Билд МК

Дополнителни градежни работи ќе треба да се изведат на „барокниот“ објект на Факултетот за драмски уметности лоциран на Кејот на Вардар. Владината служба за општи и заеднички работи ќе потроши уште 22,1 милиони денари за финализирање на зградата со површина од 19.134 метри квадратни. Договорот за довршување на овој објект од „Скопје 2014“ е потпишан со фирмата „Гранит“, која и досега ја изведуваше административната зграда. Цената за реализација на градбата порасна на 26,1 милиони евра со најновиот склучен договор. Објектот се простира на приземје, 7 ката и поткровје. Камен-темелникот на овој објект беше поставен во април 2012 година. Првичниот рок за завршување на градежните работи беше октомври 2013 година. Во остварувањето на замисленото здание од „Неимар Инженеринг“ учествуваа компаниите „Бетон“ и „Гранит“ од Скопје, како и „Нипром“ од Струмица. Покрај идните актери, во новите простории треба да се сместат и неколку државни институции (Бирото за судско вештачење, Агенцијата за планирање на просторот, ...
сите 8 | | | веќе видена

Градот Скопје денеска распиша оглас за избор на компанија што ќе санира три велосипедски и пешачки патеки во централното градско подрачје. Проектот со проценета вредност од 16,4 милиони денари треба да ја осовремени инфраструктурата на трасата што го заобиколува строгиот центар. Станува збор за просторот наменет за пешаци и велосипедисти на булевар „Кочо Рацин“ (од раскрсница со улица „11-ти Октомври“ до крстосница со булевар „Св. Кирил и Методиј“), булевар „Св. Кирил и Методиј“ (од булевар „Кочо Рацин“ до раскрсница со „Св. Климент Охридски“) и на булевар „Св. Климент Охридски“ (од булевар „Св. Кирил и Методиј“ до улица „Димитрие Чуповски“). Обновата на велосипедските и пешачките патеки ќе се одвива во текот на наредната година. Градежните фирми имаат рок до 13 декември за да ги достават своите понуди за учество во тендерската постапка. Самиот зафат се реализира во склоп на проектот „СКОПЈЕ ВЕЛОГРАД 2017“, кој вклучува развој на четири рути и седум конектори за движење на велосипедистите. Досега е завршена ...
сите 7 | | | веќе видена

Новиот објект на „Водовод и канализација“ под Скопското кале ќе чини речиси 21,4 милиони евра. За „барокот“ на Водовод ќе се потрошат дополнителни 64.059.350 денари (околу 1.030.000 евра). Договорот со фирмата „Алдинг инженеринг“ е потпишан кон средината на октомври и истиот треба да се реализира во рок од три месеци. Од јавното претпријатие велат дека се појавиле „непредвидени работи потребни за доизградба“ на објектот. За какви точно градежни активности станува збор не е наведено во објавениот документ на веб-страницата на Бирото за јавни набавки. Пред само неколку месеци, „Водовод и канализација“ за „барокното“ здание од проектот „Скопје 2014“ се одлучи да направи дополнителна промена на проектната документација. Од претпријатието за медиумите тогаш појаснија дека изникнале „одредени недостатоци во текот на градбата“, но детално не објаснија за што точно станува збор. Промената на проектот ја изработи фирмата „Архитектоника“ од Скопје , позади која стои авторот на самиот објект Жарко Чаушевски. ...
сите 10 | | | веќе видена

Во мултимедијалниот културен центар „Матица Македонска“ во текот на утрешниот ден, со почеток од 19 часот, ќе се одржи промоција на монографијата „Мијачко станбено градителство – потекло, развој и дострели“ на авторката Меланија Шерденковска. За делото ќе говорат универзитетските професори Минас Бакалчев, Елизабета Касапова, Драги Митревски и Ана Димишковска. „Низ една опстојна анализа на дејноста на Мијаците во оваа монографија докажано е дека мијачките градители се есенцијалните втемелувачи на градителството на програмски и обликовно традиционална куќа на јужниот дел на Балканскиот Полуостров и на западниот дел од Мала Азија“ се наведува во промотивниот материјал за утрешната промоција на монографијата.
сите 10 | | | веќе видена

