Архитект

Во главниот град на Бугарија, моментално е во тек изградба на една повеќекатница чии автори се реномираните архитекти од Aedas Studio . Според архитектите формата на овој објект е резултат на деталните анализи на блиската урбанистичка ситуација. Една од најважните карактеристики на овој објект е креативноста на архитектите во реализирањето на максималната искористеност на оваа 15-катница. Со овој објект се добива уште една реперна точка која ќе ја намали реперната вредност на Институтот за национална безбедност кој што се наоѓа во непосредна близина. Покрај ова објектот се наоѓа на дел од улица во која што едната страна ја прати низ на станбени згради изградени во социјализмот со сиромашна архитектонска естетика, како и современ интерфејс од соседната страна на улицата во која што ќе забележиме еден современ трговски центар за застаклена структурална фасада, ново училиште како и неколку нови административни објекти. Така архитектите од Аедас создале објект од неколку плочи униформно разбиени и поврзани си ...
| | веќе видена

Конкурс - Скулптури поставени на Колонада ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 01/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Општина Центар I.1.2) Адреса: Михаил Чоков бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: www.opstinacentar.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Ненад Крстевски Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3203645/3211 089 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Конкурс за избор на идејни решенија за скулптури поставени на архитектонски споменик Колонада II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно тело: Не II.3) ...
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 187/2010 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Град Скопје I.1.2) Адреса: Бул. Илинденска бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: http://www.skopje.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Марија Петрова Блажевска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3297-222/3297-292 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Изработка на идејно решение за дизајн на Урбана опрема-монтажно демонтажна повеќенаменска тезга II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно тело: Не II.3) Дали конкурсот ќе се реализира од ...
| | веќе видена

Официјалното видео на можеби најпознатиот плагин во 3Д индустријата „V-Ray“, преку кој бројни автори имаат создадено креативни архитектонски визуелизации, презентирајќи ни дел од можностите на овој моќен 3Д плагин. Видеото се однесува на архитектонските капацитети што ги овозможува овој рендер енџин.
| | веќе видена

Архитектите од проектантското студио на „ Patterson Associates “ се автори на централниот објект кој беше предвиден на површините за голф теренот „Michael Hill“, кој се наоѓа во Нов Зеланд. Интересно за оваа држава е што сите јавни објекти, односно сите објекти со зголемена инвеститорска вредност, содржат карактеристичен однос кон природата и околниот пејзаж, што денеска се смета за вкоренета вредност на архитектурата во Нов Зеланд. Голем дел од националното културно богатсво потекнува од маорската култура, која ни тврди дека луѓето се плод создаден од земјата и небото. Ваквиот необичен пристап кон природата е воочлив и во овој проект, во кој постои интензивна корелација помеѓу две целини сретнати на неколку нивоа. Patterson Associates
| | веќе видена

Местото Сан Вели во американската држава Ајдахо (Sun Valley, Idaho) во текот на минатата деценија стана место за излети, кое прерасна во место кое ги собира љубителите на изведувачките уметности. Оваа година благодарејќи на големиот број на посетители, ова место доби нова сцена со голем аудиториум и голема интересна кровна конструкција. Необичниот кров нуди продолжена панорама која е создадена од облаците и околните планини. Големата мембрана во функција на покривна тенда нуди заштита за 1500 луѓе како и за сцената со помошните простории. Носечката конструкција е составена од челик, чија ладна природа е покриена со дрвени елементи на спуштен плафон, односно топол камен кој ја затвора сцената.Оваа структура е значајна заради тоа што е добар пример за креирање на постојани структури за сезонски настани, односно собири. Исто така амбиентот на овој простор е последица на дизајнот за постојана структура што допринесува за имиџот на фестивалот, како и за атмосферата меѓу посетителите. Покрај тоа структурата ...
| | веќе видена

Петминутно интервју со данската архитектонска икона Bjarke Ingels , оснивач на студиото BIG , архтиект за кој многумина ќе ги залепат сите примамливи епитети нарекувајќи го суперстар. Проследето го ова интервју во кое ќе ви открие за основните начела во процесот на проектирање и презентирање на последните проекти кои ги има сработено. BIG
| | веќе видена

