Интелект

Небото над овој величенствен град го бодат илјадници минариња, додека се слушаат и камбаните на многуте цркви. Истанбул, познат и како Цариград и Константинопол е најголемиот град во Турција, и трет по големина вистински град во светот, со популација од 13 милиони жители, овој прекрасен мегаград е културниот, економскиот и финансискиот центар на Турција. Одличната стратешка локација – врската помеѓу два континети била населена уште од праисториски времиња, а како град бил значаен центар уште од древни времиња. Единствениот град во светот кој се протега на два континенти, Истанбул и физички и метафорично ги поврзува Европа и Азија, центарот на Христијанството речиси 1500 години, седиште на Исламот уште 500 години, Истанбул низ историјата прменил многу имиња, но навистина ја задржал славата и гламурот.
| | веќе видена

Земјата во последните две декади доживува многу повеќе бури и ветрови, и сето тоа е некако мистериозно, и некакон нејасно. Во последните 20 години, ветровите се зголемија во просек за 5%. Екстремно силните ветрови предизвикани од бури се сè побрзи, зголемувајќи се за дури 10%. Иизучувањето на брзините на ветровите е прво од ваков вид, каде се употребуваат сателитски снимки за да се определи брзината и ефектите од глобалните ветрови. Помали истражувања откриле загрижувачки резултати, и сомневањето е дека трендот се зголемува. Развојот на радарската и сателитската технологија овозможи неверојатно добар начин за следење на температурите и количините врнежи на планетата. Но, другите аспекти на климата не добија толку големо внимание. За создавање на база со податоци за мерењата на брзината на ветровите низ светот, употребени се податоци кои се мерени од 1985 па наваму. Резултатите се добивани со помош на радарски алтиметри, кои работат на сличен принцип како и сетилата на лилјаците кои го имаат најдобриот ...
| | веќе видена

Никола Илиев - Мано се занимава со фотографија од 2008 година кога ја купува својата прва камера и со голем ентузијазам се впушта во водите на фотографијата. Тој не се врзува за еден стил тука сака да експериментира со концептот, просторот, контрастите, боите и облиците. Секоја своја прошетка или патување ја користи за да направи нова, поинаква фотографија од претходната. Повеќе дела од Никола можат да се видат на: http://www.flickr.com/photos/nikolailiev/
| | веќе видена

Пред некој месец беше објавено дека Судан, после две граѓански војни ќе се подели на два дела, и јужниот дел ќе прогласи независност на 9 јули. Како новата Република Јужен Судан ќе се установи себе си како држава и ќе стане 193 членка на Обединетите Нации? Само три чекори до станување независна држава. Прв чекор: Прогласување независност За установување на нова држава, земјата треба да ги задоволи интернационалните закони – правила кои ги следат и признаваат сите слободни земји, поставени со Конвенцијата од Монтевидео за Правата и Обврските на Државите, прифатена во 1933 година. Според оваа конвенција секоја земја мора да си ги објави своите намери. Новите земји мора да постојат во јасно дефинирана територија; мора да имаат перманентна популација; да има влада; и да воспостави дипломатски односи со другите земји. Втор чекор: Добивање признавање. За да биде легитимна,новата земја мора да биде признаена од постоечките држави во меѓународната заедница. Секоја постоечка земја бара признавање на дискретен начин, ...
| | веќе видена

Следен пат кога ќе му речете на некој да крши нога, вие навистина му „носите“ среќа. Суеверните начини за „носење“ среќа се наоѓаат во сите култури во светот, и изгледа дека се сеприсутни заради многу добра причина: Суеверијата успеваат, до одреден степен. Научниците се позанимавале со оваа проблематика, и покажале дека верувањето во, на пример моќта на амајлијата за среќа може да ги подобри перформансите во одредени ситуации, иако амајлијата и настанот немаат логичка поврзаност. Еден тим на психолози направиле серија експерименти каде се вклучени меморијата и моторните способности и изучени се ефектите на однесувањето во врска со „суеверните објекти“ кои се засновани на амајлиите за среќа кај студентите. Првиот експеримент ги барал влијанијата на концептот на верување во добра среќа. Студентите на кои му било кажано дека некој му „држи среќа“ покажале подобри резултати. Исто така, студентите на кои му било дозволено да донесат „амајлии за среќа“ на испит, покажале значително подобри резултати. За да се ...
| | веќе видена

