Архитект

Во чест на 100 годишнината од раѓањето на македонскиот акварелист Љубомир Белогаски (1911-2011) и 20 годишнината од донацијата на неговите дела и формирањето на истомената галерија, во Музејот на град Скопје, утре во 19 часот, на јубилејна изложба ќе бидат презентирани 100 акварели. Дваесет од нив се дел од музејската донација, а осумдесет припаѓаат на институции и приватни колекции, истражени од 2000-2010 година.
сите 10 | | | веќе видена

Архитектите во Македонија и пошироко добија современа лектира. Четиво и видеозапис на настани и предавања по повод 60-годишнината на Архитектонскиот факултет во Скопје, во кои главните улоги ги имаа видни имиња од европската и светската архитектура. Станува збор за публикацијата РАЗГОВОРИ+ПРЕДАВАЊА, во издание на Архитектонски факултет, а како автори се појавуваат асистентите Слободан Велевски и Марија Мано Велевска. „Да не се случеше, да не се изградеше! Но, се случи и се изгради. Се изгради за да не се заборави, израсна како блесок во просторот за да даде живот од пепелта собрана во три урни, сега сместени во музејот“, вели архитектот Мирко Андовски, главниот проектант на Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија. Музејот изникнат како феникс на просторот на некогашното Еврејско маало во Скопје, на улиците „Амарова“ и „Давидова“, речиси се поклопува со старата, предвоена урбана матрица. За овие теми и поопширно читајте во новиот број на Порта3 а во продолжение можете да ја ...
| | веќе видена

Една статија како вовед во содржините на последниот број на Порта3: Реинтерпретација на медитеранскиот дом Кога ќе се спомене Сицилија, прво што ви паѓа на памет е вулканот Етна и, се разбира, мафијата што стана синоним за овој единствен остров со бројни контрадикции и занимливости. Но, заборавете ја мафијата и презимето Корлеоне, погледајте ја трилогијата „Кум“ на мира, дома, а на Сицилија дојдете да се одморите, затоа што таа е прав мал рај на земјата! На Сицилија се наоѓа провинцијата Рагуза, сместена во југоисточниот дел од островот и е една од деветте автономни региони. Над истоимениот град Рагуза, на една висорамнина со земјоделско земјиште кое, како и насекаде на медитеранот, е поделено на повеќе имоти со ниски каменити ѕидови од песочник, се направени многубројни фарми на кои се одгледува добиток. Денес фармите сè повеќе го менуваат својот изглед. Тревнатите терени и добитокот што пасе наоколу се сè уште тука, но наместо расфрлани фармерски куќи, изолирани и поделени, изградбата на нови објекти ...
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 1/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Служба за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија I.1.2) Адреса: Кузман Јосифовски Питу бр.17 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: I.1.5) Лице за контакт: Соња Полизовска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 2465 225/2465 225 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Државни органи-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Изработка на Идејно архитектонско решение за партерно уредување на потегот од мостот Гоце Делчев до мост кај нов објект на МНР, од левата страна на реката Вардар во Скопје II.2) Дали постапката ќе ја ...
| | веќе видена

Архитектурата која имаме прилика да ја гледаме во нашиот секојдневен живот, без оглед на тоа колку и да е атрактивна, после одредено време почува да бледее и таа се втопува во нашите видувања за одреден дел од градот. Денешните технологии имаат можност повторно да го пробудат животот во некој објект, внесувајќи некои современи елементи на дизајн, или потполно да ја редизајнираат фасадата, доколку тоа го дозволува буџетот. Еден од таквите проекти е комплетната промена на дизајнот на ентериерот, и фасадата на еден голем трговски центар во Јужна Кореја. Архитектонското студио за овој проект е познатото UNStudio кој овој радикален дизајн го оправда со тоа што смета денешниот комерцијален простор е право место за ваков експеримент. Појавата која одамна стана дел од потрошувачкиот живот во САД а потоа и во останатите делови на светот е еволуцијата на продажните центри како места со високо развиени социјални функции. Покрај примарните комерцијални улоги, овие објекти стануваат места за состојување на луѓето, ...
| | веќе видена

Интервју со Кристијан Керец , архитект роден во Марачибо, Венецуела кој своето образование го заврши во Швајцарија. На почетокот од неговата кариера работел како архитектонски фотограф, професија која што му ги продлабчила апетитите и аспирациите да почне да се занимава со архитектура. Во ова петминутно интервју ќе го дознаете неговиот став и принципи во архитектонското проектирање. Кристијан Керец
| | веќе видена

Во трговскиот центар „Болшевик“, во Киев, сместен е ТАГО, бутикот за женска облека, ентериерно уреден од украинското студио Sergey Makhno Interior Workshop . Проектот ја трансформираше „малата“ продавница (од околу 100м2) во софистицирано прибежиште и на клиентите им нуди релаксирана атмосфера, далеку од градската гужва. Во тонови на кафена боја и теракота, создаден е удобен ефект на есенска природа. Пултот за прием и дизајнерскиот мебел прават хармонична средина. Органските форми на мебелот и перниците за релаксирање во боја на карамела, како и на златните лустери над рецепцијата и делот за медитација го пратат трендот на додатоци како од мравјите живеалишта. Одреден израз на динамика е добиен со специјално дизајнираните форми во вид на трева/прачки од железо, кои го преградуваат просторот. Sergey Makhno Interior Workshop
| | веќе видена

Долж скоро еден километар покрај Сена во Париз, со Avenue de France на југ, новата четврт Masséna Nord веќе 15 години се развива преку креативно урбано планирање. Одговарајќи на задачата за променливост и збирање на повеќе активности во густо населените градови, Atelier Christian de Portzamparc, наместо строг главен урбанистички план, поставија сет на правила кои дозволуваат варијации. Овој пат во размер на една четврт го користи принципот кој го развил во 80-тите - отворен светол блок со разнолика отворена улица. Субурбаната атмосфера се создава со објекти со различни висини и различни архитектонски изрази - станбени простории, канцеларии, ателјеа, уметнички галерии, комерцијални продавнички, сервиси, разни јавни удобности, зелени простории и универзитет, искомбинирани во хармонично урбано милје. Објектите се слободни и независни и дозволуваат улицата да навлезе во внатрешниоста на блокот, каде се сместени градините. Сите страни на објектите бенифицираат од изложеноста на сонце, а долж улицата ...
| | веќе видена

Без здив остава фантастичниот живопис во црквата „Свети Ѓорѓија“ во Старо Нагоричане, кој на неколку нивоа ја раскажува целата историја на христијанството. Но во црквата нема светло што ќе ви овозможи јасно да ги видите деталите на фреските, кои делумно се оштетени и од влага. Црквата „Свети Ѓорѓија“ во Старо Нагоричане, споменик на културата од 1313 година, со еден од најубавите живописи од византискиот период - дело на солунските зографи Михајло и Евтихиј, е оставена на грижа и чување на локалното население. Уште при самиот влез во црквата без здив ќе ве остави фантастичниот живопис, еден од највпечатливите на византиското фрескосликарство, кој на неколку нивоа ја раскажува речиси цела историја на христијанството. Но во црквата нема светло што ќе ви овозможи јасно да ги видите и деталите на прекрасните фрески. Клучевите од црквата ги има момче од селото, кое живее во непосредна близина. Тој вели дека се случува со месеци да не дојде ниеден претставник на некоја институција, вклучувајќи го и ...
| | веќе видена

По повод јубилејот – 70 години живот, 50 години работа и 30 години „ Пецко “ ѓе биде отворена изложба на карикатури на Дарко Марковиќ ДАР – МАР во просторијите на КИЦСМ – „СПОНА “ на ул. Даме Груев бр. 28, на 31 март 2011 во 20 часот.
сите 5 | | | веќе видена

