Интелект

И карактеристиките на живите организми. Општата поделба на сите живи суштества за заснова на поделбата на растенија и животни и оваа едноставна поделба е совршено адекватна за ненаучни цели. Но најголем број биолози денес ги препознаваат и го делат живиот свет на пет различни животински кралства – поделба заснована на микроскопската структура и биохемиската активност. Овие пет кралства се: прокариоти, протоцисти, габи, растенија и животни. Иако не можеме да дадеме едноставна дефиниција за тоа што се подразбира под живот, постојат седум различни карактеристики кои се заеднички за сите живи суштества и според кои се разликуваат од неживите нешта: Движење Екскреција Респирација Репродукција Иритабилност Хранење Раст Прокариотите се бактериите. Тие сите се микроскопски, едноклеточни организми но нивната структура е карактеристична според отсуството на јадро и други добро дефинирани структури – органели. Бактериите имаат голема глога во природниот свет, тие се силно поврзани со распаѓањето на мртвите растенија и ...
| | веќе видена

Месечината никогаш не се формираше? Научниците веруваат дека материјалот исфрлен од масивен судир помеѓу ново – создадената Земја и помало небесно тело која се случила пред околу 4.5 билиони години се собрал и од него се создала Месечината. Животот без Месечина би бил: значително поинаков. Ако воопшто постоел живот, суштествата почесто би мигрирале и би постоел пократок дневно – ноќен циклус. Високите плими кои се создаваат под дејство на Месечината – која орбитирала многу поблизу до Земјата кога се формирала ги измивале хемиските соединенија од кои се создал животот и ги носеле од копното до океаните и помогнале во мешање на „примордијалната супа“. Гравитацијата на Месечината помогнала да се забави ротацијата на Земјата од почетниот ритам од 6 на денешниот од 24 часа, додека помогнала и во стабилизацијата на оската на нашата планета, а со тоа и во модификација на годишните времиња. Живите форми на Земја без Месечина би имале различни шеми на активност за време на кратките денови и ноќи. Овие суштества би ...
| | веќе видена

Манастирот „Свети Ѓорѓи“ се наоѓа во близината на Неготино. Стариот манастир е изграден во средината на 18 век, но после неколку разурнувања и палења тој бил целосно реновиран и возобновен. Во 1978 година околу него се изградени и конаци и други помошни објекти, дворот е целосно поплочен со што овој комплекс стнува прекрасно место за одмор. Во околината на манастирот се наоѓаат повеќе мали светилишта, како и повеќе археолошки локалитети.
| | веќе видена

Со векови луѓето се занимавале со идејата дека еден ден би можеле да одиме по вода. Во 15 век, Леонардо Да Винчи измислил пар чевли кои биле наменети за оваа цел, а во 1988 еден француски забавувач прошетал преку Атлантикот со пар од пловни скии. Можеби сме инспирирани од природата – повеќе од 1200 видови животни можат да одат по вода. Помалите, како инсекти и пајаци употребуваат сила на површински напон – силата која ги држи молекулите на течноста заедно, за да се задржат на површината. Овие сили се премногу слаби за да ја издржат тежината на поголем „одач“ на вода, како на пример малиот „Исус Христос“ гуштер кој генерира сила за да остане на површината со удирање на неговите стапала на водата. Но, за да може човек да трча по вода како гуштерот, тој би требало да трча со брзина ос 108 километри на час, речиси брзо колку и гепард. Најбрзиот човек на планетата, Хусеин Болт постигна просечна брзина од околу 37.8 километри на час при постигнувањето на Светскиот рекорд на 100 метри во 2009 година. Овој напор има ...
| | веќе видена

Животните имаа шест нозе наместо четири? Сите копнени рбетници – цицачи, птици, рептили и водоземци се или биле тетраподи, кои имаат два пара екстремитети. Овој зеднички план датира од доцниот Девон период, пред околу 400 милиони години, уште кога првите риби почнале да излегуваат од водата и ја направиле транзицијата на цврста земја. Животот би бил: многу поразличен. Би ни требале повеќе ногавици и ракави, секако ако наследниците биле од видот кој носи облека. Иако спарените горни и долни екстремитети првин се развиле кај рибите, кои се прекурсори на тетраподите, нема многу докази дека оваа анатомија преовладувала над, на пример три пара екстремитети, од било која еволуциона причина. Копнените рбетници делат ист основен дизајн, но може ли да биде поразличен? Апсолутно. Суштествата со повеќе од четири екстремитети не еволуирале во копнени животни. Всушност, трендот е наклонет кон поедноставување, како на пример со змиите кои ги изгубиле своите екстремитети и коњите, кои наместо пет прсти имаат едно (копито). ...
| | веќе видена