Додека главните причини за смрт зависат од староста, полот, расата и местото на живеење на личноста, главниот убиец на луѓето во светот е коронарна срцева болест. Коронарната срцева болест се случува кога до срцето не стигнува доволно крв, потенцијално предизвикувајќи срцев удар. Луѓето кои имаат најголем ризик од оваа болест се пушачите, дијабетичарите, луѓето кои страдаат од хипертензија, имаат зголемен холестерол и оние кои носат генетски фактори. Можностите за заболување од срцеви болести се зголемуваат со зголемување на староста на луѓето. Втората најголема причина за смрт се малигните тумори. Третата најголема причина за смрт на луѓето во светот се несреќите. Додека за мажите причина за смрт се ненамерните повреди, како сообраќајни несреќи и огнено оружје и отрови. За жените голема причина за смрт се ударите како и ненамерните повреди. Причините за смрт варираат во зависност од староста. Помлади луѓе повеќе умираат од несреќи, убиства и самоубиства. Но, како што луѓето стареат, поголеми ризици за смрт ...
| | веќе видена

Зошто класичната музика универзално се смета како фина и предизвикува уживање наместо „едномесечните“ поп – песни? Доказите укажуваат дека музиката која изгледа комплексна за ушите може лесно да се дешифрира од мозокот – многу класични дела се окарактеризирани како најдобри за уживање. Луѓето најмногу ја ценат музиката која содржи одредени специфични шеми кои звучат комплексно, но лесно се разложуваат и зачувуваат во мозокот. Оваа „компресија на информации“ е слична со начинот на зачувување на аудио податоци преку софтверски програми кои ги идентификуваат шемите и ги отстрануваат непотребните податоци. Научниците употребиле програми за компресија на музика за имитирање на начинот на кој мозокот ги кондензира аудио информациите. Испитани се неколку различни видови музика: класична, џез, поп, фолк, рок, електроника, панк, техно и танго. Неколку примери: една поп песна била компресирана до 69,5% од оригиналната големина, техно – песна до 68,5 проценти, рок песна до 57,5%, а Бетовеновата 3 симфонија до 40,6%од ...
| | веќе видена

Мало гратче лоцирано на југозападниот делна Мароко, на брегот на Атлантски Океан. Покрај ова гратче е лоцирана преубава плажа од црвен песок. Плажата е наречена Лагзира. На плажата има природни пештери изрежани од водите на океанот, локалното население ја нарекло оваа плажа „плажата на лаковите“. Сите факти околу оваа преубава плажа не се добро познати, ниту пак се доволно истражени, но плажата е многу чиста и често нема луѓе...
| | веќе видена

Круг во житото е голема шема создадена со навалување на житарките како пченица, ориз, јачмен, пченка и други житни култури. Уште се викаат и формации во житото, бидејќи некогаш не се кругови. Додека точната дата на настанување на овие формации не е позната а почнале да се документираат и значително да се зголемува нивниот интензитет од 1970 – те години па наваму. Досега 26 земји објавиле приближно десет илјади вакви формации, а 90% од нив се лоцирани во Англија. Многу од тие формации се создадени во радиус од 15 километри на древниот споменик – опсерваторија Стоунхенџ. Формациите се појавуваат прекуноќ, а има и такви кои се појавиле преку ден. Една шпекулација е дека ваквите формации ги прави голема група на луѓе кои користат плочи за да го налегнат житото во саканата форма. Друга претпоставка е дека се прават со валјаци. Некои формации се нарачани од компании како реклама; други пак се пријавени дека се направени од индивидуалци или групи без никакви докази за поддржување на овие тврдења. Има и древни ...
| | веќе видена

Можеби изгледа малку чудно и не сите го забележуваат многу, но машката и женската гардероба се закопчуваат на различни страни. Ако претпоставиме дека повеќето жени се левучари, а повеќето мажи се десничари ова би имало смисла, но најголем дел од луѓето се десничари. Причината зад ова лежи во историјата на облекувањето и обичаите. Во последните неколку векови на модерното облекување, и мажите и жените носеле повеќе облека одошто денес (но исто така, се капеле многу поретко одошто денес). Во зависност од периодот, мажите носеле кратко палто, панталони, елеци и волнено палто. Но, женските облеки биле многу комплицирани, и се состоеле од десетина различни делови како градник, фуста, наметка, корсет и горен фустан. Значи, особено во средната и горната класа од општеството, мажите обично се облекувале себе си, додека жените не можеле да се облечат самите. Наместо тоа, слугинките би поминувале часови облекувајќи ја дамата на куќата. Шивачите набргу сфатиле дека менувањето на страната на копчињата на женската облека ...
| | веќе видена

