Дебар

  во

  И покрај максималниот испуст на водата од Езерото во реката Црн Дрим во Струга, струшкиот дел од крајбрежјето на Охридското езеро денес почна да се поплавува. Според експертите настанатите поплави се последица и на високите подземни води и прекинатата абсорптивна моќност на Охридското Езеро. Езерото почна да си ги враќа плажите назад, а вода достигна и до блиските улици. Брановите достигнуваа височина и до еден метар. И понатаму во најголема опасност се жителите од селото Луково. Мештаните со страв гледаат во надојдената вода, а веќе се забележуваат и првите посериозни штети. На луковчанецот Милутин Урошоски водата му навлегла во рибникот кој го имал со години. “Луѓето од ЕЛЕМ, требаше на време да го пуштат Дримот, а не сега, кога дојдоа во опасност Охрид и Струга. Видете езеро е внатре, не можам да влезам во подрумот. Постои опасност да се сруши рибникот. Навлезе вода внатре, целата риба за да ја спасам ја однесов кај еден пријател. Што ќе биде и како ќе биде не знам. Цевките што се поставени не ...
  сите 36 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 6 | | | веќе видена

  Вработените во „Македонија Пат“, кои деновиве, интензивно работат на расчистување на патниот правец Маврово-Дебар, биле изненадени, кога при ископувањето на лавините, затекнале две загинати мечки. Ова за Макфакс го тврдат жителите на локалното село Јанче, според кои секоја мечка била тешка најмалку 300 килограми. Неколку поголеми одрони на земјиште во измината недела паднаа врз патниот правец Маврово-Дебар, поради што дојде и до целосен прекин на сообраќајот. Според последните информации на АМСМ, дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени и сега таму сообраќајот за патничките возила е пуштен, но за товарните возила има забрана за движење на овој патен правец и во двете насоки. Екипите на „Македонија Пат“ и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец.
  сите 32 | | | веќе видена

  Хидролошката ситуација во Република Македонија оваа година е далеку натпросечна и особено поволна во производството на електрична енергија. Сите хидро електрани од Мавровскиот систем работаат турбо, а иста е ситуацијата со Глобочица и Шпиље. Натфрлени се сите рекорди. Од друга страна зголемените водотоци, високите подземни води и влажната почва создаваат големи проблеми во нормалното одвивање на сообраќајот. Некои делници се поплавени, како на пример дел од патот Струга - Дебар, кај Глобочичкото езеро, а има сериозни одрони и свлечишта на патот Маврово - Дебар и Скопје - Велес. Сите реки се надојдени, посебно Црна Река во Пелагонија, а високо е нивото на водите во природните и вештачките акумулации. Нивото на Охридското Езеро во последниве неколку дена расте за сантиметар за 24 часа и сега е за 12 сантиметри над максималната кота од 694 метри надморска височина. Зголемениот доток на вода во Кочанска Река и останатите водотеци кои доаѓаат од Осоговските Планини предизвикаа покачување на нивото на езерото ...
  сите 37 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капацитетите на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Нивото на Охридското Езеро денеска не е променето во однос на вчера, односно изнесува 693,88 и е за 13 сантиметри над горната утврдена граница. Силниот ветер од југозападен правец предизвика силно бранување на водата која под налетите на ветрот се излева врз крајбрежните делови на езерото. Од силните удари на брановите се урна и дел од пешачкиот „Мост на желбите“ што од Света Софија водеше кон населбата Канео. Капаците на испустот на водата од езерото во Црн Дрим кај Струга се максимално отворени, но нивото на Охридското Езеро не се спушта, пред се поради зголемените водостои на реките што се влеваат во него, како и подземните води што предизвикаа поплавување во некои делови на Охридско. Најкритична е состојбата во Пештани, каде подземните води поплавија подрумски и приземни простории на над 200 станбени објекти, а поплавување на објекти има и во селата Лакочереј, како и охридската населба Радојца Новичиќ. Градоначалникот на Охрид, Алекасандар Петрески, и денеска упати забелешка до надлежните институции во ...
  сите 43 | | | веќе видена

  Владата внимателно ја следи состојбата со одроните што се случија во изминатите денови и преку надлежните субјекти презема мерки за нивно санирање, информира министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески. Јанакиески рече дека е формиран кризен штаб во ЈП Македонија пат и координативно тело на ниво на Влада. - Внимателно ги следиме сите активности и случувања. Видовте дека за многу кратко време беше исчистен патниот правец Скопје - Велес. Во однос на патниот првец околу Дебар кога ќе се смири малку земјиштето договорени сме со Градежниот факултет да излезат на терен, да направат увид и доколку се покаже дека е активно свлечиште ќе се направи проект и ќе се санира состојбата, изјави министерот за транспорт и врски. За тоа дали ќе се бара одговорност од некои од раководителите во Макеоднија пат бидејќи работниците без заштита ги расчистувале одроните, одговори дека секој што ќе го прекрши законот ќе одговара. - Но, можам да кажам дека Македонија пат во последниот период многу активно работи и брзо ги ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Вработените во „Македонија Пат“, кои деновиве, интензивно работат на расчистување на патниот правец Маврово-Дебар, биле изненадени, кога при ископувањето на лавините, затекнале две загинати мечки. Ова за Макфакс го тврдат жителите на локалното село Јанче, според кои секоја мечка била тешка најмалку 300 килограми. Неколку поголеми одрони на земјиште во измината недела паднаа врз патниот правец Маврово-Дебар, поради што дојде и до целосен прекин на сообраќајот. Според последните информации на АМСМ, дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени и сега таму сообраќајот за патничките возила е пуштен, но за товарните возила има забрана за движење на овој патен правец и во двете насоки. Екипите на „Македонија Пат“ и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец.
  сите 34 | | | веќе видена

  Владата внимателно ја следи состојбата со одроните што се случија во изминатите денови и преку надлежните субјекти презема мерки за нивно санирање, информира министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески. Одговорајќи на новинарски прашања на денешната прес-конференција во Владата, Јанакиески рече дека е формиран кризен штаб во ЈП Македонија пат и координативно тело на ниво на Влада. - Внимателно ги следиме сите активности и случувања. Видовте дека за многу кратко време беше исчистен патниот правец Скопје - Велес. Во однос на патниот првец околу Дебар кога ќе се смири малку земјиштето договорени сме со Градежниот факултет да излезат на терен, да направат увид и доколку се покаже дека е активно свлечиште ќе се направи проект и ќе се санира состојбата, изјави министерот за транспорт и врски. За тоа дали ќе се бара одговорност од некои од раководителите во Макеоднија пат бидејќи работниците без заштита ги расчистувале одроните, одговори дека секој што ќе го прекрши законот ќе одговара. - Но, можам да кажам ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени, но сообраќајот се уште не се одвива нормално. Движењето на патничките возила е доволено, но за товарните има забрана за движење и во двете насоки. Според АМСМ екипи на Македонија Пат и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец. Сообраќајот на другите патни правци се одвива тековно по наместа влажни коловози. На возачите им се препорачува внимателно возење, прилагодување на брзината на движење и одржување на потребното растојание меѓу возилата. Особено треба да се внимава низ клисурите и засеците на честата појава на одрони. Интензитетот на сообраќај е умерен надвор од градските средини.
  сите 34 | | | веќе видена

  Модна полиција Поголем грев е да носиш лажен "луј витон" отколку да шмркаш кокаин...Пишува Горан Михајловски 1 Просто подзинав кога го прочитав интервјуто на европратеникот Зоран Талер во "Нова Македонија". Првпат некој од Европската унија да каже нешто убаво за Македонија во спорот за името со Грција. Вели дека "за Скопје нема пречка за суштинска дебата за спорот". И се чуди "зошто на Грците им требаат неколку недели за да одлучат дали ќе го примат Нимиц или не, зошто ги ескивираат повиците на македонската страна за посета, контакти, иницијативата за нови гранични премини, повикот да се соработува во гонење криминал". И уште вика: "Главниот проблем не е во тоа дали е Груевски подготвен за решение туку факт е дека на грчка страна досега немаше доволно подготвеност за суштински преговори". Добро утро, Европо. Не знам дали да се радувам затоа што ЕУ решила да се активира во спорот со името. Или да бидам уште позагрижен. Оти европратеникот вели дека "нашите грчки пријатели знаат оти нашето трпение е при крај. ...
  | | веќе видена

  Снегот многу брзо се топи и надоаѓаат огромни количества вода што не можеме да ја задржиме и од која мораме што побрзо да се ослободиме, а токму таа ќе ни недостига во посушните периоди, сметаат познавачите Нивото на Треска кај Македонски Брод се покачило за 78 сантиметри, а на Вардар кај Демир Капија за 32 сантиметри, Црна е длабока речиси четири метри, Црн Дрим поплави дел од патот меѓу Струга и Дебар. Сите хидроелектрични централи работат со полн капацитет и не можат да постигнат, а голем број езера и вештачки акумулации се преполни и се пред излевање. Ова е моменталната хидролошка состојба во земјава, која настана поради високите температури и забрзаното топење на снегот. Низ целата земја има многу повеќе вода од количествата што се потребни, а на некои места, како Охридско, Дебарско или Струмичко, и повеќе отколку што е пожелно. Но што ќе значи оваа состојба за годината што престои? Според познавачите, изобилството од вода сега, која не можеме ниту да ја задржиме, ниту да ја искористиме, може да донесе ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Вработените во „Македонија Пат“, кои деновиве, интензивно работат на расчистување на патниот правец Маврово-Дебар, биле изненадени, кога при ископувањето на лавините, затекнале две загинати мечки. Ова за Макфакс го тврдат жителите на локалното село Јанче, според кои секоја мечка била тешка најмалку 300 килограми. Неколку поголеми одрони на земјиште во измината недела паднаа врз патниот правец Маврово-Дебар, поради што дојде и до целосен прекин на сообраќајот. Според последните информации на АМСМ, дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени и сега таму сообраќајот за патничките возила е пуштен, но за товарните возила има забрана за движење на овој патен правец и во двете насоки. Екипите на „Македонија Пат“ и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец /крај/мн
  сите 36 | | | веќе видена

