Тотал

Треба да започне со реализација проектот за изградба на електрана за производство на струја од комунален отпад во српскиот град Ужице.Како што пренесуваат српските медиуми, идната електрана на база на комунален отпад ќе се гради кај ужичката депонија Дубоко, а според проценките на експертите нејзината изградба би чинела од 30-60 милиони евра, зависно од опремата и технологијата.Проектот треба да биде реализиран од страна на Градот Ужице и Електростопанството (ЕПС) на Србија, кои за таа цел потпишаа Протокол за партнерство.Српскиот министер за енергетика Петар Шкундриќ изјави дека Градот Ужице и ЕПС нема да бидат многу оптоварени со инвестицијата, бидејќи постои голем интерес на партнери од неколку европски држави финансиски да го поддржат овој проект.  (Тотал)
| | веќе видена

Американската економија се опоравува побавно од очекуваното, се наведува во извештајот на Секретаријатот за трговија.Според извештајот Бруто домашниот производ (БДП) на САД од јули до септември се зголемувал по годишна стапка од 2,2%, што е пониско од 2,8%, колку што беше проценето. Секретаријатот за трговија укажува дека збирот на сите стоки и услуги во САД, од јули до септември, ќе биде помал од првобитната проценка, бидејќи потрошувачите трошат помалку, комерцијалната изградба се намалила, а компаниите ги намалиле стоковите резерви.Економистот Мартин Нил Бејли од Институтот „Брукингс“ вели дека најновите показатели сугерираат дека економијата е на пат да ги надмине резултатите од третото тримесечие.“Повеќето аналитичари очекуваат подобри резултати во четвртото тримесечие, можеби раст од четири отсто или дури и малку повеќе. Според ова и имајќи предвид дека економијата се менува, изгледите се добри”, додаде тој.Бејли напоменува дека лошата страна е тоа што најголемиот дел од растот во третото тримесечие е ...
сите 4 | | | веќе видена

Најдоцна за месец и половина Министерството за економија би требало да го објави тендерот за продажба на четирите компании загубари во кои Владата со откупување на долгот стана доминантен сопственик. Од Министерството најавија дека тендерот за продажбата на државните акции во Охис-Скопје, Тутунски комбинат-Прилеп, ЕМО-Охрид и Еурокомпозит-Прилеп се очекува да биде објавен кон крајот на јануари или почетокот на февруари идната година. Таков предлог добиле од консултантите, кои во изминатиот период ја чешлаа документацијата и предлагаа модели за спас на овие компании, за кои што Владата со години не најде решение.Консултантската куќа Делојт од Скопје и од Белград го анализира начинот на продажба на Охис, а Булброкерс Софија и Статер банка од Куманово работат на останатите три компании. Откако консултантите ќе ги достават анализите, Министерството треба да ја достави предлог-стратегијата за продажбата на државните акции до Владата, која го има крајниот збор за судбината на загубарите.Со откупување на долгот на ...
| | веќе видена

Охридска банка ќе пласира новата кредитна линија во износ од 5 милиони евра од Европската банка за обнова и развој. Кредитите во износ до 500 илјади евра ќе бидат наменети за поддшка на проекти на мали и средни претпријатија.Кредитната линија ќе биде надополнета со програма за техничка соработка во износ од 500 илјади евра финасирана од Фондот за Западен Балкан на ЕБОР со цел да се зајакнат кредитнтие процедури на Охридска банка за финансирање на мали и средни претпријатија.“Со оваа трансакција ќе се поддржи реалната економија во земјата преку зголемена понуда за финансирање на мали и средни претпријатија”, изјави директорката канцеларијата на ЕБОР во Македонија Елена Урумовска.Претседателот на Управниот одбор на Охридска банка Бернард Коенинг вели дека со ова партнерство Банката продолжува да ја поддржува македонската економија.“Средствата ќе се користат за растечките птореби на приватнито сектор во земјата, кое е клучно во оваа фаза од економскиот развој. Во време на ограничен пристап до меѓународни извори ...
сите 9 | | | веќе видена

Министрите за здравство и економија Бујар Османи и Фатмир Бесими денеска ќе одржат работна средба по повод досегашната и идна имплементација на Законот за заштита од пушењето.На средбата ќе присуствуваат и првите луѓе на надлежните инспекторати, задолжени за контрола, според одредбите од Законот за заштита од пушењето, како Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Државниот пазарен инспекторат, Државниот просветен инспекторат и Државниот трудов инспекторат. (Тотал)
сите 25 | | | веќе видена

