Билд МК

Опозициските социјалдемократи денеска побараа од македонската влада веднаш да го откаже претстојниот тендер за изградба на дистрибутивна мрежа за гас, нарекувајќи го „коруптивен“. Митко Андреевски, претседател на Комисијата за енергетика на СДСМ истакна дека е недозволиво да се носи ваква стратешка одлука од страна на техничка влада. „Недозволиво е и која било влада, предизборно да распишува тендер за изградба на дистрибутивна мрежа и тоа со услови тоа да го добие една компанија, во време траење од 30 години“ посочи Андреевски. Од СДСМ нагласуваат дека нема да дозволат проект со сериозни индиции за криминал, барајќи никој да не го помага ваквиот проект. Од Владата денеска не излегоа со официјален став на наводите изнесени од опозициската партија. Владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев пред три дена ги претстави новите услови што ќе се најдат во претстојниот повик за пронаоѓање приватен партнер. Идниот концесионер ќе ја добие на располагање дистрибутивната мрежа на природен гас во сите три региони од земјава ...
сите 2 | | | веќе видена

И третиот дел од реконструкцијата на улицата „Аминта Трети“ (поранешна „Ленинова“) е завршен. Скопската општина Центар ги заврши работите на улиците на потегот од булеварот „Партизански одреди“ до улицата „Орце Николов“. Коловозот, кој е во должина од 310 метри, беше во многу лоша состојба, со ударни дупки и прекопи, кои беа опасност за безбедноста и на возачите и на пешаците. Поставен е нов тампонски слој и асфалт на цела должина на овој сегмент од улицата, на површина од 4.500 метри квадратни. Изведена е и нова атмосферска канализација во должина од 160 метри. Општина Центар во текот на наредната година планира да го реконструира и последниот сегмент од оваа скопска сообраќајница на потегот од булеварот „Партизански одреди“ до Клубот на пратеници.
сите 14 | | | веќе видена

Купувањето на нов стан е една од најзначајните одлуки во животот, но дали сте се запрашале кои се основните карактеристики на еден просечен стан во Скопје? Средната големина на становите, бројот на собите, атрактивноста на локациите за градење, вредноста на станбениот квадрат и предностите на населбата во која се наоѓа станот се некои од најзначајните податоци кои можат да ви помогнат при купувањето на нов дом од соништата во македонската метропола. Во поглед на големината на становите, инвеститорите во недвижности во изминативе пет години биле насочени првенствено кон изградба на двособни и трисобни станови. Просечната површина на еден македонски стан во 2015 година изнесувала 82,9 метри квадратни. На национално ниво, новите станови изградени од деловни субјекти се простирале во просек на 59,9 метри квадратни. Станбениот простор во главниот град не заостанува, па за очекување е дека највисока вредност за метар квадратен во главниот град ќе имаат токму оние станови со две или три соби. Без разлика дали е ...
сите 4 | | | веќе видена

Претседателот на Комисијата за транспорт и врски на опозицискиот СДСМ, Благој Бочварски денеска потенцираше дека Македонски железници работат со намален обем на работа, соочувајќи се со вртоглав пад на бројот на патници и на стока. Социјалдемократите укажуваат дека бројот на патници кои го користат возот е намален за 50%, додека превозот на стока со воз е намален за над 50%. „1.500.000 патници се превезувале со воз до 2008 година. Бројката е преполовена на 800.000 патници. 3.800.000 тони стока се транспортирале со воз до 2006. Бројката е повеќе од преполовена, на 1.500.000 тони. Ова се фактите за неодговорните политики на власта на Груевски на штета на граѓаните и на бизнисите“ посочи Бочварски. Од СДСМ велат дека не е за изненадување намалувањето на обемот на работа на железницата, ако се земе во предвид неодамнешното укинување на патничките возови во земјава, но и на меѓународните линии. Опозициската партија најави дека по декември ќе се насочи кон модернизација на железничката инфраструктура и обнова на ...
сите 31 | | | веќе видена