Не заборавајте да ги промените стрелките на часовникот – ноќеска во 2 часот по полноќ почнува летното сметање на времето. Во два часот по полноќ ќе се промени сметањето на времето и наместо 2 ќе стане 3 часот. Ова значи дека утре наутро ќе имаме уште еден час да се „доспиеме“. Но, покрај дополнителниот час во недела наутро, организмот ќе мора де се навикне на промената на сметањето на времето. Заради максималното искористување на дневната светлина иако ни се чини дека ќе добиеме малку подолг ден, сепак не сме многу во корист во поглед на спиењето, а добиваме подолг ден – ќе се стемнува еден час подоцна. Ова значи дека од следниот викенд ќе имаме можност, и поради подолгиот ден и поради сè поубавото време, повеќе да уживаме во природата...
сите 5 | | | веќе видена

Славица Панова потекнува од Струга. Дипломира на Факултетот за Туризам во Охрид. Фотографијата е нејзина страст повеќе од три години. За себе вели дека има денови кога гледањето едноставни работи причинува голема среќа. Таа се обидува да го сподели она што го гледа во светот, така што секоја нејзина фотографија е приказна самата по себе... Целот нејзино портфолио може да се види на: http://slavicapanova.daportfolio.com/
| | веќе видена

Вечерва од 8:30 до 9:30 исклучете ги сите непотребни светилки! Милиони луѓе ќе ги исклучат светлата за Часот на Земјата: Една светла идеја! Денеска се одржува Часот на Земјата, еден час кога луѓето се замолуваат да ги исклучат сите непотребни апарати и светилки за симболично да се покаже поддршката за акциите за намалување на климатските промени и за генерално заштедување на електрична енергија. Оваа година Часот на Земјата се очекува дека ќе има најголеми размери, особено поради тоа што е поддржан од Обединетите Нации. (На горната слика е даден Хонг Конг пред Часот на Земјата, а на подолната е Хонг Конг за време на Часот на Земјата 2010.) „Да се здружиме заедно за славење на заедничкиот напор за заштита на планетата и да се осигури добросостојбата на човештвото. Да издржиме 60 минути темнина за да помогнеме на светот да ја види светлината“ – дел од изјавата на Бан Ки-Мун, генералниот секретар на Обединетите Нации. Годинава во Часот на Земјата учествуваат повеќе од 150 земји како и половина од најнаселените ...
| | веќе видена

Цутењето на црешите го објавува пристигнувањето на пролетта... Еве една интересна галерија каде избравме неколку фотографии од расцутени цреши за да ги одбележиме прекрасните обележја на пролетта... Уживајте...
| | веќе видена

Морално цврстите луѓе се доброчнителите во општеството, нели? Но, направените студии откриваат дека чувството на морална супериорност може да доведе до неетички дела, како на пример лажење. Всушност едни од најдобрите добродетели се најголемите измамници. Кога се прашани да се опишат себе си, најголем дел од луѓето обично ќе кажат некоја активност која ја работат, како на пример „Вежбам јога“ или „Играм фудбал“. Но, некои луѓе имаат таканаречен морален идентитет, каде одговорот на ова прашање би вклучил фрази како “Јас сум искрен“ и „Се грижам за другите“. Многу луѓе кои се опишуваат себе си како чесни и великодушни, е поверојатно дека ќе се вклучат во доброволна работа и други социјално одговорни дејства. Но, често во животот, линијата помеѓу доброто и лошото станува замаглена, особено кога станува збор за лажење на тест или на работното место за постигнување сопствена корист. Но, линијата помеѓу доброто и лошото станува невидлива за луѓето кои за себе мислат дека имаат високи морални стандарди, и ...
| | веќе видена

Според истражувањата, нагонот на лабораторискиот глушец да се пари со машка или со женска единка е определен од хемикалијата серотонин. Ова истражување за прв пат демонстрира дека неуротрансмитерите ја определуваат сексуалната определба на цицачите. Се знае дека серотонинот го регулира сексуалното однесување, како ерекцијата, ејакулацијата и оргазмот и кај глувците и кај луѓето. Оваа хемикалија генерално ја намалува сексуалната активност, на пример антидепресантите кои ја зголемуваат количината на серотонин во мозокот понекогаш го намалуваат сексуалниот нагон. Неколку научници работат на покажување дека серотонинот исто така влијае на одлуката на машкото да биде наклонето или кон женска или кон машка единка. Генетски биле модифицирани машки глувци на кои му недостигале неурони за произведување на протеини кои се основни за произведување на серотонин во мозокот. За разлика од обичните глувци, глувците на кои му недостигал серотонин не можеле да разликуваат машки од женски единки и немале посебни сексуални ...
| | веќе видена

