Тотал

Растот на светските цени на какаото до највисоката вредност во последните три децении би можел да ги натера кондиторите во поголема мерка да произведуваат млечна наместо поздрави темни чоколади, да го намала пакувањето на овие слатки или да одбегнат поевтини алтернативни состојки.Откако цените на какаото двојно се зголемиле во послените две години, европските трговци тврдат дека нужно се наметнува новото разгледување на стратегијата за продажба и маркетинг чоколадите.Цената на какаото на 16 декември на Њујоршката берза на суровини достигна 3.510 долари за тон, што е највисока во последните 30 години.Произведувачите можеби ќе се обидат со помалку пакувања по непроменетата цена или со додавање поевтини состојки меѓу кои како најатрактивни се одвојуваат брусница и боровница која во последно време добиваат епитет на здраво „супер овошје“.Некои кондитори ги оживуваат старите брендови како британската „Kadberi“ (Cadbury) кои повторно ја произведуваат чоколадата „виспа“ со што ги намалуваат рекламните трошоци кои ...
сите 3 | | | веќе видена

Лисабонскиот договор би можел да овозможи државата која ја напуштила еврозоната и Европската унија како своја валута да го задржи еврото, се вели во правна анализа на Европската централна банка.Тој договор исто така теоретски овозможува некоја држава да биде исклучена од ЕУ и од зоната на еврото.Нова клаузула во тој договор регулира процес на доброволно нашпуштање на држава на ЕУ. Напуштањето на валутната унија не е конкретно споменато, но ЕЦБ во правниот документ заклучува дека државата која ја напушта зоната на заедничка валута, мора да ја напушти и цела ЕУ, но не мора да се одрече од еврото.„И кога на државата-членка која ја напушта ЕУ би и престанало институционалното членство во еврозоната, тоа не би била нужна пречка за користење на еврото“, се вели во анализа на ЕЦБ.Исклучување на некоја држава од ЕУ или од монетарната унија технички е можно, но е многу неверојатно, се вели во анализата. „Таков концепт би бил правно или практично толку комплициран така што веројатноста за нешто такво е речиси нула“, ...
сите 5 | | | веќе видена

Американското Федерално истражно биро спроведува истрага поради тврдење дека хакери ја оштетиле Ситибанк за повеќе десетици милиони долари, објави Волстрит џурнал.Се претпоставува дека зад таа акција стои банда од Русија, објави весникот повикувајќи се на владини извори. Портпарол на Ситигруп сепак, негираше такви наводи.“Во системот не продрел никој, и нема загуби кај клиентите ниту кај банката”, изјави шефот на безбедносните служби на Ситигруп Џо Петро.  Нападнат биле уште две организации меѓу кои и еден владин уред, објави весникот наведувајќи дека претпоставките се дека нападот на хакерите на банката од групацијата Ситигруп се случил летоска.ФБИ се сомнева дека таа акција се случила уште лани  при што не е јасно дали хакерите успеале да обезбедат пристап во банкарскиот систем директно или со посредство на трето лице. Според весникот, еден од клиентите потврдил дека од сметката му исчезнале повеќе од милион долари кои биле испратени на сметка во Литванија и Украина. На Банката и успеало поголем дел од ...
сите 5 | | | веќе видена

Собранието на Република Македонија денеска ќе ја продолжи расправата по дополнетиот Предлог-буџет за 2010 година според кој приходите се планирани на 143, 2 милијарди денари, а расходите на 153,7 милијарди денари. Расходите се зголемени за 2,8% во однос на 2009 година, а приходите за 3,4%. Дефицитот е проектиран на 2,5% од БДП и изнесува 10,46 милијарди денари.Предложениот буџет пред пратениците вчера го образложи вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, кој рече дека буџетот за 2010 година е реален и развоен и ќе помогне македонската економија да излезе од кризата, односно да дојде до нејзино закрепнување и остварување позитивен раст.На дневен ред на 86-тата седница е и Предлогот на закон за изменување на Законот за основање на Агенција за поддршка на претприемништвото на Република Македонија. (Тотал)
сите 35 | | | веќе видена

