Интелект

Црквата „Свети Климент и Пантелејмон“ е лоцирана на комплексот Плаошник во Охрид. Оригинално е изградена во 863 година од страна на Свети Климент Охридски. Оваа црква е возобновена и целосно реновирана во 2002 година. Самиот Свети Климент после неговата смрт бил погребан на ова место, а денес неговата гробница е посебно обележано место во црквата, а неговите мошти се чуваат во специјално изработен саркофаг од мермер.. Низ вековите оваа црква била рушена, повторно градена и претворена во џамија во еден период. После неколку рушења и реновирања, новата возобновена црква која постои денес чува 1200 години традиција и пронајдените делови од постарите цркви се заштитени во стакло и можат слободно да се гледаат.
| | веќе видена

Можеби е мнгу непријатно кога ќе откриете дека молците ви направиле дупка во омиленото палто или џемпер, но всушност, молците не ја јадат вашата облека, туку нивните ларви. Едноставно, не е возможно возрасните молци да ги изедат конците на вашата облека. Молците имаат усти само во фазата на ларва (гасеница) која трае одприлика кога инсектот има два недели до еден месец старост. Еве како малите штетници пристигнуваат на свет. Женката – молец нанесува маса оплодени јајца – од 50 до 1000 јајца на парче облека која е погодна за нејзиното потомство. Ларвите од молци имаат релативно специфична исхрана, затоа женките најчесто избираат облека која е направена од животнски влакна како свила, волна, кашмир, ангора или крзно – материјали кои содржат кератин. Кератинот е составен од влакнести структурни протеини кои се наоѓаат и во кожата и во косата на луѓето. Гасениците на молците понекогаш можат да изедат и кожа и пердуви и дури и остатоци од човечка коса или животинско крзно. За среќа, ларвите на молците избегнуваат ...
| | веќе видена

Алпите се еден од најголемите планински венци во Европа. Се протегаат од Словенија и Австрија на исток, па преку Италија, Швајцарија, Германија и Лихтенштајн се до Франција. Највисокиот врв е Монт Блан, со висина од 4810 метри, а се наоѓа на Француско - Италијанската граница. Според географските карактеристики Алпите се главно поделени на Источни и Западни Алпи. Покрај оваа генерална поделба Алпите се поделени според уште неколку критериуми, Источните се поделени според литологијата - Северни Варовнички Апли, Централни Алпи и Јужни Варовнички Алпи. Западните Алпи се поделени според географијата и тоа на единаесет дела меѓу кои може но не мора да постојат јасни природни граници. Алпите се популарни и во лето и во зима за сите туристи. Во лето се планинари и се разгледува прекрасната природа и различната флора и фауна, а додека во зима на Алпите се наоѓаат едни од најубавите, најмодерните и најдобрите скијачки центри во светот. Алпите ги посетуваат околу 50 милиони посетители годишно.
| | веќе видена

Шест планети на утринското небо! Ако се разбудите многу рано следниве неколку седмици, и секако ако времето не е облачно, ќе можете да бидете сведок на навистина интересен феномен – сите планети, освен Сатурн, се наредени речиси во права линија околу елиптичната патека на сонцето низ небото. Последните два месеци, сите планети се криеја зад Сонцето, но неделава сите тие излегуваат и се редат во права линија над изгрејсонцето. Меркур, Венера, Марс и Јупитер се видливи, а можат да се најдат и Уран и Нептун ако имате двоглед или помал телескоп. На сликата подолу се гледа како треба да се гледаат планетите на небото ако нема облаци или други пречки. Астролозите одсекогаш ги фасцинирала планетарната парада, а дури се шпекулира дека на 21.12.2012 ќе се случи мистично поредување на сите планети. Модерните алатки на астрономите, како на пример софистицираните софтверски порграми сепак покажуваат сосема различно – нема да се случи никакво мистериозно поредување на планетите во 2012. Додека астролозите веруваат дека ...
| | веќе видена

Можноста за бришење, барем делумно, на лошите сеќавања е чекор поблизу до реалност денес одошто било кога порано. Научниците откриле дека можат да ги избришат долготрајните сеќавања на еден вид морски полжави со инхибиција на активностите на специфични протеини со употреба на специфични хемикалии кои ги модифицираат протеините. Научниците сметаат дека со можноста за бришење на лошите сеќавања може да се спречи траумата на мозокот и нашата психа. Поранешни испитувања откриле докази за можни лекарства кои можат да избришат сеќавања. Новите истражувања кои работат со вистински неврони во животинските мозоци можат евентуално да помогнат со третманот на пост – трауматските пореметувања кај луѓето, особено во долготрајните сеќавања на трауматските настани. Речиси сите процеси кои се инволвирани во меморијата на морските полжави се еднакви со процесите кои се вклучени во меморијата во мозоците кај цицачите. Сеќавањата во нашите мозоци се всушност запишани на специфични протеини кои се паметат и остануваат во ...
| | веќе видена

Ѕвездите имаат свој животен век. Кога достигнуваат до крајот на својот живот, тие завршуваат со голема експлозија, која може да има различен интензитет. Бидејќи се наоѓаме на многу големо растојание од многу ѕвезди, ние можеме да ги детектираме остатоците од нивните експлозии, но поради растојанието кое треба да го пропатува светлината за да стигне до нас, ги забележуваме само настаните кои се случиле далеку во минатото. Но, иако се случиле многу одамна, овие ѕвездени феномени имаат прекрасни презентации кои се фатени со нашите телескопи.
| | веќе видена

Ова е многу позната оптичка илузија првпат објавена во 1832 година од Луис Алберт Некер , при изучувањe на кристали . Овој цртеж е двосмислена слика со линии. На сликата се гледа дводимензионален приказ на коцка, со тоа што сите линии се полни. Тоа значи дека на оваа слика не може да се одреди што е предно, а што задно. Ова ја прави двосмислена . Кога човек ја гледа сликата, тој наизменично ги гледа двете можни интерпретации. Луѓето обично не ја гледаат неправилноста на оваа коцка. Некеровата коцка се чини дека го поништува тврдењето за наивен реализам – како што го гледаме светот, таков е навистина. Некеровата коцка најголем дел од луѓето ја гледаат како една или друга интерпретација на коцка, каде всушност нема коцка – тоа е само дводимензионален цртеж со дванаесет линии. Гледаме нешто што всушност не е таму. Од илустрацијата на Некеровата коцка е направен цртеж на невозможната коцка – ирационална коцка. Гледајќи ја од одреден агол, оваа коцка изгледа дека се противи на геометријата. Врз основа на ...
| | веќе видена

Еве една интересна статија каде ги набројуваме екстремните точки на Европа, географските точки кои се највисоко, посеверно, појужно, поисточно и позападно од било која локација во Европа. Некои од овие позиции е отворени за дебатирање, бидејќи дефинициите на Европа се различни. Најсеверна точка (вклучувајќи ги островите) - Ртот Флигли, Островот Франц Јозеф во Русија. Најјужна точка (вклучуваќи ги островите) - островот Гавдос, Грција. Најзападна точка ( вклучуваќи ги островите ) - Бјаргтангар, Исланд. Најисточна точка ( вклучуваќи ги островите )- Северни остров, Нова Земја, Русија. Најсеверна точка (континентална Европа) - Ртот Нордкин, Норвешка. Најјужна точка ( континентална Европа ) - Точката Тарифа, Шпанија. Најзападна точка ( континентална Европа ) - Кабо да Рока, Португалија. Најисточна точка ( континентална Европа ) - оваа точка не е точно дефинирана, а се смета еден врв на островот Ледијев на Арктичкото Море. Географската средина на овие екстремни точки е близу местото Марина Горка во Белорусија. ...
| | веќе видена

Автомобил на струја? Автомобил кој се движи со електрични мотори, со употреба на електрична енергија која е складирана во батерии или друга направа за складирање на енергија. Електричните возила биле популарни кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. Но. во тоа време беше направен значителен напредок во технологијата за моторите со внатрешно согорување и масовното производство на евтини возила со моторите на внатрешно согорување предизвика намалување на интересот за употребата и развојот на електричните возила. Енергетската криза од 1970 и 1980 - те години донесе краткотраен интерес за електричните возила, но вистинскиот интерес за електричните возила се случи во 2000 година, значително поради грижите за рапидно зголемените цени на горивата и загадувањето на атмосферата. Електричните возила имаат многу потенцијални бенефити кога се споредуваат со конвенционалните автомобили со мороти со внатрешно согорување. Еден од тие е значителна редукција на загадувањето на урбаните средини, исто така нема штетни емисии ...
| | веќе видена

Порнографијата често се именува како една од болештините на денешното општество, доказ за модерниот морален распад донесен од видео и фото камерите и пристапот до Интернет. Но, сепак порнографијата постоела уште долго пред да бидат измислени камерите и дури и фото - апаратите, и многу историчари веруват дека еволуцијата е одговорна за визуелната возбуда на луѓето. Без разлика од која перспектива се гледа, разновидноста на порнографскиот материјал низ историјата укажува дека луѓето од секогаш биле заинтересирани за сексуалните слики. Сексот одсекогаш имал супер - важна улога за луѓето и нивните врски. Дефиницијата на порнографија е многу субјективна. Една поопшта дефиниција за ова е материјал дизајниран единствено за сексуална возбуда, без понатамошна уметничка заслуга. Според овој стандард, првите еротски репрезентации од луѓето можеби не се порнографија во традиционалната смисла. Уште пред 30 000 годнини, Палеолитските луѓе цртале и изработувале фигурини од бремени жени со големи гради. Сепак многу ...
| | веќе видена

Макро - фотографии на неколу интересни инсекти. Царството на инсектите е прекрасно, разнобојно и преполно со интересни промероци. Еве една интересна галерија од шарени инсекти фатени „на дело“.
сите 3 | | | веќе видена

Една интересна галерија со зајдисонца кои го одземаат здивот... Уживајте...
| | веќе видена

Даут Пашиниот Амам е еден од најубавите споменици на Исламската архитектура во Македонија. Изграден е во 15 век од страна на Даут Паша. Порано се користел како амам, а после деталната реставрација во 1948 година, Даур Пашиниот се користи како галерија и место каде се одржуваат концерти и многу други културни настани. Даут Пашиниот Амам денес претставува еден интересен пример за убавината на некогашното Скопје, како и прекрасен и репрезентативен објект на дрвната балканска култура.
| | веќе видена

Денес е Први Мај, празникот на работниците. Овој ден е прослава на интернационалното движење на работниците и левичарските двеижења. Најчесто овој ден се слави со демонстрации и маршови по улиците организирани од страна на работниците и работничките организации низ најголем дел од светот. Први Мај е национален празник во повеќе од 80 земји во светот, а се слави и во многу други земји. Од друга страна, кај нас наместо со маршови и протести, први мај се слави со традиционалниот пикник и скара, проследени со музика, друштво и многу пиво. Но како и да е, Први Мај си останува празник на работниците, на трудот и секако на барањата за подобри права и услови на работниците.
сите 3 | | | веќе видена

Протеини, ензими, антитела...сето ова потсетува на молекули, лекови, вакцини или пак кремови. Но, ретко овие се поврзуваат со уметноста. Што бара протеин како на пример колагенот во ренесансна слика? Научниците со помош на своето знаење и врвните технологии го откриваат материјалниот свет на уметноста – органските состојки измешани со неоргански материјали кои ги гледаме на сликите, скулптурите дури и на костумите. Уметничките дела се изработени од различни природно настанати и синтетички материјали, протеините се една од употребените компоненти. Знаејќи како едно уметничко дело е направено е поврзано со разбирање на неговата историска вредност, зачувување и автентичност. Познавањето дали една слика е направена со темпера од јајце или маслени бои, дава упатство како да се реставрира и како да се интерпретира сликата. Науката ги дава средствата за добивање на специфичните и важни информации за употребените материјали во уметничките дела. Научниците употребуваат многу инструментални техники за идентификација и ...
| | веќе видена

Од 1971 година па наваму, компјутерските чипови буквално станaa милиони пати помоќни, мониторите добија стотици илјади нови бои а глушецот, епа глушецот остана речиси непроменет. Пред 30 години беше пуштен првиот систем кој содржеше глушец. И покрај изјавите дека падовите со екрани на допир ќе означат крај на глувчето, сепак изгледа дека ова ќе остане во употреба уште многу во иднината. Несомнено, новите достигнувања во нашата интеракција со компјутерите отворија алтернативни методи, како што се платформите Kinect и iPad. Но, благодарение на револуционерните и едноставни дизајни, и после триесет години употреба изјавите за пензионирање на компјутерското глувче се претерани. Глушецот беше револуционерен бидејќи беше наменет за аматерите, со тоа ја прошири идејата за употреба на компјутерите. Леснотијата за учење, едноставноста за употреба и ергономијата на дизајнот се дел од причините заради кои глувчето опстана толку долго време. Пред појавата на глувчето, корисниците употребуваа апстрактни картички или ...
| | веќе видена

Како што сè повеќе свежи зеленчуци излегуваат на пазарот, така и нивните цени постојано растат. Додека многу консументи ги прифаќаат повисоките цени, многумина и се прашуваат дали постои подобра алтернатива, на пример смрзнат зеленчук. Пакуваниот и смрзнатиот зеленчук најчесто добива осуда како лош за јадење, бидејќи е смрзнат и губи дел од хранливите состојки, за разлика од свежиот. Но, ако самите си приготвите свеж зеленчук и го смрзнете дома, некако и нема причина за загриженост. Кога купувате замрзнат зеленчук, треба да внимавате. Купувајте само зеленчук, а не претходно сварен или полу – приготвен и внимавајте да не содржи додатоци како сосови. Многу додатоци во сосовите се полни со маснотии и вештачки адитиви. Ако ви треба зеленчук за подготовка на некоја храна, а немате достапен свеж зеленчук, тогаш најдобро е да купите смрзнат зеленчук без никакви додатоци и едноставно да го обарите и добивате сосема добар оброк. Исто така, внимавајте при изборот, зеленчуците кои се смрзнати треба да содржат што е ...
| | веќе видена

И покрај многу научни достигнувања, сепак торнадата сеуште предизвикуваат огромни штети и загинуваат многу луѓе. Во поглед на сезоната на торнада подготвивме неколку факти кои можеби не сте ги знаеле за торнадата. Торнадата се формираат кога топол влажен воздух се заробува под слој на студен и сув воздух. Оваа нестабилност се засилува кога топлиот воздух се истиснува нагоре, под влијание на топлината од земјата или под влијание на студениот воздух. Како што влажниот воздух се крева нагоре, тој се лади и се создаваат облаци и бури. Ако условите се погодат, воздухот кој се крева нагоре се врти, понекогаш со брзини кои поминуваат 350 километри на час. Торнадото со формира кога вртлогот ја допира земјата. Торнадата можат да се случат насекаде во светот, но најчесто се случуваат во САД, во областите Тексас и Северна Дакота. Овој регион е идеален за создавање на торнада, како што ладниот поларен воздух од север се судира со топлиот влажен воздух од Мексичкиот залив. Торнадата можат да се случат во секое време од ...
| | веќе видена

Од сите секојдневни кујнски предмети и сите состојки кои се употребуваат во готвењето – еден зачин е особено познат по предизвикување на кивање. Не е солта, не е црвениот пипер туку познатиот црн бибер. И зошто биберот? Постојат две главни причини зошто особено биберот предизвикува кивање. Едната причина е тоа што биберот најчесто се користи како многу фино измелен прав, и како и секоја друга честичка од прашина во воздухот, тој може да ги стимулира нервните клетки во носот и да го поттокне рефлексот за кивање за насилно да се расчистат насобраните несакани честички. Другата помалку позната причина е хемискиот состав на биберот. Биберот, без разлика на видот, содржи хемикалија наречена пиперин, што му го дава препознатливиот вкус на познатиот зачин. Пиперинот делува како иританс ако навлезе ви носот. Ги иритира нервните завршетоци во слузокожата на носот. Оваа стимулација предизвикува кивање. Истите карактеристики кои го прават биберот зачинет и интересен како вкус на јазикот го прават и иританс за носот – ...
| | веќе видена

Нешто чудно и прекрасно се случува кога светлината влегува во темен простор низ мал отвор. Аристотел го опишал овој феномен уште во четвртиот век пред новата ера. Леонардно да Винчи го нацртал овој процес во Ренесансна Италија. Во многу одмаралишта во 19 век ова било многу популарна занимација. Еден професор по уметност направил многу интересен експеримент. Ги покрил прозорците на својата училница со црна пластика, целосно затемнувајќи ја просторијата и исекол многу мало дупче на материјалот. Речиси инстантно спротивниот ѕид станал како филмско платно, неговата површина била покриена со инересна слика од луѓе и автомобили кои се движеле покрај зградата. И уште нешто, сликата била наопаку, небото на подот, земјата на таванот – законите на гравитацијата биле сосема занемарени. Овој професор ја претворил својата училница во камера обскура, темна комора, можеби најстарата позната направа за сликање и претходникот на фотографската камера. Објаснувањето на оптичкиот принцип на кој функционира направата е ...
| | веќе видена

next