Билд МК

Слаб интерес на приватните инвеститори за изградба на 10-катна зграда на местото на сегашниот театар „Комедија“ во центарот на Скопје. И по два обида , Министерството за култура не успева да пронајде партнер што ќе го изгради објектот со предвидена површина од 30.945 метри квадратни. Принципот на јавно-приватно партнерство предвидува вложување на приватен капитал во проектот, во кој еден дел од просториите ќе бидат наменети за театарската установа, додека преостанатиот сегмент би му припаднал на инвеститорот. Засега не постои интерес за овој атрактивен простор, кој е една од последните слободни локации преостанати за градење на овој потег од централното градско подрачје. И покрај досегашниот неуспех, од Министерството за култура се одлучија да направат уште еден обид за пронаоѓање на инвеститор во проектот. Денеска е распишана трета по ред постапка за воспоставување на јавно приватно партнерство, која не носи значајни новини. Проценетата вредност на идното здание и понатаму останува околу 4,7 милиони евра, ...
сите 4 | | | веќе видена

Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и црквата „Св. Димитрија“ на скопскиот плоштад „Филип Втори“ ќе добијат нов сосед. Карузел со детски играчки и музика ќе одекнува на новоизградениот јавен простор, заокружувајќи уште една замисла од проектот „Скопје 2014“. Весникот „Дневник“ денеска објави дека вториот карузел ќе биде набавен од Италија преку фирмата „Технометал Вардар“, за што ќе бидат потребни 11 милиони денари без вклучен ДДВ. Втората по ред забавна содржина од овој вид ќе биде поставена на плоштадот „Филип Втори“ до април 2017 година. Идентично како и со првата вртелешка, стопанственик ќе биде јавното претпријатие „Паркови и зеленило“. Првиот карузел од проектот „Скопје 2014“ беше донесен во главниот град во април 2013 година. Објектот беше поставен на пешачкиот коридор, на самиот Кеј „13 Ноември“. За овој карузел се одлеаа 163.000 евра од буџетот на Град Скопје.
| | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска изврши увид во градежните активности што се спроведуваат во рамките на проектот за возобновување на Светиклиментовиот универзитет . Локалитетот Плаошник зафаќа простор од 31.000 метри квадратни, од кои 27.000 се целосно истражени. „При археолошките истражувања се откриени над 65.000 предмети од метал, керамика, стакло, коска, камен, со потекло од 6 век пред нашата ера се до 19 век, од времето на Османлиската Империја“ истакна министерката Канческа-Милевска. Пронајдените предмети ќе бидат изложени во новиот музеј, кој се гради во склоп на проектот за возобновување на Светиклиментовиот универзитет. Од надлежното министерство одговараат на неодамнешните обвинувања на СДСМ дека се врши бетонирање на просторот. Од Заводот и музеј-Охрид посочуваат дека објектите не се градат на бетонска темелна плоча, туку на темели-самци, односно на темелни бунари. Целокупното археолошко наоѓалиште како подна конструкција во внатрешните простории ќе биде видливо за идните ...
сите 5 | | | веќе видена

Дали знаевте дека Македонците во текот на една грејна сезона во просек загреваат површина од 37 метри квадратни од својот дом? Македонецот во овие простории ги минува зимските месеци и истите треба да бидат оптимално затоплени во периодот октомври-април. Доколку овие денови размислувате за начинот на загревање на вашиот дом во претстојната грејна сезона, разгледајте го овој уникатен модел за затоплување, кој со едноставната и исплатлива комбинација со сигурност ќе ви овозможи топол дом во наредната деценија. Нашиот предлог е да искомбинирате инвестиција од вашиот буџет во електричен уред за греење, заедно со изведба на топлинска изолација на вашиот дом. Греењето на струја не е непознат термин за македонските домаќинства. Според извештајот „Потрошувачка на енергенти во домаќинствата, 2014“ на Државниот завод за статистика, 28,6% од вкупниот број на домаќинства во Република Македонија ја користат електричната енергија како основен вид на греење во нивното домаќинство. Ползувањето на струјата за затоплување на ...
сите 55 | | | веќе видена

