Архитект

Tweet ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 171/2010 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Град Скопје I.1.2) Адреса: Бул. Илинденска бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: http://www.skopje.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Марија Петрова Блажевска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3297-222/3297-292 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: изработка на идејно решение за дизајн на постамент за поставување на скулптурите во склоп на Парк на цивилизациите-дел од Градски парк II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно ...
| | веќе видена

Tweet Во пријатна атмосфера и софистициран лондоски стил беше претставена изложбата на македонските фотографии „Урбан пејзаж“.Фотографиите беа поставени во лондонската галерија „ The Tabernacle “. Изложбата ја отвори македонскиот сликар кој живее и твори низа години во Англија, Петре Николоски. Отворањето на изложбата беше придружено со поставка на значајни фотографии на македонскиот доајен на фотографијата Благоја Дрнков. Галеријата The Tabernacle На изложбата посетителите имаа можност да уживаат и во прекрасните ноти на младата пијанистка од Лондон Антонија Јовановски како и да присуствуваат на дебетата на реномираниот драмски писател Горан Стефановски кој работи како професор на Универзитетот во Кент и е почесен македонски амбасадор на културата во Велика Британија. Стефановски заедно со Никола Маџиров и со британскиот литературен критичар Џоана Лабон говореа за успешонста и позицијата на македонската култура и литература во светот. На крајот на вечерта, беше прикажан филмот „Името е име“ на режисерот ...
| | веќе видена

Tweet Недалеку од познатото француско село Сен Тропе се наоѓа неодамна отвореното одморалиште La Reserve Ramatuelle. Овој комплекс од преку 2000 квадратни метри површина нуди специфична услуга и одмор во потполна тишина во просторот кој е ориентиран кон неповторливо доживување на природата. Комплексот се состои од 16 апартмани со површина од 50 до 100 квадратни метри, а тука има и 12 куќи за изнајмување, како и еден од најголемите спа центри во Франција, со површина од 1000 квадратни метри. Архитектот Jean Michel Wilmotte организира комплекс сакајќи да им понуди на идните корисници неповторливо доживување на просторот, опуштена атмосфера и можност на уживање во природа. Покрај стандардните простори секој од 16 апартмана има балкон кој гледа кон Прованс, како и интересна тревна тераса која има поглед кон хоризонтот. По трансформацијата на вилата од 1950 год која денес се разви во одморалиште, архитектот користел природни материјали на неутрален колорит. Идејата е да се вклопат силуетите, бојата на ...
| | веќе видена

„The Pyramid“ Мексико Tweet Според моменталните планови проектот „The Pyramid“ ќе биде реализиран во градот Мерида кој е најголемиот град на мексиканскиот полуостров Јукатан. Овој град има позната историја, која говори дека ова е една од најстарите населби на американскиот континент. Заради големата и влијателната историја во чии центар се културата и обичаите на Маите, новиот објект стана модерна интерпретација на традиционалните облици. Меѓутоа овде не стнува збор за имитирање на историјата, туку за објектот на посветените еколошки одржливи тенденции и тежнеења кон симбиозата со природата. Формата на објектот е добиена низ обид парцелата максимално да се искористи но и објектот да има најдобри можни услови за секојдневен престој на луѓе. Обликот на зградата е голем внатрешен простор и естетиката го приближува до градското ткиво, а зеленета фасада, која не се гледа често пати на зградите со вакви димензии ќе се обиде да ја врати изградената земја на природата. Тhe Pyramid ќе биде објект за мешовита ...
| | веќе видена

Tweet Изложбата на фотографии „ Урбан Пејзаж “ која што ја организираше Архитект.мк со Општина Карпош, во мај годинава, ќе биде дел од манифестацијата „Денови на македонската култура “ што се одржува во Лондон од 16-28 ноември. Изложбата ќе се отвори на 22 ноември во 19 часот, влезот е слободен, а изложбата ќе биде поставена во галеријата „ The Tabernacle “, 34-35 Powis Sq, London W11 2AY. Каталогот од фотографии можете да го прегледате тука
| | веќе видена

Tweet Вчера беше предаден во употреба целосно завршениот музејски комплекс „Музеј на вода“, кој коплетно ја презентира праисториската наколна населба и Римскиот кастел на ридот Градиште на источниот брег на Охридското Езеро. Музејот на вода го носи кодот на цивилизацијата која учествувала во градењето на светската историја одовде, од овие простори кои се интегрален дел од европското жариште кое го носи епитетот лулка на европската култура и цивилизација. Според директорот на Управата за заштита на културното наследство Паско Кузман во првите подводни археолошки истражувања во Македонија,во периодот од 1997 до 2005 година, на оваа локација беа откриени околу десет илјади дрвени колци, врз кои постоела дрвена платформа на која во разни временски периоди биле изградени најмалку 24 куќи.
сите 18 | | | веќе видена

