Интелект

Гинко билоба е еден од најстарите видови дрва. Едно дрво може да живее повеќе од 1000 години, и да израсне до висина од повеќе од 36 метри. Тоа е навистина жив фосил. За време на последното ледено доба речиси изумрело, и преживеало само во Кина и одредени делови на Азија, каде растело во изолирана средина до пред 1000 години. Во тој период неколку претставници биле пресадени во манастири во Јапонија – и замислете, тие сеуште се живи. Во другите делови од светот, гинкото не може да се најде во дивината, и ако го има, тоа сигурно е донесено од луѓето. Најдобро успева во листопадни шуми и кисели почви. Најдолго и најдобро култивирано е во јужните делови на Кина, каде е многу често и популарно растение. Обидите за да се насели и култивира во другите делови од светот се бројни, но ретко значително успешни. Гинкото има карактеристични листови во форма на лепеза, поделени на два дела, со јака светло зелена боја. Гинкото поседува извонредни својства, и е една од главните состојки на Кинеската хербална медицина. ...
| | веќе видена

Куќата на обожување на религијата Бахаи, во Делхи, Индија, е позната и како Храмот Лотос заради неговата интересна форма – цвет на лотос. Изграден е во 1986 година, и служи како главен храм на Индискиот Субконтинент. Самата зграда има освоено многу архитектонски награди и е многу добар пример за експресионистичка архитектура. Изградена е од бетон, има циркуларна форма со девет страни. Самата зграда е туристичка атракција, и досега ја имаат посетено околу 70 милиони туристи. Храмот е отворен кон сите луѓе, без разлика на тоа на која религија прираѓаат, и внатре можат да се молат сите верници од сите религии на својот јазик. Единствено не е дозволено да се свират музички инструменти, а можат да пеат само хорови.
| | веќе видена

Земјината атмосфера денес се менува многу побрзо од било кога во минатото. Само во последните 150 години има зголемување на јаглеродниот диоксид во атмосферата за 25%, а 100% зголемување на количествата на метан. Овој тренд главно се должи на горењето на фосилните горива, експанзијата на земјоделството и неверојатно брзото уништување на шумите. За истиот период од 150 години, температурата во светот се покачи во просек за 0,05 степени Целзиусови, а ако овој тренд продолжи и ако во атмосферата се зголемат количините на гасови кои го предизвикуваат ефектот на стаклена градина, ќе се предизвика задржување на поголемо количество топлина во атмосферата, и до крајот на овој век ќе настапи глобално покачување на температурата од цели 5 степени Целзиусови. Климатските промени би биле уште поголеми ако немаше полутанти како што е сулфур диоксидот, кој ја растура сончевата светлина назад во вселената. И другите гасови кои се резултат на човечките активности имаат загрижувачки ефект. Фреоните – од фрижидерите, ...
| | веќе видена

Финансискиот центар на Кина, Шангај на големо се развива. И целта на Кина е Шангај да стане интернационален финансиски центар до 2020 година. Со брзиот економски и архитектонски развој, Шангај добива слика на модерен комерцијален центар, и по малку потсетува на Њујорк (кој беше таков во изминатите две декади). Таму живеат преку 20 милиони луѓе, што го прави овој град најнаселен град во Кина. Исто така, ова е една од најголемите урбани средини – и многу бргу се зголемува. Покрај многуте знаменитости и интересни нешта во Шангај, овде ќе ја споменеме најголемата макета на град во светот. Макетата го претставува Шангај, како што е планиран од урбаните планери – неговиот изглед во 2020 година. Макетата се наоѓа во еден музеј во Шангај и зафаќа простор од повеќе од 100 метри квадратни. Секоја зграда е внимателно испланирана и направена во соодветен размер и внимавањето на деталите е беспрекорно.
| | веќе видена

Природната „облека“ на животните, нивното крзно... го има во различни бои и нијанси, шари и дезени... само уште еден доказ дека природата е неверојатен архитект, уметник, создател...прекрасно.
| | веќе видена

