Интелект

RSS е лесен начин за автоматско добивање информации од веб сајтовите кои ви се допаѓаат. Наместо да одите на секој вебсајт поединечно и да проверите дали има објавено нова статија или тема, можете да употребите RSS, со што ќе добиете известување секој пат кога ќе има ново објавена вест. RSS значи Really Simple Syndication или во превод Многу Едноставна Синдикација (здружување). RSS информациите се нарекуваат feed или достава, и вклучуваат сумиран текст плис мета – дата (општи податоци) како што се датуми на објавување и авторски права. Веб доставата е корисна за вебсајтовите со овозможување на автоматска агрегација на содржината. RSS како сервис постои од 1995, кога почнал да се развива, додека во 2001 година RSS го добива најпрактичниот формат. Но, RSS како сервис стана навистина популарен во 2005 – 2006 година кога Firefox и Internet Explorer го прифатија логото на RSS. За да можете да користите RSS вас ќе ви треба програма наречена читач на вести или агрегатор. Со ваква програма ќе можете да ги добивате ...
| | веќе видена

После катастрофалните поплави во Пакистан минатата година, последиците сеуште се чувствуваат. Водата се крена неколку метри, и повлекувањето беше многу споро, а останаа огромни базени со стагнантна вода низ повеќе региони. На подолните слики се гледаат дрва кои се нападнати од премногу пајаци. Пајаците бегаат од водата и се населуваат по околните дрва, каде се создале милиони колонии од пајаци кои му дале страшен изглед на дрвата. Покрај „хорор“ изгледот, има и корисна страна, во пајаковите мрежи се фаќаат многу комарци, со што се спречува ширењето на маларија.
| | веќе видена

Можеби првата помисла кога се зборува за клонирање која паѓа на памет се армија идентични крави или овци кои се произведени во фабрика, но во реалноста овој процес е многу покомплициран. Изразот клонирање се однесува на процес технички познат како трансфер на соматски клетки во јадрото. Ова значи дека ДНК од клетка на возрасно животно (на пример крава), наречена донор се екстрахира од клетката (обично од клетка од кожа земена преку бипосија) и се внесува во јајцеклетка на друга крава. На јајцеклетката и е отстрането јадрото така што може да ја прочита и да ја реплицира ДНК од донорната клетка. Низ новосоздадениот ембрион потоа се пушта електрична струја за да се предизвика делба се додека не стане бластоцит (мала група клетки која се формира откако ќе се оплоди јајцеклетка), која потоа се имплантира во утробата на сурогат – мајка. Резултатот – новороденчето кое ќе се роди ќе биде идентична генетска реплика од донорот. Кравите се клонирани повеќе од сите други животни бидејќи вадењето на јајцеклетка од крава ...
| | веќе видена

Една фотографија снимена од Големиот Телескоп на Европската Јужна Осерваторија открива многу интересна глетка – космичка роза. Ова е всушност фотографија од ѕвезден грозд кој се наоѓа во соседната галаксија Малиот Магеланов Облак, каде се случува раѓање на ѕвезда – процес при кој се испушта црвен гас јонизиран водород кој изгледа како расцутена космичка ружа. Овој ѕвезден грозд е отворен и опкружен со небула, од каде потекнуваат многу ѕвезди, при што најголем дел од водородот се потрошил за создавање на ѕвездите, а преостанатиот водород лебди низ галаксијата, формирајќи неверојатни слики. Овој ѕвезден грозд е особено интересен за астрономите бидејќи содржи огромен број променливи ѕвезди. Овие ѕвезди имаат способност да си ја менуваат светлоста со време, а играат главна улога во определувањето на оддалеченоста на галаксиите и староста на универзумот. Малиот Магеланов Облак содржи ѕвезди во сите стадиуми на еволуција – од супер – светли млади ѕвезди, до супернова остатоци од одамна изумрени ѕвезди. Енергичните ...
| | веќе видена

Денес се одбележуваат 119 години од официјалното создавање на првиот сладолед. Најомилениот ладен десерт во светот се прави од млеко и крем, и се комбинира цо овошја и други состојки и вкусови. Техниката на подготовка на сладолед ќе ја оставиме како тема за следна статија, а овде по повод годишнината од „роденденот“ на сладоледот подготвивме интересна и слатка галерија. Уживајте...
сите 5 | | | веќе видена

