Интелект

Не баш до центарот, де... Во следниве неколку декади се планира дупчење длабоко во срцето на Земјата, подлабоко од кога било порано. Проектот за дупчење на Земјината кора е прв од ваков вид, целта е да се соберат примероци од кората, слојот од цврсти, врели карпи кои течат под горната кора на Земјата – со потенцијал да се откријат скриените тајни за настанокот и еволуцијата на нашата планета. Разбирањето на целосната динамика на Земјата е есенцијално, бидејќи делата кои се случуваат, како што беше разорниот земјотрес во Јапонија можат да имаат огромни последици по човештвото. Кората зазема најголем дел од Земјата, околу 2/3 од нејзината вкупна маса. Иако речиси целиот горен слој потекнува од кората, фрагментите кои достигнуваат до површината се хемиски променети од процесите кои ги издигнуваат нагоре, или од дејството на морската вода. Ова значи дека свежи примероци од кората би биле од непроценливо значење за откривање на тајните кои ги крие Земјата. Првата идеа и обиди за дупчење на Земјината кора започнаа ...
| | веќе видена

На плоштадот Данфер - Рошро во Париз постои влез кој води во подземната гробница наречена Париски Катакомби. Овие катакомби се состојат од долги подземни ходници - остатоци од некогашните рудници, каде се сместени коските на многу покојници, пренесени овде од старите париски гробници кои се одстранети. Катакомбите се направени во реновирани делови од големата мрежа на подземни тунели кон крајот на 18 век, а станале туристичка атракција од мали размери во раниот 19 век, и се постојано отворени за јавноста од 1867 година. Многу од црквите во Париз имале свои гробишта, но со зголемување на популацијата, се намалувал просторот за гробишта, исто така се ширеле зарази и непријатна миризба од постоечките гробишта поради несоодветното погребување и отворените масовни гробници. Затоа во 1786 година било предложено да се употребат подземните тунели останати како дел од подземните каменоломи. Почнале да се прекопуваат надземните гробишта и коските на починатите биле пренесувани во катакомбите и редени едни врз други, ...
| | веќе видена

Уште откога паметиме, луѓето се прашувале дали сме сами во универзумот. Додека индивидуалци и заговорници шпекулираат, научниците докажуваат дека постојат докази за постоење на вонземски живот. Еве ги најдобрите пет тврдења дека постојат вонземјани. Во труд објавен месецов, научник од НАСА тврди дека се пронајдени фосилни податоци за цијанобактерии во карбонизирани метеорити од вселената. Со истражување со скенинг електронски микроскоп се откриени филаменти и структури кои личат на малите едноклеточни алги. Многу научници се противат на ова откритие, и тврдат дека е премногу рано за со сигурност да се потврди оваа теорија. Едно вселенско летало кое слетало на Марс и собрало примероци од почвата дошло до откритие дека на Марс постојат органски молекули. Подоцна научниците темелно ги испитале доказите и кажуваат дека активноста за произведување на јаглерод диоксид можеби е резултат на живи микроорганизми коте се кријат во марсовската почва. Артур Кларк, познатиот автор на научно фантастични книги тврди дека ...
| | веќе видена

Наместо да се прашуваме што е светлината, подобро е да се запрашаме што прави светлината. Светлината ги врти, размрдува и разместува наелектризираните честички кои се наоѓаат во сите материјали. Овие дејства на светлината зависат од специфичната бранова должина. Со други зборови, ова значи дека секој материјал респондира на одредени бранови должини. На пример, ако земеме црвено јаболко. Радиобрановите и рендгенските зраци поминуваат право низ него, додека видливата светлина е запрена од различните молекули во јаболкото кои ја апсорбираат светлината како топлина и потоа ја рефлектираат назад во околината. Ако рефлектираната светлина допре до нашите очи, таа ќе ги стимулира рецепторите за светлина (стапчиња) кои се специфично „наштимани“ за долги, средни или кратки бранови должини. Мозокот ги споредува различните импулси кои ги добива од стапчињата во окото за да определи како јаболкото ја рефлектира светлината, и затоа го гледаме како црвено. Еве неколку други примери за специфичните својства на светлината: • ...
| | веќе видена

