Архитект

„La liberte” - Облакодери во Холандија Францускиот архитект Dominique Perrault е творец на проектот „La liberte” двата облакодери кои се наоѓаат на влезот во холандскиот град Гронинген. Станува збор за важен проект за овој град, кој поминува низ процес на урбанистичка обнова и модернизација на инфраструктура. Повеќекатниците „La liberte” се наоѓаат недалеку од глaвниот автопат, кој го поврзува овој град со останатиот дел на Холандија. Кулите се високи 80 и 40 метри, а долго време ќе бидат реперна точка за Гронинген, град кој брои нешто помалку од 200.000 жители и важи за голем универзитетски центар за оваа држава. Заради визуелната улога, кој кулите сега ја имаат нивната естетика е всушност резултат на долготраен процес на разработување на архитектонската мисла. Објектите комуницираат со околните блокови, кои се изградени во 1950 година, по пат на стаклена база со 4 спрата. Стаклото овозможува согледување на околните блокови и транспарентност, но исто така внесува чувство на современост во овој урбан ...
| | веќе видена

Архитект.мк ве поканува на свечено отворање на изложбата за фотографија која што ќе се отвори по повод конкурсот за фотографија 2/Два. Отворањето ќе се одржи на 06.07.2011 година со почеток во 20.00 часот во новите простории на Општина Карпош, кои што се наоѓаат на ул. Демир Трајко б.б. На изложбата ќе бидат претставени 30 фотографии за кои обраќање ќе има претседателот на стручното жири. По отворањето следи коктел забава со музички бенд.
| | веќе видена

Македонските ликовни уметници добија три простории за работа во Безистенот во Старата скопска чаршија. Трите ателјеа кои Друштвото на ликовни уметници на Македонија ги доби минатата година од Владата ќе може да ги користи во наредните десет години. ДЛУМ вложи големи средства и напори за реновирање на трите простории, од кои едната ќе е кафе-галерија каде што ќе се пласира сработениот материјал, и две ателјеа за работа, кои ќе им се доделуваат на уметниците преку конкурс. Уметникот ќе го користи просторот од три месеци до, најмногу, една година. Доделувањето на просториите од Безистенот на ДЛУМ е резултат на активностите на Владата за промоција и за повторно заживување на ова заштитено културно градско јадро во Скопје. „Очекуваме проектов да ги врати сјајот и убавината на стариот Безистен, кој своевремено беше собиралиште на домашните ликовни творци, а последниве години ја загуби таа функција", ни рече Тања Балаќ, претседателката на ДЛУМ. На свеченото отворање в петок (21ч.), ќе се одржат повеќе настани, ...
сите 6 | | | веќе видена

Доајенот на современото македонско сликарство Родољуб Анастасов вечерва во 20 часот ќе потпише договор со Музеј на Град Скопје на кој ќе му донира 389 цртежи, акварели, пастели и дела работени во комбинирана техника и масло на платно. Музејот на Град Скопје по повод овој вреден легат од донаторот Родољуб Анастасов, прави напор да се изнајдат материјални средства за адаптација на просторот за поскоро оформување галерија која ќе го носи неговото име. Од 1991 Музејот има и 30 донирани слики од врвниот акварелист Љубомир Белогаски кои се чуваат во посебна галерија именувана по авторот.
сите 9 | | | веќе видена

Макетата изработена во ателјето на Кензо Танге на која е претставен мастерпланот за Скопје по катастрофалниот земјотрес во 1963 година, сопственост на Музејот на град Скопје, ќе биде изложена на поставката која од 17 септември 2011 до 15 јануари 2012 година под мотото „Метаболизам, градот на иднината: од Кензо Танге до сегашноста” ќе биде поставена во музејот „Мори арт” во Токио. Вишиот кустос архитект Јасминка Намичева нагласи дека во преписките кои се воделе со Токио било нагласено дека со оглед на земјотресите кои се случија во Јапонија на 11 март, мастерпланот за Скопје станал актуелен бидејќи тоа е единствен проект на Танге кој е правен за град уништен од земјотрес. Изложбата во Токио, меѓу другото, има за цел возобновување на идеите на метаболизмот како футуристички архитектонски правец, кој се заснова на употреба на метафорите за да се креираат флексибилни урбани структури. Централна фигура на изложбата е Кензо Танге, а покрај него и Кишо Курокава. Конкурсот за генералниот план за дизајн на ...
| | веќе видена

Видео со реномираното архитектонско дуо Mansilla+Tuñón предводено од M. Mansilla (Madrid, 1959) и Emilio Tuñón Álvarez (Madrid, 1958). Најпознати по проектот за Музејот на современа уметност во Леон - MUSAC , за кој ја добија престижната архитектонска награда „Mies Van der Rohe prize“ за најубаво европско дело во 2007 година. Mansilla+Tuñón
| | веќе видена

Интервју со Saskia Sassen, реномирана холандска професорка која предава глобализација и миграција на Универзитетот во Колумбија. Во ова интервју ќе дознаеме по некој детал за нејзината последна книга „The Global City“ во која пишува за глобалната човечка миграција во последниве 20 години.
| | веќе видена

Непозната слика од големиот италијански мајстор на барокната уметност Микеланџело Караваџо неодамна е откриена во Велика Британија. Станува збор за сликата „St Augustine“, која датира од 1600 година, период кога неговиот стил бил скулптурален и монументален, со силни движења и израз. Делото се наоѓало во приватна колекција, а сопствениците верувале дека се работи за непознат сликар од 17 век. Caravaggio на 28 години ја создал сликата на која е прикажан св. Аугустин.Себастајн Суче, професор по историја на уметност на Виенскиот универзитет, смета дека станува збор за значајно откритие. Експертите велат дека оваа слика била нарачана од Винченцо Џустинјани, еден од најмоќните заштитници на Караваџо во Рим. Познат по тоа што неговите иновации имале пресудно влијание во западното сликарство, Караваџо зад себе оставил педесетина дела. Се смета за еден од најголемите претставници на барокната школа во Италија. Caravaggio
| | веќе видена

Неодамна отворените работни простории на компанијата “Red bull” во Кејп Таун, Јужна Африка докажаа јакнење на се поприсутната архитектура на современите работни простори, кои ја промовираат тимската работа, како и расположението за веселата работна атмосфера. Како и многи глобални компании, кои ја усвоија работната филозофија, а беа потпомогнати од актите на разни држави за субвенционирање, работните простории стануваат еколошки оддржливи ентериери, кои ја промовираат размената меѓу вработените, позитивната атмосфера и новиот однос на работните станици и просториите за социјализација и дружење. Важно е да се напомене дека оваа појава не е само нов правец во дизајнот на ентериерот, туку е резултат на обемните истражувања за квалитетот на изминатото време низ текот на работните часови и продуктивноста на вработените. Тоа што се разликува компанијата “Red bull” од останатите гигантски корпорации е всушност нејзиниот маркетинг, кој честопати по пат на организирање на разни настани ги спојува потенцијалните ...
| | веќе видена

Започна ископувањето на „Соларниот брод“ стар 4500 години Археолозите започнале со икопувањето на 4500 години стариот брод, пронајден во близина на Кеопсовите пирамиди во Гиза, изјавил египетскиот министер за антиквитети, Захи Хавас. Се работи за еден од два брода кои биле закопани пред Кеопс, кои според верските обичаи, требале да го одведат во задгробниот живот. Сакуџи Кошимура професорот од јапонскиот универзитет Васеда и предводник на овој проект заедно со египетскиот совет за антиквитети, рекол дека архолозите на другиот брод го откриле името на Кеопс напишано на самиот брод. Кеопс ја има основано четвртата египетска династија околу 2680 години п.н.е и владеел со Египет 23 години. Бродовите првично се пронајдени во 1954 година и се сметале за едни од позначајните откритија во Гиза, по својата старост, величина и сочуваност. Првиот брод е долг 43 метри, а другиот кој е сличен на него е помал. И двата брода се направени од либански кедар и египетски дрвја. Експертите веќе изјавиле дека тоа се најстарите ...
сите 2 | | | веќе видена

Добитници на последниот број 159 се: Магица Димитрова Магдалена Крстановски Ева Василевска Трене Бандовски Мартина Величковска Милан Серафимовски Габриела Иванова Љупчо Сотировски Бојан Хаџиев Денис Арслановски Проектот за новиот градски плоштад во Штип пред Светска Банка Општина Штип ја достави целокупната документација до Светска Банка за реконструкција и обнова на градскиот плоштад. Проектот е вреден 360.000 евра. Средствата се обезбедени преку кредитот од Светска банка, но распишувањето на меѓународниот тендер ќе биде по претходно одобрување на оваа институција по разгледување на тенедерската документација. Средствата од два милиона евра кредит, кои ги дава Светска Банка за уредување на централното градско подрачје, изградба на пет паркинг платформи и средување на коритото на река Отиња, предвидува и реконструкција на плоштадот. - Плоштадот секогаш е слика за еден град. За жал, во Штип таа слика повеќе од три децении е недостојна, бидејќи градскиот плоштад е во толку лоша состојба што луѓето со право ...
| | веќе видена

ОГЛАС ЗА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ Број на оглас: 2/2011 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Служба за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија I.1.2) Адреса: Кузман Јосифовски Питу бр.17 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4) Интернет адреса: I.1.5) Лице за контакт: Соња Полизовска Адреса на е-пошта: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите Телефон/Факс: 2465 225/2465 225 I.1.6) Дополнителни информации и тендерската документација може да се добијат: На горната адреса I.2) Категорија на договорен орган, негова главна активност или дејност: Државни органи-Општи јавни услуги ДЕЛ II: ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ II.1) Предмет на конкурсот: Изработка на Идејно архитектонско решение за партерно уредување на потегот од мостот Гоце Делчев до мост кај нов објект на МНР, од левата страна на реката Вардар во Скопје II.2) Дали постапката ќе ја спроведе ...
| | веќе видена

Видео - The Making of Alexander Видео посветено на работниот процес и начинот на создавањето на споменикот на Александар Македонски кој беше изработен во леарницата на Artistica Guastini di Gambellara во Виченца.
| | веќе видена

Концептот за трансформабилен облакодер се состои во адаптација на самиот облакодер на временските услови, интензитетот на сончевата светлина како и непосредното опкружување. Објектот е наречен Kinetower а автори на проектот се проектантите од студиото Kinetura Kinetura
| | веќе видена

Неодамна заврши изградбата на галеријата „ Centercity “ во градот Чеонан, Јужна Кореја. Објектот програмски е поделен на неколку јавни платоа во неколку нивоа кои се обединети во еден централен атриум. Фасадата на објектот е двослојна едниот од тенко кристално стакло а вториот, е од челични подконструкции на кои се закачени ЛЕД светилки. Во текот на денот објектот е монохроматски а во тек на ноќта претставува визуелен панел кој допринесува во амбиенталноста на просторот. Проектот е дело на UN Studio.
| | веќе видена

Неодамна излезе новиот Закон за градење во пречистен текст изгласан на 20.04.2011 година. Архитект.мк ви овозможува преглед и превзамање на сите значајани закони и правилници за архитекти во секцијата Закони . Доколку сакате да го превземете само Законот за градење кликнете тука
| | веќе видена

Украинско архитектонскиот тим го сочинуваат Сергеј Макно и Бутенко Василиј кои се креатори на проектот за ентериерот на ресторанот “Twister” во Киев. Станува збор за ентериерот кој е инспириран од природните феномени како дожд и торнадо, т.е. е исполнет со колорит на земски тонови. Ресторанот се состои од дела со бар, кој е наменет за гости кои сакаат да се напијат пијалок, или кои чекаат слободно место и од салата која има галерија во својата структура. Целта на проектот бил креирање на ентериер, кој со боите и облиците ќе делуваат опуштено, односно со модерен и комотен мебел, чиј претстој во овој простор се вистинско задоволство. Како што е речено дизајнот на салата е инспириран од природните феномени како торнадо и дождови. Во просторот се наоѓа галерија, со шест балкони на кој се за седење, типично за сепаре. Ѕидовите се обложени со дрвени должини а светлечките тела имаат облик на капки, кои висат од галеријата и плафонот. Еден дел од салата е за ручање, а над него се наоѓа галерија, која е ...
| | веќе видена

Оваа современа резиденција наречена Amanzi, која на прв поглед концептуално асоцира на легендарната Рајтовска „Куќа на водопадите“, е дело на архитектонското студио Original Vision , а ситуирана е во Пукет, Тајланд. Вградена е во гранитен карпест предел и ориентирана е кон Андаманското Море создавајќи прекрасни панорамски визури. Еден убав пример каде што современиот архитектонски дизајн се надополнува со природната убавина и нејзиното опкружување. Original Vision
| | веќе видена

На лондонските градилишта и следбената инфраструктура којa ќе ја згости следната Олимпијада сегментарно и полека градењето се сведува кон крај, а некои објекти веќе се готови. Така на јавноста овие денови е претставена кошаркарската сала направена дури една година однапред пред најголемата спортска манифестација. Се работи за голем објект со интригантна форма, а архитектите Sinclair Knight Merz , Wilkinson Eyre и KSS, паднаа во втор план со оглед на тоа дека сите зборуваат за револуционерниот концепт на градба. Имено кошаркарската арена која уште не добила службено име ни надимак, проектирана е така да по завршувањето на игрите да може да се демонтира и рециклира. Салата која може да собере дури 12.000 гледачи еден е од потребните елементи на Олимпијадата, па концептот на ваков начин на градење, кој подразбира дислоцирање, односно повторно подигање на иста градба во следниот град на домаќинот на Игрите, окарактеризиран е како идејно,еколошка и финансиска одлична идеја. На тој начин во иднина за ...
| | веќе видена

„Urban Interiorities” е проект на тим од неодамна дипломирани студенти од Униврзитетот во Пенсилванија, училиште за дизајн. Студентите сакаа да креираат сосема нов пристап на сваќање за ноќен живот, односно понудија проект на ноќниот клуб кој всушност ќе ја материјализира фантазијата на современета младина. Проектот е развиен од напредната техника на 3D моделирање и потребното рендирање на визуелизиација, каде што е креирана органска архитектура на живописни бои. По зборовите на самиот тим, дизајнот е инспириран од ентериерот на клубовите кои можат да се пронајдат ширум Јапонија, кој на уникатен начин ги комбинира обликот и бојата кој можеби не одговара за сечиј вкус. Во комбинација со блескаво осветлување креиран е навистина ефектен простор кој ќе се вцрта во сеќавањето на посетителот. Ентериерот е поделен во централна зона со бар, кој може да собере најмногу луѓе, потоа суши ресторан, саке бар и оддел за VIP гости. За конечниот изглед на проектот требаа четири месеци интензивна работа. На крај е ...
| | веќе видена

next