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов. Комисијата што ги оценуваше пристигнатите трудови беше предводена од архитект Ранчо Христов. „На колегите архитекти како новогодишна желба, би им посакал да имаат еден ваков инвеститор како овој што го имавме ние сега зашто знае што сака и може да си го дозволи“ посочи Пако Радовановиќ во името на добитниците на наградата. Свое обраќање на настанот имаше и претседателот Ѓорѓе Иванов. „Оваа награда претставува своевиден преглед на архитектонските остварувања во тековната година и валоризација на најуспешните достигнувања“ истакна претседателот ...
сите 2 | | | веќе видена

Нема крај на генетскиот инженеринг што се врши врз фасадите што ги красат објектите на улица „Македонија“. Град Скопје се подготвува за нов бран на „барокизација“ на вредни архитектонски зданија лоцирани на централната пешачка зона. Во моментов се поставуваат скелиња на три објекти лоцирани помеѓу ресторанот „Пелистер“ и улицата „Димитрие Чуповски“, за кои веќе е изготвена проектната документација и се избрани изведувачи. Во исто време, продолжуваат реконструктивните активности на уште три згради долж оваа улица. Само во текот на 2016 година, градските власти имаат склучено неколку договори за менување на надворешниот изглед на објекти лоцирани на улица „Македонија“. Годинава за рефасадирање се подготвија објектите со број 32, 37 и 40, за кои се склучени договори за изведба помеѓу Градот Скопје и неколку градежни фирми. Локалните власти се обидуваат и да ги довршат „барокните“ фасади на зданијата со број 25 и 39, кои веќе подолг временски период се подложени на изведбени активности. Воедно, администрацијата ...
| | веќе видена

Градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски на денешната прес-конференција ги претстави приоритетните проекти што догодина ќе се реализираат на територијата на оваа локална самоуправа. Во соработка со приватен партнер, во 2017 година ќе се започне со изградба на тенискиот центар „Скопје“ покрај реката Вардар. Локалните власти планираат изградба на нова детска градинка во населбата Ново Лисиче, со која треба да се надмине проблемот со сместување на дечињата од претшколска возраст во овој дел од општината. Заедно со општините Центар и Карпош, локалната самоуправа од Аеродром планира да се вклучи со сопствен проект за изведба на енергетско ефикасни фасади на постарите станбени објекти. Во 2017 година е предвидено да се освежи надворешниот изглед на 10 колективни згради во урбаниот дел од општината. Кога станува збор за патната инфраструктура, општина Аеродром планира да инвестира во шест нови улици (три нови улици во Индустриската зона, една во населбата Мичурин, како и улиците „Пандил Шишков“ и „Коста ...
сите 24 | | | веќе видена

Заврши изведбата на новата „Боемска улица 2“ во скопската населба Дебар Маало. Со звуците на староградската музика испеани од Звонко Богдан, општина Центар утре вечер ќе ја пушти во употреба реконструираната улица „Радњанска“. Станува збор за јавен простор на кој се наоѓаат култни угостителски објекти, меѓу кои е и најстарата скопска кафеана „Идадија“. Голем дел од околните куќи се подигнати во 20-те и 30-те години на XX век, давајќи му уникатен урбан пејсаж на овој дел од Скопје. „Боемска улица 2“ во иднина ќе биде растеретена од паркирани автомобили, со многу поголем простор наменет за пешаците. Проектот опфаќа површина од 4.000 метри квадратни, на потегот од улицата „Орце Николов“ до Градежниот факултет. Со зафатот најпрво беше решена подземната инфраструктура, вклучувајќи го поставувањето на атмосферска канализација и каблите на кабелските оператори и на ЕВН. Долж улицата се засадени 18 нови костени, кои во иднина треба да го дооформат дрворедот. На целата траса е поставено ново осветлување и урбана ...
сите 28 | | | веќе видена

Македонските градежни компании ги губат традиционалните странски пазари, кои по правило ретко ги надополнуваат со пронаоѓање на нови партнери. Овој сектор во изминативе три години ја изгубил Украина како најголем странски пазар, а на нејзина сметка се отворила можноста за изведба на други, но помали градежни зафати во Босна и Херцеговина, Италија и во Холандија. Податоците на Државниот завод за статистика од изминатава деценија покажуваат лоши резултати. Најбериќетна за градежниците била 2007 година, кога во странство биле изведени градежни работи во вредност од 4.462.716.000 денари (72,5 милиони евра). Веднаш по неа, следува 2004 година со реализирани градежни активности од 3.895.312.000 денари (63,3 милиони евра). Најзначајна причина за падот на приходите надвор од земјава е губењето на традиционалните партнери. Украина долго време била на врвот на листата на посакувани дестинации за македонските градежници, но во изминативе три години не е реализиран ниту еден проект во оваа земја. Во исто време, нашиот ...
| | веќе видена

next