Интелект

Употребата на оружја датира далеку пред издигнувањето на човештвото, според фактите дека и нашите најблиски живи роднини, шимпанзата можат да употребуваат копја за ловење други примати. За да видиме ја видиме еволуцијата на борбата од човек на човек до светска војна еве ги главните иновации кои ја револуционираа борбата. Стрела – ова оружје има историја стара околу 60 000 години. Лакот и стрелата ја унапредија борбата со овозможување на напади од далечина, со многу помал ризик за напаѓачот. Иако во средниот век самострелот често ги заменувал лакот и стрелата, сепак обичните лак и стрела имаат поголем дострел и поголема пробивна моќ. После милениуми употреба и со измислувањето на огненото оружје, лакот и стрелата станаа застарени. Коњот – повеќе од еднаш, коњите го сменија текот на светската историја. Силниот грб на коњите овозможувал пренесување на тешкиот оклоп на средновековните витези, а помогнале на Александар Македонски да го освои најголемиот дел од познатиот свет во негово време. Извонредните ...
| | веќе видена

Земјениот или Час на Земјата е глобален настан кој го организира Светскиот фонд за Природа, познат и како Светски Фонд за Див свет. Овој настан се одржува во последната сабота од месец март секоја година. Сите домаќинства, бизниси и деловни објекти се замолуваат да ги исклучат своите не –есенцијални светилки и други електрични апарати само еден час за да се покрене свесноста за потребата за преземање мерки во врска со промените на климата и загадувањето на природата. Првиот Час на Земјата е одржан во 2007 година, предложен е од Светскиот фонд за Природа и Сиднејскиот Утрински Весник, кога 2,2 милиони граѓани на Сиднеј ги исклучија сите не – есенцијални светла. Следејќи го примерот на Сиднеј, многу други градови околу светот ја прифатија оваа пракса и го одржаа Часот на Земјата во 2008 година. Часот на Земјата ќе се одржи на 26 март 2011 година од 8.30 до 9.30 навечер според локалното време на сите учесници. Часот на Земјата 2011 се приближува. Ајде да се приклучиме кон глобалниот настан за запирање на ...
| | веќе видена

Тајноста и конкуренцијата за постигнување на големи откритија се дел од научната култура со векови, но последните Интернет достигнувања присилуваат на измачувачка отвореност во науката и побудуваат прашања како ќе се одвиваат истражувањата во иднина. Отвореноста и технолошкото и културното „срце“ на Интернетот брзо станува незаменлива алатка за многу научници, особено биолози, хемичари и физичари – овозможувајќи му да го прескокнат долгото чекање за издавање на статија во списание и наместо тоа да пишуваат за своите почетни искуства и дури и да ги објавуваат своите резултати и белешки онлајн. Резултатот: Науката се движи многу брзо и се повеќе луѓе се дел од разговорот. Но, никој не се согласува со тоа дали екстремното споделување на информациите помеѓу научниците и дури и со јавноста е на крај добро за науката или пак лошо. Луѓето се помалку исплашени од овој начин на градење на модерната академска култура. Пристапот на отворената наука ги присилува истражувачите да се запрашаат дали тие сепак можат да ...
| | веќе видена

Метаболизам е серија од хемиски реакции кои се случуваат во живиот организам за да се одржи во живот. Овие процеси му овозможуваат на организмите да растат и да се размножуваат, да ја одржат својата структура и да одговорат на средината. Метаболизмот се дели на две категории: катаболизам и анаболизам. Катаболизмот ги разложува органските материи за да обезбеди енергија за клетките, а анаболизмот ја користи енергијата за создавање на градежните компоненти на клетките како протеини и нуклеински киселини. Хемиските реакции во метаболизмот се организирани во метаболитички патишта – циклуси, кои се регулираат со ензими и преку кои една потребна се претвора во друга. Ензимите се од круцијално значење за метаболизмот бидејќи тие дозволуваат организмите да создаваат потребна енергија преку процеси кои не се одвиваат сами по себе, туку се неопходно поврзани со ензимите – тие се катализатори на потребните реакции кои се одвиваат брзо и ефикасно. Кога народски ќе речеме брз метаболизам, тоа научно се објаснува со ...
| | веќе видена

Иако популарното мислење е дека највисок врв во Европа е Монт Бланк, на Алпите, всушност вистински највисока точка во Европа е на планината Елбрус, на Кавказ во Русија. Врвот Елбрус се наоѓа многу близу до природната граница помеѓу Европа и Азија, и иако најголем дел од површината на Русија е во Азија, овој врв сепак е на страната на Европа со вкупна висина од 5642 метри. Планината Елбрус е дел од изгаснат вулкан, и има два врва – западен и источен. Повисокиот е западниот врв – воедно и највисокиот врв во Европа. Источниот врв е висок 5621 метар – помеѓу нив има само 21 метар разлика. Врвовите преку целата година се покриени со снег и од нив се напојуваат 22 глечери. Исто така, планината Елбрус е многу популарна и за планинарење и преку лето речиси стотина луѓе дневно се обидуваат да ги освојат врвовите.
| | веќе видена

Модерната архитектура донесе многу необични и зачудувачки згради на светов. Чудни форми, необични дизајни, нови материјали, и нови различни стилови се споија со модерната архитектура и градежништво. Целта на зградата не секогаш може да се види во дизајнот. Интересни и необични идеи за згради. Погледнете ја оваа интересна галерија на необични згради и интересни несекојдневни форми на неколку архитектонски чуда.
| | веќе видена

Пастата за заби е паста или гел со кој со помош на четка за заби се чисти и се одржува естетиката и хигиената на забите. Пастата се употребува за промовирање на орална хигиена, служи како абразив кој помага во отстранување на забен камен и остатоци од храна од забите, помага во намалување на непријатниот мирис од устата, и донесува активни состојки како флуориди и ксилитол кои помагаат во спречување на кариес и заболувања на непцата. Најголем дел од чистењето се постигнува со механичкото дејство на четката за заби, а не од пастата. Како материјали за чистење на забите можат да се употребат и сол и сода бикарбона. Пастата за заби постои со илјадници години. Е сега, тоа не е класичната паста која ја употребуваме денес, тоа биле некои попрости смеси кои ја имале истата функција како и денешната паста. Старите Египќани употребувале смеса со вино и пезма (мек камен од вулканско потекло). Друга смеса која ја користеле старите Египќани содржела пепел, лушпи од јајце и ситни каменчиња. Старите Грци, а после нив и ...
| | веќе видена

На 27 март и Македонија ќе ги префрли часовниците според летното сметање на времето. Според локално време, стрелките на часовникот во недела на 27 март во 2 часот по полноќ ќе се поместат еден час нанапред и од стандардно време ќе се префрлиме на летното сметање на времето. Еве ги основните факти кои мора да ги знаете во врска со летното сметање на времето. Потребата за менување на часовникот од стандардното кон летното сметање не времето е да се искористи максималната количина дневна светлина, да се заштеди на електрична енергија и за настаните за кои е потребен подолг ден. На пример, според стандардното сметање, се разденува некаде околу 6 часот наутро, а во зима се стемнува во 5 попладне. Бидејќи во лето денот е подолг а ноќите се пократки, за да се искористи максимално дневната светлина, часовниците се поместуваат еден час нанапред и се разденува некаде околу 5 часот наутро а се стемнува во 8 навечер. Идејата за воведување на летното сметање на времето е на Бенџамин Френклин, кој ја предложил оваа ...
сите 3 | | | веќе видена

Пред неколку недели беше откриена нова планета, таква што се наоѓа надвор од нашиот Соларен систем. Планетите лоцирани надвор од нашиот соларен систем кои орбитираат околу други ѕвезди наместо нашето Сонце се викаат егзопланети. Според досега откриените вакви планети, тие можат да бидат гасни џинови 60 пати поголеми од Јупитер кои хистерично брзо орбитираат околу своите ѕвезди – сонца; до помали карпести „супер – Земји“, многу поголеми од нашата планета. Астрономите подолго време претпоставуваа дека планети орбитираат околу другите ѕвезди, но дури во 1990 – те години истражувачите со сигурност детектираа егзопланети. До денес се познати 464 вакви светови. Тие се наоѓаат од 20 до 1000 светлосни години оддалечени од нас. Пронаоѓањето на егзопланети може да ни помогне подобро да го разбереме универзумот, и секако да откриеме дали некоја друга планета крие некаква друга форма на живот. Иако ниту една досега откриена егзопланета не изгледа дека има услови кои би поддржувале некакви форми на живот астрономите ...
| | веќе видена

Бебешките заби се научно се викаат „листопадни“ заби, бидејќи паѓаат како лисјата. Се викаат и млечни заби, што е дел од одговорот. Цицачите, со неколку исклучоци, имаат по два комплета заби. Клучот за успехот на цицачите се специјализираните заби за различна храна, и два комплети,често со различни типови кои овозможуваат поголема адаптивност како што животното расте и ги променува навиките во исхраната. Постојат три основни видови заби: секачи, песјаци и катници. Секачите служат за гризење и сечење на храната, најдобар пример за ова се дабарите и другите глодари кај кои овие заби никогаш не престануваат да растат. Песјаците служат за зграбување и бодење на храната – кучиња, мачки, тигри. Катниците служат за мелење и џвакање на храната, добар пример се преживарите –крава и овца. Додека цицачите се млади и растат, основен извор на храна му е млекото и тие немаат потреба од заби. Првите заби се појавуваат и се развиваат како што се менуваат потребите; кога младенчињата почнуваат да јадат цврста храна. Како што ...
| | веќе видена

Секој од нас може да направи неколку ситници и да помогне во глобалното штедење на енергијата и ресурсите и заштитата на животната средина. Еве десет инвентивни и едноставни начини на кои можете да си го озелените домот. 10. Една светла идеја Една мала работа за дома, а голема за планетата. Заменете ги обичните со штедливи светилки. Иако цената изгледа повисока, штедливите светилки навистина трошат многу помалку – 75% помалку, и траат 10 пати подолго од обичните. Заменување на 17 обични со штедливи светилки, е еквивалентно на отстранување на еден автомобил од употреба. 9. Гледање ѕвезди Просечно домаќинство годишно произведува два пати повеќе јаглероден диоксид одошто просечен автомобил. Употребувајте апарати за домаќинство кои имаат обележано „енергетска ѕвезда“ – штедат енергија и се подобри за околината, разликата ќе ја почувствувате со сметката за струја. 8. Хартија наместо пластика Пластиката од која се прават најголем број пластични – најлонски кеси не е биоразградлива – и може да не надживее речиси за ...
| | веќе видена

Ние живееме во галаксијата наречена Млечен Пат, а кај нас популарно наречена Кумова Слама. Понекогаш, во многу темна, јасна ноќ може да се види дел од Млечниот Пат како облачна или млечна река од ѕвезди на ноќното небо. Каде сме ние во оваа галаксија? Нашиот Соларен систем се наоѓа речиси на работ на галаксијата. Сонцето се наоѓа на околу 30 000 светлосни години од центарот, така што ние имаме многу добра локација на страничната трибина. Ако можеме да ја видиме галаксијата од многу далеку, таа би изгледала како голем, сплескан вртлог од ѕвезди, а центарот изгледа како две топки споени заедно кои се вртат и оставаат трага по себе. Центарот се нарекува нуклеарен булбус (јадро). Со помош на галаксијата Андромеда, оддалечена 2,2 милиони светлосни години од нашата галаксија, за која се мисли дека е речиси близначка на Млечниот Пат, можеме да заклучиме дека јадрото е збир на ѕвезди и облаци од прашина и гасови. Со модерните технологии може да се откријат многу интересни својствана центарот на нашата галаксија. ...
| | веќе видена

Еден британски фотограф употребил многу интересна техника за да ги произведе овие прекрасни дела. Ова е неговиот проект каде се сликани цветови со помош на рендгенска технологија. Уживајте.
| | веќе видена

Преминува преку ѕидови, но целосно застанува во ултра – студени гасови. Пренесува електронски информации за радио и телевизија, но уништува генетски информации во клетките. Се свиткува околу зградите и се провлекува низ иглени уши, а се одбива од малите електрони. Тоа е светлината. Иако примарно ја познаваме како спротивност на темнината, најголем дел од светлината не е видлива за нашите очи. Од ниско – енергетските радио бранови до високо – енергетските гама зраци, светлината се движи околу нас, се одбива од нас, и некогаш поминува и низ нас. Бидејќи таа е многу нешта, дефинирањето на светлината е нешто како филозофска дилема. Не помага ниту тоа што светлината постојано не изненадува, со пронаоѓање на материјали кои ја менуваат брзината на светлината и нејзината траекторија на неочекувани начини. Она што ги поврзува микробрановите, рендгенските зраци и боите на виножитото е тоа што сите тие се бранови – електромагнетни бранови. Супстанцата која ги создава овие појави не е вода или воздух, туку е комбинација ...
| | веќе видена

Сон Донг или пештерата Планинска река е пештера во Виетнам. Тоа што е занимливо е тоа што ова е најголемата пештера во светот. Локалните жители не влегувале во оваа пештера и затоа нејзиното постоење е откриено дури во 1991 година. Пештерата се наоѓа во варовнички предел и интересно е што на едно место покривот е срушен и овде растат растенија, популарно наречени Рајска градина. Во пештерата има и брза река. Влезот на пештерата е затскриен со шума, и иако самата пештера е огромна, тоа се гледа дури кога ќе се застане пред неа. Низ пештерата постојано струи воздух и на места светлината слободно навлегува внатре каде растат интересни растенија. Пештерата изобилува со украси, сталактити и сталагмити, како и интересни пештерски бисери – кристали од калцит избрусени од времето.
| | веќе видена

Денес (11 март 2011) Јапонија беше погодена од неверојатно силен земјотрес кој предизвика појава на цунами – големите, брзи уништувачки бранови. Сите ние сочувствуваме со моменталната судбина на Јапонија. Во сенка на овој немил настан, еве ги најголемите разорни цунами во историјата. Пред 8000 години вулканска ерупција на Сицилија предизвикала огромни цунами бранови низ целото Средоземно Море. За овој настан не постојат пишани, само геолошки докази, но научниците тврдат дека брановите биле високи повеќе од 40 метри. 1 ноември 1775 година, после масивен земјотрес кој го погодил Лисабон а се почувствувал низ цела Европа, настанале големи пожари и луѓето побарале засолништа на бродовите. Но настанале цунами кои убиле повеќе од 60000 луѓе. 27 август 1883, после ерупцијата на Кракатоа, вулкан на Индонезија, настанале цунами бранови кои истуркале цели корални гребени на бреговите и загинале 36000 луѓе. 15 јуни 896 година, брегот на Јапонија бил покосен од 30 метарски бранови кои биле предизвикани од силен ...
сите 113 | | | веќе видена

Не се работи за памтење на апсолутно сè, туку се работи за запаметување на сите нешта кои навистина треба или вредат да се запаметат. Неколку интересни совети за лесно запаметување и сеќавање на важните нешта кои ни се потребни во секојдневниот живот. Бидете креативни . Кога го составувате списокот за купување работи од пазар, помага вклучувањето на сите сетила. Потсетете се на мирисот на храната која треба да ја купите, или на бојата на зеленчуците додека подготвувате салата, ова многу може да помогне во запаметувањето на нештата кои треба да ги купите од пазар. Иако можеби изгледа смешно, ова навистина помага. Ако сте заборавиле каде сте ги оставиле клучевите, обидете се да ја запаметите нивната форма и текстура додека ги испуштате од рака или и оставате на маса. Кога ќе треба да се сетите каде сте ги оставиле, мозокот автоматски ќе се потсети на местото каде последно сте ги допреле. Мислете во боја . Нештата кои ни го заробуваат вниманието се незаборавни. Колку се поинтересни, смешни или бизарни, толку ...
| | веќе видена

На 19 март месечината ќе биде полна и ќе биде оддалечена од Земјата на само 356 577 километри. Ова е најблиското растојание на кое ќе се наоѓа Месечината во последните 18 години. Освен силното осветлување на ноќното небо, многумина веруваат дека може да предизвика масивни штети на Земјата. Некои астролози предвидуваат дека оваа вселенска појава ќе предизвика бури, земјотреси, вулкански ерупции и други природни катастрофи. Но дали треба да се грижиме и да се плашиме од супер – месечината? Научниците се занимаваат со проучување на оваа циклична појава со години. Во нормални услови Месечината е доволно близу до Земјата за да се почувствува нејзиното присуство, таа ги предизвикува плимите и осеките на морињата и океаните. Но, гравитацијата на Месечината може да предизвика и поместување на континентите, таканаречени „копнени плими“. Овие се најголеми за време полна Месечина, или пак кога Сонцето и Месечината се поставени на иста страна или на спротивните страни од Земјата. Особено драматични и копнени и водени ...
сите 3 | | | веќе видена

Кои вистински можат да помогнат. Никој не ги негира чудата на модерната медицина – што би правеле без пеницилин за третирање на инфекции? Но и многу секојдневни нешта околу нас имаат скриени лековити тајни. Имате главоболка и покрај испиени два „аналгини“ таа не поминува? Можеби моливот може да помогне. Подолу има неколку медицински објаснувања за неколку често употребувани народни лекови. Лошиот здив потекнува од неколку места, а најчесто од устата и стомакот. Јогуртот има неутрализирачки способности на лошиот здив предизвикан од стомакот. Бидејќи не се задржува доволно долго во устата не може да има доволен ефект на бактериите кои живеат на јазикот. Но има неутрализирачки ефекти на киселините кои престојуваат помеѓу устата и желудникот, како што се грлото и хранопроводот. И речиси секој друг млечен производ кој содржи живи култури (како киселото млеко) го има истиот ефект. Но, додека јогуртот може да го реши проблемот со лошиот здив предизвикан од стомачни проблеми, тој не може да помогне при лош здив ...
| | веќе видена

Ски Дубаи е затворен скијачки центар со 22 500 квадратни метри затворени скијачки терени. Овој скијачки центар е дел од Трговскиот Центар на Емиратите, еден од најголемите трговски центри во светот, лоциран во Дубаи, во Обединетите Арапски Емирати. Центарот е отворен во 2005 година, има планина висока 60метри со 5 падини со различна тежина, 400 метри долга стаза за трчање, како и 90 метри долга отворена цевка за сноубордери. По планината се качува со жичара, а покрај скијачките падини има и терени за санки, тобоган, кули за качување по мраз, галерија за тепање со топки снег и снежна пештера. Другите атракции се огледален лавиринт и правење снешковци. За да се одржи дневната температура под -1ºС преку ден и -6ºС ноќе кога се прави снегот, потребен е неверојатно ефикасен систем за изолација.
| | веќе видена

next