Интелект

Зелени завеси кои потсетуваат на духови и богови пред некој ден се појавија на небото на северните делови од планетата. Но, не сите аврори се зелени. Кога наелектризираните честички од Сонцето ќе стигнат до Земјата, тие удираат во честичките на атмосферата. Кога ќе удрат во атомите на кислород, предизвикуваат зелено светло, а кога ќе удрат во атомите на азот, предизвикуваат розови нијанси. Без разлика на нивните бои, секој треба барем еднаш во животот да види аурора со свои очи за вистински да го почувствува нивниот раскош.
| | веќе видена

Летото полека пристигнува, и системите за ладење стануваат неопходни за многу области во светот. Додека многумина уживаат во корисните страни на климатизацијата, за многу луѓе начиот на ладење на воздухот останува вистинска мистерија. Има два основни вида на климатизација, и тие работат на многу различни принципи. Најдобро познат тип на ладење на воздухот е принципот на фрижидер. Ова е тип на ладење на воздухот кое се наоѓа во автомобилите, канцелариските згради и најголем број на домови, а функционира според истиот процес кој се случува како во фрижидер. Разладувањето најдобро е познато не како процес на правење на нештата постудени, туку е процес на пренесување на топлината од едно место на друго. Единиците (апаратите) за климатизација во основа ја земаат топлинската енергија надвор од просториите, од воздухот внатре и ја испуштаат надвор. Другиот тип на климатизација – ладење со евапорација често се употребува во многу сувите клими, како во Австралија, јужниот дел на САД, Мексико и централна Азија. Овој ...
| | веќе видена

Секако, убаво е да се биде со „убавица“ покрај себе. Но на крај излегува дека концентрирањето на физичката атрактивност на партнерот ги прави луѓето помалку среќни во врските. И списанијата и филмовите кои ги претставуваат луѓето како сексуални објекти можат да предизвикаат самите ние да ги гледаме своите партнери во такво светло. Само – необјективноста, каде еден човек е опсесивно загрижен за својот надворешен изглед, покажува дека влијае на сликата која еден човек ја има за себе, достигнувањата во училиште и среќата во животот. Ова се поврзува со квалитетот на животот и на квалитетот на врските кои ќе ги има една личност. Ако за вашиот партнер гледате како на предмет за обожување би било тешко да се постигне саканата интимност, нешто што е важно за една врска. Мажите повеќе гледаат на надворешниот изглед на своите партнерки одошто жените. Ова се поврзува со следењето на различните медиуми, особено емисии и флимови каде се претставени само убави и физички совршени луѓе. Само – критичното однесување е ...
| | веќе видена

За сите кои бараат природни афродизијаци, не се плашете ако не можете да најдете рог од носорог или пенис од тигар. Тие не успеваат. Но, успеваат некои состојки кои ги има во многу обични видови тревки. Еден опширен преглед на повеќе студии за различни растителни и животински продукти за кои се мисли дека имаат афродизијачки својства, од амбриен до Шпанска мушичка. Помеѓу сите испитани производи, супстанции со најголем потенцијал и најдобар вкус – Корејски гинсенг и шафран. Кај многу испитаници помогнале и мускатно оревче, каранфилче, лук и ѓумбир. Афродизијак е секоја супстанца која ја зголемува сексуалната желба или либидо. Според некои, оваа дефиниција има проширена форма – секоја супстанца која има способност да го зголеми сексуалното задоволство. Според потесната дефиниција, не постојат природни афродизијаци. Вијаграта и другите слични на неа се вештачки лекови, и секако не влијаат на зголемување на либидото. Сексуалната желба треба да биде активна за да успеат овие дроги. Алкохолот помалку ги намалува ...
| | веќе видена

Куба има традиција на производство на пури која датира од 1600 – те години. На Куба растат совршени листови тутун, од нив се прават надворешните слоеви на пурите, најважниот дел од пурата. Климата е исто така многу важна. Влажноста на овој остров е идеална за растење и сушење на тутуновите листови. Покрај факторите од средината, кубанците имаат и стотици години традиција и искуство во производството на ова растение, заради што тие развиле високо – рафиниран распоред и техники на берење, сушење и виткање на тутунот. За да се постигне најдобриот квалитет, најважно е тутунот да се обере во вистинско време и на соодветната влажност на воздухот. Листовите за виткање на пурите мора да се големи, правилни и неоштетени. Сепак, воздигнувањето на Кубанските пури до митолошки размери се должи на добра реклама и географија. Раните легенди поврзани со Кубанските пури тврдат дека квалитетот на пурите се должи на фактот што тие биле свиткани во скутовите на егзотичните Кубански жени. САД има воведено ембарго против ...
| | веќе видена

