Тотал

Германскиот производител на автомобили Ауди АГ, планира до 2012 година да инвестира 7,3 милијарди евра во модернизација и проширување на производството како и воведување на нови технологии. Ауди кој работи во склоп на групација Фолксваген, соопшти дека парите ќе бидат наменети за проширување на постојните капацитети, за да бројот на модели до 2015 година ќе се зголеми од сегашните на 42 од сегашните 34.Како што најавуваат од Ауди во новите технологии ќе бидат инвестирани 5,9 милијарди евра или 80% од вкупните планирани инвестиции за тригодишниот период.Компанијата планира во 2010 година да почне со производство на моделот А1, А7, А8 и Р8спајдер, како и моделот Q5хибрид. Сите овие модели би требало да се појават на пазарот до 2011 година.
| | веќе видена

Основниот суд во Бањалука вчера започна стечајна постапка над компанијата Певец во Бањалука.Во соопштението од основниот суд како што пренесуваат бањалучките медиуми, се наведува дека е одредена привремена мерка за забрана на стечајниот должник без согласност ан стечајниот управник да располага со движниот и недвижниот имот на компанијата.Судот во Бањалука ја донесе оваа одлука откако минатат недела беше покрената стечајна постапка и во Певец во Бјеловар.Певец на работниците им должи три плати и уплата за даноци и придонеси, а долгот кон добавувачите е намален преку компензации.Директорот на белградскиот Певец, Драган Малиновиќ смета дека тој трговски центар нема да отиде во стечај, бидејќи на 28 декември ќе почне да преговара со најголемиот доверител ОТП Банка во Србија за реконструирање на долгот на Певец.Певец на македонскиот пазар е присутен од 2008 година и има само еден трговски центар во Гостивар.(Тотал)
| | веќе видена

Продажбата на автомобили годинава е намалена во однос на лани, а Групацијата на импортери на моторни возила при Сојузот на стопански комори очекува дека годината ќе заврши со пад од околу 36% во споредба со 2008. Податоците од оваа групација покажуваат дека само во ноември продажбата е опадната за 36,83% во споредба со ноември минатата година. Од јануари до ноември, продадени се за 34,62% помалку возила во однос на истиот период лани. Бројот на продадени возила е помал дури и од истиот период во 2007 и 2006 година што, според импортерите, значи дека продажбата е вратена на нивото како во 2005 и 2006 година. Прогнозата на Групацијата на импортери е дека 2009 година ќе се заврши со 11.356 продадени возила што е помалку и од 2006 година. Главна причина за падот на продажбата е намаленото кредитирање на населението.  Сепак, кога станува збор за поголемите и попознатите брендови на автомобили, граѓаните се одлучуваат да купуваат во готово, додека помалите и помалку познати марки на автомобили најчесто се земаат ...
сите 9 | | | веќе видена

Тековната економска состојба на претпријатијата и обезбеденоста на производството со порачки во ноември во однос на октомври годинава била понеповолна, оцениле раководителите на фирмите. Во ноември залихите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали се под нормалата, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС). Според раководителите на фирмите, обемот на производството на претпријатијата во ноември годинава бележи благ раст во споредба со октомври, очекувањата за обемот на производството се пооптимистички, а пооптимистичка е и оценката за очекуваниот број вработени. Залихите на готовите производи во ноември година се зголемени во споредба со октомври. Раководителите на фирмите оцениле дека  во наредниот период просечните набавни цени на суровините ќе се намалат, како и продажните цени на готовите производи. Просечното искористување на капацитетите на претпријатијата во ноември годинава во однос на претходниот месец, е малку намалено и изнесува 51,3% ...
сите 13 | | | веќе видена

Македонските компании минимално употребуваат електронски потпис  во секојдневното работење, иако тие системи ја олеснуваат работата и гарантираат за безбедноста на нивната документација, покажува истражувањето за придобивките од примената на проектот е-Влада, спроведено од Фондацијата „Метаморфозис“. Истражувањето утврдило дека само 37% од анкетираните компании користат дигитални сертификати, додека голем процент изјавиле оти не го познаваат таквото решение.  Користењето на овие системи е релативно загрижувачко, што укажува на потребата од активности за подобрување на состојбите. За разлика од големите компании кај кои има висока свест и познавање, состојбата е поинаква кај малите и средните и на нивните капацитети треба да се работи во иднина, вели Филип Стојановски од „Метаморфозис“.Според Вања Мирковски од проектот е-Влада, иако дигиталните сертификати значат олеснување на работата, заштеда на време и пари, и пред се поголема безбедност, компаниите ги користат само доколку мораат.  Не се голем трошок ...
сите 2 | | | веќе видена

Туроператорите и туристички агенции кои во 2010 година ќе донесат странски туристи во Македонија ќе добијат субвенции од државата. Согласно Законот за туристичка дејност, од 1 јануари ќе стапи во сила упатството од министерот за економија за субвенционирање на дел од трошоците за остварени организирани туристички воздушен, патен и железнички превоз.Според упатството, субвенција можат да остварат организатори на пакет аранжмани за странски гости кои во Македонија ќе реализираат три ноќевања со појадок во категоризирани објекти. Субвенција ќе се обезбедува и за организиран групен превоз со закупени автобуси, авиони или закупени минимум десет места во воз од местото на  поаѓање на групата до местото на користење на услугата во сместувачкиот објект и враќање на групата на иста релација.Туроператорите и туристичките агенции од земјава апликациите за користење субвенции ќе ги доставуваат до Министерството за економија со придружна документација во која ќе бидат содржани потврдите за закуп на сместувачки ...
сите 12 | | | веќе видена

Царинската управа од 1 јауари ја презема наплатата на акцизата на целата територија на Република Македонија. Царината сега наплаќа акцизата  само при увозот, а онаа внатре во земјата се наплаќа од страна на Управата за јавни приходи.Од Царината велат дека на ваков начин ќе се зголеми ефикасноста на наплатата на акцизата. Царината постепено во текот на годината ќе ги промени одобренијата и обрасците кои ќе го добијат логото на Царината. За компаниите нема да има промени, тие наместо во Управата за приходите барањата ќе ги поднесуваат до Царинската управа. За ваквиот вид наплата постојат искуства во другите земји кои се позитивни. Царината ќе ја издава акцизната дозвола на компаниите, како и одобрението за акцизно повластено користење. Акцизни стоки се нафтените деривати, автомобилите, алкохолните пијалоци и цигарите. Во Царината, од сега ќе се поднесуваат месечните акцизни пријави за минерални масла, алкохолни пијалоци, тутунски надомест, пријава за пласирани количини за контролни марки за тутунски добра, ...
сите 2 | | | веќе видена

Русија активира механизам за рано предупредување при енергетска криза со Европската унија, соопшти синоќа Европската комисија.Причината е разлики меѓу руски и украински компании, кои дејствуваат во областа на транзитот на нафта, по услови за транзитен транспорт на нафта преку Украина. Проблемот нема ништо заедничко со испораките на гас, додаде Комисијата.Договорот меѓу ЕУ и Русија по системот за рано предупредување при енергетска криза беше потпишан на 16 ноември во Брисел. Претседателот на ЕК Жозе Мануел Баросо тогаш искоментира дека тоа е „израз на добра волја меѓу двете земји да работат заедно по заемно погоден начин со цел превенција и решавање на проблемите уште тие пред да се појават“. Во духот на тој договор Европската комисија ги повика руските и украинските компании да ги обноват испораките на нафта за ЕУ, изјави портпарол на ЕК.(Toтал)
| | веќе видена

Над 1.200 новинари оваа година ја загубиле работата како резултат на економската криза, а на почетокот на 2010 година се очекуваат уште отпуштања од работа, покажуваат податоците на Сојузот на новинари на РоманијаПадот на продажбата на приходи од реклами ги принуди повеќето медиуми во Романија да ги намалат платите и бројот на вработените, пишува романскиот весник „Финанчиарул“.Најголем удар претрпеа печатените медиуми, од кои десет беа затворени. Приходите на повеќето од печатените медиуми се намалија за околу 40% во споредба во минатата година. (Тотал)
| | веќе видена

Основачкиот влог од 100 милиони евра од итaлијанскaта компанија Фијат, во вторник треба да „легнат„ на сметката на српската фабриката за автомобили Фијат, соопштија медиумите.Кога парите ќе легнат на заедничката сметката на италијанската компанија Фијат и Владата на Србија, фабриката „Застава“ во Крагуевац ќе почне со производство на Фијат автомобилите .Другиот дел од вложувањето на Фијат од 100 милиони евра треба да бидат уплатени во текот на 2010 година.Инвестицијата на новите автомобилски модели во Крагуевац се очекува да биде над 700 милиони евра, а планирано е фабриката Фијат Србија да поседува  капацитет од 200 илјади возила годишно.Двата нови модела на автомобили произведени во Крагуевац ќе бидат лансирани во другата половина на 2011 година.Овие автомобили ќе бидат наменети за пазарите во Европа и САД.
сите 2 | | | веќе видена

Хрватите, во првите девет месеци од оваа година, во сите облици на трговија, остварија 15% помал промет во споредба со истиот период минатата година, со што нивниот приход е намален за 33,6 милијарди куни (4,6 милијарди евра), соопшти хрватскиот Државен завод за статистика. Падот на прометот се зголемувал од месец во месец, а од шестмесечниот до деветомесечниот извештај се зголемил за 13,6 милијарди куни. Трговците сепак се надеваат дека овој месец ќе биде подобро и дека овогодишниот промет во декември ќе ги достигне минатогодишните 12 милијарди куни. Вредносно најголем пад во прометот почувствуваа трговците со моторни возила, кои забележаа намалување на продажбата и на големо и на мало за 36,8%. Прометот на моторните возила во првите три квартали минатата година изнесуваше 20,74 милијарди куни, додека во истиот период оваа година достигна околу 12 милијарди куни. Експертите проценуваат дека прометот ќе продолжи да паѓа и во првата половина следната година, при што најголемиот пад би можел да биде ...
сите 2 | | | веќе видена

Недоволна отчетност на државните институции за трошењето на јавните пари преку постапките за јавни набавки со што не се почитуваат обврските од Законот за јавни набавки. Ова е само дел од Извештајот за резултатите од редовниот мониторинг на процесот на јавни набавки кој ќе биде презентиран денеска. Истражувањето спроведено од Центарот за граѓански комуникации дошло до заклучок дека е зголемен бројот на жалби по јавни набавки од страна на компаниите. Зголемување имало и на одолговлекувањето на донесувањето на одлуката за избор на најповолна понуда, а наспроти тоа е регистрирано ублажување на проблемот со поништување на постапките за јавни набавки. Забележан бил и неколкумесечен прекин на јавното објавување на решенијата на Државната комисија за жалби по јавни набавки што е нејзина законска обврска.  Целта на мониторингот е да оцени колку функционираат основните принципи на јавните набавки: транспарентност, конкурентност, еднаков третман на економските оператори, недискриминација, законитост, економично, ...
сите 12 | | | веќе видена

Агенцијата за поддршка на приемаштвото отсега натаму средствата за работа ќе ги обезбедува директно од буџетот, а не како досега, со трансфер од Владата, преку Министерството за економија. Ова го носат измените на Законот за основање Агенција за поддршка на приемаштвото, кои вчера ги изгласа Собранието по скратена постапка. „Измените ќе овозможат увид во начинот на трошење на средствата за работа на Агенцијата, поголема транспарентност и одговорност на трошењето“, е наведено во образложението. Пратеничката група на СДСМ го поддржа Законот, но со неколку сугестии. Едната од нив е Агенцијата за приемаштво да се соедини со Агенцијата за привлекување странски инвестиции.
сите 2 | | | веќе видена

Македонската развојна фондација за претпријатија (МРФП) и Центарот за развој на нови бизниси при Машинскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје денеска ќе го промовираат извештајот од истражувањето „Претприемништвото во Македонија“.  Со тоа истражување Македонија првпат е вклучена во глобалното истражување за претприемништвото. Како најголемо истражување за претприемништвото во светот преку него се утврдува годишна оценка на претприемништвото на национално ниво.
сите 3 | | | веќе видена

Претставници на инвестицискиот фонд „Салфорд“ денеска на средба со премиерот Никола Груевски ќе го информираат за идните инвестиции во земјава. Фондот „Салфорд“ преку „Данубе фудс“ е сопственик на ИМБ млекарница Битола, која е најголем производител на млеко и млечни производи во земјава и прва сертифицирана компанија во Македонија со доделен извозен број. “Предмет на овој состанок ќе бидат идните инвестиции во Македонија, перспективите на македонската млечна индустрија, регионалните проекти, активностите за подобрување на квалитетот на млекото и извозот во ЕУ“ изјави Предраг Цветковиќ, претседател на управниот одбор на „Данубе фудс“.
сите 4 | | | веќе видена

