Архитект

Архитектонското студио OAB - Office for Architecture in Barcelona, чиј предводник е архитектот Carlos Ferrater , честопати имаат нагласено дека куќите коишто ги проектираат се своеврсни портрети на лајфстајлот кој што е негуван од страна на клиентот, инвеститоторот. Еден од неговите последни проекти е резиденцијата за еден фотограф (House of a photographer), ситуирана на дваестина километри од Барцелона во идиличното градче Coste de Azahar. Современите летниковци се со посебен карактер, па така Carlos Ferrater при изработката на овој проект реферирал и останал доследен на своите колеги претходници Jose Luis Serta и Jose Antonio Coderch. Нивните замисли целат кон фузија на дивиот крајбрежен предел и медитеранските пејзажни форми опсервирани до степен на апстракција. Оваа летна резиденција се наоѓа на исклучително издолжена парцела која е широка 18 метри а долга дури 250 метри со ориентација кон морето. Кубистичната форма на самата куќа е придружена со уште 50-на палми кои се засадени по целата должина ...
| | веќе видена

Тоа е најголемиот проект во Македонија во енергетскиот сектор, чија вредност се проценува на 1,2 милијарда евра. Со него се предвидува изградба на 12 средни и мали хидроелектрани по текот на Вардар, од Велес до Гевгелија. Ако се реализира проектот, до Велес ќе пловат и вистински бродови, а не само импровизирани сплавови. Мегапроектот „Вардарска долина“, кој може да значи спас во енергетска, транспортна, еколошка, туристичка и во целокупна економска смисла за државава пак, по којзнае кој пат, ја бранува јавноста. Дали дури сега проектот е зрел за реализација или, пак, што е поважно, дали сега има пари за него и инвеститори што ќе застанат зад неговата реализација ќе биде јасно за некој месец, кога се очекува да завршат преговорите со Кинеската развојна банка. Дознаваме дека во тек се интензивни разговори помеѓу кинеските и нашите претставници во тимовите назначени за преговори. На оваа тема интензивно се работи и во македонската амбасада во Пекинг, а кинеските преставници се сé почести гости во Скопје. Она ...
| | веќе видена

Поставката „Alice, what else is out there!“ на Велимир Жерновски (1981) се должи на наградата добиена на Биеналето на младите уметници во 2009 година . Проектот, или инсталацијата, е изведен во просторот на Музејот на современата уметност и опфаќа повеќе разнородни елементи и содржини. Овој млад автор од 2008 година е дел од работата на Ф.Р.И.К. или Формација за развој на иницијативи во културата, програма што работи на мотивирање на социјално ангажирана културна продукција, ослободена од секаков вид стереотипи и предрасуди. Таквата цел во основа го објаснува и актуелниот ангажман на Жерновски. Елементите на поставката се распределени неконвенционално низ контрасти и некои акценти, но, во основа, и пред с` заради пастелните тонови и музиката, се создава ефект на релаксирачка атмосфера. Класичните средства се комбинирани со фотографии (од стар албум) врз кој се изведени колористички и линеарни интервенции како и видео на кое е регистриран дел од „животната приказна“ на авторот. Тој си поигрува, лесно некаде ...
| | веќе видена

Кога Василиј Кандински и Франц Марк ја формираа групата „Син јавач“ во 1911 година, всушност го предвидоа големиот бран во уметноста, кој радикално ја предизвика и измени традиционалната уметничка продукција. Изложбата насловена како „ The Great Upheaval “ или „Големиот пресврт“ во музејот „ Гугенхајм “ во Њујорк е отворена на 4-ти месецов и ќе трае до 1-ви јуни годинава. Фокусот е токму на овој период од историјата на уметноста - од 1910 до 1918 година. Овој доста фертилен период од историјата на уметноста на изложбата на њујоршки „Гугенхајм“ е претставен со дела од 48 сликари, меѓу кои и Шагал, Дишан, Кандински, Маљевич, Пикасо... На изложбата, освен слики, изложени се и скулптури и цртежи што ги детектираат духот и динамиката на европската авангарда во периодот од 1910 до 1918 година. The Great Upheaval
| | веќе видена

Најголемото презентирање на македонското културно наследство од иконите до вредни археолошки артефакти надвор од Македонија ќе се случи денеска во Утрехт, Холандија со отворањето на изложбата „Ненадмината убавина- икони од Македонија. Холандската публика ќе може да види експонати од најзначајните збирки на икони од Република Македонија, од НУ Музеј на Македонија и од НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Охрид (Галерија на икони). Покрај иконите, Македонија ќе претстави 62 археолошки предмета, 6 примероци од оригинални фрагменти од средновековен живопис, 52 икони и 39 литургиски предмети од праисторијата и од античкиот период, како и со други исклучително значајни предмети од збирките на нашите музеи. Посебно за издвојување се култните жртвеници од раниот неолит со претстава на Големата Мајка – Земја, извонредната фигурина Адам од Говрлево од четвриот милениум пр.н.е., исклучителните наоди од локалитетот Плаошник пронајдени во текот на неодамнешните археолошки истражувања во ...
сите 15 | | | веќе видена

