Интелект

Познат по своите дела кои во негово време биле сметани за научна – фантастика, Жил Верн ги напиша епските дела како „Околу светот за 80 дена“, „Патување во центарот на Земјата“, како и „Дваесет илјади милји под морето“. Во овие дела тој споменува апарати, направи и возила кои не можеле ниту да се замислат во тоа време. А многу од тие денес се реалност. Еве неколку пронајдоци од книгите на Жил Верн кои станаа реалност. Електрични подморници . Капетанот Немо патува низ светските мориња во џиновска електрична подморница – Наутилус. Оваа подморница се напојува од електрична енергија, исто како и подморницата на горната слика (реалност денес). Во времето на Жил Верн, на струјата се гледало со недоверба, но капетанот Немо објаснува: „Струјата е моќен, послушен, лесен агент кој се подложува на секаква употреба и владее со мојот брод“. Вести . Во краток расказ од 1889 година „Во годината 2889“ Верн објаснува алтернативана весниците, наместо да се печатат, весниците секој ден се читаат на луѓето, кои преку интересни ...
| | веќе видена

Вашите пријатели приредуваат изненадување и со врзани очи одите некаде. Кога го тргате превезот, гледате позната слика, се наоѓате во парк. Но како знаете дека тоа не е само голема детална слика пред вас. Па, не е многу веројатно дека некој ќе се потруди да направи таква слика, но многу е веројатно дека ние можеме да разликуваме комплексна дводимензионална слика и тридимензионален простор со предмети – способност која ја земаме здраво за готово. Благодарение на знаците за длабочина, ние можеме да разликуваме кое дрво е подалеку во паркот, а не е на еднакво растојание од вас како што би го гледале на слика. Понекогаш е доволно да се гледа само со едното око за да се видат разликите во длабочината – монокуларни знаци. Сепак, бинокуларните разлики се многу покомплицирани. Акомодација : мускулите во окото ја напрегаат леќата за да се фокусира при гледање на предмет на далечина – спротивното се случува кога се гледа на близу. Процесот при кој окото се прилагодува за да го одржи саканиот предмет во фокус се ...
| | веќе видена

Медитеранските острови Корзика и Сардинија се одделени со неверојатни карпести брегови кои нудат неверојатни можности за качување по карпи. Сардинија е дом на повеќе од 7000 природни камени кули, како и замоци и градби изградени во Бронзеното Доба околу 1600 година пред новата ера. Многу од овие карпи и природни камени кули се од гранит кој со илјадници години ја добивал денешната структура.
| | веќе видена

Постои причина за рокот на траење на новите батерии. Бидејќи батериите генерираат енергија со помош на хемиска реакција која се одвива во ќелијата на батеријата, тие ја употребуваат енергијата дури иако не се употребени во играчка или друг апарат на батерии. Повеќето батерии имаат долг рок на траење кој варира од нивниот вид и големина, но нивното ослабување со текот на времето се должи на начинот на кој тие се изградени. Секоја батерија содржи електроди кој се обично метални ленти обложени со оксид на некој хемиски елемент, свиткани како ролат. Одредени делови од батериите кородираат со време, со што батеријата станува помалку ефикасна или целосно неупотреблива. При една неодамнешна студија, земени се потрошени батерии кои се расклопени и испитувани се слабостите на секоја електрода. Проблематичните места се испитувани под микроскоп и откриено е дека материјалите во електродите кои овозможуваат полнење и празнење се кородирани. Исто така откриено е дека литиумот кој е одговорен за трансферот на електроните ...
| | веќе видена

Се збунувате кога се зборува за генетика? Ние ги дефинираме главните термини. Нуклеотид – најчесто наречен „основна градежна единка на ДНК“, нуклеотидот се состои од хемиска база која содржи азот – или аденин, гванин, тимин или цитозин – поврзани за шеќерна единица и фосфатна група. Една нуклеотидна шеќерна група се врзува со фосфатната група на друга нуклеотидна фосфатна група, создавајќи низа од ДНК. Базен пар – пар нуклеотиди од спротивните низи поврзани со водородна врска. Аденинот се поврзува со тиминот; гванинот се поврзува со цитозинот. Преку врските базните парови се поврзуваат во комплементарен ред – или „огледални“ низи на ДНК. Деоксирибонуклеинска киселина – ДНК – долга молекула која се наоѓа во јадрото на клетката има форма на двоен хеликс. ДНК, која е изградена од нуклеотидни секвенци, ја содржи генетската информација која ги детерминира карактеристиките на организмот и се наследува од родителите на потомството. Ако ДНК се гледа како скала, шеќерните и фосфатните групи поврзани во секвенцата ...
| | веќе видена