Американската економија во третото тромесечје порасна за само 2,2%, објави американската влада, објаснувајќи дека нејзиното опоравување е во почетна слаба  фаза од тоа што се очекуваше.Американското Министерство за трговија сега процени дека активностите во американската економија од јули до септември порасна за 2,2% во однос на поранешната прогноза за која се сметаше дека ќе порасне за 2,8%. Прогнозата е намалена пред се заради помалите лични трошоци, послаби комерцијални градежни услуги во опремата и софтверите, како и строгите намалувања на залихите на компаниите.По слабата прогноза на економијата во тромесечје се забележа раст на активност по рекордните четири последователни квартали на опаѓање. Ова го означи крајот на најдолгата и најдлабока рецесија во САД од 30- тите години од минатиот век.Многу од аналитичарите сметаат дека американската економија е на добар пат во последното овогодишно тромесечје да го забележи растот на активностите за 4,0% во однос на претходните три месеци.Владата  првите процени ...
сите 3 | | | веќе видена

Со мирен протест пред Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство сточарите денеска ќе го изразат својот револт поради неисплатените средства за грлата болни од бруцелоза и туберколоза што им беа одземени.“Законски е утврдено да имаме рефундирање на средствата за одземените болни крави, кози и овци. Буџетската година изминува, а тие не се исплатени. Ова е уште еден удар на сточниот фонд во Македонија кој е во опаѓање. Останавме без крави и без пари”, изјави Нуредин Абдули од Федерацијата на фармери.Федерацијата неколку пати бараше исполнување на законската обврска за рефундирање. Како што истакна Нуредин, имале средба со претставници на Ветеринарна управа, упатиле барање до Министерството за финансии и до Владата за обезбедување средства од Буџетот како приоритет во земјоделството.“Испративме писмо до МЗШВ со кое побаравме парите да ни бидат дадени најдоцна до 22 декември. Бидејќи тоа не е реализирано, решивме со протест да го изразиме нашиот револт и да укажеме дека повторно се нема слух за ...
сите 9 | | | веќе видена

Уште 3.500 компании добија блокирани сметки и присилна наплата од УЈП. Не исплатлите бруто плата и покрај опомените. Со тоа вкупниот број на компании должници нарасна на 7.600, а нивниот вкупен долг за личен доход, социјални придонеси и персонален данок изнесува 19,5 милиони евра.Според статистиката на УЈП, заклучно со ноември, околу 61 илјада фирми месечно поднесуваат пресметка за бруто-плата за околу 459 илјади вработени.Според тоа, дури 12,5% од македонските компании во моментов е со блокирани сметки. На оние што доцнат им се премсетува и затезна камата од 0,03%.Управата за јавни приходи им ги блокира сметките на фирмите должници поради неисплатена најмалку една бруто-плата од јануари до ноември годинава. Од овие коро 20 милиони евра долг на 7.600 компании, 12,7 милиони се за нето-плата за вработените, потоа 6,4 милиони евра за социјални придонеси и уште 482.000 евра за персонален данок на доход.УЈП вчера соопшти преку соопштение дека откако го воведе концептот бруто-плата, од 1 јануари годинава ...
сите 22 | | | веќе видена

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ќе ја врачи наградата „Патент на годината 2009“, што се одржува во организација на Државниот завод за индустриска сопственост.На свеченоста ќе присуствува и министерот за економија Фатмир Бесими. (Toтал)
сите 9 | | | веќе видена