Tweet Архитектонското студио Nabil Gholam architects беше задолжено за изработка на резиденцијална населба во новиот дел на Каиро кој се наоѓа на источната страна од овој град. За разлика од самиот град во кој се карактеристични лошиот сообраќај и воопшто целата сообраќајна и архитектонска инфраструктура, новиот источен дел на овој град создава нова зелена „рамка“, зона во која станбените објекти се поставени на соодветно растојание користејќи ја правилно дневната светлина. Една од основните тенденции е избегнувањето на директна комуникација на објектите со главните улици, што резултира со создавање на различни пролази, пасажи и зелени тревни површини кои се тампон зона помеѓу објектите и булеварите. Nabil Gholam architects
| | веќе видена

Tweet Дококлу сте миленик на панорамските фотографии, несомнено ви препорачуваме да ја прегледате панорамската фотографија на Jeffrey Martin кој успеа да ја направи најголемата панорамска фотографија на светот. Панорамската фотографија на Лондон се состои од над 7800 единични фотомерџувани фотографии кои со специјален софтвер се измонтирани во една единствена фотографија која достигнува големина од 80 гига пиксели. Покрај можноста да се движите во сите парвци со глувчето и притоа да се доближувате и одалечувате од одреден објект , постои можност и да ја проследите видео-прошетката низ Лондон или пак да ги разгледате најеминентните објекти во овој град. ЛОНДОН 360
| | веќе видена

Tweet Паралелно со развојот на 3Д технологијата што го бележиме секоја година, некои од првобитните 3Д техники сеуште имаат примамливо место и збор. Таков е случајот со „Palm top theatre“ или 3Д Театар кој претставува атачмент кој се прикачува на последните серии на мобилните телефони како што iPhone и HTC . Негова задача е конверзија и трансформација на 2Д прикази во 3Д. Оваа техника користи стаклени призми кои ја рефлектираат 2Д анимацијата и создаваат 3Д илузија погодна за различни презентации или едноставно за релаксација. Производител е фирмата која носи име i3DG i3DG
| | веќе видена

Tweet Интервју со реномираниот архитект Juan Navarro Baldeweg, во кое зборува за еден од неговите последни проекти „Teatro del Canal“ во Мадрид.
| | веќе видена

Tweet ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 03/2010 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Општина Центар I.1.2) Адреса: Михаил Чоков бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: www.opstinacentar.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Анастазија Бабуловска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3225 352/3211 089 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Изработка на идејни решенија за скулптури на Колонада II.2) Дали постапката ќе ја спроведе Централно тело: Не II.3) Дали конкурсот ќе се реализира од група на договорни органи: Не II.4) ...
сите 2 | | | веќе видена

Tweet ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 01/2010 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: НУ Национална и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски I.1.2) Адреса: Бул. Гоце Делчев 6 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: www.nubsk.edu.mk I.1.5) Лице за контакт: Миодраг Дадасовиќ Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 02 3115 358/02 3226 846 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Правни лица основани за задоволување на потребите од јавен интерес – Член 4 став 1 алинеја б) од Законот-Спорт и култура ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Идејно ликовно решение за изработка на корица за книгите 130 тома Македонска книжевност на англиски ...
сите 2 | | | веќе видена

Tweet Вечерва, со почеток во 20:00 часот, во кафе барот „Ли“ ќе биде отворена изложба на Александар Сотировски . Сликарот Сотировски оваа година одбележува 20 години цртачко искуство. Неговиот опус вбројува завиден број на илустрации, стрип табли, сторибордови и концепти за филмови и видео игри за престижни издавачи и компании со светско реноме. Александар Сотировски
| | веќе видена

Tweet Во рамки на конкурсот за најдобар постер на тема: против цензурата, а за слободата на говор! распишан од редакцијата на окно.мк пристигнаа повеќе од 50-тина трудови на 20-тина автори и групи. Постерот „Зини да те стрелам“ на авторската група Лешеви преставува успешно и графички прецизно изработено решение. Пораката што ја испраќа е снажна, јасна и недвосмислена, со доза на хумор. Горан Ристовски ја добива втората награда на конкурсот заради чистотата и едноставноста на визуелното решение кое лесно се воочува и на тој начин брзо комуницира со публиката. Единствена забелешка е дека слоганот наместо на англиски јазик би требало да биде на македонски јазик. Александар Јосифовски го добива третото место пред сè затоа што неговата серија составена од дури 6 постери беше најкомплетна. И покрај тоа што неговото решение е мошне ефектно и атрактивно (парафраза на славна видео игричка), слабоста е во тоа што недоволно јасно укажува и не одговара на поставената тема (но, може да се разбере дека бродот на власта ...
сите 2 | | | веќе видена