Бројот на вработени во третиот квартал од годинава бележи пораст од 3,7% во однос на истиот период лани. Според податоците на Државниот завод за статистика, во третиот квартал од годинава активното население брои 940.661 лице од кои вработени се 642.541 лице или 68,3%, а 298.120 лица или 31,7% се невработени.Во однос на истиот период од 2008 година, бројот на невработените лица бележи намалување од 2,3%.Стапката на активност во овој период е 57,3%, стапката на вработеност 39,2%, додека стапката на невработеност изнесува 31,7%.(Toтал)
сите 14 | | | веќе видена

Три водичи/прирачници од областа безбедност на храна публикувани со поддршка на ГТЗ МАФП проектот, ќе бидат промовирани денеска на Факултетот за ветеринарна медицина.Целта на водичот за спроведување на Правилникот за посебните барања за безбедност на храната по однос на микробиолошките критериуми, е да го олесни спроведувањето на законската регулатива во секојдневната пракса. Наменет е за сите оператори активни во различните фази на синџирот на храна, производството, преработка, складирање, дистрибуција, малопродажба.Водичот за имплементација на Правилникот за начините на земање мостри од храна, треба да им помогне на инспекторите од Дирекцијата за храна и Ветеринарната управа вклучени во контролата на безбедноста на храната за полесно практикување и примена на Правилникот.Со третиот водич се објаснуваат улогата и значењето на адитивите што се употребуваат во производството на храна. Информациите се од информативен и советодавен карактер.Промоцијата на трите прирачници е последна активност на Германската ...
| | веќе видена

Собранието на Република Македонија денеска треба да ја заврши расправата по Предлог-буџетот на Република Македонија 2010 година и да го усвои предлогот. Расправата Собранието ја почна на 22-ри овој месец.Според Предлогот, приходите се планирани на 143 милијарди и 257 милиони денари, а расходите на 153 милијарди и 720 милиони денари. Дефицитот е проектиран а 2,5% од БДП и ќе изнесува 10 милијарди и 460 милиони денари.Кај приходите има зголемување од 3,4%, а кај расходите за 2,8%.Владината проекција за 2010 година е дека растот на БДП ќе биде два отсто, а на максимум 2% е планирана и годишната стапка на инфлација.Според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески буџетот за 2010 година е реален и развоен и ќе помогне македонската економија да излезе од кризата, односно да дојде до нејзино закрепнување и остварување позитивен раст. Наредната година Владата ќе продолжи со политиката на стриктна дисциплина за вработувањата во јавниот сектор. Не е предвиден и пораст на платите во јавната администрација. ...
сите 27 | | | веќе видена

Американскиот автомобилски гигант Форд, во среда соопшти дека ќе ја продаде филијалата на Волво на кинеската компанија Гили. Форд се надева  дека ќе ја реализира продажбата на загубарот во првиот квартал од 2010, а во соопштението се вели дека се договорени сите потенцијални услови. Форд уште во октомври го избра Гили за најповолен купувач за шведски Волво. Вториот по големина производител на автомобили во Америка, во 1999 година стана сопственик на Волво за сума од 6,45 милијарди долари, но поради нерентабилност во производството реши да го продаде шведскиот бренд и да се концентрира на производство на моделите Форд, Линколн и Меркјури. “Продажбата на Волво ќе овозможи јакнење на брендот, додека Форд ќе може да се концентрира на своите работни стратегии”,  се вели во соопштението на компанијата.
сите 4 | | | веќе видена

Американскиот министер за финансии Тимоти Гајтнер изјави дека администрацијата на претседателот Барак Обама е уверена дека ќе биде спречено повторување на минатогодишната финансиска криза, најтешка во изминатите седум децении. “Втор бран од финансиската криза нема да има”, изјави тој за Националното радио. “Не може да дозволиме државата повторно да живее со ризик дека ќе имаме уште една серија случувања каква што имавме минатата година”, додаде тој. Гајтнер отфрли тврдења дека сериозна нова криза може да почне поради долгорочните хипотекарни заеми или од изненадно опаѓање на вредноста на доларот. “Ќе направиме се што е потребно да тоа се спречи”, изјави тој.
сите 4 | | | веќе видена

Словенечкиот премиер Борут пахор изјави дека следната година најголем проблем на Словенија ќе претставува невработеноста и затоа предлага пакет краткорочни мерки за излез од кризата и пакет структурни реформи кои ќе се понудат во социјален дијалог. Еден од посакуваните ефекти на реформите е конкурентна економија со што ќе се солидира и целото општество. ЌЦелта на владата е да оствари стабилен економски раст од 1% или 1,2% на годишно ниво“, истакнува словенечкиот премиер.
сите 2 | | | веќе видена