Европската комисија очекува официјално решение од Советот на Европската унија за платите на европските службеници и откако ќе стане познато, ќе бидат преземени сите правни мерки за дејствување, изјави деенска портпарол на Комисијата. Минатиот петок Комитетот на постојани претставници на државите во ЕУ предложи индексирање од 1,85% на платите на речиси 45 илјади вработени во Европската комисија, Советот на ЕУ и Европскиот парламент. Според формулата за годишно индексирање кое се базира на платите во осум западноевропски држави од ЕУ и на расходите во Брисел, зголемувањето беше пресметано на 3,7%.Зголемените плати требаше да влезат во сила автоматски, но европските раководители го запреа тој процес поради економската криза. Прави експерти на ЕК сметаат дека индексирањето на платите со 3,7 отсто е целосно законски.“Очекуваме решението да биде формализирано од Советот на ЕУ до 31 декември. Ако тоа се случи, ќе процениме какви прави мерки може да се преземат за да се спаси законитоста”, истакна портпаролот. Еден ...
| | веќе видена

Најмалку 200 закони и прописи се очекува да бидат укинати во Црна Гора преку проектот „Регулаторна гиљотина“, што треба да биде спроведен наредната година.Според црногорскиот вицепремиер Светозар Маровиќ, се очекува укинувањето на „непотребните“ закони и прописи да трае помеѓу 12 и 15 месеци.Целта на проектот „Регулаторна гиљотина“ е да се намали администрацијата, да се прекине нејзиното молчење и да се прилагоди кон потребите на граѓаните, рече Маровиќ.Запрашан колку од вработените во државната администрација ќе бидат отпуштени, Маровиќ изјави дека владата не подготвила никаков план за отпуштање на вишокот на вработени.(Toтал)
сите 2 | | | веќе видена

Граѓаните се релативно задоволни од поштенските услуги, покажува истражувањето за задовослтвото на услугите од поштенските оператори што го презентира денеска Агенцијата за пошти.Околу 60% од испитаниците одговориле дека секојдневно ги користат поштенските услуги. Истражувањето покажува дека поштенскиот пазар се развива за што потврда е податокот дека 40% од анкетираните користат услуги и на други оператори освен услугите на „Македонска пошта“ како давател на универзалната поштенска услуга, истакна на презентацијата на истражувањето директорот на Агенцијата за пошти Влатко Атанасоски.Според него, услугите од другите поштенски оператори ги користат претежно правните лица заради брзината и ефикасноста претежно на курурските услуги. Како причини поради кои ги избегнуваат услугите на „Македонска пошта“ анкетираните ги навеле користењето електронска пошта, немањето потреба од такви услуги, како и фактот дека користат услуги на другите поштенски оператори.Во однос на достапноста на поштенските услуги и близината ...
сите 3 | | | веќе видена

Пазарот на електронски комуникации во Македонија кој е со вредност од околу 400.000.000 евра бележи раст во повеќе сегменти, претежно во користењето на мобилната телефонија и широкопојасниот интернет, оценуваат од Министерството за транспорт и врски.Според анализите на Министерството, врз основа на податоци од Агенцијата за електронски комуникации и Државниот завод за статистика, до мај годинава мобилен телефон користеле  1.878.553 лица, што претставува пенетрација од 92%. Најголем дел се припејд корисници, а помал постпјед, кај кои има раст за 11% од почетокот на 2008 до вториот квартал од годинава. Ако на почетокот на минатата година  припејд корисниците биле над 78%, а постпејд 22, во вториот квартал од годинава тој сооднос е 67,6% наспроти 32,4%.Евидентиран е пораст и во користењето на широкопојасниот интернет, во  што Македонија е лидер во регионот, вели портпаролот на Министертвото за транспорт и врски Драган Симоновски. Во 2006 година само еден процент од македонското население користело широкопојасен ...
сите 9 | | | веќе видена

Брокерската куќа „Еуро Брокер“ АД Скопје денеска официјално ја претстави првата и засега единствена електронска платформа за тргување на Македонската берза - „Мета Трејдер 4“.Платформата, која ја користат 300 банки и брокерски куќи ширум светот, е на македонски јазик и според зборовите на извршниот директор на „Еуро Брокер“ Александар Петрески, е лесна за употреба. Нејзиното воведување во Македонија го овозможи бугарската брокерска куќа „Булброкерс“ АД Софија која бесплатно и го отстапи софтверот на „Еуро брокер“.“„Мета Трејдер 4“, цените на акциите и графиконите, како и новите и берзанските информации ги дава во реално време. Покрај тоа, го дава и комплетното портфолио на клиентот во реално време и комплетната историја на трансакциите”, рече Петрески на денешната прес-конференција, додавајќи дека е неопходен пристап само до интернет за користење на новата услуга.За целосно автоматски да профункционира услугата потребно е да профункционира „FX порталот“ на Македонската берза. „Мета Трејдер 4“ може да се ...
сите 8 | | | веќе видена

Една од најуспешните македонски компании, Seavus, позната по своето меѓународно портфолио на производство на софтверски решенија и услуги од областа на информатичката технологија, прослави 10 години од своето постоење.За изминатава деценија компанијата забележа огромен растеж и е број еден во Mакедонија по бројот на вработувања,  со 50 отсто раст на годишно ниво.Seavus која започнала со работа во 1999, како тим од со пет луѓе, денеска брои над 400 вработени низ цел свет и присутна е на пазарите во САД, Европа, Јапонија и Азија. Оваа компанија во моментов свои канцеларии има во Македонија, Србија, Белорусија, Латвија, Шведска, Холандија, Америка, Велика Британија и Индија.Долги години соработуваат со Microsoft, Oracle, Sun, Intec , а меѓу проектите што се издвојуваат во изминативе 10 години се оние што Seavus ги работел за Tele 2, Eriksson, Vodafon, Thomson Rеuters, Nasa, Ford, Chevron Texaco, Volvo, BMW. Холандскиот диџеј Ебоман, познат по својот аудио-визуелен концепт ‘Sample madnesS', создаден од ...
сите 4 | | | веќе видена

Со воведувањето на концептот „бруто плата“, од 1 јануари 2009 година работодавачите преку новиот систем на Управата за јавни приходи за интегрирана наплата на социјалните придонеси и персонален данок од плата имаат исплатено вкупен износ на бруто плата од 118,7 милијарди денари.Од нив, 73,6 милијарди денари се исплатени нето плати на вработените, а 45 милијарди денари уплатени социјални придонеси (придонес за вработување, здравство и пензиско и инвалидско осигурување) и персонален данок, соопшти УЈП.Бројот на работодавачи кои месечно поднесуваат пресметка за интегрирана наплата се движи околу 61 илјади фирми кои вработуваат 459 илјади лица. Без чекање на шалтерите на УЈП, користејќи ги електронските услуги, својата обврска ја исполниле просечно 20.000 обврзници.Вкупниот број на блокирани обврзници е 7.594. Тие должат вкупен износ на бруто плата од 1,2 милијарда денари, од кои нето плата на вработените 779,6 милиони денари, социјални придонеси 393 милиони денари и персонален данок 29,5 милиони денари.(Тотал)
сите 33 | | | веќе видена

Вкупно 65 фирми се затворени во текот на месец ноември откако биле извршени 4767 инспекциски надзори, соопштија од  Државниот трудов инспекторат.Од областа на работните односи од инспекторите биле затекнати 155 непријавени работници, а забрани за работа добиле 75 работодавци.Најголемиот дел од забраните се во период од 30 дена, а само пет се со времетраење од три месеци, односно седум дена.Од Инспекторатот информираат дека биле  поднесени и 106 барања за поведување  прекршочна постапка.Во делот на здравствените објекти биле затворени осум здравствени или болнички установи поради користење на небезбедна опрема во деловна просторија.Инспекторатот поднел и 39 барања за прекршочна постапка, а биле изречени  14 казни за вработените поради неносење на соодветна заштитна опрема(Тотал)
сите 5 | | | веќе видена

Европската комисија  на предлог на Директоратот за земјоделство и рурален развој  донесе одлуката со која ја акредитира Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој за целосно децентрализирано управување со ЕУ фондовите од ИПА Компонентата  за рурален развој, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски.“Европската акредитација е производ на напорната работа на Владата и уште едно признание за капацитетот и зрелоста на националните институции“, рече на прес-конференција вицепремиерот за европски интеграции Васко Наумовски. Според него оваа одлука за користење на средствата од ЕУ за земјоделството и рурален развој е особено значајна бидејќи ќе се надоврзе на  владини напори за поддршка на земјоделскиот сектор преку континуирани и историски највисоки нивоа на субвенции на земјоделството.Како што информираше директорот на Платежната агенција Тони Димовски , утре ќе биде објавен првиот јавен оглас за средствата од ИПАРД фондовите, а земјоделците во ...
сите 16 | | | веќе видена

Околу 5.000 јагниња од југоисточниот дел на Републикава деновиве се пласирани на италијанскиот пазар, што во споредба со истиот период лани претставува зголемување за 10%Во пресрет на католичкиот Божик, извозните фирми од сточарите во Струмичко-радовишкиот и Гевгелиско-валандовскиот регион откупија над 6.000 јагниња, од кои една шестина се продадени на домашниот пазар.Сточарите не се задоволни од постигнатата просечна откупна цена од 200 денари за килограм жива мера и бараат таа да изнесува од 220 до 230 денари, но според трговците тоа е несплатливо, бидејќи извозот на македонските јагниња ќе стане неконкурентен во споредба со јагнешкото место од Бугарија и Романија.Заедно со пролетниот турнус, годинава во овој регион вкупно беа откупени околу 50.000 јагниња, од кои 40% се пласирани на странските пазари.(МИА)
сите 3 | | | веќе видена

Агенцијата „Мудис“ денеска соопшти дека го намалила кредитниот рејтинг на Грција од оценката А1 на А2, поради влошувањето на финансиската состојба во земјата.„Мудис“ е трета агенција што го намалува кредитниот рејтинг на Грција, откако од почетокот на месецов тоа го сторија и „Стандард енд Пурс“ и „Фитч“.Во соопштението на „Мудис“ се посочува дека последните најави на грчката Влада со сите сили ќе се справува со огромниот долг на Грција, не ги отстранува целосно долгорочните ризици по државата.Намалувањето на кредитниот рејтинг резултира со зголемување на каматите на новите кредити, со што Грција ќе се соочи со поголеми трошоци за финансирање на буџетскиот дефицит.На 8 декември долгорочниот рејтинг на Грција го намали и „Фитч“, а една недела подоцна тоа го стори и „Стандард енд Пурс“(Тотал)
сите 9 | | | веќе видена

Вредноста на еврото е преценета 7-8% во однос на останатите валути и неговиот натамошен раст би можел да претставува „сериозна грижа“ за оние економии во еврозоната кои се поотворени во однос на останатите, предупреди денеска Европската комисија.Еврото од март постојано јакнеше кон американскиот долар, главно по подобрувањето на економската ситуација. Тој тренд, меѓутоа, во последните седмици е променет, делумно поради загриженоста за фискалната состојба на Грција, укажа Комисијата.Агенцијата за рејтинг „Стандард енд пурс“ во денешниот извештај предупреди дека новото јакнење на еврото ќе претставува особено големо оптоварување за слабата економија на Грција, Шпанија и Ирска, земји во кои курсот на еврото најмногу е золемен од 2005.Тоа значи дека нивната конкурентност е поткопана како по јакнењето на еврото, така и поради релативно големото зголемување на трошоците на работата на домашниот пазар во однос на нивните главни трговски партнери и соседи во еврозоната, објави „Волстрит џурнал“.„Стандард енд пурс“ ...
| | веќе видена

next