Анкета: Над половина од Бугарите веруваат дека ќе има Трета светска војна


5 копии

Мнозинството од Бугарите, односно 53 отсто, сметаат дека во моментов постои реална опасност од глобален воен конфликт. Тоа значи дека такво мислење имаат 2,9 милиони полнолетни Бугари, од вкупно 5,5 милиони кои живеат во земјата, го коментира резултатите „Галуп Интернешнл“ од најновата социолошка анкета. Мнозинството од Бугарите, односно 53 отсто, сметаат дека во моментов постои реална опасност од глобален воен конфликт. Тоа значи дека такво мислење имаат 2,9 милиони полнолетни Бугари, од вкупно 5,5 милиони кои живеат во земјата, го коментира резултатите „Галуп Интернешнл“ од најновата социолошка анкета.Вкупно 34 отсто од анкетираните (околу 1,9 милиони лица) ценат дека веројатно (28 отсто) или многу веројатно (шест проценти) во следните неколку години глобалните нуклеарни сили ќе искористат атомско оружје. Сепак, мнозинството не очекуваат нуклеарен конфликт, односно 63 отсто од испитаниците велат дека тоа нема да се случи, за 44 проценти е „малку веројатно“, односно за 19 проценти е „исклучено“ ...
| | веќе видена | слични

75 отсто Германци сметаат дека преседателот на САД Доналд Трамп е поопасен од неговиот руски колега Владимир Путин Повеќе жители на Германија (околу 75 отсто) сметаат дека преседателот на САД Доналд Трамп е поопасен од неговиот руски колега Владимир Путин, покажува анкетата на Институтот "Форца" које е нарачана од "Вијезе консулт". Одговарајќи на прашањето дали се плашат од Русија, 83 отсто Германци одговориче негативно, додека 17 отсто одговориле позитивно. Половина испитаници сметаат дека одговорни за пораст на напнатоста помеѓу Запад и Русија е на Америка, 25 отсто Русија, 7 отсто раководството на ЕУ додека 8 отсто сметаат дека сите се виновни. За постепено укинување на санкциите на Русија се изјасниле 55 отсто Германци, додека за дополнителни санкции 13 отсто. Анкетата е спроведена од 10 до 13 април. Во неа учествувале 2.025 полнолетни граѓани на Германија САД, Франција и Велика Британија изведоа во саботата ракетен напад на сириските владини објекти, во кои спрема нивно мислење, се употребувале за ...
| | веќе видена | слични

Голем број Американци се идентификуваат како демократи или републиканци, бидејќи сметаат дека другата страна е штетна за земјата. Според нова студија на Истражувачкиот центар Пју, 71 отсто од републиканците и 63 отсто од демократите се негативно мотивирани, затоа што сметаат дека политиката од другата партија е лоша опција за државата. Истражувањето покажува дека 51 отсто од демократите и 45 отсто од републиканците, велат дека имањето заедничко со другите членови на партијата е причина да се идентификуваат со таа партија. Демократите и републиканците со 36 и 37 проценти, велат дека тие немаат многу заеднички работи со членовите на другата страна. Лојалноста кон партијата е повеќе присутна кај демократите отколку кај републиканците и тоа 37 наспроти 25 отсто. За оние кои не се идентификуваат целосно со една партија, но се наклонети кон истата, 58 отсто од републиканските и 57 отсто од демократските симпатизери, сметаат дека политиката на другата страна е штетна, во спредба со 42 отсто од републиканските ...
| | веќе видена | слични

Значителен дел од Французите, околу 44 отсто, се разочарани од политиките што ги спроведува претседателот Емануел Макрон, што е двојно поголем пад на неговиот рејтинг за само десет месеци, покажува истражувањето на јавното мнение на социолошкиот институт Elabe чиишто резултати во неделата ги објави телевизијата BFMTV. Во коментарот на телевизијата особено се истакнува податокот дека два месеца по изборот на Емануел Макрон на чело на Француската Република, бројот на незадоволните од неговите политики изнесувал речиси двојно помалку, односно само 21 отсто. Сегашното истражување, исто така, покажало дека само 20 отсто од испитаниците се задоволни од работата на Макрон, додека 36 проценти сметаат дека е сѐ уште рано да се оценува неговото извршување на должноста шеф на државата. Според показателите добиени во текот на анкетата, најмногу разочарани од активностите на Макрон се жителите на малите градови и селските средини. Незадоволството, исто така, е изразено и кај пензионерите, коишто негативно се изјаснувале ...
| | веќе видена | слични