Француското архитектонско студио INFLUX STUDIO е творец на идејното решение за ревитализација на глобалниот дел од американскиот град Кливленд. Станува збор за дело кое се протега долж главната магистрала, односно во својата околина има некои од најважните градски реперни точки. Овој урбан простор моментално има голем потенцијал, т.е. беше потребен амбициозен проект кој ќе делува како катализатор на урбана трансформација на овој голем град. Во непосредна близина, се наоѓа голем градски стадион научен центар, а тука е и така наречениот “Rock and Roll Hall of Fame” кој генерално привлекува голем број на луѓе. Централната точка на обликување на овој проект е близината на магестралата, која стана интегрален дел од овој проект. Неговата внатрешно централна точка ќе биде големата железнизка станица, односно големиот избор на комерциајлни содржини. Необично, помалку органско обликувањето сигурно ќе стане еден од новите центри на градот, односно волументаријата е воспоставена на таков начин да соработува ...
| | веќе видена

Објектот “ The McManus ” е изграден во 1867 година во Шкотска, како нов центар за развој на литературата, науката и уметноста. Целта на оваа галерија исто така беше укажување на готскиот стил, односно раскош и интелект на шкотскиот град Данди. Додатните галерии се изградени во 1899 година кога објектот го доби својот конечен изглед. Внатрешноста е исто така интересна, каде што просториите се многу промислено организирани, а скалите се дел од уметноста за себе. Во претходниот век ентериерот често пати бил менуван, за да ги подржи новите функции и новите програмски барања. Тоа доведе до губење на оригиналната естетика, односно до погрешно толкување на оригиналниот проект. И покрај тежнеењето да се осовремени овој објект, односно да бидат поништени непотребните или лошо обработените интервенции, архитектонското студио “Page/Park” е одбрано за да ја изврши оваа одговорна конзервација на овој законски заштитен објект. Задачата се состоеше во трансформација на овој простор во модерен галериски простор, кој ...
| | веќе видена

Холандскиот архитект Erick Van Egeraat е автор на најатрактивниот објект изграден во Сибир во последно време. Се работи за Шаховскиот клуб во градот Khanty-Mansiysk во ладниот Сибир, во срцето на Русија. Објектот повеќе асоцира на современа музејска архитектура на западна Европа, а малку кој би детектирал дека всушност содржината на шаховскиот клуб може да биде единствена функција на овој импозантен објект. Но, тоа не треба да не чуди, познат е фактот дека Русија е најголема светска сила кога се во прашање шаховските фигури, таа паметна игра, а градот Khanty-Mansiysk се наоѓа во исклучително богат регион полн со нафта и бензин, кој ја објаснува финансиската инекција од страна на Gazprom, која беше потребна за реализација на проектот. И покрај тоа што кон крајот на летото со интернет е завршена зградата, таа веќе ја угости светската Олимпијада на шахот 2010. За јавноста и жителите се отвори пред неколку дена; при проектирањето на новите икони на градот архиитектот соработуваше со градските власти, ...
| | веќе видена

Вчера започна изградбата на „ Skopje City Mall “, трговски центар во Карпош 4, македонско-албанска инвестиција тешка 80 милиони евра поддржана од Европската банка за поддршка и развој. Објектот ќе се гради на површина од 90.000 квадратни, на приземје и два ката и се очекува да биде изграден за најмногу две години. Според најавите на инвеститорите, „Фешн груп“ од Македонија и „Балфин груп“ од Албанија, во „Скопје сити мол“ ќе има околу 150 продавници и, освен бутици со ексклузивни брендови, ќе има марки достапни за нашиот стандард, во центарот ќе има и кафетерии, место за забава, содржини за деца и катчиња како во сите светски шопинг-молови. Паркирањето ќе биде решено странично и подземно, со капацитет од 1.300 места. Објектот ќе се гради според проект на американска архитектонска компанија, која има искуство во изградба на вакви објекти низ светот, од кои педесетина само во Европа. „Објектот ќе биде симбол на благосостојба и нов белег на градот и земјата во целина. Веруваме дека оваа инвестиција вредна 80 ...
сите 11 | | | веќе видена

Швајцарското дизајнерско студио ООS го реализира проектот на ентериерот од продавницата на вино Albert Reichmuth во Цирих. La Galerie du Vin е продажен простор кој е наменет за љубителите на вино кои ќе доаѓаат на дегустација и кои ке ги посетуваат редовните семинари кои ќе се одржуваат.Енериерот се користи за транспорт на виснкси шишиња како основен модул на дизајн и од овие кубични облици се прават рафтови за изложување на виното. Во оваа продавница се наоѓаат 1500 шишиња, а се изложени 570, додека остатокот е сместен во гајбите кои по потреба можат да се извлечат од структурата. Вината се распоредени по географска основа, за да бидат запознаени купувачите со важносната историја, култура, и карактеристики на земјиштето на одредените географски региони. Столот за вработените се наоѓа во средината на самата просторија, каде со својат текстура и боја нуди потполен контраст на околниот простор. Големата количина на дрва го смирува белиот плафон, кој со подот ја изедначува естетската целина. Овие две ...
| | веќе видена

Tweet Иако ќе читате за проект кој е реализиран кон крајот на 2008 година, кој штотуку се појавуваше во многубројни стручни архитектонски списанија, благодарејќи на објавениот текст на New York Post, на моментално актуелниот Wikileaks доведен е во врска со овој необичен проект. Станува збор за проектот Pionen White Mountain , кој е дизајниран од страна на архитектонското студио Albert France Lanord Architects . Ова е простор од 1200 метри квадратни, кој првобитно беше бункер од од времето на Втората светска војна, а кој беше активен во времето на Ладната војна. Бункерот се наоѓа 30 метри под главниот град на Шведска, Стокхолм. Како што е кажано овој простор е активен веќе 70 години, но последната ревизија и редизајн на просторот еод пред 2 години. Бункерот е наречен датацентар, кој својата улога многу добро ја исполнуваше. Проектот вклучуваше обнова на сите оштетени површини каде главно станува збор за бетонски елементи, кои повторно се излеани. Новиот, впечатлив дел од естетиката е зелениот ѕид кој ...
| | веќе видена

Tweet Unsangdong е архитектонско студио за кое многумина тврдат дека го оживува футуризмот, но во сосема нов, современ облик. Формите коишто произлегуваат од ова студио содржат необична волуметрија и игра на архитектонска форма која всушност е аналитично протолкувана до најситниот детал. Еден од нивните последни проекти, за кој во последно време многу се говори по архитектонските портали и магазини е културниот центар во Сеул, Јужна Кореја. Објектот содржи исклучителна впечатливост и доминира во пошироката околина во урбанистички контекст. За многумина можеби би претставувал агресивна естетика на архитектонската форма во смисол на неусогласување со околните објекти. но за Unsangdong претставува желба за создавање на предводници во развојот на иднината преку кој новите објекти ќе се прилагодуваат. Фасадата содржи хаотична естетика која со кружните форми асоцира на „фотограгско окце“ низ кое минувачите би требало да „погледнат“ каква сцена, кадар му приредиле архитектите на овој објект зкој пред се е наменет ...
| | веќе видена

Tweet Пред извесно време, архитектонското студио на светски познатата Заха Хадид доби задача за креирање на проектот Големиот театар во големиот глобален град Рабат, во Мароко. Во почетокот на минатиот месец претставени се визуелизации на новата градба кои конечно добија одобрување од официјалните лица на градот. Станува збор за добро познатата надреална форма која ќе зазема простор од околу 47000 квадратни метри. Објектот ќе има два театри, каде што еден аудиториум ќе содржи 2050 места а другиот 540 места за седење. Тука се секако и многубројните културни и комерцијални содржини како и отворениот амфитеатар за 7000 луѓе. Рабат издвои 120 милиони евра за реализација на овој проект, со надеж дека овој град од околу 700.000 жители ќе стане нов културен центар на земјата која има јака и автентична музичка традиција. По моменталните планови рокот за изградба е до крајот на 2014 година кога ќе започне втората фаза на урбанистичкиот развој која вклучува модернизација на околните работни и станбени блокови. Заха ...
| | веќе видена

Tweet Со присутноста на големата интернет фрагментација и одалечувањето на генерациите поради технологија, социјалните мрежи се трудат произволно да го закрпат општеството нa уникатен сајбер начин. Можеме слободно да кажеме дека денес секој има Facebook, а повеќето знаат што е Twitter, како и што нудат овие две социјални мрежи. Foursquare, од друга страна, има комплетно латерален пристап кон целиот поим и концепт, малку познат за луѓето без интерес за мобилни уреди. Foursquare е најновиот интернет феномен кој спаѓа во категоријата социјални мрежи, со преку 4 милиони корисници денес. Сервисот е location-based или едноставно кажано, нуди преглед на места/локали обележани од други корисници, со помош на GPS и Google Maps. Под места (тука наречени Places или Venues) се подразбира секое кафуле, бар, клуб, дискотека, продавница, сендвичара, ресторан, кафеана итн. Кога ќе посетите некое место (дали ќе купите нешто или ќе седнете на пијачка), апликацијата ви покажува каде сте на мапата и нуди можност да ...
| | веќе видена

Tweet Бритаснкиот архитект Charlie Davidson , е победник на конкурсот за седишта „Streetwalk“ , кој по намена се однесува на јавните површини во градот Сандерленд. Столчињата се изработени од лесна бетонска мешавина со скулптурална форма и со видлив отвор во внатрешната страна. На дното се поставени светилки кои со својот интензитет создаваат чувство на топлина и мекост на самото столче. Charlie Davidson објаснува дека мотото во дизајнирањето на овој продукт како и вооптшо во неговиот животен уметнички опус, бил потрагата по едноставниот дизајн, трагањето по убавината и по она што е неопходно од нарачателите. Charlie Davidson
| | веќе видена

Tweet Интернационалната швајцарска фондација „Holcim“ , го распиша својот трет интернационален архитектонски конкурс со буџет од 2 милиони долари, во кој ќе награди архитектонски дела од областа на самоодржливиот дизајн, инженерството, пејзажната архитектура, урбаниот дизајн како и инфраструктурни проекти и објекти. Конкурсот е отворен до 23 Март 2011 година, а наградените автори ќе бидат објавени кон средината на јуни 2011 година. Фондацијата повикуава на автори кои сметаат дека имаат внесено инвентивност и креативност во своите проекти. Повеќе за овој конкурс како и за жирито и аплицирањето можете да дознаете пратејќи го овој линк Holcim
| | веќе видена

Tweet Музејот кој неодамна почна да се гради во главниот град на Мексико е дело на Fernando Romero , член на архитектонското студио LAR , кое во соработката со реномираните ARUP се главните „виновници“ за овој интересен проект. На локација која што во четириесетите претставуваше индустриска зона, а денес една од најатрактивните во Мексико Сити, овој објект ќе завземе место во централната градска зона создавајќи нов идентитет на просторот, со цел активирање на локалното население во културолошка смисла. Формата на музејот е скулптурална, карактеристично за сите современи музеи ширум светот, каде што органскиот облик и асиметричната форма создаваат асоцијации различни кај секој посетител или набљудувач. Доминантната носечка конструкција се состои од 28 завиени челични столбови со променлив хоризонтален пресек, укрутени со помали челични стапови. Објектот има околу 6000 метри квадратни во кои покрај галериите за изложување ќе сретнете и амфитеатар со капацитет од 350 седишта, библиотека, административни ...
| | веќе видена

Tweet До истекот на минатата недела спортската јавност беше убедена дека домаќин на едно од наредните две светски првенства во фудбал ќе биде Англија. Исходот беше поразителен за англичаните а полн со восхит и задоволство за Русија и Катар, кои всушност ќе бидат домаќини на наредните две првенства. Во продолжение ви го презентираме видеото на првите пет стадиони (Al-Wakrah, Al-Shamal, Al-Gharafa, Al-Khor и Al-Rayyan) за кои се смета дека ќе бидат изградени во наредните неколку години, и за кои можеби, но само концептуелно, Катар заслужено го доби статусот на земја во која ќе се одржи светското првенство во фудбал 2022 година.
| | веќе видена

next