„Молец за светло“ е стара изрека која опишува некој кој има непоколеблива и самоуништувачка тенденција. Кога се зборува за луѓето, мотивацијата за ваквото однесување може да се објасни со алчност, страст или возбуда. Но, со вистинските молци не е таков случајот. Постојат неколку теории зошто инсектите прават самоубиствени летови кон запалени свеќи и вештачки светилки. Но, сите тие теории се претпоставки. И не се посебно добри. Некои ентомолози (научници кои ги проучуваат инсектите) веруваат дека молците (и другите инсекти) летаат кон неприродните извори на светлина, бидејќи вештачкото осветлување ги збунува нивните внатрешни навигациони системи. Молците и другите инсекти не еволуирале околу силно светло, тие еволуирале во време кога Земјата била осветлена единствено од Сонцето преку ден, и месечината и ѕвездите преку ноќ. Во поглед на однесувањето, некои инсекти навигираат со летање под константен агол во однос на далечен извор на светлина, како на пример месечината. Но, околу вештачките светла, како на ...
| | веќе видена

Националниот парк Пелистер е лоциран на планината Баба, покрај јужната граница на Република Македонија, на само 15 километри од Битола. Пелистер нуди природно прибежиште од урбаниот живот. Овдфе постојат богати, добро развиени шуми и уникатни геолошки формации како на пример Палеозојски и Мезозојски магматски карпи и слоеви кварц. Јадрото на Баба Планина е од гранит стар околу 465 милиони години. На планината се наоѓаат повеќе врвови повисоки од 2000 метри, а највисокиот – врвот Пелистер е висок 2601 метри. Низ целиот парк се наоѓаат многу извори, потоци и реки, а содржи и две глацијални езера познати како Пелистерски Очи. Овде се наоѓа и моликата, ендемично зимзелено дрво карактеристично само за Балканот, како и многу голем број други ендемични растенија и инсекти.
| | веќе видена

Дали некогаш сте замислиле колку необични нешта правиме речиси постојано. На пример поминуваме една третина од животот во состојба на мирување наречена спиење. Интересно? Еве десет секојдневни но чудни нешта кои ги правиме постојано. 10. Плачење Чудно е, но тагата предизвикува навирање на река од нашите очи. Помеѓу сите животни, само ние плачеме како резултат на емоции. 9. Икање Неусловени рефлекси на дијафрагмата – мускулна мембрана во градиот кош која има примарна улога во дишењето. Икањето најчесто е предизвикано од иритација на мускулите, често од присуството на премногу или премалку храна во стомакот. 8. Спиење Околу една третина од животот поминуваме во спиење. Ниту еден човек не може да преживее без сон повеќе од десетина дена, сонот е неопходен за преживување и нормално функционирање на организмот, а сепак сонот е една од најмалку разбраните активности. 7. Умирање Добро де, не умираме секој ден, но секојдневно умираат милиони луѓе низ целиот свет. Умираме бидејќи нашите клетки умираат. Иако се ...
| | веќе видена

Ова е интересна идеја, и е секако популарното мислење. Приказната: На секои 7 – 10 години (во зависност од верзијата), ние стануваме нови луѓе, бидејќи во тој период секоја клетка во нашето тело се заменува со нова клетка. Точно е дека индивидуалните клетки имаат определен животен век, и кога тие умираат, се заменети со нови клетки. Во човечкото тело има помеѓу 50 и 75 трилиони клетки... секоја клетка има сопствен животен век, и кога човечкото тело умира потребни се од неколку часа до неколку дена пред сите клетки во телото целосно да изумрат. Овој морбиден факт е особено кориен за патолозите кога ги определуваат причините и времето на смрт. Црвените крвни клетки живеат околу четири месеци, додека белите крвни клетки живеат во просек нешто повеќе од една година. Клетките на кожата живеат околу две до три недели. Клетките на цревата се „најнамачени“, се заменуваат со нови на секои четири дена. Клетките на спермата имаат животен век од околу три дена, додека пак нервните клетки се стари колку и самите ние, на ...
| | веќе видена

...низ неколку различни претстави. Многу уметници имаат направено различни презентации на светската мапа. Уживајте во светот...
| | веќе видена