Архитектонското студио Source Interior Brand е заслужно за новиот ентериер на административниот кат кој е сместен во еден од поелитните хотели во Јоханезбург, Јужна Африка. Овој простор е со големина од над 1000 метри квадратни и е наменет за една фирма наречена Tebfin, која се занимава со финансиски консалтинг. Нејзините барања кон прокетантите беа да одговорат во духот на хотелското лоби а тоа е „луксуз, топлина и доверба“. Комбинирањето на административниот, канцеларискиот простор со карактеристично хотелско уредување не е ништо ново за Source Interior Brand , напротив нивната стилска доследност и архитектонска типологија во последните десетина проекти создаде имиџ на проектантни кои најадекватно можат да одговорат на ваквите специфични барања. Доколку сакате да проследите дел од нивните преостанати проекти, можете да ја посетите нивната официјална веб страница. Source Interior Brand
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 14/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Град Скопје I.1.2) Адреса: Бул. Илинденска бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: http://www.skopje.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Марија Петрова Блажевска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3297-222/3297-292 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Конкурс за избор на идејно решение за Реконструкција на фасади на постојни објекти во централното градско подрачје на градот Скопје на Плоштад "Пела",објект со адреса на: ул. “Вељко Влаховиќ ” ...
| | веќе видена

Последната апликација на Google наречена Art Project се однесува на љубителите на ликовната уметност и ни овозможува виртуелна прошетка низ светски познатите музеи. Оваа апликација овозможува прошетка и анализа низ 17 музеи во кои детално преку виртуелна навигација ќе може да ги проследите делата на вашите омилени сликари. Навигациониот панел е прилично едноставен за употребување безмалце идентичен на оној од Google maps. Во горниот дел од панелот постевени се две паѓачки менија во кои можете да одберете кој музеј сакате да го посетите а веднаш до него ви се отвора мени во кое може да одберете која слика или автор сакате да го гледате. Од десната страна имате додатно „инфо“ мени кое се однесува на подетални информации преку кои исто така можете да вршите навигација во музејот. Така на пример едноставно можете да преминувате од една во друга просторија, да ја погледнете историјата на посакуваната слика или пак да дознаете нешто повеќе за авторот. Една од поинтересните опции се однесува на зачувувањето на ...
| | веќе видена

Одлично осветлување и креативно надополнување на просторот.Во зависност од просторот, изберете соодветно постолје. Тоа може да биде кружно и плоснато (практично, кога сакаме едниот дел да се вовлече под мебелот - гарнитура за седење, фотелја, комода). Ламбите со форма на полутопка секогаш се полн погодок. Овие подни ламби изгледаат многу впечатливо, а најчесто имаат само една моќна сијалица која директно го осветлува просторот.Изразито свитканите ламби, со долги "вратови" и со голем абажур, изгледаат многу грациозно во просторот. Совршени се за отворени дневни соби, каде се гледа телевизија, се слуша музика, се чита, се одмора и се пие кафе со пријателите. Во вакви простории добро е да се постави ламбата помеѓу трпезариската маса и гарнитурата за седење.При купување треба да се обрне внимание дали телото, односно "вратот" ja има соодветната висина која вам ви е потребна. www.kantar.mk
| | веќе видена

Шкочјан е пештерски систем во Словенија. Овој пештерски систем е подзаштита на УНЕСКО уште од 1986 заради неговата исклучителна значајност како едно од природните богатства на планетата Земја. Оваа пештера е најзначајниот природен подземен феномен во карстниот регион во Словенија. Пред се, ова е најголемиот познат подземен кањон во светот; во самата пештера има примери за прекрасните природни убавини со голема естетска вредност. Во Шкочјан има развиено посебен екосистем поради особените микроклиматски услови. Оваа област е населена уште од праисториски времиња и е типичен пример за контраст во карстниот предел. Шкочјан
| | веќе видена