Општина Куманово планира во вториот по големина град во земјава да основа Градска куќа. Објектот на улица Иво Лола Рибар, кој сега се наоѓа во лоша состојба, ќе прерасне во простор наменет за граѓаните. Во моментов се изработува проектната документација за планираниот реконструктивен зафат. Со претстојните градежни активности во целост ќе се обнови куќата, која е под заштита од државата како споменик на културата од втора категорија. Пред да започне спроведувањето на проектот, Конзерваторскиот центар ќе треба да издаде одобрение за реставрација на објектот стар неколку децении. За реконструкција на објектот ќе се потрошат 200.000 долари обезбедени од УНДП. Очекувањата на општина Куманово се дека проектот ќе започне да се реализира на почетокот од 2017 година. Градската куќа е планирано да прерасне во младински центар, со дополнителни простории за работа на невладините организации. Мултифункционалниот објект ќе служи за одржување на разни манифестации и настани. Руинираниот објект е во сопственост на општина ...
сите 2 | | | веќе видена

Општина Центар ги привршува градежните работи за изведба на втората „Боемска улица“ во скопската населба Дебар Маало. Активностите во моментов се преселени на улицата „Радњанска“ зад Градежниот факултет, со што ќе се комплетира реализацијата на проектот. Улицата која започнува од старата скопска кафеана „Идадија“ е поплочена со гранитни плочки и коцки, а допрва ќе се постави нова урбана опрема и осветлување. Стариот дрворед на улицата ќе биде дополнет со 16 нови дрвја. Со проектот досега беше изведена атмосферска канализација. Вториот дел од „Боемската улица“ ќе се простира на површина од 4.000 метри квадратни. сегментот во должина од 650 метри ќе функционира како улица со посебен режим на сообраќај. Општина Центар планира и во натамошниот период да продолжи со инвестирање во овој дел на населбата Дебар Маало. Плановите се просторот да прерасне во боемски кварт, познат по слободната зона за движење на пешаците, бројните градски кафеани и кафе барови.
| | веќе видена

Огромен интерес, малку пари за граѓаните. Градот Скопје ја заврши реализацијата на проектот за субвенционирање на купувањето печки за греење на пелети за граѓаните. Само 196 скопјани се стекнаа со правото за исплата на надоместок за дел од трошоците за купување на печки на пелети. Градските власти информираат дека во периодот од 12 октомври до 4 ноември биле поднесени 343 барања за субвенции од граѓаните на главниот град. Според првичниот рок објавен од Градот Скопје, пријавувањето на граѓаните за надоместок требаше да трае до 30 ноември. „Сите барања беа разгледани, при што согласно со предвидените средства прифатени се 196 барања, додека дел од преостанатите барања, или не ги исполнија критериумите, или пак беа поднесени по исцрпувањето на предвидените средства во програмата“ соопштуваат од Град Скопје. Средствата што ги надоместува локалната власт се во износ од 70% од цената на купената печка на пелети, но не повеќе од 30.000 денари. За да добијат субвенција, скопјани мораа да достават доказ дека се ...
сите 2 | | | веќе видена

Фирмата „Делфина Турс“ од Скопје денеска ја започна изградбата на новата меѓуградска автобуска станица во Охрид. На свечениот настан присуствуваа охридскиот градоначалник Никола Бакрачески и инвеститорот Аднан Исмаил. „Наша цел е да бидеме регионален сообраќаен центар, па затоа сме подготвени првата фаза од изградба на перонскиот дел да ја завршиме до април идната година“ истакна инвеститорот Аднан Исмаил. Автобуската станица ќе се протега на површина од 12.000 метри квадратни. Во рамките на комплексот е предвидена изградба на трговски центар со површина од 7.000 метри квадратни, бензинска станица и други помошни објекти. * Извор на фотографија: Општина Охрид Земјиштето за изградба на идната автобуска станица беше продадено на почетокот од мај 2015 година . „Делфина Турс“ ја купи парцелата од 11.997 метри квадратни по цена од околу 41,8 милиони денари.
| | веќе видена

