Билд МК

Министерството за култура инвестира во обновата на фасадите на три објекти од старата градска архитектура во Битола. Во тек се активностите за обнова и конзервација на овој проект, кој ги вклучува фасадите на Средното музичко училиште, на Гимназијата „Јосип Броз Тито“ и на битолскиот безистен. Станува збор за објекти од османлиската архитектура од XVII век, како и на објекти кои го следат стилот на еклектицизмот под влијанието на европските струења од крајот на XIX и почетокот на XX век. Проектот треба да биде финализиран до крајот на 2016 година. Во Битола во изминатиов период, како дел од владиниот проект за обнова на фасадите од старата градска архитектура во македонските градови, беше реставрирана и внатрешната фасада на објектот во кој е сместен Заводот за заштита на спомениците на културата.
сите 2 | | | веќе видена

Скопскиот градоначалник Коце Трајановски денеска изјави дека Градот Скопје веќе ги почнал разговорите за набавка на електричните автобуси, за кои претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски вчера информираше дека ќе личеле на трамваи . Првиот човек на Град Скопје рече дека ќе се одбере најсоодветниот производител, којшто ќе понуди најниска цена за автобусите во форма на трамвај. Воедно, тој денеска дополни дека со набавката на електрични автобуси ќе се добиел истиот еколошки ефект, како и со воведувањето на трамвајот. Овие превозни средства со капацитет од 140 до 150 патници по возило ќе сообраќале по трасата на која беше предвидено да се гради трамвајот. Отфрлањето на идејата за изградба на скопскиот трамвај вчера беше за прв пат соопштена од претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. При претставувањето на идејата за воведување на автобуси што ќе изгледаат на трамваи, не беше презентиран соодветен документ што ја поддржува ваквата идеја. Трамвајот и градската железница во изминативе децении се нашле ...
сите 42 | | | веќе видена

Градот Скопје го поништи тендерот за избор на проектантско биро што ќе го работи основниот проект за менување на изгледот на деловната зграда „Палома Бјанка“. Ваквата одлука е донесена поради тоа што не е поднесена ниту една соодветна понуда од проектантските бироа. Засега останува непознато какви ќе бидат понатамошните чекори на градската власт, која во февруари годинава го избра идејното решение на авторот Миодраг Никитовиќ за промена на постоечкиот изглед на „Палома Бјанка“ во стилот на „Скопје 2014“. Град Скопје во наредниот период би можел да ја сопре понатамошната постапка, но и да продолжи со реализација на проектот со распишување на нов оглас за изработка на основен проект. * Објектот „Палома Бјанка“ како своевидна архитектонска целина Автор на идејното решение, врз основа на кое е подигната деловната зграда „Палома Бјанка“, е архитект Трајко Димитров. Творецот на архитектонското дело во изминативе месеци јавно се произнесе дека е против менување на надворешниот изглед, оквалификувајќи го притоа ...
сите 2 | | | веќе видена

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија денеска побара објаснување од власта до каде е изградбата на железничката делница од Битола до грчката граница . Благој Бочварски, претседател на Комисијата за транспорт и врски на СДСМ, на прес-конференција изјави дека процентот на реализација на овој проект до денешен ден е само 30 проценти, иако пругата требаше да биде готова најдоцна до јули 2016 година. „На 3 септември работите се целосно прекинати поради штрајк на подизведувачите на кои не им се исплатени средства во висина од 1 милион евра“ истакна Благој Бочварски. Од СДСМ велат дека проектот вреден 20 милиони евра е исклучително важен за пелагонискиот регион, но и за цела Македонија како алтернативен излез на југот од државата. Опозициските социјалдемократи најавуваат дека по изборите од 11 декември ќе ги насочат средствата од споменици и панорамски тркала кон изградба на железничка и патна инфраструктура во земјава. За пругата со должина од 17 километри денеска излегоа со информации и од Министерството за ...
сите 2 | | | веќе видена

Министерството за образование и наука ги потпиша договорите за изградба на скопскиот студентски дом „Невена Георгиева-Дуња“ и на студентскиот дом во комплексот на Државниот универзитет во Тетово. На местото на бараките во склоп на Клиничкиот центар, владата ќе гради објект за сместување на студенти со површина од 1.200 метри квадратни. За изведба на проектот се издвоени финансиски средства од 203,4 милиони денари, при што градежните работи на терен ќе ги врши тетовската фирма „НБ Цомпану“. Според информациите од Бирото за јавни набавки, новиот студентски дом во Скопје ќе треба да се изгради во рок од 24 месеци. Покрај во Скопје, со потпишаниот договор ќе се издигне нов студентски дом и во рамки на Државниот универзитет во Тетово. Зданието ќе се гради во склоп на самиот универзитетски комплекс, со што овој македонски град ќе го добие првиот објект од ваков вид. Сместувачкиот капацитет е предвидено да се подигне во период од 24 месеци, за што се издвоени 166,5 милиони денари. За изведба на проектот е избрана ...
сите 23 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на денешното промовирање на нови предизборни мерки ја погреба идејата за воведување на трамвај во главниот град. Лидерот на владејачката партија најави набавка на 30 минибуси и 20 зглобни автобуси на електричен погон, кои би сообраќале на планираната трамвајска мрежа во Скопје и би изгледале како трамвај. „Набавката на 20 зглобни дводелни електрични автобуси со дизајн на трамвај, не само што ќе го постигне истиот еколошки ефект, истиот број на кабини со ист број патници во него, истата брзина овозможена со резервираната лента, исто како кај трамвајот, удобност и слично, туку што е клучната разлика, ќе избегне раскопување на целиот град во период од неколку години“ рече Груевски. * Современ трамвај Според лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, воведувањето на вакво превозно средство во Скопје ќе чини околу 12 милиони евра, што би се исплаќало на неколку годишни рати. Претседателот на владејачката партија денеска не објасни во кој Генерален урбанистички план, ниту пак во која ...
сите 77 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски најави воведување на субвенции за набавка на електрични автомобили, како една од предизборните мерки што ги нуди оваа партија за намалување на загадувањето на воздухот. Мерките предвидуваат увоз на вакви возила со 0% царина и без дополнителна акциза, како и повластена даночна стапка од 5% при купување на електричен автомобил. Македонската влада ќе дава субвенции од 3.500 евра за секој купен автомобил во вредност до 25.000 евра, како и субвенции од 5.000 евра за секое електрично возило чија набавна вредност надминува 25.000 евра. Овие автомобили нема да плаќаат патарина на македонските патишта во периодот до 2027 година. Електричните автомобили ќе може бесплатно да се паркираат на јавните паркинзи во период од 10 години. Истовремено, сопствениците на паркинзите ќе ја имаат обврската да набават спори и брзи полначи за електромобили, и тоа во зависност од бројот на паркинг-местата со кои тие располагаат. Ваквата инфраструктура за електрични автомобили ќе биде воведена ...
сите 77 | | | веќе видена

По една година од почетокот на градежните работи, основното училиште „Невена Георгиева-Дуња“ од скопската населба Кисела Вода се смести во нов објект. Зградата со површина од 2.200 метри квадратни има капацитет да прими 600 деца. Во проектот се инвестирани 80 милиони денари од Министерството за образование и наука. Училишниот објект се состои од 15 училници и пет кабинети за следење на наставата. Градежните активности на терен ги реализираше фирмата „Изградба-комерц“ од Скопје. Новиот објект е издигнат на местото на некогашните бараки во кои беше сместено ова училиште, кои биле изведени по скопскиот земјотрес од 1963 година. Од општина Кисела Вода и од Министерството за образование и наука велат дека со остварувањето на проектот им се овозможени најсовремени услови за следење на настава на учениците од 1 до 9 одделение.
сите 26 | | | веќе видена

Изградбата на новите објекти од Свети Климентовиот Универзитет на охридскиот локалитет Плаошник претставуваат злосторство врз културното наследство и природната убавина на Охрид. Ваквото мислење на опозициските социјалдемократи денеска го образложи претседателот на Комисијата за култура на СДСМ, Роберт Алаѓозовски. Тој посочи дека со проектот се уништи боровата шума во стариот дел од Охрид, се забрани пристапот на туристите до локалитетот, се уништи прекрасниот поглед од Плаошник, се сквернават верските симболи и се уништија и се засенија вредните археолошки наоди. Од СДСМ велат дека реализацијата на комплексот побудува згрозување од туристите, верниците, екологистите, археолозите и од УНЕСКО. Социјалдемократите сметаат дека бетонските чудовишта на локалитетот Плаошник го омаложуваат словенскиот дел од нашата историја. „По 11 декември 2016, ќе ги стопираме сите криминални градежни активности на Плаошник, ќе ја обновиме уништената шума, ќе го зачуваме културното наследство, а Охрид ќе го вратиме на културната ...
сите 5 | | | веќе видена

Екипите на градежната фирма „Бауер БГ“ ја започнаа изградбата на спортската сала во дворот на основното училиште „Кирил и Методиј“ во скопската општина Центар, спроти објектот на Македонската опера и балет. Рокот за завршување на градежните работи е мај 2017 година. Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска го посетија училиштето, кое е една од најстарите образовни установи на територијата на нашата земја. „Основното училиште „Кирил и Методиј“ досега никогаш немало спортска сала, а се работи за училиште кое има многу ученици, кое е во самиот центар на Скопје и во кое гравитираат ученици од целиот град“ рече Никола Груевски. За изведба на спортската сала се издвоени 32 милиони денари. Договорот за изградба на објектот со предвидена површина од 600 метри квадратни беше склучен во февруари годинава од страна на Министерството за образование и наука.
сите 29 | | | веќе видена

Започнаа работите за асфалтирање на улицата „Алија Авдовиќ“, главната сообраќајница во населбата Сингелиќ. Скопскиот градоначалник Коце Трајановски денеска го посети градилиштето, на кое даде информации за инфраструктурниот зафат. За санација на последиците од поплавите на 6 август се издвоени 16 милиони денари. „Пред асфалтирањето на улицата се направи и комплетна атмосферска канализација во должина од околу 800 метри која го решава проблемот со атмосферските води“ изјави Трајановски. * извор на фотографија: Град Скопје Градот Скопје за десетина дена ќе потпише и договор за продолжување на оваа сообраќајница, на потегот од каналот во Сингелиќ до последната автобуска станица на линијата 45. Градежниот зафат ќе вклучи изградба на атмосферска канализација и на нови тротоари. Со ова, улицата „Алија Авдовиќ“ ќе биде целосно реконструирана до излезот на ова населено место кај селото Стајковци.
сите 11 | | | веќе видена

Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски и градоначалникот на општина Ѓорче Петров Сокол Митровски го пуштија во употреба новиот објект на училиштето „Димитар Поп Георгиев Беровски“ во скопската населба Хром. Инвестицијата од 30 милиони денари беше наменета за зголемување на капацитетот на основното училиште, така што е изграден нов објект во училишниот двор. Објектот е завршен во период од 14 месеци, иако првичното ветување беше дека училиштето ќе биде ставено во функција во рок од осум месеци. Градежните работи на терен ги изведе фирмата „Алдинг-инженеринг“. „Навистина сум многу задоволен и среќен што се обезбедуваат услови за сите ученици од ова населено место. Ќе се избегне потребата учениците да учат во други објекти и да бидат транспортирани со автобуски превоз до друго училиште што е на неколку километри од локацијата во која живеат“ рече заменик министерот Спиро Ристовски.
сите 37 | | | веќе видена

Пет од шесте објекти на велешката градинка добија нови термички фасади. Градежните работи беа завршени во текот на изминатиов период и се реализираа преку проект финансиран од страна на Европска унија. Амбасадорот на ЕУ во Македонија, Самуел Жбогар вчера го посети Велес за да ги види резултатите од завршениот проект. Имплементацијата на мерките за енергетска ефикасност во петте објекти чинеше над 80.000 евра. Амбасадорот Жбогар истакна дека со проектот се опфатени градби во кои посетуваат настава повеќе од 1.000 деца. Во проектот „Енерџинет“ се вклучени македонските општини Велес и Прилеп, заедно со уште три општини од Република Грција. За негово спроведување Европската унија издвои над 230.000 евра. Општина Велес во наредниот период со сопствени средства ќе ја реконструира фасадата и на последниот објект од велешката градинка „Димче Митрев“.
сите 23 | | | веќе видена

Општина Штип продава седум парцели за изградба на индивидуални куќи, две за индустриски објекти, две за деловни објекти, девет за станбени згради и една за бензинска станица. Почетната цена на парцелите огласени за продажба изнесува 61 до 2.300 денари за метар квадратен. Заинтересираните субјекти треба да ги достават своите понуди најдоцна до 25 октомври, а електронското јавно наддавање е планирано да се одржи на 27 октомври. Идните инвеститори во новите објекти во Штип ќе имаат рок од девет месеци за да прибават одобрение за градење, односно рок од 12 месеци за оние градби поголеми од 5.000 метри квадратни.
сите 2 | | | веќе видена

Заглави изградбата на Турскиот театар во скопската населба Пролет. Реализацијата на градежниот дел доцни веќе неколку месеци, без конкретен рок за завршување на изведбените работи. Во моментов е издигната бетонската конструкција на театарот, а допрва треба да се изведат надворешните ѕидови за да се комплетира карабината на објектот. Крајниот рок за негово комплетирање се оддолжува веќе два пати. На поставувањето на камен-темелникот на зградата во текот на јануари 2014 година, од Министерството за култура најавија дека градежниот дел ќе се заврши до почетокот на минатата година. Од надлежното министерство во мај 2015 година за „Билд“ информираа дека карабината на Турскиот театар ќе биде комплетирана во првите месеци од 2016 година. И покрај ваквите најави, ситуацијата на терен покажува дека периодов се вршат минорни активности за довршување на театарската зграда. За изведба на градежните работи на фирмата „Бетон“ од Скопје и беа доделени 245 милиони денари, или околу 4 милиони евра од државниот буџет. По ...
| | веќе видена

Најдоцна за пет месеци треба да се обезбедат неопходните услови на фудбалската арена „Филип Втори“ за одржување на Супер купот на УЕФА. Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор (АДСДП) потпиша договор со „ВИА Инженеринг“ од Вевчани за изведба на градежни, градежно-занаетчиски и инсталатерски работи на најголемиот спортски стадион во земјава. На тендерот се пријавиле шест фирми, а „ВИА Инженеринг“ ја доставила најниската понуда. Според податоците од Бирото за јавни набавки, за адаптација на скопскиот стадион ќе треба да се издвојат речиси 130 милиони денари, односно околу 2,1 милиони евра. Со претстојниот зафат треба да се исполнат просторните и техничките услови за одржување на Супер купот на УЕФА во Скопје, кој е закажан за август 2017 година. Со проектот треба да се отстранат недостатоците во микс зоната, ВИП ложата, новинарската ложа, како и влезовите на источната и на западната трибина. Проектната документација ја изготви бирото „Балкан Консалтинг“, за што веќе беа исплатени ...
сите 4 | | | веќе видена

Земјотресот со магнитуда 5.3 по Рихтерова скала отвори низа прашања во Македонија, пред се насочени кон квалитетот на градбата. Се отворија многу теми и дилеми, но факт е дека малкумина знаат навистина што е добра градба. Отпорноста на објектите пред се зависи од начинот на изградба. Колку е поголема тежината на објектите, толку е поголема потенцијалната штета. Институтот за земјотресно инженерство и сеизмика (ИЗИИС) ја гарантира и контролира изградбата на асеизмички објекти и дава гаранција дека објектот нема да падне при земјотрес со сила која е предвидена за овој регион. Меѓутоа, ова не значи дека објектот нема да претрпи оштетувања или да доведе до несакани повреди и жртви. Асеизмичноста на објектите предвидува флексибилност на т.н. скелетен систем на зградите при потреси по било која оска или ротација. Од друга страна, традиционалниот начин на градба не ја овозможува потребната флексибилност, што ги прави опасни. Традиционалната и широко употребувана ѕидарија го вкрутува просторот помеѓу носечките ...
| | веќе видена

Состојбата во која се наоѓа Скопското Кале денеска беше оквалификувана како злосторство од страна на опозициските социјалдемократи. Роберт Алаѓозовски, претседател на Комисијата за култура на СДСМ, ја обвини власта дека го претворила Скопското Кале во симбол на лагата, негрижата и злоупотребата на културното наследство за партиски цели. „Скопското Кале е место на запуштеност и на забранет пристап. Како што можете и сами да видите, Скопското кале е обраснато во густа трева. Нема ни место за одмор, а на туристите им е ограничен пристапот дури и до набљудувачниците и кулите“ рече Алаѓозовски. Од СДСМ велат дека Скопското Кале денеска не претставува знаменитост на главниот град. Тие дополнуваат дека локалитетот не е место со сувенирници и со современ пристап за сите туристи, кои сакаат да уживаат во културното наследство на Град Скопје. Денешната прес-конференција на опозицијата со изнесените квалификации не предизвика реакција од Министерството за култура, ниту пак од некој друг надлежен орган. Проектот за ...
сите 18 | | | веќе видена

Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски ја потврди информацијата дека е објавен меѓународен тендер за изградба на вториот сегмент од експресниот пат Градско – Прилеп. Делницата Градско – Росоман – клучка кај Кавадарци е во должина од 16 километри, а вредноста на целата инвестиција ќе изнесува 80 милиони евра. „До крајот на годината ќе избереме изведувач, односно ќе завршат оние подготовки за изведувач, и по процедурата што следи за да се потпишат договорите, некаде во првата половина на наредната година да можеме да започнеме со градба“ изјави министерот Мисајловски за државната новинска агенција МИА. Патната делница меѓу Градско и Прилеп треба да биде завршена до 2019 година. Проектот се реализира во соработка со Европската унија и со Европската банка за обнова и развој. Целокупната траса од 33,5 километри е поделена на три дела. Шпанската компанија „Конструксионес Рубау“ во моментов работи на првиот сегмент во должина од 10 километри , на кој е предвидено да се изведат 15 мостови и два тунели. ...
сите 38 | | | веќе видена

Општина Охрид објави тендер за реконструкција и партерно уредување на Кејот „Македонија“ во центарот на градот. Идејниот и основниот проект за модернизација на брегот на Охридското езеро беше изработен токму од страна на локалната самоуправа , и тоа по неуспешниот Конкурс за избор на идејно решение од 2015 година. Вредноста на овој проект е проценета на 0колу 1,2 милиони евра. Градежниот зафат треба да се реализира во период од 15 месеци, а рокот за доставување на понуди истекува на 12 октомври. Во својот отчет за работењето во април 2013 година, охридскиот градоначалник Никола Бакрачески најави дека реконструкцијата на Кејот „Македонија“ ќе претставува нова атракција за жителите и за туристите. Од Општина Охрид истакнаа дека со изработката на новото идејно решение за центарот на градот се внимавало да не се наруши природниот еко-систем на Охридското езеро.
сите 5 | | | веќе видена

next