Замислете да шетате по улица и наеднаш да „пропаднете“ во јама или базен или во „пеколот“... Неколку феноменални улични уметници успеале да го постигнат овој ефект со цртање на прекрасни три - димензионални слики токму на асфалтот. Погледнете колку неверојатно може да биде едно дело, и колку може да ви го одземе здивот и дури и да ве исплаши...
| | веќе видена

Континентите не се поделеа? Отприлика пред 300 до пред 200 милиони години, сите седум денешни континенти беа собрани заедно во една копнена маса – наречена Пангеа. Оттогаш континентите се поделија и се оддалечија како резултат на движењата на Земјината кора позната како тектоника на плочи. Некои континенти си ја задржаа својата форма на делови од сложувалка – како источниот брег на Јужна Америка се совпаѓа со западниот брег на Африка. Каков би бил животот? Многу помалку различен. Основниот нагон на спецификација – развој на нови видови од постоечките е географската изолација која води до еволуција на нови карактеристики со подложување на организмите на нови селективни притисоци и услови. За пример може да го земеме Мадагаскар, остров кој се поделил од Гондвана – јужниот дел на Пангеа пред околу 160 милиони години. Девет од десетте растителни видови и видови цицачи кои се развиле на островот не можат да се најдат на друго место на планетата. Ограниченоста на Пангеа ги намалува и условите и можностите за ...
| | веќе видена

Иако претходно имаме објавено галерии со фотографии од вселената, сепак не можевме да одолееме на овие прекрасни фотки направени со помош на сателитите и телескопите кои се во вселената. Од прекрасни вселенски рози и појави кои наликуваат на скапоцени камења, до експлозии на ѕвезди и магнетни ветрови кои создаваат прекрасна парада на бои од поларизирани гасови и други честички кои се наоѓаат во навидум празниот простор. Уживајте...
| | веќе видена

Решивме да подготвиме еден серијал од неколку статии кои се посветени на испитување на можноста што би се случило ако неколку големи настани на Земјата или универзумот би се случиле малку поразлично. Што ако Неандерталците не исчезнаа? Неандерталците биле вид од човековиот род кои живееле во Европа и Западна Азија во периодот од пред 130 000 до пред 30 000 години. Како стереотипни „пештерски луѓе“ барем во изгледот, Неандерталците имале испакнати очни рабови и сплескани чела, како и пократки нозе и пошироки рамена. Теориите за нивното исчезнување укажуваат на преовладувањето на Хомо Сапиенс во потрагата по храна и територија како што почнувало последното ледено доба што ја запечатило судбината на Неандерталците. Каков би бил животот? Неандерталците би можеле да опстанат во делови на Европа дури до модерни времиња, и можеби би имале и способност да размислуваат, да зборуваат и да се однесуваат слично на нас. Но, многу поверојатно е дека Неандерталците, дури и ако би го преживеале последното ледено доба, тие ...
| | веќе видена

Ако слушате некоја поп песна или пак некоја интересна рок песна и треба да го кренете гласот за да се слушнете над музиката, тогаш е време за намалување на гласот на музиката. Долготрајносто слушање гласна музика може да ви ги оштети сензитивните структури во внатрешното уво и да доведе до перманентна загуба на слухот. Денес, еден на пет тинејџери има делумна загува на слухот. Тоа е значително сериозна работа. Кај лице кое подолг период е изложено на нивоа на бучава кои се погласни од 85 децибели, постои зголемен ризик од загуба на слухот. Не треба да се слуша музика или да се стои изложен на звук или бучава која е погласна од 85 децибели повеќе од 8 часа. Ако слушате на гласност од 88 децибели, тогаш времето на изложување треба да се скрати на 4 часа. На најгласната опција, еден MP3 – плеер дава максимум 105 децибели – тоа е 100 пати поинтензивно од 85 децибели. Проблемот е тоа што младите уши се поптпорни од старите и не се забележува проблемот и не се чувствува ништо на почеток. За децата е потешко да се ...
| | веќе видена

