Архитект

Во срцето на виенската млада, либерална и креативна сцена, во виенската седма област, овој месец отворен е хотелот 25 Hours , кој со фантастичниот ентериер од спектакл, екстраваганца и само допир на лудило ја доловува сликата на самиот град. Во соработка со BWM Architekten und Partner и Armin Fischer дизајнерот на dreimeta, креативниот тим на хотелот ја ослободи својата фантазија за да создаде дрска и каприциозна естетика која се меша со античкото. Armin Fisher внимателно создал простор каде посетителите на хотелот можат да се изгубат во искуството на стариот светски виенски циркус. Дизајнот на хотелот гради спектакуларна околина почнувајќи од лобито со поделбите на просторот во вид на кафези за лавови и предименизионирана циркуска типографија која ги краси ѕидовите. Ваквата естетика ги „оживува“ и 34те апартмани секој со своја чајна кујна, сеф, минибар и најнова технологија, отворени овој месец. Нив ги придружува лаунџ бар во лобито и кровна тераса високо над крововите на Виена. Наредната есен, 2012, ќе ...
| | веќе видена

Потполно новиот Centre spécialisé de technologie physique du Québec стои во во срцето на новиот и брзо растечкиот индустриски парк на La Pocatiere. Специјализирајќи во полето на дизајнот на компоненти и прототипи во технолошката индустрија, на CSTPQ и’ беа потребни главни канцеларии кои ќе одговараат на нивниот имиџ, едновремено презентирајќи иновација и креативност. На локација опкружена со стрмна топографија и високи дрва, објектот го евоцира дуалитетот на чистата природа и прецизната технологија. Проектот е добитник на втората награда на индустриски објекти во категоријата над 5М$ на 2011 Наградите за архитектура на Асоцијацијата на Архитекти на Квебек, поради „контрастот на бои и материјалија кои го рефлектираат духот на технолошката иновација, продуктот на научната острина и нескротливата креативност“ Проектот на bisson | associés и Carl Charron Architecte, балансира помеѓу полните и празните простори, линии и волумени, помеѓу распоредот на контрасните бои и текстури и го докажува корпоративниот и ...
| | веќе видена

What Happens When е привремен ресторан во СоХо, Њујорк, кој ќе биде отворен девет месеци. Креативниот тим позади проектот, John Fraser (шеф), Emilie Blatz (графички и бренд дизајнер) и Elle Kunnos de Voss (внатрешен дизајнер) секој месец ќе го менува ентериерот за да создаде ново тематско искуство при јадењето. Овој проект нуди можност да се експериментира како со идеите и просторот, така и со самиот настан на консумирање храна. Секоја тема е наречена "movement" („движење“), а првата „Движење 1" имаше деби во февруари со строг ентериер како од Нордиска бајка. Дури и храната ја носи истата тематика. Овомесечната Движење 2" си играше со мерката. Огромни борови иглички преку таванот и лулашка прекриена со мов и минијатурни пејсажи со растенија и птици го дочекуваат посетителот во месец март. Просторот е замислен да биде флексибилен. Таванот е модуларен и виси на куки, светилките се висечки со дополнителна должина на каблите, а целиот мебел е релативно ефтино направен, што овозможува потполна слобода во ...
| | веќе видена

Архитектонското студио “Amelier & Dubois” го креираше идејниот проект за Руската Православна Црква во Париз. Користејќи се со втемелените црковни градежни канони, архитектите на ова студио се обидоа да создадат сакрален објект, кој ќе биде реперна точка за околното градско ткиво. Почитувајќи ги традиционалните правила, архитектите ги насочија своите идеи во три правци Сакаа да креираат база, која ќе понуди локален културен центар, односно ќе го подигне објектот на одредена база, давајќи му монументална вредност. На крајот на обликувањето сакаа да додадат градина, која ќе ја претставува зелената површина во околното густо изградено ткиво. Замислено е оваа градина да донесе здив од руското поднебје, и тоа со садење на руски автохтони билни врсти. Замислено е во црквата да се влегува по впечатливи скали, кои имаат духовна улога и ги подготвува верниците за влез во еден сакрален простор. Внатрешната организација не се разликува од традиционалните цркви, и во потполност се почитуваат црквените канони. Тоа што е ...
| | веќе видена