И забите и коските се тврди, бели и изградени од калциум, но не се исти. Од изгледот до зараснувањето, забите се многу различни од коските во телото. Забите се изградени од калциум, фосфор и други минерали. Коските се изградени од калциум, фосфор, натриум и други минерали, но содржат и голем процент од протеинот колаген. Колагенот е живо ткиво кое расте и му ја дава флексибилната структура на коските што пак овозможува флексибилност и можност да издржат притисок. Калциумот го пополнува просторот околу основната структура и ги прави коските доволно силни за да можат да ја поднесат тежината на телото. Но, коските сепак не се толку цврсти како забите. Најтврдиот дел од човечкото тело – забите, содржат калцифицирано ткиво наречено дентин. Забниот дентин е покриен со емајл, тврдиот сјаен слој кој се гледа однадвор. Надворешниот слој на коските е периостеум, густа, мазна и лизгава мембрана која ја покрива надворешната површина на најголем број коски, освен зглобовите на долгите коски кои пак се покриени со ...
| | веќе видена

Една алтернатива за замена на нафтените деривати како горива е водородот. Употребата е практична, лесно може да се распространи, и со наоѓањето на нов метод за рециклирање на изворите на водород, лесно може да стане достапна за сите. Научниците покажаа дека лесен материјал – амониум боран, може да биде соодветен материјал за чување на водород во возилата. Штом се потроши алтернативното гориво, може да се додаде водород кон материјалот, ефикасно рециклирајќи го за понатамошна употреба. Важно е да се најде соодветен, безбеден и евтин начин за да може водородните горивни ќелии да се употребат во транспортната индустрија. Амониум боранот во резервоарот за гориво произведува водород кој ослободува енергија кога се спојува со кислородот во горивната ќелија. Ослободената енергија се претвора во електрична струја која напојува електричен мотор. Единствена емисија од оваа реакција е водата. Откако ќе се ослободи целиот водород од амониум боранот, останува таканаречено „потрошено гориво“. „Истрошеното гориво“ останува ...
| | веќе видена

Печено мевце, ммм... Веќе сме при крај на март, и времето надвор е сè попријатно. Уште малку и ќе можеме да излеземе на пикник или скара во природа. Особено е интересно собирањето со пријателите и правењето скара. И интересните црни линии на колбасите и месото испечено на скара. За вкусот нема да разговараме, туку ќе објасниме зошто печеното месо ја менува бојата и поцрнува. Пред да започнеме, треба да направиме разлика помеѓу печеното и месото приготвено на скара. Иако често се мешаат овие изрази, треба да објасниме дека кога станува збор за скара, се мисли на подготвување на храна на отворено, но навистина означува полека печено месо на јаглен или дрво. Бидејќи автентичното печење на скара треба да се прави на ниски температури, тоа ретко го поцрнува месото, но чадот од огнот може да предизвика појавување на темно – кафена боја. Спротивно од тоа, готвењето на месо на скара со решетка над силен извор на топлина кој доведува до јагленосана кора на месото кое се пече. Црната кора е резултат на едноставна ...
| | веќе видена

Во нуклеарните централи и атомските бомби се употребува само определен вид ураниум. Одделувањето на тој тип на ураниум од почестите видови бара големо инженерско познавање, покрај фактот дека технологијата потребна за да се направи ова е стара со децении. Предизвикот не е да се определи како да се разделат различните видови ураниум, туку да се конструира и раководи со опремата потребна за таа задача. Ураниумовите атоми се како и атомите на сите други елементи, настануваат во природата во различни вариетети наречени изотопи. (Секој изотоп има различен број неутрони во јадрото.) Ураниумот – 235, изотопот кој зафаќа помалку од 1% од целиот природен ураниум, го обезбедува горивото во нуклеарните реактори и атомските бомби, додека ураниумот- 238 изотопот кој претставува 99% од целиот природен ураниум нема никаква употреба како нуклеарно гориво. Клучно е разделувањето на атомите на ураниумот – 235 кои тежат нешто помалку од атомите на ураниум – 238. За разделување на малата количина ураниум – 235 која се наоѓа во ...
| | веќе видена

