Ховит

  во

  Речиси секој изборен циклус во земјава и кампањите на партиите, без оглед дали станува збор за избор на локална самоуправа или трка за централната власт, не минува без идеолошка поддршка и присуство на странски политичари на домашните митинзи што ги организираат политичките партии. Ова е практика што ја применуваа скоро сите партии, без разлика дали се на власт или во опозиција. Зошто е тоа така и која е целта на вклучувањето странски политичари во кампањите на домашните политички субјекти. Според аналитичарите ваквиот принцип на своевидно „менторство“ и барање мислења од странскиот фактор е вкоренет уште одамна на домашната политичка сцена каде што многу често како посредници се вклучувани странски дипломати.Таков беше случајот со Охридскиот рамковен договор, но и преку последниот пример со договорот од Пржино со кој се поставија правците преку кои треба да ѝ се стави крај на политичката криза. Во меѓувреме, неодамнешната посета на унгарскиот премиер Виктор Орбан и словенечкиот поранешен премиер Јанез ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Нервозата повеќе расте ако се одолговлекува објавувањето на „бомбата“ за „Монструм“. Ако се објави, на некој начин напрегнатоста ќе се „извентилира“, сметаат млади во албанската етничка заедница. Најверојатно, погрешно сум бил интерпретиран. Вака лидерот на СДСМ ја образложи неговата децидна изјава во интервјуто за германскиот весник „Ди Цајт“, дека седум етнички Албанци кои се осудени за случајот „Смилковско езеро“ невини лежат во затвор, која вчера предизвика бура во македонската јавност. „Најверојатно е грешка во интерпретацијата на самиот новинар. Но сепак, големи сомневања се врзани за овој случај. Тоа го објаснувам јас во самото интервју и секако со обелоденувањето на вистината за 'Смилковско езеро' или на процесот 'Монструм' како што го нарекоа со кривичната пријава, ќе се обелодени болна вистина. Сомневањата се големи. Нашата намера не е да ставаме квалификации, но секако штом ќе ја обелодениме вистината, граѓаните ќе знаат што во суштина покажува таа. Дека постојат големи сомневања за тоа што се ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Состанокот во Тирана е непримерен и вреди да се осуди, тој е почеток на целата приказна, изјави известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јави МИА од Стразбур. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма, рече Вајгл. Сепак, додаде тој, тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава. Објективноста ја задржав од првиот ден, не сум навивач ниту за едната ниту за другата опција. Но, се знае како се игра по правилата на демократијата, тој кој е способен да има мнозинство во парламентот има право да формира влада. Тука нема друга варијанта, рече европратеникот Вајгл. Тој најави дека за време на сесијата на европарламентот во Стразбур треба да одржи заеднички работен состанок со другите европратеници задолжени за Македонија, Ричард Ховит и Едуард Кукан и со комесарот Јоханес Хан, на кој ќе стане ...
  сите 56 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 6 | | | веќе видена

   Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден,  не сум навивач ниту за едната ниту за другата опција. Но, се знае како се игра по правилата на демократијата, тој кој е способен да има мнозинство во парламентот има право да формира влада. Тука нема друга варијанта, рече европратеникот Вајгл. Најави ...
  сите 7 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава - рече Вајгл.За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Чинот кога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели известувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. – Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. – Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Известувачот за Македонија при Европскиот парламент Иво Вајгл за Македонската радио телевизија не крие дека во Европскиот парламент владее загриженост за развојот на ситуацијата на Балканот, во што се подразбира и Македонија. Во таа прилика тој објаснува дека одлуката за одложување на гласањето за резолуцијата за Македонија била донесена заеднички и дека таа е логична одлука. „Всушност целиот извештај ја базира македонската европска иднина на тоа да се надмине политичката криза и да се воспсотави легална власт, Тоа сега не е направено и логично конференцијата на претседтаелите на ЕП одлучи да расправата се одложи се додека не се расчисти ситуацијата во Македонија“ , изјави Вајгл. Вајгл притоа вели редовно добива информации од Македонија по различни канали, а редовно ги следел и македонските медиуми, а за развојот на ситуацијата во земјата оценува: „Стравувам дека засега работите се движат повеќе негативно отколку позитивно. Најлошата работа што можи да се случи во една мултунационална држава е да ...
  сите 46 | | | веќе видена

  Чинот к ога премиер на соседна држава повикува претставници на политички партии да се договараат за владина програма вреди да се осуди, вели и звестувачот за Македонија во Европскиот парламент Иво Вајгл, јавува дописникот на МИА од Стразбур. Тој додава, дека, сепак, демократските правила налагаат влада да формира тој што има мнозинство во Парламентот. - Мислам дека почетокот на таа приказна е состанокот во Тирана, кој е непримерен. Тоа го реков кога премиер на соседна држава повика претставници на политички партии да се договараат за владина програма. Тој како чин вреди да се осуди, но тоа не е доволно голема причина за да не се создаде владата и да се продлабочуваат меѓуетничките конфликти. Тоа не е добро и штетно е за интересите на Македонија како држава, рече Вајгл. За најновиот развој на ситуацијата во Македонија, Вајгл изрази загриженост. - Нашиот единствен мотив е цело време да бидеме објективни и корисни за македонската држава и македонскот народ. Таа објективност ја задржав од првиот ден, не сум ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Крајот го краси делото. А што ќе биде со крајот на мандатот на СЈО? Очигледно, неговиот крај ќе го „краси“ сѐ што Катица не успеа да направи во предвидените 18 месеци. Следува период на театар и на идиотштини. Во најава, но без аргументи и финиш, како и секогаш. Поверојатно, тоа што следува ќе го нагрдува и така максимално извалканото лице на СЈО, но не и во очите на врхушката на СДСМ и на верните беспоговорни соросоидни следбеници. За нив е валкано само тоа што ќе им го кажат духовните гуруа Фрчко и Тричко. А сте се прашале ли зошто Фрчко и Тричко се римуваат со „потрчко“? Ама не наш, странски или, поверојатно, „меѓународен“ потрчко како што милува да рече првоименуваниот лустриран професор-кодош вљубен во интернационализми. Рецепт на СДСМ: Кога ви е најтешко, повикајте ја Катица! Беше очекувано, иако, можеби, и не со овој „набиен“ интензитет, дека како што ќе наближува крајот на антиуставната „направија“, финиш предвиден со Пржино, така ќе се засилува и „активноста“ на Јанева. Многумина ќе речат дека ...
  сите 59 | | | веќе видена

  Еврокомесарот за проширување Јоханес Хан со тројцата европратеници Иво Вајгел, Ричар Ховит и Едвард Кукан Во предлог-резолуцијата за Македонија се наведува дека Европскиот парламент е загрижен за нападите и опструкцијата против работата на СЈО и недостатокот на соработка од други институции. На неколку дена пред дискусијата во Брисел за предлог-резолуцијата за Македонија во однос на извештајот за напредокот за 2016 година, почнаа да стигаат пораки за загриженост поради назадување на реформите во судството и нападите врз СЈО при што главната забелешка се однесува на политичкото мешање во судството. Во извештајот на известувачот за Македонија, Иво Вајгел, неговиот предлог е Европскиот парламент да изрази жалење за назадување во реформите во судството и го осудува повторливото политичко мешање во неговата работа, вклучително и во назначувањето и унапредувањето на судиите и обвинителите. Коментирајќи ги заклучоците на Вајгел, експертите ја потенцираат присутноста на големи притисоци во одредени предмети, ...
  сите 45 | | | веќе видена

  Старата година заврши со првата седница за новиот пратенички состав. Со желби за конечна разврска на политичка криза и подобро утре за македонскиот народ, политичарите си ги честитаа празниците околу собраниската елка, подготвени за нови предизвици и долги дебати. Формирањето на новата Влада е првиот предизвик во македонската политика за следната 2017 годинаПредвремените парламентарни избори кои се одржаа на 11 декември се можеби и последниот дел од мозаикот за завршување на политичката криза која трае повеќе од две години. Кризата започна уште во 2014 година, кога опозицијата, предводена од СДСМ, одлучи да не ги признае резултатите од изборите и започна со вонистутиционални активности, одржувајќи протести, демонстрации, улични маршови и други граѓански собири, притоа не учествувајќи во работата на Собранието. Лидерот на опозицијата на Зоран Заев, кон крајот на 2014 година, во неколку наврати имаше средби со премиерот Груевски, на кој му зборуваше дека поседува компромитирачки материјали од странските ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Старата година заврши со првата седница за новиот пратенички состав. Со желби за конечна разврска на политичка криза и подобро утре за македонскиот народ, политичарите си ги честитаа празниците околу собраниската елка, подготвени за нови предизвици и долги дебати. Формирањето на новата Влада е првиот предизвик во македонската политика за следната 2017 година Предвремените парламентарни избори кои се одржаа на 11 декември се можеби и последниот дел од мозаикот за завршување на политичката криза која трае повеќе од две години. Кризата започна уште во 2014 година, кога опозицијата, предводена од СДСМ, одлучи да не ги признае резултатите од изборите и започна со вонистутиционални активности, одржувајќи протести, демонстрации, улични маршови и други граѓански собири, притоа не учествувајќи во работата на Собранието. Лидерот на опозицијата на Зоран Заев, кон крајот на 2014 година, во неколку наврати имаше средби со премиерот Груевски, на кој му зборуваше дека поседува компромитирачки материјали од странските ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Ова се настаните што ја одбележаа 2016 година1 јануари 2016– Иванов ги посети припадниците на АРМ распоредени на јужната граница.2 јануари 2016– Автобиографии и монографии за светски познати личности, спорт, здраво живеење и исхрана, превод на дела за најпознатите битки и војни во историјата, како и дела од архитектурата и дизајнот се четирите области од новиот проект на Министерството за култура и Владата во рамки на кој беа промовирани 20 дела.4 јануари 2016– Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница со јавно гласање го избрала Добре Јанчев за нов генерален секретар.6 јануари 2016 – Православните христијани го слават Бадник.7 јануари 2016– Православните христијани го слават Рождеството Христово-Божик.9 јануари 2016 – Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата не ја формира Анкетната комисија за скандалот со фабриката за фалсификување на лични карти, пасоши, афери и други документи бидејќи се уште сите пратенички групи не доставиле имиња на пратеници кои ќе бидат нејзини членови. ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Погребни рамки, црни ленти и свеќи до нив. Ова се фотографиите од повеќемина амбасадори во земјава а кои се појавија на социјалната мрежа Имгур, пренесува „Телма“. Фотографиите се поставени пред околу еден ден но поради начинот на кој функционира оваа меѓународна мрежа за поставување слики и монтажи не може да се види кој ги закачил. На нив се препознаваат ликовите на американскиот амбасадор Џез Бејли, англискиот Чарлс Гарет, германскиот Кристине Алтхаузер, но и на Франција, Италија и Холандија. Освен амбасадорите свои посмртни фотографии на мрежата Имгур добија и поранешните медијатори во Пржинскиот договор, Питер Ван Хојте и европратеникот Ричард Ховит, актуелниот евроамбасадор во земјава Самоил Жбогар како и поранешниот Аиво Орав. Овие фотографии експресно започнаа да се шират и по социјалните мрежи Твитер и фејзбук, а дел од оние што ги споделуваат се со осуда, но дел со повик за линч. Дали ќе се истражува кој ги измонтирал и поставил некролозите на странските преставници кои деновиве будно ја следат ...
  сите 33 | | | веќе видена