Моменталното разбирање или сфаќање на некој концепт често се нарекува „Ахааа!“ момент – настан кој обично е пожелен и пријатен. Најчесто увидувањата остануваат во нашите сеќавања како долготрајни впечатоци. Многу од меморијата вклучува учење со повторување, но ние редовно апсорбираме големи количини информации во секој момент од времето и многу лесно се сеќаваме на нешта од единствен настан. Увидување е пример за еден настан во времето кој е често добро зачуван во нашата меморија. Студиите покажуваат дека работите научени преку гледање и увид се врежуваат во нашата долготраечка меморија по принцип на камуфлирани слики. Тоа се фотографии кои се деградираат систематски до форма која ќе наликува на отпечатоци од мастило. На испитаниците кои биле испрашувани, му биле дадени избледени, камуфлирани слики кои биле тешки за идентификација. Кога му биле дадени непроменетите слики, испитаниците доживеале „Ахааа!“ момент – новата слика била многу јасна и лесно се забалежувала. Моментот „Ахааа!“ се случува кога ...
| | веќе видена

Ангелските водопади во Венецуела се највисоките водопади светот. Ова е највисокиот водопад во светот, со вкупна висина од 979 метри и најголем пад на водата од 807 метри. Поради големиот пад, најголем дел од водата која паѓа преку работ не достигнува до дното, туку испарува и се одведува како фина магла од силните ветрови. Водата паѓа во голем котел и одтаму истекува како река.
| | веќе видена

Хибернација, sleep – мод, или целосно исклучување? Сите ние имаме слушнато приказни за тоа што е најдобро за батеријата на компјутерот. Но, еве неколку совети од професионалци за правилно работење на вашиот лаптоп. Вашиот работен процес ќе определи дали е поефикасно да го ставите компјутерот во sleep –мод или едноставно да го изгасите. Никогаш не е добро да се чека подолго време ако често го исклучувате компјутерот. За sleep е потребна повеќе енергија, но се пушта многу брзо, додека при хибернација употребува помалку енергија, но потребно е подолго време за вклучување. Истата логика се применува и за комплетното исклучување на компјутерот. Вашиот компјутер ќе стане неупотреблив многу пред да го изморите од прекумерното исклучување и вклучување. Но, исто така не е потребна повеќе енергија за вклучување на компјутерот. Sleep начинот има потреба од константна количина на енергија. Исто така шарените screensaver – и воопшто не конзервираат енергија. За да го искористите максимумот од вашата компјутерска ...
| | веќе видена

Помислата дека нашите имиња се испреплетени со нашите судбини е многу одамна, уште од времето на Библијата, каде името на Аврам било променето во Абрахам, што значи „татко на многумина“. Социјалната психологија ја истражувала поврзаноста на имињата на луѓето со одлуките кои ги донесуваат во животот, како на пример каде да живеат, со кој да основаат семејство, или каква работа да работат. Ова истражување предизвика многу контроверзии заради прашањето колку се важни имињата во правењето на важните животни одлуки. Студијата била спроведена во САД, и е заснована на претпоставката дека постои подсвесна поврзаност со нештата (фирми, работи, места, луѓе) чии имиња се слични со сопственото. Покрај сличноста со сопственото име, голема улога имаат и културните разлики. Но, сепак во многу земји во светот е забележан ефектот на сличноста со името и донесувањето одлуки. На пример, луѓето би помогнале за некој настан или на некој човек ако неговото име е барем малку слично со сопственото. Сепак, мислењето дека донесуваме ...
| | веќе видена

Дејан Бошковски е роден во Скопје 7. 10. 1977. Се занимава со уметности од повеќе насоки. Започнува со ликовната уметност, музика, арт и дизајн од своите рани години, но во последните години ја засакува фотографијата и активно веќе две години се занимава со уметничка фотографија. Инспириран и мотивиран од животот на луѓето , страста почнува да ја гради во својата фотографија каде што се отсликуваат најразлични чуства, најчесто тоа е црно - белата и уличната фотографија, а во фокусот на неговиот објектив може да се најдат повеќе теми како што се портретите, пејзажите, експериментална фотографија и многу др. Негови фотографии се изложени на повеќе домашни и интернационални изложби и наскоро очекува да ја има првата самостојна изложба. Секогаш е отворен за критика и соработка. За контакт со Дејан: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , а негово пошироко портфолио може да погледнете тука http://www.flickr.com/photos/dejan_foto/
| | веќе видена