Замислете самите да си изградите свој дом... ...дом за кој не мора да плаќате за греење и ладење... преку цела година да си одгледувате сопствена храна... лесно достапни „неограничени природни ресурси“ за градење на овој дом... Замислете пријателска зелена цивилизација... Употребата на скапи и нееколошки материјали е широко прифатена пракса, но денес постои и опција за градење на домови и поголеми објекти од целосно рециклирани материјали, без речиси никакво загадување на околината. Движењето Earthships – Земјени бродови – целосно само – одржливи објекти за живеење, со интересен дизајн за кој не мора да се плаќаат никакви сметки, тие се единствено зависни од природата. За одржување на константна температура се употребуваат процесите на изолација, сончева светлина и природна конвекција. Планетата Земја е термички стабилна маса која одржува температура без потребата од цевки или греалки. Сонцето е нуклеарна централа која донесува огромна топлина без кабли или грејачи. За добивање на електрична енергија се ...
| | веќе видена

Борбата за опстанок е неверојатна. Луѓето денеска прифаќаат секаква работа за да можат да заработат некој денар. Еве го нашиот избор за десет најопасни професии. 10. Борец со крокодили Можеби вашето работно место изгледа досадно. Замислете да работите како скротувач и борец со крокодили. Во Азија постојат борачи со крокодили кои при секој настап ризикуваат живот за да понудат забава за посетителите на зоолошките градини. Во описот на нивното работно место стои и ставање на главата во отворената челуст на крокодилот. 9. Тренер на лавови Во многу циркуси лавовите се посебна забавна точка. Но, луѓето кои ги тренираат се во секојдневна опасност кога ги тренираат и ги хранат, и особено кога треба да ги изнесат пред публиката. 8. Целни девојки Уште едно циркуско занимање – девојката која стои пред таблата на која се фрлаат ножеви. Асистентката на фрлачот стои или е закачена на подвижна табла додека околу неа летаат ножеви или други смртоносни проектили. 7. Сервисери на далноводи Далноводите најчесто се ...
| | веќе видена

Целиот феномен на социјалните мрежи натера преку 500 милиони луѓе во светот доброволно да ги споделуваат своите лични информации, фотографии, омилени песни и други детали за својот живот. Иако името и презимето се податоци кои не можат да се скријат, сепак, многу други податоци за вас не мора да се најдат на вашиот фејсбук профил, бидејќи опасноста од „сајбер – криминал“ демне на секој чекор. Објавувањето на некои лични податоци може да ве доведе до реална неволја, поради незгодните статуси и постови би можеле да ја изгубите работата. Или пак да доживеете фијаско поради незгодни фотографии од некоја пијанка. Но, можете да уживате во многу активности на социјалните мрежи и да споделувате фотографии, но морате да знаете дека во секој случај сте изложени на ризици. И покрај многуте предупредувања и безбедносни мерки, сепак многу луѓе страдаат од најчестите проблеми поврзани со социјалните мрежи. Еве неколку нешта кои никако не смеете да ги објавите на вашиот профил на било која социјална мрежа. Датум и место на ...
| | веќе видена

Рамнодневица се случува два пати годишно, кога навалувањето на оската на Земјата не е наклонето ниту кон ниту спротивно од Сонцето, центарот на Сонцето е во иста рамнина со екваторот на Земјата. Изразот рамноденица се користи и во поширока смисла, а ја означува датата кога се случува тој премин. Терминот рамноденица потекнува од латинскиот јазик, а значи еднаква ноќ, бидејќи околу рамноденицата денот и ноќта се речиси еднакво долги. Рамноденицата се случува два пати годишно, во два специфични моменти во времето (не се два дена), кога од една локација на Земјиниот екватор може да се набљудува центарот на Сонцето во вертикала, и се случува околу 20-21 март и 22-23 септември секоја година. Иако народски рамноденицата е позната како еднаков ден и еднаква ноќ, ова не е стриктно точно. За секоја локација на Земјата, постојат два посебни дена каде должината на денот и ноќта се приближно еднакви, тие денови се наречени еквилукси – рамнодневици кога изгревањето и заоѓањето на Сонцето се оддалечени точно 12 часа. ...
| | веќе видена