Стереограм е оптичка илузија на длабочина создадена на рамна, дводимензионална слика. Стереограмите се откриени во 838 година, кога извесен Чарлс Витстоун нашол објаснување на бинокуларното гледање и конструирал стереоскоп со комбинација на призми и слики овозможувајќи гледање на тридимензионални слики од дводимензионален приказ. Стереограмите се популаризирани со создавањето на аутостереограми со помош на компјутер, каде тридимензионална слика е скриена во дводимензионален простор. Дури и Салвадор Дали создал многу импресивни стереограми додека работел со различни оптички илузии. За да видите еден стереограм, како оние дадени подолу, треба да застанете пред екранот и вашиот поглед не треба да се фокусира на ниту една точка од сликата. Едноставно треба да ја гледате сликата без фокус и во еден момент вашите очи ќе ја склопат тридимензионалната слика и пред вас „ќе излезе“ тридимензионалната слика. Уживајте.
| | веќе видена

Долгата војна е име предложено од еден писател за опишување на 20 век. Во текот на минатиот – дваесеттиот век, речиси постојано на различни места во светот се војуваше. Не дека сме биле нешто поарни претходно, но дваесеттиот век е особено значаен и добро запаметен и документиран како век со огромен број на воени конфликти. Почнувајќи од 1900 година со војните помеѓу Британија и нејзините колонии до Првата Светска Војна првите 20 години од дваесеттиот беа релативно крвави. Со крајот на Првата Светска Војна во 1919 година не престанаа помалите воени конфликти во другите делови од светот. Се случуваа револуции, како Февруарската и Октомвриската револуција, помали граѓански војни, како и војни за независност. Во 1939 година започна една од најкрвавите и најуништувачки војни во светот – Втората Светска Војна. Во неа учествуваа најголем дел од земјите во светот, вклучувајќи ги и сите светски сили. Се формираа две страни – Сојузниците и Оската. Ова беше најраспространетата војна во историјата на човештвото – преку ...
| | веќе видена

Планетите се јавуваат во сите големини и форми. Генерално земено, овие планети – познати како егзопланети – екстра соларни планети, орбитираат надвор од нашиот соларен систем и меѓу нив има многу изненадувања. Еве неколку типови на егзотични светови кои досега се откриени. Пулсарни планети. Првото откритие на екстра соларни планети се случи во 1994 година, кога радиоастрономите открија светови околу ѕвезда пулсар. Пулсарот не е нормална ѕвезда, туку густа брзо ротирачки остаток од експлозија на супернова. Најстарата егзопланета е наречена Метузалем и се наоѓа на 5600 светлосни години од Земјата. Врели Јупитери. Врел Јупитер е гасен џин кој е многу близу до своето сонце. Најблиската ваква планета е оддалечена 50 светлосни години од Земјата. Од сите досега откриени 429 егзопланети, 89 се од овој тип, поради нивната масивна големина и близина до ѕвездите тие се многу полесни за откривање. Егзо – Земји. Иако повеќето откриени егзопланети се гасни или смрзнати џинови, постојат и многу земјени планети. Можеби во ...
сите 5 | | | веќе видена

Се верува дека наоѓањето на детелина со четири листови е среќа. Овој мит е нашироко распространет низ светот, а потекнува од ирската култура. Традиционалниот ирски симбол е четирилисната детелина. Детелината се поврзува со Светото Тројство, бидејќи најголем дел од детелините имаат три листови, всушност тоа е еден лист со три разграноци, но тоа е работа на ботаничарите. Пронаоѓањето на детелина со четири листови се смета за среќно бидејќи нивното појавување е навистина ретко. Тоа се должи на уште поретка генетска мутација во детелината. Во видот Trifolium – детелини има околу 300 видови, и речиси сите имаат по три листови на едно гранче. Најчести видови кои растат кај нас се бела, црвена и црна. Кај сите видови детелини се случуваат овие генетски мутации и се јавуваат детелини со четири, пет па и повеќе листови. Најголем број листови на едно гранче се 56 пронајдени во 2009 година. Се смета дека четирилисните детелини од видот бела детелина носат среќа поради реткоста на нивното појавување. Според легендите, ...
| | веќе видена

next