  Вработените во „Македонија Пат“, кои деновиве, интензивно работат на расчистување на патниот правец Маврово-Дебар, биле изненадени, кога при ископувањето на лавините, затекнале две загинати мечки. Ова го тврдат жителите на локалното село Јанче, според кои секоја мечка била тешка најмалку 300 килограми, јави Макфакс. Неколку поголеми одрони на земјиште во измината недела паднаа врз патниот правец Маврово-Дебар, поради што дојде и до целосен прекин на сообраќајот. Според последните информации на АМСМ, дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени и сега таму сообраќајот за патничките возила е пуштен, но за товарните возила има забрана за движење на овој патен правец и во двете насоки. Екипите на „Македонија Пат“ и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец
  сите 36 | | | веќе видена

  Дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени и сега таму сообраќајот за патничките возила е пуштен, но за товарните возила има забрана за движење на овој патен правец и во двете насоки. Екипите на Македонија Пат интензивно работат на расчистување на овој патен правец. Сообраќајот на останатите патишта се одвива тековно по наместа влажни коловози. На возачите им се препорачуваме внимателно возење, прилагодување на брзината на движење и одржување на потребното растојание помеѓу возилата. Особено да се внимава низ клисурите и засеците на честата појава на одрони. крај/ап/
  сите 36 | | | веќе видена

  Одронот од карпи кој вчераутро ги затрупа двете коловозни ленти на автопатот Скопје - Велес се расчисти во доцните попладневни часови. И покрај тоа, надлежните препорачуваат да се вози крајно внимателно, затоа што постои опасност од нови одрони на автопатот. Местото на одронот беше на десетина километри пред Велес, во близина на железничката станица „Рајко Жинзифов“. Очевидци раскажуваат дека одронот од околу илјада кубни метри карпи и камења први го забележале полицајците од патролата што патролирала утрово во регионот. Тие веднаш ги сопреле автомобилите кои можеле да се најдат на местото во моментот кога паѓале карпите и успеале да спречат трагедија. Сообраќајот вчера околу осум часа целосно беше затворен и пренасочен на наплатната рампа кај Петровец, а тие што патуваа кон Велес или кон југот на Македонија, тоа мораа да го прават преку Свети Николе и преку Куманово. „Македонија пат“ во текот на денот ја расчисти само едната коловозна лента, но само за пристапот на механизацијата, која требаше да ги ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Ана Анастасовска Нина КепескаВисоките температури доведоа до нагло топење на снегот на планините поради што на повеќе пониски делови во Македонија им се заканува поплава. Водостојот на Охридско езеро вчера беше повисок од претходните денови, со ниво од 13 сантиметри над дозволеното. Иако преку регулацијата на истекот на реката Црн Дрим во Струга езерото се испушта со максималнодозволените 50 кубни метри вода во секунда, неговото ниво може да расте и во наредните денови поради очекуваните врнежи и поради топењето на снегот. Хидролозите стравуваат дека Црн Дрим ќе се излее од коритото, особено во подрачјата кај хидроакумулациите Глобочица и Шпиље. Водата од реката вчера се излеала на околу еден километар под браната на хидроакумулацијата Глобочица, на патниот правец Дебар - Струга, во близина на село Луково. Реката се прелеала на околу 150 метри по патот и преку него, но нема опасност од поткопување. Од Дирекцијата за заштита и за спасување оценуваат дека состојбата со Охридско езеро не е критична и ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени. Сообраќајот за патничките возила е доволен, но за товарните има забрана за движење и во двете насоки, информира АМСМ. Екипи на Македонија Пат и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец. Сообраќајот на другите патни правци се одвива тековно по наместа влажни коловози. На возачите им се препорачува внимателно возење, прилагодување на брзината на движење и одржување на потребното растојание меѓу возилата. Особено треба да се внимава низ клисурите и засеците на честата појава на одрони. Интензитетот на сообраќај е умерен надвор од градските средини.
  сите 38 | | | веќе видена

  Дел од одроните на патниот правец Маврово-Дебар се расчистени. Сообраќајот за патничките возила е доволен, но за товарните има забрана за движење и во двете насоки, информира АМСМ. Екипи на Македонија Пат и натаму интензивно работат на расчистување на овој патен правец. Сообраќајот на другите патни правци се одвива тековно по наместа влажни коловози. На возачите им се препорачува внимателно возење, прилагодување на брзината на движење и одржување на потребното растојание меѓу возилата. Особено треба да се внимава низ клисурите и засеците на честата појава на одрони. Интензитетот на сообраќај е умерен надвор од градските средини.
  сите 39 | | | веќе видена