Интелект

Денес ретките елементи со егзотични имиња како европиум и тантал го имаат главното место во врска со хибридните автомобили, ветерниците како и кристално јасните телевизиски приемници – се додека не настане некој несакан дефицит кој би ги запрел иновациите. Ретките елементи наречени „ретки земји“ од научниците кои ги изучуваат претставуваат незаменливи фактори во зелените технологии и многу високо технолошки производи за широка потрошувачка. Сепак, светското производство на ретки елементи и минерали во главно зависи од Кина, а кинеската влада предупредува дека сопствената побарувачка може да предизвика укинување на извозот на овие барани елементи. Сите компании и земји кои имаат потреба од овие ретки елементи се плашат од можноста дека Кина можеби ќе го елиминира извозот. Кина исто така порачува на сите компании кои се занимаваат со истражување и кои употребуваат ретки елементи во своите производи да ги преселат своите производни капацитети во Кина. Иако во многу други делови во светот постојат наслаги од ...
| | веќе видена

Електронска пошта – e mail – метод за разменување на дигитални пораки од авторот кон еден или повеќе приматели. Секој кој користи интернет денеска знае што е и користи електронска пошта. Но дали вие знаете како се развила електронската пошта? Електронската пошта е настаната далеку пред настанувањето на интернетот, и е еден од клучните алатки кои го помогнале неговото создавање. Најверојатно, првото електронско писмо е направено и испратено во 1965 година, на МИТ институтот во САД. Бидејќи во тоа време немало развиени компјутери, терминалите кои се користеле за пристап до главниот компјутер немале своја меморија и комуницирале со главниот компјутер преку пораки. Набрзо почнала да станува очигледна потребата од пораки и можноста за нивно адресирање до вистинските приматели. Како изумител на вистинската електронска пошта е заслужен Рој Томлисон, кој го измислил системот за праќање електронски пораки во 1972 година. Уште пред да постои интернетот како глобална мрежа или сервис, постоеле неколку различни ...
| | веќе видена

Минералите се природно настанати цврсти хемиски супстанци кои се формирани низ различните геолошки процеси. Минералите имаат карактеристичен хемиски состав и високо наредена атомска структура, како и специфични физички својства. На пример, обичните карпи се агрегати од многу минерали и немаат специфичен хемиски состав. Чистите минерали се изградени од чисти елементи и едноставни соли, па се до многу комплексни силикати со илјадници познати форми.
сите 2 | | | веќе видена

Атомиумот е споменик во Брисел, Белгија, оригинално изграден за Светскиот Саем во Брисел во 1958 година. Висок е 102 метри, има девет челични сфери поврзани меѓу себе така што целината формира една ќелија од кристалната решетка на железото зголемена 165 билиони пати. Сферите се поврзани со цевки по сите 12 раба на коцката и по осумте дијагонали кон центарот. Во цевките се наоѓаат лифтови кои ги овозможуваат пристап до сферите. Сферите имаат дијаметар од 18 метри и се користат како изложбени сали. Најгорната сфера дава панорамски поглед на Брисел.
| | веќе видена

Пресвртот се случи во 2002 година, кога светот почна да зачувува повеќе информации во дигитален наместо во аналоген формат – заклучок на една анализа за технолошкиот капацитет на светот. Како што човештвото се движи кон завршување на промената од аналогна во дигитална комуникација и чување на податоци, научниците можат да ја анализираат брзината на оваа транзиција. Во 2000 година, три четвртини од светските информации беа во аналогна форма. До 2007 година, само 6% останаа непроменети во дигитална форма. Со оваа брзина, компјутерите до крајот на векот би имале моќ за пресметување и складирање на информации колку што можат да се складираат во молекулите на ДНК на целото општество. Моменталниот капацитет е само едвај скромни 0,33% од информациите кои можат да се складираат во сите ДНК молекули на еден возрасен човек. Во секој случај, ова е огромен број. Во 2007 година, целото човештво имало способност за складирање на 295 трилиони мегабајти, да пренесе речиси 2 квадрилиони мегабајти и да изврши 6,4 трилиони ...
сите 3 | | | веќе видена

