Интелект

Планетата е преполна со суперлативи. Најмало, најголемо, највисоко, најдлабоко.... Најголем број активни вулкани се наоѓаат на островите во Индонезија. Природата била „дарежлива“ кон Индонезија, таму се наоѓаат 129 активни вулкани. Континент со најголем број жители е очигледно Азија. Најголемиот континент во светот е дом на повеќе од половина луѓе на Земјата. Од речиси 6.8 билиони луѓе на планетата, околу 4 билиони луѓе живеат во Азија, а Кина и Индија заедно се дом на повеќе од две милијарди луѓе. Најдлабокото место во океанот е Каналот Маријана, воедно и најниската точка на површината на Земјата, се наоѓа во западниот дел на Пацифичкиот Океан. Со 17 098 242 квадратни километри, Русија е најголемата земја на светот. На далечното второ место е Канада со 9 984 670 квадратни километри. Ангелските водопади во Венецуела се највисокиот водопад во светот со вкупна висина напад на водата од 979 метри. Најсувото место на светот е пустината Атакама во Чиле, таканаречена апсолутна пустина, со места каде досега не е ...
| | веќе видена

Го прави невозможното, да или не? Уште откако прв пат принципите на ладната фузија беа исмеани пред околу 20 години, беше прифатен методот за употреба на нуклеарната енергија. Но, неколку научници не се откажаа од идејата за да постигнат ладна фузија. Предложено е дека со ладна фузија, на собна температура ќе може да се спојат атоми при што ќе се ослободат масивни количини енергија кои ќе се употребат за генерирање струја, што изгледа дека ги прекршува основните правила на физиката. Научниците кои веруваат во ладната фузија напорно работеа последниве 20 години, очајнички обидувајќи се да ја докажат ладната фузија која ветува безбедна, чиста и бескрајно обновлива формана производство на енергија. Неколку истражувачи годинава објавија дека успеале да создадат комерцијално исплатлива машина за ладна фузија. Во нивниот реактор се спојуваат атоми на никел и водород на температура од 20ºС, ослободувајќи 12400 вати енергија со внесување на само 400 вати почетна енергија. Оваа енергетска придобивка е речиси ...
| | веќе видена

Во виното е вистината, Пијалакот на боговите... многу реченици изречени во чест на виното. Ние не се интересираме толку за поезијата поврзана со виното колку што не интересира науката зад производството на вкусниот нектар на боговите. Виното се произведува со ферментација на грозјето со помош на природните квасци кои растат на лозите. Важен е квалитетот и видот на грозјето, како и видот на квасецот кои ја даваат разликата помеѓу вината кои се пакуваат во шише или во кутија. Многу винарници се многу чувствителни и љубоморно ги чуваат тајните за точната рецептура за магичните порции кои придонесуваат са производство на врвните сорти вина. Секое вино започнува на ист начин. После бербата на грозјето, тоа се гмечи (порано со нозе) за да се распукаат зрната и да се ослободат шеќерите кои се наоѓаат во зрната. Шеќерите преминуваат во сокот и тие ја даваат храната за квасецот, за да може да расте и да се одвива процесот на ферментација. Видовите квасци кои растат на грозјето се истите кои се употребуваат за правење ...
| | веќе видена

„Животот е болка, секој кој ќе каже поинаку сака да продаде нешто.“ Ова е цитат од филм, кој иако звучи точно, не важи за секого. Постојат луѓе кои имаат ретка генетска мутација која ги прави целосно отпорни кон чувствување болка. Колку и да звучи неверојатно, има луѓе кај кои недостасува јонски канал за спроведување на сигналите за болка до мозокот. Тие можат да се шетаат по жар, да се сечат со нож и да се породат без никакви болки и непријатности. Колку и да звучи „прекрасно“ оваа состојба може да биде многу непријатна. Кај овие единки вродениот недостаток за спроведување на сигналите на болка до мозокот ги прави отпорни кон чувството за болка, но тие сепак чувствуваат нешто кое не се идентификува како непријатното чувство на болење. Можеби ќе помислите дека ова е некаков благослов. Епа не баш. Овие луѓе немаат чувство за мирис. Едноставно бидејќи луѓето ги употребуваат истите канали за спроведување на сигнали и за болка и за чувствување на мирис. Каналите за чувствување мириси функционираат наследниот ...
| | веќе видена