Дали ќе бидете зависници од кофеин е определено од вашите гени. Научниците идентификувале два гена кои се поврзани со количината на кофеин која ја консумираат луѓето. И двата гена се поврзани со со разложувањето на кофеинот во црниот дроб. Ова е една од главните причини заради кои многу луѓе консумираат големи количини кофеин, тие се способни за поголема толеранција на кофеин во организмот. Додека и црниот дроб и мозокот влијаат на консумацијата на кофеинот, сепак се покажало дека црниот дроб во поголема мера ја определува потребата за внесување на дневната доза кофеин. Можеби ќе помислите дека пиете кофеин за да се чувствувате подобро, но тоа е определено од брзината на разложување на кофеинот во црниот дроб. Ако оваа реакција е побрза, тогаш организмот ќе чувствува поголема потреба за внесување на кофеин. Мала количина кофеин влијае на подобрување на концентрацијата, но премногу кофеин може да доведе до проблеми со концентрација, да предизвика проблеми со сонот и несоница и дури и да предизвика ...
| | веќе видена

Шарените ридови се интересна геолошка појава во Орегон, САД. Разнобојните слоеви на овие ридови кореспондираат со различните геолошки ери низ кои поминале овие простори за време на формирањето. Во древни времиња – пред 50 милиони години, овој простор бил речно дно. Црните области се лигнин – фисилизирана растителна маса која некогаш растела покрај покрај реката. Сивите бои се должат на талозите од различните видови песок, а црвените слоеви се различните почви кои содржат многу различни елементи. Овде се наоѓа изобилство на фосилни остатоци од рани коњи, камили и носорози кои некогаш ги населувале овие простори. Шарените ридови се особено важни за палеолозите, но е популарно место и за туристите.
| | веќе видена

Гледајќи ги сите супер – хероини во филмовите, многу лесно се извртуваат очекувањата за жените во реалноста – очекуваме сите жени да се и храбри и убави. Многу луѓе кои гледаат филмови или други клипови каде убави и агресивни жени се борат за доброто е поверојатно дека ќе го примат таканаречениот „идеал за супержена“, мислење дека жените треба да ги надминат традиционалните женски улоги како женственост и негување и да блеснат и во традиционално машките улоги како агресија. Но, луѓето кои повеќе гледаат помалку конвенционално атрактивни жени кои не настапуваат на агресивната сцена, имаат пореални очекувања и не се подложуваат на очекувањата за „супер жени“. „Јасно е дека кога се гледаат содржините се знае од каде потекнува ваквото мислење, како на пример Лара Крофт во „Tomb Raider“, таа ги убива сите лоши ликови во филмот и на крај сепак изгледа како Анџелина Џоли. Ова е супер како тема за филм, но покажува дека таквите очекувања се префрлаат на публиката.“ Генерално, луѓето поминуваат најмалку еден час во ...
| | веќе видена

Ако зградите никнуваа самите од земјата, нивните покриви ќе беа покриени со слој почва и растенија. Но, луѓето секако не градат така. Наместо тоа, ние ја гребеме земјата, ја издугнуваме самата структура и потоа ја покриваме со заштитен покрив. Може со сигурност да се каже дека покривите на секој град во светот се вештачки направена пустина, со тоа што оваа пустина е на среде нашите живеалишта. Вистината е уште посурова. Урбаните покриви се пеколни – покриени со битумен и бетонски површини, насилни температурни разлики, силни ветрови и одбивност кон водата. Но, во многу градови во светот, ваквата слика полека се менува. На пример, во Ванкувер во Канада, покривот на Градската Библиотека е мала џунгла наместо пустина. Покривот е прекриен со мешавина од почви во која директно се засадени различни растенија, тие не се во саксии. Според креаторката на оваа уникатна градина, секој се качува на покривот на некоја зграда за да ужива во глетката; но со стоење на оваа градина во височините, девет ката над плоштадот, ...
| | веќе видена

Официјалните лица во нуклеарната централа во Фукушима објавија дека го запреле истекувањето на радиоактивната вода од оштетените реактори во океанот. Решението било течно стакло – интересна мешавина од пилевина, весници, бетон и течно стакло. Пилевината се состои од струготини од дрво, хартијата од весник е рециклирана хартија, бетонот е бетон, но последната состојка е како ниту една друга. Течното стакло – технички познато како натриум силикат, е хемиска супстанца која е составена од натриум, силициум и кислород. Тоа се произведува при хемиска реакција помеѓу сол и песок на многу висока температура. Тоа на собна температура е во течна состојба, што се подразбира со самото име. Бидејќи тоа има силни адхезивни својства, течното стакло понекогаш се употребува за лепење на предмети. Кога течното стакло ќе се вбризга во бетон, тоа во голема мера ја малува порозноста на материјалот – со други зборови, ги пополнува празнините. Ова својство помага за затнување на дупки и се употребува на места каде е потребна силна ...
| | веќе видена

