ДИК го усвои роковникот за предизборниот период

Државната изборна комисија (ДИК) го усвои роковникот за предизборниот период, но без членовите на СДСМ, Виолета Дума и Игор Милев, за кои не се знае дали си дале оставка или има друга причина за нивното отсуство. Претседателот Александар Чичаковски кој вчера заедно со Дума и Милев ја напушти седницата за 24 вести вели дека неговото присуство на седницата не значи дека го сменил мислењето дека Избирачкиот список е чист за одржување на избори туку само присуствувал за нејзино техничко одржување. Инаку Државната изборна комисија одлучи, Избирачкиот список јавно ќе биде одјавен на 25 април во рок од 15 дена. Партиите пак кандидатските листи ќе треба да ги заклучат на 11 мај за веќе од 16 да започне изборната кампања. Крајниот избирачки список треба да биде готов на 19 мај. Инаку ДИК побара Министерството за информатичко општество да достави податоци за административните работници кои ќе бидат избрани во општинските комисии, а од МНР побара список на персонал кои ќе го спроведат изборниот процес во дијаспората, ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Предвремените парламентарни избори закажани за 5 јуни ќе чинат 456,664 милиони денари или околу 7,5 милиони евра, пишува во финансискиот план кој Државната изборна комисија го усвои вчера. Од оваа сума, само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. За печати, перничиња, УВ ламби и спреј, сигурносни ленти и паравани буџетот изнесува 9,2 милиони денари, за транспорт 9 милиони денари, за печатење на избирачки список изнесува 4 милиони денари, за транспорт на членови на избирачки одбори во ДКП за денот на гласањето изнесува 25 милиони денари, транспорт на доверлив и недоверлив материјал 7 милиони денари. ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. Членовите на ДИК не го отворија прашањето за тоа што податоците од МВР не се ...
| | веќе видена | слични

Според финансискиот план што го усвои Државната изборна комисијата, предвремените парламентарни избори ќе чинат 7,5 милиони евра. За печатење, пак, на избирачкиот материјал ќе бидат потрошени дополнителни 650 илјади евра. Според Роковникот на ДИК за извршување на изборните дејствија за спроведување на предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, Избирачкиот список ќе биде ставен на јавен увид во понеделник, на 25 април. Јавниот увид трае 15 дена, започнува на 25 април, а трае до 9 мај 2016 година, а најдоцна до 14 мај. ДИК го доставува Избирачкиот список до политичките партии кои, пак, до 19 мај треба да достават барање за запишување, за дополнување или за бришење податоци. Сепак, на вчерашната седница не се расправало за текот на проверките за ажурирање на Избирачкиот список. Во врска со предлагањето листи на кандидати, собирањето потписи пред овластените лица од ДИК за предлагање на листа на кандидати за пратеници во Собранието на Република Македонија од група избирачи започнува ...
| | веќе видена | слични

За изборите што се планираат на 5 јуни ќе се потрошат 465 милиони денари, или околу 7,5 милиони евра. Вчера на уште една попладневна седница Државната изборна комисија го усвои финансискиот план според кој 40 милиони денари се предвидени за печатење на избирачки ливчиња и обрасци, 25 милиони за избирачките одбори во дијаспората, 9 милиони за чување доверлив материјал, 9 милиони за транспорт. Ова планирање е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. Иако роковите притискаат и Избирачкиот список треба да биде заклучен до 19 мај меѓу другото нејасно е и како ќе се постапува со 139.000 гласачи кои се македонски државјани кои поседуваат валидни патни исправи, но не поседуваат валидни лични карти, односно графата за адреса во земјава останала празна. Најголемиот број веројатно се иселеници, кои треба да гласаат во дипломатско-конзуларните претставништва, но треба да се водат на посебен список. Адреса немаат бидејќи не исполнуваат услови од законот за живеалиште. Можно решение е да им се даде право да гласаат ...
| | веќе видена | слични

Од оваа сума само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. За печати, перничиња, УВ ламби и спреј, сигурносни ленти и паравани буџетот изнесува 9,2 милиони денари, за транспорт 9 милиони денари, за печатење на избирачки список изнесува 4 милиони денари, за транспорт на членови на избирачки одбори во ДКП за денот на гласањето изнесува 25 милиони денари, транспорт на доверлив и недоверлив материјал 7 милиони денари. На седницата не присуствуваа Виолета Дума и Игор Милев, членови на ДИК предложени од СДСМ.
| | веќе видена | слични