Две и пол години по дадената најава од министерот за здравство, започнува реализацијата на проектот за набавка и изведба на нов акцелератор за градската општа болница „8 Септември“ во Карпош 3. Министерството склучи договор со тетовската фирма „АК Инвест“ за изградба на бункер за поставување на акцелератор во кругот на здравствениот комплекс. Градежните работи треба да се завршат во рок од седум месеци. За изведба на градежниот дел од проектот на „АК Инвест“ ќе и бидат исплатени 44.982.290 денари (731.000 илјади евра). Дополнителни финансиски средства ќе се обезбедат за набавка на акцелераторот и за неговата монтажа. Министерот за здравство Никола Тодоров вети набавка на нов акцелератор за скопската болница „8 Септември“ уште на почетокот од 2014 година. Со остварување на проектот треба да се намалат листите за чекање за зрачна терапија на малигно болните лица.
| | веќе видена

Општина Крива Паланка ги објави авторите на најуспешните архитектонски трудови на Конкурсот за избор на идејно решение за градскиот плоштад „ВМРО“. Трудот на Дане Стоилковски ја доби првата награда во висина од 60.000 денари. Идејното решение на Марија Зотовска се стекна со втората награда во износ од 40.000 денари, додека третонаграден е трудот на авторот Ален Цветковски. На Конкурсот биле доставени четири дизајни. Архитектонскиот конкурс беше распишан на почетокот од април годинава. Локалната самоуправа со претстојниот зафат планира да го преуреди постоечкиот градски плоштад. „Размислуваме да направиме нешто што ќе биде карактеристично и препознатливо за нашиот град, кое ќе му дава убав лик на централното градско подрачје“ изјави градоначалникот на Крива Паланка Арсенчо Алексовски пред објавувањето на повикот до архитектите.
| | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска вети проект вреден околу 25 милиони евра, за изградба на 140 детски градинки на територијата на целата земја. Од нив 100 ќе бидат комплетно нови објекти. Поранешниот премиер рече дека во првите години од минатата деценија имало целосно запоставување на изградбата на градинки. „Споредено со периодот пред доаѓањето на ВМРО-ДПМНЕ на власт во 2006 година опфатот на деца во градинки од 0 до 6 години изнесуваше само околу 9%, а во 2016 е зголемен и изнесува околу 26% односно речиси трикратно зголемување. Додека пак опфатот на деца од 3 до 6 години до 2006-тата изнесуваше само околу 12%, а генерално според последните податоци изнесува околу 40%“ изјави Груевски. Проектот на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ е предвидено да се реализира во периодот од 2017 до 2020 година. Планирано е да се изградат четири модели на градинки: тип 1, градинки со капацитет од 50 деца, за што ќе се инвестираат 150 илјади евра; тип 2, со капацитет од 100 или 120 деца, за чија изградба ќе ...
сите 69 | | | веќе видена

Жителите на Општина Карпош деновиве ја имаат уникатната можност да го доживеат моментот на живот на село. Градот Скопје ја реконструира велосипедската патека долж булеварот Партизански одреди, оставајќи зад себе камења и прав на потегот од Центар до Ѓорче Петров. Трасата за велосипедисти е истовремено раскопана од кружниот тек во Влае до објектот Тифани во централното градско подрачје. Во исто време, во населбите Карпош 3 и 4 се гради фекална канализација и се поставуваат подземни телекомуникациски кабли, така што граѓаните не можат да ги користат ниту пешачките патеки. Целокупниот градежен зафат се одвива речиси еден месец наназад, а за средување на постојната ситуација ќе бидат потребни уште неколку недели. Покрај тоа што велосипедистите не можат да се движат, голем проблем за граѓаните се и раскопаните автобуски постојки. Голем дел од патниците се симнуваат директно од автобус во прашина и камења. Најавените дождови во претстојните денови ќе го претворат овој дел од Скопје во кал и вирови. На почетокот од ...
сите 15 | | | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска го посети археолошкиот локалитет на Скопското кале и изврши увид во работите од проектот за конзерваторско-реставраторски работи и ревитализација на Скопската тврдина. Археолошките истражувања на овој локалитет се целосно завршени. Откриени се над 13.400 предмети од различни периоди, од кои 4.527 монети. Сите предмети се конзервирани и веќе се поделени во три збирки кои ќе бидат изложени во трите музеи на Скопското кале. Министерката Канческа-Милевска информираше дека музејот на праисторијата и музејот на отоманскиот период се целосно завршени, додека музејот на средновековниот период е во фаза на изградба. Министерката за култура не даде конкретни рокови за отворање на Скопската тврдина Кале. Таа посочи дека сите табли и патокази веќе се направени и се очекува по завршувањето на институционализирањето на Скопската тврдина Кале да бидат отворени музеите. „Сите кули се конзервирани и ставени во функција, целата тврдина е осветлена и останува само уште ...
сите 35 | | | веќе видена