Основниот суд Скопје 2 закажа рочиште за 18 јануари за да се отвори стечајна постапка за авиокомпанијата Македонски аеротранспорт- МАТ. Авиокомпанијата годинава го загуби статусот на редовен авиопревозник, а воздухопловните власти неколкупати го приземјуваа нејзиниот единствен авион поради долговите, но и поради технички проблеми. На МАТ му беше забрането да лета кон Италија и кон Германија поради долгови кон тамошните аеродроми и воздухопловни власти. Иницијативата за стечај ја поднесе Агенцијата за цивилно воздухопловство за да го наплати долгот околу 3 милиони евра, а ист износ од МАТ побаруваат и македонските аеродроми. Компанијата има долгови и кон европската агенција „Еуроконтрол“. На единствениот национален превозник во септември му истече и рокот за продолжување на лиценцата за летање. Со тоа, паднаа во вода преговорите со Туркиш ерлајнс и со ЈАТ за преземање на МАТ. Голем дел од вработените во МАТ ги презеде новоформираната компанија МАТ ервејс, кој неодамна ја презеде српскиот туроператор „Контики“.
сите 4 | | | веќе видена

Новата продажна кампања на Форд “Зимска идила” ќе биде промовирана денеска пред македонската јавност. За таа цел во просториите на Ми-Да моторс, која е генерален застапник на Форд за Македонија, денеска ќе се одржи прес конференција. Истовремено ќе бидат презентирани и резултатите од работењето на Ми-Да моторс во 2009 година. 
сите 5 | | | веќе видена

Струјата од 1 јануари поскапува за 9,98%, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика.Од Нова година поскапува и парното греење во Скопје. Домаќинствата кои добиваат топлинска енергија од топланите Исток, Запад и Центар, ќе плаќаат повисока цена за 1,49%, а оние кои ги користат услугите на топланата Север за 7,8%. За деловните субјекти, вклучувајќи ги и училиштата и градинките, цената се зголемува за 20% за топланите Исток, Запад и Центар, а 38% за Север.Наредната корекција на цената на парното е предвидена за јуни 2010 година.(Toтал)
сите 28 | | | веќе видена

Надлежниот орган на јапонската влада задолжен за надгледување на процесот на реструктуирање на презадолжениот јапонски авиопревозниок „Џапан ерлајнс“(ЈАЛ) соопшти дека ја разгледува и можноста од нејзин банкрот, како една од опциите. Предлозите на кредиторите на ЈАЛ, што ги предложи владината агенција задолжена за рехабилитација на делувањето на компанијата, вклучува и поднесување барање за судска заштита од доверителите, за на компанијата да и се даде време да ја поправи финансиската ситуација, пишува бизнис весникот „Никеј“. ЈАЛ, меѓутоа, веќе четврти пат од 2001 година бара помош од владата за да ја избегне стечајната постапка. ЈАЛ има загуба од 1,5 милијарди долари и во три од последните четири години бележи финансиски загуби, потсетуваат агенциите. -Ја рзгледуваме можноста за спроведување на процес на реструктуирање без банкрот, изјави потпаролот на ЈАЛ Којиро Ваки, но официјалното владино тело за санирање на компанијата одби да го коментира пишувањето на весникот „Никеј“. Во настојувањето повторно да ...
сите 4 | | | веќе видена

Раководството на прилепскиот Мермерен комбинат ја оценува годината што измина како успешна и со подобри постигнувања од лани. “Отворивме  15 нови  работни места за стручен кадар, а толку ќе има и догодина. Наспроти општата криза комбинатот  работи успешно и мермерот е многу баран во светот“, изјави директорот на мермерниот комбинат во Прилеп Горан Попоски. Според Попоски, годишното производство од околу 25.000 метри кубни мермер од кои 40% се преработуваат во мермерни плочи, постепено се зголемува за 5% до 10%. “Годинава целото производство беше договорено, откупено и наплатено, а со поголеми очекувања сме и за догодина. Главни купувачи остануваат Кина, Обединетите арапкси емирати, Дубаи, Абу Даби, Шпанија, Италија, вели Попоски, информира Попоски и додава дека од државата се секогаш добредојдени позитивни мерки. За нас како извозници е важно да  се стимулира извозот и да се намалуваат даноците“, посочува Попоски. За државата и за Прилеп, мермерниот кобинат е најголем плаќач на концесиски надомест. Од ...
сите 2 | | | веќе видена

next