Интелект

Повторна употреба на некои материјали... Рециклирање и производство на нови корисни производи од еднаш употребени материјали... Едно кратко и поучно видео на тема рециклирање. Уживајте и обидете се да се приклучите кон зеленото живеење и рециклирањето.
| | веќе видена

Фокусот на модерната наука, барем на дел од неа, е насочен кон откривањето на нови планети и нов живот кој несомнено постои. Не мислам дека тоа е залудно потрошено време, меѓутоа сепак предлагам да ја погледнеме нашата прекрасна планета пред да тргнеме во истражување на други.
| | веќе видена

Деринкију е името на подземниот град кој се наоѓа на територијата на денешна Турција. Се верува дека овој град бил населен од Фригијците отприлика помеѓу осмиот век пред новата ера до десетиот век од новата ера. Се претпоставува дека овде се криеле и раните Христијани кои биле прогонувани од римските власти. Самит град е изграден како подземна мрежа која има повеќе од десет катови и место за 50 000 жители, плус добиток. Градот можел да биде изолиран со големи камени врати, и секој од посебните катови можел посебно да се изолира. Во подземниот град се наоѓат и многу занаетчиски простории, како на пример, преси за вино и масло, визби, училишта, складишта и капели. Постои и интересна мрежа за вентилација и спроведување на вода. Во близина на овој град се наоѓаат уште неколку подземни градови. Денес се откриени само 10% од градот кои се отворени за туристи.
| | веќе видена

Најраните луѓе барале засолништа за да се заштитат себе си од напади и природни катастрофи. За задоволување на овие потреби, тие создале многу цврсти градби, поставувајќи ги темелите на модерното живеење во заедници. Многуте форми на населување кои се развиени ги отсликуваат разликите во климата, достапните материјали и културата на областа и статусот на сопственикот. Мажите и жените од каменото доба, популарно наречени пештерски луѓе, сепак граделе засолништа за себе. Пронајдени се остатоци од засолништа кои датираат од пред 300 000 години, во областа Тера Амата во Франција. Многу подоцна, Хомо сапиенс се преселиле на север и исток за да ловат во областите кои се граничат со замрзнатите предели. Пред околу 15 000 години, ловците во Сибир користеле засолништа во вид на шатори направени од животински кожи, заби и коски. Пред околу 6000 години, жителите на Кипар граделе куќи во форма на пчелини кошници. Секоја кошница имала кружна основа од варовник и купола од цигли од кал, веројатно најлесната форма за ...
| | веќе видена

На 26 април 1986 година се случи најстрашната несреќа во помодерната историја на светот. Се случи експлозија на нуклеарната централа Чернобил, близу градот Припјат, денешна Украина, тогашен Советски Сојуз. Поради човечка или техничка грешка, четвртиот реактор на централата престана со нормално функционирање и настана таканаречено топење на реакторот. Поради неможноста од соодветна контрола на нуклеарната реакција, се ослободи огромно количество енергија за многу кратко време и настана експлозија, која во атмосферата ослободи огромни количества радиоактивни материи кои беа идентификувани и на растојание од неколку илјади километри. Но, последиците од хаваријата на Чернобил не застанаа овде. Припјат како град со 100 000 жители беше евакуиран за само неколку часа после несреќата, трагичните слики на морничавиот град сведочат за паниката и хаосот кој настанал. Другите реактори на централата полека беа затворени, додека многу храбри луѓе се бореа со гаснењето на четвртиот реактор и контролата на ослободување на ...
| | веќе видена

Прашањето дали некое растение се јаде или не, е релативно тешко за одговарање. Секако, лесно е да се каже дека се јаде плодот или листот од култивираните растенија, но кога се наоѓате во дивина, ситуацијата е сосема поинаква. Кога сте изгубени во дивина, има неколку основни работи кои мора да се знаат: да се запали оган, да се изгради засолниште, да се најде вода и да се најде храна. Секако, без храна можеме да преживееме речиси еден месец, а додека без вода само неколку дена. Но, иако можеме, не значи дека треба да живееме без храна. Ако се најдеме во ситуација без храна, ќе станеме слаби, неотпорни и многу лесно можеме да донесеме лоши одлуки. Знаењето да идентификуваме растенија кои се јадат е особено вежно. Само во нашата земја има околу 300 видови отровни растенија, од каде јасно се гледа потребата за препознавање на корисните и отровните растенија. Опасно е да се јаде растение за кое не сте сигурни дека е сигурно за јадење. Понекогаш е подобро да се гладува одошто да се отруете. Некои растенија имаат ...
| | веќе видена

Во сенката на планината Арарат, симболот на Ерменија, се наоѓа нуклеарна централа стара дури 31 година. Метсамор нуклеарната централа е една од само неколку преостанати нуклеарни централи кои се изградени без примарни структури за изолација. Преостанатите четири вакви централи се при крај на својот работен век, и се наоѓаат во Русија, додека Метсамор се наоѓа во Ерменија, на еден од најтрусните региони во светот. Во сенка на кризата на централата Фукушима во Јапонија, ерменската влада се соочува со сериозни прашања кои тврдат дека комбинацијата на дизајн и локација ја прават Метсамор најопасната нуклеарна централа во светот. Пред неколку години ЕУ понуди 200 милиони евра за затварање на оваа централа, но Ерменија го одби тој предлог. Се планира во 2016 година заменување на оваа централа со нова. Дотогаш единствена опција е продолжување со работа на оваа централа. Бидејќи централата Метсамор обезбедува 40% од потребите за енергија на целата земја, а Ерменија е отсечена од други енергетски извори, оваа ...
| | веќе видена

Еве нешто што не се слуша секој ден – низ светот се откриени стотици нови острови. Земјата има 657 острови кои порано не биле изброени. Со помош на сателитски снимки, топографски мапи и навигациони карти се идентификувани вкупно 2149 гребенски острови. Гребенските острови често се формираат како долги низи од седименти, близу до бреговите одделени од нив со заливи или лагуни. За разлика од стационарните форми, гребенските острови растат, еродираат, мигрираат и се создаваат на друго место во зависност од брановите, плимите, морските струи и другите процеси во отворената океанска средина. Светските гребенски острови се околу 21000 километар во должина, и се наоѓаат покрај сите континенти освен Антарктичкиот Континент, и ги има во сите океани, зафаќаат околу 10% од континенталните крајбрежја на Земјата. Северната хемисфера е дом на 74% од овие острови. Гребенските острови ги заштитуваат ниските брегови од ерозија и штети од бури, и се важни живеалишта за живиот свет. Гребенските острови постојат во секаква ...
| | веќе видена

Денес кај нас можат да се најдат речиси сите овошја во светот. Но, порано кога трговијата не била толку развиена и транспортот не бил доволно усовршен, луѓето се задоволувале со она овошје кое растело кај нас. Барале секаков начин за да можат да го конзервираат и да го употребуваат во зима. Едно од најзанемаруваните овошја кое расте кај нас е сливата. Постојат преку 2000 видови сливи, кои имаат најразлични форми и бои. Во нашата земја сливите можат да се најдат свежи од мај до октомври. Покрај свежа, сливата се суши и со самото губење на водата таа станува многу повкусна и покорисна. Погодна е за диети, бидејќи содржи доволно хранливи материи – растителни влакна, Б витамини, Е витамин, К витамин како и железо, калиум, калциум и магнезиум. Друго овошје кое е многу погодно за сушење е кајсијата. И покрај тоа што може да се увезе и да ја има како свежа кајсија преку цела година, сувата кајсија е многу квалитетна и корисна храна. Содржи многу витамини, особено витамин Ц, како и бетакаротен – одовде доаѓа и ...
| | веќе видена

Начинот на исхрана е најважниот аспект кога се работи за здравјето. Еве неколку совети кои можеби се разликуваат од вашите секојдневни рутини, а сепак можат многу да ви помогнат. 10. Неколку вештачки додатоци не штетат Најчесто ги занемарување храните кои содржат витамин D, кој е есенцијален за имунолошкиот систем и здравјето на коските. Затоа можеби и нема да ви штети повремено дополнување на потребите од витамин D. 9. „Без маснотии“ е добро? Помислете уште еднаш. Некои масти се секако лоши за здравјето, но никако не смееме целосно да ги исфрлиме мастите од нашата исхрана. Прженото свинско месо е полно со масти, но особено квалитетни масти содржи рибата, и таа треба многу често да се наоѓа на секојдневното мени. 8. Една жолчка дневно Најздравиот дел од јајцето е сепак жолчката. Белката од јајцето е чист протеин, додека жолчката содржи витамини, аминокиселини – особено холин кој е неопходен за клеточните мембрани, особено на мозокот. 7. Различни култури – различни кујни Секоја кујна се разликува со посебни и ...
| | веќе видена

Водата е основа на животот... Подолу има една мала галерија со неколку цветови и листови кои се изложени на утрински воздух и на нив се насобрани капки вода... Со малку умешност во макро – фотографијата овие прекрасни природни појави се „ фатени“ во вистинско светло.
| | веќе видена

Велигден е централната прослава во Христијанската литургиска година. Според Канонските евангелија, Исус воскреснал од мртвите на третиот ден после неговото распнување. Велигден го означува крајот на Постот, период од четириесет ден на постење, молитва и покајание. Велигденското чествување започнува со Велики Петок, денот на распнувањето и смртта на Исус. Славењето на Велигден се поместува секоја година и не е поврзано со цивилниот календар. Се случува на пролет, најчесто во Април, а методот за определување на датумот на Велигденската Недела е заснован на лунисоларниот календар (според Месечината и Сонцето). Најпознатиот симбол на Велигден се велигденските јајца. Ова се посебни јајца кои се даваат за славење на Велигден и пролетта. Јајцето е пагански симбол за раѓањето на Земјата во пролет, и било прифатено од раните христијани како симбол за воскресението на Исус. Најстарата традиција е употребата на бојадисани и украсени јајца од кокошка. Јајцето како симбол означува почеток на нов живот, како што од ...
сите 23 | | | веќе видена

Не дека не се мие, но не се препорачува миење на косата со сапун. Шампонот е производ за миење и нега на косата. Наменет е за отстранување на маслата, нечистотија, прашина, изумрени клетки и други полутанти кои се насобираат во косата. Целта е да се отстранат несаканите состојки без да се отстрани многу од природниот себум и да се направи косата непријатна и нескротлива. Шампонот е направен од комбинација од површински активни состојки, најчесто натриум лаурил сулфат и други помошни површински активни состојки кои се растворени во вода за да се добие густа, вискозна течност. Други есенцијални состојки се сол (натриум хлорид) кој се употребува за прилагодување на вискозитетот, како и конзерванси и мириси. Другите состојки кои се наоѓаат во шампонот служат за истакнување на следниве квалитети: Пријатна пена, лесно плакнење, минимална иритација на кожата и очите, чувство на крем, пријатен мирис, ниска токсичност, добра биоразградливост, слабо кисела средина (pH помалку од 7) бидејќи базната средина ја ослабува ...
| | веќе видена

После неколку години длабок соларен сон, Сонцето полека се буди. Сончевите дамки- поладните региони кои се зафатени од интензивни магнетни полиња сега регуларно ја покриваат површината на Сонцето, и нашата ѕвезда испушти неколку силни соларни бури во последниве неколку месеци. Сите знаци укажуваат дека Сонцето е разбудено. Во 2008 година Сонцето премина во најнеактивната фаза во последниот век. Сончевите дамки речиси целосно исчезнаа, сончевите бури речиси целосно престанаа. Морните моменти на Сонцето не се ништо ново. Тие се појавуваат на околу 11 години и се дел од природниот циклус на активност на Сонцето. Но, последниот циклус на неактивност траеше нешто подолго од вообичаеното, и научниците се прашуваат кога ќе заврши. Чекањето е при крај. Оваа година започна со експлозија и сончевите дамки се повторно активни. Сателитите кои орбитираат околу Земјата забележаа две таканаречени Х класа соларни бури, најмоќниот тип на соларни бури. Една од бурите се случи на 14 февруари, а другата се случи на 9 март. На 7 ...
| | веќе видена

Дали навистина болката е само во нашата глава? Една група испитаници била подложена на тестови за болка пред и после 80 минутна медитација. После медитацијата, испитаниците пријавиле помалку интензивна и помалку непријатна болка. Ова истражување покажува дека медитацијата може да биде поефективна од многу други третмани за намалување на болката кои вклучуваат лекови, за одредени видови справување со болката. Тоа што е интересно е што секој, после 20 минутен тренинг може да ги научи основите на медитацијата. Луѓе кои никогаш претходно не медитирале, биле испитувани со скенирање на мозокот додека доживуваат болка. После првиот експеримент, тие биле подложени на основна техника на медитација, и повторно биле изложени на болка. Во вториот обид, тие кажале дека чувството за болка значително се намалило. Според ваквите изјави, се јавува фактот дека медитацијата и речиси двапати подобра од морфиумот и другите лекови за намалување на болката. При земање на морфиум или некој друг многу силен лек за намалување на ...
| | веќе видена

Милениумскиот крст на планината Водно над Скопје e највисокиот објект во Македонија. Крстот е изграден во 2002 година, по повод 2000 години од раѓањето на Исус Христос. Лоциран е на највисоката точка на Водно, на местото „Крстовар“ – „Местото на крстот“. Со висина од 67 метри и ширина на краците од 46 метри, овој крст е најголемиот православен крст во светот. Крстот е отворен за посетители, и нуди прекрасен поглед на целата Скопска котлина. (Искористени се фотографии од Panoramio.)
| | веќе видена

Човековиот развој е процесот на растење, во биолошки термини тоа е растот од едноклеточниот зигот со возрасна човечка единка. Целиот циклус на животот се случува по одреден редослед: раѓање, бебешки период (1 – 12 години), адолесценција и пубертет (13- 19 години), возрасен (20+ години), и смрт. Раѓањето се случува отприлика после 270 дена од зачнувањето на нова единка, додека смртта се случува во различен период, во зависност од здравствената состојба и условите во кои живее личноста. После раѓањето, покрај многуте други физиолошки промени, најзабележителна е способноста да се крене и да се контролира ориентацијата на главата на бебето. Постојат два периоди на рапиден раст во текот на животот. Првиот период започнува со раѓањето и трае до некаде шест – месечна старост. Тука се случуваат процеси како лазење, одење и говор. Вториот период настапува кога ќе стигнеме во периодот на рани тинејџерски години. Девојчињата растат побрзо од момчињата пред да станат тинејџери, додека во овој период момчињата почнуваат ...
| | веќе видена

Зацрвенување, испотени дланки... Една група научници работат на изолирање на делот од мозокот кој го контролира засрамувањето. Тие откриле дека чувството на засрамување кое потекнува од непријатни искуства е контролирано од дел од мозочното ткиво длабоко во мозокот. Луѓето кои имаат ниски нивоа на засрамување, како оние кои патат од деменција, овој регион е многу помал од нормално. Овој регион е есенцијален за реакцијата на засрамување, ако го изгубиме овој регион, го губиме и одговорот на засрамување. Центарот на засрамување е лоциран во предниот дел од мозокот. Овој дел е исто така одговорен и за регулација на многу други автоматски телесни функции, како што е потењето, чукањето на срцето и дишењето, а е вклучен и во многу функции поврзани со размислување, како што се емоциите, зависностите и донесувањето одлуки. Големината и формата на регионите во мозокот е поврзана со разликите во личностите. Научниците веруваат дека колку е поголем одреден регион во мозокот, толку се посилни функциите поврзани со него. ...
| | веќе видена

На само неколку дена до Велигден решивме да ви подготвиме интересна галерија со најпознатите јајца во светот – јајцата Фаберже. Царот Александар Трети решил да и подари на својата сопруга, Кралицата Марија јајце изработено од скапоцени камења и злато. Оттогаш наваму овие јајца станале многу популарни поклони пред Велигден на царскиот двор во Русија. Покрај руските цареви, вакви јајца биле направени и за многу други клиенти како Војвотката од Марлборо, фамилијата Нобел, како и семејството Ротшилд. Биле направени 65 големи јајца, а само 57 преживеале до денес. Од направените 50 царски јајца, до денес се зачувани само 42. Нивната вредност е непроценлива.
| | веќе видена

Можеби мислите дека заспивањето е нешто што знаеме како да го направиме бидејќи го правиме секоја вечер. Но дали навистина знаете како да заспиете? Најголем дел од луѓето самите си се непријатели кога се работи за спиењето. После напорен ден на работа, многу често го продолжуваме денот со други активности обидувајќи се да ги направиме сите работи во еден ден. Но, евентуално ќе се премориме, и дури тогаш помислуваме на сон. Ова е голема грешка. Кога сме преморени, помислуваме дека штом ќе легнеме сонот веднаш ќе настапи. Но сонот не настапува така лесно. После цел ден напорни активности наеднаш застануваме и се фрламе во кревет. И намерата ни е да заспиеме веднаш, телото и умот не се подготвени да спијат. Всушност, треба да се подготвиме за добар сон. Иако повеќето луѓе мислат дека не треба некаква посебна подготовка за заспивање, вистината е дека треба да се приготвиме за сон. Несоодветната подготовка за спиење е поврзана со фактот што половина од популацијата има проблеми со спиењето. Со цел да се ...
| | веќе видена

next