Додека еден на пет возрасни Белци имаат сини очи, најголем број бебиња се раѓаат со сина боја на очите. Кај многу од нив, бојата на ирисот се менува од сина до кафена за време на првите години од животот. Ние одговараме зошто се случува ова. Овој феномен е поврзан со количината на меланин со која се раѓаат бебињата и со зголемувањето на количината на меланин после раѓање. Меланинот е пигмент кој сите го имаме во нашите очи, коса и кожа, и колку има поголема количина меланин се содржи полесно се одбива сончевата светлина. Мала количина на меланин се содржи во ирисот – мускулни прстени околу зениците му дава сина боја, додека поголеми количини меланин предизвикуваат појава на зелена или светлокафена боја на очите, а голема количина меланин предизвикува појава на темнокафена до црна боја на очите. Бебињата не се раѓаат со целата количина на меланин која се предодредени да ја имаат. Процесот на создавање и созревање на меланинот продолжува после раѓањето. Бојата на очите престанува да се менува до втората година ...
| | веќе видена

Денес кога ќе пуштиме видео игра, можеби некако ја занемаруваме графиката. Но, визуелните способности дури и на најосновните современи конзолни игри би биле речиси незамисливи за гејмерите пред десетина години. Понг беше направена од само двајца ентузијасти кои неколку месеци работеле на нејзиниот развој, и може да прикаже „дури“ две бои. Понатамошниот развој продолжи со Crysis 2 за која беа потребни цел тим програмери и уметници и четири години работа, и нејзините графички способности можеа да прикажат бранови и дрвја. Како индустријата на игрите успеа да еволуира од двобојните прикази во 1970 – те до речиси реалните графички способности на современите игри? Понг – почетокот на компјутерските игри. Ова не е првата компјутерска игра, ниту првата аркадна игра, но црно – зелените визуелни ефекти се наметнаа на популарната култура како ниту една друга игра порано. Atari стана заштитно име и врз таа основа се роди една цела индустрија. Pac – man (1980) – препознатлив карактер од видео – игрите. Инспирирана од ...
| | веќе видена

Попзната како LSD, трип, есид, или киселина е една од најпотентните халуциногени супстанци. Ефектот на LSD се вика „трип“ – презаситување со бои, разигрување на ѕидови и површини и интензивни емоции. Но како луѓето „трипаат“, како влијае LSD врз мозокот? Мозокот во нормални услови ги процесира информациите почнувајќи од таламусот, жлезда која се наоѓа во основата на мозокот. Најголем број сензорни импресии се спроведуваат низ таламусот, кој има улога на портир, определувајќи што е важно и што не е, и одлучува каде ќе одат сигналите во свесниот дел од мозокот. Значи, перцепцијата на светот се раководи од комбинација на процесирање „одоздола нагоре“, започнувајќи со сигналите кои пристигнуваат и се комбинира со процесирање „одозгора надолу“, каде селективни филтри се применуваат за намалување на преголемите количини информации до многу помали, поважни и покорисни количества информации за кои можат да се донесат одлуки. Ова значи дека луѓето го гледаат она што се тренирани да го гледаат и го слушаат она што се ...
| | веќе видена

Кулите Петронас се облакодери – близначки во Куала Лумпур, Малезија. Тие беа највисоките згради во светот од 1998 – 2004, а денес сеуште остануваат највисоки кули – близначки. Овие згради се заштитен знак на Куала Лумпур. Двете кули имаат по 88 ката и се користат исклучиво за комерцијален простор. Поединечно зградите се високи по 378,6 метри, а со антените на врвовите достигнуаат максимална висина од 451,9 метри. Основата на дизајнот на зградите е земена од традиционалната исламска архитектура.
| | веќе видена

Христо Фиданов е роден 13 јануари 1986 Иако фотографијата го интересираше од мали нозе, прво почна со манипулација на слики, а од 2006 се префрли на фотографија како главно хоби со план да премине во професија во иднина. За контакт со Христо притиснете тука http://www.facebook.com/krisbt. А за повеќе од неговите слики, ќе најдете тука http://www.flickr.com/photos/krisbt/.
| | веќе видена

next