Базиликата Свето Срце на Париз, е католичка црква посветена на Светото Срце на Исус Христос. Како еден од заштитните знаци на Париз, базиликата е лоцирана на ридот Монмартар, највисоката точка во градот. Црквата е проектирана во 19 век, а изградбата започнала во 1880 – те години. Изградбата завршила во 1914, а првпат е отворена за служба во 1919 година. Базиликата со својот архитектонски стил потсетува на Света Софија во Истанбул и Свети Марко во Венеција, но и покрај архитектонските влијанија, Свето Срце има и свои карактеристични белези, како и особениот симболизам кој го носи за Париз.
| | веќе видена

Bubo е латинското име на вид птици подобро познати како буфови. Тие се претежно ноќни птици кои живеат осаменички живот. Тие најчесто ловат мали цицачи како глувци, инсекти, мали птици, а некои видови дури се специјализирани за ловење риба. Бувовите живеат низ целиот свет, освен на Антарктичкиот Континент, северните делови на Гренланд и неколку изолирани острови. Имаат карактеристични очи кои се испакнати нанпред, како и рамно лице и карактеристични дискови од пердуви околу очите. Поставеноста на очите и пердувите околу нив овозможуваат подлабока перцепција за длабочина, што му дава извонредни ловечки способности. Како и другите птици, и бувовите немаат способност да ги вртат очите, така што мораат да ја вртат целата глава за да го следат погледот. Исто така, тие имаат извонредни својства за камуфлажа, бојата на нивните пердуви е прилагодена на средината во која живеат. Карактеристично за нив е и нивното прозевање, како и интересниот звук кој го произведуваат. Подолу има неколку фотографии од претставници на ...
| | веќе видена

Иако веќе неколку пати сме ја споменале потребата за употребување и развој на обновливите извори на енергија и зелено живеење, повторно ќе се навратиме на таа тематика. На секој час од Сонцето стигнува доволно енергија за задоволување на годишните потреби од енергија на целото човештво. Тоа и речиси не е искористено, и ние сеуште се потпираме на употребата на фосилни горива и поскапи и понебезбедни извори на енергија. Исто така, ветерот постојано дува, при што „носи“ и „содржи“ неискористена енергија. Со употреба на најпрости ветерници може да се искористи енергијата на ветерот кој постојано си дува и си дува... Хидроенергијата е релативно застапена, но секако недоволно. Бидејќи е едно од најдобрите извори на енергија, заробувањето на енергијата на водата треба да биде позастапено. Покрај големите брани и акумулации, со големи хидроцентрали за производство на електрична енергија, можат да се употребат и проточни хидроцентрали кои иако имаат помало производство на енергија, можат да се постават на многу ...
| | веќе видена

Подготвивме табела каде ги наброивме содржините на алкохол (етанол) во најчесто консумираните алкохолни пијалаци. Но, покрај алкохолот и водата, како основни составни делови на овие пијалаци, во нив се содржат и многу други состојки, како на пример шеќери, ароми, бои, и други зачини, затоа немојте да претерувате со консумирање. Како што кажале старите, една чаша вино е здравје... Пијалак Содржина на Алкохол % Пива 3,2 – 6% Евтино вино 7 – 14% Пенливо вино 8 – 14% Ароматизирано вино 15,5 – 20% Виски 40 – 70% Вотка 40 – 50% Ликери 15 – 55% Ракија 42 – 80% Узо – Мастика 37 – 50% Џин 40 – 50% Текила 32 – 60% Рум 37 – 80% Апсинт 45 – 90% Мед. алкохол 70% Етанол (чист) 96,5% Апсолутен алкохол 99%+
| | веќе видена

Еве една интересна галерија каде собравме интересни „животинчиња“ нацртани на ништо друга туку на раце. Многу уметници ја практикуваат уметноста на цртање по тело таканаречена „body - art“. Оваа галерија е посветена на уметноста на цртање по раце - препознајте ги животните.
| | веќе видена