Разликите помеѓу Европа и Северна Америка се релативно големи. Американците сакаат да работат, додека пак изгледа дека Европејците се посреќни ако избегнат дел од работата на сметка на уживањето. Според една екстензивна студија, докажано е дека вработените во Европа кои имаат подолго работно време се понесреќни од оние кои имаат пократко работно време, додека пак ситуацијата во САД е сосема обратна. Секако, според податоците од анализата, не може да се шпекулира за точната причина за среќата или несреќата, но се претпоставува дека овој ефект е поврзан со очекувањата кои ги има една личност и како една личност го мери успехот. Европејците кои работеле околу 60 часа дневно се изразиле како релативно незадоволни за разлика од оние кои работеле околу 30 часа дневно кои пак се изјасниле како многу среќни во врска со работното време. Но во обѕир не биле земени детални податоци како возраст, брачен статус и домашни приходи. Без деталните податоци, постојат неколку потенцијални објаснувања за предизвикувачите на ...
| | веќе видена

Неколку земји во светот се прогласени за најпријателски расположени, каде е најлесно да се спријателите со локалните жители, да го научите јазикот, да се прилагодите на новата култура и да се интегрирате во заедницата. Ова е списокот на Форбс, направен според критериуми на способност за спријателување со локалното население, учење на јазикот, леснотија за прилагодување во новата средина. 10. Канада Канада има многу мала стапка на криминал, и многу голем културен диверзитет. Лесно можете да се снајдете и да најдете се што ви треба, со голема помош од локалното население. 9. САД Како една од највлијателните земји во светот, САД е релативно пријателски настроена кон туристите кои ја посетуваат, нуди многу можности за доживување на различни култури на едно место. 8. Јужна Африка Имајќи што да понуди како култура, и како земја каде локалното население зборува англиски јазик, во Јужна Африка ќе бидете пречекани со насмевки и топло добредојде. 7. Бермуди Бермудските острови претежно зависат од туризмот и затоа ...
| | веќе видена

Нашиот свет побрзо се доближува до оној на „Ѕвездени Патеки“. Научниците објавија дека успеале да телепортират светлина од едно место на друго, нешто во смисла на познатата изрека „Beam me up, Scotty“. Иако овој напредок не мора да значи дека набрзо ќе успееме да телепортираме луѓе, ова претставува многу интересна физика. За телепортација е потребно употребување на дел од квантната физика наречен заплеткување. Две честички можат да бидат поврзани иако се разделени со големо растојание, тие комуницираат инстантно и што се случува на едната, влијае и на другата честичка. За телепортација на светлината, научниците требаше да ја уништат на едно место и да ја создадат на друго. Ова е еднакво со процесот на телепортација во „Ѕвездени Патеки“, каде транспортерите скенираат еден човек, атом по атом, го разложуваат и повторно го создаваат со конфигурација на различен сет од атоми според идентичната шема на друго место. Ова не е прв обид на физичарите да телепортират честички светлина на овој начин. Што го разликува ...
| | веќе видена

Едноставно, затоа што можат. Минатата година бевме сведоци на неколку блокбастери за кои беа потрошени и до 500 милиони долари за правење. Секако, неколку од нив заработија многу повеќе од потрошеното, а неколку беа целосно фијаско. Многу инвеститори се насочуваа кон инвестирање во филмската индустрија, особено во Холивуд бидејќи структурата на заработка му овозможува профитирање за целото време на емитување на филмот по кината, како и продажбата на дискови, правата за интернационално емитување, реклами во филмовите како и играчки. Во 2000 година заработката од еден филм се движење од 15 до 28%, што е релативно многу. Без разлика колкав е достапниот буџет, секогаш има и скриени трошоци кои не се кажуваат за заработката од филмот да изгледа поголема. Еве каде во основа се троши буџетот за еден филм. Буџетот за продукција на филмот ги вклучува сите трошоци кои ги има за време на пред – продукција, снимање, пост – продукција и промоција. Ова ги вклучува: откупувањето на правата за сценариото, платите на ...
| | веќе видена

Што ќе работиме за 10 години од денес? Изборот на образование и кариера зависи од желбите и можностите на луѓето. Но, сепак мора да се следат и трендовите и потребите од различните занимања. Можеби за 10 – 20 години ќе напреднеме толку многу така што ќе работиме само со телепатска комуникација со машини и ќе патуваме со телепортација, или пак нема многу да се промени начинот на работа. Сепак, според денешните трендови кои го движат пазарот на работа, ние ги анализиравме кариерите кои ќе бидат најбарани во иднина. Едно од најбараните занимања во иднина ќе биде занимањето инженер – хемиски инженер, машински инженер како и електроинженер. Потребата од обновливи извори на енергија секој ден сè повеќе се зголемува, а инженерите од овие области можат да овозможат најдобри можности за постигнување на ова. Компјутерски техничари и програмери. Речиси сè денеска зависи од компјутерите и во иднина ќе има многу поголема побарувачка од програмери. Биохемичари и биотехнолози. Развојот на нанотехнологијата и ...
| | веќе видена

Исус Христос можеби е најпознатиот човек кој некогаш живеел на Земјата. Но, дали ние знаеме кој бил тој? Многу теолошки историчари веруваат дека Исус навистина шетал по Земјата. Тие ги извлекуваат своите заклучоци од текстуалните докази во Библијата, а не од чудните реликвии кои се рекламираат како физички докази ни црквите во Европа. Од фрагментите текст напишан на пергамент до парчињата дрво наводно спасени од крстот на кој бил распнат, ниту еден физички доказ за животот и смртта на Исус нема научна основа. Постојат многу документарни филмови во кои се говори за животот и смртта на Исус, последниот од нив ќе има премиера на 20 април. Во тој филм се говори за откривањето на клинците со кои Исус бил закован на крстот. Но, низ годините биле откриени околу 30 свети клинци кои се чуваат по црквите низ Европа. Има логично објаснување за пронаоѓање на многуте клинци. Многу луѓе сакале да најдат докази од Исус, и случајно пронајдените прастари клинци несвесно биле толкувани како клинците со кои Исус бил закован на ...
| | веќе видена

Овој музеј се наоѓа на островот Кижи, на езерото Онега во областа Карелиа во северна Русија. Патувањето ќе ви се исплати. Овде се наоѓа единствениот Кижи Музеј изработен од 90 дрвени структури како капели, ветерници и амбари. Овие дрвени структури се од 18 век, во дрвото не е закован ниту еден клинец, спојувањата се со совршено направени жлебови. Според локална легенда, една единствена секира била употребена за изработка на целата прекрасна структура, и откако изградбата била завршена, секирата била фрлена во езерото за да не може да се направи уште едно вакво чудо.
| | веќе видена

Насекаде во светот се организираат кампањи за заштита и почитување на авторските права. Се нанесуваат штети и на музичката и филмската индустрија. Но психолошките испитувања можеби го идентификуваат коренот на проблемот. Нелегалниот download не ги прекршува моралните инстинкти на луѓето. Најголем број на луѓе веруваат дека е погрешно да украде касета, CD или друго нешто. Влијанието на семејството, пријателите, стравот од откривање и фаќање, и обврската да се почитува законот како и фундаменталната морална аверзија, сите овие фактори работат заедно за спречување на физичката кражба на музика. Но, тоа не е случајот со нелегалниот download. Многу лица кои биле испитани, одговориле дека не ги забележуваат истите морални фактори кога се работи за дигиталната музика. Всушност, многу луѓе не го сметаат нелегалниот download како крадење. Луѓето различно ги доживуваат крадењето на материјални и дигитални податоци, и покрај тоа што и двете се форми на кражба. Се проценува дека глобалното музичко пиратство предизвикува ...
| | веќе видена

Лемурите се примати кои живеат само на Африканскиот остров Мадагаскар. Живеат во групи познати како трупи, тие се хербивори, се хранат со овошје, лисја, цветови и кора од дрва. Има повеќе видови лемури, сите се релативно мали и имаат карактеристични долги опашки. Исто така, се препознатливи жители на многу зоолошки градини.
| | веќе видена

Планината Галичица е природна бариера помеѓу Охридското и Преспанското Езеро во Република Македонија, и дел во Албанија. На планината се наоѓа и Националниот Парк Галичица, на површина од 227 квадратни километри. Во националниот парк Галичица се наоѓаат преку 1000 видови растенија кои се ендемични и 11 видови се наоѓаат единствено на оваа планина. Највисокиот врв на планината е Магаро со висина од 2254 метри. Планината и националниот парк се многу популарна дестинација за планинарење и уживање во природата.
| | веќе видена

Со зголемена опасност од експлозија на нуклеарната централа Фукушима во Јапонија, голема количина радиоактивна вода беше исфрлена во Пацифичкиот океан. Со намалување на исфрлањето на радиоактивната вода, експертите за еколошките ефекти од радиоактивноста стапуваат на сцена за да ги проценат ефектите. Тие тврдат дека контаминацијата е само капка во океанот. Додека концентрациите на радиоактивните јод – 131 и цезиум – 137 близу нуклеарните реактори се големи, сепак разредувачката моќ на океанот е многу голема и радиоактивните концентрации се намалуваат со зголемување на растојанието од изворот. Загадувачите бргу се растураат низ океанот и потонуваат на морското дно. Како резултат на ова, контаминацијата во морската водана растојание од 30 километри од нуклеарната централа е споредлива со нивоата на референтните вредности, нивоа под кои нема причина за загриженост за ефектите на живиот свет. Радиоактивните супстанции како на пример ураниумот се природно присутни во океанот. Сите еколошки ефекти во најголем дел ...
| | веќе видена

Водата станува сè поважно прашање во светот. И за неразвиените но и за развиените земји. Со векови чистата вода за пиење била тешко достапна за многу популации, особено за сиромашните. Во многу области можеби има достапна вода,но таа е загадена и пиењето може да биде фатално. Во други делови пак, едноставно нема достапен извор на вода. 20% од светската популација нема пристап до чиста вода за пиење. Ова го покренува прашањето: Зошто кога имаме толкава потреба од вода, едноставно не ја произведеме? Водата е изградена од два атоми на водород поврзани со еден атом на кислород. Ова изгледа како основна хемија, па зошто тогаш не ги замешаме овие елементи заедно и не произведеме вода. Теоретски, ова е можно, но е екстремно опасен процес. Едноставното мешање е многу опасно. Водородот е многу запалив, а кислородот поддржува горење. Треба само искра и ќе добиеме вода. Но ако обидот е премногу голем се „ќе летне во воздух“, покрај добиената вода ќе се предизвика и голема штета. За создавање на доволно вода за ...
| | веќе видена

Пред точно педесет години започна ерата на истражување на вселената. Сонот на милиони луѓе претходно се оствари за Јури Гагарин – првиот човек кој излезе во вселената. На 12 април 1961 година тој полета со вселенското летало Восток 1 и во летот кој траеше вкупно 108 минути тој ја обиколи планетата и се врати на Земјата како херој. Тој доби интернационална слава и се закити со многу медали и почести. Загина во 1968 година при тестирање на авионот Миг 15. По неговата смрт Центарот за тренинг на космонаути близу Москва беше наречен во негова чест, и многу луѓе и ден денес сеуште го слават и величаат името на Јури Гагарин. Денес – 12 април се слави како Ден на Космонаутиката и Ноќта на Јури кога се одржуваат прослави во чест на достигнувањата во областа на истражувањето на вселената.
сите 6 | | | веќе видена

Имате голема потреба од восхит и допаѓање од други луѓе. Имате тенденција кон самокритичност. Имате голем дел неискористен потенцијал кој сеуште не сте го претвориле во ваша корист. Иако имате неколку карактерни слабости, генерално сте способни да ги компензирате. Однадвор сте дисциплинирани и имате добра самоконтрола, а однатре имате тенденција кон грижи и несигурност. Понекогаш имате сериозни сомнежи за тоа дали сте ја направиле вистинската работа или вистинскиот избор. Сакате извесна доза промени и не сте задоволни кога сте обврзани од ограничувања и рестрикции. Се гордеете со себеси како независна личност и неги прифаќате изјавите од другите без задоволителен доказ. Не се чувствувате пријатно кога сте премногу искрени и кога се откривате себе си пред другите. Понекогаш сте многу екстравертни, пријатни и социјални, додека во други случаи сте интровертни, претпазливи и резервирани. Дел од вашите аспирации изгледаат премногу нереални. Безбедноста ви е една од примарните цели во животот. Дали ова ви звучи ...
| | веќе видена

Најлошото нешто за вашето тело кое можеби го правите во текот на денот е константното седење. Една студија која била спроведена цели 13 години открила многу зачудувачки факт– константното седење го зголемува ризикот од срцев удар за цели 54%. Испитувањето на ризичните фактори како на пример пушењето и нередовното вежбање дава јасни резултати, но константното седење е независен ризик фактор. Значи дека не е многу важно колку вежбате или колку квалитетно се храните. Ако седите најголем дел од денот, ризикот да доживеете срцев удар се зголемува повеќе од двојно. Зошто? Научниците не се целосно сигурни, носе претпоставува дека ова е поврзано со специфични ензими во организмот кои се одговорни за разложување на липо – протеините во крвотокот и нивно претворање во енергија. Еве уште неколку последици од прекумерното седење: Ви се пореметува држењето на телото . Ако цел ден го поминете во седечка позиција, ткивото кое ги поврзува мускулите почнува да се вкочанува и евентуално таа позиција ќе ви стане нормална за ...
| | веќе видена

Белата Куќа е официјалната резиденција и примарното работно место на претседателот на САД. Оваа куќа е изградена помеѓу 1792 и 1800 година, и оттогаш наваму, таа е главно место на престој на сите Американски претседатели. Зградата е изградена од сив песочен камен кој е многу порозен, и затоа после изградбата зградата била бојадисана со смеса од вар, оризово лепило, казеин и олово што ја дава познатата боја на зградата. Од нејзиното постоење до денес, кон зградата биле додавани повеќе надградби и финалната верзија се состои од вкупно шест ката, два главни ката, 5100 метри квадратни простор, 132 соби и 35 бањи, 412 врати, 147 прозорци, 28 камини, осум скалила, три лифта. Во склоп на комплексот се наоѓаат и тениско игралиште, сала за куглање, кино, патека за трчање, базен и терен за голф. Покрај државните лица, оваа зграда дневно ја посетуваат околу 5000 посетители.
| | веќе видена

next