Концертната сала во Копенхаген на Жан Нувел е моќен пример за тоа како да се искористи историската меморија без задушување на креативната имагинација. Вообичаено се смета за навреда да се каже дека некој архитект дизајнира убави пакети, а камоли дека позајмил идеи од мртов гениј. Но, на Жан Нувел треба да му биде простено за воскреснување на старите духови. Неговата концертна сала во Копенхаген е оддавање почит на Берлинската филхармонија од 1963 година на Ханс Шарун, чиишто каскадни балкони направија да биде една од најомилените концертни сали во поствоената ера. И Нувел ја вгради својата почит во еден од најпрекрасните објекти што во последно време е направени: висока светло сина коцка обвиткана со примамливи одрази. Таа е моќен пример за тоа како да се искористи историската меморија без задушување на креативната имагинација. Таа нуди и докази, ако уште се потребни, дека сме среде величествен период во дизајнирање концертни сали. Како, на пример, Дизни хол во Лос Анџелес на Френк Гери од 2003 година или ...
| | веќе видена

Во галеријата „Око“ во центарот на Скопје се претставува уметницата од Словенија, Габриела Фужир Бауер, која до 1 април пред публиката ќе презентира 12 дела од кои еден дел кукли и остварувања изработени од ткаен текстил . Габриела Фужир Бауер е родена во 1973. Дипломирала и докторирала на Академијата за уметност и дизајн во Љубљана, а работи како асистент на универзитетот во Марибор каде што предава текстил и моден дизајн. „Кај Габриела текстилот - душата е транспарентна, со лична текстура и боја која не води од интензивното кон зрелото растење и ни раскажува за искреното, искуството, наметнатото и преживеаното за време на еден циклус“ посочува ликовниот уметник Ладислав Цветковски.
| | веќе видена

Амбасадата на Холандија во соработка со Тинекс маркетите неодамна распиша конкурс за средношколци и студенти во кој авторите ќе треба да одговорат на предизвикот- дизајн на одржлива, практична и инвентивна ќесичка за шопинг. Целта на конкурсот е промоција и важност на дизајнот во секојдневниот живот. Конкурсот е отворен до 15.04.2011 година, предвидени се и награди а повеќе детали можете да дознаете на следниот линк. The Embassy of the Kingdom of the Netherlands and Tinex Supermarkets are organising a design competition in the framework of the Dutch Queen’s Day events that will take place in April 2011. Creativity and design are the main themes for this year’s events. The goal of the competition is to promote the importance of design in everyday life. Well designed products are innovative, user friendly, durable, environmentally sustainable and aesthetically beautiful. They offer value for money. The competition starts on 16th March and will close on 15th April 2011 . Designs will have to be submitted ...
| | веќе видена

Архитектонскиот аналитичар и новинар Peter Murray , воедно и првиот човек „Архитектонскиот фестивал на Лондон“ и на „New London Architecture“, ни раскажува за неговите опсервации кон архитектурата, стилот кој треба да го негува современата архитектура, предностите и недостатоците на некои значајни дела во архитектурата како и новите правци меѓу кои е и архитектонскиот туризам.
| | веќе видена

Стилот на архитектите од Damilano Studio се одликува со елегантни ентериери полни со дизајнерски предмети, облеани со силни и светли ефекти и просторност преку користење на едноставни волуметриски ефекти. Оттука и во проектот за пренамена на поткровјето во Кунео, Пиемонте, во Италија, се препознаваат карактеристичните елементи како белите малтери, стаклото, локалните камења, водата и рефлексијата. Идеата на проектот била да се прошири просторот на поткровјето, кое покрај тоа што зафаќа површина од 240м2, има драстично намален волумен поради малата косина на кровот. Финалниот резултат на преобразбата е светол, просторен и динамичен апаратман кој совршено ги отсликува потребите на сопственикот. Преобразбата на ваков тип на апартмани може да биде многу тешка, бидејќи поткровјата може да имаат многу малку простор до сртот и бараат специфичен распоред на просториите. Damilano Studio го превзеде предизвикот, успевајќи да создаде големи соби со малку преградни ѕидови, за да апартманот добие во простор. ...
| | веќе видена

Промотивно видео за последната верзија на реномираниот Autodesk AuotCAD 2012, во кое ќе се запознаете со најновите технички карактеристики, поволности и адаптации, кои го прават овој софтвер подастапен и по „user friendly“ . На следниот линк можете да го превземете софтверот во демо верзија, а за комплетен осврт на сите новини можете да дознаете на нивната официјална веб страна
| | веќе видена

После катастрофата на раселените фамилии од светските катастрофи како последниот земјотрес и цунами во Јапонија, многу архитекти прават обиди за ефикасно и брзо сместување на луѓето од погодените области. Хаити, „Бисерот на Карибите“, долго беше најпосетуваната туристичка земја на Големите Антили. После страшниот земјотрес од 2010, со 7.0 степени по Рихтер, земјата има шанса да се преизгради со нов архитектонски и планерски концепт. Покрај бројните идеи за мали и брзомонтажни објекти, Vincent Callebaut Architects предлагаат еден интересен и сериозен проект, како тридимензионална матрица и себеодржливо село создадено со повторување на единствен стандардизиран и префабрикуван модул. Модулите се составени од две пасивни куќи (од метална структура и со фасада од тропско дрво) врзани во дуплекс околу трансверзална хоризонтална комуникација која ги поврзува сите единици. Проектот, инспириран од флуидниот, органски облик на Коралниот гребен, претставува масивна структура составена од два брана и сместува повеќе ...
| | веќе видена

Најновиот број на Порта3 е повеќе посветен на архитектурата и ентериерите. Направивме краток осврт на градот Салерно во Јужна Италија кој во последните две децении е во центарот на интензивни архитектонски и урбанистички подвизи. Ја разгледавме најспектакуларната оперска куќа во светот дизајнирана од Заха Хадид во Кина. Можете да го прочитате и интервјуто со генералниот менаџер на една од лидерските компании во производство на мебел - Дизајн Фантазија.Како посебно интересен го издвоивме луксузниот ентериер на стан во црно - бела комбинација. Добитници на Порта3 број153 се: Маја Златеска Александра Милушева Милена Зафировска Атиче Хајредин Елина Филева Софија Механџиска Виолета Џуровска Емилија Миткоска Силвана Илкоска Љупчо Ристоски Елеганција и дизајн во црно-бела комбинација Просторот е вистински предизвик за секој архитект, а особено поткровје во центарот на градот, со 150 м. и висина која овозможува решение на две нивоа. Од самиот влез се отвора простор и волумен во кој се кршат единствено гредите од ...
| | веќе видена

Вилата Аманзи е проект замислен и лоциран во Фукет, Тајланд. Неговите архитекти Adrian McCarroll, Waiman Cheung, Jamie Jamieson го замислија како современ објект со ултра модерен дизајн и архитектура. Предвиден е да биде изграден на карпеста површина покрај гребените на Андаманското Море како отворен концепт со широки визури ориентирани кон морето дозволувајќи и на природната убавина да влезе во самиот објект. Повеќе за оваа вила можете да дознаете на официјалниот сајт на Original Vision. Original Vision
| | веќе видена

Со многу изложби, ликовни работилници, промоции, уметнички колонии Македонија годинава ќе одбележи два големи јубилеја - 110 години од раѓањето на ликовниот уметник Лазар Личеноски и еден век од раѓањето на неговиот колега Љубомир Белогаски. Во големата манифестација посветена на двајцата основоположници на македонската ликовна уметност се вклучија повеќе институции и организации, предводени од Министерството за култура. Јубилеите ќе ги одбележат Националната галерија на Македонија, Музејот на град Скопје, Музејот на современата уметност, Факултетот за ликовни уметности, Средното уметничко училиште, Друштвото на ликовните уметници на Македонија и ликовната колонија „Галичник“. Во активностите се вклучени и мијачкото село Галичник, родното место на Личеноски, и Делчево, каде што бил роден Белогаски. Манифестацијата официјално почна синоќа, во Даут-пашиниот амам, во Скопската стара чаршија каде што беше отворена ретроспективна изложба на творештвото на Личеноски. Пред јавноста беа изложени околу 160 дела кои ...
сите 6 | | | веќе видена

next