Билд МК

Специјалното јавно обвинителство отвори две нови истраги, кои се однесуваат на населбата „Сончев град“ и на Музејот „Македонска борба“, поради основани сомненија за кривични дела со кои е оштетен државниот буџет и е прекршен законот за јавни набавки. Осомничени се тогашните први луѓе на Министерството за транспорт и врски и на Министерството за култура, како и членовите на комисиите за јавни набавки при овие две министерства. Во случајот „Топлик“, кој се однесува на планираната населба „Сончев град“ на падините на Водно, првоосомничениот како раководно лице во Министерството за транспорт и врски и пет члена на тамошната комисија за јавни набавки свесно ја злоупотребиле службената положба и донеле одлука за исплата на 64.206.839 денари (над 1 милион евра) со што го оштетиле државниот буџет. Според документацијата, откако првата комисија утврдила дека не се исполнети условите за спроведување на јавно наддавање за продажба на државното земјиште кадешто требало да никне населбата, на 03.04.2007 првоосомничениот ...
| | веќе видена | слични

Градежен Институт Македонија официјално го промовираше новото независно тело за сертификација на градежни производи – ГИМ Сертификација. Ова тело е прво и единствено во Македонија, кое издава сертификат за постојаност на својставата на производите и сертификат за сообразност на фабричка контрола на произвотство за речиси сите групи на производи со важечката законска регулатива. „Нашата стратегија е насочена кон постојано инвестирање во нови производи и услуги, целиме да ги задоволиме потребите на пазарот и да понудиме врвен квалитет. Веруваме дека со ГИМ Сертификација ќе обезбедиме уште една уникатност на тип на услуги кои ќе придонесат кон поквалитетно работење и зголемена конкурентност кај сите компании“, изјави Михо Јаневски Генерален менаџер на Градежен Институт Македонија. Сертификационото тело е акредитирано од Институтот за акредитација на Република Македонија и Решение издадено од Министерството за економија согласно Законот за градежни производи и другите позитивни прописи кои ја регулираат оваа ...
| | веќе видена | слични

Во рамки на вчерашното редовно изборно Собрание на Асоцијацијата на архитекти на Македонија, архитектот Мартин Пановски беше избран за нов претседател на организацијата. Мартин Пановски го презема кормилото на ААМ од Сања Раѓеновиќ Јовановиќ, која беше на чело на асоцијацијата од септември 2013 година. Исто така на Собранието беа избрани нови членови на Управниот одбор на ААМ: Ана Радоњиќ, Виолета Бакалчев, Слободан Велевски, Бесиан Мехмети, Марта Илиевска и Иван Арсовски, а помеѓу останатите теми, беше разгледуван и Извештајот за работата на УО на ААМ во мандатниот период и финансискиот извештај. Асоцијација на архитекти на Македонија е основана во 1952 година во Скопје, како Друштво на архитекти на Македонија. Организацијата постои за да ја унапреди архитектурата и да промовира квалитет во професионалната пракса, а е организатор на БИМАС и на доделувањето на наградата Андреја Дамјанов.
| | веќе видена | слични

Општина Охрид го поништила огласот за изработка на архитектонско решение за партерно уредување и сообраќајно решение на булеварот „Туристичка“ бидејќи не била доставена ниту една понуда. Идејата за уредување на просторот за пешаци и велосипедисти на главната сообраќајница во Охрид ја обелодени локалната самоуправа пред две години, но до денешен ден не може да се избере ниту концепт од професионалната фела за зафатот. Во неуспешниот оглас беше наведена можноста за доделување на три архитектонски награди за најдобрите доставени трудови. * Ќе се пронајде ли нов концепт за булеварот „Туристичка“? Засега нема информации од општина Охрид дали ќе продолжат со разработување на новиот концепт за уредување на булеварот „Туристичка“. Во меѓувреме, локалната самоуправа во изминатиов период инвестираше во изградба на кружни текови на оваа сообраќајница, кои, како идеја, беа за прв пат промовирани од претходниот градоначалник на Охрид. Првичниот јавен конкурс за подготовка на архитектонското решение за булеварот ...
сите 5 | | | веќе видена