Градот Белград неодамна го распиша својот најголем конкурс во кој бара решение од архитектите за новиот центар на обалата позната под името „Бетон Хала“. Првата награда изнесува 30.000 евра , втора 20.000 евра и трета 10.000 евра. Ќе бидат доделени и две специјални награди со висина од 5.000 евра. Целосниот брифинг за конкурсот како и пријавувањето можете да ги проследите на нивниот официјален сајт ПДФ Konkurs „Beton Hala “
| | веќе видена

Објект што ќе биде опремен со системи на сите видови обновлива енергија и кој целосно ќе ги задоволува сите потреби за електрична и топлинска енергија ќе се гради на подрачјето на општината Карпош. Енергетскиот нулти-објект, именуван како „Технолошки парк“, треба да биде лоциран на булеварот Илинден, на просторот од хотелот „Александар палас“ до населбата Карпош 4. Општината сé уште нема обезбедено локациски услови, но работат на реализација на проектот. Вкупната проценета вредност на објектот, кој ќе има корисна површина 1.400 квадратни метри, изнесува 34.700.000 денари, или 570.000 евра. Финансиските средства целосно ќе се обезбедат со меѓународни грантови и донации. - До крајот на месецов ќе биде готово идејното решение. Сметаме дека за два-три месеци ќе имаме направено финансиска конструкција. Оптимистички гледано, за пет-шест месеци може да се дојде до фаза за почеток на изградбата. Планираме „Технолошкиот парк“ најдоцна до крајот на 2012 година да биде целосно готов - вели Љупчо Димов, еден од ...
| | веќе видена

Број на Службен весник: 24/2011 Правилникот можете комплетно да го превземете во ПДФ формат тука Врз основа на член 54 од Законот за градење („Службен весник на Република Македонија" бр. 130/09, 124/10 и 18/11), министерот за транспорт и врски, донесе: ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА НА ПРОЕКТИТЕ, ОЗНАЧУВАЊЕТО НА ПРОЕКТОТ, НАЧИНОТ НА ЗАВЕРКА НА ПРОЕКТОТ ОД СТРАНА НА ОДГОВОРНИТЕ ЛИЦА И НАЧИНОТ НА КОРИСТЕЊЕ НА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ ЗАПИСИ Член 1 Со овој правилник се уредува содржината на проектите, означувањето на проектите, начинот на заверка на проектот од страна на одговорните лица и начинот на користење на електронските записи. Член 2 (1) Содржината на проектите од член 43 од Законот за градење се состои од три дела и тоа: 1. Општ дел; 2. Урбанистички дел; и 3. Проектен дел. (2) Содржината на деловите на проектот е различна во зависност од видот на проектот, намената на градбата и нејзината специфичност и комплексност. Член 3 (1) Општиот дел на проектот содржи основни податоци и програмски дел. (2) Основните ...
| | веќе видена

Познатото американско списание за архитектура „ eVolo “ јубилејно доделува награди за најдобри архитектонски достигнувања во концептуализацијата на дизајнот наменет за облакодерите. Конкурсот е наречен „ eVolo Skyscraper Competition “ и во него архитектите го презенетираат прогресот во развојот на технологиите, материјалите, естетиката и дизајнот. Овој прогрес е тесно поврзан со процесите на глобализацијата и дигиталната револуција. Француското студио „ Atelier CMJN “ е добитник на овогоденшната награда и тоа за нивниот проект „ LO2P Recycling Skyscraper “ кој е замислен со цел да го прочисти загадувањето во Њу Делхи, Индија. Освен оваа функција овој активен објект има за цел да го збогати воздухот со кислород како и да создава одредено количество електрична енергија. LO2P Recycling Skyscraper Дел од останатите трудови кои што учествуваа на овој конкурс eVolo
| | веќе видена

Практичен видео туториал во кој авторот на едноставен начин не учи како може да си ја олесниме работата во V-ray, поставувајќи само еден светлосен извор кој ќе создаде реалистичен приказ на сцената во која ги работиме екстериерите.
| | веќе видена