Министерството за локална самоуправа ги избра двете фирми што ќе ги реконструираат трите брани на реката Пена во Тетово. Проектот финансиски е поддржан од УНДП со средства во висина од 330.000 евра. Во текот на наредните денови треба да почне изведбата на градежните работи на терен. Покрај санацијата на браните, фирмите треба да ги исчистат дивите депонии во селото Шипковица и да ги реализираат подготвителните работи за инсталација на хидролошки станици. Целокупниот проект треба да се заврши до март 2017 година. Системот на преградни брани беше уништен за време на последните поплави во Тетово од август 2015 година. Од вкупно шест, три од овие армирано-бетонски и решеткасти конструкции на реката Пена беа тешко оштетени. Со претстојниот зафат овие брани треба да бидат ставени во функција до моментот на повторно воспоставување на системот за заштита од поплави на Тетово.
сите 2 | | | веќе видена

Гевгелискиот градоначалник Иван Франгов денеска го потпиша договорот за изградба на нов водоснабдителен систем во градот. За изведувач на градежните работи е избрана бугарската фирма „Водстрој“ од Софија. Со проектот за подобрување на системот за водоснабдување во Гевгелија се планира изведба на нови бунари, со вкупно очекувана издашност на целиот бунарски систем од 150 до 200 литри во секунда. Бунарскиот систем ќе биде изграден кај реката Вардар. Со претстојниот зафат ќе се изгради и нова хлорна станица, при што водата ќе се транспортира до новопроектираниот резервоар на Мрзенски рид, чиј капацитет ќе изнесува 1.000 метри кубни. Изведувачот на работите ќе треба да изгради потисен цевковод од бунарите до резервоарот со должина од 1.366 метри, кој ќе минува под автопатот и железничката пруга. Идниот резервоар за питка вода ќе биде поврзан со нов доводен цевковод кај раскрсницата на булеварот Гевгелија и улицата 7-ми Ноември. Вкупната вредност на проектот изнесува 105.325.025 денари, а неговата изградба треба ...
сите 2 | | | веќе видена

Министерството за економија годинава додели субвенции на 620 домаќинства за вградени сончеви колектори во нивните домови. Списокот на добитници веќе е јавно објавен и се однесува на годинешниов повик распишан кон крајот на јануари. Од државниот буџет е извршен поврат на финансиските средства во износ до 30% од вкупната инвестиција, односно максимум 300 евра по домаќинство. Во 2016 година за проектот од државниот буџет се одвоиле 6 милиони денари. Доделувањето субвенции за инсталирање на сончеви колектори се реализира од 2007 година до денес. Со проектот досега биле опфатени 3.612 домаќинства со вкупно 46 милиони денари. За наредната година е предвиден рекорден буџет од 16 милиони денари. Како и секоја година, јавниот повик до граѓаните ќе биде објавен кон крајот на јануари 2017 година. Во самиот проект може да учествуваат само оние лица кои досега го немаат искористено правото за стекнување на субвенција по овој основ во текот на изминатите години. За да ги добијат средствата од државниот буџет, граѓаните ...
сите 2 | | | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2016 година, во однос на истиот период од 2015 година, вкупниот број на превезени патници во патниот патнички превоз е намален за 0,9%. Според видот на превозот, бројот на превезени патници во градскиот превоз е зголемен за 0,5%, во меѓународниот превоз за 13,4%, додека во приградскиот превоз е намален за 0,8%, а во меѓуградскиот превоз намалувањето изнесува 10,5%. Во однос на второто тримесечје од 2016 година, вкупниот број на превезени патници е намален за 20,5%. Според видот на превозот, во градскиот транспорт е забележано намалување за 19,9%, во приградскиот превоз за 26,3%, во меѓуградскиот превоз за 3,1%, додека во меѓуградскиот превоз е забележано зголемување за 39%. Во патничкиот патен превоз со автобус биле транспортирани вкупно 17.864.000 патници во периодот јули-септември 2016 година. Од нив, граѓаните најмногу го користеле јавниот превоз во самите градови. Со градскиот превоз биле превезени 9.989.000 патници.
сите 19 | | | веќе видена

