Ахмети

  во

  Во Клубот на пратениците попладнево почна лидерската средба на која се разговара за предлог уставните измени во делот на Судскиот совет. На средбата што ја иницира премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, присуствуваат и претседателите на СДСМ Бранко Црвенковски, на ДУИ Али Ахмети и на Нова демократија Имер Селмани. Како и на последните некoлку лидерски средби, и овојпат не дојде првиот човек на ДПА Мендух Тачи. Со предлог измените на Уставот, освен зголемувањето на бројот на судиите во Судскиот совет што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член, се предвидува и намалување на мандатот на членовите на Советото, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочија дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде ...
  сите 22 | | | веќе видена

  На средбата што ја иницира премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, присуствуваат и претседателите на СДСМ Бранко Црвенковски, на ДУИ Али Ахмети и на Нова демократија Имер Селмани. Како и на последните некoлку лидерски средби, и овојпат не дојде првиот човек на ДПА Мендух Тачи. Со предлог измените на Уставот, освен зголемувањето на бројот на судиите во Судскиот совет што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член, се предвидува и намалување на мандатот на членовите на Советото, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочија дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски, најави дека нема намера да излезе со свои предлози за менување на Уставот, но ...
  сите 23 | | | веќе видена

  Лидерската средба на челниците на поголемите политички партии во земјава се одржува денеска во Клубот на пратенци. На маса седнаа лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на СДСМ, Бранко Црвенковски, на ДУИ, Али Ахмети, и на Нова Демократија, Имер Селмани. Чевторицата лидери ќе разговараат за можни измени на уставот на Република Македонија во делот за избор на членови на републичкиот Судскиот совет, со кои би се зајакнала независноста на судскиот систем и би се зголемила неговата ефикасност. Лидерската средба се одвива по покана и иницијатива на премиерот и лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски. Иако поканет, на средбата не присуствува првиот човек на ДПА, Мендух Тачи.
  сите 27 | | | веќе видена

  Во Клубот на пратениците попладнево почна лидерската средба на која се разговара за предлог уставните измени во делот на Судскиот совет. На средбата што ја иницира премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, присуствуваат и претседателите на СДСМ Бранко Црвенковски, на ДУИ Али Ахмети и на Нова демократија Имер Селмани. Како и на последните некoлку лидерски средби, и овојпат не дојде првиот човек на ДПА Мендух Тачи. Со предлог измените на Уставот, освен зголемувањето на бројот на судиите во Судскиот совет што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член, се предвидува и намалување на мандатот на членовите на Советото, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочија дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде ...
  сите 27 | | | веќе видена

  Лидерската средба посветена на измени на Уставот на Македонија во делот на судството започна попладнето во Скопје. На лидерската средба учествуваат лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, премиерот Никола Груевски, претседателот на СДСМ Бранко Црвенковски, првиот човек на Нова Демократија Имер Селмани, лидерот на ДУИ Али Ахмети, како и министерот за правда Михајло Маневски. ВМРО – ДПМНЕ, најави дека на лидерската средба ќе предложи зголемување на бројот на членови на Републичкиот судски совет (РСС) што се бираат од редовите на самите судии, Министерот за правда да не биде повеќе член на РСС и да се намали нивниот мандат, кој е во траење е шест години. Дополнително, преку законски измени, од владеачката партија ќе предложат зајакнување на критериумите за избор на судии. Опозицијата претходно оцени дека секоја промена на Уставот е ризичен потег, што може да повлече и други барања за уставни промени.
  сите 27 | | | веќе видена

  Политика - 11.03.2010 Во Клубот на пратениците попладнево почна лидерската средба на која се разговара за предлог уставните измени во делот на Судскиот совет. На средбата што ја иницира премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, присуствуваат и претседателите на СДСМ Бранко Црвенковски, на ДУИ Али Ахмети и на Нова демократија Имер Селмани. Како и на последните некoлку лидерски средби, и овојпат не дојде првиот човек на ДПА Мендух Тачи. Со предлог измените на Уставот, освен зголемувањето на бројот на судиите во Судскиот совет што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член, се предвидува и намалување на мандатот на членовите на Советото, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочија дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би ...
  сите 27 | | | веќе видена

  Лидерите на поголемите парламентарни партии, на иницијатива на премиерот ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на судскиот совет. Предложено е зголемување на бројот на судиите во судскиот совет, министерот за правда да не биде член на советот, намалување на мандатот на неговите членови и зајакнување на критериумите за избор на судии. Бранко Црвенковски најави дека СДСМ нема да излезе со свои предлози за менување на Уставот. Нова Демократија соопшти дека ќе предложи и други измени на Уставот. Учеството на лидерската средба го потврди лидерот на ДУИ Али Ахмети, а неизвесно е дали ќе дојде претседателот на ДПА Мендух Тачи.
  сите 32 | | | веќе видена

  Според пратеници на ДУИ, партијата на Ахмети, иако официјално не соопштува, стои на ставот дека на лидерската средба треба да се расправа и за донесување посебен закон за Уставниот суд Али Ахмети, лидерот на ДУИ, на денешната лидерска средба на која треба да се расправа за уставни измени во делот на составот и мандатот на Републичкиот судски совет најверојатно ќе излезе со свои предлози - откриваат извори на неговата партија. Иако конечната одлука дали албанскиот владин партнер ќе остане докрај лојален на ВМРО-ДПМНЕ, Уставот да се измени само во делот на РСС, ќе биде донесена лично од Ахмети пред самата лидерска средба, партијата веќе подготвува свои ставови и за прашањата околу воведување на албанскиот јазик како втор официјален јазик во државата и за Бадентерово гласање во Уставниот суд. Според пратеници на ДУИ, партијата на Ахмети, иако официјално не соопштува, стои на ставот дека на лидерската средба треба да се расправа и за донесување посебен закон за Уставниот суд. - Дали ќе се презентираат други ...
  сите 35 | | | веќе видена

  Попладнево лидерска средба за да се договорат измените на Уставот.. ДУИ и Нова демократија со најава за жешка дебата.. Учеството го потврдија Црвенковски, Селмани и Ахмети.. Премиерот на маса треба да ја стави иницијативата за измени во Уставот во делот на судскиот совет.. Жешка дебата најавија албанските партии на ден пред состанокот.. Нова демократија, освен официјализирањето на албанскиот и гласањето со Бадентер во уставен ќе бара корекции во Уставот и во делот на Комитетот за односи меѓу заедниците, кој не може да се состане долго време.. Лидерот на СДСМ најави дека на средбата ќе предупреди токму на ризиците што може да ги донесе отворањето на Уставот.. Последната лидерска средба се одржа лани во јули во ист формат.. се разговараше за европските закони.. Тогаш беше викнат и Тачи, но не дојде.. Овој пат ниту од Владата ниту од ДПА не зборуваат за покана..
  сите 37 | | | веќе видена

  Јасминка ДоговаВоведување на Бадентеровиот принцип на одлучување во Уставен суд, прецизирање на употребата на албанскиот јазик и донесување посебен закон за Уставниот суд ќе бидат предлозите што лидерот на ДУИ, Али Ахмети, на денешната лидерска средба ќе му ги соопшти на коалицискиот партнер, премиерот Никола Груевски. Свои барања најави и Нова демократија на Имер Селмани, додека лидерот на СДСМ, Бранко Црвенковски, кажа дека „како одговорна политичка партија нема намера со нови свои предлози да ги зголемува хаосот и конфузијата“. Ова вчера неофицијално ни го потврдија високи функционери на ДУИ, кои информираа дека, освен промените во делот на Судскиот совет за кои е свикана средбата, ќе бараат промена и на Уставот заради усогласување со нивните барања. Официјално вчера никој од ДУИ не сакаше да коментира ниту за овие барања ниту за промените што денеска на лидерската средба ќе ги предложи ВМРО-ДПМНЕ. - Ги разгледавме предлозите на ВМРО-ДПМНЕ и се додека не се утврди точно на кој начин ќе се реализираат овие ...
  сите 38 | | | веќе видена

  Лидерите на поголемите парламентарни партии денеска во Клубот на пратениците на иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет (СС). Освен зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отварање на Уставот и негови измени претставува ...
  сите 39 | | | веќе видена

  На иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, денеска во Клубот на пратеници ќе се одржи средба меѓу лидерите на поголемите парламентарни партии, кои ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет (СС). Покрај предлогот за зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочува дека, концентрацијата на оваа средба сака да биде насочена кон овие предлози, инаку е подготвена за разговор и за секој друг предлог што ќе дојде од релевантен и сериозен извор. Лидерот на СДСМ, Бранко Црвенковски, истакна дека СДСМ нема намера да излезе со свои предлози за менување на Уставот, и го потврди учеството на лидерската средба. Тој посочи ...
  сите 40 | | | веќе видена