За спасување на критично загрозениот Сибирски тигар се направени многу програми, но и покрај тоа, во дивината живеат само уште неколку стотини единки. Сибирскиот (Амурски) тигар е најголемата мачка во светот. Тие примарно живеат во брезовите шуми на источна Русија, а можат да се најдат и во Кина и Северна Кореја. Се проценува дека во дивината живеат околу 400 – 500 Сибирски тигри и според последните процени, оваа бројка е релативно стабилна. Иако сибирската клима е многу остра, Сибирските тигри имаат неколку предности. Северните шуми овозможуваат најмала густина на човечка активност од било кое друго живеалиште на тигри, и секако ова е комплетен екосистем. Пространите Руски шуми овозможуваат голем простор за скитање, а дрвната индустрија во Русија е малку развиена во споредба со другите земји каде живее ова прекрасно „маче“. Тигрите се најголеми од сите видови диви мачки, и се познати по својата моќ и сила. До пред неколку години постоеја осум подвидови на тигри, но три се целосно истребени за време на 20 ...
| | веќе видена

Катедралата Загреб е најпозната зграда во градот Загреб и највисока зграда во Хрватска. Ова е католички храм посветен е на Света Богородица и на Свети Стефан. Изградена е некаде помеѓу 9 до 11 век, а се одликува со препознатлив готски стил. Во 1633 година, додадена е и ренесансна кула, која служела како набљудувачка точка. Во 1880 силен земјотрес ја оштетил катедралата. При реновирањето биле направени неколку преправки и катедралата го добила денешниот изглед. Додадени се двете високи кули, со висина од 108 метри, а направени се и многу други преправки. Моментално оваа катедрала се реставрира, а целосната реконструкција треба да биде завршена до крај на 2012 година.
| | веќе видена

Компанијата Google, позната по своите услуги – најупотребуваниот интернет пребарувач и извонредно добриот Google Chrome, има и свое препознатливо лого. Официјалното лого е дизајнирано од Рут Кедар, и тоа е збор со шарени букви на бела основа. Но, компанијата вклучува и различни модификации и хумористични елементи и за секоја посебна пригода, годишнина или јубилеј знае да изненади со интересно ново лого познато како doodle. За секој интересен настан се дизајнира ново doodle – во зависност од настанот и државата – до 14 февруари 2011 галеријата на Google Содржи 1002 логоа - а еве неколку кои се појавија кај нас.
| | веќе видена

Сините китови се најголемите животни на планетата. Имаат интересна стратегија за хранење која ја објаснува нивната масивна големина. Еден залак на китот, содржи околу 475000 калории. Сините и некои други видови китови јадат на тој начин што земаат огромни залаци вода и го филтрираат својот оброк, кој најчесто се состои од мали ракчиња. Филтрирањето го прават низ посебен вид чешели од китова коска, изградени од кератин. Научниците се обиделе да ја пресметаат ефикасноста на ваквото хранење. Големите китови како синиот и грбавиот кит имаат поефикасни навики за јадење одошто нивните помали роднини со заби. Иако ова откритие не е изненадувачко, ефикасноста на начинот на хранење на китовите е запрепастувачка. Кога китовите земаат „голтка“ вода, тие ги полнат устите со количина на вода еднаква со нивната телесна маса – ниту едно друго суштество на планетата не го прави тоа. Устата на китот се отвора под агол од речиси 80 степени, и кога заронуваат да се хранат во планктонот каде живеат ракчињата, тие ја отвораат ...
| | веќе видена

Богатствата на Земјата. Од Земјата се вадат материјали за градење, метали, хемикалии и гориво. Моќната машинерија, индустриското производство и интернационалната трговија значат дека индивидуалните наоѓалишта се експлоатираат на размери далеку поголеми од локалните потреби. Секоја година се проценува дека од земјата се екстрахираат околу 23 билиони тони материјали настрана од горивото. За споредба, тоа е два пати повеќе од целиот седимент кој секоја година го носат речните системи во целиот свет. Како резултат на ова, околу половина милион хектари површина се осакатуваат секоја година. Како што најконцентрираните наоѓалишта се празнат, се употребуваат помалку квалитетни руди. Така на пример, во 1990 година се ископани околу 990 милиони тони руда за да се произведат околу девет милиони тони чист бакар. Во светот денес постојат многу рудници, од кои најголем дел од вредните богатства се веќе извадени. Затоа се оди на ископување на помалку квалитетни руди за задоволување на светските потреби од минерали. На ...
| | веќе видена