Освен ако основните принципи на универзумот поставени од Алберт Ајнштајн се покажат како погрешни, што речиси никој не очекува, тогаш одговорот е „не“! Но, астрофизичарите откриле гас и прашина од две далечни ѕвезди кои експлодирале, кои се движеле до 99,997% од брзината на светлината. Кога супер – масивна ѕвезда ќе експлодира, и понекогаш се нарекува хипер – нова, таа исфрла гасови и прашина во вселената со зачудувачка енергија, при што свети многу силно, осветлувајќи ја блиската вселена. Во скорешните откриени експлозии, материјал колку 200 Земји, во форма на ѕвезден прав и гасови бил исфрлен со речиси гранична вредност на брзината на светлината, феномен кој траел неколку моменти. Толку голема количина на материја која се движи многу брзо може да изгледа екстремно близу до брзината на светлината, но потребната енергија за да се придвижи уште малку побрзо е речиси бескрајна. За да се разбере ова, потребна е познатата равенка на Ајнштајн – Е=mc2, во малку покомплексна верзија: Е=ymc 2 каде y=1/(√1-y 2 /c ...
| | веќе видена

Луѓето ја населуваат Земјата само еден мал дел од нејзината сторија, сепак на големо го промениле лицето на Земјата. Нивното влијание е очигледно, дури и од вселената: градските светла и емисиите на гасови кои се видливи ноќе, зголемените урбани површини и неприродно правите линии на интензивно земјоделство кои се видливи преку ден. Со други средства се гледаат и големи загадени површини на копно, во вода и во атмосферата. За само неколку декади, драматични се уништувањето на шумите, зголемувањето на пустините и намалувањето на озонот во стратосферата. Во минатото, Земјата, на глобално ниво, можела да се справи со човековото влијание, но денес, зголемената популација ги турка ресурсите на Земјата до нивните граници и ја доведува во прашање способноста на Земјата да преработува отпаден материјал. Луѓето се земјоделци со илјадници години, но во последните неколку декади зголемената популација има потреба од повеќе земјоделска умешност од кога било до сега. Одгледувањето на нови култури, употребата на ѓубрива ...
| | веќе видена

Еден ексцентричен и богат Французин кој починал во 1905 година, оставил тестамент, неговата куќа да биде отворена за јавноста 100 години после неговата смрт. Големиот замок наречен „Замокот Мантин“, бил реновиран и отворен за јавноста во 2010 година. Огромниот замок е украсен во неколку различни стилови, и во него се наоѓаат многу необични предмети, како на пример една ногу рана верзија на светилката, како и препарирани риби и украс „битката на жабите“. Мантин, сопственикот на оваа куќа, умрел на 54 години без наследници, и му било страв да не остане заборавен, па затоа ја поклонил својата куќа на градот, со надеж дека ќе остане во сеќавањата на луѓето.
| | веќе видена

Тиквешкото Езеро е најголемото вештачко езеро во Македонија, се наоѓа во долината на реката Црна, близу селото Возарци, Кавадарци. Се наоѓа на 165 метри надморска висина на 12 километри јужно од Кавадарци. Езерото е направено во 1968 кога е изградена браната која е висока 104 метри. Површината на езерото е околу 14 квадратни километри, максималната должина му е 28,5 километри, има максимална длабочина од 150 метри и капацитет од 475 милиони метри кубни вода. Водата се употребува за наводнување и создавање на електрична енергија – хидро – системот и хидроелектричната централа „Тиквеш“ се напојуваат од водата од езерото. На бреговите на езерото се наоѓаат Полошкиот Манастир и црквата Свети Ѓорѓи, културен споменик кој датира од 9 век. Исто така, изградени се и голем број на викенд – куќи, а езерото е порибено со неколку видови риби, и е многу популарна дестинација за одмор и рекреација.
| | веќе видена