Црвената Ветерница е кабаре изградено во 1889 година. Се наоѓа близу до Монмартр во Париската црвена област близу Пигал, во 18 рандисман, а се карактеризира со црвената ветерница на покривот. Ова место е познато како родното место на многу модерни танци, особено кан – кан. Оригинално воведен како заводлив танц кој го играле куртизаните кои работеле овде, овој танц прерасна во форма на забава која подоцна беше воведена низ кабареата низ Европа. Декорот на клубот е задржана од крајот на 19 век, од периодот на романтичната Франција. Денес сеуште се одржуваат претстави со богат репертоар на песни и многу познати уметници настапувале овде.
| | веќе видена

Шегаџиите и љубителите на забавите одамна се припремени за овој ден, Ден на шегата, но никој навистина не знае кога, зошто, или каде започнала оваа забавна традиција. Зачетокот на практичните шеги изгледа е поврзан со доаѓањето на пролетта, уште од времето на старите Римјани и Келтите се славело доаѓањето на пролетта со фестивали со забавни шеги. Првите споменувања на Денот на Сите Шеги (како што порано бил наречен) се од Средниот Век во Европа. Некои историчари го поврзуваат Денот на Шегата со Римската митологија, особено со приказните за Церес, божицата на жетвата, и нејзината ќерка Просперина. Плутон, богот на подземјето ја грабнал Просперина и ја заробил жива со него во подземниот свет. Таа викала по мајка си, но Церес го слушала само ехото од гласот на ќерка си и залудно ја барала. Таквите „залудни потраги“ или празни потраги станале многу популарна практична шега во подоцните векови низ Европа. Најраспространетото мислење за потеклото на Денот на Шегата е промената од Јулијанскиот кон Грегоријанскиот ...
сите 3 | | | веќе видена

Аеродромите се места каде слетуваат и полетуваат авионите. Се состојат од најмалку една површина за полетување и слетување на авионите – писта, хелиодром, и згради како контролни кули, хангари и терминали. Овде можете да погледнете неколку интересни дизајни на аеродроми, со преубави интересни терминали.
| | веќе видена

По повод Денот на Дрвото, подготвивме неколку интересни факти поврзани со дрвата - белите дробови на планетата Едно просечно дрво може да произведе 120 килограми кислород годишно. Едно дрво годишно апсорбира онолку јаглероден диоксид колку што произведува автомобил кој поминува 13700 километри. Просечно дрво произведува има доволно дрвна маса за производство на 170 000 моливи. Највисокото дрво во светот е Секвојата, една единка во Калифорнија е висока повеќе од 110 метри. Рециклирањето на еден тон хартија може да спаси околу 17 дрва. Дрвата се организмите кои живеат најдолго на планетата. Просечно дрво во градските средини може да живее во просек околу 8 години. Дендрохронологијата е наука која се занимава со проучување на староста на дрвата според нивните прстени – годови. Најголемиот дел од кореновиот систем на едно дрво, корените кои ја влечат храната од почвата се наоѓаат во првите дваесет сантиметри под површината на земјата. Се проценува дека постојат близу 100 000 различни ...
| | веќе видена

Кога станува збор за заљубувањето, мозокот е исто толку вклучен колку и срцето. Според статистичките анализи на мозокот наменети за разбирање на љубовта, откриено е дека 12 области од мозокот се активираат заедно кога ќе се погледне „вистинската“ личност – вистинската љубов. Според сите анализи, установено е дека е потребно само една петтина од секунда за се заљубите. Додека љубовта е најважниот концепт во животот, научниците се обидуваат да внесат малку рационалност во ирационалното, и да испитаат дали љубовта постои во мозокот. Ако една личност се заљуби, од различни области во мозокот се испуштаат хемикалии кои предизвикуваат еуфорија, како што се допамин, окситоцин (хормонот на љубовта), адреналин и вазопресин (кој предизвикува агресија кај животните). Се зголемуваат и нивоата на факторите за раст на нервите, определени протеини кои имаат важна улога во преживувањето и одржувањето на мозочните клетки. Овој молекул исто така има и важна улога во социјалната хемија помеѓу луѓето, или феноменот „љубов на ...
| | веќе видена