Вселената е чудно место. Еве само дел од најчудните нешта во космосот. 10. Антиматерија Честичките кои ја создаваат нормалната материја исто така имаат спротивна верзија од себе си. Електронот има негативен полнеж, а спротивно на него е позитронот кој има еднаков но позитивен полнеж. Кога се судираат, материјата и антиматеријата меѓусебно се анихилираат, а нивната маса се конвертира во чиста енергија. Футуристичките дизајни за вселенски бродови имаат мотори на база на антиматерија. 9. Мини црни дупки Ако новата радикална теорија за гравитација е точна, тогаш низ нашиот соларен систем има растурени илјадници мали црни дупки, со големина на атомско јадро. За разлика од големите, овие мали црни дупки се примордијални остатоци од Големиот Бенг и различно влијаат на просторот и времето. 8. Космичка микробранова радијација И оваа радијација е остаток од Големиот Бенг. Забележана е за прв пат во 1960 – те години како радио – бучава која потекнува од секаде низ вселената, и е еден од најдобрите докази за теоријата ...
| | веќе видена

За време на 1770 - те години Франц Месмер, германски лекар познат по „хипнотизирање“ на своите пациенти бил протеран од својот град бидејќи бил сметан за шарлатан. Луѓето тогаш верувале дека неговата техника, која ги става луѓето во состојба на транс со помош на моќта на сугестија, е измама. Но, денес Месмер е оправдан: екстензивните истражувања покажале дека хипнозата не е трик, а хипнотизерите сега се почитувани членови на психолошката фела. Најголем дел од луѓето денес можат барем малку да бидат хипнотизирани, според мерењата на Скалата за Подложност на Хипноза. Оваа скала, развиена од психолозите на универзитетот Стенфорд,ги рангира луѓето од 0 до 12 според нивниот одговор на сугестиите од хипнотизерите. Само пет проценти од луѓето имаат резултат нула според оваа скала, тие не одговараат на ниту една од сугестиите. Исто така, мал дел имаат и максимален резултат од 12, со одговарање на секоја сугестија, овие луѓе се до тој степен под хипноза што не го чувствуваат мирисот на амонијак кој е ставен под ...
| | веќе видена

Гренланд е автономна држава во склоп на Кралството Данска, лоциран помеѓу Арктичкиот и Атлантскиот Океан, источно од Канадскиот Арктички архипелаг. Иако физиографски е дел од континентот Северна Америка, Гренланд е политички поврзан со Европа речиси илјада години. Населен е со домородни Инуити и доселени Нордиски народи. Покрај луѓе, на Гренланд живеат и поларни мечки, кои порано многу се ловеле за кожите и месото, а денес се заштитени со закон. Речиси 83% од површината ми е покриена со мраз и речиси целата популација живее на југозападните фјордови каде има релативно поблага клима. Според површината од 2 166 086 квадратни километри, Гренланд е најголемиот остров во светот, а според популацијата од 56400 луѓе во 2010 година, ова е најретко населена земја во светот. На Гренланд се наоѓа и најголемиот национален парк во светот.
| | веќе видена

Урбанизацијата е физичкиот раст на урбаните средини како резултат на глобалните промени. Една урбана средина може да порасне како резултат на имигрантите кои доаѓаат во потрага по подобар живот или подобра работа. Како што популацијата во светот се зголемува и рапидно се движи кон бројката од седум милијарди, таа станува се повеќе и повеќе неправилно распоредена. Големите концентрации на луѓе не се случуваат на најпродуктивната земја, и луѓето имаат тенденција да гравитираат кон областите кои се веќе големи населени средини. Во 1950 – те години најголемите метрополи беа во развиените земји во светот – Њујорк, Лондон, Париз и Токио. Но, денес таа слика е драстично променета – најголемите метрополи денес се во земјите во развој – Мексико Сити, Сао Паоло, Шангај, Бомбај, Калкута и Џакарта. Урбаната популација на земјите во развој денес е поголема од вкупната популација на Европа, Северна Америка и Јапонија собрани заедно. Многу од големите градови пораснаа надвор од контролата на планерите и содржат нелегални ...
| | веќе видена

Едни од најубавите и најшарените инсекти на планетата се пеперутките. Тие имаат големи крила, обоени со јаки бои, а се карактеризираат со четири стадиуми на животниот циклус: јајце, ларва, кукла и возрасна единка. Постојат три вида на пеперутки: вистински (дневни) пеперутки, ноќни пеперутки и молци. Пеперутките се важен дел од екосистемите, иако некаде можат да бидат штетни, тие исто така вршат полинација на растенијата, и гасениците на некои пеперутки јадат штетни инсекти. Во културата, пеперутките се популарен мотив во визуелните уметности.
| | веќе видена