Заедно со Албанија и со Косово, нашата земја останува една од ретките европски земји, во која железничкиот превоз учествува со само 0,9% од вкупниот број на превезени патници. Во товарниот транспорт, 95,9% од стоката лани била превезена со камиони, додека 4,1% отпаѓа на железничкиот сообраќај. Како и во минатите години, такси превозот учествува со високи 22,1% од превезените патници на ниво на целата земја. Извештајот „Транспорт и други услуги, 2015“ на Државниот завод на статистика покажува цела низа од нелогичности во развојот на македонскиот транспорт. Публикуваните податоци покажуваат дека бројот на локомотиви и на возниот парк од железничкиот превоз со години наназад останува идентичен. Во меѓувреме, со текот на годините забрзано се зголемува бројот на автомобили, на камиони и на автобуси на македонските патишта. Лани во земјава биле регистрирани 451.724 патни моторни и приклучни возила. Вкупната бројка на автомобили што се движат по патиштата во 2015 година е заокружена на 383.833. Споредено со 2011 ...
| | веќе видена

Министерот за одбрана Зоран Јолевски денеска го означи почетокот од изградбата на првата станбена зграда од владиниот проект „АРМ – мој вистински дом“. Објектот со 32 станови за припадниците на македонската армија ќе биде лоциран во скопската касарна „Илинден“. Министерот Јолевски информираше дека досега се пријавиле околу 250 припадници на АРМ кои сакаат да го решат станбеното прашање преку овој проект. Купувањето на стан се одвива по поволни услови, поаѓајќи од фактот дека министерството го плаќа земјиштето, комуналните такси, изработката на проектна документација, како и каматите на кредитите кои ќе ги подигнат армиските припадници. Припадниците на македонската армија ќе можат да го исплатат кредитот на 240 еднакви рати, со почетно учество од 20 отсто од целосната вредност. Министерот Јолевски појасни дека една месечна рата од станбениот кредит ќе чини од 4.500 денари за еднособен стан до 11.000 денари за купување на четирисобен стан. Првиот објект во касарната „Илинден“ ќе се состои од подземна гаража, ...
сите 4 | | | веќе видена

И по седум месеци од помпезната најава, проектот за изградба на катна гаража кај Центарот за култура во Охрид е сведен на архитектонски конкурс. По двата неуспешни обида за да се избере идејно решение, Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор (АДСДП) денеска го распиша третиот Конкурс за избор на идејно решение за планираниот инфраструктурен објект. Како и досега, АДСДП планира да доделели прва награда во паричен износ од 150.000 денари наменета за најуспешното архитектонско дело. Втората награда е во висина од 100.000 денари, додека третонаградениот труд ќе се стекне со паричен износ од 50.000 денари. Поединечните автори и архитектонските бироа треба да ги достават своите идејни решенија до АДСДП најдоцна до 4 ноември. За вреднување на пристигнатите авторски дела е формирана жири комисија, во состав: Ива Џагора, Веселинка Герасимовска Петрова, Ана Гаврилова, Страхиња Трпевски и Круме Евроски. Објектот е зацртано да се гради на парцела од 973 метри квадратни, која се наоѓа веднаш ...
сите 4 | | | веќе видена

Електрани на Македонија ја избра шведската инженерска и консултантска компанија АФ (ÅF) за изработка на префизибилити студија за проектот „Вардарска долина“. Советодавниот документ треба да биде завршен најдоцна до јуни 2017 година, по што ќе се добијат првите параметри околу можноста за реализација на проектот со предвидена вредност од дури 1,9 милијарди евра. Според податоците објавени од Бирото за јавни набавки, ЕЛЕМ ќе одвои над 6,4 милиони денари за консултантските услуги во наредните девет месеци. Од државната компанија во изминативе неколку месеци не излегоа со информации од кои причини се изготвува нов советодавен документ за овој проект. За проектот, во чии рамки е предвидена изградба на 12 средни и големи хидроелектрани, веќе беше изготвена една физибилити студија во 2014 година. Планираниот проект се одолговлекува веќе неколку децении наназад, а за прв пат бил претставен од Кралството Југославија уште во далечната 1932 година. Во периодот од 1994 до 1999 година, два конзорциуми – македонски и ...
сите 19 | | | веќе видена

Надградбата на експресниот пат Штип – Велес е при крај. Асфалтирањето на последниот дел со должина од 10 километри се очекува да заврши за неколку дена, а се планира и реконструкција на два железнички премина, за кои ќе бидат набавени сигнални уреди и нови рампи. За последната фаза од рехабилитацијата и надградбата на овој патен правец беа вложени околу 6,3 милиони евра, а градежните работи ги изведува „Гранит“ од Скопје. Експресниот пат Штип – Велес се надогради на две сообраќајни ленти и на две ленти за застанување, со широчина од 11,1 метри. Проектот се реализираше во три фази, за кои беа обезбедени средства од 14,6 милиони евра преку кредит од Европската банка за обнова и развој.
сите 2 | | | веќе видена

Жителите на скопската населба Карпош 4 не сакаат да се гради плоштад на местото на нивниот парк. Во изминатиов период тие изготвија петиција со потписи, со која бараат од Општина Карпош и од Советот на општина Карпош да ја поништи одлуката за изградба на плоштадот со планирана површина од 2.900 метри квадратни. „Сметаме дека изградбата на овој плоштад сериозно ќе ги наруши правата на жителите загарантирани со Уставот и начелата гарантирани со член 4 став 2 од Законот за просторно и урбанистичко планирање (Сл. Весник на Р.М. бр.70), според кој, меѓу другото, се предвидува рационално уредување и користење на просторот, услови за хумано живеење и работа на граѓаните и заштита на животната средина и природата“, се истакнува во испратеното барање до Општина Карпош. Граѓаните од населбата Карпош 4 велат дека ќе ги преземат сите законски мерки за да ја спречат изградбата на спорниот плоштад. Во меѓувреме, локалната самоуправа го склучи договорот за реализација на предвидениот градежен зафат . Со скопската фирма ...
сите 2 | | | веќе видена

И во вториот обид , Министерството за транспорт и врски не успеа да избере компанија што ќе ја гради жичарницата од Средно Водно до Институтот за белодробни заболувања во населбата Козле. Во изјава за весникот „Дневник“ , од надлежното министерство појаснуваат дека на последниот оглас пристигнала само една понуда што не ги задоволила тендерските критериуми. Третиот по ред тендер за планираниот проект треба да се распише во текот на наредната година. Продолжувањето на трасата на скопската жичарница на Водно ќе го чини државниот буџет над 378 милиони денари, односно 6,1 милиони евра. Вкупната должина на втората секција од жичарницата на Водно треба да изнесува 1.600 метри и треба да се изведе во рок од 12 месеци по потпишувањето на договорот. За реализација на проектот веќе е подготвена целокупната документација. Основниот проект за сегментот од Средно до Долно Водно е изработен од австриската фирма „Допелмаер“. Остварувањето на ова владино ветување се одолговлекува речиси една година. Првиот тендер за ...
сите 2 | | | веќе видена

Опозицискиот Социјалдемократски сојуз на Македонија денеска вети дека новата влада предводена од нивната партија ќе инвестира 3 милијарди евра за нови патишта во наредните 10 години. „Власта предводена од ВМРО-ДПМНЕ по 10-годишно владеење ја остави Македонија со разрушени патишта и руинирана инфраструктура. Наместо да вложува во патишта, вложија стотици милиони евра во лудилото со „Скопје 2014“, во споменици, во жални врби, барокни фасади и фонтани“ истакна Дамјан Манчевски, потпретседател на СДСМ во изјавата за медиумите дадена во Делчево. Од СДСМ како негативен пример за лошата состојба на македонските патишта денеска го наведоа патот Делчево – Виница. Од Министерството за транспорт и врски реагираа на тврдењата изнесени од СДСМ. „Само во моментов во Источна Македонија се градат преку 120 километри патна инфраструктура или инвестиција од над 200 милиони евра. Во моментов се гради автопатот Миладиновци – Штип во должина од 47 километри, експресниот пат од Велес до Кадрифаково во должина од 25,9 километри, ...
сите 30 | | | веќе видена

Македонската компанија „Гемак“ го стави во функција новиот хотел „Парк Хотел и Спа“ во Градскиот парк во Скопје. Зданието се наоѓа на брегот на реката Вардар, опфаќајќи дел од резиденцијалниот комплекс „Парк резиденс“ позади фудбалската арена „Филип Втори“. Во реадаптација на внатрешните простории и редизајн на надворешниот изглед на објектот се инвестирани 15 милиони евра. Со проектот се отворија 100 нови работни места. Хотелот располага со 80 луксузно уредени соби, спа центар, фитнес сала, бар и ресторан. Реализацијата на зафатот се одвиваше во изминативе неколку месеци. Според зборовите на сопственикот на „Гемак“ Енвер Малиќи, со инвестицијата во „Парк Хотел и Спа“ се одбележуваат 25 години од основањето и успешното работење во Македонија и во околниот регион. Инвеститорот очекува дека новиот сместувачки капацитет ќе воспостави повисоки стандарди во хотелиерството во Македонија. За гостите во хотелот ќе се грижи искусен меѓународен тим, предводен од директорот на хотелот Џордано Бори, кој има огромно ...
сите 4 | | | веќе видена

Во рамките на фестивалот ПОП АП АКТО, под водство на граѓанскиот активист Никола Наумовски, во метрополата се одржа кич тура, која што ги опфати објектите од проектот „Скопје 2014“ во централното градско подрачје. Организаторите на фестивалот се одлучиле да го организираат настанот за граѓаните на Скопје и за гостите на овогодинешниот фестивал поради тоа што останатите водичи не ја покажувале затскриената страна од „Скопје 2014“. „Да се направи една ваква антитуристичка тура не е ништо друго освен да се каже вистината за прескапите споменици, за грешките, за злосторството што му е направено на градот“ истакна Никола Наумовски. Тој во улога на своевиден туристички водич ја предводеше приказната за сето она што му се случува на градот во изминатава деценија. Одржаниот настан е дел од овогодинешната програма на ПОП АП АКТО фестивалот, кој за прв пат годинава се одржува во неколку градови низ земјава. Фестивалот се затвора во текот на денешниот ден, со одржување на претставата „Филозофија на паланката“ во режија ...
сите 4 | | | веќе видена

Општина Карпош ги реконструира плоштадот и скалите во населбата Жданец. По тој повод, градоначалникот Стевчо Јакимовски денеска даде изјава за медиумите за овој проект. „Покрај реконструкцијата на скалите, ќе бидат поставени бетонски жардиниери со цвеќиња, урбана опрема која ќе се состои од пет корпи за отпадоци и пет клупи, ново осветлување и истите ќе бидат хортикултурно уредени. Освен реновирањето на скалите, истовремено градиме мал плоштад, на кој ќе биде поставена интересна урбана опрема, изработена од нашиот креативен тим“ рече Јакимовски. На новиот плоштад во населбата Жданец ќе бидат поставени клупи во вид на штипка, стилизирани моливи високи шест метри, две специјално изработени светилки, пано за графити и локери за велосипеди. За целокупниот проект од локалниот буџет се издвоени 8 милиони денари. Овие катчиња за граѓаните ќе бидат пуштени во употреба до националниот празник „11 Октомври“.
сите 4 | | | веќе видена

next