Општина Карпош го поништи распишаниот оглас за избор на градежна фирма што би градела затворен базен и повеќенаменска спортска сала во основното училиште „Лазо Трповски“ во населбата Карпош 3. На двата тендера не биле доставени понуди од фирмите, така што локалните власти денеска објавија втор по ред тендер за овие проекти со проценета вредност од над 70 милиони денари. Затворениот базен ќе биде наменет за учениците кои посетуваат настава во рамките на објектот. Локалните власти од Карпош на почетокот на годинава ветија дека секое основно училиште во општината ќе добие нов затворен базен, проект кој би се реализирал во текот на наредните години. Училиштето „Лазо Трповски“ е избрано како прв објект во кој би се остварил проектот. Рокот за доставување на понуди за учество во постапката за избор на изведувач на работите истекува на 7 ноември.
| | веќе видена

Архитектонскиот бисер на Манастирот Успение на Пресвета Богородица на Трескавец ќе биде заштитен од државата. НУ Завод и музеј – Прилеп ќе преземе мерки за заштита на архитектурата на црквата и трпезаријата од манастирот. Црквата, заедно со трпезаријата и магерницата, се најстари и највредни градби зачувани во манастирскиот комплекс. Со финансиска помош од државата, пред три месеци започна и обновата на опожарените конаци на манастирот „Трескавец“ . Реконструкцијата на целиот манастирски комплекс треба да заврши најдоцна до 2018 година. Вредното здание од прилепскиот регион претставува споменик на културата, чие основање датира од XIII век.
сите 2 | | | веќе видена

Сакате ли да пробате нешто ново во претстојната грејна сезона? Иновативните начини за загревање на домот и придобивките од нив се веќе достапни и за македонските домаќинства. Технолошкиот напредок на грејните уреди во развиените земји е втемелен на концептот за одржлив развој. Во сегментот на затоплување, тој означува задоволување на потребите на човекот без да се направат штети на животната средина. Трагајќи по еколошки прифатливи извори на енергија, денешната технологија се обидува да ја минимизира потрошувачката на енергија во домаќинствата и да постигне максимално задоволство за купувачите кои сакаат да бидат чекор пред останатите. Македонија сè уште заостанува зад развиените земји на полето на иновативна технологија за загревање на домовите. Само 0,87% од вкупниот број на домаќинства во 2014 година ги користеле дрвените отпадоци, брикетите и пелетите како основен вид за греење. Статистичките информации покажуваат дека македонските домови во 2014 година потрошиле само 19.404 тони од овие енергенти, со ...
сите 44 | | | веќе видена

Уставниот суд на одржаната седница на 28 септември одлучил да поведе постапка за оценување на уставноста и законитоста на донесениот урбанистички план Градска четврт 3 08, која ги опфаќа скопските населби Карпош 1 и Карпош 2. Покрај оваа одлука, Уставниот суд го запира извршувањето на поединечни акти или дејствија донесени и преземени врз основа на оваа одлука. Спорниот ДУП за овие скопски населби е донесен од Советот на општина Карпош на 20 февруари 2015 година. Пред две години, Уставниот суд ја укинал одлуката за донесување на идентичниот урбанистички план, но локалната самоуправа повторно го изгласала истиот само неколку месеци подоцна. Иницијативата пред Уставниот суд е поведена од станарите од зградата лоцирана на улица „Орце Николов“ 182 А. Подносителите во иницијативата истакнуваат дека ги купиле своите станови во неодамна изградените станбени објекти, поради просторот со намена Д3-јавно зеленило и рекреација, што на жителите на тој дел од населбата им давал услови за хумано живеење, спорт и ...
сите 2 | | | веќе видена

Владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ на вчерашната панел – дискусија во Македонската опера и балет ги рекапитулираше реализираните проекти од досегашните изборни програми. Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски истакна дека во периодот од 2006 година до денес се реконструирани 1.360 километри патна мрежа. Тој појасни дека во моментов се градат три автопати на територијата на целата земја. Во делот на патниот Коридор 10, министерот Мисајловски напомена дека во моментов се рехабилитира автопатот Скопје – Куманово, при што како следни за реконструкција ги наведе делниците Демир Капија – Неготино и Гевгелија – Смоквица. Во изминатиов период беше саниран автопатот меѓу Скопје и Велес во двата правца. Во сегментот на магистралните патишта, министерот Владо Мисајловски напомена дека е распишан тендер за изградба на нов експресен пат Куманово – Ранковце. Во тек е реконструкцијата на магистралниот пат Кочани – Делчево, а во наредните месеци ќе се објави јавна набавка за изведба на експресниот пат Штип – Кочани. ...
сите 21 | | | веќе видена

Нашата земја е заинтересирана да изгради гасоводна врска со Грција. Македонски енергетски ресурси (МЕР) потпиша меморандум за разбирање со грчкиот оператор за пренос на природен гас во Грција ДЕСФА. Двете соседни земји сакаат да изградат интерконективен вод за пренос на природен гас. Директорот на МЕР Крсте Миладинов вели дека е возможно да се оствари прекуграничното поврзување по реализираниот магистрален гасовод од Клечовце до Штип. Тој констатираше дека се создадени услови за изградбата на интерконективниот вод од Штип до Неа Месемврија во должина од 160 километри. Овој гасовод би се состоел од гасоводни цевки со дијаметар од 700 милиметри и преносен капацитет од преку милијарда метри кубни природен гас. Државната енергетска компанија смета дека со новиот гасоводен приклучок кон Грција ќе се овозможи диверзификација на изворите од каде што пристигнува природниот гас, што ќе овозможи и зголемена сигурност во снабдувањето. „Постои можност за користење на гас од повеќе извори и повеќе глобални проекти, како ...
сите 8 | | | веќе видена

Што да се прави со „Скопје 2014“? На ова прашање архитектонската фела вчера вечер во кино Култура се обиде да понуди различни одговори. Низ призмата на професионалните размислувања на професорите Мирослав Грчев и Ана Ивановска, новинарот Петрит Сарачини, конзерваторката Валентина Поцеска, граѓанскиот активист Славчо Димитров, како и на модераторите Никола Наумоски и Ивана Драгшиќ, се претставија три различни модели за справување со проблемите што произлегоа од проектот „Скопје 2014“. Сите учесници во панел-дискусијата се сложија дека мора да отпочне долгорочен процес на преиспитување и дијагностицирање на проблемите што произлегоа од реализацијата на владиниот проект. Во генерални рамки, првата солуција за натамошен развој на центарот на Скопје ја претстави доцентката Ана Ивановска од Архитектонскиот факултет при УКИМ. Таа е приврзаник на моделот за извесни интервенции и отстранувања на одредени сегменти од „Скопје 2014“, и тоа по аргументираното искажување на мислења од професионалната јавност. „Суштински е ...
сите 2 | | | веќе видена

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија го обвини владејачкиот естаблишмент дека со проектот „Скопје 2014“ потрошиле финансиски средства со кои можеле да се изградат 4.446 градинки низ целата земја. „Во предлог-Буџетот за 2017 година за изградба, опремување и одржување на градинки, за следните три години има само еден милион двеста и деведесет илјади евра. Со други зборови, Никола Груевски повторно лаже“ изјави Дамјан Манчевски, потпретседател на СДСМ. Тој дополни дека во предложениот буџет за наредната година никаде ги нема ветените 140 детски градинки, кои беа ветени од поранешниот премиер. Од СДСМ посочија дека проектот за изградба на Панорамското тркало во центарот на Скопје чини идентично колку и изградбата на 126 детски градинки. „По декември, новата влада предводена од СДСМ ќе донесе сосема нов Буџет, којшто на прво место ќе ги стави потребите на граѓаните. Ќе обезбедиме средства за нови реални градинки“ истакна Манчевски. Од владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ реагираа дека проектот за изградба на 140 ...
сите 3 | | | веќе видена

