Архитект

Друштвото на архитекти од Загреб ги повикува сите млади стручњаци од Македонија за соработка на проект. Станува збор за проект City Acupuncture кој се организира во рамки европската програма за култура 2007-2013. Целта на меѓусебната соработка е организација на прва работилница која ќе се одржи во Скопје од 5-9 септември. Проектот City Acupuncture ќе се спроведува цели 2 години и тоа во 5 различни градови: Скопје, Београд, Загреб, Сараево и Сплит. Во секој од овие градови ќе се одржи петдневна интердисциплинарна работилница. Повикот е отворен за млади талентирани луѓе без разлика на верска, расна и сексуална ориентација. Се очекува пријавените учесници да не бидат постари од 35 години. Сите дополнителни информации околу пријавувањето, темите на дискусија и условите може да ги добиете на следниот линк.
сите 3 | | | веќе видена

Google Earth неделава објави подобрувања во нивната апликација со која што можете да пребарувате и истражувате локации ширум светот, во која ги имаат променето теренските координати со што е подобрен нивелманот на теренот како и можноста за имплементација на различни дрвја на теренот.
| | веќе видена

Холандскиот дизајнер Dirk Vander Kooij изнајде начин со помош на 3Д принтер да ги реализира своите дизајнерски концепти во продукти со тоа што употребува стари фрижидери како основен материјал кои по нивното рециклирање му овозмужуваат материјална смеса за креирање на нови столчиња .... Dirk Vander Kooij
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 12-1/2012 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Министерство за економија I.1.2) Адреса: ул.Јуриј Гагарин бр.15 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: www.economy.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Тони Велинов Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3093 459/02 3093 482 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На следнава адреса Министерство за економија ул Јуриј Гагрин број 15 Скопје лице за контакт Беким Хаџиу, 3093543, Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , Министерство за економија ул Јуриј Гагрин број 15 Скопје во архива секој работен ден од 09-16 часот I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Државни органи-Економија и финансии ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ...
| | веќе видена

АД Градски Трговски Центар објави конкурс за надградба на уште еден кат, како и фасадно обликување на ГТЦ Скопје. Право на учество имаат имаат правни лица основани за задоволување на потребите за оваа дејност од јавен интерес. Еве ги и деталите за конкурсот: ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 01/2012 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: АД Градски Трговски Центар I.1.2) Адреса: Кеј 13 Ноември кула 2/4 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: I.1.5) Лице за контакт: Горан Ивановски Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3 135 130/3223681 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На следнава адреса Кеј 13 Ноемри, кула 2, кат 7, 1000 Скопје, 070 338 008, Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , Кеј 13 Ноември, кула 2, кат 7, 1000 ...
| | веќе видена

LEAP Motion е новиот геџет чии дивелопери имаат за цел да го променат начинот на управување и користење на компјутерите и тоа во многу блиска иднина. Michael Buckwald, соспственикот на оваа компанија која што доаѓа од Сан Франциско, вели дека кон крајот на ова лето овој продукт ќе биде достапен во јавноста со кој ќе постигне револуција на светскиот пазар. Неговата примена е разнообразна и може да го користат архитекти, дизајнери, економисти, правници, лекари па дури е едноставен и достапен за младата популација која што ќе може да го употребува за истражување или разонода. LEAP Motion
| | веќе видена

Гратис, шеринг за архитекти и дизајнери, со кој во прилог приложуваме неколку бесплатни примероци на современи софи кои можете да ги имплементирате во сцените за вашите ентериери доколку работите во 3ds Max и го користите рендер енџинот на Vray. Базата на бесплатни софи ја споделува сајтот за визуелизација VIZ People а по неопходната регистрација, истата можете да ја превземете ТУКА.
сите 2 | | | веќе видена

Креативно двеминутно видео експлике на дизајнерскиот тим кој работеше на новото лого на познатиот тенисер Новак Џоковиќ . Автор на логото е Драгана Џерманович со нејзиниот креативен тим од ПР агенцијата Пепер. Новак Џоковиќ
| | веќе видена

Во просториите на Музејот на град Скопје, вчера со почеток во 20:00 часот се отвори свечено 16-тото издание на Биеналето на македонската архитектура (БИМАС). Програмата опфаќа секојдневни настани во периодот до 14 мај, кога БИМАС 2012 ќе биде затворен со доделување на наградите. Во рамки на манифестацијата, традиционално ќе се одржи и Биеналето на студентите по архитектура (БИСТА) чиe отворање ќе биде утре во 20:20 часот во галеријата „Остен“. Во продолжение ви ја презентираме и целокупната програма на БИМАС 2012 БИМАС 2012 П Р О Г Р А М А 04.05. петок 19:00 ч. - Комерцијална презентација на Генерален спонзор ПРОТОТИП [Музеј на град Скопје] 20:20 ч. - Отварање на БИСТА [Галерија ОСТЕН] - Отварање на изложба Reclaiming the City – Архитектонски факултет УКИМ - Отварање на изложба American college UACS - Отварање на изложба Државен универзитет во Тетово ДУТ 05.05. сабота 19:30 ч. - Отварање на изложба METAMAK ARCHITECTURE COLLECTIVE [Музеј на град Скопје] 20:00 ч. - Промоција на 2 книги од ...
сите 2 | | | веќе видена

По повод 50 годишнината од скопскиот земјотрес и 100 години од раѓањето на Кензо Танге, неговиот син Пол Норитака Танге претстојува во Скопје. Гостувањето на јапонскиот архитект е во склоп на мултимедијалниот настан под наслов „Пол Норитака Танге: Кензо Танге и Скопје“ кој ќе трае до 20 мај и чија цел е претставување на животот и делото на неговиот татко како еден од најзначајните светски архитекти на 20 век. Пол Норитака Танге е претседател на мултинационалната архитектонска компанија " Кензо Танге асошиетс ", со седиште во Токио, која изработува проекти од доменот на архитектурата и урбанизмот насекаде во светот. Тој е првпат во Скопје, но и покрај тоа, вели дека тука се чувствува како дома. "Дојдов во мојот дом. Така се почувствував во градот кој е длабоко поврзан со мојата фамилија, и оваа посета е многу посебен момент за мене. Имав доста ограничено време за да го разгледам градот, но за едно попладне успеав да го видам од сите аспекти. Можам да забележам дека многу од зградите потсетуваат на главниот ...
сите 2 | | | веќе видена

Сите студенти по архитектура, дизајн и арт кои се заинтересирани за учество на конкурси можат да го проследат последниот предизвик кој што го обајви Creative Contexts во кој моментно се обајвени шест конкурси и за кои се имаат пријавено стотици дизајнери од целиот свет. Станува збор за организирани констести наменети за архитекти и дизјанери, кои што доколку добијат одредена награда влегуваат во потесниот круг каде што имаат можност да добијат стипендија, работа за одредена фирма, студио или пак можност да ги продадат своите проекти на странски инвеститори заинтересирани за нивните дела. Предлагам учество на конкурсот Bag in Town. Повеќе ТУКА
| | веќе видена

Кралската галерија на Бакингемската палата во Лондон отвора голема изложба по повод 560-годишнината од раѓањето на Леонардо да Винчи, роден на 15-ти април 1452 година во италијанското место Винчи во центарот на покраината Тоскана. Во рамки на изложбата со наслов „Леонардо да Винчи: Анатом“ која ќе биде отворена до 4-ти мај, јавноста ќе може да погледне дел од запрепастувачки прецизните анатомски цртежи на Да Винчи.Се смета дека преку оваа изложба лондонска галерија ја прикажува досега најголемата збирка од студиозните цртежи на човечкото тело и досега најголема изложба на револуционерната работа на Да Винчи, кои доколку би успеал, како што имал намера, да ги обедини и објави како единствена студија за анатомијата, целосно би ги изменила тогашните европски погледи и сфаќања на човечката анатомија. Меѓутоа, по смртта на Да Винчи во 1519 година, цртежите останале само куп метеријал меѓу неговите приватни списи и нивното значење за светот останало непознат во следните речиси 400 години. Денес тие и припаѓаат на ...
| | веќе видена

Infinity е проект кој и оваа година ги повикува сите дизајнери и љубители на дигиталната уметност да земат учество во новиот конкурс со наслов „Заоблени визии“. Досега се регистрирани над 3500 индивидуални дизајнери и компании во над 150 држави. Првонаградениот ќе понесе награда од 10.000 Евра. Апликантите можат да аплицираат и со повеќе од еден труд, а критериумот и правилата за учество можете да ги дознаете ТУКА Заинтересираните можат да аплицираат и учествуваат со пополнување на формата за учество ТУКА
| | веќе видена

Старата чаршија ќе ја осветлуваат нови 250 канделабри поставени во средината на пешачките улици, решија градските власти. Досега светилките се наоѓаа отстрана, на објектите. Наспроти надлежните од Градот, кои сметаат дека средишното улично осветление е добро решение, голем дел од граѓаните, но и архитектите, сметаат дека на овој начин се менува ликот на Чаршијата, а во иднина ќе предизвика и проблеми при интервенцијата на специјални возила, како што се брзата помош и противпожарните коли. Плочниците во Чаршијата, која со закон е заштитена како вековен споменик од исклучително значење, веќе се раскопани и на многу места може да се видат извлечени кабли за 250 светлечки столба. Фенери на куќите наместо столбови Минас Бакалчев, професор на Архитектонскиот факултет, смета дека е недозволиво да се преземаат вакви зафати во Старата скопска чаршија, која е специфична зона. - Прво, механички не може да се прејде преку тоа. Секоја интервенција во вакви стара јадра кои се културно-историски споменици треба да биде ...
| | веќе видена

Компанијата Autodesk, специјализирана за архитекти, инженери, дизјанери и артисти, неодамна ја објави својата последна верзија на продукти Autodesk Creative Design Suite во чиј ешалон најголемо внимание привлече 3ds Max Design 2013. Сите заинтересирани можат да го превземат овој софтвер и да ги проследат последните новини на нивниот сајт а во прилог ви ги презентирам видеата кои се дел од неодамнешното презентирање на пакетот. Форумска дискусија за рпедностите и можностите на овој програм AREA
| | веќе видена

Реномораниот македонски професор и архитект Борис Чипан почина денеска во Скопје на 94 годишна возраст. Комеморација на Архитектонскиот факултет на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ ќе се одржи в понеделник. Негово најпознато дело е зградата на МАНУ во Скопје за која во поранешна СФРЈ е добитник на сојузната награда на „Борба“ во 1976 година. Архитектот Чипан е добитник на најпрестижната награда за придонес во архитектурата и за животно дело „Андреја Дамјанов“. Два пати ја добил државната награда „11 Октомври“. Тој е автор, или коавтор е на повеќе значајни објекти во Македонија и на територијата на поранешните југословенски републики. Чипан работеше на обновата на црквата Света Софија во 1952 година, конзервацијата на црквата Свети Пантелејмон во скопско Нерези, и на други значајни споменици на културата. Автор е на десетина книги од областа на архитектурата, од кои од особено значење се „Старата градска архитектура во Охрид“ објавена во 1955 година и „Света Софија – катедрален храм на Охридската ...
сите 5 | | | веќе видена

Светски реномираните брендови Carrefour, Zara и Cineplexx се трите најголеми закупци во трговскиот центар Skopje City Мall, инвестиција вредна 90 милиони евра, што треба да биде отвoрена за неколку месеци во Карпош 4 - Општина Карпош, соопшти денеска „Балфин МК,“ компанијата која што е инвеститор на овој мега проект. Како што изјави Петер Варден, главен извршен директор на „Балфин МК“ овие три големи светски компании со договорот за закуп добија загарантирани позиции во новиот трговски центар. Францускиот „Carrefour”, вториот најголем ланец на супермаркети во светот и најголемиот во Европа, во Skopje City Мall ќе има хипермаркет продавница од 4.650 метри. Договорот бил потпишан во јули минатата година, но поради клаузула за доверливост, информацијата морала да остане во тајност. Со отварањето на овој хипермаркет, „Carrefour” ќе има преку 9.500 продажни локали, во 33 земји во светот. Со влезот на „Inditex” во Skopje City Мall, Македонија станува осумдесетата земја во која Групацијата ќе биде присутна со ...
сите 11 | | | веќе видена

Новиот Samsung Smart TV панел Пред неколку дена на познатиот саем CES Consumer Electronics Show ) беше презентирана програмата на последните производи и новитети на познатиот бренд Samsung. Едно од најпријатните изненадање беше смарт панелот наречен Samsung Window. Тој претставува напредна генерација на ТВ панел кој со своите можности само ги потврдува очекувањата на поврзаноста на сите нови технолошки и дигитални производи( LED OLED SMART), овозможувајќи голем вариетет во нивното меѓусебно користење. Овој смарт панел е стаклен, интерактивен има тач опција но и gesture control која што ви овозможува употреба на апаратот и употреба на неговите можности со едноставно движење на дланката во простор. Така на пример покрај основната намена (гледање на тв канали) овој телевизор можете да го закачите било каде во вашата просторија па дури и на обичен прозорец и да ја регулирате транспарентноста на светлото која што влегува во вашата соба, слично не прозорските капаци и венецијанери, или пак да се поврзете на ...
| | веќе видена

next