Многу прашања во Државната изборна комисија остануваат нерасчистени. Сомнителните гласачи не само што не се чистат, туку и се додаваат нови. Опозицијата не учествува во нејзината работа. Комесарот Јоханес Хан досега во неколку наврати порача дека одлуката на претседателот ги доведува во опасност и изборите закажани за 5 јуни. Но подготовките за избори во делокругот на ДИК продолжуваат без присуството на членовите од СДСМ, кои ја напуштија работата на Комисијата. Тие реагираа и завчера, кога од МВР бил доставен Избирачки список заклучно со 05 јуни 2016, на кој бил потпишан само од дополнителниот заменик-министер, Митко Чавков, а не и министерот Оливер Спасовски, како што е предвидено со закон. По едностраниот потег на Чавков, стигна соопштение од МВР, во кое се потсетува дека „Избирачкиот список е документ кој го донесува министерот, а се однесува на правните, финансиските и кадровските прашања поврзани со организацијата на изборите“. (…) Но отсуството на министерскиот потпис и незавршените проверки, не се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Седум и пол милиони евра е буџетот со кој ДИК ќе ги реализира изборните активности. Членовите на Комисијата го усвоија финансискиот план за распределба на средства за предвремените парламентарни избори. Најголем дел од парите, односно 40 милиони денари, ќе бидат наменети за печатење ливчиња, обрасци, записници и упатства. Според Силвана Бонева, иако работата на комисијата е при крај, ДИК се соочува со опструкции. Членовите на ДИК предложени од СДСМ, не присуствуваа на седницата.
| | веќе видена | слични
2 копии

ДИК одлучи да побара уште една средба со Владата заради расчистување на сите проблематични прашања ДИК планира да потроши 40 милиони денари за печатење избирачки ливчиња и обрасци, 25 милиони за избирачките одбори во дијаспората, 9 милиони за чување доверлив материјал, 9 милиони за транспорт итн, вкупно 7 и пол милиони евра. Ова планирање е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. Силвана Бонева уште еднаш побара службите на ДИК да ги внесат сите проверки и резултати добиени при административните и вкрстените проверки. Побара одговор за 282 исчезнати анкетни ливчиња, за 10 илјади гласачи кои не се пронајдени од анкетарите и за 41 гласач чија адреса е во некоја јавна установа. Бонева изјави дека членовите на ДИК се соочуваат со опструкции и дека не смеат да се претворат во инспектори кои ќе трагаат по секој анкетен лист.
| | веќе видена | слични

Предвремените парламентарни избори ќе чинат 7,5 милиони евра, соопшти Државната изборна комисија (ДИК) на вчерашната седница. Од нив, 650 илјади евра ќе се потрошат за печатење на избирачки ливчиња и обрасци, 406 илјади евра за избирачките одбори во дијаспората, 146 илјади евра за чување доверлив материјал, исто толку за транспорт итн. Ова планирање, велат од ДИК, е во рамки на средствата обезбедени од буџетот. ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. На седницата не присуствуваа Виолета Дума и Игор Милев, членови на ДИК предложени од СДСМ.
| | веќе видена | слични

ДИК не го прифати избирачкиот список од Министерството за внатрешни работи, потпишан само од дополнителниот заменик-министер Митко Чавков, затоа што не бил во потребниот формат за да може да се споредат податоците. МВР ќе треба дополнително да достави список во бараниот формат. Членовите на ДИК не го отворија прашањето за тоа што податоците од МВР не се верификувани и од министерот Оливер Спасовски. Предвремените парламентарни избори закажани за 5 јуни ќе чинат 456,664 милиони денари или околу 7,5 милиони евра, пишува во финансискиот план кој Државната изборна комисија го усвои вчера. Од оваа сума, само за печатење на избирачките ливчиња и друг печатен материјал се планирани 40 милиони денари. За печати, перничиња, УВ ламби и спреј, сигурносни ленти и паравани буџетот изнесува 9,2 милиони денари, за транспорт 9 милиони денари, за печатење на избирачки список изнесува 4 милиони денари, за транспорт на членови на избирачки одбори во ДКП за денот на гласањето изнесува 25 милиони денари, транспорт на доверлив и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во Штип и во Тетово денеска ќе се одржат последните две од вкупно петте јавни дебати што ги организира Владата за четирите нацрт-амандмани. Претседателот на ...
сите 306 | | | веќе видена

Во Куќата на Уранија- МАНУ, свечено беше отворена изложбата на фотографии „По трагите на светите Кирил и Методиј”. На свеченоста, во името на организаторите, ...
сите 200 | | | веќе видена

Во Кочани вчера беше одржан протестен марш организиран од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Пред граѓаните се обрати лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски кој ...
сите 115 | | | веќе видена

Со усвојување на првиот од вкупно четирите нацрт амандмани, секаде во Уставот зборовите Република Македонија се менуваат со Република Северна Македонија. Во ...
сите 15 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДИК го усвои роковникот за предизборниот период

Од:
До кого (е-маил):
Порака: