БАРАЊЕТО НА СЈО НЕОСНОВАНО: Нема притвор за Груевски, ќе му биде одземен пасошот


Барањето на Специјалното јавно обвинителство да му се одреди мерка притвор на поранешниот премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, Судот го оцени како неосновано Како неосновано е одбиено барањето на Специјалното јавно обвинителство да му се одреди мерка притвор на поранешниот премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски . Ова го оцени Основниот суд Скопје 1, кој одреди мерка на претпазливост, односно одземање на пасошот на Груевски. Судот, како неосновано, го одби барањето на СЈО за определување притвор и за поранешните министри за транспорт и врски и за внатрешни работи, Миле Јанакиески и Гордана Јанкулоска , како и за поранешните генерални секретари на владата, Мартин Протуѓер и Кирил Божиновски. На сите нив ќе им бидат одземени пасошите и дипломатските пасоши и ќе имаат обврска еднаш неделно да се јавуваат во судот. За останатите 16 обвинети во случајот Титаник на СЈО за изборни измами, судот го прифати барањето да им бидат одземени пасошите . Претходно, судот не прифати ниту едно барање за ...
| | веќе видена | слични

Доколку СЈО побара, Апелациониот суд може да одржи јавна седница на која тимот на Катица Јанева ќе може да ги даде своите аргументи за одбиените притвори за десетина обвиненија кои Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 ги одби. Сепак, се уште се чека жалбите на СЈО да бидат комплетирани и поднесени до Апелеација, посочуваат од Кривичен. Од Апелациониот суд велат дека не можат да коментираат ништо пред да ги добијат предметите со цел да утврдат што содржат жалбите и дали има одговор на истите. Јавна седница може да побараат и двете странки во предметите. СЈО поднесе 30 жалби на одлуките на Кривичниот суд со кои беа одбиени сите 18 барања за притвор за обвинетите во седумнаесетте обвиненија кои Јанева ги поднесе пред истекот на рокот од 18 месеци. За лидерот на ВМРО-ДПМНЕ пак, случаите на СЈО имаат цел да го омаловажат него и да ги деградираат неговите партиски соработници. Груевски никогаш немал намера да бега од државата. „СЈО година и пол објавува дека ќе добиеме обвиненија. Во меѓувреме реализирав ...
| | веќе видена | слични

Апелациониот суд сè уште ги чека жалбите на Специјалното јавно обвинителство и на одбраната на обвинетите за кои Катица Јанева бараше притвори, но наместо тоа Кривичниот суд им ги одзеде пасошите. Од Кривичен велат дека не се комплетирани предметите, се чекаат одговорите на жалба, и потоа ќе ги достават до Апелација. Едно е сигурно, Специјалното јавно обвинителство на јавна седница во Апелација ќе појаснува зошто и понатаму бара притвор за поранешниот началник на Петтата управа во МВР, Горан Грујевски. Тој е обвинет во предметот „Тврдина-Таргет“ а против него веќе се води и процесот „Тврдина 2“ во кој тој е првообвинет. Од Апелациониот суд велат дека не можат да коментираат ништо пред да ги добијат предметите со цел да утврдат што содржат жалбите и дали има одговор на истите. Јавна седница може да побараат и двете странки, и таа ќе им биде овозможена и на СЈО, велат од Апелација. СЈО поднесе 30 жалби на одлуките на Кривичниот суд со кои беа одбиени сите 18 барања за притвор за обвинетите во седумнаесетте ...
| | веќе видена | слични

Апелациониот суд сè уште ги чека жалбите на Специјалното јавно обвинителство за неопределувањето мерки за обезбедување присуство. Кривичниот суд ги комплетира предметите, бидејќи се чекаат одговорите на адвокатите на обвинетите по жалбите на обвинителите од тимот на Катица Јанева. Само во случајот „Титаник“ СЈО поднесе пет жалби на решенијата за притвор за Никола Груевски, Гордана Јанкулоска, Миле Јанакиески, Мартин Протоѓер и за Кирил Божиновски. Од тимот на Јанева се жалат и на одлуките на Кривичниот суд за неопределување мерка притвор за екс-директорот на УБК, Сашо Мијалков, за началникот на Петтата управа, Горан Грујовски, за шефот на кабинетот на министераката Гордана Јанкулоска, Тони Јакимовски, како и за лицата Н.Б. и Н.Н. Претходно од СЈО соопштија дека се обжалени 6 решенија за притвор, и тоа за две лица во предметот „Тендери“ и за по едно лице во предметите „ТНТ“, „Тотал“, „Триста“ и „Траекторија“, односно за екс-министерката за култура, Елизабета Канческа-Милевска, за градоначалникот на општина ...
| | веќе видена | слични

Разгледување на јавна седница на жалбата на одлуката на Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1, кој не му одреди притвор на поранешниот началник на Петтата управа Горан Грујевски, наводно ќе побара Специјалното јавно обвинителство (СЈО) од Апелациониот суд, според повеќе медиуми кои ја пренесоа информацијата. Претходно, СЈО бараше притвор за Грујевски, во текот на истрагата за предметите во кои тој е обвинет, „Тврдина“, „Таргет“ и „Тврдина 2“, за кои веќе се води процес во Кривичниот суд. Грујевски помина неколку дена во притвор, пред да биде пуштен да се брани од слобода.СЈО повторно бараше притвор за Грујевски, со поднесување на обвиненијата, но Кривичниот суд реши само да му го одземе пасошот.Жалбите на СЈО на одлуките на Кривичен поради неодредување на притвор за обвинетите, како и жалбите на одбраната поради одземањето на нивните пасоши, уште се во Кривичниот суд.
| | веќе видена | слични
5 копии

Специјалното јавно обвинителство ќе бара на јавна седница да се разгледува нивната жалба на одлуката да му се одреди мерка на претпазливост, а не притвор, за Горан Грујевски, поранешниот прв човек на Петтата управа во УБК, дознава Макфакс. Тој е обвинет во случајот на СЈО „Тврдина и Таргет“ заедно со Сашо Мијалков, Тони Јакимовски и лицата Н. Б. и Н. Н. За сите нив судот ја одби мерката пртивор и определи мерки на претпазливост.
| | веќе видена | слични

СЈО од Апелација ќе бара јавна седница за разгледување на жалбата за притворот на екс-началникот на петтата управа, Горан Грујевски. Грујевски е обвинет во предметите „Тврдина“, „Таргет“ и „Тврдина 2“, за кои веќе е започнат процес во Кривичен суд. Кога ги поднесоа обвиненијата, СЈО повторно побараа притвор за него, но Кривичен суд само го одзеде неговиот пасош. Жалбите за неодредување притвор на обвинетите во предметите на Специјалното јавно обвинителство уште се на разгледување во Кривичен суд. Исто така, во процедура на разгледување се и жалбите на бранителите на обвинетите, за одлуките за одземање на патните исправи.
| | веќе видена | слични
3 копии

Специјалното јавно обвинителство ќе бара на јавна седница Апелациониот суд во Скопје да ја разгледува жалбата за поранешниот началник на петтата управа во МВР, Горан Грујовски, обвинет во случаите Тврдина и Таргет, кои СЈО ги спои во едно обвинение. Неофицијално, седницата која СЈО ја бара се однесува на жалбата на одлуката со која Кривичниот совет при Основниот суд Скопје 1 место притвор, на Грујовски му определи мерки на претпазливост. Специјалното јавно обвинителство до сега поднесе вкупно 30 жалби на одлуките на Кривичниот совет. Жалбите на СЈО се уште се во Основниот суд Скопје 1, бидејќи тече рокот од три дена за спротивставената страна, во овој случај одбраната, да одговори на жалбите, па откако тие ќе се комлетираат, ќе бидат испратени во повисокиот суд на разгледување и одлучување. Од Основниот суд Скопје 1 велат дека жалбите се уште се комплетираат.
| | веќе видена | слични
2 копии

Жалбите на СЈО на одлуките на скопскиот Кривичен суд, да не одреди притвор за ниту еден од обвинетите, како и жалбите на одбраната поради одземањето на пасошите сè уште не се стасани кај судиите во Апелацискиот суд. Од извори на Специјалното јавно обвинителство дознаваме дека тимот на Катица Јанева ќе бара од Апелацискиот суд на јавна седница да се разгледува нивната жалбата на одлуката на скопска единица кој не му одреди притвор на екс началникот на петата управа Горан Грујевски, туку само му го одзеде пасошот.
| | веќе видена | слични
2 копии

Специјалното јавно обвинителство ќе бара од Апелациониот суд на јавна седница да се разгледува нивната жалбата на одлуката на Кривичниот совет на скопска единица кој не му одреди притвор на екс началникот на петата управа Горан Грујевски. СЈО бараше притвор за Грујевски уште во време на истрагата за предметите во кои тој е обвинет меѓу кои се „Тврдина“, „Таргет“ и „Тврдина 2“ за кој веќе се води процес во Кривичниот суд. Грујевски помина неколку дена во Шутка, но потоа беше пуштен да се брани од слобода. Со поднесувањето на обвиненијата СЈО повторно бараше притвор за Грујевски, но наместо тоа Кривичниот суд му го одзеде пасошот. Инаку жалбите на СЈО на одлуките на Кривичен за неодредување притвор за ниту еден од обвинетите, како и жалбите на одбраната поради одземањето на пасошите сè уште се во кривичниот суд.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 183 | | | веќе видена

Британската конзервативна партија ќе избира нов лидер меѓу Борис Џонсон и Џереми Хант, кој ќе биде и нов премиер на државата.По серијата гласања, Џонсон и Хант ...
сите 106 | | | веќе видена

Пратеникот Антонио Милошоски прашува „Дали тоа и хрватската министерка за надворешни работи, Марија Пејчиновиќ Буриќ шири лажни вести дека неколку ЕУ-земји се ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

БАРАЊЕТО НА СЈО НЕОСНОВАНО: Нема притвор за Груевски, ќе му биде одземен пасошот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: