Билд МК

Во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје денеска беа презентирани резултатите од спроведувањето на ЕУ Стратегијата 2020 на енергетската ефикасност во градежниот сектор во Република Македонија и свечено беа доделени 972 сертификати на градежни работници во пет занимања: фасадери, кровопокривачи, столари, инсталатери на греење, ладење и вентилација и инсталатери на електрични инсталации. Со добивањето сертификатот, на градежните работници им се зголемува конкурентноста на пазарот на трудот. Станува збор за сертификати што ги издава Сертификационо тело во рамките на самиот проект, кои имаат важност во Македонија, Словенија и Хрватска. Дополнително, сертификатите ќе бидат препорачани од страна на Проектот за отпочнување на процедура за нивна верификација од Центарот за образование на возрасни. Градежните компании и работниците од овој сектор кои имаат веќе стекнато искуство во неформалното образование ја имаа можноста бесплатно да се пријават за да се стекнат со сертификати за поседување на знаења и вештини за ...
сите 3 | | | веќе видена

Откако во просторот за шах и детски џагор се поставија десетина спомен – обележја и скулптури, паркот Жена борец кај Градскиот трговски центар ќе добие нова урбана опрема во склад со проектот „Скопје 2014“. Градот Скопје денес го распиша тендерот за избор на градежна компанија што ќе го реконструира партерното уредување и осветлувањето во оваа парковска површина во строгиот центар на градот. На местото на постоечкото осветлување и урбана опрема, градските власти ќе постават клупи, канти за отпадоци и канделабри во „барок“ стил, кои во изминативе месеци се монтираат без исклучок на јавните површини низ централното градско подрачје. Градските власти пресметале дека новото партерно уредување и осветлување на паркот Жена борец ќе чини 17.197.150 денари, или околу 280.000 евра без вклучен ДДВ. Тендерската постапка за заинтересираните компании е отворена до 3 март, како краен датум за поднесување на понудите до Градот Скопје. Градските власти се обидоа да го реализираат идентичниот проект лани , но до денешен ...
сите 8 | | | веќе видена

Градот Скопје денеска ја започна санацијата на надворешната бетонска површина на мостот „Гоце Делчев“. „Во текот на градежните работи ќе се отстрани оштетениот бетонски слој на местата каде што има потреба, ќе се нанесе антикорозивна заштита на арматурата и ќе се изврши санација и заштита на површината. Градежните работи ќе траат 150 работни дена, или околу 7 месеци“, изјави градоначалникот Трајановски кој присуствуваше на почетокот на градежните работи. Изведувач е фирмата „Синтек инженеринг ДООЕЛ Скопје“ , а градските власти за овој проект ќе потрошат околу 11 милиони денари. * Извор на фотографија: Град Скопје Градоначалникот Коце Трајановски додаде дека проектот за санација на надворешната бетонска површина на мостот „Гоце Делчев“ е врз основа на изработената експертиза од меѓународната компанија „Фресине“, во која се препорачува да се санира надворешната површина на мостот која е оштетена од атмосферски влијанија. „Фирмата „Фресине“, која е лидер во изработката на мостовски конструкции, во 2001 ...
сите 5 | | | веќе видена

Уште една скандалозна одлука на Град Скопје во врска со рефасадирањето на објектите во центарот на Скопје. Со само еден доставен архитектонски труд на распишаниот Конкурс, градските власти одбраа победничко идејно решение за реконструкција на постоечката фасада на објектот „Ибни Пајко“. Ова маркантно здание на плоштадот „Карпошово востание“ е изградено во 1938 година, според проектот на архитект Михо Чакеља. Нема објаснување зошто овој вреден архитектонски споменик на главниот град ќе мора да биде вклучен во владиниот проект „Скопје 2014“. Процесот на „барокизација“ на објектот „Ибни Пајко“ ќе се реализира врз основа на идејното решение на авторите Лазар Димов и Никола Стакинов, кои се стекнале со награда во од 93.750 денари. * Архивска фотографија од објект „Ибни Пајко“ пред Втората светска војна Според податоците од Бирото за јавни набавки, градските власти ќе го променат изгледот на уште четири згради долж улицата „Димитрие Чуповски“. Станува збор за објектите со број б.б. 002, 1, 1а и 21. Идејни ...
сите 13 | | | веќе видена

Општина Центар денес објави тендер за пронаоѓање на градежна компанија што ќе го издигне новото основно училиште во скопската населба Капиштец. Вредноста на идното здание за едукативни намени е проценета на 288.135.593 денари, односно околу 4,6 милиони евра без вкалкулиран ДДВ, а рокот за изградба ќе изнесува 36 месеци. Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски уште во јануари годинава го најави капиталниот проект за оваа скопска општина, а веднаш потоа и Советот на општина Центар ја поддржа одлуката за кредитно задолжување со кое ќе се реализира инвестицијата. Буџетот на локалната самоуправа нема дополнително да се оптовари со овој проект, откако сегашното општинско раководство се откажа од идејата за изградба на „барокна“ катна гаража кај поранешниот објект на НИП „Нова Македонија“. Финансиските средства од подигнатиот кредит на претходното општинско раководство ќе се искористи за учениците од скопски Капиштец да добијат адекватен простор за следење настава. Заинтересираните градежни компании ...
сите 4 | | | веќе видена

Во тек е постапка за избор на градежна компанија што ќе ги изведе уништените светлосни куполи над шалтер салата, со што Главната пошта во Скопје наскоро ќе го добие оригиналниот архитектонски изглед. Овој зафат доаѓа по целосната санација на бетонскиот дел од покривот во текот на минатата година, кога беше поставена и хидроизолација. Проценетата вредност на претстојните градежни работи, со кои целосно ќе се заштитат внатрешните простории на објектот од атмосферски влијанија е 5 милиони денари, а рокот за изведба една година. Санацијата на зданието „Пошта – 1“ следи по катастрофалниот пожар од јануари 2013 година. Во изминативе три години постепено се одвиваше реконструкција на административните простории, а лани со средства од околу 5 милиони денари беше саниран и бетонскиот дел од покривната конструкција . Во претстојниот период останува и внатрешното уредување на шалтер салата, која е предвидено да биде ангажирана за владиниот проект за едношалтерски систем.
сите 4 | | | веќе видена

Не стивнуваат реакциите и новите информации околу изградбата на новиот „барокен“ објект за Народната банка на местото на паркот кај Македонска опера и балет . Наспроти недостигот на официјални податоци од централната банка, во јавноста излегуваат информации дека административната зграда ќе биде дополнета со неколку скулптури, вклучувајќи и една централна предвидена да се постави на покривот од објектот. Според податоците во урбанистичкиот план „Мал Ринг“, пред самото здание е замислено да се гради и фонтана со обелиск, која треба да се надоврзе на „барокниот“ архитектонски стил на зградата. Објектот е предвидено да биде висок 29 метри, со приземје, седум ката и поткровје, и со вкупна површина од 24.219 метри квадратни. Изработеното идејно решение за „барокниот“ објект на Народната банка е дело на авторите Никола Стакинов и Лазар Димов. Наспроти стандардната практика за објавување на архитектонскиот труд пред да започне изградбата на објектот, изгледот на новата зграда од проектот „Скопје 2014“ е целосна ...
сите 6 | | | веќе видена

Постоечката зграда на Домот на културата „Григор Прличев“ во Охрид ќе се надградува и доградува. Ова здание сместено во центарот на Охрид ќе добие поголема површина, при што во објектот ќе бидат алоцирани простории за театарот, домот на културата, нова кино сала, изложбени салони и други пропратни содржини. Министерството за култура распиша Конкурс за изработка на идејно архитектонско и урбанистичко решение за реконструкција со надградба и доградба на објектот што го користи Домот на културата „Григор Прличев“. Помеѓу останатите критериуми, од архитектите и од бироата се бара да применат функционална организација на просторот според програмските барања, но и да го испочитуваат квалитетот на релациите со непосредното опкружување на градот. На објавениот Конкурс е предвидено да се додели прва награда за најквалитетниот архитектонски труд во износ од 300.000 денари, втора награда во висина од 180.000 денари и трета награда во вредност од 120.000 денари. Сите идејни решенија треба да се достават до ...
сите 6 | | | веќе видена