Извонреден пример на комплексна еволуција. Пердувите се обвивката на птиците, нешто што најдобро ги одделува птиците од другите животински групи. Пердувите помагаат при летот, во термалната изолација, водоотпорност како и обојувањето што помага при комуникацијата и заштитата на птиците.
| | веќе видена

Способноста на организмот да зачува, да задржи и да се потсетува на информации и искуства = меморија. 5. Потпомогната меморија Не сакате да заборавите нешто што сте научиле. Преспијте. Дрмките долги околу 90 минути можат да помогнат за подобро паметење на нештата научени преку ден. Кога заспиваме, мозокот создава сеќавања за настаните кои ни се случиле во текот на денот. Музиката, навиките, мигрените и цинкот помагаат за подобрување на индивидуалната меморија. 4. Истоштена меморија Преправаните слики можат да ги извртат вашите сеќавања на минатото. Според испитувања каде се употребени преправани слики од вистински настани добиен е интересен заклучок. На пример, една слика од немири во Рим каде дигитално се додадени маскирани протестанти предизвикала извртување на сеќаваната на луѓето, кои се сеќавале на повеќе насилство одошто навистина се случило. Луѓето кои ја виделе оваа слика изјавиле дека би учествувале во следни протести за разлика од оние кои го виделе оригиналот. Други причини кои предизвикуваат ...
| | веќе видена

Ништо не може да го запре експоненцијалниот раст на Интернетот. Ниту зголемената сиромаштија, ниту пак годините на глобална рецесија. Овој раст е резултат на големиот број луѓе во Азија и Средниот Исток кои бараат пристап до информативната инфраструктура, дури и кога немаат пристап до чиста вода во своите домови. Според анализите, Интернет сообраќајот и капацитетот на брзина кои се додадени на глобално ниво во 2010 година се еднакви на вкупниот сообраќај и капацитет направени во 2008 година. Најголем дел од овој раст се случил во Јужна Азија, Средниот Исток и Источна Европа, каде употребата на Интернет минатата година се зголеми за 95%. Луѓето кои во своите домови немаат чиста вода и електрична енергија и живеат без реална инфраструктура користат мобилни телефони. Ги полнат на работа, или каде ќе стигнат, и ги употребуваат за неверојатни примени. Често немаат лаптопи, или лесно достапен Wi-Fi а имаат едни од највисоките цени за поврзување на интернет, луѓето од земјите во развој употребуваат мобилни ...
| | веќе видена

Една од најпознатите туристички локации и знаменитости на Ирска се Карпите на Мохер (карпите на пропаста). Карпите се надвиснати над Атлантскиот Океан, почнувајќи од 120 метри, достигнуваат максимална височина од 214 метри. Овде живеат преку 20 видови птици застапени со повеќе од 30 000 претставници. На највисоката точка е изградена кулата на О’Бриен, кружна камена кула на средината на карпите изградена во 1835 година. Речиси еден милион туристи годишно ги посетуваат овие Карпи, единствено заради импресивниот поглед: на јасен ден се гледаат Аранските Острови на запад.
| | веќе видена

Во модерното општество, средината во која живееме постојано ги активира центрите за стрес. Тоа свесно или несвесно ни се случува на сите нас. Ние сме бомбардирани од електронска пошта, трагични вести, барања од луѓето околу нас. Одредени „кола“ во мозокот реагираат на стресот како да е инфекција, поттикнувајќи социјална изолација, воспалување и потенцијално оштетување на мозокот, во деловите како хипофизата, фронталниот кортекс и базалните ганглии. Накратко, воспалувањето е начин на кој телото се заштитува себе си. Како болестите на срцето или дијабетесот, и менталните болести како шизофренија, депресија, аутизам и нервоза се поврзани со воспалување. А распространетоста на многу од овие болести се зголемува паралелно со модернизацијата. Но релативно „разумноста“ на нашите далечни предци не значи дека тие немале стрес во животот. Ловот на опасни животни не е многу опуштена работа. Но нашите далечни предци имале многу други фактори во нивните животи кои го исклучувале стресот како одговор на опасните или ...
| | веќе видена