Црвените зеници можат многу често да уништат добра фотографија. Иако постојат многу програми за уредување на фотографии, дигиталните корекции на ефектот на „црвени очи“ никогаш не изгледаат како што треба. За среќа, постои начин за решавање на овој проблем – уште пред да се случи. Еве како се случува ефектот на црвени очи: Кога се употребува фотоапарат со блиц за осветлување на лицето, светлината влегува преку зениците и се рефлектира од задниот дел на окото. Во задниот дел на очното јаболко има слој од ткиво наречено хороидно ткиво, кое е полно со крв. Бидејќи крвта апсорбира светлина од зелениот и синиот дел од видливиот спектар, но силно ја рефлектира црвената, што значи дека црвената светлина се враќа назад низ зеницата, и се „фака“ со фотоапаратот. Ова го предизвикува ефектот на црвено око. Колку е потемна околината, толку зениците се поотворени, и затоа повеќе светлина од блицот навлегува во окото (и на фотографијата се појавуваат поголеми црвени зеници). Значи дека ефектот на црвено око се влошува ...
| | веќе видена

Подводниот музеј во Канкун е серија од скулптури поставени во плитките води близу брегот на Мексико. Поставени се околу 400 скулптури направени од бетон, базирани на членовите на локалните заедници. Целта била да се заштити природниот гребен, со тоа што поставените скулптури имаат улога на основа врз која се засадени корали. Природниот гребен го посетуваат околу милион туристи годишно, со што тој претрпува сериозни штети, а со овој проект е добиена нова туристичка атракција и воедно заштита на природните раритети кои го населуваат овој предел. Идејата била на еден британски уметник, кој ги изработил скулптурите, а се наоѓаат на само 10 метри длабочина, со што се идеална локација за нуркање со маски.
сите 2 | | | веќе видена

Буквално никој од нас нема сеќавања од најраното детство – но не затоа што не паметиме информации како мали деца. Тоа е затоа што на таа возраст, нашиот мозок сеуште не функционира на начин на кој информациите можат да се складираат во комплексните неурални шеми кои ги познаваме како сеќавања. Јасно е дека малите деца паметат факти – кои му се родители, или кога треба да речат „те молам“ за да добијат нешто. Ова се нарекува „семантично паметење“. Некаде помеѓу возраста од две до четири години, на децата му недостига „епизодно паметење“ – сеќавања поврзани со деталите од специфичен настан. Таквите сеќавања се складираат во неколку делови на површината на мозокот таканаречена кора или кортекс. На пример сеќавањата за звуци се процесираат во слушниот кортекс кој се наоѓа на двете страни од мозокот; додека визуелните сеќавања се обработуваат во визуелниот кортекс, на задниот дел од мозокот. Еден регион од мозокот наречен хипокампус ги поврзува сите „расфрлани“ делови заедно. Ако го замислите кортексот како ...
| | веќе видена

Планетата се загрева, од Северниот до Јужниот Пол и насекаде помеѓу овие две места. Глобално, живата во термометарот е повисока за 1ºС, дури и повеќе во чувствителните поларни региони. И ефектите од повишените температури нема да се случат во иднина – тие се случуваат токму сега. Знаците се појавуваат насекаде,топлината не само што ги топи глечерите и морскиот мраз, таа предизвикува и поместување на врнежите и миграција на животните. Некои ефекти кои се случуваат на Земјата по влијание на зголемените температури: Насекаде во светот се топи мразот, особено на Половите. Ова вклучува глечери, замрзнатите покривки кои ги покриваат Антарктик и Гренланд како и Арктичкиот морски мраз. Значително е намалена популацијата на пингвини на Антарктикот. Некои видови лисици, пеперутки и алпски растенија се поместени по на север каде има повисоки, постудени области. Морското ниво побрзо се подигнува. Други ефекти кои можат да се случат до крајот на овој век: Очекувано е подигнување на морското ниво за 20 – 60 сантиметри ...
| | веќе видена

Колку вештачки додатоци и витамини имате купено? Најпопуларните вакви додатоци се мултивитамините, рибиното масло, калциумот, витаминот D и Коензим Q10. Иако можеби изненадувачки резултати од спроведените истражувања на оваа тема, и можеби сите овие производи се наоѓаат во вашиот дом, сепак дознајте дали навистина ви се потреби ваквите додатоци. Мултивитамини – многу луѓе секојдневно земаат мултивитамински додатоци, за да се осигурат дека не пропуштиле некој витамин во исхраната. Но, денес почеста практика станува земањето на посебни, специфични додатоци кои навистина се потребни на организмот, наместо пристапот „на среќа“. Дали се потребни – реално нема некоја штета од земање на мултивитамински додаток, но ако јадете разновидна храна вие немате потреба од нив. Исто така, во нивниот состав може да се содржат и состојки кои се штетни, а не се наведени на етикетата. Рибино масло – во последно време многу популарно е земањето додатоци од рибино масло кои содржат омега 3 масни киселини. Овие масни киселини ...
| | веќе видена

Мостот Мехмед Паша Соколовиќ е мост во Вишеград, над реката Дрина, во Босна и Херцеговина. Изграден во 1577 година,овој мост е класичен пример на Отоманските монументални архитектура и градежно инженерство. Мостот има 11 камени лакови кои се широки од 11 до 15 метри, а целиот мост е долг 179,5 метри. Овој мост претрпел сериозни оштетувања во текот на Првата и Втората Светска војна, и подоцна во војната во Босна и Херцеговина, но сите оштетувања се санирани и е вратена грандиозноста и монументалноста на овој прекрасен споменик на историјата, на архитектурата и на културата. Овој мост е многу попознат од книгата „Мостот на Дрина“ за која Иво Андриќ доби и Нобелова награда за литература.
| | веќе видена

На еден форум одржан минатата година, дизајниран да ја подигне свеста во врска со загадувањето со пластика донесе е предлог за одбивање на употребата на пластика за еднократна употреба и одбивање на употребата на неразградлива пластика. На овој форум учествуваа претставници од 150 земји, организации, активисти и научници кои се собраа заедно за да дискутираат и најдат можно решение за проблемот со пластиката. Можноста за решавање на проблемот е сега, сите заедно треба да направиме промени. Да ветиме дека како индивидуалци ќе работиме самите, ќе ги образуваме другите луѓе околу нас, ќе се потрудиме да достигнеме до производителите на пластика и до политичарите, за да може да се запре уништувањето и загадувањето со токсичен пластичен отпад на природата. Ако сте подготвени за предизвикот, продолжете со читање: Прв предизвик: одбивање на употреба на пластика за еднократна употреба. Втор предизвик: преземете одговорност за своите производи, развивајте алтернативи и учествувајте во акциите за рециклирање на не – ...
| | веќе видена

Просечниот човек има околу 10 000 јазли за вкус. Овој број можеби изгледа многу, но тој се „губи“ во споредба со животното кое има најмногу јазли за вкус. Ова е бидејќи ова суштество има јазли за вкус не само во устата, туку и по целото тело. Сомот – рибата со чудни очи и мустаќи кои потсетуваат на мачка обично има околу 100 000 вакви јазли, а некои поголеми сомови имаат и до 175 000 јазли за вкус. Малите јазли за вкус, сетилни органи составени од клетки кои можат да ги препознаат и почувствуваат молекулите кои го даваат вкусот се распоредени по целото тело на сомот, но се најконцентрирани на четирите пара „мустаќи“ околу устата. Овие мустаќи имаат улога на антени. Заедно со илјадниците јазли по нивното тело, мустаќите дозволуваат на рибата не само да почувствува кога вечерата е во близина, но исто така да ја открие и точната локација на следниот оброк. Како риба која живее на дното и сака екстремно калливи , матни води, сомовите се адаптирани за ловење на плен во темно. Иако сомовите имаат очи и можат да ...
| | веќе видена

Можеби сакате да готвите, но се плашите од „исходот“? Дури и најлесните рецепти понекогаш можат да тргнат обратно. Или најискусните готвачи да згрешат. Сепак познавањето на малку основна хемија би можело да ви помогне да ја совладате уметноста на готвењето. „Готвењето е хемија – основни хемиски реакции.“ На пример, ако ставите исечкана црвена зелка во загреана тава. Топлината ќе почне да го разложува антоцијанинот (црвениот пигмент) претворајќи го од кисела во базна состојба, со што му се менува бојата (црвена – сина). Ако додадете малку оцет, ќе се зголеми киселоста и зелката повторно ќе стане црвена. Сода бикарбона пак ќе ја промени во сина боја. Готвењето на зеленчук како аспарагус предизвикува друг вид реакција, кога малите воздушни меурчиња кои се на површината на растението ќе удрат во зовриена вода, тие пукаат и аспарагусот станува светло зелен. Но, подолгото готвење не е добро, бидејќи клетките се смалуваат и испуштаат киселини во водата во која се варат, со што ќе добиете само каша која не вреди ...
| | веќе видена

Дијамантите се едни од највредните стоки во светот, најтврдата супстанца во светот и можеби најдобриот симбол за искажување на љубов и економска моќ кој се наоѓа во природата. Освен кога не се природни. Додека вистинските дијаманти се создаваат во длабочините на земјата за време на геолошки процеси кои се одвиваат со милиони години, таканаречените лажни или вештачки дијаманти се произведуваат во лабораторија, за речиси „ич“ време, сепак личат и имаат многу слични својства со оригиналот. Постојат неколку документирани обиди за производство на вештачки дијаманти уште во 1879 година, додека вистинската тајна на производство на вештачките дијаманти била откриена во 1950 – те години од четворица научници кои работеле во лабораториите на Генерал Електрик. Тие знаеле дека природниот дијамант настанува кога јаглеродот е изложен на високи притисоци и високи температури. Претпоставиле дека другата алотропска модификација на јаглеродот наречена графит може да биде клучот за произведување на синтетичка верзија од ...
| | веќе видена

Некои луѓе тврдат дека ова се слики од инстантно смрзната вода која дошла во контакт со студениот воздух. Иако на Антарктикот е студено, сериозно студено, сепак овие слики не се бранови од цунами кои замрзнале пред да удрат во копното. Тие се изградени до син мраз, кој се создава со компресија на обичниот мраз при подолг временски период. Овие „бранови“ се дел од древен глечер кој зад себе ги оставил овие прекрасни природни убавини.
| | веќе видена

Да се плати повеќе за врвен бренд на алкохол, наместо купување на поевтино шише алкохол е добра идеја, бидејќи често се добива поквалитетен вкус за сумата што се плаќа. Поскапите врвни алкохоли често имаат природни состојки и повнимателни процеси на дестилирање и стареење, и затоа имаат повисоки цени, дури и кога цената не е совршената мерка за квалитет. Ако се употребуваат грозје, житарки и други состојки со повисок квалитет, нормално се добива производ со подобар квалитет одошто употреба на индустриски алкохол и синтетички производи. Секако, користењето на високо квалитетни природи состојки е многу поскапо од алтернативата. На пример, производителите на рум можат да тргнат по природниот или пак по индустриски пат при производството. Природниот – земјоделски пат употребува свежо пресуван сок од шеќерна трска што придонесува за подобар вкус одошто индустрискиот, при кој пак се употребува меласа. Состојките на повисокиот квалитет даваат подобри резултати кога се избираат типовите на грозје или житарки при ...
| | веќе видена

Можеби вака изгледа тешко да се замисли, но широката употреба на цигарите може да се истреби до 2050 година. И културните и економските фактори ќе доведат до изумирање на цигарите, според едно истражување кое е засновано на испитувањето на пушачките трендови и цените на цигарите во последните педесет години. Како што многу медицински истражувања ги откриваат негативните влијанија од пушењето, последователно, многу јавни објекти го забранија пушењето, со што трендот на пушење постојано се намалува во последните педесет години. На пример, во Британија, во 1960 година повеќе од половината од популацијата биле пушачи; во 2008 година тој процент изнесувал само 20 проценти. Овие бројки ја одразуваат состојбата со пушењето во другите развиени земји. Еве три начини кои се предвидуваат за иднината на пушењето. Прво: бројот на пушачи ќе се намали и постепено ќе падне на нула. Второ: помалку луѓе ќе пушат, но постојат закоравени пушачи. Трето: пушењето станува неприфатливо и евентуално ќе се забрани со закон. Ако ...
| | веќе видена

Некои апарати во домот се толку мали што е тешко да се замисли како можат да трошат многу енергија. Големите апарати во домот како фрижидерите и греалките се типични примери за направи гладни за енергија, но ова не значи дека сите потрошувачи мора да се големи. Малите апарати колективно „цицаат“ многу енергија од мрежата и како што овие апарати стануваат се поголемо секојдневие, нивната потрошувачка на енергија расте експоненцијално. Малите апарати кои се речиси постојано вклучени се полначите за мобилни телефони, полначите за лаптопи, дигиталните рамки за слики и многу други вакви „мали“ потрошувачи. Полначите за мобилен или лаптоп влечат енергија и кога апаратот за кој се наменети не е вклучен. И апаратите кои се секогаш вклучени, како звучници, принтери итн., трошат енергија и кога се исклучени или се на „stand by“, а се вклучени во штекер. Ваквите апарати се наречени „енергетски вампири“. Проблемот се зголемува со постојаното зголемување на ваквите апарати. Пред 30 години во просечен дом имало по два ...
| | веќе видена

Аквариумот во Заливот Монтереј во Калифорнија е еден од најпознатите морски аквариуми во светот. Овде се одгледуваат 623 различни морски видови животни и растенија. Аквариумот се одржува со константно пумпање на свежа вода од океанот и враќање на старата вода назад во Пацифичкиот Океан. Меѓу морските растенија кои живеат овде, најпозната е првата Џиновска кафена морска алга која се чува во аквариум. Меѓу животните се раи, медузи, морски видри, и многу други морски риби кои живеат покрај заливот. Овде се наоѓа и дел за птици, како пингвини, фламинго итн. Освен видрите, во овој аквариум не се чуваат други видови цицачи.
| | веќе видена

next