Најновото истражување на агенцијата Ипсос, покажува дека германските возачи се најагресивни на патиштата во Европа. Дури две третини од Германците признале дека користат непристојни гестови и вербални навреди за да ги навредат другите возачи. За разлика од нив, европскиот просека на „агресивност“ е 56 отсто. Германците се најчесто зад автомобилот што вози пред нив, а повеќе од една третина (34 отсто), признале дека редовно намерно го следат автомобилот пред себе, или на друг начин го нервираат возачот со цел да го заплашат (просекот во ЕУ е 32 отсто). Дури 18 отсто од Германците се подготвени да излезат од автомобилот за да се искараат со другите возачи, без оглед на возилата кои што поминуваат (просекот во ЕУ е 15 отсто). Колку се Германците несовесни зборува и податокот дека 93 отсто од нив возат побрзо од дозволеното, 60 отсто минуваат во дел каде има градежни работи на патот без притоа да ја намалат брзината, и 59 отсто редовно минуваат во соседната лента без давање знак со трепкачите. Сепак, Германците ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Според истражувањата на „Евротинк“, направени во периодот од 1 до 21 март на 1.043 испитаници, зголемен е бројот на граѓани што сметаат дека Македонија треба да влезе во Европската Унија, дури 70 отсто од испитаниците сметаат дека Македонија е на вистинскиот пат.  Во споредба со 2015 година, процентот на овие граѓани се зголемил 3 отсто, од кои најголем број во последната година. Исто така, зголемен е и бројот на оние што мислат дека Македонија ќе успее да се интегрира во ЕУ во наредните 5 години, односно 32 отсто од испитаниците, што е 3 отсто повеќе од претходната година. Невладината „Евротинк“ исто така направи истражување и за договорот што Македонија го потпиша со Бугарија за добрососедство. Од ноември минатата година до март оваа година позитивната оценка од граѓаните за овој договор се зголемува, а негативната опаѓа. Речиси 49 отсто од граѓаните во март договорот со Бугарија го оцениле како позитивен за разлика од ноември кога само 30 отсто од граѓаните сметале дека договорот со соседна Бугарија е ...
| | веќе видена | слични

Иако нивната држава во тековните разговори за разликата за името постојано зборува за некаков иредентизам на северниот сосед, само 2,5 проценти од Грците ја сметаат Македонија закана за Грција. Според резултатите од истражувањето на јавното мислење од Грчка фондација за европска и надворешна политика (ЕЛИАМЕП), секој втор Грк, односно 50,5 пеоценти, како закана за неговата земја ја гледа Турција, но процентот паѓа и покрај актуелните тензии меѓу двете земји по апсењето на двајцата грчки војници и нивно држење во притвор во Едрене. За 4,5 отсто од анкетираните, пак, Германија претставува закана за Грција.
| | веќе видена | слични

Мнозинството Македонци и Грци сметаат дека е важно веднаш да се најде решение за спорот за името и дека одложувањето на разрешувањето ќе биде на штета на државата, покажуваат анкетите на јавното мислење кои во Македонија ги спроведе Центарот за европски студии во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберет, а во Грција фондацијата за надворешна политика „Елиамеп“. На прашањето: „Колку е важно веднаш да се изнајде решение за спорот за името?“, 44 проценти од Македонците одговориле дека е „многу важно“, а 31 процент дека е „важно“. Во Грција, 53 проценти одговориле дека е „многу важно“ веднаш да се изнајде решение за спорот, а 19 проценти дека е „важно“. На прашањето дали верувате дека одложувањето на разрешувањето на спорот е на штета на државата?, 61 процент од Македонците одговориле потврдно, а кај Грците 56 проценти. Речиси идентичен е процентот на Македонци и Грци кои на прашањето, какви се односите меѓу двете земји, одговориле „ниту добри, ниту лоши“- 50 проценти во Македонија и 57 проценти во Грција. ...
| | веќе видена | слични

Речиси 30 % од Македонците веруваат дека најголемата закана доаѓа од Грција. Потоа следуваат Албанија и Косово. На истото прашање анкетираните во Грција одговориле дека на врвот на листата на непријатели е Турција. Закана од Македонија препознаваат само 2,5% од Грците. Според анкетното истражување во Грција, најголема закана за нив е Турција. Од друга страна Македонците токму во оваа држава препознаваат најголем пријател. Потоа следуваат Србија, Русија, Германија. Прашањето дали е многу важен или неважен проблемот кој Грција го има со нашето уставно име, речиси 43% од Македонците одговориле дека за нив лично е многу важно. Ваков одговор дале 65 % од анкетираните Грци. Речиси подеднакви се процентите на одговорот на прашањето колку е важно веднаш да се изнајде решение за спорот со името, односно за опцијата „многу важно“ се изјасниле 53% од анкетираните во Македонија, односно 44 одсто во Грција. Речиси 68 % од анкетираните во Македонија не патувале во Грција во последните 3 години. Најголемиот број од оние ...
| | веќе видена | слични

Останато

,,Пчелите се живи. Ми олесни кога гио видов сателитските снимки , на кои се гледа дека три кошници не се изгорени.” , вели пчеларот Николас Гант. Тој објаснува ...
сите 809 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 80 | | | веќе видена

Не стивнува ширењето на морбилите меѓу населението. Прогласена е епидемија на целата територија на земјава, а бројката на заболени е во постојан пораст. Според ...
сите 295 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 229 | | | веќе видена

Претседателскиот кандидат Стево Пендаровски, во своето обраќање во медија центарот оцени дека првиот круг од претседателските избори минал во демократски дух и ...
сите 249 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анкета: Над половина од Бугарите веруваат дека ќе има Трета светска војна

Од:
До кого (е-маил):
Порака: