Интелект

Најдобриот архитект во секој поглед е природата. Таа создава неверојатни форми, облици и бои. Многу интересна природна појава се атмосферските форми – облаците. Ги има во најразлични форми и големини, а светлината му дава и најразлични бои. Еве неколку облачиња во интересни форми – обидете се да препознаете некоја позната форма.
| | веќе видена

Мобилните телефони ни станаа неразделив дел од нашето секојдневие. Тие се речиси неопходни, но можеби после читање на овој текст ќе сакате да го фрлите телефонот засекогаш. И кога ќе прашате некого што е повалкано: ѓонот на чевлите, тоалетот или мобилниот телефон – некако логичен одговор е тоалетот. Но, ова е погрешен одговор бидејќи од овој избор во секој случај највалкан е мобилниот телефон. Просечен мобилен телефонски апарат има 18 повеќе потенцијално штетни бактерии одошто кваката во тоалетот. Анализа на мобилните телефони открила дека една четвртина од телефоните биле толку валкани и имале и до десет пати повеќе од прифатливиот вкупен број бактерии. Еден од испитаните телефони бил толку „инфициран“ што дури и предизвикал стомачни проблеми кај сопственикот. Вкупниот број бактерии не е самиот по себе штетен, но покачените нивоа укажуваат на слаба лична хигиена и имаат улога како подлога за други посериозни бубачки. Според оваа статистика, од повеќе од два милиони мобилни телефони кои се во употреба во ...
| | веќе видена

Графенот е алотропска модификација на јаглеродот со многу интересна структура. Тој е во форма на плоча дебела колку еден атом – околу 0,142 нанометри. Графенот е основната плоча од која е изграден графитот – околу три милиони плочи од графен создаваат табла од графит со дебелина од еден милиметар. Графенот е основниот структурен елемент и на неколку други алотропски модификации кои го вклучуваат графитот – јаглен, нанотуби и фулерени. Како таков, има многу интересни својства. Може многу лесно да се направи плоча од графен со едноставно лепење на селотејп на чисто праче графит, и кога ќе се одлепи, на лепливата страна останува една плоча графен – речиси едно – атомски слој јаглерод. Својствата му се идеални за многу намени. Бидејќи е речиси дводимензионален материјал, тој е добар семиметал и има зачудувачки електрични својства. Има помал отпор од среброто кое е пак најдобриот познат проводник на електричество на собна температура. Покрај одличните електронски својства, графенот има и неочекувано добра ...
| | веќе видена

Интересните бели форми кои пловат по небото – облаците се интересни за набљудување кога времето е пријатно а можат да бидат и извор на бури и дождови. Облаците се едноставни акумулации од кондензирана водена пареа во воздухот. Но нивните променливи шеми и дезени тивко откриваат како и зошто се формираат облаците и какво време навестуваат. Постојат три основни видови облаци – првпат опишани од хемичарот Лук Хауард во 1804 година: цируси, стратуси и кумулуси. Цирусите се атмосферски облаци кои се карактеризираат со тенки пердувести ленти, чести придружени со снопови кои потсетуваат на прамени коса. По боја можат да бидат бели до слабо сиви и не прават сенка на Земјата. Цирусите се дебели околу 1,5 километри и обично се наоѓаат на висина од 9 километри над морското ниво, но има и такви кои можат да се најдат и на поголеми височини. Се составени од крупни кристали на мраз и нивната температура е од -20 до -30 степени Целзиусови, но од овие облаци нема преципитација (не врне дожд или снег). Постои и понатамошна ...
| | веќе видена

Во природата не постојат две идентични нешта. Исто е и со идентичните близнаци. Иако порано се мислеше дека идентичните близнаци се исти во секој поглед, денес јасно се знае дека тие и не се толку исти. Изгледа дека животот ги менува сите на многу уникатни начини. Но, колку и да изгледаат идентично, тие се разликуваат – на пример, иако однадвор изгледаат идентично, ниту еден пар идентични близнаци немаат идентични отпечатоци од прстите. Се разликуваат и од внатре – во нивната ДНК. На пример, еден од близнаците може да добие рак, а додека другиот да остане сосема здрав. И многу идентични близнаци се однесуваат драстично различно како што растат, и на постари години дури и престануваат да личат еден на друг. Но, таквите разлики немаат врска со „идентичната“ ДНК на близнаците, која е „софтверот“ на животот, туку се поврзани со начинот на кој гените се изразуваат. Разликите потекнуваат од хемиските модификации кои се случуваат низ годините. Отпечатоците од прстите се формираат во утробата на мајката и бидејќи ...
| | веќе видена

На сите ни се познати социјалните мрежи како Facebook, Twitter и MySpace . На сите овие сајтови, но и на многу други места се наоѓаат копчиња како „Like“, „Share“ и „Recommend“. И можеби сте се запрашале која е разликата помеѓу сите овие опции. И „Like“ и „Recommend“ се програмирани на ист начин, и со кликање на било кое од овие опции се прави истата работа – артиклот (статија, линк, видео) се објавува на вашиот профил. Кога веб – програмерите вградуваат опција како што е Like/Recommend (Ми се допаѓа/Препорачај) на своите сајтови, тие добиваат опција да изберат помеѓу двата збора. Сајтовите за вести избираат да го постават понеутралниот израз „Препорачај“(Recommend). Ова се прави поради мислењето дека не е многу пријатно да се стави „Ми се допаѓа“ (Like) за сторија која носи лоши или непријатни вести, но сепак луѓето би ја препорачале сторијата на своите пријатели. „Сподели“ (Share) е постариот брат на „Ми се допаѓа/Препорачај“ (Like/Recommend). И опцијата „Сподели“ (Share) полека изумира. Програмирана на ...
| | веќе видена

По повод Интернационалниот Ден на Жената - 8 - ми Март, ви претставуваме едно место кое е тесно поврзано со традицијата на подарување цвеќе. Традицијата на одгледување лалиња во Холандија е многу долга и зачудувачка. Уште на споменувањето на Холандија, првата асоцијација која ни доаѓа на памет се лалињата – бескрајните шарени полиња со лалиња. Покрај извозот на лалиња, прекрасните полиња се и одлична туристичка атракција. Традицијата за одгледување на различните видови потекнува уште од 15 век, и оттогаш па наваму секоја година од март до мај кога е природниот цут на лалето и нарцисот, Холандија добива прекривка од фантастични бои од милионите расцутени лалиња...
| | веќе видена

Интернационален ден на жената Овој ден е речиси глобална прослава на жените. Во различните делови од светот овој ден се фокусира на прослави кои можат да бидат општи прослави на почитта, ценењето и љубовта кон жените до прославата на економските, политичките и социјалните достигнувања на жените. Идејата за прославување на интернационален ден на жената била поставена во 20 век на сред брзата светска индустријализација и економска експанзија кои пак довеле од протести за работните услови. Во 1910 година била одржана првата интернационална конференција за жените во Копенхаген, каде била поставена идејата за Интернационалниот Ден на Жената од страна на германскиот социјалист, Клара Цеткин. Првиот Интернационален Ден на Жената бил прославен на 19 март 1911 година, милиони луѓе го прославувале во Германија, Австрија, Данска и Швајцарија. Во 1977 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го прогласи осми март како Интернационален Ден за правата на Жените. Во многу држави 8 – ми март е официјален празник, и ...
сите 8 | | | веќе видена

Во претходна статија на оваа тема опишавме три дефиниции кои се застапени во речиси сите религии и филозофии во светот. Еве уште неколку такви поими. Паганизам – терминот е употребен од раните христијани за да се опишат верувањата на сите не – Христијани. Зборот потекнува од латинскиот збор за селанец. Денес најчесто се применува за верувањата кои не се дел од најголемите светски религии: Христијанство, Ислам, Јудаизам и Будизам. Иконоборство – одбивање или уништување на религиозни слики заради разни причини, често на основа дека се забранети од втората божја заповед. Во 8 и 9 век биле уништени многу икони и книги со благослов од Папата. Но подоцна, за време на Реформите, самата Римокатоличка црква станала жртва на иконоборство кога се уништени многу религиозни слики. Егзорцизам – истерување на демони или зли духови кои „опседнале“ нечие тело иле некое место. Древните народи ги сметале менталните состојби како шизофренија или епилепсија за знаци на демонско опседнување и тие биле третирани со ритуални ...
| | веќе видена

Религија е секој специфичен систем на верување во божество, често инволвирајќи ритуали, етички кодови и филозофија на живеење. Во светот се дефинирани и прифатени околу 40 религии, а ние овде ќе објасниме неколку интересни поими поврзани со религиите. Атеизам – неверување во, или одрекнување на постоењето на бог или богови. Причините за атеизмот се различни, од погледот дека светот е полн со неправда и страдање што не може да биде под влијание на добронамерно божество, до научни аргументи кои ја поддржуваат идејата дека еден создател не би можел да го објасни постоењето на универзумот. Многу антички филозофи биле атеисти, но ова било многу опасно. Сократ бил натеран да испие отров поради неговите атеистички учења. Римските пагани го обвиниле раните христијани за атеизам, бидејќи тие ја одрекнувале идејата за традиционалните богови. Атеизмот долго време бил потиснуван во христијанската Европа и северна Америка, но не бил сметан за криминално дело. Догма – недокажана, често недокажлива теорија или доктрина ...
| | веќе видена

Времето надвор е прилично турбулентно. Иако за неколку дена календарски доаѓа пролетта, сепак температурите се сеуште накај зима. Во многу делови од земјата врне снег, и температурите одат во минус. И кога е студено надвор, сите се собрани дома на топло. Сепак има нешто интересно што можете да го пробате ако температурата надвор падне пониско од -25 степени Целзиусови. Во погорното видео се гледа како зовриената вода инстантно се претвора во снег. Еве го и објаснувањето зошто се случува тоа. Кога е студено надвор, во воздухот речиси и нема водена пареа, додека зовриената вода испарува многу брзо – затоа „чади“. Кога ќе се фрли зовриена вода во воздухот, таа се растура на многу мали капки и се добива голема површина од која испарува водената пареа. Студениот воздух е многу густ, и нема доволно капацитет за задржување на молекулите од водената пареа. Едноставно нема доволно простор за молекулите на водената пареа. Кога ќе се фрли зовриена вода во студениот воздух, воздухот кој е на температура од -25 степени ...
| | веќе видена

Ако некогаш успееме да ги поминеме проблемите како со плодноста и бременоста во вселената, би можеле да родиме мали човечиња на други планети. Но, малите нема да останат мали долго време. На Земјата ние постојано, во текот на целиот наш живот сме под влијание на гравитацијата со сила од 1Г. На другите планети во нашиот соларен систем тоа едноставно не е можно. Научниците работат на начини на остварување на вештачка гравитација за да можат да ги олеснат долгите вселенски патувања за човековите тела. Најголем број астронаути растат околу 5 сантиметри додека се во вселената бидејќи намалената гравитација предизвикува експанзија на флуидот и лигаментите во рбетниот столб. Но, после враќање на Земјата, тие за десетина дена ја губат новата висина под дејство на Земјината гравитација. Заради овој раст, сите вселенски костуми се прават поголеми за да се овозможи дополнителен простор. Исто така, се издолжуваме и за време на спиењето. Како што лежиме во креветот, гравитацијата влече надолу и го издолжува рбетот ...
| | веќе видена

Сонцето постои неколку билиони години, и ќе постои уште толку. Пред околу 4,5 билиони години тоа го започна својот живот како и другите ѕвезди, како студена маса од водород и хелиум – соларна небула останата од Големиот Бенг (создавањето на универзумот). Гасниот облак почнал да се собира под дејство на својата сопствена гравитација и како што се компримирал температурата на јадрото се зголемувала од меѓусебното триење на гасните молекули кои се судирале меѓу себе. Кога температурата достигнала околу 10 милиони степени Целзиусови, започнала термонуклеарна реакција – почнало да гори. Како што водородот се претвора во хелиум во јадрото, Сонцето има преостанато уште околу 5 билиони години живот. Кога ќе се потроши водородот како гориво, ќе согорат и дел од јадрата на хелиумот, создавајќи потешки јадра (потешки елементи). Во исто време Сонцето ќе „отече“ и ќе стане џиновска црвена ѕвезда, која ќе предизвика уништување на Земјата и другите планети блиски до Сонцето. Неколку милиони години после овој настан тоа ќе ...
| | веќе видена

Тврдината Свети Анџело е големо утврдување на Малта, во самиот центар на Големото Пристаниште, речиси на средината на островот. Не е познато точно кога е изградена, но има докази дека води потекло од праисториски времиња. Иако се споменува и во римско време и во средниот век, оваа тврдина го достигнала својот врв кога на Малта дошле Витезите од Малтешкиот ред, кои ја засилиле и преправиле тврдината. Тврдината го издржала нападот на Турците во 1565 година, а подоцна и нападот на Француската војска. Денес таа стои како горд споменик на Малтешката историја и е под заштита на УНЕСКО.
| | веќе видена

Можеби изгледаат слатко и неодоливо, но нивната големина помага многу повеќе од само да изгледаат „слатко“. Тие се качуваат по тенки гранчиња за да уловат храна, се кријат во многу мали отвори, нивната „мала големина“ му дава голема предност. 5. Пигмејски опосум Иако изгледа како да е роднина со чинчилата, сепак пигмејскиот опосум е дел од фамилијата торбари, каде припаѓаат и кенгурите, тасманскиот ѓавол и коалата. Со големина од 5 – 10 сантиметри, пигмејскиот опосум тежи од 10 до 45 грама. Тие се ноќни животни, а живеат во Австралија, Папуа Нова Гвинеја и Индонезија. За време на зимата, се свиткуваат во топка, ги покриваат очите со ушите и стапуваат во хибернација. За време на овој период тие не јадат и преживуваат од мастите кои му се складирани во опашката. 4. Американски мал крт Со тежина од само 10 грами и должина од само 10 сантиметри ова мало суштество заслужува да се најде на оваа листа. Има остри нокти со кои рие низ земјата, но за разлика од другите висови кртови ова мало кртче излегува и над земја ...
| | веќе видена

Сите луѓе се различни и имаат различни карактеристики и способности. Но генерално луѓето можат да се „пофалат“ со логичка или уметничка силна страна. Тоа е бидејќи мозокот ни е поделен на две хемисфери – лева и десна – секоја половина извршува релативно различни операции. Испитувањето на мозочната функција е многу комплексна задача. Научниците успеале да го дознаат начинот на кој хемисферите на човековиот мозок функционираат и независно и заедно. Двете хемисфери си разменуваат информации, како што се сензорните набљудувања, преку корпус калосум – делот кој ги поврзува. Десната хемисфера од мозокот ги контролира мускулите на левата страна од телото, додека левата хемисфера ги контролира мускулите на десната страна од телото. Кога намигнуваме со десното око, тогаш работи левата страна на мозокот. Поради вкрстеното поврзување, штетата на едната странана мозокот се манифестира на спротивната страна на телото. Во основа, левата хемисфера е доминантна во говорот – процесирање на она што го слушаме и справување со ...
| | веќе видена

...кои се случуваат во вселената. Секој знае како врие водата на Земјата, или пак како гори свеќа. Но видете како неколку многу „обични“ настани (на Земјата) се случуваат во вселената. Водата врие во еден меур. Кога водата врие на Земјата, таа создава милиони мали меурчиња. Кога врие во вселената, создава еден огромен меур. Динамиката на флуиди е многу комплексна и никој не знаел што се случува со зовриената вода кога нема гравитација се додека не е зовриена вода во вселената во 1992 година. Нема гравитација = нема природна конвекција на топлина, нема пловење – водата создава еден меур додека врие. Пламенот е сфера. На Земјата пламенот се издолжува. Но во вселената тој се шири од изворот во сите насоки. Еве и зошто: Поблизу до површината на Земјата има повеќе молекули како резултат на гравитацијата која ги влече надолу. Како што се движиме вертикално нагоре атмосферата станува поретка предизвикувајќи постепено намалување на притисокот. Разликата на атмосферскиот притисок на висина од неколку сантиметри е ...
сите 2 | | | веќе видена

Постапката на конверзија на океанска термална енергија ја користи разликата помеѓу постудената длабока и потоплата плитка или површинска океанска вода за работа на топлинските пумпи и производство на корисна работа, најчесто во форма на електрична енергија. Топлинската пумпа има голема ефикасност кога работи при голема температурна разлика. Во океаните температурната разлика помеѓу површинската и длабоката вода е најголема во тропските води, отприлика 20 - 25ºС. Ова значи дека во тропските води има најголеми можности за развој на технологијата за искористување на океанската термална енергија. Оваа технологија има големи потенцијали за создавање на енергија и помагање за задоволувањето на глобалната енергетска криза. Нуди 10 до 100 пати поголеми можности за создавање на електрична енергија од другите технологии кои ја заробуваат енергијата на океаните како што е енергијата на брановите. Платформите за конверзија на океанската термална енергија можат да генерираат значителни количества енергија од многу мала ...
| | веќе видена

Музејот Прадо е уметничка галерија и музеј во Мадрид, Шпанија. Овде се наоѓа една од најубавите колекции на Европска уметност, со дела кои датираат од 12 до 19 век, базирани на поранешната Шпанска Кралска Колекција. Целата колекција е основана како музеј на слики и скулптури, и музејот Прадо е еден од најпосетуваните музеи во светот. Денешна колекција се состои од преку 7600 слики, 1000 скулптури, 4800 принтови и 8200 цртежи. Големата музејска збирка често се позајмува на други институции бидејќи самиот Прадо не поседува доволно голем простор за изложување на своите дела. Највредните дела се делата на Веласкез, Пикасо и многу други мајстори на сликарството. Зградата во која се наоѓа е Прадо е изградена во 1785 година, за време на владеењето на Карлос III.
| | веќе видена

На сред Антарктичкиот морски мраз се пронајдени зелени базени полни со живот кои се последица на глобалното затоплување. Забележани во малку познатото Амундсеново Море, брилијантните цветови си ја должат својата боја на хлорофилот, пигментот во различните видови фитопланктон – мали алги. Во оваа област живее и зоопланктон – мали ракчиња и ларви од риби кои се хранат со алгите. Научниците го посетија ова место, регион кој сезонски се отвора како базен опколен со морски мраз. Широки неколку стотини километри, овие оази се богати со нутриенти што привлекуваат многу животни. Овие отворени „џепови“ се случуваат од две причини: ветрот оддувува делови од мразот настрана од брегот, и потоплите води и ветрови топат дел од мразот и ги создаваат поволните услови за развој на зелените алги. Кога летната клима го топи мрзот се ослободуваат микронутиренти кои ги хранат овие алги. Основен елемент за прехрана на алгите е железото кое го има во изобилство. Глечерите и морскиот мраз на Антарктик се топат со побрзо темпо како ...
| | веќе видена

next