Тринаесет дизајнери од Холандија и Македонија ќе се претстават со својата дизајн изложба „Постоечки достигнувања (дом и мода)“ во Музејот на Македонија. Изложбата претставува ретроспектива на креаторите во различни дисциплини на дизајнот, од накит, моден дизајн, дизјан во домот. Од Македонија ќе се претстават Росица Мршиќ, Александра Шекутовска, Тина Гошева, Гордана Вренцоска, Мима Пејоска и Андреј Бартлинг, како и холанѓаните Саша Ланој, Крис Слатер, Кристел Хофманс, Ремко Сварт, Марике Ронген, Мартајн Хоман, Бертус Росиер и Каат Шулте. Организатори на изложбата се граѓанската иницијатива „Јавна соба“ од Скопје и Stihting Cultural Aid од Холандија. Куратор на изложбата e Ана Франговска. Изложбата е поддржана од Амбасадата на Кралството Холандија во Македонија, Министерството за култура, Град Скопје и Мондриан фондацијата. Изложбата е отворена до 15 март 2011 година.
| | веќе видена

Во последниот број на списанието Порта3 број 149, ќе читате содржини со следниве теми:ФОРУМ - Зоран Попоски: Простори на демократијата,ГРАДЕЖНИШТВО - Објект за денивелација на водата, РЕГИОНИ - Градителски бисери на Вила Зора, ЕНТЕРИЕР "КАДО"- Кафуле и бутик во исто време,УРБАНИЗАМ - Просторен план за националниот парк Галичица, УРБАНИЗАМ -Физи ар го решава градот. Еве и една од статиите за кои мислиме дека ќе го привлечат вашето внимание. Најпознатиот индустриски дизајнер во Америкa, како што во едно свое издание го нарече магазинот "TIME" е блиску до нас. Карим Рашид крајот на 2010 година го одбележа со отворање на своја продавница во Белград. Продавницата наречена "KARIM SPACE" е уште еден доказ за љубовта на Рашид кон неговата сопруга, Србинката Ивана Пуриќ, и се смета дека може да придонесе за ренесансата на дизајнот во Србија. Во продавницата се продава мебел и предмети за домаќинство, вклучувајќи часовници, ламби, книги и килими, од кои 75 отсто се дизајнирани од Рашид, а останатите од други ...
| | веќе видена

Creneau International е архитектонско студио познато по своето мото „Ideas of the anti-ordinary“ или невообичаени идеи, однесувајќи се на архитектонскиот концепт во нивната работа. Најчесто изработуваат ентериерни решенија за барови, административни простори од општествен карактер, но не ретко сакаат да ги испробаат своите креативни нагони и во индустрискиот дизајн. Денеска сакам да ви претставам еден од нивните последни проекти а тоа е ентериерното решение за адвокатска канцеларија во Белгија. Една од основните какрактеристики на ова студио е комбинирањето на различни типологии на елементи во ентериерот, со што се добиваат интересни и несекојдневни решенија. Целта на овој проект е создавање на „топол простор“ во кој работната атмосфера ќе ја направи поведра и поотворена со цел да создаде импресии и почит кон потенцијалните клиенти. Забележлива е нагласената употреба на дрвото како материјал, нагласувањето на линеарните елементи кај гредите и столбовите, користење на земјени тонови и колорит како и ...
| | веќе видена

Доколку сте родител на деца што сакаат нивното катче да изгледа несекојдневно а сепак во рамките на нормалата, еве десестина предлози за кои сметаме дека може да ви послужат како добра идеја во реализирањето на оваа замисла. Шармантната розева приказна секако дека се однесува за женската половина, која со својот одмерен сензибилитет честопати прави јасна дистинкција помеѓу класичниот и современиот концепт во уредувањето на нивното интимно катче. Разните комбинации и игрите во нијансирањето како и употребувањето на контрасни тонови честопати создаваат добри решенија за детските спални соби.
| | веќе видена

Houssein Jarouche, основач на студиото за дизајн Micasa во Сао Паоло, Бразил, е сопственик на овој интересен и мал по површина апартман. Бразилците за кои знаеме дека љубители на добрата забава и танцот, несомнено во многу наврати ни имаат потврдено дека се и миленици во читањето на книги. Овој апартман го проектираа архитектите од студиото Triptyque , во кој што очигледно главен акцент во проектниот процес е библиотеката за книги. За многумина оваа поставеност на библиотеката во ентериерното решение на овој апартман нема конкретна врска со проектирање, градење, изведба или архитектура... туку едноставно претставува типичен уметнички потфат во кој креативната замисла на проектантите го обединува просторот по целата должина на станот. Triptyque
| | веќе видена

