Архитект

Архитектите од студиото NL Architects се автори на една од станбените типологии која ќе се гради во склоп на стратегијата за развој на мрежата за живеење во Gapyong во близина на Seoul. Планерите на фирмата Yo 2 се заслужни за мастерплан регионите, а на нивен повик како автори кои ќе проектираат типологии на станови на брегови кои ќе гледаат кон долината на реката North Han, одбрани се NL Architects , MSA ( Marina Stankovic) потоа CAT( Kazuhiro Kojima) Undagdong ( Joon Gyo Jan) т.е. FOA ( Alejandro Zaera Polo). Целта на проектот беше да се создаде урбана околина и модел за живеење кој би бил контрапункт на типичен станбен блок, да се осмисли единица која ја задржува саканата густина, но со својот изглед и концепт кој сугерираат на lifestyle предградието. Одговор на барањето на инвеститорот и планерот како го гледаат NL Architects e станбениот модел, кој се поигрува со намалувањето на модулот од приземјето кон повисоките катови. Архитектите го осмислиле објектот со карактеристики на зигурати кој со ...
сите 2 | | | веќе видена

Американскиот архитект Chris Precht е творец на концептуалниот проект наречен “ NYbillboard ”. Целта на овој проект е да креира алтернатива и можно решение за големата и густа изградба на Менхетен, која со себе повлекува и низа на еколошкки проблеми. Овој дизајн се обидува да ја намали висината на постоечките градби и креира одредена комуникација меѓу кулите. Фазата на истражување која претходеше за изградба на проектот, покажала дека е се поголема висината на објектот и напредокот на градежната технологија, и многу лесно може да има неповолно влијание на човечката единка: чувство за изолација и далечина од јавните површини, еколошко загадување и проблеми за ефикасна евакуација во случај на опасност. Ограничувајќи ја структуралната висина на објектот и креирајќи предложени структури на самиот врв на објектот, можно е да се добијат интересни облици кои ќе го подржат еколошкиот начин на живеење. Оваа екстензија всушност има облик на кристални келии, бидејќи тој облик е најзгоден за инсталација за ...
| | веќе видена

Од вчера и официјално пуштен е во употреба последниот додаток на Autodesk Labs наречен Photofly . Оваа апликација ќе ви овозможи да создавате 3Д модели кои што ќе бидат генерирани од вашиот фотоапарат. Имено се што треба да направите е да го фотографирате посакуваниот објект од повеќе агли. Фотографиите се прикачуваат на апликацијата Photofly која за исклучително кратко време ќе создаде 3Д модел. Оваа апликација може да се употребува за генерирање на ентериери, екстериери, пејзажи или пак доколку сакате можете да создадете 3Д модел од вашиот лик, изборот е нависта голем а Photofly е навистина практичен. Со овој Photo Scene Editor ќе ви се овозможат дополнителни поволности во обработувањето на вашиот модел како што се мерење на дистанци, должини, површини, висини и слично.
сите 2 | | | веќе видена

За добра работна атмосфера во едно архитектонско студио природното светло, широкиот простор и инспиративната околина се од суштинско значење. За среќа на Пројектил Архитекти секој од овие квалитети ги има дворот и во близината на стариот станбен блок во Смичов, Прага. Кога младите архитекти бараа соодветно место за своето студио, наидоа на оваа стара, запуштена зграда која порано била затвор, па работилница за лакирање, склупторско студио и на крај браварска работилница. После толку пренамени и лошо одржување на објектот, многу малку беше останало од оригиналната, историски значајна зграда. Поради тоа, донесена бешпе одлука да се сруши поголем дел од зградата и еднокатниот објект со „П“ форма беше преправен во двоспратна структура со едноставен правоголен облик. Приземниот кат ги содржи собата за состаноци, работилницата за макети и тоалетот, додека големото отворено ателје е поставено на горниот спрат. Целиот простор е природно осветлен од хоризонтални ленти од прозори кои гледаат кон дворот, како и од ...
| | веќе видена

Autodesk Homestyler е бесплатен софтвер со кој на едноставен начин ќе можете да го обмислите, дизајнирате вашиот дом. Оваа хенди апликација овозможува дизајнирање со помош на веќе изготвени подови, прозори, врати, плафони, ентериери. Изготвените елементи ги внесувате на празна подлога која што можете да ја гледате во 2Д и 3Д. Приложените елементи како што се прозорите и вратите, можете да ги вметнувате на вашиот план со едноставно одвлекување од базата кон подлогата по принцип на drag&drop. Заинтересираните за овој софтвер ќе можат своите идеи и концепти да ги реализираат тука Autodesk Homestyler
| | веќе видена

Познатата словенечка фирма JUB , која што се занимава со производство на бои и премази за ентериери и екстериери, создаде интересна апликација на својот портал наречена JUB дизајн студио . Оваа апликација овозможува бирање на боја од големиот избор на тонската карта за да потоа ја нанесете на посакуваната ѕидна површина. На овој начин ќе стигнете брзо и едноставно до посакуваниот изглед на вашиот дом, а со тоа ќе заштедите скапоцено време. Тонската карта се однесува и на екстериерни површини - фасада и на ентериерните површини - внатрешните ѕидови. JUB дизајн студио
| | веќе видена

Интересно видео кое во само 2 минути ќе ви презентира 28 фази од процесот на создавање на креативни современи лустери создадени од Omer Arbel за потребите на познатиот бренд Bocci. Станува збор за уникатен лустер, рачна изработка создадена во Ванкувер, Канада.
| | веќе видена

Во сабота на 04.јуни во Домот на АРМ, во рамките на овогодинешната Недела на архитектурата во Скопје, презентација ќе имаат архитектите од љубљанското студио Деклева Грегорич Меѓу нивните проекти е Екстра-Екстра-Малата куќа (XXS House) сметена во специфично опкружување во Краково, Љубљана. Соседството има структура на историско селце, заштитено со закон, кое во Средниот век служело за снабдување на блискиот манастир со свежа храна. Основните димензии на куќата беа преддефинирани со закон во согласност со волуменот на постоечките традиционални куќи. Задачата беше да се интегрираат сите станбени функции во еден многу мал волумен за да се задоволат потребите на нова урбана викендичка на пар кој живее надвор од градот. Бидејќи куќата е свртена кон север, беше предизвик и да се внесе и природно светло и индиректно сонце во просториите за дневен престој на приземјете. Законските одредби дозволуваат кровни натсветла, но овде архитектите ги свртиле кон небото. Оваа голема промена на волуменот доведе до отварање на ...
| | веќе видена

На малата локација од 16 х 20 м, во еден рамен, благ белгиски предел, се издига 30 метарска висока кула за вода изградена помеѓу 1938-41 година близу селото Steenokkerzeel, Белгија. Во Втората светска војна, нацистите ја користеле како стражарска кула, а во употреба како водо-кула била до почетокот на деведесеттите. Во 2004-та кулата е прогласена за објект од национална вредност и заштитена со закон. Надворешноста на кулата беше реновиран назад до нејзината првобитна состојба. Во 2007-ма година започнаа работите за комплетно реновирање и пренамена во еднофамилијарен станбен објект. Програмата на новите содржини се однесуваше на два посебни профили на корисници. Главниот и приватен кориснит е клиентот, пар кој секојдневно ќе живее во кулата. Еднаш до два пати месечно, дел од кулата ќе биде изнајмуван за ексклузивни настани, за работнилници пред се’ за компании од високи профили кои бараат уникатни места за дочек на своите клиенти блиску до аеродромот. За таа цел секоја соба е опремена со најнова техонологија, ...
| | веќе видена

Најновиот проект на германското архитектонско студио Zweidrei е "EFA's box" - продавницата за смрзнат јогурт во Берлин, Германија. Брендот неодамна премина од производство на сладолед во производство и продажба на смрзнат јогурт, па целта и на редизајнот на ентериерот беше да одговори на новата, свежа и современа естетика на EFA. Често доминантно класичниот архитектонски израз на еден објект е кршен со модерни и експресивни елементи. Така и во дефиницијата на овој простор водечки нишки беа токму овие дихотомии - класичното и модерното, минатото и иднината, а одговорот на проблемот на нивото соочување и поврзување, беше пронајден во користењето на различни стилови. Функциите на седењето, продажбата и производството се сместени во една кутија, архитектонски радикално различна во однос на неутралната и минимална структура на околината. Фрагментиратана кутија, исечена и поставена во постоечката продавница, делува како силно спротивставување на постоечките простор. Нејзината надворешна конструкција е ...
| | веќе видена

Од 12 до17 април оваа година во Милано се одржа јубилејниот педесетти саем Salone Internazionale del Mobile (i Saloni), под името “50 Years Young“. Она што е интересно околу Salone Internazionale del Mobile не е само саемот како традиционална и привлечна манифестација, туку што целиот град ги слави „деновите на дизајнот“. Така, за време на тие денови, Mилано претставуваше вистински центар на светот кога е во прашање дизајнот, уметноста, мебелот и ентериерот. Едноставно кажано, целиот град имаше една неверојатна атмосфера. Павилјони и инсталации беа поставени на јавните простори насекаде во и околу градот, салоните приредуваа различни настани и хепенинзи, се одржуваа разни видови предавања, разговори, коктел забави... Навистина беше тешко да се избере што прво да се посети. Дел од изложбите што ќе ги споменеме во овој текст се: павилјонот Principia - Forward Arts, изложбата што се однесуваше на овогодишното биенале на саемот за осветлување Euroluce - „Светлина, звуци и мистични дрва“, како и моделите за ...
| | веќе видена

IBM - Брифинг центар во Рим IBM Брифинг Центарот за софтверски менаџери во Рим пред крајот на 2010 е потполно реновиран и на значително зголемена површина, со напредни аудио-визуелни технологии, им овозможува на гостите удобно и високовредно искуство. Целиот дизајн на Massimo Iosa Ghini и неговото студио ги имплементира „лентите“ од логото на IBM на иновативен и фасцирачки начин. Центарот е лоциран во истиот објект во кој е сместена меѓународната лабораторија за развој на IBM Софтверската Група и овозможува истражување на нивните технологии и иновативните решенија во една нова и возбудлува атмосфера. Брифинг програмата нуди професионално организирани настани кои му даваат особена вредност на времето кое клиентите го трошат во IBM. Наместо традиционалниот концепт на комуникација, во овој простор, преку слушање, дискутирање и илустрирање, клиентите учат како новите технологии можат да помогнат во соочување со и решавање на техничките и бизнис проблеми. Архитектот се обидел да го конфигурира местото како ...
| | веќе видена

На фестивалот што ќе се одржи од 1 до 5 јуни, ќе учествуваат над 40 реномирани странски предавачи. Градот е на граѓаните и соодветно пулсира под налетот на различните енергии што го менуваат секојдневно ткивото на суперградот. Каде и како се опипуваат овие импликации во Европа и во светот денеска? Одговорот на ова прашање ќе треба да го даде фестивалот „Скопска недела на архитектура 2011“, што ќе се одржи од 1 до 5 јуни во Домот на АРМ. Фестивалот претставува интернационално собирање на реномирани светски архитекти во Скопје со цел светската современа архитектонска мисла да биде соодветно пренесена и кај нас. Над 40 предавачи од Германија, Австрија, Хрватска, Латвија, Естонија, Белгија, Србија, Албанија, Косово, Унгарија, Италија, Грција, Бугарија, Чешка и Македонија ќе се обидат да ги пренесат своите дела и знаења за архитектурата, дизајнот, современата мисла, урбанизмот, социологијата и филозофијата на град. Овој мегафестивал ќе вклучува и изложби, дебати, студентски работилници, филмска програма, ...
сите 2 | | | веќе видена

Orbaz Particle Flow е 3Д алатка која овозможува креирање и модификација на бројни геометриски форми. Алатката е додатен плагин на Autodesk 3DS Max. Овој „easy-to-use“ софтвер ќе ви овозможи да создадете комплексни софистицирани форми со реалситична физичка симулација. Со вметнување на PhysX™ simulation engine кој помога во законите на физиката и гравитацијата, вашиот модел едноставно ќе можете да го симулирате формирате, деформирате или прекршувате. Така на пример можете да симулирате создавање на брановидни водени површини , да прикажете протекување на течни површини, распламен оган, да дематеријализирате во честички одредено физичко тело како и други безброј алтернативи. Повеќе за оваа алатка можете да дознаете на нивниот сајт и во нивното промотивно видео, а во продолжение можете да го проследите и ова видео. Дискусии за на оваа тема се водат на нивниот форум во склоп на матичниот сајт. Покрај Orbaz на ист начин значаен удел во 3Д симулациите има и Krakatoa алатката која е дел од пакетот на ...
| | веќе видена

Овој објект со едноставна кубична форма но интересни волументри се наоѓа на ридот, со разиграна фасада свртена кон прометната улица за да биде подобро воочен од минувачите. Моменталната намена му е понуда на канцелариски простор за издавање, но за одредено време ќе стане центар на градежна компанија. Овој објект од 2180 метри квадратни се состои од три ката, две подземни и една надземна. На приземното и првото подземно ниво сместен е ланцелариски простор, сала за состаноци како и изложбен хол. На вториот кат се сместени неопходните технички простории и гаражен простор. Зградата е проектирана како призматична маса која се движи во празнина со помош на конзола која се протега од јужниот до северниот дел на фасадата. Јужната фасада е поставена пред стаклениот панел, кој го прават секундарниот слој од фасадата. Необичните дрвени панели ја зајакнуваат перцепцијата на самата градба, гледана од улица, односно допринесуваат за полесна регулација на топлина и светлина. Просторот меѓу дрвената и стаклената фасада ...
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 1/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Општина Аеродром I.1.2) Адреса: ул. Венијамин Мачуковски бр. 6 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: www.aerodrom.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Svetlana Lazevska Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 2401-548/022401546 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: изработка на идејни решенија за грб и знаме на општина Аеродром II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно тело: Не II.3) Дали конкурсот ќе се реализира од група на договорни органи: ...
| | веќе видена

Турското дизајнерско студио Autoban неодамна го реализираше проектот за ентериерот на House Hotel , во главниот град на Турција, Истанбул.Овој хотел припаѓа во ланецот на хотели “The house caffe” a изграден е во познатиот и прометен дел на Истанбул, Нишанташу каде што се наоѓаат големи трговски центри како и класични турски продавници и пазари. Самата локација секако ја пополнува понудата на овој хотел и има значајна улога во идното обликување на програмата. Хотелот има 45 луксузни соби, кои имаат богати ентериери, а во чиј склоп се наоѓа бар, вински рафт како и транспарентно стакло меѓу купатилото и самата соба што претставува моментален тренд за архитектурата на хотелот. Ентериерот е од неутрален колорит, а големо внимание е посветено на текстурата и завршната обработка на материјалот, кој е одлика на блискоисточната архитектура. House Hotel Autoban
| | веќе видена

Архитектонското студио за урбан и пејсажен дизајн West 8 ја дизајнираше лавиринт-градината за Меѓународната изложба на холтикултура 2011 во Ксиан, Кина, која трае до 22 октомври. „Градината на 10.000 моста“ всушност е градина од 5 полукружни мостовски структури кои им овозможуваат на посетителите да ѕиркаат преку густите бамбусови дрва и да го набљудуваат паркот и изложбата од потполно поинакво гледиште. Како што велат архтиектите:„градината раскажува приказна. Го комбинира поетичното и наративното. Градина го претставува човечкиот живот; патот на човечкиот животен век, кој е пат на несигурност и товар, но исто на возвишување и светли точки. Дизајнот на градината те води по прошекта низ животот како кривулеста патека - постојана и како лавиринт. Ти дава да го откриеш својот пат преку природата и те води преку 10.000 мостови“ West 8
| | веќе видена

Longhi Architects од Перу ја завршија куќата Лефевр - фасцинатна приморска вила од 530м2, во 2008 година, како прва од досега осум нивни изведени проекти на Пунта Мистерио на 117км од Лима. Поставена на место каде пустината на Перу се среќава со Тихиот океан, оваа куќа на плажа е интервенција во просторот за која од огромна важност беше интегрирањето на архитектурата и пејсажот. Кровните тераси од песок се продолжение на пустината, додека базените ја поврзуваат куќата со океанот, а стаклената кутија која виси од структурата ја симболизира архитектурата помеѓу песокот и водата. Longhi Architects
| | веќе видена

Плагинот наречен Happy Digital Autograss е одлична алатка која што можете да ја употребувате во вашите 3Д Макс сцени овозможувајќи ви лесно создавање, креирање на реалистични тревни површини. Последната верзија v1.03 може да се користи во најновата верзија на Autodesk 3ds Max 2012 и тоа со својот познат рендер енџин Vray 2.000.3 кој користејќи го Vray Sun и Vray Physical Camera одлично се надополнува со овој плагин. Во продолжение можете да го проследите туториалот а повеќе за оваа апликација можете да погледнете на нивниот сајт Happy Digital Autograss
| | веќе видена

next