Дали некогаш сте се запрашале како се прави сапунот? Или каква е историјата на сапунот. Ние го сторивме тоа за вас. Сапунот е сол на масна киселина. Се добива со мешање на масти и масла со базна супстанца. Кога се употребува за чистење, сапунот служи за намалување на површинскиот напон на водата. Дејството на чистење на сапунот се должи на мицелите, мали сфери чија надворешна обвивка е со поларни карбоксилатни групи, а внатрешноста е исполнета со хидрофобни липофилни групи кои пак ги раствораат масните дамки и на тој начин ги раствораат во вода. Хидрофобниот крај е изграден од долги јаглехидратни низи од масната киселина. Додека чистите масти не се мешаат со водата, додавањето на сапун дозволува мастите да се раствораат во водата, со тоа се овозможува миење на масните дамки. Ефектот на базите. Природата на сапунот зависи од базниот метал. Натриумовите сапуни произведени со натриум хидроксид се погруби и потврди, а калиумовите сапуни, произведени со калиум хидроксид се многу помеки и дури и течни. Литиумовите ...
| | веќе видена

Ниту едно друго животно нема позабележително крзно од зебрата. Секоја единка од зебрите има уникатни шари – нема две единки со идентични шари, иако секоја од трите посебни вида има свои различни шари. Зошто зебрите воопшто имаат шари? Научниците не знаат со сигурност, но многу претпоставки се засноваат на способноста за камуфлажа. Шарите се многу добра камуфлажа, бидејќи е тешко за предаторите да идентификуваат една единка во стадото и особено е тешко бркањето на зебри наутро и навечер кога дневната светлина е послаба. Исто така, шарите на зебрата служат како вид на природна заштита од сонцето, црните и белите шари имаат различна топлотна спроводливост. И бидејќи шарите на секоја зебра се уникатни, шарите помагаат во разликувањето на секоја зебра. Зебрите го населуваат само Африканскиот Континент, и не живеат на никое друго место во светот во дивината, а речиси низ Зоолошки градини во светот се наоѓаат по неколку примероци. Зебрите се многу слични со коњите и магарињата, но за разлика од нив,зебрите никогаш ...
| | веќе видена

Креативноста се однесува на феномен каде една личност создава нешто ново (производ, решение, уметничко дело итн), кое има некаква вредност. Сметањето на нешто за „ново“ може да биде од страна на индивисуалниот создавач, или од страна на општеството или областа во која се случува новоста. Вредноста се проценува на различни начини. Интересот на научниците во врска со креативноста е голем: креативноста и општата интелигенција, менталните и неуролошките процеси поврзани со креативните активности, типот на личност и креативните способности, креативноста и менталното здравје, креативноста во образованието и начинот на подобрување на креативноста преку тренинг и технологија. Креативноста и креативните дела се изучуваат во неколку дисциплини: психологија, образование, филозофија, филозофија на науките, технологија, теологија, социологија, лингвистика, бизнис студии и економија. Целото ова значи дека постојат многу различни дефиници за креативноста и приоди кон изучување на креативноста. Најопштата дефиниција за ...
| | веќе видена

Неколку фотографии од прекрасни дела на модерната но и традиционалната архитектура. Врски помеѓу две места, мостовите се и функционални и прекрасни украси на просторот кои поврзуваат луѓе, места, култури...
| | веќе видена

Науката конечно докажа нешто што секој кој некогаш бил заљубен веќе го знае: Скршеното срце навистина боли. Една студија која вклучила испитување со магнетна резонанца открила дека истите неврални мрежи во мозокот кои се вклучени во чувствувањето на физичката болка се активираат и кога се размислува за болката предизвикана од љубовни проблеми. Со други зборови, мозкот не може јасно да ја разликува физичката и силната емоционална болка. Тешките раскинувања се повеќе од само метафора. Чувствата на одбивање и силна емоционална траума имаат силна улога во развојот на хронична болка. Ова побудува интересни прашања, како на пример дали третирањето на физичката болка може да предизвика олеснување на емоционалната болка, и обратно. Оваа студија е многу возбудлива бидејќи дефинитивно го докажува директниот начин на кој емоционалните искуства се поврзуваат со телото. За време на испитувањето биле избрани субјекти кои претрпеле романтични проблеми и биле подложени на физичка болка. При испитувањето на физичката болка ...
| | веќе видена

next