Архитектите Marcin Mostafa + Natalia Paszkowska и Boris Kudlicka кои се воедно и основачи на студиото WWAA Architects , ги паметиме по Полскиот павилјон во Шангај за кој чувме многу позитивни мислења. Во оваа статија ќе говориме за нивната последна уметничка инсталација „Посетата на Шопен“ која беше поставена во Националната Библиотека на Полска, во Варшава. Идејата на оваа изложба е оживување и доближување на делата на познатиот полски композитор Фредерик Шопен. Инсталацијата е замислена како визуелна музичка дразба која треба да ве однесе во друга реалност, апстрактен свет на композиторот во кој музиката и звукот на пианото се свет сами по себе. Вибрацијата на неговото пиано можете да ја перцепирате пратејќи ги формите создадени од тенки дрвени ленти, како резултат од 73 музички дела кои всушност ги слушате во тек на прошетката низ просториите каде што е поставена оваа интересна инсталација. WWAA Architects
| | веќе видена

Еден од најголемите градови во светот а воедно и културна престолнина на Бразил - Сао Паоло, можеби е познат по насилството и хаосот на улиците, но токму оваа сложеност, опасност и несигурност креираше сосема нова репутација во уметноста, дизајнот и архитектурата. Последен објект во низата на вакви интерпретации и тоа во областа на архиетктурата е големиот бетонски блок кој го создадоа тимот на архитекти од студиото StudioMK27, кој претставува исклучителен пример на современиот брутализам. Можеби и самото име StudioMK27 не ви претставува ништо посебно но сигурно се сеќавате на основачаот на ова студио, бразилецот Marcio Kogan кого го споменавме во неколку наврати пишувајќи за неговите куќи Paraty House и Gama Issa. Објектот претставува изложбен простор во кој моментално се наоѓаат продукти на познатиот производител за мебел „Vitra“ чиј што стил и изглед совршено се вклопува со суровиот и брутален манифест на натур бетонот во ентериерот и екстериерот. Поглед кон изложбениот салон е можен само од ...
| | веќе видена

Komb House е дом проектиран од светски познатиот дизајнерски авторитет, Карим Рашид . За овој објект е користена технологија за создавање на модерен и традиционален материјал со минимално влијание врз животната средина. Приклучени се низа еколошки идеи како што се соларни и фотоволтажни панели за загревање на водата, циркуларен проток на водата кој овозможува нејзина повторна употреба, штедливо искористување на елктрична енергија овозможено со ЛЕД системите како и низа други предности и поволности кои видно ја олеснуваат функцијата на овој дом. Најголем дел од ентериерот е решен модуларно во партации и тоа од дрво, метал, стакло, материјали што лесно можат да бидат пренаменети во други функции. Овој дом претставен во форма на павилјон беше поставен во неколку современи музеи низ светот како и низ неколку саеми каде архитектот Рашид во неколку наврати изјави дека за него ваквиот тип на павилјони претставуваат идеален дом за живеење. Карим Рашид
сите 2 | | | веќе видена

Новите сопственици на станот во Лисабон за кој ќе говориме, го изнајмија архитектот Filipe Borges de Macedo со цел да го корегира постоечкиот простор кој реално бил со лош квалитет, како би овозможил директен пристап, влез од улицата, решение кое во типичните станбени објекти во Лисабон е ретко применливо. Главен таргет во проектирањето на овој ентериер бил креирање на апстрактна геометрија, поквалитетно осветлување на внатершниот простор како и искористување на панорамскиот поглед кон градот. Значајна архтиектонска интервенција се чита во реорганизацијата на дневната зона во станот. Добиени се пространа кујна со дневна просторија, кои што се разделени со подвижна преграда со цел насочување кон реновираниот балкон кој ни отвора исклучителни панорамски визури кон Лисабон. Трпезарискиот простор е замислен како интегриран дел на дневниот простор од каде што е пробиена нова балконска врата која што максимално го осветлува овој простор. Интересно е како архитектот Боргес има играно со примарните геометриски ...
| | веќе видена

Во четврток, 20-ти јануари, во Центарот за конференции и студии - Национална и Универзитетска Библиотека, Скопје со почеток од 19:30 часот, ќе се одржат предавања и панел дискусија на тема: Процесот на планирање на град. Замисли град се фокусира на теми кои се важни за урбаниот развој на градот. Поради значителната урбана трансформација на Скопје во последнава декада, делува неопходно да се отвори разговор за процесите на планирање на градот и значењето на архитектурата во него. Затоа поканивме говорници од врвни институции кои ќе ги претстават нивните искуства и согледувања за можностите и потребите од стратешко планирање неопходно за одржлив развој и непречено функционирање на градот. Со овој разговор ќе се обидеме преку конкретни примери да ги разгледаме можните насоки кои во иднина би го подобриле урбаниот развој на Скопје, кој освен тоа што е секојдневна реалност за неговите жители, е дел и од потесниот и поширокиот контекст на проток на луѓе, капитал информции, знаење… Градот секојдневно се гради, но ...
сите 2 | | | веќе видена

next