  Според извори во ВМРО-ДПМНЕ, промените предвидуваат зголемување на бројот на членовите на РСС, отстранување на министер за правда од членство во советот како и намалување на мандатот на членовите од 6 на 4 години. Во владеачката партија се надеваат дека иницијативата ќе биде поддржана од страна на другите политички субјекти. Во меѓувреме, лидерот на опозицијата Бранко Црвенковски предупреди дека уставните промени носат ризик што го спореди со отворање на Пандорината кутија. „Тоа е ризик од разни страни да доаѓаат најразлични инциијативи, предлози за измени на други делови на Уставот и затоа без сериозна и добра подготовка не треба да се брза со такви иницијативи.СДСМ како одговорна политичка партија нема намера со нови свои предлози да го зголемува хаосот и конфузијата што владее на актуелната политка сцена во Република Македонија“. Имер Селмани од Нова Демократија потврдуваји го учеството на утрепната лидерска средба најави дека на неа ќе постави барања и за други промени како што е и гласање ...
  сите 41 | | | веќе видена

  Лидерите на поголемите парламентарни партии денеска во Клубот на пратениците на иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет (СС). Освен зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отварање на Уставот и негови измени претставува ризик од отварање ...
  сите 41 | | | веќе видена

  Скопје, 11 март (МИА) - Лидерите на поголемите парламентарни партии денеска во Клубот на пратениците на иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет (СС). Освен зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отворање на Уставот и негови измени ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Освен зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отварање на Уставот и негови измени претставува ризик од отварање на „Пандорината кутија“, односно ќе поттикне предлози за измени и на други делови од основниот државен акт. Тој посочи дека дека СДСМ нема намера да излезе со свои предлози за менување на Уставот. Нова Демократија веќе најави дека ...
  сите 45 | | | веќе видена

  Лидерите на поголемите парламентарни партии денеска во Клубот на пратениците на иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет (СС). Освен зголемувањето на бројот на судиите во СС што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отварање на Уставот и негови измени претставува ризик од отварање на ...
  сите 45 | | | веќе видена

  Лидерите на поголемите парламентарни партии денеска во Клубот на пратениците на иницијатива на премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски ќе разговараат за предлогот за уставните измени во делот на Судскиот совет. Освен зголемувањето на бројот на судиите во Судскиот совет што ќе бидат избрани од редот на судиите, министерот за правда да не биде член на Советот, се предлага и намалување на мандатот на членовите на Судскиот совет, што сега изнесува шест години, како и зајакнување на критериумите за избор на судии. Целта е да се зајакне независноста на судскиот систем и да се зголеми неговата ефикасност. Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека се подготвени да разговараат за секој предлог што ќе дојде од сериозен и релевантен извор, но оти сега би сакале концентрацијата да биде насочена кон овие предлози. Лидерот на најголемата опозициска партија СДСМ, Бранко Црвенковски, потврди дека ќе учествува на лидерската средба, но предупреди дека какво било отворање на Уставот и негови измени претставува ризик ...
  сите 46 | | | веќе видена

  Премиерот и лидер на десницата, Никола Груевски, денеска во Клубот на пратениците пред лидерите на ДУИ, СДСМ и на Нова демократија - Али Ахмети, Бранко Црвенковски и Имер Селмани како единствено мени ќе ги понуди уставните измени за состав на Судскиот совет. Груевски од нив ќе побара консензус за реформата на Судскиот совет и не е расположен да прифати какви било предлози за други корекции на Уставот. Пакетот уставни измени за Судскиот совет што ќе го предложи премиерот опфаќа: изземање на министерот за правда од Советот, зголемување на бројот на судиите што ќе бидат избрани од редот на судиите, намалување на мандатот на членовите на СС, што сега изнесува шест години, а ќе предложат и зајакнување на критериумите за избор на судии. Коалицискиот партнер ДУИ и вчера не сакаше да открие дали ВМРО-ДПМНЕ може да смета на нивна политичка поддршка. Социјалдемократите порачаа внимателен пристап и да не се брза со зафаќање во Уставот. Нова демократија, пак, бара истовремено да се направат и уставни корекции што би ...
  сите 49 | | | веќе видена

  Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека целта на предлогот за реформи во Судскиот совет е зголемување на независноста на судството. Неизвесно е дали ова ќе поттикне предлози за уставни измени и од останатите политички партии во сферата на судството и употребата на албанскиот јазик Министерот за правда да не биде член на Судскиот совет, намалување на шестгодишниот мандат на членовите на советот, како и зголемување на бројот на членови на Судскиот совет избрани од редот на судиите. Со вакви ставови владејачката ВМРО-ДПМНЕ ќе настапи на денешната лидерска средба во Клубот на пратениците посветена на уставните измени. Извори од партијата велат дека целта на предлогот за ваквите реформи е зголемување на независноста на судството. Во ВМРО-ДПМНЕ очекуваат да се постигне консензус за ваквиот предлог, кој според нив, е во насока на зголемување на незавсноста на судскста власт. Од партијата најавуват дополнителни реформ и за начинот на избор на судиите.- Се работи за иницијатива за која сакаме да дебатираме со партиите. Решението во ...
  сите 50 | | | веќе видена