Локалните транспортни власти на Лозана, Швајцарија побараа од Bernard Tchumi да дизајнира нова транзитна станица, која ќе претставува врска на долината Flon со Place de l'Europe. Беше предвиден комплекс кој ќе инкорпорира билетарница, ескалатори и метро станица. Како главна канцеларија за продажба на карти, потребно беше М2 метро станицата да ја претставува јавната слика на транспортната компанија како и на градската власт. Главниот потег на објектот е бетонската набрана плоча, која делува како дел од плоштадот да се свиткал и насобрал наназад да ја смести во себе билетарата на исток, а на запад пешачката рампа кон подземното ниво. Наборот ја симболизира топографијата на Лозана и геолошката историја на Алпите. Покривот и западниот ѕид се прекриени во зелен килим од растенија, во контекст на грижата за околината која ја промовира клинтот. Програмата на објектот се развива околу стратегијата на наборот: главниот конструктивен потег е бетонот, а страните на отсечениот од плоштадот елемент се во стакло, со што ...
| | веќе видена

El Molino е театар кој од 1898 година претставува културна референца за Барселона и кој поставува кабаре претстави како и Moulin Rouge во Париз. Fernando Salas реновирајќи го театарот кој 15 години беше затворен, наместо да му оддаде почит на историското минато на институцијата, прави еден нагласено футуристички дизајн со воодушевувачки ентериер. Светло црвени седишта, со вметнати Сваровски кристали и ултра-модерна, строга и без никаква декорација, црно-црвена сцена сигурно не е она што го посетителот очекува влегувајќи во зграда која е стара повеќе од 100 години. Но, ќе биде воодушевен од преобразбата на едноставниот простор со помош на свелото и сценската техника. Главната сцена е адаптибилна на потребите на поставената претстава, додека светлото ги дефинира просторните линии и создава специфичен амбиент преку различни апликации на LED во ѕидовите. На третото ниво на објектот се наоѓа Златниот бар, а на последниот, четврт спрат, сала за вежби со натсветла како врска со надворешниот свет. Салас вели ...
| | веќе видена

Без оглед дали сте верници или не, фотографиите од ентериери на различни црковни објекти на професионалниот фотограф Dirk Wiedlein , воодушевуваат со нагласената симетрија и чувството на грандиозност. Dirk Wiedlein
| | веќе видена

Интересно интервју со архитектите Nieto и Sobejano кои неодамна го завршија проектот за екстензија на Музејот Сан Телмо, во Сан Себастиан, Шпанија. Музејот кој што го создадоа претставува репрезент на долгогодишен процес во кој што создале низа на архитектонски модификации кои овозможиле поедноставно определување на физичкиот карактер на овој објект. Nieto/Sobejano
| | веќе видена

Во Скопје заврши Саемот за градежништво, со двете придружни манифестации - Саемот за недвижен имот и инвестиции RealEX и Саемот на извозни производи од Турција. Во Порта3 направивме краток осврт на овогодинешната манифестација. Архитектот на најубави концертни сали во светот, Сантијаго Калатрава ќе ја проектира новата зграда на Белградската филхармонија. Тијанџин, првиот кинески елитен еко-град за 350.000 жители ќе никне во најбројната земја на планетата до 2010 година. Повеќе можете да прочитате во најновиот број на Порта3. Добитници на последниот број на Порта3 се: Никола Спиркоски Софија Здравковска Марија Николова Горан Јованов Сташа Јовановиќ Даниела Бандовска Мирјана Савиќ Катарина Станковиќ Марио Стојановски Силвана Тасева Сантијаго КАЛАТРАВА- Архитектот на најубавите концертни сали ќе проектира во Белград Неодамна во соседна Србија беше објавена ексклузивна вест. Еден од најславните светски архитекти, Сантијаго Калатрава, прифати да ја проектира новата зграда на Белградската филхармонија. Имено, на ...
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 34/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Град Скопје I.1.2) Адреса: Бул. Илинденска бб I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: http://www.skopje.gov.mk I.1.5) Лице за контакт: Марија Петрова Блажевска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 3297-222/3297-292 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Органи на единиците на локалната самоуправа и на Градот Скопје-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: “Конкурс за избор на идејно-обликовно и архитектонско-урбанистичко решение на едукативни просторни инсталации според Идејниот проект за партерно уредување и урбана опрема на Градскиот парк во ...
сите 2 | | | веќе видена

Архитектите Reiser + Umemoto ја привршуваат својата дваесет и два катна кула наречена O-14 . Кулата се наоѓа во Дубаи и сместена е во една низа за која е предвиден сет од 50на слични по висина кули. Располага со над 30.000 метри квадратни предвидени за административни канцеларии, бизнис состаноци и слични по карактер содржини. Впечатлива е бетонската структурална фасада која со својата перфорација по целиот периметар создава уникатен архитектонски израз. Покрај тоа овој структурален егзоскелет обезбедува и послободен простор во внатрешното јадро на објектот. Reiser + Umemoto
| | веќе видена

Симболизмот и впечатловста се најботните елементи за само-услужните пунктови за туристички информации во Алпскиот регион Bludenz. Philipp Berktold создава привлечен елемент на јавниот простор, кој го насочува посетитлеот внатре и истовремено му дава заштита при чекањето на автобус. Објектот го поставува со агол кон улицата така што амблемот за информации и клупата за автобуската постојка се пренагласено очигледни, па едноставно, објектот неможе да не го фати окото на посетителот. Просторот е врамен со шест лица. Заштитната обвивка од масивни дрвени елементи ве поканува внатре со својата стилизирана имитација на алпските кровови, а клупата напред нуди безбедно да застанете и да чекате автобус. Позади ѕидот на клупата, поставени се илустрации и планови, диспензер за флаери и тач-скрин компјутери, сите заштитени со стакло. Масивните дрвени елементи го содржат алпскиот конструктивен рационализам: Шесте носечки површини се оптимизирани, скроени, исечени, зашрафени и споевите покриени со дрвени крстести клинови. ...
| | веќе видена

Innobasque е Баскијска Иновациска Агенција, приватна непрофитна асоцијација, која е основана да координира и промовира иновации низ Баскија и да го поттикне преприемачкиот дух и креативноста на сите нивои. Нуди моќна платформа и мрежа на соработка, низ која се промовираат вредностите и ставовите поврзани со иновациите во баскијското општество. Нивната канцеларија е место каде што се среќаваат компаниите членки на таа мрежа. Тоа е место замислено да ги динамизира односите, така што комуникацијата помеѓу компаниите ќе стане пофлуидна, а самите компании поиновативни. Дизајнерите Estudio Rulot беа ангажирани од инвеститорот да созададат нова форма на функционален простор кој ќе ја рефлектира активноста во него, базирана на идеите, познавањето на технологиите и новите организациски форми. Така, создадено е место кое преку промени, иновирање, еволуирање и учење, делува на работниот простор на сосема нов начин. Овој отворен дух е дел од отворениот план на канцелариите, а динамичната е постигната со ...
| | веќе видена

Michael Hansmeyer е архитект и програмер кој го проучува и истражува користењето на алгоритмите во современата технологија со што генерира сложени архитектонски форми. Неговиот последен проект е наречен „ Ornamented Columns “ во кој ни претставува низа комплексно декорирани столбови со височина од 2.7 метри и тоа изработени од хартија со дебелина од еден милиметар. На прв поглед делува неворајтно но тајната на ваквата орнаментика се крие во создавање на неколку илјадници слоеви-леери кои се пресечени со ласерски машини и преклопени еден врз друг. Вака поставени овозможуваат создавање на прекрасни комплексни архтиектонски форми. Изгледот на столбовите како целина делува пресложено, но доколку го анализирате секој слој(layer) засебно ќе сватите дека формата е прилично едноставна. Уште поинетересен е фактот дека овааа импозантна хартиена композиција е создадена за само 2-3 дена. Michael Hansmeyer
| | веќе видена

Кон крајот на 2005 година, Норвешка излгаса 15 годишна стратегија, план за развој на домашниот туризам. Државата побара помош од архитектите и дизајнерите да создадат туристички рути во норвешки манир кои што ќе ја нагласат убавината на норвешките пејзажи и ќе создадат автентична туристичка понуда. Проектот е наречен „Национален туристички водич на Норвешка“, а до сега во него имаат земено учество архтикти од типот на Peter Zumthor, Margrete Friis, Jansen & Skodvin и студиото Snohetta. Голем број на признати уметници креираше серија на архитектонски дела, видиковци од каде може да се согледаат уникатните норвешки планинински врвови, реки, долини и глечери.
| | веќе видена

next