Во последниот месец од минатата година е забележан раст на вкупниот број на станови што треба допрва да се градат низ земјава. Според податоците на Државниот завод за статистика, македонските општини во текот на декември 2015 година издале одобренија за градење на 919 станови, со вкупна корисна површина од 65.430 метри квадратни. Градежните компании ја започнале постапката за изведба на 715 станбени единици со површина од 42.227 метри квадратни, додека преостанатите живеалишта ќе ги градат физички лица. Изразено во проценти, растот кај бројот на предвидени станови изнесува 15,6% во однос на декември 2014 година, додека вкупната корисна површина на домовите во истиот период е зголемена за 1,5%. Од аспект на квадратурата кај овој вид на недвижности, инвеститорите се првенствено заинтересирани за изградба на трисобни (336) и двособни станови (307). Како и во однос на претходните месеци, скопскиот регион со 514 предвидени станови за градење предничи на ниво на целата земја во делот на изградба на нови колективни ...
сите 109 | | | веќе видена

Министерството за транспорт и врски објави јавен повик за изработка на шест идејни решенија за изградба на објекти со намена за индивидуално домување. Архитектонските трудови во најава се предвидени за типски куќи со големина од 50, 70, 90, 110, 130 и 200 метри квадратни. Заинтересираните архитекти и архитектонски бироа се должни да ги достават своите авторски дела најдоцна до 16 март. Првата награда за најдоброто идејно решение е во висина од 100.000 денари, авторот на второнаградениот труд ќе се стекне со 40.000 денари, додека третата награда е во вредност од 20.000 денари. Министерството дополнително може да откупи уште најмногу три други трудови во висина од по 10.000 денари. Изборот ќе го врши жири – комисија во состав: Борче Размоски, Иванка Дуковска и Божин Ложанкоски. Од надлежното министерство посочуваат дека изработката на идејни решенија за типските куќи на граѓаните ќе им заштеди средства во износ од 900 до 2.500 евра. Покрај субвенционирањето по тој основ, важно е дека со оваа мерка се ...
сите 48 | | | веќе видена

Јавното претпријатие за државни патишта потпиша договор за изготвување на проектна документација за реконструкција и рехабилитација на делницата Крива Паланка – граничен премин Деве Баир од државниот пат А2. Проектната документација во наредните 15 месеци ќе ја изработи фирмата „ГЕИНГ Кребс унд Кифер Интернешнл и др.“ за сума од 22.879.000 денари, односно околу 370.000 евра. Оваа делница е составен дел од патниот Коридор 8, која треба да се надоврзе на планираниот експресен пат од Ранковце до Крива Паланка. По изработката на неопходната документација, државата ќе треба да ги изнајде неопходните финансиски средства за реализација на инфраструктурниот проект. Тендерот за избор на најповолен понудувач за изработка на проектната документација за патот Крива Паланка – Деве Баир беше објавен кон крајот на октомври 2015 година . Само неколку дена претходно, македонската влада се задолжи кај Светска банка со 83 милиони евра, средства кои ќе бидат искористени за изградба на експресниот пат Ранковце – Крива Паланка.
сите 29 | | | веќе видена

Министерството за здравство ја реализира постапката за докомплетирање на проектната документација за Новиот клинички блок во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ од Скопје. Битолската фирма „ИНТ ГЛОБАЛ ИНЖЕНЕРИНГ АВ“ ќе го изготви проектот за инфраструктура, инфраструктурни објекти, партерно и хортикултурно уредување на најзначајниот здравствен комплекс во земјава. Неопходната документација ќе се изработи во период од шест месеци, за што од буџетот на надлежното министерство се обезбедени средства во износ од 9.440.000 денари (околу 150.000 евра). И покрај најновиот потег на извршната власт, изградбата на новиот Клинички центар и понатаму стои во делот на оформувањето на проектната документација. Од надлежното министерство треба допрва да соопштат дали е избран најповолен понудувач , или пак, повторно ќе се оди на тендер за подготовка на проектната документација за рушење на постојните објекти, за дислокација на сегашните инсталации и за изведба на инсталации за напојување на објекти во периодот на градба. ...
сите 6 | | | веќе видена

Општина Ресен го стартуваше проектот за реконструкција на водоводната мрежа во градот, кој се финансира со средства од Европската инвестициона банка. Со првата фаза е опфатен потегот од улицата „Наум Веслиевски“, од просторот пред Живинарската фарма кон крстосницата со улицата „Јосиф Јосифовски“. Во рамки на проектот е планирана промена на азбестните цевки во должина од осум километри. Ресенскиот градоначалник Ѓоко Стрезовски денес појасни дека градежните работи за двете фази од проектот ќе се одвиваат во период од околу една година. Изведувач е фирмата „Маркоски К73“ од Струга, а вредноста на проектот е над 600.000 евра. „Во рамки на проектните активности, ќе се реализираат реконструктивни зафати на поголем дел од главните улици во градот, во вкупна должина од околу осум километри, по што ќе се реконструира водоводната мрежа на уште неколку поголеми улични системи во Ресен“, изјави Стрезовски. Локалната самоуправа прави напори за да обезбеди финансии во висина од 200.000 евра за реализација на секундардните ...
сите 35 | | | веќе видена

Тунелите долж македонските патишта ќе бидат реконструирани и осветлени. Јавното претпријатие за државни патишта денеска објави оглас за пронаоѓање на компанија што ќе изврши нивна санација, соодветно обележување и поставување на нова сигнализација. Зафатот подразбира безбедносно средување на тунелите со комплетна промена на осветлувањето, белење на ѕидовите и обележување со флуоресцентни бои. Тунелите треба да се осветлат на самиот влез и излез. Проценетата вредност на проектот изнесува 380.000 евра. Целосно средување на тунелите на македонските патишта беше најавено уште од септември 2012 година, но до денешен ден единствено се реконструирани тунелите на автопатот помеѓу Скопје и Велес. Според податоците од Бирото за јавни набавки, времетраењето на претстојниот договор со најповолниот понудувач ќе изнесува 36 месеци. Компаниите заинтересирани за учество на тендерот треба да ги поднесат своите понуди најдоцна до 4 март.
сите 2 | | | веќе видена

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, денеска на плоштадот „Македонија“ ги промовираше четирите возила на електричен погон на јавното претпријатие „Комунална хигиена“. Возилата ќе се користат за чистење, миење и полирање на мермерните плочки на плоштадот „Македонија“, како и за чистење на другите плоштади и пешачки зони во централното градско подрачје. Вкупната цена на возилата изнесува 13,5 милиони денари (220 илјади евра). „Ј.П. „Комунална хигиена“ набави две возила на електричен погон – метлачки „Еурека“, едно возило метлачка на електричен погон со моќ на моторите 5-6 kW и едно специјално комунално возило за собирање и транспортирање комунален отпад од садови со капацитет од 120 литри“, информираше Трајановски. * Извор на фотографија: Град Скопје Ова јавно претпријатие во наредниот период ќе набави три нови електромопеди за своите потреби. Во своите буџети за 2016 година, сите претпријатија под капата на Град Скопје во своите буџети имаат планирано средства за набавка на возила на електричен ...
сите 4 | | | веќе видена

Општина Илинден распиша оглас за избор на градежна фирма што ќе ја реализира втората фаза од изградбата на пешачко – велосипедската патека во Марино. Патеката ќе се гради по должината на улицата „532“, од пешачкиот мост над каналот „Главен канал – горна зона“ до влезот во ова населено место. Локалната самоуправа проценила дека вредноста на втората етапа од проектот изнесува 12.288.136 денари, односно околу 200.000 евра без вклучен ДДВ. Заинтересираните фирми за учество на распишаниот оглас имаат рок до 29 февруари за да ги достават своите понуди до Општина Илинден. Пешачко – велосипедската патека во скопското село Марино е предвидено да се состои од пешачка патека, рекреативна и велосипедска патека, патека за ролери и скејтборди, спортски реквизити за рекреација, како и ново зеленило. Долж целата траса ќе биде поставено улично осветлување. Идејното решение е изготвено од фирмата „Проект Инженеринг“ од Скопје. Локалната самоуправа на почетокот од октомври 2015 година склучи договор со А.Д. „Карпош“ од Скопје ...
сите 3 | | | веќе видена

Фрапантни 35,6 милиони евра е проценето дека ќе чини новата административна зграда на Народната банка на Република Македонија, која е предвидено да се гради на местото на сегашниот парк до Министерството за надворешни работи [ »мапа ]. Централната банка објави тендер вреден над 1,8 милијарди денари без вклучен ДДВ, со кој ќе се издигне уште еден „барокен“ објект, со што треба целосно да се покрие погледот кон објектот на Македонската опера и балет. Новата содржина од владиниот проект „Скопје 2014“ ќе се гради врз основа на идејното решение на авторите Никола Стакинов и Лазар Димов. Основниот проект за новата тура „барок“ во центарот на Скопје ја изготви проектантската фирма „ЛОУ ТЕК“. * Паркот на чие место ќе се гради објектот на Народна банка Тендерот за избор на компанија што ќе ја гради административната зграда е отворен до 30 март, за кога е закажано и јавното отворање на пристигнатите понуди. Од Народната банка денеска не излегоа со соопштение за да ги објаснат причините поради кои треба да се гради ...
сите 17 | | | веќе видена

Народната банка на Македонија пресметала минимален раст кај цената на становите во главниот град на крајот од 2015 година. Податоците објавени во Кварталниот извештај за последното тримесечје од минатата година говорат дека растот на годишната основа во четвртиот квартал изнесувала 0,9%, наспроти годишниот пад на цената на становите од 3,5% во третиот квартал. Од централната банка не можат да дадат прецизна прогноза дали промената во последниот квартал лани е од постојан или од привремен карактер. „Во прилог на ова е и констатацијата дека по изразено надолниот тренд во претходните години, во просек за 2015 година, цените на становите се релативно стабилни задржувајќи се на нивото од 2014 година“, се наведува во публикуваниот извештај. Од аспект на понудата и побарувачката на овој вид недвижности во Скопје, показателите не укажуваат на значителни промени кај цената на становите во наредниот период. Изградбата на станбени згради бележи солиден годишен раст во првите девет месеци од речиси 17%, а слична ...
сите 64 | | | веќе видена

Градот Скопје планира да ја реконструира улицата „Ѓорче Петров“, најважната сообраќајница во истоимената општина, која се протега од објектот „СП Планет“ до излезот на Скопје кај мостот што води кон општина Сарај. Проектот ќе се одвива во фази, и во него ќе биде вклучено поставувањето на нов асфалт на коловозот. Зафатот следува откако Градот Скопје, во соработка со Ј.П. „Улици и патишта“, ја санираше велосипедската патека од левата страна долж целата должина на оваа скопска сообраќајница. Почетната етапа од реконструкцијата на улицата „Ѓорче Петров“ е проценето дека ќе чини околу 490.000 евра. Санацијата на оваа скопска сообраќајница е неопходна, ако се земе во предвид лошата состојба во која истата се наоѓа денес. Долж целата траса има мноштво дупки на коловозот и бранови на дотраениот асфалт – последица на фактот дека реконструктивен зафат на улицата не е направен во изминативе неколку децении.
сите 4 | | | веќе видена

Следење на теоретска обука, стекнување на практични вештини, можност да се постават прашања до предавачите и контунирано меѓусебно споделување на искуства. Следниот петок нашата земја ќе добие нови сертифицирани работници за енергетска ефикасност, кои со стекнатото знаење ќе можат да ги спроведат мерките за енергетска ефикасност во објектите што допрва ќе се градат или реконструираат. „Билд“ имаше можност да присуствува на една од обуките за изведувачи на поткровна изолација и изолација на фасадни системи што се одвиваат во рамките на проектот „Build Up Skills – BEET“, кој денес се одржа во просториите на Кнауф Македонија. „Математиката ни кажува од каде сè ни бега енергијата што ја вложуваме во греење и во ладење на станот или на куќата. Па така, 13% од енергијата ни бега низ подот, 30% ни бега низ фасадата, низ прозорците ни бега 25%. Вие можете да им заштедите речиси 50% од енергијата на домаќинствата. Низ кровот се губи 18% од енергијата, и низ оџакот ни бега околу 14% од енергијата. Денеска ќе зборуваме ...
сите 4 | | | веќе видена

next