Билд МК

Општина Берово денеска го стартуваше проектот за реконструкција и доградба на канализационата мрежа во градот. Градежниот зафат вклучува изградба на мрежа на отпадни води во должина од околу 25 километри, како и замена на оштетените делови од критичните сегменти на канализационата мрежа во Берово и во Делчево. Вкупната должина на инфраструктурната траса планирана за изградба и реконструкција изнесува 33 километри. Градежните активности е предвидено да чинат над 3,8 милиони евра, а средствата за реализација на проектот се обезбедени преку Инструментот за претпристапна помош – компонента 3. Зафатот се спроведува преку Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка со општините Берово и Пехчево. Договорот за реализација на проектот беше потпишан на почетокот од декември 2015 година. Крајниот резултат од неговото остварување ќе биде решавањето на проблемот со појавата на поплави во периодите на дождови со јак интензитет и загадувањето на река Брегалница со отпадни води.
сите 5 | | | веќе видена

Потрошени над 21,3 милиони евра од државниот буџет, изминати седум години во непрекинати градежни активности. Заврши реконструкцијата, надградбата и доградбата на зградата на македонското Собрание. Претседателот на Парламентот Трајко Вељановски вчера го пушти во употреба најновиот сегмент од владиниот проект „Скопје 2014“. „Проектиран согласно највисоките стандарди, на идните генерации им оставаме репрезентативен објект кој ја претставува гордоста на Македонија. На идните генерации им оставаме објект со површина поголема од 18.000 метри квадратни во кој верувам ќе се реализираат безброј значајни проекти за нашата земја“ изјави спикерот Вељановски во своето обраќање. Со реализираниот зафат беа инсталирани три куполи на некогаш заштитениот објект како културно наследство. Меѓу нив, се одвојува големата сала на собраниската зграда, за која на вчерашното отворање се увиде дека не се штедела златната боја, проткаена со комбинација на масивно стакло и копии од традиционална македонска архитектура. Собраниската ...
сите 8 | | | веќе видена

Нов ургентен центар со вкупна површина од околу 600 метри квадратни ќе се гради во Куманово. Во објектот со катност П+1 ќе бидат сместени итна хируршка амбуланта, соба за дневна болница, ортопедска амбуланта, уролошка амбуланта, анестезиолошка амбуланта и други простории. Пресметките на Министерството за здравство велат дека изградбата ќе чини околу 57.200.000 денари, односно околу 930 илјади евра. Компаниите заинтересирани за учество на тендерот треба да достават понуди најдоцна до 28 октомври. Главен критериум за избор на изведувач е понудената цена. Новиот ургентен центар во Куманово треба да биде комплетиран најдоцна до крајот на 2018 година. За објектот веќе е изработено идејно решение и основен проект.
| | веќе видена

По неколкумесечен раст, осмиот месец од годинава носи намалување на бројот на предвидени станови за градење. Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2016 година била започната постапката за изведба на 276 станови со вкупна корисна површина од 27.426 метри квадратни. Споредено со идентичниот период лани, бројот на станови за кои е издадена градежна дозвола е намален за 18,6%. Физичките лица се јавуваат како инвеститори на 212 нови станови (23.905 метри квадратни), додека деловните субјекти прибавиле одобрение за градење на 64 станови (3.521 метар квадратен). Од аспект на големината на живеалиштата, инвеститорите се одлучиле првенствено да вложат во двособни (78) и трисобни станови (62). Скопскиот регион со вкупно 137 предвидени живеалишта и понатаму води во делот на заинтересираноста за изградба на овој вид недвижности. Скопските општини Ѓорче Петров (78) и Кисела Вода (41), како и Куманово со 23 планирани станови за градење предничат на ниво на целата земја. Статистичарите пресметале ...
сите 2 | | | веќе видена

Со финансиски средства од Министерството за транспорт и врски, во дел од населените места во скопската општина Ѓорче Петров ќе се гради канализациона мрежа. По цела деценија измината во реакции на тамошното локално население, денеска беше објавен тендерот за реализација на овој проект. Канализационата мрежа е со проценета вредност од над 71,8 милиони денари без вклучен ДДВ и истата е предвидено да се реализира во наредните 16 месеци. Станува збор за изградба на фекална канализација во населените места Волково, Кисела Јабука и Стопански двор. Со зафатот треба да се реши проблемот со употребата на септички јами и одлевањето на отпадните води во реката Лепенец. Градежните компании имаат рок до 31 октомври за да ги достават понудите за учество на распишаниот тендер. Доколку се запази процедурата за избор на најповолен понудувач, до почетокот на 2018 година жителите на овие населени места од општина Ѓорче Петров би добиле канализациона мрежа. Жителите од овој дел на Скопје со децении наназад не можат да ги ...
сите 8 | | | веќе видена

Почнаа активностите за конзервација, реставрација и статично зајакнување на стариот конак на манастирот „Св.Никола“ во скопското село Љубанци, според основниот проект изработен од НУ Конзерваторски центар. Минатата година конакот беше комплетно демонтиран, за денеска да почне неговото враќање во автентична состојба. За проектот се одвоени над 23,2 милиони денари, а рокот за реализација е 12 месеци. Изведувач е фирмата „Промонтинг“ од Скопје. * извор на фотографија: Министерство за култура „Овој комплекс во чиј сегмент е црквата „Св.Никола“ и стариот конак сведочи за присуството на бројните талентирани зографи, стари мајстори и архитекти, духовни луѓе и учители кои своето спокојство и инспирација ги наоѓале токму во овој духовен храм. За тоа сведочи исклучително вредниот иконостас од 19 век изработен од познатиот македонски мајстор Дичо Зограф, пораки кој целиот комплекс веќе пет децении е заштитен споменик на културата“ изјави министерката Канческа-Милевска. Манастирот „Св.Никола“ сместен на падините на ...
сите 7 | | | веќе видена

Социјалдемократски сојуз на Македонија вети дека ќе воведе субвенции за граѓаните што ќе инвестираат во енергетско ефикасни фасади. „Новата влада ќе го субвенционира секој граѓанин којшто ќе реши енергетски да го изолира својот станбен објект. Директно ќе обезбедиме финансиска поддршка за граѓаните во висина од 20 проценти од вредноста на инвестицијата за енергетска изолација. Ова е дел од итните реформски приоритети на новата влада, за првите 180 дена“ изјави Дамјан Манчевски, потпретседател на СДСМ. Социјалдемократите нагласуваат дека има повеќекратни ефекти за граѓаните од спроведувањето на мерките за енергетска ефикасност, меѓу кои е и заштедата на енергија во објектите и до 70%. Од СДСМ велат дека владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ во изминатиов период ги трошела парите на граѓаните за барокни фасади. Во рамките на проектот „Скопје 2014“ се изведени нови фасади на згради од централното градско подрачје единствено од предната страна. „Од задната страна фасадите на зградите беа оставени да се распаѓаат. По ...
сите 38 | | | веќе видена

И по 10 месеци од распишувањето на четирите архитектонски конкурси, Градот Скопје тактизира со изборот на идејни решенија за „барокизација“ на 12 архитектонски дела од централното градско подрачје. Еминентни македонски и словенечки архитекти се оставени во неизвесност за иднината на своите реализирани трудови по одлуката на градските власти во три наврати да го одложат одлучувањето на изборот за замислените „барокни“ фасади . Станува збор за препознатливи зданија лоцирани на новите плоштади „ВМРО“, „Филип Втори“ и „Мајка Тереза“, кои беа подигнати во рамки на проектот „Скопје 2014“. Градот Скопје навести дека ќе го менува нивниот надворешен изглед со распишувањето на четири одделни архитектонски конкурси. * Ќе се уништи ли она што преостана од Културниот центар - Скопје? Сите 12 објекти за кои не е донесена финална одлука од градските власти се лоцирани на површина зафатена од новите градби на „Скопје 2014“. Меѓу нив, тука спаѓаат поранешниот објект на Комерцијална банка, две зданија од комплексот ...
сите 36 | | | веќе видена

Наместо на 1.100 локации, во Скопје во иднина ќе бидат поставени 800 билборди. Советот на град Скопје на вчерашната седница го усвои предлогот на градската администрација за намалување на бројот на локации за поставување билборди, сити лајти и ЛЦД панели. Со текот на реализација на проектот се увиделе неколку непредвидени проблеми во поставувањето на сите паноа за надворешно рекламирање, меѓу кои се проблемите со подземниот катастар, зелениот катастар, катастарот на недвижности и активностите на Град Скопје за изградба на сообраќајници, раскрсници, плоштади, инфраструктурни објекти и спомен-обележја. Симптоматично или не, градската власт се одлучи да ги изостави од поставување билборди токму оние плоштади изградени во рамките на проектот „Скопје 2014“. Па така, на плоштадите „ВМРО“, „Македонија“, „Филип Втори“ и „Мајка Тереза“ и во иднина нема да може да се поставуваат вакви рекламни паноа, иако се работи за најатрактивните локации за оваа намена. „Овие измени треба да придонесат за подобрување на ...
сите 2 | | | веќе видена

Министерството за култура го заврши проектот за обнова на големата сала на Македонската опера и балет (МОБ). По тој повод, на 12 октомври во објектот на МОБ ќе се одржи гала-концерт на кој ќе настапат сите ансамбли што ги поседува оваа национална установа. „Сега салата има 710 столчиња, чиј број е намален со цел тие да бидат покомотни и да има растојание меѓу сите редови“ истакна министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, при денешната посета на МОБ. * извор на фотографии: Министерство за култура Набавени се и 275 дисплеи, кои се поставени на седиштата за да се обезбеди превод на претставите. Во централниот дел на големата сала на МОБ ќе има голем дисплеј, на кој и останатата публика во погорните редови ќе може да го следи преводот на сите претстави. Министерката за култура посочи дека најновиот проект не е единствениот реализиран во рамките на оваа маркантна градба. Во претходниот период бил завршен системот за греење и ладење во вредност од 15 милиони денари. Во проектот за обнова на големата ...
сите 34 | | | веќе видена

Започна изградбата на станица за пречистување на отпадни води во Радовиш. Инфраструктурниот проект е финансиран преку ИПА фондовите на Европската унија и е во вредност од околу 6 милиони евра. Станицата треба да ги прифати и третира отпадните води од фекалната канализациона мрежа во Радовиш, кои во моментов се испуштаат во Радовишка река, Раклишка река и река Сушица. Објектот ќе се простира на вкупна површина од 12.000 метри квадратни. Со реализацијата на проектот треба да се обезбеди заштита на животната средина и превенција од натамошно уништување на биодиверзитетот во реките од радовишкиот регион.
сите 8 | | | веќе видена

Советот на град Скопје ја изгласа предложената мерка на градските власти за субвенционирање на граѓаните за купување на печки за греење на пелети. Скопскиот градоначалник Коце Трајановски денеска ги објави деталите од овој проект. „Со оваа мерка, Градот Скопје ќе надомести 70% од вредноста на печката, но не повеќе од 30.000 денари. Мерката не ги опфаќа домаќинствата кои имаат приклучок на централното парно греење“ изјави Трајановски. Заинтересираните најпрво ќе треба да купат печка за греење на пелети, а потоа да достават образец за искористување на правото за надоместок. Заедно со образецот, тие треба да достават доказ дека се жители на главниот град и оригинална фискална сметка или фактура за купеното грејно тело. Едно лице ќе може да поднесе само едно барање за добивање на надоместок. Јавниот повик до граѓаните ќе биде објавен во текот на наредната недела, а ќе трае до 30 ноември. Од градскиот буџет за оваа намена се предвидени 5.890.000 денари (95 илјади евра). Субвенционирањето е една од мерките за ...
сите 9 | | | веќе видена

По две и пол години од поставувањето на камен-темелникот , кинеската компанија „Синохидро Корпорација“ ја проби целата траса од автопатската делница Миладиновци – Штип. Министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски денеска изврши увид во градежните работи на терен. „Асфалтирањето е со прв слој во должина од околу 22 километри, втор слој од 11 километри и завршен слој од 2,7 километри. Земјените работи се извршени 72 проценти. Завршени се сите армирано бетонски потпорни ѕидови, а се работи на бетонирање на пет мостови, осум надпатници, пет потпатници и пет вијадукти“ изјави Мисајловски. На отвореното градилиште во моментов работат над 800 градежни работници и ангажирани се над 300 градежни машини. На автопатот долг 47 километри е планирана изведба на седум клучки, и тоа: Миладиновци, Средно Коњаре, Преод, Свети Николе – Север, Свети Николе – Југоисток, Кадрифаково и Три Чешми. За изградбата на автопатот Миладиновци – Штип се предвидени 206 милиони евра. Зацртаната траса вклучува по две коловозни ленти со ...
сите 9 | | | веќе видена

Општина Центар и Паркинзи на општина Центар ја пуштија во употреба новата монтажна гаража позади трговскиот центар „Буњаковец“. Објектот е наменет за жителите од околните згради, како и за персоналот, купувачите и посетителите на овој трговски центар. Гаражата се простира на површина од 1.850 метри квадратни, со капацитет да прими 104 возила. Монтажниот објект е изведен од еколошки материјал, од челична поцинкувана конструкција, составена од модули. Градежните работи ги изврши „Масон инженеринг“ Жителите на општина Центар ќе можат бесплатно да се паркираат во новата монтажна гаража. Објектот е изграден на просторот на некогашниот паркинг. Со проектот на Општина Центар се зголеми бројот на паркинг места од 48 на 104. Со неговата реализација се решава проблемот со недостиг на паркинг места на овој дел од градот. Општина Центар во наредниот период ќе инвестира и во други монтажни паркинзи во централното градско подрачје, а една од локациите што се разгледуваат за инвестирање е и паркингот на Градежниот факултет ...
сите 4 | | | веќе видена

Денешната прес-конференција на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија пред Скопскиот аквадукт ја покажа катастрофалната состојба во која се наоѓа овој споменик на културата. Претседателот на Комисијата за култура на СДСМ Роберт Алаѓозовски алармираше за опасноста од целосно уништување на аквадуктот. „Споменикот на културата кој е вистинска реткост на Балканот е претворен во депонија за градежен шут. Реката која поминува под него е полна со ѓубре и потенцијален извор за зараза на Скопје“ рече Алаѓозовски. Од СДСМ велат дека новата влада на оваа партија ќе го заштити аквадуктот како културно наследство на Скопје. „Комплетно ќе го рехабилитираме оштетениот аквадукт и просторот околу него, ќе ја исчистиме и уредиме реката, а просторот ќе го заштитиме како културен предел“ посочи Роберт Алаѓозовски. Од опозициската партија наведуваат дека Скопскиот аквадукт може да прерасне во туристичка атракција на главниот град. Со своја реакција за денешната прес-конференција на СДСМ се јавија од Министерството за култура. ...
| | веќе видена

Неуспешно заврши септемврискиот тендер за доградба на општата болница во Кичево . Министерството за здравство денеска распиша нов оглас за пронаоѓање на градежна компанија што ќе го догради здравствениот објект. Во тендерот е наведено дека претстојниот зафат треба да се заврши во рок од 36 месеци, при што неговата проценета вредност изнесува 130 милиони денари без вклучен ДДВ. Од надлежното министерство ги очекуваат понудите од градежните фирми најдоцна до 26 октомври. Со втората фаза од реализацијата на овој проект треба да се довршат пет одделенија за секундарна здравствена заштита, 10 специјалистичко-консултативни служби и четири одделенија за дневна болница. Објектот на кичевската општа болница се гради уште од далечната 1989 година. Пред распадот на СФР Југославија, во 1991 година била издигната карабината на здравственото здание, но истото не било довршено до денешен ден. Крајниот рок за пуштање во употреба на објектот на кичевската општа болница е 2019 година.
сите 4 | | | веќе видена

Oпштина Центар денеска ја започна изградбата на новото основно училиште „Капиштец“ , кое со своите 11.886 метри квадратни ќе биде едно од најголемите училишта на територијата на целата земја. Населбата Капиштец за прв пат од нејзината изградба ќе добие основно училиште, кое воедно ќе биде и првото ново училиште во центарот на Скопје изградено по 1969 година. Зградата ќе се состои од 20 училници, 8 кабинети, спортска сала, сала за гимнастика, аула со трибини, кујна со трпезарија, два лифта, спортски терени за фудбал, одбојка и ракомет, ботаничка градина и подземен паркинг со капацитет за 95 возила. * извор на фотографија: Општина Центар Објектот ќе биде изведен со армирано-бетонски систем, кој нуди високо ниво на сеизмичка заштита. Подовите ќе бидат изработени од винил, со антибактериски и анти-алергенски својства, додека затоплувањето ќе биде решено со подно греење. Училиштето ќе ги задоволи и најстрогите мерки за енергетска ефикасност. Наставните простории ќе бидат опремени со интерактивни табли и ...
сите 4 | | | веќе видена

Над 20 километри од канализационата мрежа во Куманово ќе бидат изградени и реконструирани со финансиски средства од 4,3 милиони евра, обезбедени од ИПА фондовите на Европската унија. Амбасадорот на ЕУ во Македонија Самуел Жбогар во придружба на кумановскиот градоначалник Зоран Дамјановски и министерот за животна средина и просторно планирање Башким Амети денеска го означија почетокот на остварувањето на овој инфраструктурен проект. Со зафатот ќе се рехабилитираат 12% од целокупната канализациона мрежа во градот, со што ќе се даде голем придонес во зачувување на животната средина. Кумановскиот градоначалник Зоран Дамјановски посочи дека ова е еден од најзначајните проекти на локалните власти во изминатава деценија. Тој е логично продолжување на проектот за изградба на пречистителна станица. „Проектот беше во висина од 20 милиони евра и даде голем допринос во сферата на водоснабдувањето, канализациониот систем и екологијата. Можеби тоа беше единствениот и прв систем од ваков вид во Република Македонија. После ...
сите 83 | | | веќе видена

Општина Гази Баба во соработка со приватен инвеститор ќе гради нов дом на култура во населбата Маџари. Постојниот објект ќе се сруши, а на негово место ќе се издигне модерно здание со приземје, три ката и поткровје што ќе се протега на 8.450 метри квадратни. За градежната парцела со површина од 2.973 метри квадратни, потенцијалните инвеститори ќе може да наддаваат на лицитација, а почетната цена изнесува 1.500 денари за метар квадратен. Приватниот партнер ќе треба да вложи во изведба на објектот, кој има неколку компатибилни класи на намена. По завршувањето на градежниот зафат, тој ќе треба да и даде во владение на општината простории со површина од 1.696 метри квадратни. Инвеститорот ќе биде должен да обезбеди одобрение за градење во рок од 9 месеци по склучувањето на договорот со општина Гази Баба. Идниот Дом на културата треба да биде изграден најдоцна за 4 години од прибавувањето на градежната дозвола. За учество во целокупната постапка, заинтересираните приватни компании треба да ги достават своите ...
| | веќе видена

Заврши реновирањето на детската градинка „Кокиче“ во скопската општина Ѓорче Петров. Објектот има капацитет да прими 120 деца од предучилишна возраст. Градинката се наоѓа во комплексот на основното училиште „Ѓорче Петров“, а била изградена пред 53 години. На денешното пуштање во употреба на проектот присуствуваше премиерот Емил Димитриев. „Владата во изминатите неколку години спроведува акциски план за реконструкција и отворање нови детски градинки на територија на цела Македонија. Како дел од тој план беше и преадаптацијата и изградбата на новата градинка „Кокиче“ која денеска ја отвораме“ изјави Димитриев. Во изминатиов период беа отворени три нови градинки на територијата на општина Ѓорче Петров во соработката помеѓу локалните власти и македонската влада. Во завршна фаза е изградбата на градинката „Пампурче“ во основното училиште „Мирче Ацев“, а во 2017 година се планира да започне и изградбата на детска градинка во Волково.
сите 15 | | | веќе видена

next