Хрватската компанија „Мали Лошињ“ отвори фабрика за производство на флаширана вода во дебарското село Гари. Во новиот објект се инвестирани 14 милиони евра, а во него годишно ќе се полнат околу 100 милиони литри вода. Процесот на реализација на вложувањето се одвиваше во изминативе три и пол години. Фабриката за вода „Maya“ е лоцирана покрај регионалниот пат Бошков Мост – Извор, на само пет километри пред еколошки чистото село Гари. Флашираната вода за пиење е наменета првенствено за извоз во соседните земји, како и во арапските земји, Хрватска и Русија. „Овој денешен свечен чин е финален производ од сите наши заложби и политики, а оваа инвестиција е од огромно значење не само за Гари и за Дебар, туку и за целиот Западен регион, во насока на рамномерен и одржлив економски развој“ изјави министерот за економија Дритон Кучи. Инвестицијата се состои од објект што вклучува производен и магацински дел, управна зграда, лабораторија, кантина и други содржини. Камен-темелникот беше поставен во октомври 2013 година
сите 4 | | | веќе видена

Советот на општина Струмица донесе одлука за субвенционирање на дел од надоместокот за приклучување на дистрибутивниот гасоводен систем. Со изгласаната мерка ќе се субвенционираат 50 приклучоци со по 100 евра. Цената на приклучокот во Струмица веќе беше намалена од 700 на 600 евра, со што Општина Струмица и во минатото им овозможи на граѓаните да се приклучат на гасоводната мрежа со пониски цени. „Сега приклучокот, со одлуката од страна на Советот, ќе биде 500 евра, тоа е големо олеснување за граѓаните, имајќи во предвид дека во овој момент инвестирање во гасоводна мрежа е значителен издаток за секое семејство“ истакна струмичкиот градоначалник Зоран Заев. * Извор на фотографија: Општина Струмица Дистрибутивниот гасоводен систем во Струмица до крајот на 2017 година треба да се прошири во вкупна должина од 40 километри. На дистрибутивната мрежа до денешен ден се изведени 270 приклучоци на домаќинства, деловни субјекти, но најмногу на јавните институции под ингеренција на Општина Струмица.
сите 7 | | | веќе видена

Точно четири години трае изградбата на општинската зграда во Карпош, а засега не е на повидок крајниот рок за пуштање во употреба на административниот објект. Од октомври 2012 година до денес се сменија цела серија од изведувачи на работите, а Општина Карпош само во изминатава година на неколку фирми им исплатила 46.788.557 денари. Па така, за инсталација на машински термотехнички инсталации, слабострујни и јакострујни инсталации и лимарски работи е ангажирана фирмата „Аполо инженеринг“ , додека изведбата на дополнителна инсталација за подно греење и ладење и за поврзувањето на катните разделници ќе го работи „Енергомонтажа“. Локалната самоуправа изминатава година склучила договори и со други изведувачи за довршување на административната зграда. „Макотерм“ од Скопје добил 4.734.278 денари за поставување на геотермални топлински пумпи во објектот. Фирмата „Мастеф“ е избрана за изведба на градежно-занаетчиски работи во подрумската просторија, спратот и поткровната тераса. Податоците од Бирото за јавни ...
сите 3 | | | веќе видена

Македонската влада планира да распише нов повик за воспоставување на јавно-приватно партнерство за изградба на дистрибутивна мрежа на гас во општините. Власта планира да му ја даде инфраструктурната мрежа на идниот концесионер за период од 30 години, при што цената на приклучок за гас ќе биде намалена од 100 на 80 евра. Јавниот повик ќе биде објавен во наредниот период и ќе се однесува за сите три региони во земјава – Скопскиот, Западниот и Источниот. Според информациите на советникот за енергетика Христијан Мицкоски, владата одлучила да се изменат 30 постапки во рамките на целиот повик. Извршната власт очекува интерес од инвеститорите со понудените нови критериуми за доведување на гасот во македонските градови. Покрај дистрибутивната мрежа за природен гас во градовите, од владата информираат дека во тек е изградбата на магистралниот гасовод низ целата земја. „Досега е завршен магистралниот гасовод Клечовце – Штип, а започната е изградбата на гасоводот Штип – Неготино. Изградбата на магистралните гасоводи од ...
сите 30 | | | веќе видена