„Радиус Архитекти“ од Скопје се стекна со третата награда во висина од 30.000 денари на реализираниот Конкурс за избор на идејно архитектонско решение за Градската куќа „Долни Сарај“ во Охрид. На распишаниот повик од Општина Охрид пристигнале два архитектонски труда. Според информациите од Бирото за јавни набавки, првата и втората награда не е доделена од страна на оформената жири-комисија. Локалната самоуправа го публикуваше Конкурсот на почетокот од март годинава. Планираниот објект ќе се состои од долно ниво, приземје и два ката. Најзначајна содржина од објектот е планираната сала за прием на странски делегации и за одржување на разни свечености. Во еден сегмент од идното здание во стариот дел од Охрид ќе бидат сместени национален ресторан и резиденцијални апартмани. Објектот ќе се гради на местото на некогашното резиденцијално здание „Долни Сарај“. Општина Охрид треба допрва да одлучи по кој модел на финансирање ќе ја гради идната Градска куќа „Долни Сарај“. Бојан Блажевски bojan.blazevski@build.mk
сите 2 | | | веќе видена

Објектот Трготекстил кај Рамстор и двете згради помеѓу Сити галери и Градскиот трговски центар барем привремено ќе куртулат од менување на фасадите. По девет месеци од објавата и неколку поместувања на крајните рокови, Градот Скопје се одлучи да ги поништи двата архитектонски Конкурса за избор на идејни решенија за овие три објекти. Главната причина за ваквиот потег е тоа што до градските власти не била доставена ниту една понуда од архитектите. По обичај, Градот Скопје не излегува со информации за овие зафати, па така сите информации поврзани со рефасадирањето на централното градско подрачје може да се најдат единствено на веб-страницата на Бирото за јавни набавки. * Ќе одат ли курбан два објекти од престижниот Културен центар-Скопје? Во меѓувреме, речиси една година се чека на финалните резултати од неколку распишани Конкурси од страна на градските власти. На листата за менување на надворешниот изглед се вклучени објектите на Стопанска банка во склоп на Градскиот трговски центар, неколку зданија околу ...
сите 4 | | | веќе видена

Екипите на Град Скопје и на јавното претпријатие „Улици и патишта“ ги оформуваат и асфалтираат велосипедските патеки од Рутата 2 од проектот „СКОПЈЕ ВЕЛОГРАД 2017“. На асфалтирање на целокупната траса се работи во текот на сиот есенски период. Дел од велосипедските патеки веќе се завршени, додека на одредени сегменти треба допрва да се работи. „Денеска се асфалтираа велопатеките по должината на булеварот Јане Сандански, а интензивно се работи и на изградба на велосипедските патеки по должината на булеварот Партизански одреди, во делот на Буњаковец и кај Порта Влае“ информираат од Град Скопје. Втората рута од проектот за обнова на велосипедските патеки во главниот град е со должина од 11 километри. Трасата треба да ги поврзе општините Аеродром, Центар, Карпош и Ѓорче Петров. Таа ги опфаќа велосипедските патеки крај булеварите Февруарски поход, Видое Смилевски Бато, Јане Сандански и Кузман Јосифовски Питу, Кеј „13 Ноември“, плоштад „Македонија“, булевар ВМРО и булевар Партизански одреди до Порта Влае.
сите 6 | | | веќе видена

Министерството за транспорт и врски во моментов го реализира проектот за поставување на нова хоризонтална и вертикална сигнализација на автопатот долж паневропскиот Коридор 10. Менувањето на знаците и на останатата опрема се спроведува преку проект финансиран од Европската унија во вредност од 1.250.000 евра. Со проектот се опфатени клучките Гевгелија, Демир Капија, Неготино, Велес (југ), како и на целиот потег од клучка Хиподром до клучка Миладиновци и од клучка Хиподром до клучка Петровец. Проектот започна да се реализира во јули годинава. Носител на проектот е Министерството за транспорт и врски, а за изведувач на работите е избрана фирмата „Гранит“ од Скопје.
сите 40 | | | веќе видена