Tweet Компанијата „MCC“ во рудник во Авганистан пронашла стари статуи на Буда во простран будистички манастир, за кој се смета дека е стар над 2.500 години. Археолозите покренаа акција за спасување на овој храм од седмиот век пред новата ера, што се наоѓа на така наречениот „Патот на свилата“ меѓу Азија и Блискиот Исток. Остатоците од будистичкиот храм пронајдени се кога работниците на кинеската компанија „MCC“ почнале да копаат на местото каде што е планирано да се вади бакарна руда. Талибанците во 2001 година урнаа статуи на Буда високи 55 метри со образложение дека се симбол на паганизмот. За да не се повтори тоа „MCC“ на властите во Кабул им дала рок од три месеци да ги спасат ископините пред да почнат работите во рудникот. Но, археолозите тврдат дека тоа е краток рок. Досега спасени се околу 150 статуи, но уште многу се под урнатините. Курир
сите 5 | | | веќе видена

Tweet Архитект.мк во соработка со реномираното српско списание за архитектура Arhitekton отпочна соработка со која ќе успее да обезбеди по 10 списанија за секој издаден број на читателите на Архитект.мк. Arhitekton е првото спрско комерцијално архитектонско списание. Основано е со идеја да ги обедини соседните простори во архитектонски и работен смисол. Содржините на секој број се уредуваат според актуелните проекти настанати на просторите на Балканскиот полуостров. Arhitekton е наменет на оние кои се бават професионално со архитектура или пак соработуваат со нејзе непосредно. Ова списание излегува шест пати годишно во тираж од 4000 примероци. Достапно е во Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина. Еве и сегмент од содржините на последниот број на Arhitekton Превземете го сегментот во ПДФ
| | веќе видена

Tweet Видео компилација од Архитектонското Биенале во Венеција за 2010 година, во кое видни архитекти и уредници на најпознатите светски списанија за архитектура даваат осврт и мислење за Биеналето како и за архитектурата опсервирана од денешна гледна точка.
| | веќе видена

Tweet Јахтата „Хедонист“ претставува отелотворување на душата во уметноста во кинетиката како комбиниран склоп на рафинираноста и удобноста со смел изглед и фантастичен дизајн. Со должина од 19 метри и широчина од 5.28 метри ова олицетворение на жанрот на перфекцијата ги ужива водените турбини на Rolls Royce кои достигнуваат максимална брзина од 40 јазли. Нормално естетиката и перфекционизмот ќе ги пронајдете во секој детал каде што не ќе можете да пронајдете видлив шраф или завршна пластика по целата должина на оваа нова водена убавица која е замислена да претставува најчиста форма на уметноста и технологијата. Deck, палуба Екстериер Ентериер Планови Технички перформанси: Length Overall [m] 19 Beam Overall [m] 5,28 Draft [m] 0,95 Displacement full load [t] 32,5 Accommodation 2+3 Max persons on board 12 Hull type Planning Hull Certification – Notified body RINA S.p.A Navigation category (2003/44/EC) CE category “B” Engines 3 x 800 hp MAN R6-800 Propulsion 3 x Rolls Royce ...
| | веќе видена

Tweet „Пиларовата приказна“ која што се наоѓа во Матаро, Барцелона е продавница во која се продаваат играчки за мали деца но во форма на нов вид на тојшоп. Со површина од 170 метри квадратни распространети на приземјето и подрумот, оваа продавница создава простор полн со магија и изненадувања кои во последно време им недостасуваат на децата. Архитектот Elia Felices беше задолжена за оформување на ентериерот во кој главна идеја е поставувањето на „виножито“ со скала од предмети што не насочува кон светот на имагинацијата со цел да создаде волшебна животна средина. Elia Felices
| | веќе видена

Tweet Посетеноста на изложбите варира во зависност од атрактивноста на имињата, концептот на изложбата или, пак, е врзана за авторите професионално или приватно. Турканици на отворањата на изложбите, а ретки посети отпосле е генералната слика за посетеноста на изложбите во нашите музејски институции. Таа варира во зависност од атрактивноста на имињата на изложувачот, концептот на изложбата или, пак, е врзана за атрактивноста на авторите. Ова се согледувањата на првите луѓе на музеите. Дел од нив е задоволен од посетеноста, а дел смета дека треба да се зголеми бројот на посетители. Одредени изложби, освен кај мал круг на публика, не предизвикуваат поголемо влијание врз јавноста, а од музеите тоа го објаснуваат со недоволна информираност за авторите. Локацијата - предност или пречка Во Музејот на Македонија обично може да се видат четири постојани поставки, годишната археолошка изложба, изложби на монети, фотографии, мапи и многу други. За директорката, Мери Аницин-Пејоска, нема доволна посетеност за музеј ...
сите 2 | | | веќе видена

next