Ич? Земајќи ја количината на енергија која е спакувана во единствен ураниумов атом, или енергијата која постојано зрачи од Сонцето со билиони години, или пак фактот што во нашиот видлив универзум има 10 на 80 честички (10 па по неа следат 80 нули), изгледа дека вкупната енергија во универзумот мора да се неверојатно голема сума. Но, не е, таа најверојатно е нула. Светлината, материјата и антиматеријата се она што физичарите го нарекуваат „позитивна енергија“. И да, таква енергија има многу (иако никој не е сигурен колку е тоа многу). Најголем број физичари мислат дека постои еднаква количина „негативна енергија“ која е складирана во гравитационата сила која постои помеѓу сите честички од позитивната енергија. Позитивната енергија е во рамнотежа со негативната, така што крајниот резултат е = нема енергија во универзумот. Две парчиња материја кои се близу едно до друго имаат помалку (позитивна) енергија одошто истите две парчиња кои се подалеку едно од друго, бидејќи енергијата треба да се експандира за да ...
| | веќе видена

Растенијата, а со тоа и целиот живот на планетата зависи од почвата. Карпите физички и хемиски се распаѓаат за да создадат различни видови почви. Физичкото распаѓање произведува песок и мали камчиња, а додека хемиското распаѓање е многу посложен процес. Гипсените и варовничките карпи се раствораат и оставаат многу малку остатоци и затоа се прекриени со тенок слој почва. Од друга страна, силикатите полека реагираат со водата за да се формираат глинените минерали. Што се случува потоа, зависи од протокот на вода низ почвата. Ако во умерените климатски области врнежите продолжат во поголемиот дел од годината, хемикалиите како што е железо хидроксидот ќе се измијат надолу од првите 30 сантиметри, оставајќи бледо – сива боја на почвата, а ќе се наталожат во подолните слоеви на почвата, каде се депонира како потемен слој, често создавајќи цврст темен слој, кој се отстранува со орање. Во тропските предели, обилните дождови во текот на влажната сезона го мобилизираат железото и го измиваат надолу, но со испарувањето ...
| | веќе видена

Благодарение на флуктуација на орбиталната механика, Месечината вечерва (19 март 2011) ќе понуди неверојатна глетка! Супермесечината во 8 часот вечерва ќе биде најблизу до Земјата во последните 18 години. Ако не е облачно, ќе видиме огромна полна Месечина оддалечена „само“ 221 565 километри. На својот врв – најблиската точка до која ќе се доближи Месечината, таа ќе изгледа 14% поголема и 30% посветла одошто другите појави на полна месечина. Супермесечината нема да предизвика природни катастрофи. Последната ваква појава на супер – месечина беше во 1993 година. Иако теоретски полната месечина трае само еден момент, сепак тој момент не е забележлив за обичните набљудувачи. За време на претходниот и следниот ден, најголем број гледачи ќе кажат дека гледаат полна месечина, бидејќи неосветлената лунарна површина е толку тесна и промената се случува многу споро. Кога месечината се наоѓа во близината на хоризонтот, таа може да изгледа апсолутно огромна. Тоа е познато како „месечева илузија“, комбинирана со реалноста ...
сите 13 | | | веќе видена

Камениот град Куклица е подрачје на кое се наоѓаат околу 120 помали и 15 поголеми камени столбови. Луѓето кои живееле во околината смислиле многу легенди. Најпознатата легенда вели: Еден човек бил заљубен во две девојки и не можел да се одлучи со која девојка да се ожени, затоа решил да се ожени со двете во ист ден, но различно време. Кога првата свадба почнала, втората девојка, сакајќи да види кој друг прави свадба, го видела својот свршеник како се жени со друга девојка. Таа ги проколнала сите учесници на свадбата, и се претвориле во камени столбови. Настрана од легендите, ова се природно настанати столбови, како резултат на природна ерозија. Вулканските карпи имаат различна отпорност на ерозија, ова е главниот фактор за создавање на столбовите. Меките карпи полесно еродираат и меѓу нив остануваат тврди и цврсти столбови. Процесот не ерозија продолжува и денес и на секои 5 – 6 години се појавуваат нови фигури.
| | веќе видена