На кој му е грижа што ќе речат соседите? На еден млад брачен пар со две деца, му здодеал животот во конвенционалните куќи и станови и затоа решиле да изградат нешто сосема поинакво – школка. Куќата Наутилус е дел од таканаречената Органска Архитектура – каде просторот за живеење е интегриран со природата. Начинот на градба е извонреден, калап од челична мрежа врз кој е истурен бетон ја прави оваа структура отпорна на земјотреси и ја намалува потребата за нејзино одржување. Внатре куќата има отворен простор, мазни површини и спирални скали. Целиот внатрешен декор е со природни растенија, и изгледа како да се наоѓате во градина.
| | веќе видена

Минатата статија ги опфати проблемите со прекумерното користење на компјутерите и неправилното држење на телото пред компјутерот. Во оваа статија ќе ги обработиме начините како да се заштитите од болката која ја носи неправилното седење и држење на телото кога сте пред компјутерот. Децата и возрасните кои се физички поактивни е многу неверојатно да страдаат од болки а време на употреба на технологија одошто оние кои не вежбаат редовно. Луѓето кои се физички активни ретко имаат мускулно – скелетни проблеми кога седат пред компјутер, ова важи и за возрасните и за децата. Тоа е затоа што со физичката активност се движат и вежбаат сите мускули и зглобови, и телото станува поотпорно на напорот кој го поминува при подолгото седење пред компјутерот. Треба да се гледаме себе си како спортисти секој пат кога ќе употребуваме компјутер или друга технолошка направа. Спортистите никогаш не излегуваат на терен без да се загреат. И кон технологијата треба да се има истиот пристап. Станување од пред компјутерот и кратка ...
| | веќе видена

Младите се повеќе стануваат зависни од технологијата. Голем дел користат компјутери и со часови сурфаат по интернет. Интересно е што се поголем број млади луѓе се жалат на мускулно – скелетни болки – вклучувајќи ги вратот, грбот и болките во рамениците. Повеќе од половина од студентите имаат почувствувано болки предизвикани од компјутерот. На светско ниво станува збор за милиони млади луѓе кои развиваат мускулно – скелетни болки уште пред да започнат со работа. Проблемите поврзани со компјутерот кај децата и адолесцентите се особено загрижувачки, бидејќи во овој период се развиваат мускулно – скелетниот систем и правилното држење на телото. И што е уште потрагично, бројот на овие луѓе постојано се зголемува. Како што децата на се помала возраст седнуваат пред компјутер, родителите треба не само да ја следат употребата на технологијата од страна на нивните деца, туку треба и да инсистираат на соодветна физичка активност како истегнување и вежбање на мускулите за да се спречат физичките проблеми во иднина. Во ...
сите 2 | | | веќе видена

Едно на секои пет видови растенија во светот се соочува со истребување. Прв пат е направена студија која ги опфаќа речиси сите зелени жители на планетата. Биле прегледани 380 000 илјади видови растенија и биле проценети вистинските опасности по животот на растенијата. Ова обемно истражување само го докажува сомневањето – растенијата се во сериозна опасност, а главната причина е уништувањето на нивните природни живеалишта од страна на луѓето. Научниците изведуваа процени на репрезентативен примерок од светските растенија како активност поврзана со Интернационалната Година на Биодиверзитетот – 2010 година. За прв пат има глобална слика за ризикот од истребување на познатите растенија во светот. Од 4000 видови растенија кои биле внимателни испитани, 22% се загрозени. За комплетирање на ова испитување беа потребни неколку години и стотици научници од целиот свет испитуваа илјадници видови растенија, со различни методи, од сателитски снимања до компјутерски модели и прегледувања на примероци од ботаничките ...
| | веќе видена

Заборавете неколку работи! Детските сеќавања најдобро се чуваат во фото албум, а не во главата. Излегува дека чувањето на старите сеќавања може да предизвика да заборавите на важни состаноци или нешто што ви е потребно за во иднина. Премногу стари сеќавања го отежнуваат процесот на филтрирање на новите информации и процесирањето на краткотрајните сеќавања. Секој ден сме бомбардирани со нови информации и постојано ги филтрираме, ако не го правиме ова ние би станале збркани. Едно истражување укажува дека луѓето со подобра работна меморија имаат помалку нови неврони кои се развиваат во хипокампусот – делото од мозокот кој е вклучен во информациите за сеќавањата. Ова помага да се заборават старите и бескорисни информации поскоро и се овозможува побрзо впивање и паметење на нови информации. Порано се веруваше дека растот на новите неврони во хипокампусот, процес познат како неурогенеза има позитивни ефекти врз сеќавањата. Но, резултатите од новите истражувања покажаа дека подобрената работна меморија – ...
| | веќе видена

next