Во записите на Плиние, може да се најде како трговците, при нивниот истовар во пристаништата, со цел да ја одржат рамнотежата на котлите за варење храна, ги потпирале со блокови од шалитра. Од високата температура, шалитрата се топела и се мешала со песокот. На овој начин настанала чудна материја... За оваа материја, на исток се знаело уште пред 5000 години. Поточно, Сиријците ги познавале техниките за дување на стакло, кои потоа сe пренесени во Египет, потоа во Тир, Сидон, Персија и Рим. Во Рим, дури четвртина од населението се занимавало со стакларство како занаетчиство. Средниот век е прочуен по познатите црковни витражи. Венеција станала кралица на стакларската индустрија, која потоа се сели на островот Мурано. Самата преселба имала цел да ги заштити техниките на производство на овој нов производ. Интересно е што постоел и закон со кој се забранува преселбата на стакларските занаетчии. Доколку би се одлучиле на таков потег, целиот имот им се одземал и семејствата им се апселе. Но со текот на времето и ...
| | веќе видена

Палатата Топкапи била официјалната резиденција на турските Султани речиси 400 години. Денес е една од главните туристички атракции во Истанбул, а порано била центар на сите политички и кралски случувања. Во оваа палата се наоѓаат најсветите реликвии на Муслиманската религија, како на пример наметката и мечот на пророкот Мухамед. Палатата Топкапи е комплекс од четири главни дворови и многу помали згради. Во врвот на нејзината слава, оваа палата била дом на преку 4000 луѓе. Целиот комплекс бил прошируван низ вековите, и денес содржи џамии, болница, кујни, пекари и леарница. Буквалниот превод е „Палата со Топови на Портите.“ После падот на Отоманската Империја, во 1924 година, палатата Топкапи е претворена во музеј на царското доба. Целиот комплекс има стотици соби и простории, со прекрасни примери на Отоманската архитектура и голема колекција на порцелан, наметки, облека, оружја, штитови, минијатури, калиграфски ракописи, мурали како и голема колекција на Отоманското богатство и накит.
| | веќе видена

Кога на памет пресметуваме два плус два ние обично замислуваме линија со броеви, почнуваме на втората точка и прескокнуваме две точки и добиваме резултат четири. Едноставно како два плус два – кога заклучуваме нешто толку очигледно. Но, што ако не можеме де замислиме линија со броеви? Што се случува кога користиме мала црна кутија покриена со копчиња полна со електроника? Како тогаш се пресметува дека два плус два се еднакви на четири? Самиот процес не е толку едноставен, но штом еднаш се разбере начинот на кој се одвиваат основните аритметички операции кај калкулатор, тогаш може секако да се каже дека е лесно како „два плус два“. Првин, внесувањето: кога ќе го притиснеме копчето „2“, копчето компресира гумена плочка, која притиска електрична жица која е во контакт со друга жица, создавајќи електрично коло. Напојувана од батерија, електричната струја тече низ колата до транзисторите. Транзисторите се микроскопски електрични прекинувачи кои имаат две позиции вклучено и исклучено. Позицијата „вклучено“ го ...
| | веќе видена

Без да дадат конкретен одговор? Ако малку барем следите политика, секако дека сте забележале дека политичарите (барем голем дел од нив) ги бива за зборување. Тие знаат да избегнат давање одговор на некое тешко прашање со обраќање на слични но никогаш идентични прашања и проблеми. Ако обрнете особено внимание, говорниците често избегнуваат да дадат одговор на прашање кое му е поставено. Освен ако конкретно не ги прашате или не ги потсетите, тие многу лесно ќе го избегнат одговорот. На пример, ако некој политичар го прашате прашање за две поврзани, но чувствителни теми, тој нејверојатно ќе се посвети на одговарање на полесното и помалку чувствителното прашање, а после давањето на „одговорот“, повеќе од половината слушатели нема да се сеќаваат на оригинално поставеното прашање. Секако, бидејќи поголем број од слушателите нема да се сеќаваат на оригиналното прашање, говорникот успешно го избегнал прашањето со задоволување на слушателите со алтернативен, но сличен одговор. Секако, гледачите не го забележуваат ...
| | веќе видена

Вечен мраз, и речиси единствени жители на овој континент се пингвините. Антарктикот е единствениот континент кој нема постојано население, но за сметка на тоа овде владее царството на пингвините. Овде се наоѓа и најголемата резерва на слатка вода, секако во форма на мраз, кој под дејство на зголемените глобални температури полека се топи. По повод „антарктичките“ температури кај нас, подготвивме една интересна галерија од фотографии од Антарктикот. Уживајте...
| | веќе видена

next