Напорна работа и разумност. Лесниот живот не е клучот за долгиот живот. Наместо тоа, според новите истражувања луѓето кои работат напорна работа и имаат разумен начин на живот живеат најдолго. Истражувањето се заснова на 1500 луѓе кои се следени од нивното раѓање во 1920 – те години па се до нивната смрт. Следени се навиките на луѓето, работата и навиките за живот. Совесните, разумни луѓе живеат неколку години повеќе од безгрижните. Бракот го продолжува животот за женетите мажи, но прави многу мала разлика за жените, додека социјалните врски ја засилуваат долговечноста кај двата пола. Луѓето кои работат напорно и напредуваат во своите кариери, кои имаат повеќе одговорности исто така имаат подолг животен век. Ако сакате да си го подобрите здравјето, не треба само да претрчувате низ животот, туку треба да се вклучите во значајни, продуктивни активности. Според карактерот и личноста на детето можат да се предвидат неговите подоцнежни карактеристики, на пример, претпазливите деца во просек избегнуваат ризици на ...
| | веќе видена

Уште од дамнешни времиња се сметало дека потковиците носат среќа. Од среќните амајлии во форма на потковица, до малите потковици во некои видови супа, симболите на суеверие се насекаде во популарната култура. Нивната популарност како амблеми за среќа води многу наназад, кога се употребувале за чување од лоши духови и гоблини. Според древниот фолклор, низ шумите живееле мали самовили. Како што луѓето се преселувале низ Европа, самовилите ги следеле и се криеле низ шумите и правеле штета а луѓето. Се раскажувале приказни како самовилите, облечени во зелено, фрлале клетви на луѓето, предизвикувале болести кај стоката, ги спречувале кравите да даваат млеко и кокошките да несат јајца, и дури и предизвикувале неплодност кај брачните парови. Легендите исто така раскажуваат дека самовилите грабале деца, фрлале маѓии, но според легендите, тие се плашеле од металните оружја на луѓето, се плашеле од железо. За да се заштитат од лошите духови и самовили, луѓето ставале железни потковици на своите домови, над влезните ...
| | веќе видена

Една чаша вино изгледа многу поцивилизирано од лименка пиво но кога станува збор за пијанење, виното побрзо ќе ве одведе таму. Во поглед на содржина на алкохол, непишано правило е дека 300 милилитри пиво е еквивалентно со 100 милилитри вино и 50 милилитри жесток алкохол. Стандардната мерка за содржина на алкохол во пијалаците е волуменски удел на алкохол (Vol.), што се мери како волумен етанол како процент во вкупниот волумен на пијалакот. Просечно, волуменскиот удел на алкохол во пиво е 4,5%, 11,6% во вино, и за жесток алкохол е околу 37%. Интервалот на нивоа на алкохол е резултат на начинот на подготовка на алкохолот. Сите алкохолни пијалаци се базираат на ферментација, процес при кој квасецот ги претвора шеќерите во алкохол. Споредено со пивото, виното вклучува подолг процес на ферментација, што значи дека треба повеќе време за квасецот да го изеде шеќерот од грозјето и да ослободи алкохол. Содржината на алкохол е ограничена од квасецот, за време на ферментацијата на пиво, квасецот станува неактивен кога ...
| | веќе видена

Сеуште се стравува од нуклеарна хаварија после земјотресот во Јапонија, и оштетените нуклеарни реактори испуштаат опасни количества радијација. Но како радијацијата штети на живите организми? Како што радиоактивните елементи се распаѓаат, испуштаат големи количества енергија во форма на радијација. Радијацијата штети на организмите на два начина – може директно да ги убие клетките, или да предизвика мутации на ДНК. Ако тие мутации не се поправат, клетките можат да се претворат во канцерогени. Клетките на организмот се оштетуваат од прекумерното изложување на јонизирачката радијација. Во природата постојат повеќе радиоактивни елементи, со повеќе радиоактивни изотопи. Но, најсериозни по нашето здравје се оние радиоактивни елементи кои можат да влезат во состав на нашиот организам, како - што се радиоактивен јод или радиоактивен калиум - внатрешно, или пак надворешно – со предолг контакт со силен извор на радијација. При хаварија на нуклеарна централа, како што беше онаа во Чернобил 1986 година, околината и ...
| | веќе видена

next