Општина Карпош денеска го презентираше новиот модус на загревање на просториите на основното училиште „Димо Хаџи Димов“. Со реализираниот проект се овозможи искористување на отпадната биомаса како енергенс за загревање на 3.600 до 4.000 метри квадратни, со вкупна топлинска енергија од 267 kW. Дрвената маса ќе се собира во текот на целата година, која потоа ќе се преработува во т.н. „дрвен чипс“ од специјализирана машина сместена во училишните простории. Применувајќи ја оваа практика, ООУ „Димо Хаџи Димов“ постана првиот објект во Македонија што користи ваков тип на обновливи извори на енергија. Проектот се спроведе како соработка помеѓу Општина Карпош, УНДП и Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ). „Севкупно инвестицијата не чинеше 75.000 евра, парични средства кои веќе на половина од втората грејна сезона планираме да се покажат како исплатливи. Веројатно, следното училиште кое ќе го направиме да се затоплува на истиот начин е ООУ „Аврам Писевски“ во населбата Бардовци“ најави градоначалникот на ...
сите 3 | | | веќе видена

Градот Скопје започна со реализација на проектот за давање субвенции за купување на печки за пелети. Граѓаните веќе можат да ги доставуваат пријавите за надоместување на дел од трошоците за набавка на овие грејни тела за 2016 година. Право на субвенционирање ќе имаат оние граѓани кои купиле печки за пелети во периодот од 12 октомври до 30 ноември. Покрај доставувањето на образец за барање за искористување на правото на надоместок, граѓаните треба да достават доказ дека се жители на главниот град и оригинална фискална сметка или фактура за купеното грејно тело. Крајниот рок за пријавување за субвенции е 30 ноември. Барањата за искористување на ова право треба да се достават во затворен плик до Градот Скопје. Градските власти ќе им надоместат до 70% од вредноста на печката на оние граѓани кои ќе поднесат пријави, при што максималниот износ на субвенцијата изнесува 30.000 денари. За проектот од градскиот буџет се одвоени околу 95.000 евра.
сите 20 | | | веќе видена

Проектот „Скопје 2014“ и официјално е надграден со уште пешачки мост на реката Вардар кај „Дрводекор“. Градот Скопје го избра архитектонско-урбанистичкото идејно решение на авторот Миодраг Никитовиќ за изградба на планираниот пешачки мост, кој требало да ја зголеми „туристичката атрактивност на главниот град“. На распишаниот Конкурс биле доставени само два авторски труда. Миодраг Никитовиќ е познат и како творец на новата „барокна“ фасада за деловното здание „Палома Бјанка“ , кое при жив автор на зградата, треба да добие нов дизајн во согласност со замислата на градските власти. * Нема крај на проектот „Скопје 2014“ Градот Скопје на победничкиот автор му ја додели главната награда во висина од 100.000 денари. До денешен ден не се обелоденети членовите на жири-комисијата што го определи авторот на новиот пешачки мост во Скопје. Градските власти не го објавија ниту изгледот на инфраструктурниот објект, кој треба да го поврзе Кејот „13 Ноември“ со Кејот „Димитар Влахов“. Нема одговор ниту за причината ...
сите 4 | | | веќе видена

Проектот „Скопје 2014“ порасна на фрапантни 667 милиони евра. Народната банка пред една недела склучила договор за изградба на нова „барокна“ зграда на местото на постоечкиот парк помеѓу Министерството за надворешни работи и Македонската опера и балет. Градежната фирма „Бетон“ од Скопје за над 1,8 милијарди денари (24 милиони евра) ќе го издигне зданието со планирана висина од 29 метри. Со реализацијата на проектот ќе се гради и раскошна фонтана со обелиск и ќе се редат скулптури врз „барокната“ фасада на објектот. Сите овие замисли треба да се изведат во временски период од 33 месеци. Идното седиште на Народната банка ќе се гради врз основа на избраното идејно решение на авторите Никола Стакинов и Лазар Димов. Основниот проект за оваа зграда го изработи фирмата „ЛОУ ТЕК“ од Скопје. Визуелизации од планираниот раскош засега не е обелоденет од страна на централната банка, и покрај тоа што само денови ги делат банкарите од официјалното поставување на камен-темелникот. Објектот ќе се гради на една од ...
сите 4 | | | веќе видена

Градежната компанија „Пелагонија АД Гостивар“ денеска ја започна изградбата на нов приватен здравствен центар во Гостивар. Инвеститорот планира да изведе зграда на седум ката со површина од 4.600 метри квадратни, во чии рамки се предвидени простории за специјалистички ординации, амбуланти, лаборатории, деловен простор и паркинг за потребите на пациентите. Објектот се гради на парцела со површина од 920 метри квадратни. Изградбата треба да заврши до крајот на 2017 година. Директорот на „Пелагонија Гостивар“, Александар Смилковски, истакна дека инвестицијата во објектот ќе има големо значење за градот. „Развојот на Гостивар е особено важен за нас, како и за граѓаните, и токму за таа цел одлучивме да инвестираме во здравствен центар кој ќе биде еден од технолошки најсофистицираните кај нас“ изјави Смилковски.
сите 2 | | | веќе видена

По 12 тендери за избор на приватен инвеститор и цела деценија мината во преговори, Електрани на Македонија (ЕЛЕМ) се одлучија да подготват префизибилити студија за хидроелектраната „Чебрен“. За изготвување на советодавниот документ ЕЛЕМ предвидува дека ќе бидат потрбни 12,3 милиони денари, не вклучувајќи го ДДВ. Консултантската куќа која ќе ја добие зделката ќе има рок од девет месеци за да ја изработи студијата. Префизибилити студијата за ХЕ „Чебрен“ ќе биде само дел од веќе изготвената документација за овој енергетски капацитет, чија првична иницијатива за изградба на Црна Река беше објавена уште во 60-те години на минатиот век. Во согласност со критериумите од последниот тендер, проектираната моќност на хидроелектраната „Чебрен“ треба да изнесува помеѓу 315 и 333 мегавати.
сите 14 | | | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, во придружба на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, денеска изврши увид во градежните работи за изградба на новиот објект на Македонска филхармонија. Засега од надлежното министерство не соопштуваат прецизен рок за пуштање во употреба на новоизграденото здание. Повеќе информации за проектот соопшти претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. „Според она што ми го кажаа преостануваат уште неколку месеци за целосно завршување на објектот. Најголем дел од работите се веќе завршени“ рече Груевски. * Извор на фотографија: Министерство за култура Според информациите објавени на веб-страницата на Министерството за култура, за изведба на седиштето на Македонската филхармонија се одвоени околу 35 милиони евра. Наспроти нив, податоците од проектот „Скопје 2014 под лупа“ на БИРН покажуваат дека досега се вложени 39.923.157 евра од државниот буџет. Од министерство велат дека објектот што се гради е според највисоките стандарди во светот за изградба на ...
| | веќе видена

Невладината организација „Плоштад Слобода“ утревечер, со почеток од 19 часот, во кино Култура организира панел-дискусија на тема „Што да се прави со „Скопје 2014?“. Како панелисти на претстојниот настан ќе настапат Ана Ивановска и Мирослав Грчев од Архитектонскиот факултет во Скопје. Учесници на панел-дискусијата се новинарите Мери Јордановска и Петрит Сарачини, конзерваторката Валентина Поцеска и граѓанскиот активист Славчо Димитров. Панел-дискусијата ќе ја модерираат Ивана Драгшиќ и Никола Наумоски. Главна тема на утрешниот настан е дискусијата за перспективите на проектот „Скопје 2014“ по нормализација на политичката состојба и правниот поредок во Македонија. Помеѓу останатите аспекти, дискутантите ќе понудат свои мислења за насоките по кои треба да се одвива справувањето со изградените објекти во натамошниот процес за демократска транзиција на земјата. Панел-дискусијата ќе започне со кратко видео со наслов „Како Скопје 2014 ги изеде заедничките добра?“. Настанот се организира во соработка со фондацијата ...
сите 3 | | | веќе видена

next