Кога ќе погледнеме во небото, понекогаш се гледаат две паралелни линии кои се создаваат зад авионите кои прелетуваат над нас. Млазните авиони оставаат бели траги – кондензациони траги, кога врелиот, влажен издувен воздух од млазните мотори се меша со атмосферата и кондензира, бидејќи на големи висини воздухот има многу помал атмосферски притисок многу пониска температура. Кондензационите траги обично се создаваат на висини над 8000 метри, каде температурата на воздухот е -40ºС. Главните продукти при согорување на горивото во млазните мотори се јаглерод диоксид и водена пареа. Водената пареа која излегува од млазниот мотор кондензира и се смрзнува, што создава облак многу слично како тоа што се случува со нашиот здив на многу студен ден. Овие траги варираат со дебелината, должината и времетраењето, во зависност од висината на авионот, и температурата и влажноста на атмосферата. Ако воздухот низ кој лета авионот има ниска релативна влажност, трагата од авионот брзо ќе исчезне. Ако воздухот во кој се развива ...
| | веќе видена

Пред неколку дена беше објавено дека почнувајќи од први март веќе нема да се произведуваат живините термометри. Иако овие термометри се во голема мера исфрлени од употреба во домовите, овој термометар останува стандардна направа за мерење во многу индустрии вклучувајќи ја и регулацијата на температурата на хемиските процеси кои се одвиваат во лабораторија, како и следење на температурата во објектите каде се чува крв и вакцини. Проблемот е тоа што живата е токсична за луѓето и животната средина, што значи дека секое истурање на жива е причина за загрижување. Живиниот термометар е измислен во 1748 година од страна на Даниел Фаренхајт, во време кога немало електрична струја или пак дигитални апарати. Живата е многу чувствителна на топлина и нејзиниот волумен драстично варира и при мала промена на температурата. При експанзија и контракција, живата може да се движи по цевката во термометарот покрај која се наоѓа соодветно градуирана скала. Поради неговите својства, овој термометар ја зазема доминантната улога ...
| | веќе видена

Природата е неверојатен дизајнер, архитект, изведувач... се што можеме да замислиме. Во природата има толку чудни, шарени, страшни, чудни... суштества... Започнуваме со морските ѕвезди.
| | веќе видена

Средбата на усните може да изгледа хармонична, но не е така. Мажите секогаш сакаат да ги направат бакнежите понесмасни, додека жените сакаат да ги продолжат после престанокот на „моментот“. Стилот на бакнување не е единствената точкана контраст: според психолозите, бакнежот помеѓу маж и жена изгледа дека е судир на духови наместо средба на сродни души. Жените го користат бакнувањето за да се поврзат со своите партнери и да ги проценат како потенцијални сопружници. Мажите пак, го употребуваат бакнувањето како средство за постигнување на целта. Целта е секс. И мажите бакнуваат примарно за да ја зголемат возбудата за партнерот. Можеби ова е очигледно за некои, за други пак е старомодно, но, ова се научни факти. Жените го сметаат бакнувањето за важна и високо интимна интеракција. И двата пола бакнуваат за да ја определат компатибилноста на партнерот за можна врска. Исто така, и двата пола можат да се оддалечат од партнерот единствено врз основа на искуството од бакнувањето – резултат кој поддржува теорија дека ...
| | веќе видена

Со должина од 15,1 километри, оваа пештера е најдолгата во Африка, а втора по должина во светот. Се наоѓа во Етиопија, а официјално откриен е во 1897 година. Локалното население верува дека самиот Алах го направил отворот во оваа варовничка пештера во 12 век. Локалното население ја употребува оваа пештера како џамија, а таа со своите природни украси во форма на столбови, потпори, куполи и сводови е природно архитектонско чудо кое денес е се употребува за собири на локалното население.
| | веќе видена

next