Управата за Јавни Приходи  планира да постави GPS уреди во фискалните каси низ Македонија, како начин за поефикасна контрола на наплатата на Данокот за додадена вредност. Околу 100.000 GPS читачи УЈП планира да купи во текот на следната година, што ќе се вградуваат во фискалните каси низ земјава.  Со нив, во УЈП ги имаат моментален увид во работата на сите фискални апарати, што според нив ќе значи поголема ефикасност на контролата.  Моментно, низ земјава се користат 88.634 фискални каси од страна на 68.062 даночни обрвзници. Целокупниот зафат ќе чини од пет до седум милиони евра, а трошоците ќе бидат платени со средства од државниот буџет.  Очекувањата на Управата се дека преку поефикасната наплата на данок по воведувањето на системот, инвестицијата ќе се исплати за три месеци. Системот ќе функционира на принцип на СИМ картичка, што ќе испраќа информации до УЈП 24 часа, седум дена во неделата. Од Управата очекуваат целиот проект да профункционира кон крајот на 2010 година.
сите 4 | | | веќе видена

Најголемиот дел од фирмите кои имаат блокирани сметки, дури 5.400 се фирми со по еден вработен, 2.200 се од двајца до 10 вработени, 200 се со 11 до 100 вработени и во оние со неблокирани сметки е и „Македонија пат“ со над 1.000 вработени за неисплатени плати, информираа денеска од Управата за јавни приходи. Овие фирми, како што беше вчера објавено, должат вкупен износ на бруто плата од 1,2 милијарда денари, од кои нето плата на вработените 779,6 милиони денари, социјални придонеси 393 милиони денари и персонален данок 29,5 милиони денари. Најголемиот дел од компаниите кои се усогласени со новиот систем за бруто плата се во Скопје и таа усогласеност е 99%, а најмал е процентот во Струмица каде усогласеноста е 48,9%. Просекот за целата Република е 94,2%. Концептот бруто плата почна да се применува од 1 јануари од кога работодавачите имаат платено вкупен износ на бруто плата од 118,7 милијарди денари. Од нив, 73,6 милијарди денари се исплатени нето плати на вработените, а 45 милијарди денари уплатени социјални ...
сите 18 | | | веќе видена

Европската унија донесе одлука на Србија да и даде помош од 50 милиони евра за поддршка на буџетот. Во текот на 2010 година Србија треба да добие и втора транша од 50 милиони евра, исто така за буџетска поддршка. Средствата се одобрени од претпристапните фондови ИПА, од кои Европската унија им дава помош на земјите кои сакаат да влезат во Унијата. Инаку ИПА проектите воглавно се користат за финансирање на проекти. Србија оваа година договори аранжмани со неколку меѓународни институции, за да го покрие буџетскиот дефицит и да ги минимализира последиците од економската криза. Трите најважни аранжмани со ММФ, Светска банка и ЕУ се меѓусебно поврезани и со нив се повикува на структурни реформи, кои како резултат треба да имаат намалување на јавните расходи, како и зајакнување на управта во јавните финансии.
сите 2 | | | веќе видена

Годишниот приход кој Словнечкото друштво за автопати (ДАРС) ќе го собере  до крајот на оваа година би требало да достигне 232 милиони евра.  Приходите се остварени со продажба ан налепници (вињети) во износ од 102 милиони евра и од наплата на патарина на тешки теретни возила во износ од 130 милиони евра, пренесуваат словенечките медиуми.Трошоците за оваа година, покрај редовните 76,6 милиони евра за обнова на автопатите, ДАРС има за враќање и кредити во износ од 155,5 милиони евра, од кои 62,2 милиони за отплата на главницата, а 92,9 милиони евра за камата. ДАРС слчедната година очекува поголеми приходи од наплата на патарина, кои би требало да достигнат до 248 милиони евра, но и поголеми рати за кредити, кои во вкупна вредност би изнесувале 156,7 милиони евра.
сите 2 | | | веќе видена

Струјата  за тарифните потрошувачи од 1 јануари идната година ќе поскапи околу 10%, покажуваат симулациите на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). На денешната подготвителна седница на РКЕ за цената на електричната енергија енергетските компании ги доставија своите забелешки за признатите трошоци. Конечната одлука за новата цена на струјата Регулаторната комисија за енергетика ќе ја донесе на почетокот на идната недела. Според претставници од РКЕ, сите енергетски компании до Комисијата доставиле максималистички барања за признавање на нивните трошоци кои треба да влезат во крајната цена на електричната енергија. Доколку се прифатат сите барања на ЕВН Македонија зголемувањето на цената во делот на дистрибуција би изнесувало 34%, ЕЛЕМ побарал 12% зголемување за производство и увоз, а МЕПСО над 10% за транспортот на електричната енергија. ЕВН Македонија до РКЕ пријавила огромни трошоци за сопствена потрошувачка на енергија и за ненаплатливи побарувања пред да се заврши постапката за присилна наплата. На ...
сите 19 | | | веќе видена