Градската власт продолжува со реконструкција и рехабилитација на оштетената патна и подземна инфраструктура во населените места од скопскиот регион, кои беа погодени од поплавите на 6 август. Скопскиот градоначалник Коце Трајановски и министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски денеска извршија обиколка во населеното место Стајковци. Ситуацијата во селото е нормализирана, улиците се целосно расчистени и сега се работи на санација на патната инфраструктура, водоводните и канализационите системи. На терен работат екипите на јавното претпријатие „Улици и патишта“ кои во текот на денешниот ден завршија со асфалтирање на три улици во Стајковци, а подготвени за асфалтирање се дополнителни 11 улици, чиешто асфалтирање ќе се изврши деновиве. „Според планот за работа, во Стајковци треба да се реконструираат и асфалтираат четири поголеми и 56 помали улици, со вкупна должина од околу 20 километри. Дел од овие улици со асфалтирањето ќе се вратат во првобитната состојба пред поплавите, додека во поголемиот број ...
сите 8 | | | веќе видена

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) успеал да изврши проценка на штета на над 150 објекти од државен интерес. На ниту еден од објектите, вклучувајќи факултети, училишта, градинки, болници и административни згради, не се констатирани конструктивни оштетувања и се безбедни за употреба. На отворениот телефон 195 на Центарот за управување со кризи досега е пријавена штета на 2.500 објекти од страна на граѓаните. Од ИЗИИС информираат дека нивни тимови работат на проценка на оштетувањата и кај оние објекти за кои општинските комисии констатирале конструктивни оштетувања. На терен секојдневно работат петнаесетина тимови, кои првенствено имаат за цел да извршат стручна проценка на штетите од земјотресите што го погодија Скопје во изминативе денови. Општинските комисии формирани од локалните самоуправи продолжуваат да работат на определување на оштетувањата на оние објекти што се пријавени од граѓаните. Најчести оштетувања регистрирани на терен се распуканите ѕидови, искршените ...
сите 3 | | | веќе видена

Агенцијата за млади и спорт денеска ја пушти во употреба првата фитнес зона во Штип. Спортскиот објект е со површина од 180 метри квадратни, со тврда гумирана подлога и осум реквизити за вежбање. Фитнес зоната се наоѓа покрај пешачката патека на реката Брегалница. Владиниот проект предвидува изведба на 20 фитнес зони на територијата на целата земја, а во моментов во завршна фаза се ваквите објекти во Кочани, Дојран и Гевгелија. Во наредниот период треба да се завршат зоните во Ресен, Охрид, Берово, Маврово-Ростуше и Прилеп. Вкупната инвестиција во проектот изнесува 40 милиони денари. За изведувач на работите е избрана фирмата „УРБАНО ЕЛ“ од Скопје. Договорот со времетраење од 36 месеци беше потпишан на почетокот од летово. Идејата за реализација на овој проект ја лансираше претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски во октомври минатата година.
| | веќе видена

Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски најави дека во октомври ќе се распише меѓународниот конкурс за изработка на идејно решение за нова кошаркарска сала на клубот „Работнички“. Објектот ќе се гради во Градскиот парк во Скопје, за што е предвидена и промена на урбанистичката документација за овој дел од центарот на градот. Почетокот на реализацијата на овој спортски проект е во рамките на прославата на 70-годишнината од постоењето на најтрофејниот македонски кошаркарски клуб. Постоечката сала на КК „Работнички“ во Градскиот парк е изградена во 1970 година. Автор на проектот е архитект Трајко Димитров. Зданието, во кое овој кошаркарски клуб ги доживеа своите најсветли моменти од спортската историја, е издигнато за само три месеци.
сите 12 | | | веќе видена

Граѓаните од скопската населба Тафталиџе повторно излегоа на протести против изградба на нови станбени згради во нивното маало. Како и во неколку наврати во изминатово лето, жителите на улицата Букурешка протестираат против уништувањето на зеленилото во нивната населба. Овој пат, станува збор за приватно земјиште на кое треба да се гради станбена зграда со висина од 21 метар. Просторот на кој треба да се гради е веќе ограден и е поставено приватно обезбедување за да се спречи евентуална блокада од страна на локалните жители. Граѓаните негодуваат поради издавањето на градежна дозвола од страна на општина Карпош, посочувајќи дека со години наназад се борат со локалните власти за да се спречи изградбата на овој објект. * ДУП-от за населбата Тафталиџе 1 врз основа на кој се градат нови згради Со багери, полиција и реакција на граѓаните вчера почна и изградбата на уште еден станбен објект спроти трговскиот центар „Сити Мол“. На местото на маркетот „Гранап“ ќе се извиши станбена зграда, за која од фирмата Д.С. ...
сите 2 | | | веќе видена

Седум градежни парцели во индустриската зона „Прилеп 2“ и 20 парцели за домување во новата населба „Градина“ се објавени на продажба од страна на прилепската локална самоуправа. Индустриските објекти со намена за стоваришта, сервиси и мало стопанство е предвидено да се градат во населбата „Сточно пазариште“ на периферијата од градот. Почетната цена за продажба на земјиштето изнесува 100 денари за метар квадратен. Општина Прилеп планира да продаде и 20 места за изградба на куќи во населбата „Градина“. Градежните парцели им се нудат на граѓаните со почетна вредност од 61 денари за метар квадратен. „Локалната самоуправа е обврзана инфраструктурно да ги уредува и индустриската зона и населбата „Градина“. Процесот е во тек. Се гради патната инфраструктура, водоводот, канализационата мрежа и се асфалтираат улиците“ информираше прилепскиот градоначалник Марјан Ристески.
сите 12 | | | веќе видена

Агенцијата за млади и спорт пушти во употреба три нови тениски терени и едно повеќенаменско спортско игралиште во спортско-рекреативниот центар „Билјанини извори“ во Охрид. Игралиштата за тенис се изградени според стандардите на Интернационалната тениска асоцијација. Новите игралишта се дел од владините проекти „ Изградба на 120 тениски терени низ целата држава “ и „Изградба на 100 повеќенаменски игралишта низ целата држава“. „Во изминатите неколку години Агенцијата за млади и спорт изгради преку 230 игралишта низ целата држава за што инвестираше повеќе од 43 милиони евра“ изјави директорот на агенцијата Марјан Спасески. Покрај новоотворените објекти, со финансиски средства од државниот буџет во моментов во Охрид се градат затворен пливачки базен, скејт парк и фитнес зона, кои што како проекти се првенствено наменети за жителите на овој град.
сите 116 | | | веќе видена

Околу 500 граѓани се обратиле до Центарот за управување со кризи за да пријават оштетувања на објекти по земјотресите што го погодија Скопје во изминативе денови. Обемот на оштетувањата на сите објекти не е познат, ниту пак настанатата материјална штета од природната непогода. Екипи на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) продолжуваат со обиколката на објектите на јавните институции низ главниот град. Досега е извршен увид на вкупно 71 објект, од кои 16 се градинки, 22 основни училишта, 8 средни училишта, еден факултет, 5 здравствени објекти, еден суд, 8 административни објекти и 10 згради. Од ИЗИИС и во наредните денови ќе продолжат со проценка на настанатите штети во јавните објекти на територијата на главниот град. Паралелно со нив, скопските локални самоуправи треба да формираат општински комисии што ќе ги проценуваат штетите на објектите во сопственост на граѓаните кои се пријавени на телефонот 195. Засега нема информации од државните власти и од локалната самоуправа ...
сите 27 | | | веќе видена

Градоначалникот Андреј Жерновски и советниците на општина Центар денеска го презентираа новиот проект за модернизација на системот на јавно осветлување во централното градско подрачје. Со воведување на ЛЕД технологија на улично осветлување ќе се овозможи функционирање на автоматски систем за регулација и детекција на дефектите, отстранување на нелегалните светилки и економичност во системот на јавно осветлување во центарот на Скопје. Целиот проект ќе чини 2.081.000 евра, а заштедата од замената на јавното осветлување позитивно ќе влијае врз локалниот буџет. Со претстојниот зафат ќе се осветлат сите училишта и градинки на територијата на општината, а ќе се инсталираат и нови светилки на улиците и местата кои во моментов не се осветлени. Постепено ќе се изврши и замена на постоечкото осветлување на улиците под ингеренција на општина Центар. Градоначалникот Андреј Жерновски објасни дека со проектот ќе се заштедат од 60% до 80% од сегашните трошоци за електрична енергија на годишно ниво. „Ова значи дека ...
сите 2 | | | веќе видена

На локација кај арената „Филип Втори“ и комплексот „Парк Резиденс“, на површина од речиси 3.000 метри квадратни, Акционерското друштво за станбен и деловен простор (АДСДП) ќе гради два тениски терени. Тениските терени ќе имаат намена и на простор за сместување на возилата и опремата за вршење на телевизиски преноси од фудбалските натпревари на стадионот (TV Compound), со што ќе се задоволат критериумите на УЕФА за одржување на супер купот во фудбал во август 2017 година. Се проценува дека градежните работи ќе чинат околу 345.000 евра. Тендерот е објавен денеска, а периодот за изведба е 90 денови. Градежните фирми заинтересирани за учество во тендерската постапка имаат рок до 4 октомври за да ги достават своите понуди до АДСДП.
сите 4 | | | веќе видена

Јавното претпријатие за државни патишта денес го публикуваше тендерот за избор на градежна компанија што ќе ги санира мостовите на магистралниот пат Гостивар-Кичево. Станува збор за пет мостови од делницата со вкупна должина од 30 километри. Дел од овие инфраструктурни објекти во моментов се наоѓаат во многу лоша кондициона состојба и од тие причини е неопходно да бидат реконструирани во најбрзо време. Проценетата вредност на овој проект изнесува 120 милиони денари, без вклучен ДДВ. Мостовите од овој магистрален пат треба да се завршат во период од 40 месеци. Заинтересираните фирми од градежниот сектор имаат рок до 31 октомври за да ги достават понудите до ЈП за државни патишта. Покрај рехабилитацијата на пет мостови, со средства од државниот буџет е предвидена и целосна санација на коловозот од магистралниот пат Гостивар-Кичево. За планираниот зафат веќе е распишана тендерска постапка . Патниот правец помеѓу овие два града е една од најфреквентните делници во нашата земја, но истовремено и една од оние ...
сите 2 | | | веќе видена

Министерството за одбрана го склучи договорот за изведба на првата станбена зграда од проектот „АРМ – мој вистински дом“. Станува збор за објект за припадниците на Армијата на Република Македонија што ќе се гради во скопската касарна „Илинден“. Колективното живеалиште треба да биде завршено во рок од 15 месеци. На успешно реализираниот тендер учествувале шест градежни компании, а најповолната понуда ја доставила фирмата „Инженеринг-Гроуп“ од тетовското село Желино. За изведба на станбениот објект ќе се издвојат финансиски средства во висина од 59.282.100 денари. Првиот објект наменет за припадниците на АРМ ќе се состои од подрум, приземје и четири ката. Внатрешниот простор ќе биде поделен на еднособни, двособни и трисобни станови, додека во подземјето е зацртан соодветен паркинг простор. За секој поединец од македонската армија е обезбедена поволна можност за отплата на станот на 240 рати и за субвенционирана каматна стапка, како и опција за 30 процентно учество од градежната цена. Бојан Блажевски ...
сите 2 | | | веќе видена

next