Вообичаено кога ќе се спомне монтажна дрвена куќа, се помислува на нешто привремено, викендичка, летниковец, на објект од привремен карактер. Но искуствата од развиените западни земји го велат спротивното! Таму луѓето преферираат дрвени градби во кои секојдневно би живееле. За среќа, овие трендови делумно се пренесуваат и кај нас, па често можеме да забележиме дрвени фасади на куќи или згради. Тоа е секако по препорака на архитекти и градежни инженери кои ги знаат градежните својства на дрвото, и пред се високата естетска вредност со која придонесува во изгледот на одреден објект. Причините се повеќе. Познато е дека дрвото важи за многу квалитетен изолатор, овозможувајќи одлична звучна и топлинска изолација. Дрвотото по обработката и поставувањето на ѕидовите се третираат со водоотпорни премази, ефикасно спречувајќи влага. Дрвените куќи можат да одолеат на ветар со брзина од 200 км/час, на пожар, а поради својата еластичност гарантираат постојаност и при силни земјотреси и движење на земјиштето. Дрвото е ...
сите 3 | | | веќе видена

Трет неуспешен обид за избор на архитектонски труд по кој ќе се гради идната катна гаража кај Центарот за култура во Охрид. Акционерското друштво за станбен и деловен простор (АДСДП) го поништи Конкурсот за избор на идејни решенија. Причина за донесената одлука е тоа што не е поднесена ниту една пријава. Воедно, АДСДП денеска го објави и четвртиот по ред Конкурс за пронаоѓање на архитект кој ќе го подготви дизајнот на идниот лик на катната гаража во центарот на Охрид. Повикот до архитектонската фела е отворен до 22 декември. АДСДП планира да додели прва награда за најуспешно архитектонско дело во вредност од 150.000 денари. Втората награда изнесува 100.000 денари, додека третонаградениот автор ќе се стекне со награда во висина од 50.000 денари. За професионална оценка на пристигнатите авторски трудови е формирана жири комисија, во чиј состав влегуваат Веселинка Герасимовска Петрова, Ана Гаврилова, Круме Евроски, Страхиња Трпевски и Ива Џагора. Изградбата на првата катна гаража во Охрид се најавува повеќе од ...
сите 4 | | | веќе видена

Напредува развојот на секундарната гасоводна мрежа во Струмица. Локалната самоуправа преку јавното претпријатие „Струмица-гас“ денеска објави тендер за избор на фирма што ќе гради нови 6,5 километри дистрибутивна гасоводна мрежа во градот и во околните населени места. Проценетата вредност на зафатот изнесува 10 милиони денари, не вклучувајќи го ДДВ. Проширувањето на постоечкиот систем во Струмица ќе се одвива постепено во наредните 12 месеци. Повикот до градежните фирми за доставување на нивните понуди ќе биде отворен до 6 декември. * извор на фотографија: Општина Струмица Главната цел на општина Струмица е крајот на 2017 година да го дочека со изградена гасоводна мрежа во должина од 40 километри. Со опсежната инвестиција треба да им се овозможи пристап до природен гас на сите жители од градските зони во Струмица, но и да се доведе овој енергенс до населените места Добрејци, Дабиле и Куклиш. Заедно со Куманово, Струмица е една од ретките општини во Македонија што инвестира во развојот на секундарна гасоводна ...
сите 2 | | | веќе видена

Обемот на работа на македонските градежници на странските пазари сериозно е намален во првите девет месеци од 2016 година. Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесува 2.669.372.000 денари, што е за 27,2% помалку во споредба со периодот јануари – септември 2015 година. Во наведениот период, градежната оператива од Република Македонија во странство извршила градежни работи во вкупна вредност од 1.955.970.000 денари, односно за 8,4% помалку во однос на истиот период лани. Зголемен обем на извршени градежни работи во првите девет месеци од 2016 година е забележан единствено во Словенија, Босна и Херцеговина и Германија. На останатите странски пазари е регистрирано намалување на бројката на проекти реализирани од македонските градежни компании.
сите 24 | | | веќе видена

next