ДИК: Партиите да не ангажираат лица што ќе ги нарушат изборите

ДИК апелира до сите политички партии да се воздржат од ангажирање политички активисти кои би можеле да го нарушат изборниот процес. ДИК апелира до сите политички партии да се воздржат од ангажирање политички активисти кои би можеле да го нарушат изборниот процес. Ова е заклучокот што доцна вечерва го усвои со четири гласови „за“ и два „против“ , Државната изборна комисија во врска со доставената информација од страна на Министерството за внатрешни работи, како и пропратното писмо од ВМРО-ДПМНЕ според кои опозициската СДСМ ангажира активисти коишто би можеле да го нарушат изборниот процес на 5-ти јуни. Министерството за внатрешни работи утврдило дека 29 лица од списоците на СДСМ од проект „пет најсилни членови за“ ткн проект „чувари на изборната победа“, минувале низ криминалната евиденција на министерството. Претходно Комисијата не го усвои предлогот на нејзиниот претседател Борис Кондарко којшто побара ДИК да го задолжи Министерството за внатрешни работи исто како што ги проверувало списоците на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје - Социјалдемократскиот сојуз напразно се обидува да направи случај од нешто што е сосема разбирливо. Доколку нешто е во спротивно со законите, најповикан да го санкционира тоа е претседателот на ДИК г. Борис Кондарко избран по личен предлог на Бранко Црвенковски, изјави Александар Биликлиски од ВМРО-ДПМНЕ. - Доколку се утврди било каква незаконитост, апелираме до Претседателот на ДИК Борис Кондарко и до Државната изборна комисија да ја исправат. Секој понатамошен обид да се крева прашина околу овој случај е барање на алиби. Г-да од СДСМ обратете се до претседателот на ДИК Борис Кондарко, рече Бичиклиски.
| | веќе видена | слични

Доколку нешто е во спротивно со закон ите, најповикан да го санкционира тоа е претседателот на ДИК г. Борис Кондарко избран по личен предлог на Бранко Црвенковски Доколку се утврди било каква незаконитост, апелираме до Претседателот на ДИК Борис Кондарко и до Државната изборна комисија да ја исправат. Секој понатамошен обид да се крева прашина околу овој случај е барање на алиби. Г-да од СДСМ обратете се до претседателот на ДИК Борис Кондарко.
| | веќе видена | слични

" Откако СДСМ обвинија дека, високи функционери од редовите на ВМРО-ДПМНЕ ќе ги бројат гласачките ливчиња и ќе пресудат за исходот на изборите, портпарол на владејачката партија, Александар Бичиклиски повика дека доколку се утврди било каква незаконитост, ДИК и Кондарко да ја исправат. -Доколку нешто е во спротивно со законите, најповикан да го санкционира тоа е претседателот на ДИК г. Борис Кондарко избран по личен предлог на Бранко Црвенковски Доколку се утврди било каква незаконитост, апелираме до Претседателот на ДИК Борис Кондарко и до Државната изборна комисија да ја исправат. Секој понатамошен обид да се крева прашина околу овој случај е барање на алиби. Г-да од СДСМ обратете се до претседателот на ДИК Борис Кондарко. Според ВМРО-ДПМНЕ, Социјалдемократскиот сојуз напразно се обидува да направи случај од нешто што е сосема разбирливо. "
| | веќе видена | слични
2 копии

Државната изборна комисија им порача на партиите да се воздржат од политички активности што можат да го нарушат изборниот процес. Ова е заклучокот по претставката на ВМРО-ДПМНЕ за проектот „чувари на победата на СДСМ“. МВР го известила државното тело надлежно за спроведување на изборниот процес дека 29 лица,од вкупно 160, имаат крим-архива во Министерството. Според Владимир Сајковски од ВМРО-ДПМНЕ, Комисијата треба веднаш да провери дали некои од овие лица членуваат во избирачките одбори. Претседателот на ДИК, пак, Борис Кондарко побара да не се гледа сериозно дописот од МВР. Тој смета дека министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, нема кредибилитет да проверува кои лица се насилници бидејќи и таа самата е кандидат за пратеник. Државната комисија се прогласи за ненадлежна по претставката на телевизија А1, по објавувањето на списоците на вработени во администрацијата што се обврзале дека ќе гласаат за власта, ДИК му го префрли овој случај на Обвинителството, кое како орган на прогон има ...
| | веќе видена | слични

Партиите да се воздржат од политички активности кои можат да го нарушат изборниот процес, препорача вчера Државната изборна комисија. Највисокиот изборен орган исто така се прогласи за ненадлежен да спроведе истрага за случајот со административните списоци кои ги објави А1 телевизија. Претставката во врска со списоците на административците ја поднесе А1 телевизија. Овој медиум е со став дека бил вршен притисок врз вработените во администрацијата, за да гласаат за ВМРО-ДПМНЕ. А1 бара за овој случај да се изјасни и обвинителството. Што се однесува пак до претставката на ВМРО-ДПМНЕ за проектот "Чувари на победата на СДСМ" претседателот на изборната комисија Борис Кондарко од СДСМ смета дека дописот од Министерството за внатрешни работи за овој случај не смее да се гледа сериозно бидејќи министерката Гордана Јанкуловска нема кредибилитет да врши проверка на лица, бидејќи и таа самата е кандидат за пратеник. Образложението за овој случај е дека комисијата согласно Изборниот законик нема истражни овластувања. ...
| | веќе видена | слични

Очекувано, членовите на Државната изборна комисија од власта и опозицијата не успејаа да најдат допирни точки расправајќи по дописот испратен до Комисијата во врска со списоците со наводно врбуваните гласачи вработени во јавната администрација. Претседателот на Комисијата, Борис Кондарко, случајот го оцени како мега-афера што е во директна надлежност на ДИК, а „триото“ членови предложени од ВМРО-ДПМНЕ се обиде проблемот да го релативизира, обвинувајќи ја А1 телевизија за тенденциозно известување. Кондарко, во образложението за важноста на точката истакна дека Комисијата мора најитно да утврди дали некои од лицата посочени во списоците се членови и на државните изборни органи. „Ако некои лица од списоците се членови на изборни органи, ДИК не смее да дозволи тие да спроведуваат избори, зашто се врбувани и не можат да работат објективно, непристрасно и професионално“, изјави Кондарко. Во тој контекст, тој предложи ДИК итно да побара од Јавниот обвинител што побрзо да го заврши случајот за спосоците, а Владата ...
| | веќе видена | слични

Жестока караница изби вчера во Државната изборна комисија откако членовите предложени од ВМРО-ДПМНЕ не сакаа да се расправа за материјалите со докази и за исказите за притисоците врз јавната администрација од страна на ВМРО-ДПМНЕ, доставени од телевизијата „А1“. Расправијата почна кога членот Сашо Срцев од ВМРО-ДПМНЕ го обвини претседателот на Комисијата, Борис Кондарко, дека на овој начин највисокиот изборен орган се претвора во ринг за политичка пресметка. Кондарко на тоа одговори дека итноста ја гледа во тоа дека ДИК не може и не смее да се амнестира од обврската да го зачува интегритетот и да расправа за определена информација, која е од голема важност за легитимноста на изборниот процес. Кондарко предложи ДИК да побара од Јавното обвинителство и од Државната комисија за спречување корупција да ја проверат автентичноста на овие списоци. - Граѓаните се загрижени поради материјалот што го објави „А1“. ДИК не треба да се плаши или да крие нешто. Ние не можеме да се правиме дека ништо не се случило - рече ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 17 мај - ДИК ги повика сите сите политички партии да се воздржат од ангажирање политички активисти кои би можеле да го нарушат изборниот процес, одлука, донесена доцна синоќа, усвоена со четири гласови „за“ и два „против“, по доставената информација од МВР, како и пропратното писмо од ВМРО-ДПМНЕ според кои опозициската СДСМ ангажира активисти коишто би можеле да го нарушат изборниот процес на 5 јуни. Според информацијата на Министерството за внатрешни работи, утврдени се 29 лица од списоците на СДСМ од проект „пет најсилни членови за“ ткн. проект „чувари на изборната победа“, кои минувале низ криминалната евиденција на полицијата. Комисијата не го усвои предлогот на претседателорт Борис Кондарко кој побара ДИК да го задолжи Министерството за внатрешни работи исто како што ги проверувало списоците на активистите на СДСМ, според истиот принцип да се испитаат и сите политички партии кои имаат членови во избирачките органи. Кондарко побара да се провери и целокупната државна администрација што ќе ...
| | веќе видена | слични

СЛУЧАЈ „СПИСОЦИ“ Државната изборна комисија на вчерашната седница расправаше за материјалите што до нив ги доставила телевизијата „А1“, во кои наводно има доказ оти ВМРО-ДПМНЕ ги заплашува и ги уценува вработените во државната администрација да гласаат за неа на претстојните избори. По неколкучасовна расправа ДИК реши заедно со сите државни органи да ги истражи информациите на ТВ „А1“. Претседателот на ДИК, Борис Кондарко, изјави дека секој сомнеж кој може за фрли сенка врз изборниот процес ДИК има обврска да го разгледа и да постапи според законските обврски. - Од аспект на изборниот процес, овие материјали треба да се проверат и да се обратиме до сите надлежни институции кои имаат законско право да ги испитаат. Тоа се Државното јавно обвинителство, Државната комисија за спречување корупција, народниот правобранител и други. Доколу тоа се потврди како точно, ДИК нема да може да го игнорира и ќе треба да се произнесе за тоа прашање - рече Кондарко. Сашо Срцев, член на ДИК, рече дека се сомнева во ...
| | веќе видена | слични

Останато

На четвртиот ден од пробниот попис на населението кој се одржува во 13 општини, Заводот за статистика се соочува со тecнички пpoблеми при анкетирањето со пomош ...
сите 170 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 159 | | | веќе видена

По топлотниот бран изминатите денови, новата работна недела во гостиварскиот регион носи дестабилизација на времето, пад на дневната температурата и врнежи. ...
сите 310 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 80 | | | веќе видена

Иранската атомска агенција денеска потврди дека земјата набргу ќе го надмине лимитот за своите резерви од ураниум утврден во неуспешниот нуклеарен договор ...
сите 156 | | | веќе видена

Годинава фестивалот, кој се одржуваше под мотото „Ова е наше време, време за театар“, понуди и придружна програма, како и промоции на театарска и театролошка ...
сите 52 | | | веќе видена

Успехот на најновата серија HBO, “Чернобил”, резултираше со зголемен број на туристи.Уништениот и напуштен град е се повеќе привлечен за туристите, но сега ...
сите 58 | | | веќе видена

Земјите членки на ЕУ вчера изразија несогласување околу почетокот на преговорите за влез во Унијата со Северна Македонија и Албанија, а според нивниот ...
сите 55 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДИК: Партиите да не ангажираат лица што ќе ги нарушат изборите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: