Архитект

Асоцијација на архитекти на Македонија организира промотивна дебата на 10 Мај 2011 во Музеј на град Скопје, со почеток во19.00 часот. Насловот на дебатата е „Новитe визии и старите планови за Скопје?˝ по повод промоцијата на македонското, албанското и англиското издание на монографската студија СКОП[ИЛЕ] : Архитектурата на поделениот град од Милан Мијалковиќ и Катарина Урбанек. Настанот ќе се одржи во просториите на Музејот на град Скопје со почеток во 19 часот, како симболичко место кое се вклопува со тематиката и тезите на авторите на монографската студија. Промоцијата ќе биде проследена со видео презентација, специјално подготвена од авторите, како и со изложба на атрактивни илустрации и графики од самата книга, чие македонско и албанско издание ги објави издавачката куќа Готен од Скопје, во рамките на едицијата Лантерна. Македонската промоција следува по објавувањето на македонското издание на книгата, подржано од Фондацијата институт отворено општество - Македонија, во рамките на програмата за граѓанско ...
сите 2 | | | веќе видена

V-Ray Studio Setup Pro е плагин за автоматизирање на светлосниот сетап во 3ds Max и тоа со употреба на V-Ray рендер енџинот. Тоа практично би значело дека со овој плагин ќе успеете на многу едноставен начин да ја наместите светлината на вашата сцена без разлика на тоа дали станува збор за ентериер или екстериер. Во овој плагин имате брз пристап кон менито во кое може да ги наместите вашиот агол на гледање на сцената, светлата,материјалите како и начинот на осветлувањето, квалитетот на продукцијата и сл. Главни карактеристики: Live creation of Studio Setups. Quick access to all of the items properties. Completely customizeable generated Platform Objects (shape, length, height, width, roundness, material, etc.). Completely customizeable generated Softboxes (light parameters, shape, length, width, etc.). Completely customizeable generated Reflectors (color, shape, length, width, etc.). Pre-built studio lighting and camera setups. Adapts V-Ray settings depending on choosen resolution. Switch between ...
| | веќе видена

Апартманот „Christian“ на архитектот Barbara Appolloni е уште еден интересен мини апартман организиран по принципот на ЛЕГО коцки, кој се менува во зависност од потребите на корисникот. Овој простор од 24м2, во кој оригинално биле смесени цистерните за вода во една тесна зграда во центарот на Барселона, до неодамна дом на гулаби, е трансформиран во уникатно и функционално поткровје за еден ерген. Сопственикот, фотограф од Барселона, при организација на просторот бил воден од инспирацијата од мебелот дизајниран за зачувување на простор кој вообичеаено се среќава на бродовите и јахтите. Во таа смисла, ентериерот е повеќенаменски и функционален простор во кој ѕидовите и мебелот овозможуват флексибилна организираност и повеќе различни намени на просторот. Единствените видливи елементи се тушот, правоаголното ламинирано стакло и мијалникот. Повеќето од ѕидовите се покриени во VIROC панели - микс од дрвени струготини и портланд цемент - носени на скриена дрвена потконструкција, кои кријат полици за складирање ...
| | веќе видена

Проследете го ова видео во кое можете да дознаете повеќе за една од новите команди во 3d Max 2012, наречена substance. Со оваа команда ќе можете многу поедноставно да ги едитувате материјалите и нивните физички својства.
| | веќе видена

Архитектонското студио Axis Mundi со седиште во Њујорк, ја дизајнираа катедралата обликувана во современ архитектонски дух, која треба да се изгради во Стразбур . Позната по строгиот став кон историјата и затемелените канони, католичката црква во претходните десет години одобри изградба на низа вакви храбри религиозни објекти кои со својот карактер се необично современо обликувани. За многумина претставува обид на црквата да продре подлабоко во современото друштво, особено кај помладата популација, но од архитектонска гледна точка секако дека согледуваме сосема друг аспект. Оваа катедрала е наречена „Fold“ и претставува сакрален објект со површина од 2300 метри квадратни кои волуметриски се составени од низа на бетонски лаци. Во нивната симболика идејата ја пронаоѓаме во асоцијацијата на готската архитектура за која зашилените и остри завршници се еден од основните белези на тој правец. Катедралата е застаклена на северната и јужната страна со што се овозможува огромно количество на днедна светлина. ...
| | веќе видена

Архитект.мк во соработка со Општина Карпош распишува конкурс за фотографија, во кој ги повикува сите љубители на фотографија за нивно учество. Темата на овогодинешниот конкурс е „2/Два“. Со овој наслов организаторот повикува на фотографии во кои авторите ќе имаат голем избор на слобода во нивната интерпретација. Тоа би значело презентација во која авторот ја согледува двојноста, контрастот, разликата, симетријата, рефлексијата играта на светло/темно или пак полно/празно во композицијата што го инспирира. На пример, тоа би можело да бидат два различни или исти предмети, два исти или различни полови, луѓе на две различни возрасти, различни или исти животни, растенија, објекти, пејзажи, ...опсервации кои создаваат асоцијација на „2/Два“. Конкурсот започнува од 03.05.2011 и ќе трае до 05.06.2011 се до 14 часот, кога е и последниот термин за предавање на вашите дела. Ќе доделиме три парични награди и тоа 30.000 денари за првонаградената, 20.000 денари за второнаградената 10.000 денари за третонаградената и 27 ...
| | веќе видена

Во оваа статија ги објавуваме добитниците на списанието за архитектура Архитектон како и дел од содржините што се наоѓаат во него. Добитниците на последниот број, наградата ќе може да ја подигнат во студиото на Архитект.мк што се наоѓа на бул. Илинден број 42 кат 1 (кај Владата во старите куќи на Илинденска, четврта куќа од десната страна кога одите од Центар спрема Карпош). Списанието можете да го подигнете секој работен ден од 09-16 часот. Со вас понесете лична карта за идентификација :) Добитници на најновиот број на спсианието Архитектон се: Лилјана Настова Манасиева Љубица Марија Панева Даниела Ајцева Марија Панева Габриела Иванова Игор Ѓоргиев Трене Бандовски Елина Филева Томе Димитриевски Доколку сакате да аплицирате за бесплатен примерок на наредниот број на Архитектон кликнете тука Дел од содржините на Архтиектон 09
| | веќе видена

Подигната оригинално во 1815-1827 во срцето на Хелсинки, а преработена во денешниот облик во банкарска сала во 1904 година, зградата Uschakoff е еден од најдобрите примери на финскиот југенд стил (арт-нуво) и значаен дел од финското архитектонско наследство. Во периодот помеѓу 1984-2008 година користена е како изложбен простор и биро за информации на градот Хелсинки, за неодамна 450м2 отворенито простор да биде пренаменет во Aschan Café Jugend - кафе, ресторан, вински бар и продавница со специфична амбициозност и атмосфера. Дизајнот, дело на локалната креативна Агенција Bond , е несекојдневен проект. Поради вреднувањето како културно наследство, просторот е под висока категорија на заштита што не дозволува трајно прицврстување и зашрафување на ниеден елемент во постоечката зграда. Според дизајнерот Алексеј Хаутамеки, токму поради тоа проектот стана истовремено предизвикувачи и лесен, „правилата беа јасни и целиот дизајниран ентериер мораше да лебди на подот.“ Концептот на дизајн има јасна насока кон ...
| | веќе видена

Австралиското студио Durbach Block Architects на тесна и помалку заоблена локација од речиси 200м2, на улицата Рослин во Потс Поинт, Сиднеј, постави објект кој неагресивно и успешно комуницира со околината. Локацијата и тесниот заоблен фронт претпоставуваат пренагласување на перспективата и висината. Објектот е во корелација со соседните објекти. Дебелите, масивни ѕидови, малите прозори и завршниот венец на објектот се елементи карактеристични за оваа четврт. Архитектите овие елементи ги преработиле на тој начин што завршниот кат го свивле, добивајќи венец кој надвиснува над улицата, а редовите на прозорци ги поставиле помалку нееднакво и поместено. Карактеристична е и површината на фасадата од мозаични парчиња плочки, матни и сјајни, во бела боја и боја на бисквит, која ја рефлектира и рефрактира околината. Четирикатната зграда сместува ресторан на приземјето, бар на првиот спрат и комерцијални единици на последните два ката. Завршниот кат е делумно отворен со триаголна кровна градина окружена со ...
| | веќе видена

Административните простории на Microsoft во Мексико, задолжени за креирање и одржување на порталот MSN, неодамна се стекнаа со нов ентериер, дизајниран до страна на студиото „ spAce arquitectura “. Целта на овој проект била создавање на работни простории со современа естетика, која што ќе ги подржи актуелните трендови во филозофијата на обликувањето на административни канцеларии. Покрај ова, архитектите имаа задача сите елементи на дизајнот да имаат нота на еколошки одржливост со што ентериерот би се стекнал со престижниот сертификат на „LEED“. spAce arquitectura
| | веќе видена

ONG&ONG студиото од Сингапур во своето портфолио има барем 2 нетипични, модерни и гламурозни,реновирања и ревитализации на ентериери на традиционални куќи во улицата Блер во Сингапур. Двата проекти се од истата година, но се карактеризираат со посебен израз на модерен и удобен ентериер зад арт деко фасадата на улицата. Бројот 55 претрпил најголеми измени, со заменување на статичните ѕидови со стаклени прегради, со што го одвојува средишниот базен но и го спојува со приземјето создавајќи единствен голем простор. Заради поголемо светло во долгиот објект дворот е ограден со ѕидови од алуминумски профили, кои ја рефлектираат светлоста и го трансформираат во свелосен базен, а истовремено помагаат и во вентилација на куќата. Внатрешните ѕидовите во дневниот простор се истовремено изложбени панели за големи уметнички дела, како и систем на полици во ниши во кои се кријат телевизорот и другите уреди. Целиот ентериер е баланс помеѓу природата и современото живеење кое го промовира живеењето во светол и отворен ...
| | веќе видена

Еден од проектите, финалисти на натпреварот на eVolo во областа на облакодерите, кој веќе го споменавме на архитект.мк, е провокативниот предлог на Ku Yee Kee и Hor Sue-Wern од Малезија за пренамена на напуштените нафтени платформи, кои денес сe' почесто се среќаваат. Предлог проектот ги ревитализира овие структури и ги трансформира во урбани хабитати со обновливи извори на енергија. Соларната енергија би се собирала во големи фотоволтни мембрани лоцирани на кровот, додека трубините на ветер би биле лоцирани на стратешки места долж четирите фасади, а на дното би се сместиле колектори на енергијата од плимата и осеката. Овој дизајн ја разгледува можноста да се живее на нафтена платфорна над и под нивото на океанот. Под нивото би биле специјализирани истражувачи како поморски биолози кои би работеле во подводните лаборатории. Во зоните помеѓу би биле сместени деловите за становање и рекреација. Постоечката структура би била зајакната со периферни челични греди кои ќе овозможат филтрирање на силните ветрови низ ...
| | веќе видена

Ситуирана во близина на Кан, во јужниот дел на Франција, оваа исклучителна куќа е дело на финскиот архитект со руско потекло Antti Lovag. Наречена е куќа од меури или „Bubble House“, а светската јавност ја знае како домот на познатиот моден дизајнер и креатор Pierre Cardin. Нејзината органска форма и архитектонски концепт го плени погледот скоро на секого од нас ретко оставајќи некого рамнодушен. Antti Lovag има карактеристечен пристап во решавањето на просторот бидејќи во неговиот проектен процес не поаѓа во решавање на истиот со конвенционалниот пристап на редење на простории во квадратни форми по намена и означување на истите како дневна, кујна, трпезарија и слично, туку напротив прво го осознава сензибилитетот на инвеститорот за да подоцна го внесе во просторот кој го има дизајнирано како самиот инвиститор би си ги одредил местата по намена. Куќата од меури е изградена во 1975 година.
| | веќе видена

Годинава, познатата фирма за производство на автомобили Renault навршува 50 години од содавањето на прочуениот модел Рено 4. По тој повод распишан е отворен конкурс за дизајн во кој авторите ќе треба да го редизајнираат овој модел од шеесетите години. Регистрацијата за учество на конкурсот е бесплатна а повеќе за конкурсот можете да дознаете на овој линк Renault 4 Ever
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 1/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Општина Струга I.1.2) Адреса: ул.Маршал Тито бб I.1.3) Град и поштенски код: Струга 6330 I.1.4) Интернет адреса: www.struga.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Владислав Жупан Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 046 782 015/046 781 434 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Изградба на пешачки мост на р.Црн Дрим во Струга II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно тело: Не II.3) Дали конкурсот ќе се реализира од група на договорни органи: Не II.4) Референтна ...
| | веќе видена

Престижниот Evermotion го објави својот годинешен конкурс во кој ги поканува сите дизајнери и архитекти да се претсават со дел од своите рендери, визуелизации со кои ќе се натпреваруваат во можеби на најконкуретното место за докажување на вашите графички способности и тоа во категоријата на ентериери и екстериери. Имаат само еден услов а тој е визуелизациите да бидат реалистични. Повеќе за условите и начинот на пријавување и доставување на вашите трудови можете да дознаете на овој линк Evermotion
| | веќе видена

Изминатава година е завршена изградбата на еден резиденцијален блок во Словенија кој всушност победи на конкурс, а познат е под името „Кула Блок Ц“. Се наоѓа во непосредна близина на железничката станица, па условно кажано, ја има најдобрата локација во ново планираниот комплекс на објекти. А рхитектонското обликување на објектот е прилично едноставно кое со благи модификации создава пријатна естетика. Автори на овој проект се словенците од студиото „Равникар Потокар Архтиектурни“ кои својата инспирација ја пронајдоа во кубусните форми кои се изротирани еден во однос на друг и сите во однос на централното јадро. Така со помош на една примарна геометриска форма создаваат динамичен елегантен и интересен објект. Равникар Потокар Архтиектурни
| | веќе видена

Францускиот дизајнер Frederic Flanquart , дизајнираше стан во Париз кој бил оштетен од еден локален пожар. Идејата за овој проект ја има здобиено кога го посетил за првпат овој блок во кој поткровјето што требал да го дизјанира било најопожарено. Барањата на сопственикот била креирање на простор кој ќе ги искористи исклучителните панорамски визури на Париз, што значело транспарантност на решението во прв план. Базата на ентериерот ја темели со основна бела боја на ѕидните површини и дрво, кое како материјал е проследено со паркет на партерот и дрвени гредни елементи проследени на плафонскиот дел. На барање на инвестирот имплементирано е необично осветлување кое создава атрактивност на просторот во ноќните часовии креира необичен амбиент. Frederic Flanquart
| | веќе видена

Концептуални фотографии со наслов „На крајот на светот“ ќе бидат изложени за време на „Скопскиот филмски фестивал“ во фоајето на киното „Милениум“. Изложбата ќе биде отворена, в сабота, во 21 часот. За прв пат оваа година на „Скопскиот филмски фестивал“ за плакат е избрана фотографија што го обележува почнувањето на филмската недела. Фотографијата ја изработи тимот на www.Storkwork.com , предводен од Димитар Апостолов и Камка Тоциновски. Изложбата на концептуални фотографии ќе биде отворена до 20 април, односно до самото завршување на филмскиот фестивал. www.Storkwork.com
сите 20 | | | веќе видена

Во просториите на Францускиот културен центар во 19 часот ќе биде отворена изложбата „Кажи ми десет зборови што нè поврзуваат“. Изработени на тема – солидарност, на изложбата ќе бидат претставени делата на Бојана Грујовска, Христина Стојчевска, Љупчо Илиевски и Владимир Илиевски, студенти од Факултетот за ликовни уметности. Во нивните дела се содржани текстови напишани на наведената тема, а изработени од ученици од повеќе основни и средни училишта и универзитети во Македонија. Програмата „Кажи ми десет зборови што нè поврзуваат“ секоја година се распишува во рамките на Франкофонијата од француското Министерство за култура и предлага десет зборови на одредена тема, на која школските и универзитетските установи ширум светот, со посредство на нивните професори по француски јазик, создаваат текстови. Годинашната тема на програмата, која соедини делата од лингвистичка и книжевна природа, е солидарноста. Изложбата во Францускиот културен центар ќе ја отворат г-дин Јован Шумковски, декан на Факултетот за ликовни ...
сите 2 | | | веќе видена

next