Изгрaдбата останува приоритет на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор (ЈПССДП) во 2010 година, во која планира  да почне да гради 612 станови за продажба, од кои 515 во Скопје и 67 во Битола. Ќе стартува изградбата и на 492 социјални станови, 356 во Скопје, 44 во Гевгелија, 51 во Берово и 41 во Струмица. Тоа го најавува директорот на ЈПССДП Владимир Бахчовановски во интервју за МИА. Капитално дело, истакнува Бахчовановски, останува стадионот, а има начелна одлука да градиме катна гаража кај плоштадот Македонија меѓу МЕПСО и Т- Хоме, во висина од 29 метри. Со објекти од комерцијална градба ќе бидеме сконцентринари во општина Центар, Карпош и  Аеродром, вели Бахчовановски и додава дека комерцијалните градби во Општина  Аеродором ќе бидат во населбата Стар Аеродором, каде треба да се постигне договор за локации со лицата кои живеат во тн. воени бараки.  ЈПССДП ќе биде вклучено и во проектот „АРМ мој вистиски дом“, при што ќе се грижи за проектирање и изградба на становите за ...
сите 3 | | | веќе видена

Денешното потпишување на анексот на договор меѓу Фијат и државата Србија и најавеното вложување 100 милиони евра во авто-индустријата во Застава од Крагуевац беше дочекано со голем оптимизам, јавија белградските медиуми. Таа зделка на Србија ќе и два нови модела на Фијат, нови 15.000 работни места и во следните години и околу 250 милиони евра годишно од извоз. Стратешкото вложување на италијанската компанија во српската авто-индустрија ќе донесе вкупно 700 милиони евра и според експерти тоа е најзначаен чекор во развој на економијата на Србија за изминатите 20 години. На светскиот пазар од фабриката во Крагуевац ќе бидат произведени два потполно нови модели на автомобили со почетно производство од 200.000 автомобили годишно.  Министерот за економија Млаѓан Ѓинкиќ изјави дека кон крајот на 2011 година извозот на автомобили кои ќе се произведат во Крагуевац ќе достигне вредност од околу две милијарди евра, што е третина од сегашниот вкупен извоз на државата. Весникот Блиц објави дека заработката од едно Пунто ...
сите 10 | | | веќе видена

Последниве неколку години Прага ја посетуваат се помал број туристи, а тоа се забележува и годинава кога за време на претстојните празници, католичкиот Божик и Нова година чешката метропола има помалку посетители.“Нашата анализа покажува дека годинава во Чешка, божоќните празници ќе ги прослават околу 120 илјади туристи, од нив 80% остануваат во Прага што во споредба со минатата година значи дека интересот опаднал за 10%, изјави за весникот „Право”, портпаролот на Асоцијацијата на чешките туристички агенции, Томио Окамура, објаснувајќи дека тоа не е последица само на економската криза туку и стравот од ширењето на новиот грип, а тука придонесува и имиџот на Прага кој се провлекува последниве години како град каде се злоупотребуваат туристите од џепчиите, таксистите и вработените во менувачниците.И  хотелиерите и сопствениците на рестораните во Чешка очекуваат пад на побарувачката со оглед на економската рецесија која придонесува населението да штеди, како и се поголемата конкуренција која доведува до ...
| | веќе видена

Францускиот премиер Франсоа Фијон соопшти дека при посетата на Пекинг се потпишани договори вредни над шест милијарди евра и е договорен кредит за 1,75 милијарди евра за проектот за нуклеарната централа Тајшан. Вкупната сума на потпишаните договори изнесува 6,3 милијарди евра (9,5 милијарди долари), објаснуваат од кабинетот на премиерот. „Слушнав и прочитав коментари дека правам бизнис...сакам да кажам дека бизнисот едноставно значи едно нешто...повеќе работа за француските работници, рече премиерот Фијон на прес конференција на последниот ден од својата посета. Компанијата „Сафран“ склучи договор вреден 3,5 милијарди евра за снабдување на делови за авионот Ц919, што ќе се појави на пазарот 2016 година, додека компанијата „Авера“ потпиша договор за продажба на пумпи за кинески нуклеарен реактор, вреден 200 милиони евра.(Тотал)
| | веќе видена

next